Zobacz pełną wersję : Pytania, sugestie, wątpliwości?
Temat służy do zadawania wszelkich pytań odnośnie Wielkiego Turnieju Rzymskiego, którego rozgrywki toczyć będą się na naszym serwisie z meczami finałowymi na targach Polcon.
Gra frakcją Buntownicy jest dozwolona czy zakazana :?:
Gramy na czystym, nie modowanym Rome: Total War 1.5. Buntownicy są zakazani.
Akurat przeniesienia buntowników z frakcji "nonplayable" do "playable" modowaniem bym nie nazwał, ale OK - to chciałem wiedzieć. :)
PS: przeniesienie buntowników z "nonplayable" do "playable" nie powoduje niezgodności plików (można grać z wszystkimi, którzy mają "czystą" wersję), więc raczej nie pasuje to do definicji modowania. Po prostu jeśli grę zakłada gracz, który odblokował u siebie buntowników, to wszyscy gracze mogą ich wybrać.
Spytałem, bo np. na zasadach cwb buntownicy są zwykle zakazani w turniejach, ale słonie też, a tu zezwolono na 1 słonia, więc chciałem się upewnić. ;)
Ciekawe zasady swoją drogą, może się zapiszę.
Tak, wiemy o co chodzi :) W każdym razie chodzi o to, że możemy używać tylko tych nacji, które są od początku grywalne w grze w trybie multiplayer, bez żadnych zmian w plikach. Czyli Buntownicy nie są taką nacją, bo nie są dostępny od razu po zainstalowaniu gry.
W tym temacie można zamieszczać wszelkiego rodzaju uwagi co do regulaminu i zasad. Będziemy odpowiadać na bieżąco.
4. Nacje wybieramy na przemian. Jako pierwszy nację wybiera gracz atakujący, jako drugi - gracz z drużyny przeciwnej (obrońca).
Nie lepiej byłoby odwrotnie :?:
Bo w gruncie rzeczy obrońca ma przewagę, że nie musi zbyt agresywnie walczyć, tylko może się bronić.
Do tego dojdzie mu przewaga, że będzie wiedział jaką frakcją atakuje atakujący.
Czyli podwójna przewaga (lepiej ma chyba jednak ten, który wybiera jako drugi, bo wie co wybrał przeciwnik).
Może to zmienić :?:
no ale jednak jako atakujący to Ty masz prowadzić ofensywę i Ty wybierasz jaka frakcja spełni Twój plan ;)
obrońca nie ogranicza się tylko do "czekania" na przeciwnika ...
no ale jednak jako atakujący to Ty masz prowadzić ofensywę i Ty wybierasz jaka frakcja spełni Twój plan ;)
obrońca nie ogranicza się tylko do "czekania" na przeciwnika ...
Wiem, ale przecież wybierając jako druga osoba, też mogę wybrać jaka frakcja jest dobra do ofensywy.
Mam wtedy tylko jedną frakcję mniej do wyboru (tą wybraną przez obrońcę), a reszta nadal jest dostępna. ;)
Jeszcze jedno pytanie:
Ustawienia mapy:
Mapa: Trawiaste równiny
Pogoda: Spokojna
Pora dnia: Południe
Rozmiar jednostek: Normalny
Pora roku (Lato / Zima) do uzgodnienia między graczami, czy zawsze Lato albo losowanie :?:
I pytanie czy tolerujecie tzw. "noob square" jeśli chodzi o falangę, czy jest to raczej zabronione?
lato i zima jest po to aby każdy z graczy miał te same warunku bez względu jaki skład armii wybrał
a z wyborem nie sądzę aby powinno to zostać zmienione, ponieważ i tak mniej więcej frakcje dobiorą pod względem właściwości :)
lato i zima jest po to aby każdy z graczy miał te same warunku bez względu jaki skład armii wybrał
Jednostki frakcji barbarzyńskich mają bonus do walki w śniegu, a np. egipskie mają minusy do walki w chłodzie - więc ma to znaczenie.
Chyba najuczciwiej dla wszystkich frakcji będzie po prostu zrobić lato, skoro gramy na trawiastych równinach a nie np. na pustyni.
całość wyboru jak dla mnie znaczenie tylko teoretyczne
Oj nie wiem, grałem kiedyś w turnieju na Rome na cwb i jakoś łatwiej było wygrywać bitwy kiedy się wybierało jako druga osoba.
Po prostu ważny jest dobór wojsk pod wojska przeciwnika - a druga osoba ma lepiej, bo wie jaką frakcją wybrał przeciwnik.
==================================
a z wyborem nie sądzę aby powinno to zostać zmienione, ponieważ i tak mniej więcej frakcje dobiorą pod względem właściwości :)
Nie zgadzam się, bo frakcje nie są zbalansowane.
Są frakcje które lepiej sobie radzą z niektórymi frakcjami, niż inne.
Ten kto drugi wybiera ma przewagę - może wybrać "anty-frakcję" do frakcji wybranej przez tego, kto pierwszy wybiera.
Dodatkowo obrońca ma lepiej niż atakujący, bo nie ma obowiązku atakować. Czyli ma podwójnie lepiej.
Żeby to jakoś zbalansować, atakujący powinien wybierać jako drugi.
chyba Cię nie przekonam co do tych zasad, za bardzo wszystko podświadomie biorę pod mp dla Etw czy Ntw :)
Nie wiem jak jest w ETW i NTW ale w RTW z własnego doświadczenia wydaje mi się, że wybierający jako drugi ma lepiej.
W ostatniej bitwie jest Rzym vs Rzym, więc tam to nie będzie miało znaczenia kto pierwszy wybiera. :P
Seba Fallus III Wielki
07-08-2013, 17:16
Jak to się mówi nadzieja umiera ostatnia dlatego zapytam czy odbędzie się także turniej na RTW BI ?
