PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja o grze Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13

LibAl
07-11-2014, 12:04
Witam!

Czołem wszyscy fani Total War! Wróciłem do serii po paroletniej przerwie i w związku z tym mam szybkie pytanie:

Zakupiłem w sklepie INexus klucz do Edycji Cesarskiej Rome II. W opisie jest uwzględniony fakt, iż edycja ta zawiera wszystkie do tej pory udostępnione AKTUALIZACJE. Jednakże mam pytanie, czy zawiera ona WSZYSTKIE wypuszczony do tej pory DLC? Najbardziej zależy mi na pakietach zwierząt, Blood & Gore, i greckich miastach. Pytam, gdyż polityka wydawania gier w dzisiejszych czasach jest po prostu żałosna i nie wiem czy nie zostałem wykiwany przez opis. Gra właśnie się pobiera jednak w sklepie przy niektórych DLC widnieje opcja KUP, stąd moja wątpliwość.

Jeśli temat był poruszany ( a na pewno był ), porposzę o warna i linka do niego. Odzwyczaiłem się trochę od kultury forów.

Pozdrawiam!

Saruman555
07-11-2014, 12:31
[http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10362-Rome-II-Emperor-Edition/page18

QUOTE]pakietach zwierząt
Chyba pierwszy raz widzę kogoś komu na tym zależy.
Samo DLC o zwierzętach jest podobno marne.

DLC widnieje opcja KUP
Napewno ich nie masz.Ale czasami przy niektórych grach tak się dzieje,mam np. DLC do Skayrima,ale nadal wyświetla opcje kup.
Więc to nie zawsze od tego zależy.Polecam sprawdzać DLC w:właściwościach gry na steamie w zakładce DLC,tam na 100% będą wszystkie posiadane.

Gra zawiera wszystkie patche i free DLC(Baktria,Selucydz,Getowie),które i tak byś dostał.

Asuryan
07-11-2014, 12:33
Nie, nie zawiera. Aktualizacje to nie DLC.

Pampa
07-11-2014, 12:39
Słowo klucz to AKTUALIZACJA. Gdyby było napisane że zawiera wszystkie rozszerzenia, czy też DLC to wtedy mógłbyś się czuć oszukany. A tak swoją drogą to ja też wróciłem do Romka po przerwie od patcha po którym wybuchały nonstop wojny domowe. Teraz po tym najnowszym jest lepiej. Gram sobie w kampanię Augusta i muszę powiedzieć że jest ciekawie. Nie mogę liczyć na szybkie zwycięstwo poprzez wyrzynanie sobie drogi ciężką piechotą, bo wokół mnie są frakcje które mają tą samą piechotę. Także po 70 turach udało mi się opanować najazdy Germanów, Pompejusza, i tych plemion z Bałkanów oraz zdobyć zaledwie Sycylię, Kostarykę i Sardynię oraz kawałek Alp. Ogólnie bardzo fajna kampania ;D

Samick
07-11-2014, 12:40
Patrząc dowcipnie na ten tekst, można by rzec: szkoda, że nie kazali sobie płacić za patche. ;)

LibAl
07-11-2014, 12:40
Dziękuję za szybką odpowiedź! Cóż, to może jeszcze spytam, które DLC są rzeczywiście warte zakupu? Czy bez dodatku greckich miast frakcja ta jest tak potraktowana jak w pierwszym Rome? (Miasta greckie jako frakcja)

W załączonych DLC mam Baktrię i paczkę o Seleucydach. Więc wszystko jasne. Teraz tylko na które się pokusić, aby gra moją ukochaną Partią miała sens, i żebym nie miał poczucia, że gram pociętą frakcją.

Pozdrawiam!

EDIT: Samick, zgadzam się w zupełności ;)

Pampa
07-11-2014, 12:49
Bez tych DLC nie możesz grać tymi frakcjami, ale na mapie są normalnie. Co do tego jakie DLC kupić, to zależy od tego co preferujesz. Jak ofensywną kampanię to DLC Pirates and Riders, jeśli chcesz się przebijać falangą to wiadomo Miasta greckie, no a jak lubisz grać samą konnicą to Nomadic. :P

Samick
07-11-2014, 13:17
Iberowie także są godni uwagi, szczególnie że kampania Hannibala prezentuje się lepiej niż w Cesarze.

LibAl
07-11-2014, 13:55
Wiem wszystko czego potrzebowałem ;) Niezmierne dzięki panowie. Teraz czas podbijać świat i tratować wroga wielbładami.

Saruman555
07-11-2014, 13:58
(Miasta greckie jako frakcja)

Nie nie ma już jednej frakcji miast greckich.
W DLC z grekami dostajesz Epir,Spartę i Ateny.
Jeśli bardzo lubisz greków w DLC z kampanią Hanibala są jeszcze Syrakuzy.

Defil
07-11-2014, 14:29
Nomadowie są tylko dla znudzonych grą albo tych co już zaliczyli kampanię pozostałymi frakcjami. ;)

Sanvone
07-11-2014, 17:57
Przeciek dotyczący następnego DLC (Steam Achievmenty): https://steamdb.info/app/212280/history/

Wygląda na to, że będzie więcej grywalnych greków na mapie głównej: Cimmeria (\o/), Colchis (WOT?), Massilia (\o/), Pergamon (WOT?).

Dodatkowo będzie chyba kolejna mini-kampania z grekami w roli głównej bo są osiągnięcia dla takich frakcji jak Korynt czy Liga Boetycka (czy jakoś tak)

Tutaj też ikonki dla osiągnięć nowych:

Korynt
http://cdn.akamai.steamstatic.com/steamcommunity/public/images/apps/212280/27465a1a5d6d5280e5715afe087a64cfd281c1ea.jpg
Ateny
http://cdn.akamai.steamstatic.com/steamcommunity/public/images/apps/212280/7b330b32cd4e63486d617881b132c279758ca3bd.jpg
Sparta
http://cdn.akamai.steamstatic.com/steamcommunity/public/images/apps/212280/fff0d2f656d61e3c15157b3466db7378a6abbe56.jpg
Boiotian League
http://cdn.akamai.steamstatic.com/steamcommunity/public/images/apps/212280/f7e320d780b18ced806b980b5eef6f7203955076.jpg

Ciekawe czy zobaczymy ulepszenia dla falangi. Ciekawe czy Grecy dostaną możliwość zawiązywania lig na kształt konfederacji. Generalnie nie jest źle.
Pozdrawiam

Saruman555
07-11-2014, 18:16
Znowu grecy...
Pomimo ,że w tej części Grecy mi się bardziej podobają niż w 1 to jest przesada ,żeby nowych dodawać.
Najprawdopodobniej znowu Hellenom pójdą statystyki do góry,a barbarzyńcami się nikt nie będzie przejmował.
Wobec powyższych wydarzeń apeluje o zmianę tytułu gry na Hellada:Total War.
Argumenty:
-zbyt silne frakcje helleńskie.
-Tytułowego Rzymu jeśli steruje nim AI prawie nie widać(zniszczony lub barykaduje się w jednym mieście).
-nawet ikony jednostek są inspirowane grecką sztuką.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
07-11-2014, 18:24
Przeciek dotyczący następnego DLC (Steam Achievmenty): https://steamdb.info/app/212280/history/

Wygląda na to, że będzie więcej grywalnych greków na mapie głównej: Cimmeria (\o/), Colchis (WOT?), Massilia (\o/), Pergamon (WOT?).

Dodatkowo będzie chyba kolejna mini-kampania z grekami w roli głównej bo są osiągnięcia dla takich frakcji jak Korynt czy Liga Boetycka (czy jakoś tak)
Sprawdzone info?

Najprawdopodobniej znowu Hellenom pójdą statystyki do góry,a barbarzyńcami się nikt nie będzie przejmował.

Frakcje barbarzyńskie po ostatnim patchu są o wiele mocniejsze niż większość hellenów.

Gajusz Mariusz
07-11-2014, 18:30
Nie ukrywam ze akurat mi pasuje to info. ;) Wiadomo że "wszystkim nie dogodzisz". Mini-kampania grecka. Już widzę narzekania, ale akurat dla mnie super.

Ituriel32
07-11-2014, 18:41
Szkoda że tego Koryntu nie wcisną do podstawowej kampanii.:confused: Będę się cieszyć z nowych greków bo są to te bardziej oddalone od Hellady, ale boje się że zroią ich byle jak (chodzi o jednostki). Mimo wszystko bardziej wolałbym nomadów pustyni.

Dobrze że coś dadzą bo Romek znowu mnie zaczął nudzić.

Sanvone
07-11-2014, 18:48
Sprawdzone info?

Frakcje barbarzyńskie po ostatnim patchu są o wiele mocniejsze niż większość hellenów.
Póki CA się nie wypowie to nie do końca. Niemniej jednak Steam chyba nie kłamie? Na oficjalnym forum ludzie w temacie analizowali te wpisy z osiągnięciami i doszli do takich wniosków, które wam tutaj przytoczyłem bez 4-5 stron dyskusji nad tym, która frakcja będzie dostępna w GC, a która w małej kampanii.

Btw zacznę chyba żebrać o klikanie "podziękował" w postach :D
Pozdrawiam

Ituriel32
07-11-2014, 18:57
Jak się sprawdzi to walnę dwa. :P

Atheist
07-11-2014, 21:49
Mam takie pytanie, czy frakcje rzymskie posiadają te same auxilia co w normalnej kampanii??? Bo mogę rekrutować tylko 2-3 podstawowe( np. numidyjskie dla Lepidusa) a 3 i 4 poziom pomocniczych koszar nie dodaje nowych jednostek.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
07-11-2014, 21:56
Teoretycznie według encyklopedii powinny być dostępne te same co w głównej kampanii ale są zbugowane i tylko niektóre można werbować.

Chaak
07-11-2014, 23:38
Nomadowie są tylko dla znudzonych grą albo tych co już zaliczyli kampanię pozostałymi frakcjami. ;)

Mi tam fajnie się gra nomadami, na Scytów lub Sarmatów (a dostaliśmy te obydwie nacje:D) czekałem od zapowiedzi gry.

Chaak
07-11-2014, 23:41
Trochę się obawiałem, że dostaniemy greckie DLC i jednak... Mam nadzieję, że jakoś je uatrakcyjnią, bo przepychanie się hoplitami jest dość nudne. Ciekawe, czy będą nowe frakcje do głównej kampanii?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
07-11-2014, 23:54
Massalia - mix Greków z barbarzyńcami, Kimmeria - mix Greków z nomadami, Kolchida - mix Greków z ludami wschodu, Pergamon - pewnie kolejny klon Aten. Jeżeli info się sprawdzi i CA tego nie skopie to zapowiada się ciekawie. Liczyłbym też na grywalnych Etrusków, bo z tego co wiem to też trochę Grecy i mają potencjał na grywalną frakcję.

Barsa
08-11-2014, 00:09
Ja liczę wreszcie na ludy pustyni, tylko roster mają chyba słaby....

Chaak
08-11-2014, 01:54
Nie doczytałem tego o głównej kampanii, najfajniejsza z tego wydaje się dla mnie Kimmeria. Jak patrzyłem po jednostkach to Kolchida jest biednym klonem Armenii. Poza tym skoro mają być cztery frakcje, to jedna będzie pewnie FreeLC.
Co do czasu nowej kampanii to wygląda mi to na IV w p.n.e. czyli jakieś sto lat przed podstawką.

