Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szybka pomoc - GRA

Strony : 1 [2]

góral1
11-11-2015, 20:01
Witam serdecznie otóż mam problem z rome , mianowicie gdy zaczynam obojętnie jaką kampanie oprócz prologu ale o tym powiem potem , wszystko idzie dobrze do czasu gdy chcę zakończyć turę w momencie gdy tura mi się zmienia gra zaczyna się zacinać , a po minucie może dwóch komputer mi się restartuje .Gdy mi się ponownie włączy pisze coś takiego [BLUE SCREEN].Prolog działa mi dobrze do jakiejś 4-6 tury i w tym czasie komputer mi tak samo się resetuje .Dodam też , że własne bitwy chodzą mi dobrze nawet na ustawieniach ultra .Mam podobny problem z Shogun 2 tyle że gra restartuje się w czasie jej uruchamiania .Za wszelką pomoc bardzo dziękuje.

Informacje o komputerze :
System: Windows 7 ultimate
Procesor- Amd Fx-6100 sześć rdzeni taktowanie 3,30.
Karta graficzna- nvidia ge force 630gt
Płyta główna-Amerian megatrends INC. P1.20 16 gb ramów

sadam86
11-11-2015, 20:05
A jak z innymi grami o podobnych wymaganiach też komp się restartuje? Mi raczej wygląda to na problemy techniczne ze sprzętem, coś w kierunku przegrzewania się karty graficznej lub płyty.

góral1
11-11-2015, 20:29
Mam battlefielda 3,4 i wiele innych które działają dobrze

Z shogunem mam podobnie tyle że on restartuje komputer podczas okna uruchamiania gry

Reinmar
20-11-2015, 17:05
Siema!

Mój problem jest następujący. Gra co raz częściej po załączeniu kolejnej tury coś na kształt "zawiesza się". Wyskakuje czarny ekran, po czym słyszę w tle, że mogę wykonywać wszystkie czynności (dokonywałem w takim stanie szybkiego zapisu). Jedyna opcja to wyłączenie gry. Na początku gra chodziła płynnie, następnie takie "ackje" pojawiały się co raz częściej. Zdarzają się też epizody, gdy gra całkowicie się zawiesza i jestem zmuszony do zrestartowania kompa.

Mój sprzęt (laptop):
Procek: Intel(R) Core (TM) i7-4710 HQ @ w,50 GHz 2.50 Ghz
Ram: 16 GB
Karta: GeForce GTX 860M

Reinstalacja nie pomogła

sadam86
20-11-2015, 17:10
Próbowałeś sprawdzić Spójność plików?

Reinmar
21-11-2015, 14:02
Tak, spróbowałem, niby pomogło, ale po 1h gry powtórka z rozrywki :/

Edit: Chyba znalazłem przyczynę. Wyskakuje mi komunikat. "Sterownik ekranu przestał odpowiadać,ale odzyskał sprawność" Info od razu znikało i natknąłem się na nie przez przypadek. (Mam zainstalowane najnowsze sterowniki) Jakieś porady?

Pampa
21-11-2015, 17:59
Spróbuj obniżyć ustawienia graficzne, i to tak drastycznie i pograj kilka godzin. Jak się będzie dalej to zdarzało to pomyśłimy co dalej .:)

Reinmar
22-11-2015, 00:24
Zrobione... Odinstalowałem też najnowższy sterownik (przy Wiedźminie miałem podobną historię i pomogło), natomiast tutaj ten sam błąd... Wymagania też obniżyłem.

EDIT: Ściągnąłem starsze sterowniki, sprzed 5 miechów i wszystko śmiga bez problemów :P Można powiedzieć, że problem solved :D

czaker2309
22-11-2015, 14:28
Witam wszystkich.
Moj problem polega na tym ze gra sie nie chce odpalic. Sciagnalem gre paczka wazyla 8.61GB o nazwie ''R.G Mechanics'' byc moze ktos kojarzy . Gra zainstalowala sie pomyslnie lecz teraz nastepuje problem gdy odpalam gra na wejsciu wyskakuje komunikat Rome2.exe w tesciu jest napisane Steam_api.dll nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje. Byla proba reinstalki sprawdzilem czy firewall jesst off a blad nadal jest. Dodam ze nie moge znalesc cracka w internecie te ktore sciagnalem nie chce sie wgrac ;/. Posiadam Windows 8.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Strateg
07-12-2015, 16:35
Witam, wczoraj zakupiłem grę Rome II Total war, niestety po jej pomyślnym zainstalowaniu gra się nie uruchamia. Gdy włączę grę ta pokazuje tylko tytułową stronę, a następnie wyświetla się tylko czarny ekran i kursor myszki, a w tle leci muzyczka. Jedyne co się da wtedy zrobić to wyłączyć ją przy pomocy ctrl-alt-delete. Komputer spełnia wymagania gry.

