Zobacz pełną wersję : Jaka frakcja jest najlepsza?
Lambert812
20-08-2013, 09:30
Chciałbym znać wasze zdanie, którą frakcją, poza Francją, najlepiej grać. Wygrałem już kampanie każdym większym krajem i chciałbym ją rozpocząć na nowo. Ale nie wiem, który kraj wybrać. Myślałem o Wielkiej Brytanii i Prusach, bo Austria nie dość, że ma słabe jednostki, to w dodatku w ogóle nie posiada gwardii pieszej(a dla mnie ważniejsza jest piechota liniowa i elitarna od kawalerii). A Rosja, choć posiada trzy jednostki gwardii(w DMN), to jej jednostki mają najgorsze statystyki. Co radzicie?
Nie sztuką wygrać silną nacją, sztuką jest przejąć nację w tragicznym położeniu, odbudować ją i stworzyć z niej mocarstwo ;)
Shay Ruan
20-08-2013, 11:53
Ja zwykle preferuje grę Wielką Brytanią (ach te czerwone kurtki). Świetna piechota, tylko artyleria chyba najgorsza ze wszystkich.
Edit: Zresztą ja grając nie sugeruję się statystykami jednostek tylko ich wyglądem :D Jednostki Austrii prezentują się zacnie, szczególnie artyleria. Za to nie lubie grać Prusami :?
adriankowaty
20-08-2013, 12:04
Ja gram z zasady Austrią albo Prusami. Wspaniale prezentują się jednostki (wyglądem), komendy są w najwspanialszym języku świata, a balans jednostek jest zachowany.
Lambert812
20-08-2013, 20:35
Tak, UK ma zdecydowanie najgorszą artylerię(może Hiszpania i Portugalia mają gorsze, bo nie posiadają bardzo przydatnych haubic). Piechotę za to Brytyjczycy mają najlepszą. Wygląd taki sobie, choć takie jednostki jak Gwardia z Coldstream i Grenadierzy z Coldstream wyglądają zachwycająco. Co do Austrii się zgodzę i to jest jedyny powód dla którego w ogóle tą frakcją zagrałem. Chcąc czy nie piechota, tak mi się zdaje, jest najważniejsza. A piechota austriacka ma tragiczne statystyki, niewiele lepsze od piechoty liniowej Rosji, w której podobają mi się takie jednostki jak Siemanowski Pułk Gwardii i Grenadierzy Pawłowscy(intrygujące nakrycia głowy ;). Co do Prus się zgodzę, ich jednostki są bardzo do siebie podobne z wizerunku, zbyt mało zróżnicowane. Muszę przyznać jednak, że moim "fetyszem" są jednostki w bikornach. Dlatego świetnym wyborem mogła by być tu Hesja-Kassel, jej jednostki mają dobre statystyki, świetny wygląd, a te małe państewko może werbować nawet gwardię pieszą i 2 rodzaje gwardii konnej.
P.S.
W Wielkiej Brytanii podoba mi się również możliwość werbowania jednostek niemieckich. Szczególnie chodzi mi o Czarną Brunszwicką Piechotę liniową, czarne mundury i trupie czaszki prezentują się fenomenalnie.
Byakuyakuchiki
06-10-2013, 15:22
Prusy, bardzo dobre jednostki i fajne położenie geograficzne ;) odrazu Francje można niszczyć :D.
Lambert812-"świetnym wyborem mogła by być tu Hesja-Kassel" przecież w można grać tylko Wielką Brytanią,Francją,Prusami,Austrią i Rosją.
Shay Ruan
06-10-2013, 16:05
Są mody, które umożliwiają grę innymi frakcjami.
Byakuyakuchiki
06-10-2013, 17:02
Jakie? :D
Shay Ruan
06-10-2013, 17:26
Choćby Darthmod do Napoleona. Dzięki niemu możesz zagrać każdą nacją, nawet Polską. Inne mody musisz szukać na twc bo nie pamiętam ich nazw :D
Byakuyakuchiki
06-10-2013, 20:18
Total Factions dodaje nawet dużo państw ;).
imported_Napoleon Bonaparte
09-11-2013, 17:49
Ja zwykle preferuje grę Wielką Brytanią (ach te czerwone kurtki). Świetna piechota, tylko artyleria chyba najgorsza ze wszystkich.
Edit: Zresztą ja grając nie sugeruję się statystykami jednostek tylko ich wyglądem :D Jednostki Austrii prezentują się zacnie, szczególnie artyleria. Za to nie lubie grać Prusami :?Ja lubie jednostki Pruskie ale na full detalach poza tym Austria nie ma gwardi i dział konnych
Zdecydowanie Hiszpania. Bardzo szybko, poprzez wykonanie misji, można nią uzyskać spore tereny w Ameryce.
EDIT:
Przepraszam, pomyliłem NTW z ETW.