Nie znam się za bardzo na zasadach, więc może banalne te pytania będą, ale"
1) czy są jakieś ograniczenia co do liczby konkretnych jednostek? Chodzi tu szczególnie o berserkerów. - EDIT, ach, doczytałem, max 6
2) Psiarze i świnie podchodzi pod kawalerie? nie to, żeby użyć i spamować, ale czasem się może przydać w obronie...
2) Psiarze i świnie podchodzi pod kawalerie? nie to, żeby użyć i spamować, ale czasem się może przydać w obronie...
Raczej nie podchodzą pod kawalerię. Faktycznie świniarze mogą się przydać, skoro są słonie.
1) czy są jakieś ograniczenia co do liczby konkretnych jednostek? Chodzi tu szczególnie o berserkerów. - EDIT, ach, doczytałem, max 6
Tutaj masz regulamin:
viewtopic.php?f=567&t=13639 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=567&t=13639)
Obowiązującą porą roku jest lato. Nie wspomnieliśmy o tym, gdyż jest to opcja ustawiona domyślnie (w przeciwieństwie do pogody, której domyślnym ustawieniem jest "losowa"). Dodamy odpowiedni punkt do zasad.
Zgodnie z zasadami, berserkerów można wybrać 6. Na kasie 12500 denarów limit na zerki nie ma większego znaczenia.
Psy i świnie nie są wliczane w limit kawalerii.
Co do wyboru nacji, atakujący musi wybrać jako pierwszy, z racji tego, że są w Rome frakcje, na które kontry są bardzo trudne.
Bluegrass
08-08-2013, 09:39
NA czym gramy ? - Game Spy czy Game Ranger, jeszcze inny? :?:
NA czym gramy ? - Game Spy czy Game Ranger, jeszcze inny? :?:
GS jest oficjalną platformą RTW i na nim będą rozgrywane mecze.
geralthh
10-08-2013, 11:23
Jeśli będe chciał rozegrać mecz to mam wyzwać kogoś na pojedynek czy tak? Jeśli ja wyzywam to to znaczy że atakuje :?:
Mam też prośbę jeśli ktoś rozumie ten regulamin (bez obrazy dla adminów po prostu jestem trochę zakręcony, a też biorę udział w takim turnieju po raz pierwszy) to czy mógłby przesłać mi na mojego maila wytłumaczenie tych zasad? :)
nikogo nie musisz wyzywać :mrgreen: powstaną do tego odpowiednie tematy a w nich uzgodnisz ze swoim przeciwnikiem kiedy?gdzie?co? i jak? :D ;)
napisz tutaj jakich zasad nie rozumiesz :)
geralthh
10-08-2013, 11:33
Gdzie mogę znaleźć patcha do wersji 1.5 (pudełkowa)?
na pewno sprawdziłeś w menu opcji czy nie pisze czasem Rome 1.5 i masz samego Rome czy antologie?
geralthh
10-08-2013, 11:45
Antologie
no to chyba się tym patchem przejmować nie musisz ale dla pewności sprawdź to co napisałem wcześniej
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?t=7691temat dla potwierdzenia :)
Belizariusz
10-08-2013, 13:29
Ile czasu będzie na rozegranie meczu?
Kilka dni. 4-5. Zależy ile osób się zgłosi. Jesteśmy tym ograniczeni, że targi Polcon zaczynają się pod koniec sierpnia.
Andreus Augustus
10-08-2013, 16:26
19. Zakwalifikowani gracze muszą dotrzeć na LAN we własnym zakresie i na własny rachunek.
a jak wygląda sprawa zakwaterowania w trakcie trwania turnieju?
Bluegrass
11-08-2013, 10:41
Mam jakiś problem z GS, cały czas gdy próbuje wejść do gry pisze mi "Faield to join game (GS), toteż zawsze grałęm na Game Ranger, tam było bez problemów, prosiłbym jakąś poradę od was drodzy gracze, ;)
Jeśli masz Hamachi, to odinstaluj je
Bluegrass
11-08-2013, 11:12
Nie znalazłem tego na komputerze, a z kompem mam tylko taki problem że jest w języku holenderskim, musze sobie jakies spolszczenie zrobić
Bluegrass
11-08-2013, 11:16
Tak
Spróbuj wejść w Panel sterowania i Windows Update, możesz tam mieć do ściągnięcia dodatkowe pakiety językowe. Tylko nie jestem pewien czy ta opcja jest dostępna dla innych wersji niż Ultimate.
Sprawdź też czy gra nie jest zablokowana przez Zaporę lub antywirusa
Bluegrass
11-08-2013, 11:28
nie gra raczej nie bo jak przez Game ranger sie gra to tam sie pytają czy odblokowac zapore
Bluegrass
11-08-2013, 13:47
To jak jeszcze jakieś pomysły macie co z tym zrobić panowie?
19. Zakwalifikowani gracze muszą dotrzeć na LAN we własnym zakresie i na własny rachunek.
a jak wygląda sprawa zakwaterowania w trakcie trwania turnieju?
Dopytamy się. Szczegółów LAN jeszcze nie znamy.
Belizariusz
11-08-2013, 21:18
Właśnie kolega Augustus zadał dobre pytanie. Ponadto wiadomo kiedy będzie znany program LANu o której mecze w dane dni itd itp? Wiem, że to gdybanie na zapas kiedy się nie awansowało, ale takie techniczne kwestie są bardzo ważne bo zapewne gracze przyjadą z całej Polski, a też mają swoje zobowiązania np w postaci pracy. Czy dałoby się poznać niektóre szczegóły przed końcem zapisów we wtorek? Osobiście chętnie bym wystartował, ale w tym wypadku powstrzymuje mnie brak szczegółów od strony logistycznej.
Na 99% turniej odbędzie się w ciągu 1 dnia. W tym tygodniu będę rozmawiał z Cenegą i potwierdzimy dokładny termin. Jeśli będziemy potrzebować więcej czasu,czyli 2 dni, zakwaterowanie,wyżywienie,itp.gracze organizują sobie we własnym zakresie.