Ituriel32
08-11-2014, 07:38
Patrząc pod kontem nadchodzącego Attyli to DLC greckie jest dobre dla firmy. Przyciągnie uwagę graczy, a nie da nic podobnego do tamtego. Ponieważ nacje greckie w tamtym czasie już nie istniały.
Co do samego DLC to potencjał jest naprawdę spory. Nacje są rozrzucone i mają bliski kontakt z innymi kulturami, tak że spokojnie można dodać z nich kilka jednostek. Większość jest na wschodzie mapy. Będzie tez mini kampania?

Mnie ciekawi jak postąpią z Massalią (jedyna zachodnia) która jest chyba w trzech kampaniach (podstawowa, Hannibala, Cezara). Najlepiej byłoby jakby to właśnie ona była dana jako darmowa. Z jednej strony byłby to dobry ruch aby zaplusować u graczy (np. u mnie) przed Attylą. A z drugiej trochę wątpię czy będzie im się chciało majstrować przy kilku kampaniach. Ale jeśli by się zmotywowali to natychmiast zagrałbym w Cezara.

Samick
08-11-2014, 15:23
Nacje greckie nie istniały? A ich finalna forma - Wschodnie Cesarstwo? ;)

Gajusz Mariusz
08-11-2014, 15:36
No to dałeś teraz do myślenia. :)

Poliorketes
08-11-2014, 15:43
Kimmeria...ech:(. Ten, który to wymyślił powinien dostać sto batów i kotwicę w plecy. To państwo nazywało się Bosporan Kingdom, a po naszemu Królestwo Bosporańskie, nie żadna Kimmeria!
A już tliła się we mnie nadzieja, że pójdą po rozum do głowy i dadzą Związek Achajski i Etolski. Widać wolą jechać na utartych stereotypach i lansować Spartę i Ateny, które w tamtym okresie były cieniem samych siebie.

Arroyo
08-11-2014, 16:23
O Boże i znowu dysputa na temat 'Czemu ta frakcja nazywa się tak, a nie inaczej?' ...
To już nie nasza sprawa, jak nazwą frakcje, ważne, jakimi będziemy grać. To trochę tak, jakbyś patrzył w Medku 2 czemu Tatarzy mają od groma łuczników, a nie na to, czemu nie są grywalni.
Osobiście czekam na Kimmerię (Królestwo Bosporańskie etc.), Massalię i oczywiście na Numidyjczyków.

majkel
08-11-2014, 16:28
A mi obecność Koryntu pachnie mini kampanią z wojny peloponeskiej i byłbym bardzo szczęśliwy gdyby to zrobili:D Pomyślcie tylko: konflikt pomiędzy związkiem morskim z Atenami na czele, a związkiem peloponeskim przewodzonym przez Spartę, po obu stronach różne polis, niekończące się najazdy, bratobójcze bitwy, epickie starcia morskie, wyprawy do kolonii na południu półwyspu apenińskiego... jeśli dobrze oddadzą tą rywalizację to kupuję bez zastanowienia:mrgreen:

Poliorketes
08-11-2014, 16:39
O Boże i znowu dysputa na temat 'Czemu ta frakcja nazywa się tak, a nie inaczej?' ...
To już nie nasza sprawa, jak nazwą frakcje, ważne, jakimi będziemy grać.
No widzisz ja bym chciał pograć Królestwem Bosporańskim, a będę zmuszony zagrać Kimmerią ;). Dziwię się czemu niektórzy bronią partactwa CA, przecież sprawdzenie jak się dany lud/państwo nazywa to kilka sekund w Google. Kimmeria kojarzy mi się z Kimmerami a nie z Grekami. Ciekawe czy jakby Francję w EMPIRE nazwali Galią to też by nie była nasza sprawa?

Z innej beczki przegapiłem to info na temat Koryntu i Ligi Beockiej. Hmm to rzeczywiście pasowałoby na mini - kampanię obsadzoną w Helladzie. Osobiście mam mieszane uczucia, klimaty wojny peloponeskiej mnie nie kręcą. Wolałbym coś w stylu Aleksander i przyjaciele.

Chaak
08-11-2014, 16:42
I te bitwy tak ciekawe, że po zwarciu się linii hoplitów idziesz spać, zrobić sobie herbatę, oglądać TV etc.:D
Ja kupuję na pewno (zapewne pre-order na Allegro, bo tanio), ale raczej przez wzgląd na nowe frakcje w podstawce. Może trafię coś co mi się spodoba na multi (tak ja było z Odrysami w lepszych czasach), bo niby grekami nie bardzo umiem grać, ale połączenie z barbarzyńcami może dać rade.

Asuryan
08-11-2014, 16:53
To trochę tak, jakbyś patrzył w Medku 2 czemu Tatarzy mają od groma łuczników, a nie na to, czemu nie są grywalni.
Raczej czemu w Medku II nie ma Tatarów. tylko Mongołowie i Timurydzi :mrgreen:

Arroyo
08-11-2014, 16:56
Gdybym miał tak bardzo patrzeć na historyczność produkcji to pewnie większości gier bym nie grał, a o zgrozo bym filmów nie oglądał. Trochę dystansu do twórców gry.
Ja ogólnie na frakcje patrzę przez pryzmat multi, a myślę, że tam by właśnie Kimmeria i Massalia przyniosłyby powiew świeżości.

Grogmir
08-11-2014, 18:43
Hej,
Po ostatnim update (tym halloweenowym?) przestało mi działać Empire Edition, gra zawiesza się na białym ekranie startowym. Z modów mam tylko DeI i GEMa, na pewno nie o nie więc chodzi (sprawdzałem zresztą też bez nich), pozostaje mi tylko sprawdzić spójność plików gry? Usuną mi się wtedy np. bullgodowe karty z plików?

Ituriel32
10-11-2014, 09:01
Wydaje mi się czy ulepszanie centra miasta nie zwiększa już liczby obrońców miasta u barbarzyńców? Nie liczę tu nacji cywilizowanych bo oni mają do wyboru wioskę garnizonową.

Pampa
10-11-2014, 09:44
Ma ktoś problem z tym dziadowskim trybem koszmaru? Co bym nie zrobił cały czas jest włączony... chociaż jest odfajkowany. Chciałbym móc normalnie grać bez tych harpii i w egipskich ciemnościach.

Gajusz Mariusz
10-11-2014, 10:42
No to teraz masz prawdziwy koszmar :D. Ja po zagraniu jednej bitwy wyłączyłem i nie mam zamiaru do tego czegoś wracać. A widzę że sprawia to coś problemy... :confused:

Pampa
10-11-2014, 10:51
Na szczęście sprawdzenie spójności pomogło, bo nie miałem najmniejszej ochoty grać w tym trybie bo jest wyjątkowo słaby.:yyk:

Ituriel32
10-11-2014, 11:04
Kimmeria...ech:(. Ten, który to wymyślił powinien dostać sto batów i kotwicę w plecy. To państwo nazywało się Bosporan Kingdom, a po naszemu Królestwo Bosporańskie, nie żadna Kimmeria!

Ja jestem zdania że powinna być nazwa "Królestwo Bosporańskie", z prostej przyczyny: Nazwa tej nacji wywodziła się od miejsca w którym żyli, a skoro nazwali tamtą prowincje (w grze) "Bosfor" lub "Bosporus". Ale logika nie jest potrzebna w TW, bo i po co?

Tu nie rozchodzi się o europejczyków którzy są w miarę średnio zaznajomieni z historią, a o amerykanów dla których nasz kontynent to nazwa jednego kraju.

Polemajos
10-11-2014, 21:05
Czy są jakieś nowe informacje na temat tego DLC co ma podobno wyjść ?

KLAssurbanipal
13-11-2014, 13:35
Będą nowe DLC i FLC:
http://forums.totalwar.com/showthread.php/141227-DLC-amp-Free-LC-Announcement

Memnon[pl]
13-11-2014, 16:40
Nazwa nowego DLC-:Black Sea Colonies Culture Pack and Massilia.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
13-11-2014, 16:58
Massalia nie jest częścią DLC tylko osobnym FLC.

S.P.Q.R
13-11-2014, 17:01
No to super, frakcja startowa z miastem otoczonym murami:) Na pewno FLC?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
13-11-2014, 17:05
Na pewno.

Ituriel32
13-11-2014, 17:23
Bardzo dobrze że Massalia jest darmowa. Pierwsze ogólnie dostępne polis. A podali czy dojdzie tylko w podstawowej kampanii?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
13-11-2014, 17:25
Chyba mówili, że tylko w głównej ale pewien w 100% nie jestem.

S.P.Q.R
13-11-2014, 17:37
Bardzo ciekawa będzie hellenizacja Galii i w dalszej części Iberii. I Rzym wzięty w kleszcze przez Greków. Miła perspektywa, nie mogę się doczekać chwili, w której będę mógł poprowadzić Olympique Marsy, wróć Greków na Galów..
można będzie się dorobić na handlu z Frakcjami greckimi..

Jakieś DLC / FLC się szykują jeszcze?

edit:

Kiedy dodadzą wspomniany FLC?

Arroyo
13-11-2014, 21:56
Polecam sprawdzić na głównej stronie:
http://www.totalwar.org.pl/index.php/entries/view/4498
20 listopada.

Samick
14-11-2014, 00:08
A dyskusja tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?11103-DLC-Black-Sea-Colonies-Culture-Pack-and-Massilia-Free-LC

Sabiniusz
14-11-2014, 21:24
Siema Wszystkim,

Mam takie spostrzeżenie i pytanie zarazem. Jestem na ukończeniu kampania Partią, podbijałem wszystkich dookoła, a Italię zostawiłem sobie na sam koniec jako taką wisienkę na torcie :)

Niestety ku mojemu zdziwieniu okazało się, że miasto Rzym na końcu mojej kampanii jest słabo rozwiniętym miastem przez jakiś wieśniaków. Nie tego oczekiwałem, myślałem, że na sam koniec będe toczył epicką wojnę z Rzymem, który będzie potęgą. Kampanie grałem na prawie najtrudniejszym poziomie. Chciałbym się dowiedzieć jaką frakcję trzeba wybrać, żeby Rzym baardzo się rozwinał i żebym mógł toczyć mega bitwy z Rzymem ? Nie chce oglądać Rzymu, który ma 2 miasta i jest tak nędzny, że żal patrzeć. Jeśli macie podobne odczucia i wiecie jak zaradzić temu to piszcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam
SAbiniusz

Asuryan
14-11-2014, 21:31
Rozwój Rzymu kierowanego przez AI, tak samo jak każdej innej frakcji, jest losowy. Jak będziesz miał szczęście to będzie potęgą, a jak pecha, to zostanie pokonany przez inne nacje zanim do niego dotrzesz.

Ituriel32
14-11-2014, 21:32
Nie ma takiej nacji. Rzym daje ciała prawie w każdej kampanii. Więc Ty sam musisz zagrać Rzymem i wywołać wojnę domową.
U mnie nie dożywa on do 100 tury.

Chaak
14-11-2014, 21:53
Gdyby szybko wykończyć Arwernów i frakcje z Galii Przedalpejskiej to Rzym może coś zdziałać. Ostatnio jak grałem i osłabiałem te nacje, to dawał radę. Ogólnie AI-Rzym ma ten problem, że na początku szybko podbija, a potem wdaje się w wojny z masą barbarzyńców i odpada, bo cała północ go bije.

