Zobacz pełną wersję : Zagadka
Jest podobny temat w "w Najnowszej...." więc, może tu też, tyle, że tu lekka innowacja, że można i używać zdjęć i zadawać własne pytania. :D
----------------------------------------
No to na początek proste:
Jak w języku anglosaskim nazywały się krótkie opieczętowane dokumenty, w których znajdowały się jakieś informacje,polecenia?
Shay Ruan
24-10-2013, 20:40
Wald, ordynanse? Miałem to na historii prawa ale nie pamietam już ;/
Podpowiem, że łac. wersja tego słowa to brevia
writs - odpowiedź to writs... wystarczyło przeszukać zakamarki internetu.
Jak nazywa się lokacja, której bitwę opisano w słynnej "Pieśni o Rolandzie"?
Lwie Serce
25-10-2013, 19:39
Była to bitwa pod Roncevaux, w której poległ szlachetny Roland.
W której bitwie w Ziemi Świętej Rajmund z Tuluzy, mając garstkę rycerzy (około 300) pokonał dużo większą armię saracenów? Chodzi o to pod jaką miejscowością.
Pod Trypolisem.
Jakie wydarzenie było w 1118r. związane z Bogomiłami i proszę opisać, cóż się stało w miejscu tego wydarzenia?
Lwie Serce
25-10-2013, 20:12
Chodzi o spalenie Bazylego Bułgara i jego zwolenników którzy nie chcieli się wyrzec swych poglądów. Działo się to w Konstantynopolu.
Wymień co najmniej dwie cechy jakimi wyróżniała się pełna gotycka zbroja płytowa na tle innych zbrój XV wieku.
Buty płytowe długie i hełm typu salada.
Jak nazywał się zamordowany książę Mediolanu i kto go zabił (dla podpowiedzi dam, że to ten sam z Assassin's Creed Rodowód(Kto oglądał, ten wie))?
Presidente
27-10-2013, 20:41
Galeazzo Maria Sforza
Presidente
28-10-2013, 18:32
Masz: Carlo Visconti, Gerolamo Olgiati i Giovanni Andrea Lampugnani
Presidente
01-11-2013, 19:21
[spoiler:1d27mlzq]http://img822.imageshack.us/img822/5219/m367.jpg[/spoiler:1d27mlzq]Gdzie znajduje się ten zamek?
Zamek w Niedzicy
Jak nazywała się jedna z bitew wojny trzynastoletniej i kto brał w niej udział (strony konfliktu i dowódcy)? Dla podpowiedzi dam, że chodzi o okolice Kaszub.
Lwie Serce
01-11-2013, 20:09
Bitwa pod Świecinem, walczyli Polacy i Związek Pruski, pod wodzą Dunina i Hagena z Pomorzanami i Krzyżakami pod wodzą Rawenecka, Nostyca i Eryka II.
Do której tureckiej formacji XIV i XV wiecznej pasuje ten opis:
Lekkokonni jeźdźcy/posłańcy wchodzący w skład korpusu janczarów, którzy za sułtana Murada w połowie XIV wieku zaczęli przybierać ciężkozbrojny charakter. Stali się elitarną ciężkozbrojną kawalerią w bitwie osłaniającą sułtana z tyłu. Na początku okresu jej "ciężkości" liczyli 400 ludzi podzielonych na 2 oddziały, później zaś po około 500 w jednym. Rekrutowali się prawdopodobnie ze spahisów. Formacja o której piszę pod koniec XV wieku stała się znów lekkozbrojnymi posłańcami.
Lwie Serce
02-11-2013, 16:00
Nie, nie o nich chodzi, tak teraz zajrzałem wgłąb sieci i w języku polskim przynajmniej trudno na ich temat (tzn tych o których jest zagadka) cokolwiek znaleźć. Źródłem na podstawie którego krótko opisałem tą formację była jedna tylko książka, w której były zawarte informacje o nich (książka ta napisana przez Polaka jakby co) :)
Zagadka jest dość trudna, więc jak przez jakieś 2,3 dni nie będzie poprawnej odpowiedzi to zmienię podając nazwę formacji o którą chodzi.
A więc jaka jest odpowiedź?
Lwie Serce
09-11-2013, 23:27
Chodziło o Salikhadarów - są opisani w Mehmedzie Zdobywcy. I to jedyne polskie źródło w którym jest wzmianka o nich na jakie się natknąłem.
