Zobacz pełną wersję : Satrapia/protektorat
Witam. Jestem tu nowy :D
Mam pytanie, jedno z państw poprosiło mnie abym został ich protektorem. Jednak nie chcą nic mi płacić. Jak złożyć im kontrofertę, taką żeby co turę wypłacali mi jakąś kwotę?
chyba jasno wyraziłem problem :D
Jeśli zostaniesz czyimś protektorem to będziesz ich takim niewolnikiem i będziesz płacił w za mian za ochronę kasiorę co rok!
[IG] Misiak
08-09-2013, 16:06
Drobne uściślenie :D
protektor- podmiot, który wspiera, ochrania etc w zamian za odpowiednią zapłatę
protektorat - podmiot ochraniany, który uiszcza odpowiednią kwotę.
O który chodzi autorowi tematu? :)
Wiem co to jest protektorat. Chodzi mi o to jak (podczas dyplomacji) zmienić ilość pieniędzy wypłacanych przez "niewolników" jak to określił scooter :D
Kasa jaka dostaje sie w protektoracie jest automatycznie obliczana i nie mamy na nia wplywu i zalezy chyba od zamoznosci panstwa objetego protektoratem.
Klierowski
08-09-2013, 20:21
Tylko że ja zawsze 0 sztuk złota miałem kiedy zdecydowałem się "ochraniać" jakieś małe państwo w zamian za opłaty w z złocie ( także od tych których ZMUSIŁEM do bycia ochranianymi :P).
No ja też zawsze mam 0, i o to chodzi że chciałbym to zmienić :D Bo jaki sens ma ochranianie państwa w zamian za o złota :D
Sprawa wydaje się na pierwszy rzut oka prosta. Kto zgadza się na protektorat? Słabsi. Państwa o małym wojsku i małych dochodach. Ważne byłoby ustalenie jaki procent dochodów podopiecznego dostaje gwarant.
Miałem taką sytuację że państwo (małe) było "bardzo bogate" gdy żądałem od nich zapłaty za handel, a jak zaproponowali mi protektorat to ich zapłata za turę i tak wynosiła 0.. Może któryś z patch'ów to naprawi albo coś kiedyś :D
Tom4shCK
09-09-2013, 14:27
Z tego co zauważyłem, to protektoraty są niekorzystne dla nas. Lepiej podbić dane miasto i zgarnąć je dla siebie, niż tworzyć protektorat, który tak naprawdę nic nie daje poza wciąganiem się w większą ilość konfliktów.
Z tego co zauważyłem, to protektoraty są niekorzystne dla nas. Lepiej podbić dane miasto i zgarnąć je dla siebie, niż tworzyć protektorat, który tak naprawdę nic nie daje poza wciąganiem się w większą ilość konfliktów.
Chyba, że grasz Kartaginą i ryzykownym jest wciąganie się w kilka wojen na kilku frontach :)
Czasami w traktacie pokojowym można wymusić protektorat i mieć dodatkowe prowincje do wyniku końcowego. Co z tego, skoro nasz sojusznik dalej z nim wojuje? Nie dojrzałem opcji dyplomatycznej, która by sprawę załatwiała. ;/
Niestety , muszę się z Tobą zgodzić , w sh2 jakoś to lepiej wyglądało.
EDIT. Z Tego co widzę to u niektórych graczy , a przede wszystkim tych co maja rozdzielczość 1920x1080 karty jednostek są w czasie bitwy w jednej lini , u mnie natomiast jak mam więcej niż 12 pozostałe wskakują do 2 linii co niestety powoduje dość znaczące przysłanianie pola (około 1/3 monitora) , znalazł juz kto jakiś sposób by to naprawić? Przecież nie wszyscy maja fullHD kurna chata!
Podboje i dominacja to nie tylko wojna i zdobywanie kolejnych prowincji. Słabsze plemiona zgadają się na zostanie protektoratem lub satrapią.
Korzyści - dostęp militarny, niewielki bonus finansowy
Czy ktoś korzysta z tej opcji, a może protektorat/satrapia zupełnie nie ma sensu i lepiej zdobywać pełną kontrolę nad prowincją?
Jak dla mnie nie ma sensu chyba, że dla walorów Role Playowych. Niektórzy mogą nie chcieć podbijać pewnych terytoriów, to po prostu wasalizują tych, którzy je zajmują.
Zależy od sytuacji. Robienie satrapii z nacji praktycznie już pokonanej, pozbawionej wojska, z problemami wewnętrznymi nie ma większego sensu, bo zostanie szybko zmieciona przez agresywnego sąsiada, a ty zostaniesz zostaniesz z niepotrzebną wojną. Co innego gdy takie państwo dysponuje całkiem pokaźnymi zasobami... Tym bardziej, że AI w tej grze generalnie poważnie traktuje zobowiązania sojusznicze. Moi wasale i sojusznicy bardzo często przychodzą mi z pomocą, nie tylko przeciwko wrogim państwom, ale także pomagają mi tłumić bunty ;d Istotne też jest, czy potencjalna satrapia będzie trudna/łatwa w utrzymaniu (np. z powodów kulturowych) - generalnie bardziej korzystne jest wasalizowanie nacji obcych kulturowo.
