Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc Techniczna.

25-07-2013, 15:29
Jak w temacie. Propozycje ;) , sugestie dotyczące problemów grą. Każda pomoc jest mile widziana. Prośba o podawanie pełnych konfiguracji sprzętowych i systemowych w razie jakiś problemów. ;)

KrystianBorys
03-11-2013, 20:00
Siemanko, mam problem z tym modem. Kiedy biorę kampanię pełną i wciskam koniec tury, to wyskakuje komunikat Medieval 2 ... unspecified error and will now exit. To samo dzieje się gdy chcę rozegrać jakąś bitwę.
Parametry mojego laptopa:
Procesor Intel Core i7 3630 QM
Karta graficzna Nvidia Geforce GT 635 M
RAM 8 GB
Windows 8

Araven
04-11-2013, 09:50
A gdzie moda zainstalowałeś? Na dysku systemowym?

KrystianBorys
04-11-2013, 11:40
Całego medievala zainstalowałem na dysku d, również moda. Wolałbym jednak zostawić go na dysku d, bo nie chcę zawalać dysku c.

Araven
04-11-2013, 12:45
To dobrze zrobiłeś, ma być poza dyskiem systemowym.
Usuń map.rwm z katalogu base moda i spróbuj odpalić.
Wyłącz UAC w Win8.
Ew. zainstaluj poniwnie z wyłączonym UAC.
Ale najpierw zrób jak wyżej.

BlackWood
04-11-2013, 14:12
Sprawdź czy masz wgrane wszystkie łatki do Medka ;)
Całkiem możliwe że wersję podstawową MTWII masz z numerkiem 1.0(lub inną też nieaktualną) i na to od razu instalujesz dodatek.
Gra ci odpali, ale z masą bugów i wywaleń do windy :P

Pozdrawiam

KrystianBorys
04-11-2013, 14:15
Ok, sprawdzę, mam wyłączone UAC, dam znać czy pomogło, dzięki za porady. :)

Edit: bitwy działają, dzięki za pomoc, usunięcie pliku map.rwm pomogło.

RockMiguel
24-12-2013, 22:34
Wiecie jak zainstalować ten mod na steamowej wersji bez "nie znajduję kingdoms.exe"?

Bauge
12-05-2014, 14:38
Witam. Dziś zainstalowałem sobie De Bello Mundi i z wielką radością uruchomiłem skrót. Lecz moje podniecenie opadło, gdy ujrzałem to:

http://pl.tinypic.com/r/33jseo2/8
http://i61.tinypic.com/33jseo2.png

I tu moje pytanie do Was: czego dotyczy ten błąd? :confused: Plik 'map.rmw' z folderu 'base' usunąłem, a sam mod zainstalowałem w C:\Gry\De Bello Mundi (jest to kopia folderu MTW2)\mods\DBM. Próbowałem reinstalować mod dwukrotnie, ale żadnej poprawy. Podejrzewam, że jest to wina tego że grę zainstalowałem na dysku systemowym, aczkolwiek instalując w takim sam sposób inne mody one działają bez zarzutu. :confused:
Jeśli chodzi o specyfikację sprzętową:
Procesor: Intel Core 2 Duo ~3.0Ghz
Ram: 4gb
Karta graficzna: Nvidia Quadro NVS 290
DirectX: 11
Jest to taki komputer na próbę, powoli będę wymieniał wszystkie komponenty zaczynają od karty graficznej (którą już mam upatrzoną) przez procek i ram aż do innych maleńkich pierdół. :P

Z góry dziękuję za pomoc

@edit.
Okazało się, że źle ustawiłem UAC (na ten przedostatni 'poziom') i nawet nie musiała zmieniać partycji a do 4 tury hula jak szalony. :D
Lwie Serce dzięki wielkie za radę. :)

Lwie Serce
12-05-2014, 14:48
Mimo wszystko spróbuj przeinstalować Medka na inną partycję niż systemowa, oraz wyłączyć UAC (jeśli jeszcze tego nie uczyniłeś).

raot
24-06-2014, 15:06
Mam mały problem z instalacją. Gdy próbuje uruchomić instalator to wyskakuje mi "This file contains invalid data".
Z góry dziękuję za pomoc.