Belizariusz
11-08-2013, 23:06
ok już coś więcej wiadomo. Gdyby po zdobyciu więcej szczegółów wrzucilibyście od razu na forum to byłoby super :)
Bluegrass
12-08-2013, 07:28
Panowie to jak pomożecie (czytajcie wyżej żeby się dowiedzieć o co chodzi) Amrod, Jarl, ktokolwiek inny :cry:
Po pierwsze spróbuj:
-usunąć całkowicie hamaczi jeśli masz
-wyłączyć zaporę w systemie Windows lub otworzyć następujące porty 26220 (TCP) 26220 (UDP)
-zresetuj i sprawdź modem jeśli masz albo spróbuj połączyć sie bezpośrednio na kablu
czasami problem sprawia sam gs zainstaluj sobie go jeszcze
raz posprawdzaj konto ,hasła itp.,tak samo hasła i nicki w grze
To pytanie powinieneś zadać w: viewforum.php?f=61 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=61)
Jaka wersja gry? Jakie wydanie?
Warto przejrzeć:
viewtopic.php?f=522&t=13028 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=522&t=13028)
https://www.google.pl/#bav=on.2,or.r_qf ... 9&safe=off (https://www.google.pl/#bav=on.2,or.r_qf.&fp=f0b891a558375e1e&q=Faield+to+join+game+%28GS%29&safe=off)
Prośba o wyjaśnienie relacji do siebie tych dwóch zasad:
6. W danym meczu gracz może użyć danej frakcji tylko raz, z czego: ród Juliuszy, ród Brutusów, ród Scypionów oraz S.P.Q.R. (Senat) traktowane są jako jedna nacja
7. W turnieju stosujemy system eliminacji wybranych nacji, przez co rozumie się iż w danym pojedynku w danej fazie można użyć danej nacji tylko raz.
I w tym miejscu wielkie dzięki za osób organizujących turniej. Długo czekałem na okazję do spotkania w boju z legendarnymi weteranami. ;)
Wszystkie rody Rzymskie traktuje się jako jedną nację - więc nie można ich użyć dwukrotnie w trakcie pojedynku mimo ze mają inną nazwę
Chodzi o to że w trakcie pojedynku nie możesz dwukrotnie użyć np: Egiptu
Wszystkie rody Rzymskie traktuje się jako jedną nację.
Chodzi o to że w trakcie pojedynku nie możesz dwukrotnie użyć np: Egiptu
A jak się ma "mecz" do "pojedynku"? O to mi chodzi.
Bo brałem udział w turniejach, gdzie np. w fazie grupowej była eliminacja nacji i tak np. jeżeli w pierwszym meczu skorzystałem z Egiptu, to już nie mogłem go użyć w drugim i trzecim. Stąd moje pytanie.
Tu raczej nie będzie rozgrywek grupowych - organizatorom zależy na czasie wiec będzie system pucharowy. Jak nie ma nic napisane - "pojedynek" = "mecz" - gdzie gra się do dwóch zwycięstw - chyba że eliminacja nacji będzie obowiązywać aż to ćwierćfinałów ale tu nic nie jest napisane
Tu raczej nie będzie rozgrywek grupowych - organizatorom zależy na czasie wiec będzie system pucharowy. Jak nie ma nic napisane - "pojedynek" = "mecz" - gdzie gra się do dwóch zwycięstw - chyba że eliminacja nacji będzie obowiązywać aż to ćwierćfinałów ale tu nic nie jest napisane
Rozumiem. Czyli pkt 7 jest niejako powtórzeniem pkt 6, tylko z nazewnictwem pucharowym.
Dzięki za wyjaśnienie Don Vega.
william/kaszanka
12-08-2013, 14:04
Tak wiem, że nie powinienem tego tutaj pisać ale bardzo mi zależy na udziale w turnieju.
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=61&t=13669 Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc
Rozumiem. Czyli pkt 7 jest niejako powtórzeniem pkt 6, tylko z nazewnictwem pucharowym.
Dzięki za wyjaśnienie Don Vega.
Tak jak DonVega napisał. Pojedynek = mecz, na które to składają się poszczególne bitwy przeznaczone do rozegrania. System eliminacji nacji obowiązuje w danym pojedynku/meczu. Z kolejnym graczem mamy tę pulę odnowioną.
Czy hostujemy na mapkach rozmiar 1 na 1 czy na 2 na 2. Większe mapki pozwolą uniknąć problemu z ewentualnym kampowaniem.
Jesli zauważyłeś gramy turniej wyłącznie na trawiastych równinach. Nie ma tu żadnych pagórków, górek, dolinek. Kampować co jedynie można to w rogach mapy przy czerwonej linii a to można na każdej mapie :)
Ale regulamin zabrania kampienia przy czerwonej linii.
Wiem o tym :) - Widać nie doprecyzowałem opisu sytuacji co do możliwości kampienia na trawiastych :)
Rozumiem, że ukrywanie jednostek jest dozwolone?
Jak uda ci się schować słonia w trawie to tak :)
Vega pościgaj konnych łuczników lekką jazdą na mapce 1 na 1 i potem na 4 na 4.
Daj znać na której złapiesz ich szybciej a potem pogadamy o wpływie mapki na sposób gry. ;)
Jak ktoś chce się bawić w skirmish to sie będzie bawił, kto postawi "noob boxa" to postawi. Warunki gry będą takie same dla każdego. Znasz grę to będziesz przecież widział kto jaką armie może wziąć z danej nacji i czego możesz się spodziewać
Don wszystko ok,ale wolabym gonic "kreciolki" na mapce 1vs1... ;)
No ale chyba jasne że jak gramy 1v1 to mapa ma być 1v1 - nie inaczej
Gdzie mamy zgłaszać bitwy pomiedzy graczami, bo jakoś nie widze odpowiedniego tematu na forum ?
Spokojnie. Jeszcze turniej nie ruszyl,do polnocy sa zapisy. Jutro wystartujemy,wiec wszystko bedzie zrobione.