Grogmir
15-11-2014, 17:26
Zawsze możesz pograć z DeI albo innym modem, który zwiększa szanse przeżycia dużych frakcji. Ale DeI chyba będzie najlepszy. :p

Saruman555
15-11-2014, 22:19
Pół biedy jakby Rzym tylko przegrywał.Gorzej,że nawet jak nie przegrywa siedzi w Italii i prawie nic nie robi.
Jeśli chcesz wielkich bitwę z Rzymem lepiej będzie zagrać w kampanie Augusta.Nie grałem dużo w tą kampanię ale tam na pewno frakcje Rzymskie radzą sobie lepiej niż w zwykłej.

Jak będziesz miał szczęście to będzie potęgą,

Komukolwiek w kampanii zdarzyło się ,żeby Rzym zbudował silne ekspansywne państwo?
Rzym jest chyba niestety najgorzej zarządzaną przez AI frakcją w historii serii.

Grogmir
15-11-2014, 23:04
Widziałem sprawozdania z kampanii w DeI, to tam Rzym często prowadzi silną ekspansję w kierunku Germanii/Bałkanów/Afryki. Nigdy za to nie widziałem Rzymu podbijającego Galię. :(

Gajusz Mariusz
15-11-2014, 23:09
Mores czują chłopaki do pewnej galijskiej wioski w Bretanii... ;)

Chaak
18-11-2014, 18:27
W sumie zastanawia mnie jedna rzecz. Czy hoplici z thureos dalej mogą być nazywani hoplitami? Jakby nie patrzeć to nazwa hoplita wzięła się od tarczy hoplon.

Gajusz Mariusz
18-11-2014, 18:40
W polskim tłumaczeniu są włócznikami.

Chaak
18-11-2014, 18:47
Ateny i Syrakuzy mają hoplitów z thureos. Poza tym hoplici w kolczugach (Ateny, Syrakuzy) i hoplici w kirysach łuskowych (Baktria) dalej są z nazwy hoplitami, a mają thureos.

Defil
18-11-2014, 23:45
DLC będzie dodawać jednostki innym frakcjom? Zmieniać w rosterach?

Asuryan
18-11-2014, 23:50
Zależy od DLC. Jedne tak, inne nie.

Defil
18-11-2014, 23:57
W nagromadzeniu tematów do czytania pomyliłem tematy, chodziło mi o te DLC co dopiero wyjdzie.

PS. Proszę moderację o przeniesienie mojego poprzedniego posta z następnymi do tematu o pakiecie państw czarnomorskich. Przepraszam za utrudnienia.

LEGION
20-11-2014, 17:09
Mam Rome II! W ''promocji'' z empiku, przez pomyłkę do edycji cesarskiej przykleili cenę 49.99 zamiast 99.99 i przyoszczędziłem 50 zeta. :)

Gajusz Mariusz
20-11-2014, 17:42
No to masz na DLC!:cool:

LEGION
20-11-2014, 20:29
A jak! Już zakupiłem Cezara w Galii... :D

Defil
21-11-2014, 18:05
Zakup sobie Hannibala, także fajna kampania. ;)
W ten sposób wydasz całe 50zł. ;)
Może na piwo zostanie?

Arroyo
21-11-2014, 18:09
Na kinguin za niecałe 25/30 zł http://www.kinguin.pl/catalogsearch/result/index/?q=Hannibal+at+the+Gates
Osobiście polecam kupić wszystkie DLC frakcyjne, dużo frajdy jest z każdą z nich.

Pampa
24-11-2014, 08:48
Warto kupić to najnowsze DLC? Pytam oczywiście tylko z poziomu kampanii SP. No i czy te frakcje różnią się od takich Aten, które są niedaleko?

Ituriel32
24-11-2014, 09:33
Dodatek jak dla mnie zasługuje na ocenę 3+/-4 w szkolnej skali. DLC jako całość nie ma porównania do Piratów.
Najlepiej wygląda Kimmeria (Królestwo Bosforańskie), którego kampanie wczoraj ukończyłem. Gra się fajnie dopóki nie walczymy z mocną piechotą do walki w zwarcie.
Kolchidia to taka biedna Armenia i jeśli podobała ci się ich kampania, to ta też powinna (choć taka bliskość podobnej nacji trochę szkodzi). Jeśli lubisz toporników a nie przepadasz za Katafraktami, to można się pobawić. Na szczęście nacji wschodnich jest mniej, więc powinno się podobać.
Najgorzej prezentuje się Pergamon, który jest bardzo podobne do zwykłych polis Aten/Syrakuz choć mi najbardziej przypomina Epir pod względem jednostek. Połączeni greków z barbarzyńcami w tym przypadku nie powiodło się (Massalia prezentuje się świetnie ze względu na jednostki i teren walk: Galia i Hiszpania). Dodane jednostki Galackie i celtyckie są słabe. Więc będziemy walczyć na modłę grecką. Do tego nacji ciekawych do gry jest dużo dookoła.

Chaak
24-11-2014, 10:10
Jak dla mnie to DLC wypada prawie najgorzej ze wszystkich dodających frakcje. Niżej dałbym tylko Greków, w których jest słabszy klon Macedonii (Epir) i dwie strasznie nudne pod względem militarnym nacje (Ateny, Sparta).
Dla mnie jedyną motywacją do zakupu była Kimmeria. Krótko mówiąc jest bardzo fajna. Niby mamy armię grecką, ale dzięki dodaniu nomadów bitwy są ciekawe i dynamiczne. Na jakąś lepszą piechotę polecam ciężki ostrzał, najlepiej z "potężnym strzałem":D. Położenie na mapie też jest interesujące i daje sporo możliwości.
Kolchida i jej grecko-wschodnie połączenie na multi może być dobre, ale w SP ta frakcja jest dla mnie trochę nijaka i na liście do zagrania będzie u mnie bliżej końca.
Pergamon w obecnym stanie nie powinien istnieć. Jedynie położenie na mapie jest nawet niezłe. Rooster jest strasznie nieprzemyślany, nie dość, że jest niehistoryczny, aż do przesady to jeszcze wybór wojska mamy słaby. Idiotycznie rozwiązano np. jazdę szturmową, w której są dwie jednostki o podobnej sile, cenie i dostępne z 4 poziomu koszar. Poza tym, przez większość gry, nie ma za bardzo wyboru jednostek zadających sensowne obrażenia.

Ituriel32
24-11-2014, 11:13
Hehe znowu z Chaak-iem mam podobne zdanie.
DLC opera się na ciekawej i w miarę fajnie zrobionej Kimmerii. Później średnia Kolchidia która nie wyróżnia się ani za bardzo na plus, ani na minus (największy to bliskość Armenii). A wszystko zamyka słaby Pergamon. Którym ja zagram raczej na pewno, mi się tam ten nudny gameplay grecki podoba. Co nie zmienia faktu że jest to mój kandydat na najgorszą nacje gry.

Shay Ruan
25-11-2014, 10:22
Mam taką dziwną sprawę. Na wcześniejszych patchach gdy budowało się pola były one widoczne na mapie kampanii.Teraz gdy zacząłem sobie grać po sporej przerwie wszelkie budowane pola nie pojawiają się na mapce. To był bardzo fajny szczegół, który mnie cieszył. CA usunęła to czy może to wina DEI?

Defil
26-11-2014, 11:04
Nie zauważyłem takiego elementu, ale to może wina jakości grafiki. Nie gram na najwyższych, tylko ciut poniżej średniej.

Pampa
26-11-2014, 12:18
Ja gram na najwyższych i nigdy nie zauważyłem czegoś takiego jak pola na mapie kampanii. W Medievalu II owszem, ale w Romku pierwsze słyszę.

Shay Ruan
26-11-2014, 12:44
Problem w tym, że kiedyś były i wyglądały świetnie.

Screeny na potwierdzenie:
http://i.imgur.com/aIymcuy.jpg
http://i.imgur.com/1AYaKDF.jpg
http://i.imgur.com/fsX1lVo.jpg

Sorry że tak mało ale to tak na szybko znalezione w necie.

Tu w lepszej rozdziałce przykład
http://i.imgur.com/993uGV0.jpg
http://i.imgur.com/lrljSU1.jpg

Gajusz Mariusz
26-11-2014, 16:31
Patrz, nie zwracałem na to do tej pory uwagi.:) Ale faktycznie szkoda, jak nie ma.

Akarinos
26-11-2014, 16:55
Pola są, tak jak było wcześniej i widzę, że nie tylko mi się podobają :) . Sprawdziłem, że zmiana ustawień grafiki na najniższe nic nie zmienia w tej kwestii, pola są dalej. Być może po prostu mod ci je usunął.

Pampa
26-11-2014, 17:56
Faktycznie są pola, w CiG najlepiej to widać w Italii północnej ;D Ale działają.

Shay Ruan
26-11-2014, 18:07
Więc problem leży w Dei, dzięki.

Dudzio
26-11-2014, 19:53
Może by napisać news, że DLC o Cezarze jest przez najbliższe dwa tygodnie dostępne na humblebundle za dolara:

Samick
26-11-2014, 20:00
I dodał coś o steamie - dlcki i gry z serii TW w promocji (ale nie wiem czy korzystnej).

Chaak
01-12-2014, 18:47
Wiadomo może co dzisiaj Steam do Roma ściągał?

Tits
02-12-2014, 20:14
Łatka widmo ;D

Sanvone
03-12-2014, 00:42
Dodano brakującą jednostkę kawalerii z Kappadocji do rosteru Pontu oraz poprawili jakieś błędy na MAC'ach. Trochę lipa, że tyle czekania od patchu 15 i tak mała zmiana jest dalej traktowana jako "hot"fix. Tym bardziej, że wielu innych błędów nie ruszono, które zaprezentowano w patchu 15. Dużo głosów jest, że patch 15 był ostatnim z nowym contentem - od teraz już tylko balans i bugi będą łatane.
Pozdrawiam

Chaak
03-12-2014, 02:17
Też słyszałem, że 15 miał być ostatnim z zawartością, a w 16 dostaliśmy DLC i FLC:D. Mi osobiście się wydaje, że jeszcze coś do Romka nam wpadnie. Nacje pustynne, Germanie i Brytowie mają potencjał, który szkoda byłoby zmarnować. Zwłaszcza, że trochę czasu temu ktoś wygrzebał jakieś nowe pliki dla Brytów. W tym przypadku widziałbym plemiona z Irlandii i Szkocji. Co do Germanów, to jeszcze Markomanowie, Cymbrowie i Cheruskowie powinni być grywalni. Nacje pustynne są w ogóle nie ruszone jako chyba jedyna kultura. Poza tym idealnie nadają się na komplet DLC + FLC, bo dzielą się na cztery grupy różniące się jednostkami (numidyjska, wschodnioafrykańska, etiopska, arabska).
Tak poza tym były jeszcze nowe ikonki do achievów z jakiejś kampanii greckiej, więc może też to jeszcze zobaczymy.
Do tego fajnie byłoby widzieć Etrusków, ale obawiam się, że raczej ich nie dadzą. Ostatnio żałuję też, że nie dostaliśmy Helwetów, ale na to to już prawie na 100% nie ma szans:(.

Ituriel32
03-12-2014, 08:18
Zawsze jest możliwość że te wymienione rzeczy dodadzą w Attyli. Choć ja dalej czekam i mam nadzieje na Numidów.