Araven
24-06-2014, 15:38
Czasem instalka się uszkadza podczas pobierania. Spróbuj pobrać ponownie.
Nie pamiętam czy te pliki były spakowane w instalce, może nie masz programu odpowiedniego do rozpakowania? Winrar lub 7zip, zależy jak top spakowali.
Jak to nie kwestia programu, pobierz ponownie.

Zawisza5
30-06-2014, 20:30
Mam mały problem z DBM , nie chodzi już o samą grywalność lub problemy z uruchomieniem , jedyne co mi przeszkadza to cholerycznie długie tury , czy ktoś wie co da się z tym zrobić ? :)

Araven
30-06-2014, 23:31
To nie kwestia techniczna a ogólna. W dyskusji o modzie masz odpowiedź. DBM w kampanii Full ma masę skryptów i na słabszych kompach tura trwa i kilka minut.
Ile trwa u Ciebie?
Porządki na kompie, możesz użyć patch 4GB, albo grać w inne kampanie niż ta najdłuższa.

Edit: Jest temat poprawa wydajności kompa w temacie moda Bellum, zajrzyj tam. Są darmowe programy jakie pozwalają poprawić nieco wydajność.
Spróbuj użyć też Patcha 4GB, potrafi sporo przyspieszyć tury, użyj jego wersji 64 bitowej. Jest temat na Forum jak go używać.

Zawisza5
01-07-2014, 10:37
Tura potrafi trwać u mnie nawet od 10 do 20 minut , komputer jakiś specjalnie zajebisty nie jest ale nie powiedziałbym że złom i medek na najwyższych spokojnie płynnie chodzi w czasie bitwy. A co do wersji 64 bitowej , mam win7 32-bitowego , czy mógłbyś podesłać mi link do jednego z takich programów polecanych przez ciebie ? :)

Araven
01-07-2014, 11:15
10 do 20 minut masakra. Graj więc tylko na kampanii light wg. mnie.
Link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?6973-POPRAWA-wydajno%C5%9Bci-kompa-do-Bellum-i-innych-gier
Obecnie używam cleanera i defragglera, czyli innych niż te z linku, ale podobnych. Jak wpiszesz w google ich nazwy to znajdziesz instalki, są darmowe.
Patch 4GB użyj 32 bitowy jak masz taki system.

Medek powstawał około 10 lat temu, wiele modów ma o niebo większe wymagania sprzętowe niż sam Medek. DBM na kampanii Full wymaga mocnej maszyny, albo dużo cierpliwości.
Ja mam dość silny sprzęt to daję radę. Ale do najnowszego mi daleko.

Zawisza5
01-07-2014, 21:27
Araven mistrzu dzięki za te programy :) wszystko chodzi jak trzeba nawet zrobiło się o wiele płynniej jeszcze po zainstalowaniu Game Boostera , dzięki wielkie ;)

Araven
01-07-2014, 22:37
Konkretnie to czego użyłeś?
Cleaner puszczaj co kilka dni. rejestr także nim sprawdź.
Deffragglera tak raz na miesiąc nie zaszkodzi.
Patcha 4GB masz?

Karim
25-09-2014, 00:11
Witam, mam problem z uruchomieniem modu. Mianowicie nie mam żadnej ikonki uruchamiającej, niczego :P Przy Third Age miałem osobną ikonkę. Total War w wersji 1.05 więc chyba OK. Mod DBM zapisany normalnie w folderze z podstawką dokładniej w folderze "mods" obok "teutonic; crusades; british_isles; americas". Problem w samej instalce, czy ja czegoś nie ogarnąłem? Pozrawiam!

Araven
25-09-2014, 19:16
Wejdź do katalogu moda i zrób skrót do pliku Play DBM coś tam, ma 1 KB ten skrót wklej na pulpit i z niego odpalaj.