OHEND
10-12-2015, 09:34
Czy pobrałeś wszystkie aktualizacje? Masz może zaznaczony jakiś mod? Na czystej wersji nigdy nie doświadczyłem czegoś podobnego.

stach
14-12-2015, 20:17
Witam, od wczoraj mam problem z grą, po uruchomieniu rome total war 2 edycja cesarska( legalna ze steama ), gra zawiesza w momencie pojawienia się twórców i praw autorskich ( białe tło + znaczek gry). W tym momencie proces gry zamiera. Muszę dodać, ze gra normalnie działała. Mój komputer spełnia wszytskie wymagania. Jeśli potrzeba, mogę wysłać dokładniejsze informacje na temat błędu. Z góry dziękuje i proszę o pomoc :)

Przeniosłem do odpowiedniego wątku
Sadam86

sadam86
14-12-2015, 20:20
Robiłeś spójność plików, nie plączą się gdzieś jakieś mody??

stach
14-12-2015, 20:22
Zrobiłem spójność plików. Ogólnie nie korzystałem z żadnych modów więc nie wiem czy jest to istotne... + tutaj są dokładniejsze informacje na temat błęu :Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: rome2.exe
Wersja aplikacji: 2.2.0.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 55f84447
Nazwa modułu z błędem: atidxx32.dll
Wersja modułu z błędem: 8.17.10.247

Riddler
21-12-2015, 19:50
Witam! Ja z kolei mam problem w menu wyboru frakcji. Otóż w miejscu, gdzie są cechy tych frakcji oczywiście pojawiają się one, ale zazwyczaj tylko jedna z nich jest opisana, a reszta pusta - jest tylko ta mała ikonka cechy. Grałem trochę na modach, ale wszystko usunąłem i robiłem sprawdzanie spójności - pobrał stream około 9MB ale to nic nie dało. Może ktoś zna rozwiązanie?Dzięki za pomoc ;-)

S0L1D3R
21-12-2015, 21:44
Cześć!
Wiem, że to drugi temat o tym w ostatnim czasie, ale potrzebuje natychmiastowej pomocy. A zazwyczaj w nowych tematach ludzie częściej odpowiadają.
Otóż kiedyś instalowałem do Romka 3 mody. Gra się crashowała to ją przeinstalowałem calutką od nowa. Niestety mimo tego nie działa.
Zaraz po kliknięciu "GRAJ" w launcherze wyrzuca mi błąd "Program Total War: Rome II przestal dzialac".
Nie mam bladego pojęcia o co chodzi.

Dlatego proszę o pomoc, bo niedługo chciałbym zagrać ważny mecz klasowy! :<

Mam taki błąd:
Nazwa zdarzenia problemu: BEX
Nazwa modułu z błędem: StackHash_1f13
Wersja modułu z błędem: 0.0.0.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 00000000
Przesunięcie wyjątku: 00000000
Kod wyjątku: c0000005
Dane wyjątku: 00000008
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 1f13
Dodatkowe informacje 2: 1f130ccda187ef8f532718ae7da465a8
Dodatkowe informacje 3: 2ded
Dodatkowe informacje 4: 2ded2f2804c7da1350a515ceee3f3c8f

S0L1D3R
21-12-2015, 21:44
Cześć!
Wiem, że to drugi temat o tym w ostatnim czasie, ale potrzebuje natychmiastowej pomocy. A zazwyczaj w nowych tematach ludzie częściej odpowiadają.
Otóż kiedyś instalowałem do Romka 3 mody. Gra się crashowała to ją przeinstalowałem calutką od nowa. Niestety mimo tego nie działa.
Zaraz po kliknięciu "GRAJ" w launcherze wyrzuca mi błąd "Program Total War: Rome II przestal dzialac".
Nie mam bladego pojęcia o co chodzi.

Dlatego proszę o pomoc, bo niedługo chciałbym zagrać ważny mecz klasowy! :<

Mam taki błąd:
Nazwa zdarzenia problemu: BEX
Nazwa modułu z błędem: StackHash_1f13
Wersja modułu z błędem: 0.0.0.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 00000000
Przesunięcie wyjątku: 00000000
Kod wyjątku: c0000005
Dane wyjątku: 00000008
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 1f13
Dodatkowe informacje 2: 1f130ccda187ef8f532718ae7da465a8
Dodatkowe informacje 3: 2ded
Dodatkowe informacje 4: 2ded2f2804c7da1350a515ceee3f3c8f

Za nowy temat w przypadku gdy już takowy o problemach istnieje szybciej można dostać osta
Sadam86

Arroyo
24-12-2015, 15:50
Mam problem z przejściem na angielską wersję gry. Tj. gdy zaznaczyłem, że chcę angielską wersję gry to pobrało mi ją, ale gdy odpaliłem to nadal mam po polsku, jednakże bez polskich znaków. Próbowałem sprawdzenia spójności plików gry, jednakże nic to nie dało. Proszę o pomoc.

Asuryan
24-12-2015, 16:06
Sposób szybki - skasuj przed sprawdzeniem spójności plików folder z nazwą gry z dysku C.
Sposób wolny - przeinstaluj dodatkowo całą grę.

Kyuubi
25-12-2015, 18:01
Witam kiedy za pierwszym razem odpalam Roma 2 wszystko działa. Natomiast kiedy wyłączę grę i po pewnym czasie włączę ją z powrotem jedyne co mi się pokazuje to kursor i czarny ekran a po czasie komputer się wyłącza.