Rozumiem, że ukrywanie jednostek jest dozwolone?
Nie, ukrywanie jednostek jest niedozwolone. Ukryte jednostki w fazie rozstawiania powinny być ujawnione przeciwnikowi przed nawiązaniem akcji (ostrzału, ataku) np. przez poruszenie.
Sara Temer
13-08-2013, 15:41
Może to pytanie będzie głupie, ale pierwszy raz będę grał w turnieju Rome. Czy jak mam odblokowane nacje w plikach gry i mam zainstalowane dwa mody LotR TW i EB to mam odinstalować te mody na czas rozgrywek i przywrócić poprzednie ustawienia grywalnych krajów?
EDIT: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na pw gdzie się zarejestrować na gamespy, gdzie pobrać i jak zainstalować, bo ja chyba jakiś tępy jestem :( .
EDIT2: Dobra już sobie poradziłem z gamespy, zalogowałem się na multi, mam listę pokoi więc chyba działa ;)
Maharbal
13-08-2013, 21:30
1. Jak rozumiem, systemu eliminacji nacji w zasadzie nie ma? Bo ciężko takowym nazwać zakaz brania tych samych nacji w meczu składającym się z dwóch czy trzech bitew 8-) Czyli w całym turnieju będą ciągle tylko matchupy w rodzaju Egipt-Miasta Greckie, Seleucydzi-Pont, Macedonia-Armenia itd.
2. Na tą chwilę jest 53 graczy. Jak ich chcecie podzielić? Dzikie karty/wolne losy/awanse bez konieczności gry w danej fazie?
geralthh
14-08-2013, 09:29
Gdzie mamy zgłosić bitwę?
Wszystko zostanie podane lada dzien. Czekamy na info od Cenegi w jakich dniach rozegrany bedzie turniej finalowy. Prosze o troche cierpliwosci.
Mam pytanie bo gram w turnieju pierwszy raz i o co chodzi w podpunkcie 2 regulaminu, bo rozumiem z angielskiego ale nie rozumiem że najpierw 3 najlepszych a potem 5 najlepszych jak to jest ?
MrCzarnyWilczur
14-08-2013, 10:06
Akubis już tłumacze :D
Best of 3 i Best of 5 to system rozgrywania gier.
W Best of 3 rozgrywa się do dwóch wygranych a w Best of 5 do 3 wygranych .
Chodzi o przewagę wygranych meczy nad przegranymi np.:
W best of 3 wygrywasz pierwszą grę,ale przegrywasz drugą i na koniec wygrywasz 3 wtedy wynik końcowy to 2 do 1 stąd nazwa best of 3
Dziekuje ci bardzo
i Podrawiam Akubis
Reeed1910
14-08-2013, 14:13
rozumiem że 8 graczy która jedzie do warszawy musi sam zapłacić za podróż hotel i jedzenie jeśli ktoś mieszka np w szczecinie,wrocławiu i by zajął 8 miejsce to napewno by za to wszystko zapłacił 3 razy więcej niż wartość jego nagród. Czy jest inaczej ?
Po pierwsze jeszcze nie wiemy czy turniej odbedzie sie w ciagu 1 czy 2 dni. Po drugie mysle,ze taki turniej z finalami na zywo jest gratka sama w sobie dla pasjonatow serii, a nie nagroda. Jak jade np: na ryby to nie mysle kategoriami - zaneta,przyneta,paliwo,jedzenie,browar 150 pln vs pusta siatka... A patrzac Twoim czysto materialistycznym okiem,mysle ze nagrody za miejsca 1-3 sa warte podjecia ryzyka. Czy jest inaczej?
rozumiem że 8 graczy która jedzie do warszawy musi sam zapłacić za podróż hotel i jedzenie jeśli ktoś mieszka np w szczecinie,wrocławiu i by zajął 8 miejsce to napewno by za to wszystko zapłacił 3 razy więcej niż wartość jego nagród. Czy jest inaczej ?
A tak swoją drogą to na dzień dobry: "Warszawy", "Szczecinie", "Wrocławiu", "na pewno", nie pisząc już o interpunkcji.
To nie jest fejs ani onet. Tutaj piszemy w języku polskim.
geralthh
14-08-2013, 15:34
Nie wiem jak wy , ale jeśli ja trafię do tej ósemki szczęśliwców (w co bardzo wątpię) to na pewno pojadę choćby na drugi koniec polski ;)
Reeed1910
14-08-2013, 16:45
Po pierwsze jeszcze nie wiemy czy turniej odbedzie sie w ciagu 1 czy 2 dni. Po drugie mysle,ze taki turniej z finalami na zywo jest gratka sama w sobie dla pasjonatow serii, a nie nagroda. Jak jade np: na ryby to nie mysle kategoriami - zaneta,przyneta,paliwo,jedzenie,browar 150 pln vs pusta siatka... A patrzac Twoim czysto materialistycznym okiem,mysle ze nagrody za miejsca 1-3 sa warte podjecia ryzyka. Czy jest inaczej?.Jeden dzień turnieju chyba wystarczy i, wtedy byłoby super ;)
A tak swoją drogą to na dzień dobry: "Warszawy", "Szczecinie", "Wrocławiu", "na pewno", nie pisząc już o interpunkcji.
To nie jest fejs ani onet. Tutaj piszemy w języku polskim.
Skoro jesteś urodzonym polonistą i innych pouczasz spójrz na swoje posty i powpisuj przecinki !; ) A nie przyszło ci do głowy ,że pisałem to na szybko ? ;)
Skoro jesteś urodzonym polonistą i innych pouczasz spójrz na swoje posty i powpisuj przecinki !; ) A nie przyszło ci do głowy ,że pisałem to na szybko ? ;)
Widzisz, nawet w ripoście nie byłeś w stanie się przyłożyć i użyć poprawnie polszczyzny. Co innego jeden czy dwa błędy, każdemu się zdarza, co innego cała seria wynikająca wyłącznie z faktu, że komuś się nie chce.
