Zobacz pełną wersję : Potop Total War
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
Właściwe prace zostały już zakończone i obecnie trwają prace tłumaczeniowe. Jako, że ja mam teraz czas tylko w weekendy, a Ordenus od jakiegoś czasu się nie odzywał, to patch wyjdzie chyba dopiero za jakieś 2 tygodnie.
Umiecie stworzyć budynek, który nazywałby się Roszczenia Korony Polskiej i dawał +100% ładu publicznego? Ja bym zrobił tak że osada bez tego budynku ma -100% ładu i trzeba by np. siedzieć w podbitej osadzie dużą armią 5 tur żeby się nie zbuntowała tak jak w Medieval Ultra Balanced.
Zrobiłem dużo w kwestii mechaniki moda i poprawy AI, jeszcze dużo roboty żeby to było dobre ale myślę, że gra będzie 10x ciekawsza.
Mocno premiuje małe państwa i minusuje duże.
Tutaj pliki do nowej mechaniki mapy:
http://ge.tt/1P8AN9n2
Na pewno gra będzie dużo grywalniejsza.
rh241179pl
01-11-2017, 17:36
Witam
Wszystkie party wypakowałem na dysk D: Odpalam grę i nie ma moda POTOP. Jak to uruchomić ?
Witam
Wszystkie party wypakowałem na dysk D: Odpalam grę i nie ma moda POTOP. Jak to uruchomić ?
podaj dokładną ścieżkę gdzie wypakowałeś :)
rh241179pl
03-11-2017, 15:12
Stworzyłem nowy folder na dysku D: i tam to wrzuciłem
ordenus22
04-11-2017, 11:17
Piter, super że miałeś chęć pomęczyć się przy tym modzie, od razu ja sam nabrałem nowego zapału do roboty przy nim. Bo szczerze powiedziawszy te mankamenty mechaniki moda mocno obniżały jego atrakcyjność, więc :clap: ale mógłbyś wrzucić ten plik gdzieś indziej bo nie mogę go pobrać, możliwe że to wina antywirusa.
A podałby ktoś mniej więcej zakres zmian tego pliku Pitera?
Stworzyłem nowy folder na dysku D: i tam to wrzuciłem
moze pytanie banalne, ale masz zainstalowanego medievala?
Piter zmienił zasady funkcjonowania miast - mechaniki przyrostu naturalnego itp. Zmienił również wpływy kasy z miast na znacznie niższe, co ogólnie jest bardzo dobre, ale w chwili obecnej nie do zastosowania, bo trzeba zbalansować do pozyskiwanego golda ceny jednostek, utrzymanie, ceny budynków itp. Obecnie jak sobie wrzucisz te zmiany, to nawet Francja jest 8k w plecy na starcie, a ja w tym patchu już nie zamierzam już się bawić z rebalansowaniem całego moda.
Piter zmienił zasady funkcjonowania miast - mechaniki przyrostu naturalnego itp. Zmienił również wpływy kasy z miast na znacznie niższe, co ogólnie jest bardzo dobre, ale w chwili obecnej nie do zastosowania, bo trzeba zbalansować do pozyskiwanego golda ceny jednostek, utrzymanie, ceny budynków itp. Obecnie jak sobie wrzucisz te zmiany, to nawet Francja jest 8k w plecy na starcie, a ja w tym patchu już nie zamierzam już się bawić z rebalansowaniem całego moda.
Nie, nie, nie, wszystko było zbalansowane, może coś źle zorbiłem i się źle wgrało. Nie po to obniżyłem dochody z miast, żebyście zmniejszali ceny wszystkiego, to dałbym większe dochody jakbym uznał to za złe. Tak poobcinałem ilości armii, że wszyscy byli na zero. Plik descr_strat dobrze Ci się wgrał?
Największym problemem jest to, że generał ma za silną straż przyboczną i że muszkieterzy potrafią maszerować i pozwolić w siebie uderzyć bez salwy.
Najbardziej widoczne zmiany to dochody, wzrost populacji, niepokoje religijne, wpływ zarządcy na miasto, korupcja.
Uploaduje obecnie na moddb nowy patch, za około godzinę będzie można go pobrać.
http://www.moddb.com/mods/potop-total-war
Czy poprawki Pitera zostały dodane już do 1.2? A jeżeli nie, to czy obecna wersja jego submoda jest kompatybilna?