Azuxet
25-12-2015, 21:33
Nie mogę przesuwać mapy w trybie kampanii zarówno myszką jak i WSAD, problem pojawia się w 76 turze gry Egiptem.

adio2
30-12-2015, 13:00
Nie mogę przesuwać mapy w trybie kampanii zarówno myszką jak i WSAD, problem pojawia się w 76 turze gry Egiptem.

Mam ten sam problem. Nagle przestał w którejś turze działać wsad na mapie kampanii jak i myszka przy krawędzi ekranu. Mogę przesuwać mapę tylko używając klinięć na minimapce. W trybie bitwy kamera działa normalnie. Przeinstalowałem nawet grę i wczytałem zapis i dalej to samo. Co mogę zrobić? Gram z modem Divide et Impera.

hubson256
18-01-2016, 11:27
Witam mam kampanie Rzymem kiedy chciałem rozbudować główny budynek massalii wyświetlił się komunikat z napisem gra total war rome 2 przestała działać i gra się wyłączyła.

Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka

Arroyo
29-01-2016, 22:22
Dobra, mam problem z grą. Gdy pojawia się ekran z Rome II, gra się nie ładuje, spójność plików sprawdzona, brak błędów.

Asuryan
29-01-2016, 22:57
Arroyo, skasowałeś przed sprawdzeniem spójności plików folder z nazwą gry z dysku C?

Arroyo
29-01-2016, 23:21
Zadziałało już. Wystarczyło usunąć ten folder i wtedy sprawdzić spójność.
Dziękuję i pozdrawiam. Arroyo.

Riddler
13-02-2016, 20:21
Małe pytanie :) Ile powinna mieć frakcja cech w charakterystyce? Bo u mnie są dwie i obie pozytywne. Czy jakiś patch usunął negatywne cechy?

Pampa
14-02-2016, 13:05
Nie wszystkie muszą mieć cechy negatywne. :)

Riddler
14-02-2016, 20:21
Aha :D Czyli coś z modami namieszałem. Sprawdzę spójność plików :)

Pampa
14-02-2016, 20:36
Eeee... napisałem że nie każda frakcja ma negatywne cechy...

Riddler
15-02-2016, 11:44
Aaa, sorki :D Czytanie ze zrozumieniem się kłania :) Tylko dość dziwne jest, bo u mnie żadna nie ma już negatywnych cech

gustaw76
21-02-2016, 21:57
Witam
Trzy dni temu zacząłem kampanie Imperator August na legendarnym poziomie, moje pierwsze i ostatnie trzy kampanie rozegrałem na poziomie łatwym! Zaskoczyło mnie w legendarnym poziomie tryb zasadzki, w którym nie można zatrzymać gry i próbować ustawić oddziałów :eek:
no i te maluteńkie sztandary przeciwnika odnośnie do których mam pytanie, można gdzieś w ustawieniach zmienić ich rozmiar? szukałem i nic nie mogę znaleźć :rolleyes:

marcin341
27-02-2016, 12:32
POMOCY!!!!!! rome nagle przestał się uruchamiać na nowo zainstalowałem grę lecz nic proszę o pomoc
Mój sprzęt to
grafa GeForce 840M
procek intel core i5
pamięć 8GB RAM

Asuryan
27-02-2016, 16:14
Do znudzenia już powtarzam - skasuj zawartość C:\Users\nazwa_uzytkownika\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Rome2. Następnie zweryfikuj spójność plików. W 90% przypadków pomaga.

Samick
27-02-2016, 17:18
A czy to nie oznacza stratę zapisów gry, zrzutów ekranów i powtórek bitew?

Asuryan
27-02-2016, 23:03
Owszem, oznacza. Wcześniej można sobie skopiować w inne miejsce zapisy gier, zrzuty ekranów, powtórki, etc. Choć jest spora szansa na to, że mogą zawierać błąd, przez który gra nie chce się odpalać.

Sulejman I
04-06-2016, 16:24
Czy tylko mi tak często pada gra? Czasami działa bez problemu 2-3 godziny, a czasami wywala mnie dwa razy w ciągu kilku minut. W sumie to nawet mnie nie wywala tylko robi się czarny ekran, jest strzałka, muzyka gra ale ekran pozostaje czarny.

Shay Ruan
04-06-2016, 16:36
Sprawdz czy komp Ci się nie przegrzewa. Ja tak mam z powodu mojej karty graficznej.