Ale nie bierz tego bardzo do siebie. To niestety staje się normalne wśród dzisiejszej młodzieży - ten brak czasu i pośpiech. Co nie znaczy, że nie warto z tym walczyć. Przejrzenie dwóch linijek tekstu to kilka sekund czasu.
Marcin80
14-08-2013, 20:33
Witam wylosowane sa juz pojedynki,
pytam ponieważ akubis wyzywa mnie na gmailu a nie widzę nigdzie rozpiski?
Pozdrawiam
Wysłałem wyzwanie ponieważ według regulaminu:
5. Umawianie na bitwy powinno odbywać się za pośrednictwem forum i odpowiednich w nim tematów. Można także umawiać się na inne sposoby (GG, e-mail, gołębie pocztowe), ale o postępie rozmów należy informować na forum, gdyż tylko takie są wiążące.
Gracze sami mają się umawiać.
Pozdrawiam Akubis
adam1118
14-08-2013, 21:46
Mają, ale dopiero gdy zostaną wylosowane listy. Niby na jakiej podstawie masz decydować z kim będziesz grał?
Maharbal
14-08-2013, 22:15
Hotel? Burżuj! :D
Noclegownia na zachodnim, kilka mostów na Wiśle, parki miejskie...jest tyle miejsc, gdzie można się kimnąć. Sama radość :mrgreen:
Zresztą, nocleg w hostelu można znaleźć za 3 dychy jak się dobrze poszuka.
Reeed1910
14-08-2013, 22:41
Hotel? Burżuj! :D
Noclegownia na zachodnim, kilka mostów na Wiśle, parki miejskie...jest tyle miejsc, gdzie można się kimnąć. Sama radość :mrgreen:
Zresztą, nocleg w hostelu można znaleźć za 3 dychy jak się dobrze poszuka.
Hahaha nie ma to jak noc w parku na ławce ! :D
geralthh
15-08-2013, 08:51
Czy można dać cynk na maila czy turniej się rozpoczął. Rzadko dostaje się do internetu, więc nie mogę być na bieżąco.
Jeśli jakiś użytkownik forum mieszka w Warszawie niech zaoferuje swoje mieszkanie jako tymczasowy nocleg. ;) Oczywiście tylko na czas finałów. :D
Może to głupie ale z ciekawości przeczytałem całą rozpiskę i ostatni numer gracza (kolejność zapisów) to bodajże 49. Zapisało się 58 osób.
Co z pozostałymi 9 ?
Cześć. Odśwież jeszcze raz drabinkę, ewentualnie wyczyść pliki cookie. Powinno już wyświetlać prawidłowo. Parę osób awansowało z losowania, ze względu na to, że nie miały pary.
CarolusRex
15-08-2013, 22:47
Sorki za moją niewiedze ale mój pierwszy turniej, (w sumie dla zabawy się zapisałem bo watpie że przejde dalej :D) otóż w tych pre-eliminacjach nie ma wszystkich graczy np. mnie co mam począć?
geralthh
16-08-2013, 09:09
Co jeśli mój przeciwnik w 1 rundzie nie zjawi się chociaż będe chciał się umówić na bitwę?
Do kiedy ma czas mój przeciwnik na pojawienie się?
Sorki za moją niewiedze ale mój pierwszy turniej, (w sumie dla zabawy się zapisałem bo watpie że przejde dalej :D) otóż w tych pre-eliminacjach nie ma wszystkich graczy np. mnie co mam począć?
Jeśli Cię nie ma to znaczy, że "pauzujesz"(czyli czekasz) do czasu zakończenia pre-eliminacji bądź otrzymania potencjalnego przeciwnika :)
Co jeśli mój przeciwnik w 1 rundzie nie zjawi się chociaż będe chciał się umówić na bitwę?
Do kiedy ma czas mój przeciwnik na pojawienie się?
Jeśli się nie zjawi wygrasz swoje spotkanie poprzez walkower- a czas chyba został podany , bodajże wtorek 20 sierpnia :)
geralthh
16-08-2013, 10:52
Dzięki! Już wszystko wiem! :D
fenomeno
16-08-2013, 13:40
Mam pytanie, gdzie trzeba wstawić wynik meczu, jakieś screeny czy logi, albo nawet napisać jaki wynik był? I czy mozna załorzyc jakis temat tu na forum gdzie moglibyśmy się dogadać przeciwnikiem.
viewforum.php?f=569 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=569) Tu jest przecież wszystko :)
fenomeno
16-08-2013, 14:38
Dzieki, jakos umkneło to mojej uwade
Sara Temer
17-08-2013, 14:08
Mam jeszcze jedną sprawę, czy dajemy jednostkom doświadczenie itd. ?
Oczywiście. Ulepszenia przez dodanie pancerza/ataku/doświadczenia są dozwolone.
Seba Fallus III Wielki
17-08-2013, 21:01
Czy berserkerzy nie powinni być zakazani albo ograniczeni do 2 oddziałów ?? Wydaje mi się że zawsze tak było :?:
fenomeno
18-08-2013, 00:25
Mam kolejne pytanie, czy można użyć skali większej skali jednostek niz normalna, oczywiscie jak sie dogadam z przeciwnikiem?
Belizariusz
18-08-2013, 11:30
Rozumiem, że deadline dla I rundy jest do wtorku do 24?
Czy berserkerzy nie powinni być zakazani albo ograniczeni do 2 oddziałów ?? Wydaje mi się że zawsze tak było :?:
Było poruszane w tym temacie. (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=312910#p312910)
Mam kolejne pytanie, czy można użyć skali większej skali jednostek niz normalna, oczywiscie jak sie dogadam z przeciwnikiem?
Regulamin nie przewiduje zmian zasad przez graczy, nawet poprzez obopólną zgodę.
Witam
Jak to jest kto atakuje a kto broni ?
to jest losowane czy morze wybierane przez graczy ?