Karim
26-09-2014, 19:38
341

Niestety nie mam czegoś takiego, tak jak napisałem ;) Uwierz mi, że przekopałem cały folder moda i nic nie nadaje się do uruchomienia gry ;)

Araven
28-09-2014, 17:31
To albo źle zainstalowałeś, albo program antywirusowy dał plik exe do kwarantanny.
Jaki masz system? Podaj lokalizację moda, pełną wg. takiego schematu: D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\Rage_of_dark_Gods

Karim
28-09-2014, 18:02
Windows 7. Lokalizacja : D:\Medieval II Total War\mods\DBM

Araven
28-09-2014, 18:15
Wyłącz UAC w Win7 poczytaj jak. To kontrola konta użytkownika. Potem usuń moda i zainstaluj ponownie na czas instalacji wyłącz program antywirusowy, może Avast masz?

Karim
28-09-2014, 18:38
Dobra, już śmiga ;) Wystarczył motyw z wyłączonym antywirusem ;)

JayP
21-02-2015, 17:57
Witam mam problem z modem wszystko działa normalnie ale gdy klikam koniec tury muszę długo czekać aż będzie moja kolej.
Da się to jakoś zrobić żeby szybko to leciało?
(nie mam włączonego żeby mi pokazywało wszystkie ruchy)

Araven
21-02-2015, 18:04
Witaj.
A to długie czekanie to ile trwa?

JayP
21-02-2015, 21:25
Trwa to 6 minut.

Araven
21-02-2015, 21:39
Uzyj programów z tego linku lub Cleaner deffraglera i game boostera + patch 4GB zamiast tamtych.

Nie graj na kampanii ze wszystkimi skryptami, a średniej lub tej lekkiej.

To duży mod i wymaga silnego kompa by tura trwała minutę np.

JayP
24-02-2015, 11:57
Dzięki , dałem na inną kampanie i czekam minute :D

erwinrommel44
23-03-2015, 19:56
witam serdecznie.mam podobny problem co koledzy powyżej. mianowicie po jakims czasie...kilku turach,wywala mnie z gry z komunikatem który zostal wpomniany kilka postów wyżej.Wyłączyłęm UAC na swoim Win7 oraz program antywirusowy oraz moda jak i samego MTWII zainstalowanego mam na dysku D żeby nie kolidowało z systemem, mimo to dalej dzieje się to samo. Czy ktoś z kolegów mógłby podpowiedzieć co jeszce można zrobić?

Araven
31-03-2015, 14:49
Witaj. Patch wgrałeś? a potem map.rwm pousuwaj z kampanii, są 3 bodajże.

Kordonelo
06-05-2016, 15:49
Witam
Mam problem z modem. Mianowicie grając Rzymem zostałem wygnany przez senat za nie wykonywanie rozkazów. W tym momencie dostałem możliwość zaatakowania Rzymu, lecz gdy zająłem to miasto niszcząc przy okazji SPQR okazało się że w tej samej turze miała się odbyć elekcja głównego senatora. Kiedy próbuje zagłosować na jakiegokolwiek kandydata wywala mi moda. Jest jakaś możliwość obejście tego i grania dalej, bo w tym momencie uniemożliwia mi to dalszą rozgrywkę

Z góry dzięki za pomoc :).

KrystianBorys
08-05-2016, 13:52
Na jakiej wersji grasz? Zaktualizyj do 1.2 tam nie ma problemu z senatem

Kordonelo
09-05-2016, 15:17
Gram na 1.2 :P

Volodia1989
19-09-2016, 15:59
Witam,
Po zainstalowaniu moda mam mianowicie taki problem, gdzieś w okolicach tury 20(kampania FULL), a później 30 ( ponowna próba - druga na kampanii Light) w trakcie, gdy naciskam aby wykonać turę pojawia mi się czarny ekran, nic nie ma żadnych komunikatów.
- Patacha mam 1.2
- Robiłem reinstall moda
- Nie robiłem reinstalla Medka, zważywszy na to, że mam kilka dużych modów takich jak Third Age i kompatybilność plików podstawowych została nie naruszona.

- Gra nie jest na Steamie
- Win xp SP 3
- GTX 590Ti
- 4 GB
- Nie tura nie trwa u mnie 20 min. nie mam problemów ze sprzętem..