Hoplita01
07-07-2016, 18:00
Witam. Będę zapewne kolejnym osobnikiem który ma identyczny problem z Rome... A więc przy po zakupie komputera postanowiłem nieco pograć w Rome 2 zainstalowałem grę, zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej geforce gtx 950.
I chciałem zobaczyć na co stać moją nową maszynę lecz niestety ku mojemu zdziwieniu po naciśnięciu na launcherze nic się nie dzieje, steam pokazuje przez 5 sekund że gra jest uruchumiona po czym wraca do poprzedniego stanu. Gra była kilkukrotnie instalowana, sugerowałem się poradami które były zbliżone do mojej. Instalowałem vcredist* wszystkie wersje, kierowałem się podpowiedziami cenegi, kasowałem ukryte zawartości z innego dysku, sprawdzałem spójność gry czytałem problemy graczy i próbowałem robić jak jest w podpowiedziach ale wszystkie te czynności nie przyniosły zakładanego rezultatu. Jeżeli ktoś by znalazł dla mnie chwilę to będę wdzięczny za jaką kolwiek odpowiedź

Night_dragon
06-08-2016, 13:30
Witam. Mam problem z ustawieniami grafiki w Rome. Polega on na tym, że gra nie widzi pełnej pamięci karty (wyświetla 3072 a powinno 6000), w związku z czym pojawia się ostrzeżenie o zbyt małej ilości pamięci. Z góry dzięki za pomoc.
Mój sprzęt to Intel Core i5 6600K, GeForce GTX1060, 8GB ram

Pampa
07-08-2016, 08:19
Karta graficzna może mieć po prostu 3 GB wolniejszej pamięci RAM której nie czyta. TO samo jest z GTX 970. :) Ostrzeżeniem się nie przejmuj i tyle. Zaznacz sobie ,,ignoruj limit pamięci video" czy jakoś tak.

Night_dragon
07-08-2016, 19:14
Hmm ok dzięki ;), właściwie od tego zacząłem ale zapytałem bo przypomniałem sobie, ze w shogun 2 miałem podobny problem na starej karcie i dało to się jakoś zrobić tylko nie pamiętam już jak ;D

nalepakonrad
28-08-2016, 15:56
Witam otóż mam poważny problem z grą mianowicie podczas grania w Rome 2 komputer zawiesza się i jedyny sposób to odłączenie zasilania lub przytrzymanie przycisku włączenia komputera, reset nie działa ani żadna kombinacja klawiszy tzn. alt+f4 lub ctr+alt+del. Dzieje się to po godzinie grania czasami mniej a nawet po kilku minutach gry i tylko na mapie kampanii. Pojawia się również taki ciągły dźwięk podczas zawieszenia. Grę mam oryginalną na steamie, próbowałem reinstal oraz sprawdzenie spójności plików przez steam niestety bez rezultatu. Posiadam dwa mody Radious AI MOD oraz Roman Archers mod jednakże one nie są przyczyną ponieważ bez nich komputer również się zawiesza. Grafika wszystko na ekstremalnych ustawieniach 80-100 fps chociaż nie wiem czy to jakaś ważna informacja.
Specyfikacja komputera:

Windows 7 Home Premium 64
GeForce GTX 980 Ti
Intel Core i7-6700 4.0Ghz
RAM 16 GB

Proszę o pomoc.

Przeniosłem post, na przyszłość proszę pisać w odpowiednim temacie, niż zakładać po to nowy. Arr.
Przepraszam będę pamiętał :)

Fixius
12-09-2016, 17:31
Witam,
Nie grałem w ROME 2 przez 1,5 roku. Tydzień temu postanowiłem wrócić. Na steamie pobrało mi jakąś gigantyczną aktualizację. Zagrałem najpierw w podstawę bez modów - zdziwko bo większość negatywnych cech frakcji nie miała opisu - pomyślałem że to nowy patch. Następnie podczas kampanii nie mogłem przejść na imperium (grałem Rzymem) poza tym czasami dostawałem puste wiadomości. Niektóre budynki w prowincjach nie miały opisu. Zagrałem w AUGUSTUS i tutaj już nie mam opisów żadnego miasta/prowincji. Miejscówki po prostu nie mają nazw.... Czytałem trochę na forum o tej spójności - na wszelki wypadek wywaliłem wszystko z tego folderu na dysku C, ale zero poprawy..... Ktoś coś może poradzić?

Pyrrus89
29-09-2016, 12:51
Witam wszystkich,

Mam dziwny problem z grą i nie mogę znaleźć jego przyczyny. Chodzi mi głównie o to, że przy oddalaniu kamery, niektórym jednostkom znikają miecze, a innym nie. Jeszcze dziwniejszą jest sprawa deformacji stóp, również przy oddalaniu kamery, a najlepsze w tym, że dotyczy ona tylko jednostek Sparty, Rzymu oraz procarzy greckich. Ktoś się z czymś takim spotkał? Zaznaczę tylko, że gram na ustawieniach średnio-wysokich, z tym, że jakość tekstur oraz wygląd jednostek ustawione na wysokie właśnie.

Sulejman I
28-12-2016, 11:10
Witam.
Podczas grania kampanii, póki nie wyłączę kompa jest wszystko ok, później wczytuję grę np Rzymem i w czasie jak mijają tury "Rome II przestał działać". Dzieje się to przy różnych frakcjach. Jakiś pomysł co z tym zrobić?

slaby49
28-12-2016, 23:59
zrób spojność plików, jeżeli nie pomoże wyłączaj pokolei mody które masz zainstalowane i zobacz króry pieprzy robote, mialem to samo

radoslawzal
01-01-2017, 18:17
Witam, mam taki problem- po skończonej bitwie i przejściu do tabeli wyników z kartami jednostek etc nie moge wykonać screena steamowskiego, ktoś coś? A może u was jest to samo?