Pytanie niech zada ktoś chętny, nie mam pomysłu a na biegu nie ma co zadawać zagadki bo jakaś łatwa lipa wyjdzie ;)
Cytat dla zainteresowanych:
[spoiler:1rz8pua0]"Pokazany tutaj kompletnie opancerzony spahis jest prawdopodobnie salikhadarem - członkiem sułtańskiej gwardii konnej. Była to niewielka formacja jezdnych wchodząca w skład korpusu janczarów i składająca się z lekkokonnych posłańców roznoszących rozkazy, jednakże już za czasów sułtana Murada - w połowie XIV wieku - jej charakter zaczął się zmieniać. Stali się oni wyborową formacją ciężkozbrojnych osłaniającą z tyłu osobę sułtana zajmującego miejsce w szeregach janczarów. Początkowo były to dwa dwustukonne oddziały. Później normą stały się pięciusetkonne formacje które pod koniec XV wieku doszły do liczby 2 tysięcy. Wówczas zatraciły też swój ciężkozbrojny charakter..."[/spoiler:1rz8pua0]
Z jakimi państwami Zakon Krzyżacki toczył wojny? Wymień 4.
adriankowaty
10-11-2013, 09:26
Z Nowogrodem Wlk.
Z Wlk. Ks. Litewskim
Z Król. Polskim
Z Rzecząpospolitą Obojga Narodów
To ostatnie to połączenie Litwy i Polski, a chodzi mi o inny "naród".
adriankowaty
10-11-2013, 09:33
Były 4 państwa - mimo wszystko
Z Nowogrodem bili się na Jeziorze Pejpus.
Z Polską np. za Łokietka, gdy zajęli Pomorze
Litwę co i rusz najeżdżali
A RON toczył z nimi wojnę z 1525
Chciałeś 4 państwa? Masz 4 państwa!
No dobra, niech Ci będzie, choć miałem na myśli plemię Prusów. Twoja kolej.
A RON toczył z nimi wojnę z 1525
Unia Lubelska w 1569 :!: nie RON a Korona Królestwa Polskiego(Corona Regni Poloniae)
chyba,że chodzi o inflancką odnogę ale to też by się nie łapało : P
To ja przejmę :D
łatwe ode mnie: :)
Jak nazywał się ostatni Mistrz inflanckiej odnogi "Krzyżaków" (Kawalerów Mieczowych) ?
Gotthard Kettler
To było proste.
Jak nazywał się wielki mistrz zakonu Templariuszy z XII w. będący nim przez 2 lata?
Kim był i w jakich okolicznościach zginął Gemjabek?
Dowódca mongolski, zginął w starciu nad Dnieprem w pobliżu wyspy Chortica.
Kim był i w jakich okolicznościach zginął Abd ar-Rahman Ghafiki?
Namiestnik Al-Andalus w 730-32. Stoczył bitwę pod Poitiers i tam zginął w boju.
Kim był i co zrobił Jan bez Ziemi? Jak również umarł (kilka możliwych powodów)?
Lwie Serce
13-11-2013, 15:04
Był to jeden z synów Henryka II. Później król Anglii. W przeciwieństwie do innych swych braci nie otrzymał żadnych ziem, stąd przydomek. Toczył walki z Ryszardem Lwie Serce. Zmarł na dyzanterię lub otrucie, chyba przez jakiegoś mnicha. Wydał Wielką Kartę Swobód.
Wymień przynajmniej jedną bitwę, w której walczyli ramię w ramię z Polakami Rycerze Świętego Łazarza.
Była to bitwa pod Warną w 1444 roku. Król Władysław Warneńczyk był protektorem Zakonu Św. Łazarza.
Jak nazywał się zakon rycerski, który był obecny w Boskiej Komedii Dantego przedstawiony negatywnie?
Lwie Serce
13-11-2013, 15:21
Zakon Błogosławionej i Cudownej Maryi Panny.
Jak z francuskiego się mówi często na tereny zdobyte przez krzyżowców w I krucjacie?
Powiedziałbym, że Lewant, ale to z włoskiego.
Lwie Serce
14-11-2013, 15:36
Nie, nie o mi to chodzi, tak gwoli ścisłości dodam że nazwy o którą mi chodzi używa się gdy mamy na myśli te ziemie tylko w odniesieniu do czasów w którym byli tam obecni krzyżowcy. Czyli w latach 1099-1291.
Lwie Serce
15-11-2013, 19:37
Dobra, widzę że nie ma odpowiedzi i nie zanosi się że będzie, chodziło o Outremer :)
Więc na rozruszanie tematu coś łatwego, jakie wydarzenie w XIV wieku spowodowało, że trąd został praktycznie "wypleniony" w Europie (występował wprawdzie ale już był dużo rzadszy niż uprzednio)?