Defil
03-12-2014, 08:57
Do premiery Attili jeszcze dwa miesiące. DLC zapowiadają na 2 tygodnie w przypadku małych i na 3 w przypadku dużych DLC(takich z kampanią), teoretycznie mogliby wsadzić 4DLCki, w praktyce dwa z czego jeden i tak w dniu premiery Attyli.

Nowych kultur nie wsadzą bo by się nie zmieściły w oknie z wyborem nacji. ;P

Ituriel32
03-12-2014, 10:34
Nowych kultur nie wsadzą bo by się nie zmieściły w oknie z wyborem nacji. ;P
Akurat to jest najmniejszy problem. Ważniejszym są chęci. Trochę dziwne że nie chcą skorzystać z tego co ju jest zrobione, a zamiast tego wykroili nową kulturę kolonii.

marko1805
04-12-2014, 15:38
No to doczekaliście sie nowej kampanii :)
"Gniew Sparty" nadchodzi:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?673748-Rally-Point-23-Wrath-of-Sparta-Announcement!&p=14237092#post14237092

Samick
04-12-2014, 16:05
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?11177-DLC-Wrath-of-Sparta

Gajusz Mariusz
04-12-2014, 16:07
Po tym jak zakupię dzisiaj brakujące DLC do Romka i Napka, następna świetna informacja! :champagne:

Edit: He, jednak do Napka nie przecenili, więc te zaczekają.

relo3
15-12-2014, 16:30
Witam!
Sorki że tu zaśmiecam ale ma pytanie czy wie ktoś skąd można pobrać spolszczenie do RTW 2 Emperor Edition?

Pampa
15-12-2014, 16:30
Ze steam.

Chaak
15-12-2014, 18:48
Ostatnio mam wrażenie, że hypaspiści i królewscy peltaści są lekko przegięci. Ci pierwsi bez problemu wytrzymują otoczenie przez szlachtę luzytańską, weteranów i scutarii z włóczniami, czyli jednostki będące ponad dwukrotnością ich ceny, a do tego całkiem sporo ich ubijają:confused:. Wcześniej sama szlachta kładła ich bez większych problemów. Peltaści są jeszcze lepsi, podobnie nie przeszkadza im pełne okrążenie, a do tego potrafią "plecami" rozbijać niezłe jednostki piechoty, przy jednoczesnym wyżynaniu barbarzyńskiej elity od frontu.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
15-12-2014, 19:46
@UP
Więc graj nimi na barbarzyńców, ale gwarantuje ci, że przeciwko ogarniętemu graczowi nic nie ugrasz.

Il Duce
16-12-2014, 23:12
Myślicie że można liczyć na obniżkę na black sea colonies na święta czy za mało czasu minęło?

Defil
17-12-2014, 13:01
Poczekaj do kalendarzowej zimy, wtedy ruszy steamowa promocja i się przekonamy. ;)

arabwro
20-12-2014, 04:42
Szanowni koledzy - krótka piłka...
Nie jestem aktualnie w formie, aby podejmować dyskusję, w związki z czym mam jedno, krótkie pytanie - czy w kampanii, gdy odniosę zwycięstwo np militarne, to mogę kontynuować grę, żeby odnieść pozostałe zwycięstwa?
Jeśli dobrze pamiętam z poprzednich dyskusji, to odpowiedź brzmi: tak.

Kobrax
20-12-2014, 06:27
Możesz. Sam po wygraniu Spartą miałem kontynuować ale na h/h nie było wyzwania już dla mnie bo nikt nie był w stanie się ze mną mierzyć. Nawet moi buntownicy.

Tits
21-12-2014, 18:52
Jakie dostrzegliście "uwstecznienia" w stosunku do poprzednich części? Zauważyłem ich kilka jak np. brak opisów historycznych jak i cutscenek.

Chaak
21-12-2014, 19:22
Dla mnie największym uwstecznieniem jest podział regionów na prowincje oraz zabranie spoza miasta małych osad, które były w serii od czasów Empire. Niby miało to ułatwić zarządzanie, ale zdecydowanie wolę stary system. Problemy są głównie przy "nawracaniu" regionów na swoją kulturę, bo przez podział prowincji, jest to strasznie sztuczne i na siłę udziwnione. Jak niby kraj ma zachować swoje wpływy w straconym regionie? Poza tym, dzięki temu systemowi, miasta takie jak Syrakuzy, Lilybaion czy Pergamon nie mają murów:confused:...

Samick
21-12-2014, 19:23
Uwstecznienie? S1 miał filmiki z zabójstw, dopiero potem M2. Czy to znak, że M1 i R1 były uwstecznione? ;>

Brak opisów historycznych mi nie przeszkadza, chyba dlatego że wiem wystarczająco dużo.

S.P.Q.R
21-12-2014, 19:58
Moi zdaniem sprawa murów w osadach niestołecznych powinna zostać rozwiązana za pomocą budynku wojskowego(czerwony), którego można a nie trzeba postawić.Mury te, oczywiście nie były takie jak w stolicy regionu. Przydatne to by było w regionach dopiero co podbitych.

Ja natomiast mam problem od ostatniego patcha z "nawracaniem": na swoją kulturą. Niby region należy do mnie, nie ma obcych agentów, armii, a ona spada..

Barsa
05-01-2015, 11:15
Czy jakiś mod przywraca "drzewko budynków" sprzed parcha 15??

Ituriel32
05-01-2015, 12:56
Ja bym chciał aby po bitwie, czyli w podsumowaniu zaznaczyli gwiazdą oddział który zabił wrogiego generała.

rzymianin
09-01-2015, 20:22
Tak sobie obejrzałem materiały związane z Atillą i się zastanawiam, jak myślicie jest jakaś szansa że po premierze Atilly CA wypuści do Rome 2 patcha z ujednoliconymi do Atilly funkcjonalnościami interfejsu ? Mam na myśli np. dużo bardziej przejrzyste okno zarządzania armią/generałem albo drzewko rodowe... Kurcze dlaczego nie mogli tego tak zrobić od początku.

marko1805
09-01-2015, 20:29
Zapomnij o tym, drzewko i inne bajery są po to byś kupił Atyllę. Na Rome II już się obłowili, a klient ma kupować ich kolejne gry.

Gajusz Mariusz
09-01-2015, 21:15
Nadzieja umiera ostatnia...

Majpa
12-01-2015, 23:28
Też w to wątpię. A szkoda, bo nie wiem jak dla Was, ale dla mnie straszną frajdą było zwłaszcza w pierwszym Romku oglądanie rozrośniętego drzewa rodowego.
Ale, takie prawa rynku.

Ituriel32
13-01-2015, 07:18
Problem jest taki że dużo bardziej podobają mi się czasy podstawek (Empire/Rome2) są ciekawsze i lepiej je znam, niż dodatków (Attyla/Napoleon).

Burn.
13-01-2015, 13:10
Posiadałem moda DeI i teraz nie mam nazw budynków, jednostek i frakcji w kampanii imperatora ( chyba tak to można powiedzieć ) jednak w głównej wszystkie napisy są ( tylko nazwy jednostek są zmienione na łacińskie ). Czy ktoś może wie jak to naprawić ? :P

arabwro
13-01-2015, 15:54
@UP

Było już o tym.
Musisz wgrać spolszczenie moda DeI ze strony twcenter. Poszukaj.
Aha - usuń poprzednią wersję spolszczenia bo nie będzie hulało poprawnie.

Samick
16-01-2015, 19:38
Zapowiadano jakieś DLC po Gniewie Sparty?

Gajusz Mariusz
16-01-2015, 19:39
Mało Ci? :twisted: Za miesiąc będzie nowe DLC. Do Attyli.... A potem kolejne i kolejne....

Henryk5pio
16-01-2015, 19:48
No cóż Gajuszu, nie każdy planuje zakup Attylli i niektórzy nadal by chcieli, aby jeszcze wychodziły DLC do Rome II :)

Gajusz Mariusz
16-01-2015, 19:55
Żartuję, ja też liczę. ;) I tak mam zaległe do kupienia dwa ostatnie DLC-eki (Kolonistów i Gniew). Ale z tym na wiosnobranie poczekam.

Chaak
16-01-2015, 21:23
Ja tam ciągle wierzę w Numidię:D. Poza tym w kulturze brytyjskiej i germańskiej jest pustawo, więc może jeszcze będą od nas jakieś siano wyciągać.

Veritimus
19-01-2015, 19:41
A ja wciąż mam nadzieję, że wydadzą jeszcze jakąś minikampanię, np. osadzoną w czasach kształtowania się Rzymu i stopniowego podporządkowywania wszystkich ludów i miast Półwyspu Apenińskiego.

Gajusz Mariusz
19-01-2015, 20:00
A ja wciąż mam nadzieję, że wydadzą jeszcze jakąś minikampanię, np. osadzoną w czasach kształtowania się Rzymu i stopniowego podporządkowywania wszystkich ludów i miast Półwyspu Apenińskiego.

Pewnie by narzekano na kolejną kampanię w Italii, i słusznie. Ale jak by się już ukazała, byłbym zadowolony... :P

Veritimus
19-01-2015, 21:18
Wiesz, jedynie HatG zawierał Italię (odrobinę rozbudowaną) - podzieloną jeszcze między 3 frakcje, ale jednak zjednoczoną. Natomiast wojny z plemionami latyńskimi czy koloniami greckimi przy w pełni rozbudowanej Italii + np. Sycylię, Galię Przedalpejską, Illyrię oraz Epir - to by było coś, co mógłbym zakupić nawet bez czekania na promocję.

Samick
19-01-2015, 21:40
Kampania Augusta ma jeszcze Italię. ;)

Gajusz Mariusz
19-01-2015, 22:29
A czego ona nie ma? :cool:

Asuryan
20-01-2015, 00:01
Pewnych typów oddziałów pomocniczych w odpowiednich prowincjach :P

Henryk5pio
20-01-2015, 00:10
Końcówka Rzymu Królewskiego i powstawanie Republiki byłaby ciekawym okresem, albo np. właśnie od założenia Rzymu, do pełnego podboju płw. Apenińskiego (~510-220 p.n.e.), ale sądzę, że mało ludzi by to kupiło - po pierwsze dlatego, iż byłoby mało różnorodnych jednostek, po drugie byłby to tylko płw. Apeniński...

Dla niektórych z nas (w tym Mnie) byłoby to fascynujące- dla ogółu graczy - nie.

Veritimus
20-01-2015, 13:35
Kampania Augusta ma jeszcze Italię.

Kampania Augusta nie jest dla mnie czymś, co zaliczam do rozszerzeń - to kampania z nałożoną łatką nowych frakcji, odrobinę zmienionych roosterów (chyba, bo nawet nie przyglądałem się vanilli, gdyż gram na DeI). Nic specjalnego, już bardziej zaawansowane są mody o Spartakusie i Konstantynie zrobione przez amatorów.

Końcówka Rzymu Królewskiego i powstawanie Republiki byłaby ciekawym okresem, albo np. właśnie od założenia Rzymu, do pełnego podboju płw. Apenińskiego (~510-220 p.n.e.), ale sądzę, że mało ludzi by to kupiło - po pierwsze dlatego, iż byłoby mało różnorodnych jednostek, po drugie byłby to tylko płw. Apeniński...

Dla niektórych z nas (w tym Mnie) byłoby to fascynujące- dla ogółu graczy - nie.

Przecież w WoS też roostery frakcji są niemal identyczne (no może z wyjątkiem Sparty), a jednak cieszy się DLC niezłą popularnością.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
20-01-2015, 14:30
jednak cieszy się DLC niezłą popularnością.
Każde DLC cieszy się popularnością.