- Ciekawostka: jak próbuję wczytać turę poprzednią czyli np. 20 i 30 jak wyżej napisałem NIE DA SIĘ.

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

wino
19-09-2016, 16:27
A co na to log? Nie mamy na stanie wróżek :) Inne mody banglają?

Volodia1989
24-09-2016, 22:43
Log: 23:40:36.781 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit.

Araven
25-09-2016, 08:28
Akurat ten komunikat nic nie mówi taki error czasem i na czystym Medku się ppawiał. Rusz agenta i armie zapisz. Wczytaj ponownie ostatni save lub starszy i próbuj to obejść.

Volodia1989
25-09-2016, 08:39
Zawsze mam ten problem z DBM, wcześniej jak instalowałem tego moda jeszcze jak patche nie powstały też takowy miałem.. Zauważyłem, że taki crash pojawia się zawsze w różnej turze. Czy to może być problem spowodowany Avastem? podczas instalacji moda miałem go włączony, zaś gdy wchodzę w pliki moda wyskakuje mi komunikat (2x wyskoczył) że plik "uinstal.exe" jest podejrzany...

Araven
25-09-2016, 09:18
Spróbuj zainstalować od nowa z wyłączonym antywirusem poza dyskiem z Windows i koniecznie poza Program Files jak masz tylko 1 dysk lub 1 partycję. Avast darmowy czasem przesadza. Ale to nie gwarantuje braku błędów w modzie. Zawsze coś się znajdzie.

Volodia1989
25-09-2016, 14:49
Patent z zapisem każdej tury i wykonaniem innego ruchu szpiegiem działa, ale dalej mam ten sam error co tak ok. 20 tur.

Araven
25-09-2016, 15:06
Cudów nie ma. Jak mod jest stabilny to rzadko wywala. Jka wywala często, to albo nie jest stabilny, albo źle zainstalowany, np. brak jakiegoś patcha albo zainstalowany w niewłaściwym miejscu.

Volodia1989
25-09-2016, 15:10
Tyle już modów instalowałem do medka i Roma, że wątpię, nie jest też to wina mojego komputera, ponieważ Third Age na MOSie moim zdaniem jest jeszcze bardziej oscrtiptowane niż DBM.

Araven
25-09-2016, 15:17
Ilość skryptów nie ma znaczenia, mod może mieć dużo błędów różnych, nie tylko w skryptach. Jak tak wywala to moda zmień. Ew. przeinstaluj i zobacz. Poczytaj na TWC co piszą w temacie moda.

Skylander128
25-05-2017, 19:28
Posiadam Medieval II total war w wersji na steam z dodatkiem kingdoms. Gdy próbowałem włączyć modyfikację (wersja 1.2) wyświetliło się, że brakuje pliku "kingdoms.exe", więc skopiowałem plik "medieval2.exe" i zmieniłem jego nazwę na "kingdoms.exe". Gdy teraz próbuję włączyć modyfikację odpala się podstawka medka.

Araven
25-05-2017, 19:40
Poszukaj na forum był temat jak instalować mody na wersji steam. Na TWC są opisy instalacji np. MOS czy DaC na steam.

Tu masz link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10083-Instalowanie-mod%C3%B3w-na-wersji-steam

chochlik20
07-01-2021, 17:00
Nie chce zakładać specjalnie nowego tematu czy też poruszać tego w dyskusji ogólnej.
Jak pewnie część wie dodałem do pierwszej wersji moda rekrutację opartą na kulturze frakcji. Były pewne problemy, które opisałem w temacie o dyskusji ogólnej i sądziłem, że wszystko jest ok. Po kampanii Ilyrią na dłuższy czas odstawiłem moda, później na chwilę wróciłem i dopiero niedawno przyszła mi chęć na ponowną kampanię. Wybrałem Baktrię i dopiero po kilku turach uświadomiłem sobie, że nie istnieje jedna jednostka w grze. Była to mianowicie - Persian Levy Phalanx. Podstawowa, bardzo słaba jednostka, a zamiast niej w barakach podwojony był wpis - Bactrian_Thureophoros. Sprawdziłem inne hellenistyczne nację i okazało się, że żadna nie może rekrutować - Levy Phalanx.

