PDA

Zobacz pełną wersję : Porady dla nowego gracza

szczepan25
28-07-2013, 21:27
Witam !

W Empire gram od niecałego tygodnia. Nie grałem wcześniej, w żadną z tych serii - zaczynałem od zera i właśnie chyba sobie nie do końca poradziłem. Dodam, że gram Polakami.

Pierwszym problemem są fundusze, a raczej ich brak. Szło mi na początku nieźle, ale później co raz gorzej to postanowiłem dodać sobie trochę kasy na rozwój w cheat engine (zepsułem sobie grę i chyba zacznę od nowa bo nie popieram takiej rozgrywki). Jak mogę zarobić? Jedyny sposób chyba teraz jaki znam to zwiększenie podatków. Mam podpisane umowy handlowe z kilkoma państwami jednak to nie są duże dochody. Chcąc zarobić postawiłem porty i zwerbowałem flotę kupiecką, ale nadal nic. Skąd mam dobierać kasy?

Kolejny pytanie to ile werbować wojska, jakie jednostki oraz jak rozstawiać? W bitwach radzę sobie dość dobrze, zawsze daję generała, z 11 piechoty liniowej, 3 jednostek ułanów, dwie dragonów (ci od granatów), ze cztery aramaty i reszta granadierzy.

Nie przychodzi mi więcej na teraz pytań do głowy, jednak jest ich wiele. Szukałem po forum i nie znalazłem żadnego poradnika. Proszę forumowiczów o linki do jakiś tutoriali, pomoc w temacie bo jestem leszczem w tej grze, a podoba mi się bardzo. Moja jedyna wiedza to, że trzeba zarabiać i podbijać :D a tego nawet dobrze w praktyce nie umiem. Proszę o wszystko co mi może pomóc w grze.

Z góry dzięki

Asuryan
28-07-2013, 22:02
Szukałem po forum i nie znalazłem żadnego poradnika.
Słabo szukałeś - viewtopic.php?f=15&t=12252 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=15&t=12252)
Poza założyłeś temat w pomocy technicznej, zamiast w Arsenale.

szczepan25
28-07-2013, 23:15
Stosuję się do tego i nadal na minusie ;/
Prosiłbym kogoś o indywidualną pomoc w miarę możliwości

Wald
29-07-2013, 11:01
Jak chcesz szczegółowej pomocy to szczegółowo opisz sytuacje swojego państwa na chwile obecną. Np. można Ci doradzić, żeby tworzyć floty handlowe ale co z tego jak nie napiszesz nam, że masz np, wojnę z UK

szczepan25
29-07-2013, 12:00
Jak chcesz szczegółowej pomocy to szczegółowo opisz sytuacje swojego państwa na chwile obecną. Np. można Ci doradzić, żeby tworzyć floty handlowe ale co z tego jak nie napiszesz nam, że masz np, wojnę z UK

Wrzucam save z mojej rozgrywki RP. Jeśli ktoś chce pomóc niech pobierze i da rady :)

http://www.sendspace.pl/file/f86d0b613d ... -lato-1756 (http://www.sendspace.pl/file/f86d0b613dcd7686990cbe6/rzeczpospolita-polska-lato-1756)

Wald
29-07-2013, 16:26
Nie prościej było napisać żeby każdy miał rozeznanie? Może ktoś nie będzie miał czasu aby wgrywać sejva? W dodatku jest taki sam temat, więc tym bardziej sam powinieneś wykazać trochę inicjatywy.
Opisz w kilku zdaniach jaka jest sytuacja ;)

szczepan25
29-07-2013, 21:17
Mianowicie musiałem zlikwidować jednostki by utrzymać państwo. Moje zarobki są niskie, 2-3k na turę. Powiedzcie mi co i jak rozbudować i jak przede wszystkim zarobić. Czytałem różne tematy jednak to nic nie daje. Moim głównym przychodem są podatki, później handel.
-

adriankowaty
29-07-2013, 21:19
Obniż podatki - po jakiś `20 turach powinieneś mieć taki sam, a nawet większy zysk.

szczepan25
29-07-2013, 21:28
Wtedy moje państwo padnie. Nie wiem co mam robić, podbijać, budowac, czy zlikwidowac całkiem do zera wojska.

adriankowaty
29-07-2013, 21:58
Buduj na potęgę.

Asuryan
29-07-2013, 22:04
czy zlikwidowac całkiem do zera wojska.
Całkiem do zera to nie - ale do dwóch lub jednej "zawsze daję generała, z 11 piechoty liniowej, 3 jednostek ułanów, dwie dragonów (ci od granatów), ze cztery armaty i reszta grenadierzy." Dopiero gdy poważnie zwiększą się Twoje przychody, pozwól sobie na kolejną taką armię.