Veritimus
20-01-2015, 14:46
Każde DLC cieszy się popularnością.

Zwłaszcza te z Córami Marsa i zwierzętami. ;D

Polemajos
20-01-2015, 18:00
Czy też wam się pobiera 71 kB?

Generał12
27-01-2015, 08:04
Też bym był za wyjściem takiego DLC. Tylko Ca na okres królestwa mósiałoby się postatać i utworzyć porządne drzewko rodowe.

Veritimus
29-01-2015, 01:11
Zastanawiam się nad tym, co czytam na temat vanilii, że obecnie jest już grywalna, itd. Otóż dzisiaj stwierdziłem sobie, że póki twórcy DeI nie przygotują aktualizacji pod WoS, to zagram sobie w minikampanię na wersji vanilli. Pierwsza bitwa lądowo-morska i w momencie, gdy zauważyłem odgrywane animacje kolizji statków, podczas gdy znajdowały się od siebie w odległości 1/3 długości okrętu, albo że okręty sojusznicze nachodziły na siebie, jakby nie były z materii, wcisnąłem Esc i wyszedłem z gry. Na efekty potyczki lądowej nie chciało mi się nawet patrzeć.
Nie wyobrażam sobie grania bez modów w tę grę.

Generał12
02-02-2015, 17:20
To dobrze, że nie grałeś w kampanię, bo tam nawet Syrakuzy nie mają murów obronnych. Poprawili mapę w DLC imperator Augustus, tutaj mapę uważam za nareszcie grywalną.
Ale generalnie na lądzie nie jest tak źle, jest w miarę zachowana realistyka.

Veritimus
02-02-2015, 21:49
Grałem kampanię, kwestia murów obronnych dotyczy nie tylko Syrakuz, ale przykładowo też Pergamonu. Głupi i całkowicie nieuzasadniony historycznie pomysł, by udostępniać mury wyłącznie stolicom prowincji.

Arroyo
02-02-2015, 22:01
Ludzie, bo to jest Creative Assembly, firma, która by nawet z Cezara mogłaby śmiało zrobić zaledwie dygnitarza. Zresztą już w Attyli pokazują swoją głupotę niestety. Także ten wybryk z Pergamonem i Syrakuzami to nic. Ja jako gracz multiplayer mogę sobie darować takie szczegóły jak te miasta bez murów. Gorzej, jak jednostki są zrobione na odwal się jak w Attyli ;) lub gdy się okazuje, że słonie są tak silne, że np. Legioniści Galaccy czy np. Zaprzysiężeni mogą skosić oddział słoni w pojedynkę ;)

Veritimus
02-02-2015, 22:13
Te mury im tak w pięty poszły, że z rozpędu - po Syrakuzach w HatG - dali je też Sparcie w WoS. To się nazywa "mistrzostwo". :lol: Pewnie nie wiedzieli jak wybrnąć z faktu, że Sparta jest stolicą prowincji, a nie mogli zmienić kodu, bo wtedy gracze by zaczęli się burzyć: "hej, jak to, Sparcie zabrać mury mogliście w DLC, a w głównej kampanii dodać je, np. Pergamonowi już nie?".

Arroyo
02-02-2015, 22:17
Sam Wrath of Sparta nie mam, ale może dla osiągnięć pójdę tej kampanii na litość i kupię ją i się przekonam co do tych murów Sparty :D

Veritimus
02-02-2015, 22:26
Smutek, żal i rozczarowanie. Jeden z moich ulubionych konfliktów okresu starożytności, a zrobiony całkowicie na odwal, żeby tylko skusić graczy Spartą. Po braku Sycylii, czy takich miast jak Epidamnos oraz Potidaja (od których wszystko przecież oficjalnie się zaczęło) zawiodłem się. Stwierdziłem, że zaczekam z kampanią na DeI.

Generał12
03-02-2015, 08:28
Dlatego jak na razie dla mnie jedynie grywalny jest imperator augustus, dlaczego?
Naprawili nareszcie prowincje, jest lepsze AI. Chciaż też jest jeszcze wiele niedoróbek, mogliby wydaj jakieś łatki do tego DLC, a nie już kolejny jako nowa gra. Jest jeszcze wiele takich kwiatków, Macedonia z nikąd wypowedziała mi wojnę, w następnej turze podpisany pokój. Jak już kolega wspomniał sprawa z Syrakuzami denerwuje jeszcze bardziej kiedy je zdobywasz.

Arroyo
03-02-2015, 10:09
Zgodzę się z tym, że AI ma jeszcze trochę niedoróbek, ale nie jest już tak źle jak kiedyś (czyt. premiera gry). Teraz AI przynajmniej się stara grać tak, jak powinno. Mimo wszystko uważam, że multiplayer jest lepszym trybem od singleplayer, choć CA mogłoby w końcu zbalansować grę tak, by co drugi gracz nie brał spamu mieczy u barbarzyńców. Racja, niby to z początku fajne, ale potem to już zaczyna denerwować i odrzucać.
A co do sprawy Macedonii, wg mnie, a przynajmniej wg obserwacji, których dokonałem, AI robi to, gdy zwykle nie ma szans w wojnie. Choćby np. u mnie w kampanii Galacją, wypowiadam wojnę Aorsom, a turę później chcą pokój i płacą 10k - gdzie tu logika? :C

Samick
03-02-2015, 10:39
Spora.

"A" daje 20000 sestercji (bądź drachm, czy czegokolwiek innego) by wypowiedziało wojnę Tobie. Zgadza się, w następnej turze prosi o pokój i daje 10000. Logiczne. Tylko gracze mają ustawiony jakiś głupi algorytm, by zawsze odrzucać takie propozycje. Na miejscu AI dawno rzuciłbym taką robotę, a CA mogłaby wreszcie poprawić skrypty graczy. ;)

Arroyo
03-02-2015, 10:41
Sęk w tym, że to nie Aorsowie mi wojnę wypowiedzieli, a ja im ;) Także to jest różnica.

Samick
03-02-2015, 10:43
Kolejny przykład na niedopracowany przez CA skrypt graczy. Mogliby usunąć fragment odpowiedzialny za pisanie, to chociaż nie pisałbym bez sensu. ^^

Dobra, wypowiedziałeś wojnę Aorsom, a tym zdecydowali się pomóc Macedończycy, tak?

Ituriel32
03-02-2015, 10:49
Papierowe wojny mnie osłabią niestety. Co innego jakby poddawali się po jakiejś porażce (armii lub stracie miasta), bo na razie trochę lipa jest.

"A" daje 20000 sestercji (bądź drachm, czy czegokolwiek innego) by wypowiedziało wojnę Tobie. Zgadza się, w następnej turze prosi o pokój i daje 10000. Logiczne. Tylko gracze mają ustawiony jakiś głupi algorytm, by zawsze odrzucać takie propozycje. Na miejscu AI dawno rzuciłbym taką robotę, a CA mogłaby wreszcie poprawić skrypty graczy. http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_wink.gif

A na takie rozwiązanie nie wpadłem, a tyle gram:confused:.

Henryk5pio
03-02-2015, 11:21
AI jest jeszcze głupsze niż się wydaje - opisywaną sytuację mam zawsze podczas gry Seleucydami.
Rodos proponuje mi pakty handlowe, o nie agresję etc. Ja wszystkie konsekwentnie odrzucam, bo mam w planach kiedyś ich tam podbić (pewnie w okresie zwanym endgame gry, ale co tam) i nie chcę się z nimi kumplować. Każda odmowa powoli pogarsza relacje, aż nagle Rodos wypowiada mi wojnę - tak od czapy, bo nie ma sojuszników i cienia szansy na zwycięstwo choćby w jednej bitwie. Gdy jest moja tura, proponuję im pokój, na który jest wysoka szansa i wyduszam z nich kilka tysięcy sztuk złota, które radośnie mi oddają. Po podpisaniu pokoju, Rodos nagle staje się jasno zielone dla Mnie i zabawa zaczyna się na nowo :D

Patrząc na to, jak szybko przebiega cały ten proces, nie warto podpisywać z Rodos jakiejkolwiek umowy handlowej, nawet gdy dają za nią 2800, bo summa summarum więcej z nich zedrę podpisując pokój po każdej wojnie :D TO jest dopiero chore...:confused:

tuff_gru
03-02-2015, 11:30
Może chcą byc w centrum uwagi... :)

Albo moze CA nie lubi Rodos z jakiegos powodu i dlatego robia z nich debili...

Saruman555
03-02-2015, 11:32
Przynajmniej Rodos jest blisko twoich granic.Mi w mojej obecnej kampanii Augusta, Dakami po tym, jak z powodu morskiego szlaku handlowego do Tracji ,odkryłem frakcje Iberyjskie po kilku turach ,wojnę wypowiedzieli Kantabryjczycy praktycznie za nic.Pomijając ,pakt o nieagresji z Nori i Oktawianem.Czyli stosunki dyplomatyczne, coś około -20 co jest oznaczone jako neutralne,a przy okazji taka odległość...

Samick
03-02-2015, 11:36
@Ituriel,
Żeby nie tracić sojusznika oraz nie pogrążać się dyplomatycznie przystępujesz do wojny. W chwilę potem zawierasz pokój, szczególnie gdy ta wojna Tobie nie pasuje akurat tam i wtedy.

Cały czas uważam, że te dwie cechy w oknie dyplomacji, opisujących poszczególne państwa, ich wiarygodność tid. mają jednak wpływ na dyplomację. Z braku twardych dowodów, że rzeczywiście tak jest, trocheciężko mi przekonywać do tego innych. ;/

Saruman555
03-02-2015, 11:48
ich wiarygodność tid. mają jednak wpływ na dyplomację.
Zgadzam się ,można do ciekawych efektów przy pewnym wysiłku doprowadzić.
Niestety AI podejmuje czasami dziwne niczym nie spowodowane decyzje.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=386288072
Ktoś ma pomysł czemu Icenowie wypowiedzieli mi wojnę?

Henryk5pio
03-02-2015, 11:55
@Samick To ja mam inny dziwny problem z AI, wypowiadam wojnę frakcji X, dołącza do niej kilku ich sojuszników i moje 2 satrapie. Gdy tylko próbuję podpisać z którymś z sojuszników mojej agresji pokój i on dochodzi do skutku - spada mi opinia z zielonej na czerwoną (nie pamiętam nazw). Czy to może być spowodowane tym, że pokój ten przymusza do pokoju także moje satrapie? Mam tak bardzo często... :/

Samick
03-02-2015, 12:13
Ale u kogo spada Ci z zielonego na czerwone? U wrogów czy u swoich?

Henryk5pio
03-02-2015, 12:25
Ogólnie spadła mi pod moim obrazkiem... :/ Jak tylko podpisuję pokój turę po wypowiedzeniu komuś wojny. Wychodzi na to, że albo muszę powalczyć X czasu z nimi, albo ich anihilować...

Samick
03-02-2015, 12:41
Podpisanie wcześniejszego pokoju chyba negatywnie wpływa na relacje z własnymi sojusznikami uczestniczącymi w wojnie. A może mi się z EU miesza?

Barsa
03-02-2015, 13:28
Nie no... jak ktoś wypowiada wojnę inne państwu i po turze podpisuję pokój to mu spada reputacja i to jest sensowne oraz oczywiste (mogli by jeszcze rozróżnic, na to kto komu proponuje pokój... bo jak ktoś nam to już nie powinno spadać)... Co wojna dla kasy? Tutaj akurat jest bardzo dobrze to zrobione.