Wpis po dodaniu kultury wyglądał tak:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;HELLENISTIC LEVY;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;
;;;;;;;STEPPE;;;;;
;;recruit_pool "Steppe_Levy_Phalanx" 1 0.4 4 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource germania and not hidden_resource dacia and not hidden_resource armenia and not hidden_resource parthia and not hidden_resource bactria and hidden_resource scythia or hidden_resource sarmatia or hidden_resource alania or hidden_resource saka or hidden_resource xiongnu
recruit_pool "Steppe_Thureophoros" 1 0.5 4 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource germania and not hidden_resource dacia and not hidden_resource armenia and not hidden_resource parthia and not hidden_resource bactria and hidden_resource scythia or hidden_resource sarmatia or hidden_resource alania or hidden_resource saka or hidden_resource xiongnu

;;;;;;;;INDIA;;;;;;
;;recruit_pool "Indian_Levy_Phalanx" 1 0.5 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource bactria and not hidden_resource irania and hidden_resource india
recruit_pool "Indian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource bactria and not hidden_resource irania and hidden_resource india
;;;;;;;;NUBIA;;;;;;;
;;recruit_pool "Nubian_Levy_Phalanx" 1 0.5 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource aegyptus and not hidden_resource arabia and hidden_resource nubia or hidden_resource somalia
recruit_pool "Nubian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource aegyptus and not hidden_resource arabia and hidden_resource nubia or hidden_resource somalia

;;;;;;;;BARBARIAN;;;;;;;
;;recruit_pool "Barbarian_Levy_Phalanx" 1 0.5 4 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource hispania and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource italia and not hidden_resource grecia and not hidden_resource tracia and not hidden_resource illiria and hidden_resource britannia or hidden_resource gallia or hidden_resource germania or hidden_resource scandia or hidden_resource noricum or hidden_resource dacia
recruit_pool "Barbarian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource hispania and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource italia and not hidden_resource grecia and not hidden_resource tracia and not hidden_resource illiria and hidden_resource britannia or hidden_resource gallia or hidden_resource germania or hidden_resource scandia or hidden_resource noricum or hidden_resource dacia

;;;;;;;PERSIA;;;;;;;;;;;
;;recruit_pool "Persian_Levy_Phalanx" 1 0.5 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource parthia or hidden_resource bactria or hidden_resource irania or hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Bactrian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource parthia or hidden_resource bactria or hidden_resource irania or hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource media or hidden_resource persia

;;recruit_pool "Seleucid_Levy_Phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { normans, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource pontus or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Seleucid_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { normans, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource pontus or hidden_resource media or hidden_resource persia

;;recruit_pool "Pontic_Levy_Phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { turks, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource pontus or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Pontic_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { turks, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource pontus or hidden_resource media or hidden_resource persia

;;;;;;;;MEDITERRANEAN;;;;;
;;recruit_pool "Macedonian_Levy_Phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { byzantium, egypt, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia or hidden_resource macedonia or hidden_resource tracia or hidden_resource illiria or hidden_resource anatolia or hidden_resource siria or hidden_resource pontus
recruit_pool "Macedonian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia or hidden_resource macedonia or hidden_resource tracia or hidden_resource illiria or hidden_resource anatolia or hidden_resource siria or hidden_resource pontus

;;recruit_pool "Greek_Levy_phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { milan, } and region_religion orthodox 20 and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia or hidden_resource macedonia or hidden_resource tracia or hidden_resource illiria or hidden_resource anatolia or hidden_resource siria or hidden_resource pontus
recruit_pool "Greek_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { milan, } and region_religion orthodox 20 and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia or hidden_resource macedonia or hidden_resource tracia or hidden_resource illiria or hidden_resource anatolia or hidden_resource siria or hidden_resource pontus