Azpalsowy
10-11-2013, 20:57
Ja ci polecam Rosje, czemu?- Ma najgorszą pozycje z powodu jej słabego wojska. Czyli można powiedzieć że jest najtrudniejsza frakcja. :) oraz najlepszą dzieki tej trudności :)
Shay Ruan
10-11-2013, 21:14
Rosja ma stosunkowo bezpieczną sytuację na początku. Jeśli odpowiednio wcześnie wytargujesz sojusz z Prusami, masz dużo czasu na rozwój gospodarczy państwa. Zanim Francja się przebije do Ciebie będziesz miał silną armię opartą na stabilnej gospodarce. Są jeszcze Turcy ale oni nie stanowią zagrożenia.
Ja proponuje Wielką Brytanie :D Zarąmbista piechota :D i altyleria niczego sobie :D
Artem.pl
14-11-2013, 14:19
Austria, ponieważ ma całkiem trudną sytuacje polityczną (Francja napierająca z zachodu i Imperium Osmańskie które czai się z południa). Poza tym mają ładne jednostki piechoty.
A ja ci powiem w ten sposób grałem wszystkimi frakcjami i powiem ci że najtrudniej gra się Wielką Brytanią i Austrią
Wielka Brytania ma na początku dużo problemów finansowych ale ma zato dobre jednostki dlatego powiem ci iż zdecydowanie najtrudniej gra się Austrią chociażby z tego powodu nawet że mają mało jednostek gwardii a na bardzo trudnym poziomie może się zdarzyć sytuacja że sojusznicy sprzeciwią się przeciwko tobie ja tak miałem grając rosją na bardzo trudnym dlatego wychodzę z założenia że przy austrii też to może się zdażyć ;)
pepryk132
25-12-2013, 00:15
Ja tam lubię grać Prusami bo jestem z pomorza ;D A tak w ogóle to wcześniej grałem Rosją i było do d*py bo w starciu jednostkami 1 vs 1 dostawałem w ciry i to nieźle .
Gajusz Mariusz
16-01-2014, 15:11
Wstyd się przyznać, ale grałem tylko Francuzami i Anglikami. Obie równie ciekawe bo nie patrzę która ma lepszą artylerię itd. Klimatycznie się wczuwam w daną frakcję i po prostu pokonuję przeciwności :D .
Po "otrząśnięciu" się z Romka 2 obiecuję naprawić swój katalog granych nacji. Prusy Austria i Rosja już czekają w kolejce (niekoniecznie w tej kolejności).
adm.Horatio Nelson
16-01-2014, 21:44
Oczywiście na pierwszym miejscu Wielka Brytania (fajnie znów unicestwić francuską flotę )następnie Prusy (sporo do zajęcia ,stary Blücher i jego gang urwisów, tylko kiepska marynarka a raczej jej bark) Austria i Rosja (takie sobie ,ale co kto lubi) Francją nie grałem (choć to główna frakcja) "Napoleon jest wart na polu bitwy 40,000 ludzi ,ale nie jest gentlemanem"
8-)
Ja zdecydowanie wolę grać frakcją Austrii. Mają świetną piechotę i jazdę. Jedyny minus to ich ta nieszczęsna flota.
Na multi gram/grałem często Austrią i Prusami i jeśli chodzi o ich rooster jednostek to są niemal na równi.
Jeśli o mnie chodzi to albo Francja,ze względu na klimat gry oraz jednostki :P , albo Prusy, ponieważ fajnie się gra frakcją która nie ma za dużego obszaru a która ma potencjał :)
Shay Ruan
18-03-2014, 15:29
Bo długim namyśle stawiam jednak na Francję jako najlepszą frakcję w grze. Dlaczego? Ano dla klimatu 8-) Czy klimatyczne jest podbijanie całej europy WB? Nie bardzo. Francja daje nam tą możliwość aby daleko nie odbiegać od rzeczywistości grając. Podbijamy z przyjemnością, wyzwalamy Polskę i bijemy Moskala 8-) Jeśli chodzi o szczegóły techniczne tej frakcji to chyba posiada najlepszą artylerię w grze. Tutaj szczególnie "Wielka bateria" dodana w dlc robi wrażenie. Poza tym mamy dostęp do naprawdę różnorodnej konnicy, od lekkiej jazdy do ciężkich kirasjerów.
Shay, czyżbyś nie pomylił z NTW?
EDIT: Francja faktycznie jest świetna. Ma sporo dobrych jednostek, do tego na multi mamy tę świetną taktykę, która idealnie sprawdza się Francją.
Shay Ruan
18-03-2014, 16:49
DM, to temat o Napoleonie przecież :D
Tak, Bateria Konwentu to jest coś. :D
Shay Ruan
18-03-2014, 21:17
Aha nawet dla grających na multi, polecam pościągać sobie mody na mundury i czako dla frakcji. Mody takie nie kłócą się z możliwością gry na multi bo testowałem i przyjemność oglądania różnorodnych i historycznych żołnierzy jest olbrzymia.
Tak samo robię w ETW. Zmieniam i można grać. :D
Mam do was pytanie
Chodzi o związek reński że sie nie tworzy jak gramy francją jak go zrobić , o co chodzi ?