No i, o ile się nie mylę, gra traktuje protektoraty jak prowincje należące do ciebie, co ma znaczenie np. przy misjach.
A tak z ciekawości, jak to jest w przypadku kontroli regionów wymaganych do edyktu, czy żeby wydać edykt trzeba kontrolować samemu wszystkie regiony w prowincji, czy da radę to zrobić także przez protektoraty?
Trzeba kontrolować bezpośrednio wszystkie regiony w prowincji.
Ituriel32
12-09-2013, 16:53
Jaka jest dokładnie różnica między Protektorat a Satrapią?
Pytam bo grając Kartaginą możemy wezwać Libie i Nową kartaginę kiedy rozpoczyna się nowa wojna.
A Macedonią już nie ma opcji wezwania Aten. :?:
Protektorat - państwa "zachodnie", czyli przede wszystkim Rzym i państwa greckie (?) Satrapie - państwa orientalne. Dwie różne nazwy na określenie tego samego.
Jeżeli ty wypowiadasz komuś wojnę, możesz poprosić o wsparcie jedynie swoich wasali i sojuszników wojskowych. Obronni mogą przyjść z pomocą, jeżeli zostaniesz zaatakowany, ale nie mają obowiązku wspierać twojej ekspansji. Logiczne ;)
Protektorat to wasal,który Ci pomaga tylko wtedy gdy ktoś Cię zaatakuje, w wypadku gdy Ty atakujesz nie możesz go wezwać. Za to satrapie wzywasz i do ataku i do obrony, to jest główna różnica ;)
Witam!
Mam pewien problem z wspomnianymi wyżej pojęciami. Otóż czym one w zasadzie się różną? W cudownej Encyklopedii wspomniane jest tylko to, że są zależne od kultury. Różnią się więc tylko nazwą? Byłem pewien, że satrapie są u greków, ale Macedonia ma protektoraty. To błąd czy zamierzony efekt. A może coś źle myślę.
Może znajdzie się ktoś mądry i to objaśni.
Satrapie biorą udział w wojnach zaczepnych i obronnych seniora, protektoraty tylko w obronnych. Wystarczyło poszperać z opcją szukaj, bo temat wałkowany tuzin razy.
Ituriel32
11-03-2014, 19:42
Czy grając barbarzyńcami (brytami) mogę podporządkować sobie np. greków? Pytam bo ta moja piechota słaba jest.
Jeżeli dobrze pamiętam to barbarzyńcy nie mają opcji w dyplomacji by utworzyć zależny protektorat/satrapię. Możesz za to starać się o sojusz wojskowy który też wlicza do końcowego rozstrzygnięcia (a przynajmniej militarnego).
Grając barbarzyńcami trzeba przywyknąć do zupełnie innego systemu rozwoju, jak to opanujesz wyszkolisz lepsze jednostki. A jak nie to zawsze możesz miażdżyc ich liczbą;)
Ituriel32
11-03-2014, 20:58
Problem jest taki że chciałem móc rekrutować hoplitów, bo moja piechota barbarzyńska do super mocarzy się nie zalicza.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-03-2014, 21:07
Nie można zrobić protektoratu ani satrapii barbarzyńcami, jak chcesz hoplitów koniecznie to pozostają ci najemnicy.
questorek2
11-03-2014, 22:20
Problem jest taki że chciałem móc rekrutować hoplitów, bo moja piechota barbarzyńska do super mocarzy się nie zalicza.
Uuu, wiesz barbarzyńcy to nie Rzymianie, którzy mogą rekrutować regionalne jednostki przez obozy oddziałów pomocniczych :)
Ituriel32
11-03-2014, 22:57
Grając Kartaginą 40% moich wojsk to były odziały Numidów. Jedna moja armia cały czas rekrutowała ich jednostki.
W przypadku Brytów też przydałoby mi się coś takiego.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-03-2014, 23:27
Ograniczone opcje w oknie dylomacji to moim zdaniem, zaraz po poziomie AI największa wada Rome 2. Pewnie nawet twórcy gry nie wiedzą czemu barbarzyńcy nie mogą podporządkować sobie istniejącej frakcji, a z kolei frakcje cywilizowane nie mają możliwości oswobodzenia która z niewiadomych przyczyn jes dostępna tylko dla barbarzyńców.
Ituriel32
11-03-2014, 23:30
Co ja bym dał za opcje wymiany (sprzedaży) regionów. :cry:
witam.
mam pewien problem. szukałem odpowiedzi na ten problem ,ale nic nie znalazłem. otóż gram macedonią i ateny są moim protektoratem. A trybut jaki mi płacą wynosi 0. czy to jest bug? czy mogę to zmienić? a jesli tak, to jak?
Kiepsko szukasz. Nie dość że powielasz tematy to jeszcze w poradniku, z mojego podpisu, także jest odpowiedź.
dzięki za poprawkę. ale tam nigdzie nie pisze jak to zmienić żeby ateny płaciły mi trybut. chyba że to patch naprawia. albo że to automatycznie się robi i nie mamy na to wpływu. więc nie da się tego zmienić?
Przecież napisałem w poradniku gdzie znaleźć przychody z satrapii/protektoratu.
znalazłem. dzięki ci bardzo za pomoc i sory za moją ślepotę.:D