;;;;;;;;NORTH-AFRICA;;;;;;;
;;recruit_pool "Ptolemaic_Phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource grecia and not hidden_resource siria and hidden_resource africa or hidden_resource numidia or hidden_resource libya or hidden_resource aegyptus or hidden_resource arabia
recruit_pool "Ptolemaic_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource grecia and not hidden_resource siria and hidden_resource africa or hidden_resource numidia or hidden_resource libya or hidden_resource aegyptus or hidden_resource arabia

Próbowałem zmienić słowo and na or po wpisie po kulturze, ale nic to nie dało. Podobnie jak przeniesienie and region_religion orthodox 20 na koniec i to samo. Wywalenie tego też nie rozwiązało problemu. Sprawdziłem system rekrutacji w DBM 2, gdzie od początku rekrutacja oparta jest na kulturze i okazało się, że twórcy zrezygnowali w ogóle z uwzględnienia jej w przypadku powyższych jednostek. :eek: Okazało się, że wywalenie wpisu o kulturze w odniesieniu do wszystkich HELLENISTIC LEVY odblokowało możliwość rekrutacji Levy Phalanxu każdej nacji. Miałem do wyboru albo zniknięcie jednej podrzędnej jednostki, zaburzenie rekrutacji w grze lub też starać się rozwiązać problem.
Postanowiłem przenieść cały wpis HELLENISTIC LEVY do innego wpisu w pliku. Wybrałem budynek, gdzie szkoli się dyplomatów. Gra się odpalała, ale nadal widoczny w kampanii były tylko jednostki Thureophoros. Modyfikowanie wpisów nic nie pomogło, podobnie jak przeniesienie tejże jednostki do pierwszego poziomu baraków. Uprarta Levy Phalanxu nadal nie raczyła się objawić w grze. :mad: Z jakiś niezrozumiałych dla mnie powodów rozwiązaniem okazało się przeniesienie jej również do 1 poziomu baraków!

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;LEVEL I;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;
recruit_pool "Steppe_Levy_Phalanx" 1 0.4 4 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 25 and not hidden_resource germania and not hidden_resource dacia and not hidden_resource armenia and not hidden_resource parthia and not hidden_resource bactria and hidden_resource scythia or hidden_resource sarmatia or hidden_resource alania or hidden_resource saka or hidden_resource xiongnu
recruit_pool "Indian_Levy_Phalanx" 1 0.5 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 25 and not hidden_resource bactria and not hidden_resource irania and hidden_resource india
recruit_pool "Nubian_Levy_Phalanx" 1 0.5 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 25 and not hidden_resource aegyptus and not hidden_resource arabia and hidden_resource nubia or hidden_resource somalia
recruit_pool "Barbarian_Levy_Phalanx" 1 0.5 4 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 25 and not hidden_resource hispania and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource italia and not hidden_resource grecia and not hidden_resource tracia and not hidden_resource illiria and hidden_resource britannia or hidden_resource gallia or hidden_resource germania or hidden_resource scandia or hidden_resource noricum or hidden_resource dacia
recruit_pool "Persian_Levy_Phalanx" 1 0.5 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 25 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource parthia or hidden_resource bactria or hidden_resource irania or hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Seleucid_Levy_Phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { normans, } and region_religion orthodox 25 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource pontus or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Pontic_Levy_Phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { turks, } and region_religion orthodox 25 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource pontus or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Macedonian_Levy_Phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { byzantium, egypt, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 25 and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia or hidden_resource macedonia or hidden_resource tracia or hidden_resource illiria or hidden_resource anatolia or hidden_resource siria or hidden_resource pontus
recruit_pool "Greek_Levy_phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { milan, } and region_religion orthodox 25 and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia or hidden_resource macedonia or hidden_resource tracia or hidden_resource illiria or hidden_resource anatolia or hidden_resource siria or hidden_resource pontus
recruit_pool "Ptolemaic_Phalanx" 1 0.5 6 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 25 and not hidden_resource grecia and not hidden_resource siria and hidden_resource africa or hidden_resource numidia or hidden_resource libya or hidden_resource aegyptus or hidden_resource arabia
recruit_pool "Steppe_Thureophoros" 1 0.5 4 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource germania and not hidden_resource dacia and not hidden_resource armenia and not hidden_resource parthia and not hidden_resource bactria and hidden_resource scythia or hidden_resource sarmatia or hidden_resource alania or hidden_resource saka or hidden_resource xiongnu
recruit_pool "Indian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource bactria and not hidden_resource irania and hidden_resource india
recruit_pool "Barbarian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource hispania and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource italia and not hidden_resource grecia and not hidden_resource tracia and not hidden_resource illiria and hidden_resource britannia or hidden_resource gallia or hidden_resource germania or hidden_resource scandia or hidden_resource noricum or hidden_resource dacia
recruit_pool "Bactrian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource parthia or hidden_resource bactria or hidden_resource irania or hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Seleucid_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { normans, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource pontus or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Pontic_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { turks, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource anatolia and not hidden_resource siria and not hidden_resource arabia and hidden_resource armenia or hidden_resource mesopotamia or hidden_resource pontus or hidden_resource media or hidden_resource persia
recruit_pool "Greek_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { milan, } and region_religion orthodox 20 and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia or hidden_resource macedonia or hidden_resource tracia or hidden_resource illiria or hidden_resource anatolia or hidden_resource siria or hidden_resource pontus
recruit_pool "Macedonian_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia or hidden_resource macedonia or hidden_resource tracia or hidden_resource illiria or hidden_resource anatolia or hidden_resource siria or hidden_resource pontus
recruit_pool "Ptolemaic_Thureophoros" 1 0.6 5 0 requires factions { byzantium, egypt, milan, turks, normans, ellenobaktrioi, } and region_religion orthodox 20 and not hidden_resource grecia and not hidden_resource siria and hidden_resource africa or hidden_resource numidia or hidden_resource libya or hidden_resource aegyptus or hidden_resource arabia