Czarna Śmierć
Jak nazywało się państwo zagrażające Frankom i Słowianom, rozgromione przez Franków pod wodzą Karola Wielkiego?
Chanat Awarski
Jak nazywał się papież, który koronował Karola Wielkiego na cesarza??
Lwie Serce
16-11-2013, 13:12
Leon III?
Lwie Serce
16-11-2013, 14:18
Ech, nie mam pomysłu zbytnio to coś łatwego, podaj 3 bitwy, w których Saladyn poniósł klęskę w walce z krzyżowcami, mimo przewagi liczebnej.
Arsuf, Jaffa i Montgisard
Jak zwał się słynny Starzec z gór - przywódca Nizarytów znanych bardziej jako Asasynów?
Lwie Serce
09-12-2013, 20:59
Zamarł temat ostatnio, odpowiedź brzmi Raszid ad-Din Sinan?
Bingo. W samym Assassin's Creed (ciekawostka) znany był, jako Al-Mualim (dobrze, że zabiłem dziada).
Twoja kolej.
Lwie Serce
09-12-2013, 21:49
Dobra, na rozruszanie proste, kto odkrył u Baldwina IV pierwsze objawy trądu?
Lwie Serce
10-12-2013, 14:54
Pewnie że tak, zadajesz :)
Jak brzmiało pełne imię i nazwisko wielkiego hiszpańskiego bohatera narodowego czasów Rekonkwisty?
adriankowaty
10-12-2013, 16:13
Rodrigo Diaz de Vivar?
adriankowaty
10-12-2013, 16:57
Dowódca obrony Konstantynopola z czasów Aleksego V i Enrica Dandola.
paragraf225
17-02-2014, 09:39
Konstantyn Laskarys?
Gajusz Mariusz
17-02-2014, 11:08
Teodor Laskarys ?
paragraf225
17-02-2014, 12:11
Sprytnie :D Miałem wpisać obydwu, ale nie chciałem być posądzony o granie na kodach;P Czekamy na werdykt;)
Lwie Serce
02-03-2014, 20:52
Ja proponuję, żeby Gajusz Mariusz lub Paragraf225 (który tam będzie chciał) zadali kolejne pytanie skoro Adriankowaty nie pisze czy odpowiedzi są poprawne czy nie, bo lepszej opcji nie widzę a szkoda żeby temat stał :) To tylko moja sugestia.
No dobrze, z jakimi państwami toczył wojnę Węgierski Król Bela IV i jakie były konsekwencje tych wojen?
paragraf225
04-03-2014, 19:08
Nieładnie tak się komuś wcinać w kolejkę :D
No ale skoro pytanie i tak już padło...
Wg moich ustaleń Bela IV dwukrotnie odpierał najazdy Mongołów oraz prowadził wojny z Czechami i Cesarstwem, poza tym przeżył Bunt syna, Stefana, który zażądał części kraju dla siebie. Pierwszy najazd mongolski (nieodparty) był przyczyną zrujnowania i wyludnienia kraju, co z kolei sprawiło, że czas po ustąpieniu Mongołów upłynął Beli na odbudowie i umacnianiu Węgier, przez co jest nazywany "drugim założycielem państwa".
paragraf225
04-03-2014, 20:47
Wielu historyków uznaje za kluczowe dla istnienia Królestwa Jerozolimskiego utrzymanie terenów na wschód od Jordanu i dostępu do Morza Czerwonego. Jakie trzy twierdze pozwalały kontrolować ten teren działań?
Bartolomeo
25-09-2016, 18:30
Al-Kerak, Montreal, Askalon?
Gajusz Mariusz
26-09-2016, 16:10
Al-Kerak, Montreal, Askalon?
Od dwóch lat nie ma na forum zadającego pytanie. Uznajmy że to prawidłowa odpowiedź i zadawaj kolejne.
Bartolomeo
27-09-2016, 09:34
Co do Askalonu nie jestem pewien czy o to chodziło autorowi zagadki.
Który średniowieczny władca dał początek dynastii której kres nadszedł dopiero w XIX w przy udziale Anglików?
Krwawy_Baron
20-12-2016, 09:46
Czyżby chodziło o Tamerlana? Wielcy Mogołowie (czyli Timurydzi) dotrwali do XIX wieku, kiedy to ostatni z nich został odsunięty od władzy, a jego synów wymordowano.