Zobacz pełną wersję : [ROZWIĄZANE] Temat na czasie:) - ksieza
Witam,
Jaka jest najlepsza strategia dot. ksiezy i religi wogole? Gram katolicka nacja.
Czy powinienem trzymac jednego kalpana na miasto, czy raczej wedrowna grupa nawracajaca?
Zauwazylem, ze nawet niski odsetek innej religi powoduje Religious Unrest - jakie sa "bezpieczne" wartosci?
Poza tym moim ksieza na "wysunietych parafiach" (Smolensk, Moskwa, Helsinki) maja tendencje to przemiany w Herektykow:(
chochlik20
29-05-2013, 11:10
Im lepszy wiara u kapłana tym ma większe szanse zostać kardynałem :) a potem już prosta droga do papieża :)
W przypadku podbicia miasta z inną niż nasza religią najlepiej jest od razu wybudować kościół i wyszkolić kapłana. Im wyższy poziom naszej religii w osadzie tym mniejsze prawdopodobieństwo buntu. Dobrze jest mieć kilku, i sprawdzać co jakiś czas nasze osady czy nie pojawia się heretyk w pobliżu. Jeden heretyk = wielu nowych zaraz.
Nie ma tak naprawdę bezpiecznego poziomu religii, bo bunt osady nie zależy tylko od niej, ale najlepiej jest mieć 100% wiarę.
Twoi kapłani mogą mieć tendencje do przemiany w heretyków ponieważ:
a - niedaleko znajdują się kapłani obcej religii
b - brak świątyni, sam biedny kapłan nie da rady tak łatwo nawrócić takiej rzeszy ludu
Po za tym warto jest szkolić kapłanów, czy imamów - podesłanie ich pod wrogie nam miasto z inną religią w połączeniu ze szpiegiem lub zabójcą może sprawić, że komputer je straci, zresztą podobną taktykę można zastosować dla frakcji neutralnej tyle, że odmiennej religii niż nasza :)
Warto więc chyba dbać o dusze naszych owieczek :twisted:
Im więcej kapłanów tym większa szansa, że któryś z nich zostanie kardynałem, wydaje mi się też, że na to ma wpływ również nasze stosunki z papieżem. Warto trzymać po 1 sztuce na miasto, czasami można wysłać do jakiejś "niewiernej" osady, co by ją przygotować na nasz wjazd.
Gram Polska, wiec z racji koniecznosci niszczenia prawoslawia i poganstwa na kresach koscioly i kaplice "prawowierne" wszedzie stoja....
Pytalem raczej w kontekscie terenow juz nawroconych (np. 95%), czy oplaca sie tam dalej trzymac ksiezy?
Generalnie przez wiekszosc gry mamy limit jeden kaplan na osade, wiec jak podbijam taki Bulgar, gdzie "moi" maja 1%, to moze warto by bylo tam miec z 4, zamiast jednego, i po jednym w Toruniu, Szczecinie i Rydze
chochlik20
29-05-2013, 14:03
Gram Polska, wiec z racji koniecznosci niszczenia prawoslawia i poganstwa na kresach koscioly i kaplice "prawowierne" wszedzie stoja....
Pytalem raczej w kontekscie terenow juz nawroconych (np. 95%), czy oplaca sie tam dalej trzymac ksiezy?
Nie, nie warto trzymać tam kapłana, lepiej wysłać go na nowe tereny, ale należy monitorować osady, czy aby żaden obcy kapłan/heretyk nie kręci się wokół. Zauważ, że komputer również przemieszcza swoich gdy ma praktycznie przewagę w religii na danym terenie.
Wysyłaj ich grupkami, im kapłani szybciej nawracają tym szybciej im rośnie doświadczenie i b. szybko zostają kardynałami, jeśli masz 2 prowincje do nawrócenia, to nawróc najpierw jedną, potem drugą, nie rozdzielaj kapłanów (no chyba, że masz ich już z ponad 5 w nawracanej prowincji).
Jeśli chodzi o nawracanie uzyskałeś odpowiedź, a kontrola nad Papiestwem następująco:
Wybierz miasto - siedzibę Twojego kościoła. Buduj tam jak największy poziom kościoła w jak najszybszym tempie, czekaj na propozycje gildii teologów, potem siedziby i rekrutuj tam księży kiedy tylko możesz. Potem będą tam rekrutować się sami księża z 8-10 pobożności, którzy obsadzą miejsca w 50 % minimum ^^
Jeśli chodzi o nawracanie uzyskałeś odpowiedź, a kontrola nad Papiestwem następująco:
Wybierz miasto - siedzibę Twojego kościoła. Buduj tam jak największy poziom kościoła w jak najszybszym tempie, czekaj na propozycje gildii teologów, potem siedziby i rekrutuj tam księży kiedy tylko możesz. Potem będą tam rekrutować się sami księża z 8-10 pobożności, którzy obsadzą miejsca w 50 % minimum ^^
Przecież napisałem co zrobić, żeby kapłani zdobywali jak najszybciej doświadczenie/pobożność :)
Tak, ale podałem na to inny sposób. Jak np grałem Anglią to miałem trochę daleko do innych wyznań, zresztą pilnowanie co chwile czy ta rzesza kapłanów idzie czy nie też nie jest mi na rękę XD.
Witam,
Pytałm tylko o skutecznąwaszym zdaniem taktykęrozmieszczania księży
1 na miast, czy przenosic stadami. Reszte informacji (o gildiach i papiestwu) moge bez problemu doczytac w dokumentacji (co tez zrobilem).
Z moich doswiadczen wynika, ze nawet 3% innowiercow moze powodować5% religious unrest - a te ostatnie 3 zaby w stawie strasznie trudno nawrocic, więc pozostanę przy systemie "parfialnym" (jeden kapłan na miasto)