Oba oddziały są widoczne i można je rekrutować.
Chciałbym się dowiedzieć, czy wpis wyszczególniający te jednostki był istotny i potrzebny?? Podobne wpisy są w przypadku jednostek rzymskich związanych z reformami. Nie grałem Rzymem i obawiam, że po reformach może się okazać nowe oddziały się nie pojawią.

chochlik20
21-01-2021, 23:04
Trochę ostatnio się pobawiłem z plikami i okazało się, że z niektórymi jednostkami z reform są były pewne problemy, ale wydaje mi się, że je rozwiązałem.
Zapewne jutro w temacie ogólnym zamieszczę nowy link do nowych plików i opiszę zmiany, które wprowadziłem i czemu tak zrobiłem.

Tynktom
30-10-2022, 11:02
Witam.
Pomoże ktoś? Zainstalowałem de bello mundi 2.0 i non stop wywala błąd, mam patcha 4gb i dalej to samo. co jest nie tak?

Eutyches
02-11-2022, 11:20
Witam.
Pomoże ktoś? Zainstalowałem de bello mundi 2.0 i non stop wywala błąd, mam patcha 4gb i dalej to samo. co jest nie tak?
Podaj jaki system masz, kartę grafiki, czy masz inne mody jeszcze? Mody mają tendencję do wywalania obojętne pod jakie TW często z dupnych powodów. Jak mi wywala, to robię zawsze to:
wyłącz antywirusa i UAC
wywal moda, sprawdź jak ci sam Medk 2 chodzi
ściągnij jeszcze raz moda, jak jest możliwość to z innego miejsca przy wyłączonym j.w.
instaluj z uprawnień admina
niekoniecznie 4gpatch, użyj dla odmiany inny, ten
https://www.moddb.com/downloads/large-address-aware1

1) Open Large Adress Aware.exe and click on the '...' box
2) Navigate to your Medieval 2 install path and double click on the 'medieval2.exe' file:
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Medieval II Total War\medieval2.exe (It may just be called 'medieval2' but this is the same file.)
3) Make sure the checkbox is ticked
4) Click 'Save'
5) Repeat if you have a kingdoms.exe
6) Close the program