Pyrrus89
01-01-2017, 19:22
Mam ten sam problem i próbowałem już wszystkiego, żeby temu zaradzić, niestety bezskutecznie. Coś jest nie tak z tą grą, bo w innych nie mam problemu ze zrobieniem screenu.

radoslawzal
01-01-2017, 20:30
przykładowo przed chwilą mi się udało zrobić screena z karty wyników, ale bez żadnej informacji w prawym górnym rogu o fakcie tegoż, tak jak to zawsze wyskakuje...

radoslawzal
27-01-2017, 22:38
Bożesz Ty mój jak się zląkłem, odpalam sobie romka i przy próbie dołączenia do jakiejkolwiek gry wywalało mi błąd:

"nie udało się dołączyć do gry:brak dostępu do statystyk gracza"

Odpaliłem i wyszedłem z własnej bitwę z si, odpaliłem i anulowałem szukanie szybkiej bitwy, potem jeszcze wbiłem sobie w ranking graczy i poklikałem na znajomych/moja pozycja...
i przeszło:confused:

Ktoś wie co to za błąd i co było jego powodem?

Bronti
22-02-2017, 22:38
Panowie od jakiegoś czasu mam duży problem z grą.

W trakcie trwania bitwy lub tuż po jej zakończeniu albo wyłącza mi się komputer albo gra się zawiesza do tego stopnia że pomaga tylko reset.

Dzieje się to zarówno przy zainstalowanych drobnych modyfikacjach jak i bez nich.

Pierwsze co to sprawdziłem spójność plików gry - nie pomogło.
Przeinstalowałem grę - nie pomogło

Ktoś się spotkał już z takim problemem?

Myślicie, że przyczyną może być fakt iż program do obsługi karty graficznej od dłuższego czasu nie ściągał aktualizacji?

EDIT
Zainstalowałem jeszcze raz GeForce Experience, pobrałem najnowsze sterowniki.
Niestety nic to nie pomogło...

Shay Ruan
23-02-2017, 19:52
Miałem tak na gtx 660 ti. Sprawdź temperaturę podzespołów w stresie. U mnie sie strasznie grafa grzała. Po jej wymianie problem znikł.

motyla_noga
28-02-2017, 00:00
R2TW Emperor +WoS+Emperor Augustus +Blood and Gore. Polska wersja. Przy anglojęzycznej nie było problemu. Podczas wczytywania kampanii dźwięk wyprzedza obraz - w 3/4 ładowania odtwarza się mowa wstępna (rozpoczęcie kampanii) czy dźwięk nadchodzącego starcia (Quick Save). Dodatkowo, modele 3D (dyplomaci, doradcy) nie poruszają ustami w trakcie mówienia - reszta animacji na tych modelach działa bez zarzutu. Zrobiłem reinstall, również na innej partycji (dysk SSD). Da się z tym grać, reszta dźwięków i animacji zgrana, ale błąd jest irytujący. Nigdzie w internecie nie znalazłem podobnego przypadku. Ktoś jest e stanie dopomóc? Pozdrawiam.

Ps piszę z telefonu, przez przypadek mogłem dodać jeszcze jeden podobny post, jeśli tak zrobiłem to przepraszam moderatora

Xeir
28-02-2017, 18:57
Za stare sterowniki od dźwięku
Pliki do "sprawdzenia spójnosci"
Zmien w ustawueniach gry opcje od "jakosci" dźwięku

Sprawdz folder appdata rome 2 czy np jak go wywalisz na pulpit gra nie zacznie lepiej chodzic

motyla_noga
28-02-2017, 22:23
Za stare sterowniki od dźwięku
Pliki do "sprawdzenia spójnosci"
Zmien w ustawueniach gry opcje od "jakosci" dźwięku

Sprawdz folder appdata rome 2 czy np jak go wywalisz na pulpit gra nie zacznie lepiej chodzic

Wszystkie kroki wykonane, problem nadal występuje. Zmieniłem język na angielski - problem zniknął.

Xeir
01-03-2017, 11:20
To wygląda jak by plik od spolszczenie nie pasowal do wersij gry stąd te te błędy. Ale skoro gra jest oryginalna i sama pobiera spolszczenie ze steam wszystko powinno byc zaktualizowane do najnowszej wersij podstawowej gry. Dlatego też skupię swoją uwagę na dodatkach do gry. nic innego do głowy mi nie przychodzi.
Tak teoretyzując:
- Wszystkie dodatki kupiłeś na steam i posiadają polską wersję ?

Można pójść o krok dalej
Czy istnieje możliwość ze zainstalujesz podstawkę odpalisz grę, póżniej jeden, drugi dodatek ?

tuff_gru
30-03-2017, 20:58
.
Jak odzyskac replay TOTALWAR i nie tylko?

https://www.youtube.com/watch?v=6x87B0A4Je4

Nie wiem gdzie to wrzucic na forum więc dałem tutaj...