Inna sprawa jak ktoś wypowie nam wojnę, a turę później możemy z nim podpisać pokój i wtedy też nam chyba sprawa reputacja... to już jest głupie.

Henryk5pio
03-02-2015, 13:43
Mam pytanie, czy budynki piątego poziomu, typu Wielka Biblioteka czy Kompleks Ptolemejski, Raj Dafne, Koloseum, Circus Maximus są tylko do jednorazowej budowy, czy też można wybudować ich dowolną ilość?

FireFighter
03-02-2015, 15:02
Tylko jeden :)

Henryk5pio
03-02-2015, 15:09
Szkoooda... Wielka Biblioteka Aleksandryjska w każdym mieście <marzenie> :D

Samick
03-02-2015, 16:27
Żeby potem w każdym mieście chrześcijanie ją palili? ;/

Henryk5pio
03-02-2015, 16:39
Chrześcijanie? Jacy Chrześcijanie? U Mnie w grze są zazwyczaj wyznawcy Ateny, Neptuna, czasem Dafne i Zeusa lub też Hathor Maat, zmarłych Faraonów czy też Izydy i Amona-Zeusa. Nie znam żadnych Chrześcijan... ;)

Generał12
06-02-2015, 07:58
No wczoraj to już koniec z podstawką. Po bitwie z CELTYCKIMI balistami, patrz te zgapione od rzymian, mamy rok 250 p. n. e. A jeszcze lepiej rozwiązali Jerozolimę, nie dość, że bez murów to jeszcze jest małym miasteczkiem. Ale naszczęście jest Imperator.

pigment
06-02-2015, 12:56
Grałem kilkoma frakcjami na trudnym i teraz Spartą na bardzo trudnym mam już 170 turę i odblokowane najsilniejsze jednostki mojej frakcji a komp dalej lata z armiami złożonymi z jakichś śmieciowych jednostek bądź mało wartościowymi najemniki co powoduje że starcia nie są specjalnie wymagające.Na poziomie legendarnym coś w tej kwestii się poprawia ?

Arroyo
06-02-2015, 12:58
AI w ogóle ssie na polu bitwy. Na legendarnym to AI nadrabia jedynie liczebnością. Same armie są nadal kiepsko dowodzone.

Samick
06-02-2015, 13:13
Pytanie nie było AI o tylko o jakość armii (jej skład) Arroyo. ;)

Cały problem leży w ciągłej zmienności granic państw AI i jego polityki żywnościowej. Nie ma on czasu na odblokowanie technologii i wybudowanie najlepszych koszar by osiągnąć odpowiedni poziom. Dlaczego niektóre nacje z silnym rosterem szybko upadają? Właśnie dlatego. Nie można rosteru oceniać przez pryzmat całej gry, skoro w pierwszej fazie ma słabe jednostki i do lepszych nie dojdzie, bo go inne nacje (w teorii słabsze) zajadą.

Mam deja vu gdy to piszę.

Ituriel32
06-02-2015, 13:34
Od trudnego wzwyż było "trochę" lepiej z kompozycją (więcej lepszych jednostek). Mimo wszystko odradzam bo nie są to duże różnice, a poziom dowodzenia się nie zmienia, tylko spamu więcej.
Przy czym Samick ma rację że nacje z silnym rosterem (późniejszym) nie mogą przetrwać silnej migracji na początku.

Mopek
11-02-2015, 10:22
Nie pograłem tak szczerze mówiąc za dużo w R2. Ale nie mogę się jakoś przekonać do tej gry. Niby nowocześniejsza, więcej ciekawych rozwiązań itp ale no nie ma tego czegoś co miał pierwszy Rome (ach jeszcze jedna tura). Pewnie nie tylko ja mam takie wrażenie. Ale jak już zacząłem to trochę pogram może moje zdanie się zmieni.

Ituriel32
11-02-2015, 10:41
Od strony koncepcyjnej jest różnie, niektóre pomysły dobre (mi podłączenie kilku regionów w prowincje się podoba) inne trochę mniej (brak murów u niektórych miast np. Syrakuz). Dużo zależy też od nastawienia. Kampanie Kartaginą, Syrakuzami czy Atenami bardzo się podobały, tam czułem ten klimacik. Natomiast ostatnio wkradła mi się znowu pewna powtarzalność rozgrywki, więc prawie nie gram w romka.

arabwro
14-02-2015, 15:06
Na steamie jest promo na Romka i dodatki, łącznie z Wrath of Sparta i Black Sea Colonies.
Komu brak, może się zaopatrzyć.

EDIT: Właśnie zauważyłem teraz, że już było. Nie zaglądam na portal, dlatego...

Samick
14-02-2015, 15:17
Stare, od wczoraj na portalu:
http://www.totalwar.org.pl/index.php/entries/view/4557
;)

Ghastly
16-02-2015, 03:27
Czy po tych wszystkich patchach da się już normalnie grać w tą grę bez modów ? Jak tylko wyszedł mod od Radiousa zainstalowałem go i od tamtej pory go mam. Ostatnio znowu naszła mnie ochota na Romka ale słyszałem że CA przestało już wydawać patche do gry i korci mnie żeby spróbować zagrać na czystej grze. Jest sens czy AI nadal jest tępe jak noga od stołu ?

arabwro
16-02-2015, 04:30
@Ghastly:
Da się jak najbardziej. Wprawdzie nie wymagaj od AI strategii Kasparova, ale pograć bardzo miło można. Nawet jakieś wyzwanie jest.
Ja w zasadzie do niedawna grałem wyłącznie na DeI, ale teraz z czystym sumieniem mogę polecić romka bez modów.
Mody moim zdaniem to podstawa, ale bez to również zacna rozgrywka!

Chaak
16-02-2015, 09:29
Kolejny popis zdolności naszych "tłumaczy". Tym razem w WoS:
http://cloud-4.steamusercontent.com/ugc/706273787340051032/C958E853F19DFD81D6015DD4C9A32CEDA9B149CB/
Jak widać wiedza na poziomie podstawówki jest daleko poza ich zasięgiem.

Pampa
16-02-2015, 09:48
http://sjp.pl/lekcy Nawet nie skomentuję bo sam się pogrążyłeś. I kto jest teraz poza zasięgiem podstawówki? :cool:

Chaak
16-02-2015, 10:29
:eek:
Chyba będę musiał rzucić robotę i wrócić do szkoły.
Na pocieszenie znalazłem jednak peltastów z procami:
http://cloud-2.steamusercontent.com/ugc/706273787340193503/D3CD759E4EB39F5FFAA88EE305003B7976CDDDD0/

Samick
16-02-2015, 11:08
Najlepsi byli peltaści z pikami. ;)

Chaak
16-02-2015, 11:38
Ich transformacja w doborowych procarzy też była niczego sobie. Jeszcze parę patchy i zaliczą służbę we wszystkich formacjach z każdą bronią:D.

Arroyo
16-02-2015, 16:17
Tu tłumaczenie się zgadza, gdyż peltastami są z racji nazwy i tarczy, jaką używają - pelty. Spójrz sam, Chaak:
http://www.4hoplites.com/Pelta%20Front.JPG
To nie z racji broni są tu zwani peltastami, a z racji ich tarczy. Także tłumaczenie jest poprawne.

Chaak
16-02-2015, 16:35
Nazwa niby pochodzi od tarczy, ale we wszystkich (znanych mi) źródłach peltastami określano lekką piechotę (formowaną na wzór tracki lub z Traków) wyposażoną w oszczepy i/lub włócznię i wyraźnie odróżniano ich od procarzy i łuczników. Poza tym byli lepiej przystosowani do walki wręcz od innej lekkiej piechoty i oprócz zadań typowych dla harcowników osłaniali też flanki falangi. Z tą nazwą to trochę jak z hastati (włócznicy) w Rzymie, którzy włóczni nie używali.
Do tego wydaje mi się, że greccy procarze zamiast pelty mieli mniejsze, okrągłe tarcze lub nie mieli ich wcale.

ratownik
17-02-2015, 11:09
Witam

Minęło już trochę czasu od daty premiery Rome TW II czy w chwili obecnej warto kupić tę grę? Czy wszystkie te absurdalne bugi zostały już poprawione?
Śledziłem temat i bardzo zniechęciłem się do zakupu widząc jakie błędy ma ta gra. Mam nadzieję, że teraz już jest sens ją kupić i grać.

pigment
17-02-2015, 12:25
ogólnie warto gra jest już wyczyszczona z większości uciążliwych bugów i daje sporo frajdy tylko jedna rzecz która mi się nie podoba to że duże imperia które dominowały starożytność w TW często padają po kilkudziesięciu turach, gram obecnie Partią i liczyłem na jakieś stracie podobne do bitwy pod Carrhae zanim jednak doszedłem do Włoch to Rzym poległ z jakimś Pergamonem na współę z Messilią, Egipt niszczony przez Cyrenajkę też wygląda słabo

ratownik
17-02-2015, 12:30
A jak wygląda sztuczna inteligencja w dyplomacji oraz na polu bitwy? Zawsze były z tym problemy dopiero mody to poprawiały.

Mam jeszcze prośbę o komentarz w sprawie dodatków bo czytam o nich od godziny i trochę mi się miesza. Jest Rome II jest jakaś wersja Cesarska z dodatkowa kampanią oraz trzy dodatki sparta, hanibal, cezar w galli ale wyczytałem też dodatki o kulturach greków itd itp.

Czy jest możliwość zakupienia "jednego pudełka" zawierającego już wszystkie wydane do tej pory dodatki czy trzeba to za każdym razem osobno kupować?

majkel
19-02-2015, 15:30
Sztuczna inteligencja wygląda dobrze, osiąga standardowy poziom Total War'ów;) Generalnie jej siła na wyższych poziomach trudności opiera się na czasem wręcz absurdalnych bonusach. Ale gra stanowi przez to całkiem spore wyzwanie w przypadku niektórych frakcji. Czasem nawet ujrzysz oskrzydlanie konnicą i inne manewry;)

Edycja Cesarska jest teraz standardową wersją gry, tzn. kupując Rome II masz ją od razu w tej wersji. Jej wprowadzenie miało oznaczać koniec wielkich patchy i "kompletność" gry. Wprowadza ona dodatkową kampanię Imperatora Augusta, w realiach II triumwiratu i na nieco zmienionej mapie (układ prowincji). Jeśli chodzi o DLC dodające nowe mini kampanie to są trzy: Cezar w Galii, Hannibal u bram i Gniew Sparty. Dodają nowe kampanie i nowe grywalne frakcje. Jest też kilka kulturowych DLC zawierających tylko nowe frakcje (po trzy w każdym).

Na Steam powinna być jakaś kompletna edycja ZE WSZYSTKIM ale aż boję się o jej koszt:D

Saruman555
19-02-2015, 15:58
Jeśli chodzi o DLC dodające nowe mini kampanie to są trzy: Cezar w Galii, Hannibal u bram i Gniew Sparty. Dodają nowe kampanie i nowe grywalne frakcje
Niewielkie sprostowanie.DLC ,,gniew Sparty" nie dodaje nowych frakcji do wielkiej kampanii. DLC Kanibala oraz Cezara dodają po 3 każda.
Może edycji ze wszystkim doczekamy się za 2-3 lata(skoro CA postanowiło wydać GOTY Shoguna 2,Napoleona i Empire).

