Zobacz pełną wersję : Bierne zachowanie Scypionów w kampanii
Jest 175 r p.n.e i Scypioni nic nie podbili oprócz Sycylii. Mają mnóstwo, mnóstwo armii na Italii. Z racji tego, że walcze z Brytami oraz Germanami potrzebuje dużo oddziałów na froncie, a przecież jak dojdzie do wojny domowej to sobie nie dam rady z tak licznymi oddziałami. Czemu oni wszyscy tak stoją w jednym miejscu ? Da się coś z tym zrobić (no raczej nie, ale cuda się zdarzają) :)
Nezahualcoyotl
16-07-2013, 19:46
Wczesniej lub pozniej rusza na Kartagine lecz mozesz przyspieszyc sprawy i podarowac im zdobycze na Germanach lub Brytach ;)
nazgul3456
16-07-2013, 19:50
Jesteś w 175 i dopiero walczysz z brytami i germanami? :O Niektórzy w 220 r p.n.e. kończą kampanię. Scypioni mają cel na starcie podbić Kartaginę, a Brutusi podbić Grecję/Macedonię. Prawdopodobnie Scypioni po prostu nie mogą podbić kartaginy, a ich statki z armią są zatapiane przez flotę wroga (oczywiście to moje przypuszczenie)
esteś w 175 i dopiero walczysz z brytami i germanami?
Może woli spokojnie podbijać i rozwijać się ? Każdy gra inaczej.
Scypioni po prostu nie mogą podbić kartaginy, a ich statki z armią są zatapiane przez flotę wroga
Albo Kartagina ma jeszcze silniejszą armię i nie czują się na siłach, aby ją pokonać.
kto powiedział ze masz od razu z nimi walczyć?
Możesz ich przekupić. Jak z finansami u ciebie i jak u nich?
Z małą ilością miast i wielkim wojskiem pewnie słabo ze złotem stoją.
kto powiedział ze masz od razu z nimi walczyć?
Możesz ich przekupić. Jak z finansami u ciebie i jak u nich?
Z małą ilością miast i wielkim wojskiem pewnie słabo ze złotem stoją.
Niestety, mój budżet to jedynie 70 tysięcy .. miałem więcej, ale teraz senat kazał mi zaatakować Kartaginę no i troszke funduszy poszło na drugi front.
Co do ich budżetu - są praktycznie na minusie.
Za 70k da się kupić bardzo dużo armii. Co innego z miastami.
Ponieważ jest to frakcja tej samej kultury, kupując armię, dołączy do Ciebie, więc czeka Cię podwójna korzyść. Łącząc metodę przekupstwa z rozwiązaniem siłowym bez problemu sobie poradzisz.
jeśli są na minusie to ich armie długo się nie utrzymają poza tym potrzebują gotówki więc łatwiej ich będzie przekupić. Ustaw większe podatki i zapełniaj kase.
Jednak jak dla mnie przekupstwo nie ma sensu. To ze posiadają dużą i nawet mocną armie to nie znaczy że nie można z nimi wygrać.