Pozdrawiam Akubis
3. Pierwszy atakuje gracz, który został wylosowany jako pierwszy w danej parze. Kolejne bitwy na przemian.
Witam
Jak to jest kto atakuje a kto broni ?
to jest losowane czy morze wybierane przez graczy ?
Pozdrawiam Akubis
Wald post wyżej podął punkt regulaminu.
Proszę też Akubisie, abyś zwrócił uwagę na ortografię. Pisze się "może" jeżeli chodzi Ci o przypuszczenie. "Morze" to akwen morski.
Belizariusz
19-08-2013, 12:30
Dwa pytania.
1- I rundę gramy do wtorku do 24 zgadza się?
2- Macie już info od Cenegi kiedy będzie turniej finałowy, w jaki dzień i w jakich godzinach itd itp?
1- I rundę gramy do wtorku do 24 zgadza się?
Tak.
2- Macie już info od Cenegi kiedy będzie turniej finałowy, w jaki dzień i w jakich godzinach itd itp?
Potwierdzone na 100%:
6 września,
KOMPUTRONIK MEGASTORE
Towarowa 22 (C.H. Jupiter)
00-839 Warszawa
Publicznie ogłoszona informacja o zmianie miejsca i terminu finałów pojawi się niebawem.
Belizariusz
19-08-2013, 14:11
Dzięki za szybkie info :) swoją drogą dobra lokalizacja bo blisko stacji PKP Warszawa Zachodnia :)
A dla mnie fatalna bo to dzień pracujący - 50% szans na przybycie.................
Rzeczywiście kiepsko, że w piątek. Dla części osób pewnie będzie się to wiązało z urlopem wypoczynkowym.
Jak się okazało na Polconie nie dostalibyśmy dużo miejsca i komputerów do grania,dlatego Cenega zaproponowała inne miejsce.
A nie dałoby się przełożyć terminu na sobotę? Z pewnością byłoby a. łatwiej ludziom dotrzeć, b. mniejsze byłoby zmęczenie materiału (gdyby ktoś jednak uderzał prosto z roboty).
A tak w ogóle, to o jakiej godzinie rozmawiamy (tak w przybliżeniu)?
Piątek jest naprawdę niepraktyczny.
Dobrze. Jutro porozmawiam z Cenegą i dam Wam znać czy jest możliwość przełożenia tego na sobotę.
Belizariusz
19-08-2013, 21:07
Pomysł z sobotą jest bardzo dobry. A tak z innej beczki. Oszczepników na koniach zaliczamy do ha bo w zasadach nie ma o tym ani słowa :?:
Reeed1910
19-08-2013, 22:01
Proszę o szybką pomoc bo do jutra rozgrywki ! ; )
Hostuje grę ale gracz malpaa nie może dolączyć... on hostuje, to ja tej gry po prostu nie mam ,a gdy gracz spokojnawoda nam zahostował dołączyłem do gry, a gracz malpa nie mógł dołączyć do gry z powodu GS ........
założy nam ktoś jutro grę o 11 kub później ? ; )
Kłaczkov92
20-08-2013, 07:24
Hejka. Wypadl mi ważny wyjazd służbowy i nie mogę niestety rozegrac swoich meczy bo po prostu nie mam jak. Za zamieszanie przepraszam. I życzę powodzenia
Reeed1910
20-08-2013, 10:15
Zahostuje nam ktoś grę o 15 ? ; )
Rozmawialam wlasnie z Cenega. Turniej finalowy przelozony na sobote 07.09.2013. Wstepnie umawiamy sie na godzine 11.00. aby kazdy z uczestnikow mogl sie wyspac,dodatkowo przewidziane jest kilka niespodzianek. Moc Rycerzy Jedi jest przeeogromna ;)
Świetna informacja! :)
Dzięki za wzięcie pod uwagę naszych głosów. I za przekonanie Cenegi.
Moc Rycerzy Jedi jest przeeogromna ;)
:P
Marcin80
20-08-2013, 16:36
Niestety dla mnie ta informacja nie jest za dobra, nie wiadomo czy awansuje ale 7 małe szanse abym mógł się pojawić mam dyżur w pracy i nie wiem czy uda się zamienić z kimś :( . Motywacja trochę siadła no ale gram dalej może się uda.
Pozdrawiam
Mefisto7
20-08-2013, 23:27
Takie małe wspomnienie sugerujące: W ostatniej aktualizacji drabinki jest luka w postaci nieuwzględnienia mojego meczu z geralthh.
Pisałeś mi na PW, pamiętam, wszystko zostanie uwzględnione :)
Mefisto7
21-08-2013, 19:22
Paaaaaanie, na PW tom ja pisał dużo wczeeeśniej. :) Ogólnie zakończony nasz mecz był jako jeden z pierwszych, pomijając to, że większość następnych to walkowery. x) Ale dobra, nie chcę wiercić dziury w brzuchu o jakiś detal, więc koniec sugestii.
Przepraszam, wiem jak się robi screeny i powtórki, ale nigdy nie robiłem logów. Co to jest, jak to się robi i do czego to potrzebne?
ps no to teraz mamy trochę ułatwioną sprawę,jeśli możemy na obowiązkowych powtórkach oglądać styl gry naszych przyszłych rywali. Niestety turniej traci trochę elementu zaskoczenia:(
ps no to teraz mamy trochę ułatwioną sprawę,jeśli możemy na obowiązkowych powtórkach oglądać styl gry naszych przyszłych rywali. Niestety turniej traci trochę elementu zaskoczenia:(
Logi znajdują się w folderze logfiles.
Nikt nie każe upubliczniać powtórek, można linki przesłać sędziom przez funkcję "wyślij e-mail" na forum.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Marcin80
22-08-2013, 22:28
Witam ja mam mobilny net i z tego co czytałem to Rome i mtw serwery są niestabilne no i nie do każdej gry wejdę. Zrobiliśmy test i nie potrafiłem wbić do Sewnak co w takiej sytuacji mamy zrobić? Ja wchodzę do gry bez problemu inqusitora czy moze on nam postawić?