Arroyo
19-02-2015, 16:46
http://lowcygier.pl/promocje-cyfrowe/company-of-heroes-2-total-war-rome-ii-dodatkami-promocji-amazonie/ Panie i Panowie - na amazonie spore przeceny na DLC do Total War: Rome II. Miłego kupowania :)

Gajusz Mariusz
20-02-2015, 08:17
Wczoraj zdobyłem osiągnięcie Morze krwi. Sprawdziłem, cóż to takiego. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się że właśnie zabiłem w boju milion żołnierzy :eek: . Nie mogłem usnąć. :mrgreen:

Samick
20-02-2015, 09:58
A podobno to ja jestem krwawym kardynalem.

Ituriel32
20-02-2015, 10:15
@) Gajuszu przyznałbyś się raczej do tego ile masz godzin w grze. Bo zdobycia tego osiągnięcia przez kogoś kto rozgrywa większość bitew ręcznie nie powinno dziwić.

Gajusz Mariusz
20-02-2015, 12:57
Fakt, 95% bitew gram ręcznie (właściwie wszystkie oprócz sytuacji: mój słabiuteńki garnizon vs pełna wroga armia). Godzin: 823.

A podobno to ja jestem krwawym kardynalem.

No cóż, to nie tylko moje dzieło :D
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTA9Irzgtug3lTKPZ_zaIA2twQipeOFL 3nzrGrV7ErbwAtyVSCX

ratownik
20-02-2015, 13:03
Dzięki za odpowiedzi.

zdecydowałem się zakupić grę - muszę jeszcze tylko stoczyć największą batalię w domu z żoną w celu wygospodarowania większej ilości czasu :D

KLAssurbanipal
26-02-2015, 14:09
Mam nadzieję, że nie dali sobie spokoju z RTW2. Powinni jeszcze wydać DLC Boudyki i co z patchami po Attyli?

Ituriel32
26-02-2015, 14:15
Ja też i nawet się nie zastanawiam czy trochę nie patrolować. Czyli napisać recenzji wszystkich DLC które mam i na końcu w wadach wpisywać że w paczce nie ma Numidii. :devil:

Samick
26-02-2015, 15:20
Pisz, pisz. Co prawda ostatnio zrobiłem skrótowy przegląd DLCków do R2 z własną opinią odnośnie przyjemności i przydatności, acz im więcej opinii tym lepiej. ;)

tuff_gru
03-03-2015, 12:23
Ciekawa promocja w Empiku - Seria Total War do 75% taniej tylko do 05.03.2015 godz. 23:59 lub wyczerpania zapasu.
http://www.empik.com/gry-cyfrowe-taniej

Szczegolnie ciekawa to ta:
http://www.empik.com/total-war-master-collection-creative-assembly,p1105125531,multimedia-p
za 87 zeta, mozna mieć medka 2, napka i shoguna 2

a tu:
http://www.empik.com/total-war-grand-master-collection-creative-assembly,p1105140877,multimedia-p
za 145, chyba wszystko totalwara oprócz atylli...

Jak myslicie, fajne?

Jesli wkleiłem w zlym temacie to sory, nie mogłem znaleźć odpowiedniego.

tuff_gru
04-03-2015, 10:04
Czy warto to kupić? Da się w te gry grać bez DLC?

http://www.empik.com/total-war-master-collection-creative-assembly,p1105125531,multimedia-p

Samick
04-03-2015, 10:39
Co Ciebie interesuje z tej paczki gier? Bo Rome 1 bez dodatków to lipa, BI wymagany dla fajniejszych modów. Medieval bez Kingdomsów to bieda. Pal licho Napka i Empire, tam te DLC niewiele dodawały. S2 ze wszystkimi DLC i dodatkami wyszedł ostatnio za 35zł, na muve.pl dostawa gratis. Bo chyba na tych Vikingów i Battles Shogun nie polujesz. ;) Spojrzałem i widziałem tę drugą kolekcję za 150zł w promocji, ale powiem szczerze, taniej jest kupić klucze na przemian z pudełkami.

Il Duce
04-03-2015, 10:45
Innymi słowy ta przecena to lipa ;), Najlepsza jest zniżka na czystego medka 2 do 50 zł gdzie na allegro można złotą edycję kupić za około 30 zł a to tylko jeden z wielu przykładów :lol2:

tuff_gru
04-03-2015, 22:41
oooo, dzieki za super info :)

Chaak
09-03-2015, 14:48
Z tego: https://steamdb.info/app/214950/dlc/ wynika, że w planach były jeszcze dwa DLC. Także, jeśli CA tego nie porzuciło jest jeszcze szansa na Numidię:D.

Gajusz Mariusz
09-03-2015, 15:20
Może miało być powstanie Boudiki? :hmm:

Chaak
09-03-2015, 16:56
To może być na drugim miejscu, zwłaszcza, że jakieś pliki do tego są już w grze.

Il Duce
28-03-2015, 11:54
50-75% zniżki na steamie na wszystkie total wary oprócz Attyli http://store.steampowered.com/sale/sega_publisher_weekend_2015/?snr=1_4_4__118, w tym zniżka 50% na black sea colonies jak ktoś jeszcze nie ma a na promocję czekał

Defil
29-03-2015, 09:33
Z tego: https://steamdb.info/app/214950/dlc/ wynika, że w planach były jeszcze dwa DLC. Także, jeśli CA tego nie porzuciło jest jeszcze szansa na Numidię:D.

Już nie wierzę w nowe dlc. Zbyt bardzo poszli w

Chaak
29-03-2015, 20:28
Wcześniej tego nie sprawdziłem, ale ze strony z frakcjami Romka zniknął napis "new faction coming soon". Także też chyba powoli przestaję wierzyć:(.

KLAssurbanipal
07-04-2015, 23:12
Jeśli ktoś jest znudzony monotonnym wyglądem generałów wschodnich to wydałem dziś moda zmieniającego ich wygląd na bardziej różnorodny:

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?11843-PREMIERA-Wschodni-genera%C5%82owie-reskin-w-kampanii-i-bitwie

http://files.tinypic.pl/i/00652/0u8izchyxs5b.jpg

Generał12
22-04-2015, 20:40
Siedzę co nieco w historii i serii TW. Grałem w Medka 2, Empire i Napoleona. Z nich wszystkich najbliższy realiów jest moim zdaniem Rome2, dobrze dopracowany system ekonomiczny i mechanika zarządzania włościami. Jest nareszcie dyplomacja. W empire czystym armie są b. ahistoryczne, oficerowie zarośnięci ( brody ), wtedy piechota nie szła do boju z plecakami, ogólnie krój i wzór mundurów chyba nie jest zbyt dobry. Napoleon jest pod tym względem lepszy. Chyba najlepiej odwzorowane jednostki mamy w Rome 2.
Pewnie, są jeszcze mody, ale po próbie pod Empire, nie wypada po najlepiej, ID ma super jednostki, ale skopany system ekonomiczny.
Rome 2 chyba jako pierwszy oferuje fajną rozgrywkę. Może na równie jest Napoleon.
A jakie jest wasze zdanie?

Sensu nie widzę na zakładanie nowego tematu skoro porozmawiać o wrażeniach z gry można w temacie ogólnym
Sadam86

Ituriel32
23-04-2015, 06:31
Po zapowiedzi TW:W już raczej nie ma szans na dlc do roma2, więc nie doczekam się paczki pustynnej i mojej ukochanej Numidii.
Siedzę i smutam.

Chaak
23-04-2015, 08:31
Zostaje nam tylko odpalenie Romka 1 z modem na frakcje:(.

Ituriel32
23-04-2015, 08:55
Później zajrzę do działu modyfikacji i poszukam jakiegoś mniejszego moda z nacjami. Choć nie zmienia to faktu że jestem zmęczony Romkiem (nie bardzo chce mi się w niego grać). Miałem grać w współpracy z Samickiem ale coś się nie składa. A w kampanii Odrysami graC mi się odechciało. Walczę sobie z Rzymianami i zwycięski Pont i przegrywająca Armenia wbijają mi nuż w nieosłonięte plecy. Coś mi nie idzie.

Attyla wcale nie pomogła w rozbudzaniu u mnie zapału.

Postanowiłem więc pocisnąć w inne gierki.
W AoW3 pograłem nowymi rasami, obczaiłem system zarządzania rasowego. I w wielkim przypływie optymizmu znowu odpaliłem tą nieszczęsną dla mnie ostatnią mapę dobrych elfów i (przekleństwo) https://www.youtube.com/watch?v=mSaTwMiZ6l4

I teraz gram w tą bete "Heroes of the Storm".

marko1805
23-04-2015, 12:51
Po zapowiedzi TW:W już raczej nie ma szans na dlc do roma2, więc nie doczekam się paczki pustynnej i mojej ukochanej Numidii.
Siedzę i smutam.
Uf, a ja pamiętam obietnice jak to Rome II będzie produktem długofalowym. Cóż przyszedł nowy tytuł i wsparcie prysło, samo życie :).

Ituriel32
23-04-2015, 13:07
Ja to w takie obietnicę nie wieRZę. Za to liczyłem na księgowych, na ich chęć zarobienia dodatkowych groszy niskim nakładem pracy. A tu tak się zawiodłem, co to za czasy że już nawet na chciwość nie można liczyć (nie można postawić).

OHEND
28-04-2015, 18:39
Niestety z Romkiem nic się nie dzieje, więc zapał do gry również zmizerniał. Ostatnio próbowałem powalczyć takimi frakcjami jak Getowie, Królestwo Odyrysów, Ardiajowie i Tylis, ponieważ mają trudną sytuację, więc rozgrywka na poziomie bardzo trudnym brzmiała zachęcająco, ale coś mi nie idzie. Generalnie udało mi się opanować po 5 prowincji, Bałkany zabezpieczone, ale następnie rzuca się na mnie cały antyczny świat i porażka goni porażkę. Macie jakieś osiągnięcia z gry na b.t w/w frakcjami?

ratownik
05-05-2015, 14:53
Czy mi się wydaje czy komp ma zawsze podkręcone statystki swoich jednostek?

Grając w dodatek cezar w Galii stworzyłem konfederację Galijską i tłukłem się w zasadzie z Rzymem aż do wygranej. Przeciwko Legionistom moi szermierze wybrani radzili sobie średnio trzeba było kombinować 2vs1 flankowanie itd itp Przeciwko piechocie z włóczniami moja jazda nie miała absolutnie żadnych szans... Jakie wielkie zdziwienie przeżyłem, jak zacząłem grać Rzymem w dodatku Edycja Cesarska i nagle Legioniści nie okazali się tacy zajebiści a włócznicy szkoda gadać dwa oddziały są rozbijane w pył przez nacierającą od frontu jazdę Legionową :eek:....

Il Duce
05-05-2015, 22:45
Nie zawsze, zależy to od poziomu trudności bitew który statystyki podwyższa bądź obniża. Niech ktoś mnie poprawi w razie czego ale chyba tylko normalny nie daje żadnych modyfikatorów.

majkel
05-05-2015, 23:14
Prawda, normalny nic nie daje. Tu jest wszystko:
https://www.youtube.com/watch?v=jXLXgDXRSds

ratownik
06-05-2015, 21:47
Gram na poziomie bardzo trudnym i zastanawiam się nad poziomem wyżej bo ogólnie czasami się już nudzę a bitwy lecą w trybie auto...
W dodatku cezar w galii miałem "przyjemny" problem bo komp bardzo aktywnie grał agentami co powodowało ciekawą rozgrywkę militarną.