Rabiit
05-04-2017, 07:45
Panowie ja także mam problem. Otóż kupiłem wczoraj nowa grę rome2 total war sparta edycja i normalne rome tez w tym jest. Gdy zainstalowałem i włączam grę to wyrzuca mnie I błąd 'rome2 przestało dzialac'
Próbowałem od nowa instalować
Uaktualnić sterowniki od karty graficznej
Zablokowałem raportowanie błędów
No i nic nie pomaga..
Komputer: laptop alienware
Intel Core i7 CPU 1,73 GHz
8gb ram
Ati mobiliti radeon hd 5870
Windows 7 64 bit

Sprawdzałem w internecie o tych problemach i zrobiłem juz chyba wszystko :(

durfey
10-05-2017, 17:35
Witam. Otóż mam problem. Nie wiem czym to jest spowodowane, mam oczywiście oryginalną grę. Gdy szukam jakiejś gry, żeby dołączyć nie mogę wejść w żadną z nich. Napis jest na czerwono, a gdy najeżdżam na grę w którą chcę wejść wyświetla się napis, coś w stylu "moja wersja gry jest niekompatybilna". Chciałbym dodać, że mam najnowszą wersję jest to 161.55~ 2.2.0. W czym jest problem? Dodam jeszcze, że nie mam żadnych modów, lecz posiadam wszystkie możliwe dodatki jakie są. Bardzo będę wdzięczny o pomoc, bo jednak bitwy z komputerem są nudne na dłuższą metę.

Asuryan
10-05-2017, 21:43
Durfey, spróbuj przełączyć na angielską wersję językową.

durfey
11-05-2017, 11:13
Ok spróbuje, ale jak to zrobić w sumie zmienić język ? Muszę przeinstalować?

Asuryan
11-05-2017, 11:20
Prawy przycisk na nazwie gry w bibliotece steam/właściwosci/język... ale wcześniej sprawdź sobie spójność plików, bo tego pewno też nie robiłeś - właściwości/pliki lokalne/sprawdzenie spójności plików

Neron
19-05-2017, 11:43
Witajcie.

Ja mam pytanie, jak włączyć napisy w Intro głównym Cezara? Film leci, ale napisów nie ma.
Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, zatem zamieszczam je tu i proszę o pomoc.

Asuryan
19-05-2017, 14:12
Opcje - Dźwięk - zaznacz "pokaż napisy" (Options - Sound - Show Subtitles).

Przeniosłem post do bardziej odpowiedniego tematu i działu.

Neron
20-05-2017, 07:07
Dziękuje za pomoc z postem.
Mam zaznaczone napisy, ale one działają tylko w podstawce.
Jak zrobić żeby działały także w dodatku?

Asuryan
20-05-2017, 11:09
Sprawdź spójność plików w steam, mi działają w intrze każdej kampanii.

Neron
20-05-2017, 16:40
Pliki są spójne, ale napisów nie ma.
Ma może ktoś inny pomysł, jak je włączyć?

majkel
03-06-2017, 19:56
Nie wiem czy to sprawa techniczna, ale od jakiegoś czasu nie mogę łączyć niepełnych jednostek :( w ustawieniach skrót to dalej Ctrl M... wciaskam i nic, zmieniam na coś innego i dalej nic... czy CA kiedyś wyłączyła tą opcję? Czy to tylko ja tak mam?

Asuryan
03-06-2017, 22:39
Dziwne, mi z piątku na sobotę działało w imperialnej kampanii Co-Op. Oczywiście musisz mieć zaznaczone jednostki które chcesz połączyć przed wciśnięciem Ctrl M - i mogą się one różnić jedynie poziomem doświadczenia (czyli muszą być tego samego rodzaju i także mieć taki sam poziom broni/zbroi/etc).

majkel
04-06-2017, 15:02
Ja to wiem :D jednostki takie same, zaznaczone i nic :/ wszystko się zgadza tylko działać nie chce. Spójność też sprawdzałem. Mody wszystkie wyłączyłem i też nie działa.

Asuryan
04-06-2017, 16:07
Czasami coś się kopie w ustawieniach - wtedy jedyną znaną mi radą na ich zresetowanie jest zrobienie spójności plików po skasowaniu zawartości C:/Użytkownicy/nazwa/Appdata/Roaming/The Creative Assembly/Rome2. Kasując ten plik, kasuje się także wszystkie save'y (chyba że robiłeś w chmurze).

majkel
04-06-2017, 16:21
Może to pomoże, tak zrobię, dzięki!

Jsatrzab
10-12-2017, 10:59
Ja bym zaczął od weryfikacji plików gry na steam.

Jsatrzab
10-12-2017, 14:01
Hmm a próbowałeś zmieniać ustawienia graficzne w grze?

Co do modów to usuń wszystkie zamiast wyłączać, gdzieś czytałem że nawet wyłączone mogą powodować ten błąd.

Hadvar
10-12-2017, 14:51
Była to pierwsza rzecz którą zrobiłem po wyłączeniu wszystkich modów, ale wg Steam nie brakuje żadnego pliku.

Jeżeli chcesz pewny, ale czasochłonny sposób to proponuję reinstalację gry. Z tego typu błędami działa w około 90%.
A jeżeli to nic nie zmieni to prawdopodobnie będzie oznaczało że coś jest nie tak z twoim kompem, nie grą.