Tak, jeżeli jest problem z dołączaniem do gier u kogoś, możecie wziąć 3. osobę do zahostowania gry. Wtedy host bierze jedną jednostkę i ucieka nią na sam koniec mapy. Oczywiście udział tej jednostki w walce jest bezwzględnie zakazany.
badr basim
23-08-2013, 11:36
A jak ktoś nie ma katalogu Logfiles? Ja antologię Roma kupiłem w Irlandii i nie mam jak wysłać pliku log.
SzapurXXV
23-08-2013, 11:54
Ja mam tylko takie pytanie że dlaczego nie było mnie ani w pierwszej rundzie a teraz też w drugiej ????? Przecież byłem zapisany, no pierwszą rundę to rozumiem bo wiem jaka była sytuacja ale teraz
Nie było 64 graczy żeby każdy grał mecz w pierwszej rundzie, więc poprzez losowanie awansowałeś od razu do II rundy. Twoim przeciwnikiem miał być Davor/Denirosek, jednak nie rozegrali meczu i orzekliśmy obustronny walkower. Prawdopodobnie jednak z powodu problemów natury osobistej Davora Denirosek awansuje do II rundy, więc zapewne spotkacie się na polu bitwy. Dziś jeszcze poinformujemy ciebie oraz Deniroska o podjętej decyzji.
Bluegrass
23-08-2013, 12:51
Jedna rzecz jaka mnie zastanawia to po drugiej rundzie zostanie 11 osób, a na finały jedzie najlepsza 8. Jak rozwiążecie ten problem. Mam dwie sugestie dla was:
PIERWSZA:
Jeśli wszyscy z 11 graczy wyrażą zgodę, to zostanie wylosowana szóstka graczy do rozegrania 3 pojedynków, w wyniku czego odpadnie 3 osoby i otrzymamy finałową 8 graczy.
DRUGA:
Dać szansę tym co przegrali i losowo dobrać 5 osób, otrzymamy 16 osób i zostanie rozegrana jeszcze jedna runda która wyłoni finałową 8 graczy.
Oczywiście decyzja jest wasza a powyższe są jedynie sugestiami.
Pozdrawiam Blue :-)
Nie mam pojęcia, w jaki sposób to policzyłeś...
http://challonge.com/rzymski
Bluegrass
23-08-2013, 13:19
Dzięki za info i przepraszam. Czekam na trzecią rundę.
Bluegrass
27-08-2013, 08:28
Jeśli ktoś dostanie się do finałów, to o której godzinie można przyjeżdżać?
Belizariusz
27-08-2013, 10:43
Rozmawialam wlasnie z Cenega. Turniej finalowy przelozony na sobote 07.09.2013. Wstepnie umawiamy sie na godzine 11.00. aby kazdy z uczestnikow mogl sie wyspac,dodatkowo przewidziane jest kilka niespodzianek. Moc Rycerzy Jedi jest przeeogromna ;)
Wystarczy zerknąć parę postów wyżej.
Maharbal
27-08-2013, 19:02
Sugeruję uaktualnić drabinkę i przeprawić 1/8 na 1/4, jeśli idzie o LAN, bo w końcu w Warszawie gramy od ćwierćfinałów, nie od 1/8 ;)
Denirosek
27-08-2013, 21:42
1/8 to ćwierćfinały. 4 bitwy. Z nich wychodzą dwie pary - to półfinały. Ostatnia para spotyka się w finale.
Maharbal
27-08-2013, 21:46
1/8 to ćwierćfinały. 4 bitwy. Z nich wychodzą dwie pary - to półfinały. Ostatnia para spotyka się w finale.
Aha. Czyli najpierw jest 1/8, potem 1/2 a na końcu finał? Czy może półfinały to 1/4? :lol:
Maharbal. zapewne chciales dobrze, ale zakreciles sie troche :)
1/8. 8 zawodnikow. 4 gry. cwiercfinal
1/4. 4 zawodnikow. 2 gry. polfinal
1/2. 2 zawodnikow. 1 gra. final
Szulik , 1/4 to potocznie nazywany ćwierćfinał tak samo jak 1/2 to potocznie nazywany chyba na całym świecie w dziedzinie sportu i nie tylko półfinał , więc opis jaki tu zrobiłeś jakaś poezja :D no chyba że na orgu 1/2 to Finał :lol:
Owszem, powinno być 1/4. Proszę już nie drążyć tego tematu, bo to nic nieznacząca jedna cyferka. Wszyscy wiedzą o co chodzi, drabinka jest przejrzysta.
Obawiam sie, ze to jednak ja sie troche zakrecilem :D. Widac, nie zawsze mozna miec racje.
moze jestem nieogarniety czy cos, ale zostala nam jeszcze jedna faza, a polcon zaczyna sie bodaj jutro ;)
jak chcecie zebrac te 8 osob na lanie? ;)
Mefisto7
28-08-2013, 14:31
Nasze rozgrywki odbywają się 7.09.
wlasnie doczytalem, sorry za spam wiec.
A jeśli załóżmy ktoś nie będzie mógł przyjechać do Wawy na finały bo to troche daleko a do do pracy chodzić trzeba?
Mefisto7
28-08-2013, 17:55
To będzie umniejszająca "widowiskowość" zdarzenia walkowerowa wpadka.
"Pojawiły się komputery, internet... ale co z tego skoro są potomkami człowieka, który na własnym podwórku dał się złapać w siatkę. ;)
{{B-S}}SpartaN
31-08-2013, 20:10
O której zaczyna się lan w centrum Jupiter?
Rozpoczęcie planujemy 07.09.2013.o godz.11.00.
{{B-S}}SpartaN
02-09-2013, 19:11
Czy będą dodatkowo jakieś stoiska do testów Rome 2? :)
Myślę,że będzie szansa na pogranie w Rome II. Przynajmniej mam taką informację od kolegi Macieja z Cenegi.