Sinic
04-06-2015, 08:50
Od czasu jeszcze Empire mam nawyk dobijania uciekających jednostek i tutaj tez to stosowałem. Jednak przynajmniej dwukrotnie w takiej sytuacji moje jednostki ostrzelaly swoje własne, w obu przypadkach oddzial dowódcy. I przynajmniej w jednym przypadku nie było tam zadnych niedobitków wroga. Wodz sobie jechal spokojnie a piechota go pilium obrzucila ;/
Zapewne było takich przypadkow więcej ale moglem przeoczyć z uwagi na większe zamieszanie, skomasowanie jednostek.

Ogolnie nie zaobserwowałem w walce strat z własnego ognia jak w poprzednich Total War i chyba tutaj z tego zrezygnowano? Wiec z tego wyglada iż gdy już tylko zostają uciekające niedobitki to gra się buguje, oddzialy ostrzeliwują własne jednostki i lepiej konczyc bitwe od razu?

Gajusz Mariusz
04-06-2015, 09:00
Są straty od własnego ostrzału także w romku, natomiast ja zauważyłem je tylko wtedy gdy ostrzeliwany oddział był blisko mojego, albo nawet z nim walczył. A osobiście wycinam zawsze do końca oddziały wroga by nie powróciły do obiegu. Chyba że to garnizon, gdyż ten i tak idzie do piachu.

Polemajos
04-06-2015, 09:05
Na takie sytuacje trzeba po prostu uważać,nie wolno dawać rozkazu ostrzału jednej jednostce podczas ,gdy druga depta pięty wrogowi - to się zawsze skończy własnymi stratami.A co do tematu ostrzeliwania swoich oddziałów ,proszę o szerszy opis tej sytuacji podczas twoi legioniści obsypali wodza pilum.

Sinic
04-06-2015, 11:01
Nie zauwazylem nigdy znacznikow ostrzalu, tak jak w Medieval czy Empire, i przyjalem brak strat od własnego ognia. Nie widziałem tez strat za bardzo a regularnie moi oszczepnicy wspierają piechotę. No ale w takim razie będzie trzeba na to zwracać uwagę.

A co do tego ostrzalu który widziałem.
Pierwszy przypadek był dość oczywisty wiec nie zwrocilem uwagi. Oszczepnicy obrzucali uciekinierow i podeslalem tam wodza z jazda by ich dobil. W momencie gdy na nich wpadl padla salwa i jazda poniosła solidne straty. Zdarza się wiec przebolałem.

No ale druga sytuacja to hastati sobie stali bez ruchu a jazda wodza była za nimi. Bitwa była już skonczona, wrog uciekal i poslalem jazde w inny rejon. W momencie gdy mijali piechotę z boku to dostali salwe z pilum. Zadnych wrogow, zadnych polecen dla piechoty do ataku czegokolwiek. Po prostu stali i sobie rzucili dla zabawy ;p

Polemajos
04-06-2015, 13:03
Hmmm,brak polecenia można wytłumaczyć ,ponieważ ostrzał mógł być ustawiony na automatyczny.Dziwi mnie to,że salwę oddano ,gdy w pobliżu nie było wroga.Możliwe ,że nie dostrzegłeś jakiegoś pojedynczego żołnierza z rozbitego oddziału wroga.

Asuryan
04-06-2015, 13:30
Może ten wódz nazywał się Heliogabal? :D
Ewentualnie Flawiusz Julian (został zabity w bitwie przez własnego żołnierza).

Gajusz Mariusz
04-06-2015, 20:25
Asur, kombinujesz na całego :cool:

Samick
04-06-2015, 21:48
A może to było oblężenie i facet nazywał się Pyrrus?

KapitanKatana
04-06-2015, 21:59
A może nie ?

Sinic
05-06-2015, 12:47
A poważnie ;)

Walka toczyla się bardziej na południe, ci hastati stali z dala od niej. Wodz jechal na wschod by przeciac droge uciekinierom biegnącym na polnoc i ostrzeliwanym przez oszczepników, już poza ich zasięgiem by wlasnie uniknąć pomyłki.

No ale pewnie wytłumaczeniem jest znalezienie się tam jakiegoś zablakanego czegos. W pobliżu nie było walki, ten oddzial hastati do niej nie zdarzyl dotrzeć, ale być może jakiś zablakany uciekając tam się znalazł a rzeczywiście na tych mapach czasem ciężko cos dostrzec a na minimapie nie ma nic pokazanego jak choćby w Empire.

DonKamilloo
26-08-2015, 19:53
Roma 2 kupiłem zaraz po premierze, na początku nie przypadła mi do gusta, ale postanowił w końcu na poważnie wziąć się za granie i muszę przyznać, że po tych wszystkich patchach gra się super ;) Zagrałem Baktrią, po około 70 turach dobiłem się agentami do Italii i tutaj szok. Rzym jest kontrolowany przez buntowników, północna Italia przez Marsylię a Republika ma tylko 1 prowincję. Czy to normalne jest? W 2 Rzym już nie ciśnie tak jak w jedynce? Trochę mnie to zdegustowało, bo liczyłem na wielką wojnę z legionami

majkel
26-08-2015, 20:03
U mnie praktycznie w większości przypadków Rzym nie wytrzymywał naporu z północy, głównie podbijali go barbarzyńcy typu Arwernowie i Bojowie, czasem Marsylia, a raz coś małego z Afryki:D. Jak chcesz walczyć z legionami to graj czymś koło Rzymu, sprzymierz się z nim, pomagaj aż do reformy, a potem wbij nóż w plecy:P. Nie wiem na czym to polega ale komputer nie umie grać Rzymem.

Ituriel32
27-08-2015, 06:13
Teraz jest naprawdę dobrze z przeżywalnością nacji znanych. Wcześniej pierwsza padała Macedonia (u niej śmiertelność pozostała najwyższa) do 20 tury, następna była Kartagina do 30, do 50 padał Rzym, podobnie Selkowie, Egipt do 70 (choć tu było 50% na 50%).

To że Rzym pada pod naporem barbarzyńców nie jest dziwne, barb mają lepsze miecze.

Draken
27-08-2015, 07:53
Teraz jest naprawdę dobrze z przeżywalnością nacji znanych. Wcześniej pierwsza padała Macedonia (u niej śmiertelność pozostała najwyższa) do 20 tury, następna była Kartagina do 30, do 50 padał Rzym, podobnie Selkowie, Egipt do 70 (choć tu było 50% na 50%).

To że Rzym pada pod naporem barbarzyńców nie jest dziwne, barb mają lepsze miecze.
Taka mała dygresja historyka. Macedonia w III wieku była kilka razy w bardzo podbramkowej sytuacji, bodajże trz ch królów straciło głowy i sporo wojska stracili przez najazdy z północy, więc to jest bazowane na historii.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ituriel32
27-08-2015, 08:32
Możliwe, ale z drugiej strony była na tyle silna że się podźwignęła z kolan. A w grze pada u mnie prawie w każdej rozgrywce.

Jeśli chce się powalczyć z silnym Rzymem to należy grać w kampanie Imperatora Augusta.

DonKamilloo
27-08-2015, 20:43
A nie ma może jakiegoś moda, który wzmacniał by Rzym gdy gra nim komp? Ewentualnie coś pokopać w plikach. Jeśli nie ma nic takiego to może jakieś porady? Walić w nich kasę?

hdshovcase
28-08-2015, 14:16
Z Rzymem jest już lepiej, niż na początku.Ostatnio gdy grałem podbił część Gali, Ilirie, Kartaginę i Dację. Zdecydowanie gorzej jest z Egiptem którego niszczy Cyrenajka (choć może po części była to moja wina), a Macedonia zawsze pada pod naporem Sparty i Aten.

OHEND
21-09-2015, 10:10
Zdecydowałem się wyzwolić Persów z pod jażma Seleucydów i odbudować potęgę. Zastanawia mnie jedna błacha rzecz. Na mapie moje terytoria są oznaczone kolorem niebieskim, natomiast godło frakcji oraz sztandary armii obecnie są szare, to się pewnie zmieniło, od któregoś patcha. Czy można przywrócić ustawienia, aby to wszystko było znów jednolite? Chciałbym biegać z niebieskimi sztandarami zamiast tych brzydkich szarych.

Jeżeli napisałem w niewłaściwym wątku przepraszam i proszę o przeniesienie.

Arroyo
21-09-2015, 10:23
Zmieniło się to od 15'tego patcha, a można przywrócić to za pomocą moda. Niestety nie pamiętam nazwy tej modyfikacji, ale sądzę, że Idh może wiedzieć :)

hdshovcase
21-09-2015, 15:24
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=331811721

Najgorsze nowe godło mają Ateny.

OHEND
21-09-2015, 20:20
Całe szczęście, że przebywają tutaj tacy ludzie :)

hdshovcase
09-10-2015, 17:01
Nowa edycja gry Total War Rome 2 Spartan Edition https://www.youtube.com/watch?v=YL1AALFvlI4&feature=youtu.be

KLAssurbanipal
30-12-2015, 02:16
Czy jest ktoś zainteresowany zrobić screeny w najwyższej jakości, najlepiej po południu? Chodzi o mój reskin historycznych hellenistycznych generałów już długo zapowiadany.
Chciałbym z opóźnioną premierą załapać się jeszcze w starym roku. :)

Shay Ruan
30-12-2015, 18:04
Zrobiłbym ale niestety moja uszkodzona karta graficzna nie chce odpalić Rome 2...:confused:

xsardass
25-01-2016, 21:08
Witam jaką modyfikację polecacie do Total War:Rome 2 ?.

Samick
25-01-2016, 22:07
Divide et Impera.

maryjan1001
23-03-2016, 13:04
Macie jakiś sprawdzony,dobry mod muzyczny do Romka?Subskrybowałem jakieś trzy ostatnio na steamie, ale były nieaktualne. Denerwująca jest ta cisza....

Samick
23-03-2016, 15:18
Osobiście nie używam, ale ktoś na Czwartkach chwalił się podmienioną muzyką na tę z Rome 1.

majkel
23-03-2016, 16:07
Dokładnie, muzyka z Rome I wystarczy w zupełności ;)

Pampa
24-03-2016, 07:30
Uwaga! Mod modem, ale jak nie lubisz bitew które trwają po godzinie przynajmniej to odradzam. Mnie to osobiście odbiło od modów ingerujacych w bitwy. Nie mam czas żeby siedzieć nad każdą potyczka tyle czasu. :)Tak tylko osttzegam.

Shay Ruan
25-03-2016, 14:36
Ja polecam Dei. Potyczki wcale nie trwają godzine xD Maks 15 minut w polu i maks 40 minut w oblężeniu. Ulepsza gre w każdym calu.

Pampa
25-03-2016, 16:13
Ta, 15 minut jak już się wrzna :p jako ze grałem na największej skali to wsYstko ale to absolutbie wazystkie bitwy trwały minimum 35 min :/

Shay Ruan
25-03-2016, 16:31
Pampa grałeś na tych nowszych wersjach? Bo KAM zmienił troche balans i bitwy trwają krócej :P. Wystarczy też rzucić konnice na tyły wroga i szybko spanikuje bo fakt faktem że jeśli jednostki zaczną się od frontu mordować to trochę potrwa xD

Pampa
26-03-2016, 08:20
No właśnie to jest ta kwestia, a jak się gra Rzymem to ciężko nie grać piechotą. :P