Jsatrzab
10-12-2017, 16:56
Jeżeli chcesz pewny, ale czasochłonny sposób to proponuję reinstalację gry. Z tego typu błędami działa w około 90%.
A jeżeli to nic nie zmieni to prawdopodobnie będzie oznaczało że coś jest nie tak z twoim kompem, nie grą.

O kompa to się raczej nie ma co martwić, bo nie ma mowy o sprzętowym uszkodzeniu, które powodowałoby niewyświetlanie się konkretnych tekstur. Z tego co poczytałem na oficjalnych forach to w 99% ten problem generowany jest przez nieaktualne mody, i nie wystarczy je wyłączyć trzeba je usunąć.

Konrad201993
29-04-2018, 15:55
Witam
Mam następujący problem z total war rome 2, w ustawieniach grafiki widzi tylko kartę intel hd z pamięcią 512mb.
Mowa o laptopie, mam w nim kartę geforce gtx 950m której gra nie widzi.
Jaka jest tego przyczyna?

hanibal3399
19-05-2019, 19:06
MamMam TR2 edycja Cesarska. Problem dotyczy bitwy a dokladnie bitwy na terenie las , po przejściu do bitwy ektan jest czarny. Zauważyłem to TYLKO na tym konkretnym rodzaju terenu.
Identycznie gdy wybieram własną bitwe w terenie leśnym po przejściu do bitwy ekran czarny.
Ogólnie nie mam żadnych problemów z grą. Komp spełnia wymagania gram ogólnie na wysokich ustawieniach.
Po tym zdarzeniu z lagowaniem bitwy był problem z uruchamiania gry ale już się uruchamiania sama gra.
Zaznaczam że gram zawsze w trybie ofline.

radoslawzal
19-05-2019, 19:31
W trybie jakim? W oknie?

To się dzieje dopiero od jakiegoś czasu czy od zawsze?

Jaki masz sprzęt?

Tak na szybko to może karta nie wyrabia? Próbowałeś obniżyć ustawienia? Odpal nową kampanię i zobacz czy problem występuje nadal.
Tylko że w sumie to na każdej prawie że mapie są drzewa.

Ja raz na rome2 miałem taki błąd, że po wygranej bitwie morskiej, w której moja flota osaczała wrogie miasto wywalało mi do pulpitu, musiałem po prostu odpuścić tą bitwę, a konkretnie ta osada to była phangoria w prowincji bosporus. Kampanię udało mi się skończyć.

Chaak
19-05-2019, 19:35
Możesz sprawdzić spójność plików przez Steama.

hanibal3399
19-05-2019, 23:18
Gram w trybie Ofline.

KOMPUTER STACJONARNY
Procesor: Intel Core i3 3220 4x3.30GHz
Obudowa: ANTEC PC
Karta graficzna: nVidia GT 420 2GB HDMI DVI VGA
Pamięć RAM: 4GB
Dysk Twardy: 250GB
Płyta główna: INTEL DELL MOTHERBOARD
Chłodzenie procesora: INTEL COOLER
System operacyjny: Windows 7

Asuryan
19-05-2019, 23:29
To może być nawet brak jakiegoś patcha w instalacji z płyty (jedno z zabezpieczeń antypirackich) - odpal steam w trybie online i zaczekaj aż gra się zaktualizuje. Po tym przełącz na offline i sprawdź czy problem nadal występuje.

desmoRR
16-08-2019, 21:25
Pytanie techniczne. Moja karta graficzna to GeForce GTX 1660Ti ( 6GB pamięci ). W ustawieniach graficznych pokazuje, że mam 3 GB pamięci. Czemu tak jest ?

Il Duce
16-08-2019, 22:19
Stare TW są nie dostosowane do lepszych kart i niezbyt zoptymalizowane i po prostu "nie widzą" większej ilości pamięci. Czemu tak jest? To już pytanie do CA.

desmoRR
16-08-2019, 22:37
Stare TW są nie dostosowane do lepszych kart i niezbyt zoptymalizowane i po prostu "nie widzą" większej ilości pamięci. Czemu tak jest? To już pytanie do CA.
Rome 2 stary taki nie jest. Czyli widzi maksymalnie 3 GB w każdej konfiguracji ?

Il Duce
17-08-2019, 20:33
Może bardzo stary nie jest ale jakby nie patrzeć ma już 6 lat. Być może da się coś pokombinować w plikach gry albo ściągnąć jakiś fanowski patch,ale gwarancji nie dam bo sam nigdy tego nie robiłem,musiałbyś ewentualnie poszukać rozwiązania w internecie.