Bluegrass
02-09-2013, 22:12
panowie mam sprawe potrzebuje hosta na jutro bo nie mozemy zagrac z belizariuszem jak byscie mogli to jestesmy od 15 do 18 bo on pozniej pracuje prosze was bardzo. :cry:
spokojna woda i jeszcze ktos probowal i nic. licze tu na pirxa bo ostatnio to on mi zachostowal w meczu z emiliuszem
Witam,
poprosiłbym o adres miejsca, gdzie będzie rozgrywany finał turnieju.
[quote]1- I rundę gramy do wtorku do 24 zgadza się?
Tak.
Potwierdzone na 100%:
6 września,
KOMPUTRONIK MEGASTORE
Towarowa 22 (C.H. Jupiter)
00-839 Warszawa
Publicznie ogłoszona informacja o zmianie miejsca i terminu finałów pojawi się niebawem.[/quote:237jdpm5]
j.w. tylko oczywiście data już nieaktualna
Bluegrass
05-09-2013, 20:23
Czy moge prosić o wysłanie mi na priv nr telefonu jakiegoś organizatora( może być kilku) którzy bedą oczywiście w Warszawie w razie problemów w odnalezieniu sie w centrum jupiter bądź związanych z podobnymi sytuacjami?
Maharbal
30-09-2013, 14:01
Może ktoś to zobaczy...
Obejrzałem powtórki z meczów finałowych wraz z komentarzem Wielkiego Mistrza Malborka, który reprezentuje serwis. Jestem po prostu zażenowany poziomem komentarza. Jak można było zrobić coś tak nieprofesjonalnego pod logiem orga? WMM jeździ kamerą na wszystkie strony, często bez żadnej potrzeby ("tylko sprawdzę, czy jakichś oddziałów tam z tyłu nie ma"), zmienia sobie w trakcie powtórki ustawienia graficzne, gra mu laguje, autor ma problemy z wysławianiem się (notoryczne klęcie i przekręcanie nazw...czy przymiotnik "kapadocki" albo rzeczownik "jazda z okrągłymi tarczami" jest naprawdę tak ciężko wymówić :?: ), a co najgorsze-brakuje mu elementarnej wiedzy na temat gry. Jak ktoś komentujący finały-mecze na najwyższym poziomie w PL przecież, może palnąć taką głupotę jak: "kawaleria chyba sobie radzi z rydwanami...zresztą nie wiem" :!: :?:
Współczuję tym graczom, którzy chcąc wyciągnąć jakieś wnioski z tych powtórek, dzięki którym mogli by udoskonalić swój warsztat gry, będą słuchać tego co bredzi WMM.
Myślę, że każdy z uczestników finałów ma podobne odczucia.
Bluegrass
30-09-2013, 19:56
No cóż, tu sie z tobą zgodzę Mahu, ponieważ rownież obejrzałem te powtórki i nie jestem zachwycony, było niezadobrze a nawet gorzej, tu racja kolegi ze powinien to komentować bardziej doświadczony gracz w Rome, który ma pojęcie bardzo dobre o grze i jednostkach. Jak z tym Rome 2 panowie? ;) Ale nie bierz tego do siebie Mistrzu nie było najgorzej, starałes sie jak mogłeś i za to dziękuje.
nowy2142
01-10-2013, 09:00
Oj tam Maharbal. Przecież nikt nie bierze tego turnieju na poważnie. To tylko zabawa.
Ale fakt że tych filmów tego suntzuasw nie da się oglądać.
[spoiler:37is5rbc]Chyba nie na taki poziom liczycie http://www.youtube.com/watch?v=08SlUCv6Mpg
:^)[/spoiler:37is5rbc]
No cóż na bez rybiu i rak ryba :) - Co do filmiku to fajna sprawa - może jak wyjdzie ARENA TW to doświadczymy podobnych zdarzeń - może................
Maharbal
01-10-2013, 21:27
Oj tam Maharbal. Przecież nikt nie bierze tego turnieju na poważnie. To tylko zabawa.
Ale fakt że tych filmów tego suntzuasw nie da się oglądać.
Nie jesteśmy w Ameryce i RTW nie jest tak szybką grą, żeby komentator miał się podniecać ruchami graczy jak Doc Emrick, gdy komentuje finały Pucharu Stanleya :) Niemniej tutaj wystarczyłby przecież fachowy komentarz oraz ukazanie pola bitwy i manewrów graczy bez wariackiego jeżdżenia kamerą. Chodzi o to, żeby to było zrobione solidnie.
Odniosłem wrażenie, że komentator nie lubi rome 1. W tej grze cała przyjemność była w długich skirmiszach - pościgach za konnymi łucznikami etc.
I tak komentujący miał szczęście, że to był turniej 1vs1, ponieważ w grach 3vs3 etc faza skirmishu jest zwykle 3 razy dłuższa niż samo starcie.
Dla jednych to hit dla drugich kit. Ja osobiście nigdy nie mogłem się przestawić na inne części total wara, gdzie jest położony nacisk na walki zwartych formacji, a łucznicy odgrywają marginalną role.
nowy2142
03-10-2013, 08:58
Nie jesteśmy w Ameryce
Ale jesteśmy w Polsce i w przyszłym roku znowu ma być IEM w Katowicach http://www.youtube.com/watch?v=T798cdDjGt4
Jestem pewny że serwisowi totalwar.org uda namówić się intel by zrobić miejsce dla rtw2, a na pewno przekonają ich tym że gra zbierze masę widzów. No i suntzuasw na iem na pewno lepiej by się przygotował i poważniej do tego podszedł.
[spoiler:1fzhtpdj]:^)
Careful not to fall for it[/spoiler:1fzhtpdj]
Ja bym na to nie liczył. Aktualnie TW za bardzo nie nadaje się do E-sportu. Może za sprawą TW ARENA to się zmieni ale obecnie słabo to widzę.....Kiedyś na stronie ESL była możliwość grania w ETW ale szybko to padło....