zamek9
30-10-2019, 16:20
Witam, mam problem z Rome 2, mam kartę ghraficzna gtx 1660 ti 6gb wchodze w ustawienia grafiki a w miejscu odznaczenia(tam gdzie można urzyć całą pamięć karty) pokazuje mi tylko 3094 mb, wie ktos gdzie może być przyczyna ? Aida64 pokazuje mi 4064 mb na karcie, Gpu Z pokazuje ze karta posiada 6000 mb, HWINFO64 tez, włączam FurMark w stresie i np. w programie MsiAfterburner na wykresach normalnie pamięć skacze do 6000 mb i tak trzyma, skąd te inne liczby wszędzie i dlaczego Rome 2 mi wykrywa tylko połowe ? myślałem może ze xle pokazuje ale nie... włączam test "forest" i wszystko klatkuje trzyma miedzy 20 a 45 klatek. Wie ktoś o co może w tym wszystkim chodzić ? Bo juz nie wiem, może z karta cos nie tak ?

taktylkoprzegladam
30-10-2019, 19:31
Poprostu za nowa karta, też tak mam, nie przejmuj się :) grafika tak jest wykorzystywana na tyle na ile gra pozwala

zamek9
30-10-2019, 20:05
Ale na starej karcie gtx 1060 6gb w ustawieniach miałem pokazywane 6000 gb w rome 2 normalnie, wiec dlaczego tu nie wykrywa tego 6 giga tylko 3 ?... puszczajac test forest tej karty i 1060 6gb jest duża roznica na korzysc 1060

taktylkoprzegladam
30-10-2019, 22:55
Dziwne bo mi dla gtx1060 pokazuje maks 3 GB ;)
https://steamcommunity.com/app/214950/discussions/0/135514151380706868/ ;)
Cytat z wątku :
Short answer, it's not an issue that can be fixed. It's a software limitation inherant to 32-Bit programs.

Longer answer. Rome 2 is a 32-Bit game, which means it's limited to using 3-4GB of VRam I believe (usually 3.) That's just the nature of 32-Bit programs, they can't use more than that.

64-Bit programs can, but they're a fairly recent development. Warhammer 1 and 2 are the only 64-Bit Total Wars, so they're the only ones that can use more than 3-4GB of VRam at present.

So Rome 2's VRam usage is capped by it being 32-Bit, and it's not likely to change.

EDIT:

Okay, a friend who works in tech support sent me this when I asked about this issue.

"This is from Nvidia driver release notes: Total Available Graphics Memory Reported Incorrectly
Background–TAG Memory
In the Windows Display Driver Model (WDDM), Total Available Graphics (TAG) memory is reported as the sum of
•Dedicated Video Memory (video memory dedicated for graphics use)
•Dedicated System Memory (system memory dedicated for graphics use), and
•Shared System Memory (system memory shared between the graphics subsystem and the CPU).
The values for each of these components are computed according to WDDM guidelines when the NVIDIA Display Driver is loaded.
Issue
Some TAG-reporting APIs represent video memory using 32-bits instead of 64-bits, and consequently do not properly report available graphics memory when the TAG would otherwise exceed 4 gigabytes (GB). This results in under reporting of available memory and potentially undesirable behavior of applications that rely on these APIs to report available memory.
The under reporting can be extreme. For example, 6 GB might be reported as 454 MB, and 8 GB might be reported as 1259 MB."

Figured some of you may find it helpful.

All the Best,

Welsh Dragon.

Martinus123
31-10-2019, 11:02
Ja mam Radeon RX480 4GB i też pokazuje mi tylko 3GB, ale nie widzę problemów w wydajności, nawet na ultra wszystko płynie działa, może przy rozdzielczości monitora powyżej full HD jest gorzej.

zamek9
31-10-2019, 18:07
Jestem 100% przekonany ze na gtx 1060 windforce 6gb pokazuje mi normalnie 6 giga ze moge wykorzystac, mam ta karte jeszcze i jesli Ci bardzo na tym zależy moge ja przełożyć i Ci fotke pstryknąć, a tu na gtx 1660 ti mam tylko 3 gb, choć już jakoś sie wszystko poustawiało i gra fajnie chodzi(nie dawno instalowałem tez win 10) moze stad kłopoty i słaba płynność jeszcze z grą

wichers
28-11-2019, 23:23
Zakładam że temat przejedzony ale po instalacji gry nie odpala mi się gierka w języku Polskim. Jak to naprawić Pany i Panie

Presidente
29-11-2019, 10:58
Właściwości gry w Steamie - tam powinna być zakładka języka lbo jakieś inne ustawienia ogólne

Pan Toranaga
03-01-2022, 20:48
Mam taki problem. W trakcie gry na ROME II (a tez czasem na Atilla) czasami kursor mi staje, staje obraz i nic nie daje sie z tym zrobic, kursor staje i sie nie rusza. Muszę dopiero ponownie wyłączyć komputer przyciskiem i ponownie go włączyć. Tez zdarza sie, ze po tym komputer musze 2-3 razy wlączyć-wyłączyć przyciskiem. Zauwazyłem też, że po tym wszystkim musze wejsc w menagera urządzeń i ponownie włączyc karte graficzna, bo jest wyłączona. Tez jak za pierwszym razem karte wlączam, to pojawia sie komunikat, ze nie dziala poprawnie, jakis kod 33 bodajze. Wtedy robie, ze ponownie ja wyłaczam i włączam. Po tym wszystkim gra znowu normalnie dziala. Mam Radeona 5800 . To moze byc jakis problem z myszką, z kartą.?