Nie zostały zawarte, ponieważ wymagały by one rebalansu moda. Trzeba by pozmieniać ceny budynków, jednostek, ponownej edycji pliku descr_strat. Nie jest też kompatybilny, bo zmiany w descr_strat są na tyle duże, że jeśli podmienisz ten plik, to część frakcji straci swoje unikalne budynki, nie mówiąc o tym, że zmieniony został system portów i koszar, więc będziesz mógł rekrutować jednostki na XVIII wiek. Zmiany w mechanice miast można w każdej chwili wrzucić, tylko wówczas większość frakcji będzie na minusie, a Paryż będzie miał -7,5% przyrostu naturalnego, więc nie wiem czy jest sens.
Nie zostały zawarte, ponieważ wymagały by one rebalansu moda. Trzeba by pozmieniać ceny budynków, jednostek, ponownej edycji pliku descr_strat. Nie jest też kompatybilny, bo zmiany w descr_strat są na tyle duże, że jeśli podmienisz ten plik, to część frakcji straci swoje unikalne budynki, nie mówiąc o tym, że zmieniony został system portów i koszar, więc będziesz mógł rekrutować jednostki na XVIII wiek. Zmiany w mechanice miast można w każdej chwili wrzucić, tylko wówczas większość frakcji będzie na minusie, a Paryż będzie miał -7,5% przyrostu naturalnego, więc nie wiem czy jest sens.
No, bo plik strat jest ważny, a Ty tylko jeden wgrywałeś, a zmiany cen budynków i jednostek to jakiś absurd. Otwórz głowę i zrozum, że gracza ma być stać na mniej. Jakiś schemat Ci się w głowię utarł i chcesz mi coś popsuć, a miasta po 500 000 nie pasują do mechaniki medka i nie może ich być.
Cadet3377
06-11-2017, 10:18
Dzięki za poprawki, fajnie się gra po prostu super mod Dzieki:D
Czyli można powiedzieć, że mod jest już nareszcie gotowy i skończony podobnie jak ten o Wojnie Trzydziestoletniej 1648 ? :)
Chyba, że za każdy budynek damy wzrost populacji razy 10 ale trzeba też przerobić poziomy wznoszenia murów.
Co do mechaniki to wystarczy sakasować część armii startowych by zrównoważyć budżet.
Chyba, że się chcecie uwziąść, żeby SI i AI tu trzymało poziom medka, czyli do dupy i najlepiej dowalić spawnu armii z dupy komputerowi (ironia).
polski76
06-11-2017, 21:01
Witam Piter ...mam problem po wgraniu twoich zmian nie moge rozpocząć nowej kampani. co może być problemem....?
Witam Piter ...mam problem po wgraniu twoich zmian nie moge rozpocząć nowej kampani. co może być problemem....?
Muzg dodał nowego patcha, moje pliki były do poprzedniej wersji dostosowane.
Obecna wersja dodatku to AIO czy muszę pobrać wszystkie od 1.0 ?
Dodatek jest pod czystego Medievala czy wymagane dlc
dlc i poprzednie wersje moda są wymagane
Mam jeszcze pytanie a propos instalacji, o co chodzi z usuwaniem plików przy aktualizacji ? Mam coś usunąć przed czy po jej wgraniu, a jeżeli po, to samo automatycznie nie zastąpi mi plików w trakcie nadpisywania ?
W tym akurat przypadku to nie ma znaczenia, ale zawsze lepiej jest usuwać przed instalacją. Jest to pokłosie tego, że medieval sam generuje niektóre pliki do odczytu i zastąpienie plików na podstawie których tworzy on pliki do odczytu nic nie da (zmiany nie będą widoczne). Usuwając plik do odczytu zmuszamy medievala do wygenerowania nowego.
Sry, jestem tu nowy i troche nieogarniam, ale pobrałem potop.zip ze strony moddb, gdzie należy wypakować. Może jest nowsza wersja albo coś?
Musisz pobrać wersje 1.0 i wypakować ją do Medieval 2/mods
Potem pobierasz 1.1 i wypakowujesz to co masz do Medieval 2/mods/potop
A potem 1.2 i robisz to samo co powyżej.
Pamiętaj tylko, żeby wypakować foldery, a nie wpakować plik win-rara od mods ;)
Po wszystkim, ma to wyglądać tak:
2514
Może byście to ustawili jakoś w pierwszym poście.
Rhobar III
16-11-2017, 17:54
Może byście zrobili coś w końcu z sztuczną inteligencją bo leży i kwiczy .
Może byście zrobili coś w końcu z sztuczną inteligencją bo leży i kwiczy .
No właśnie, czy jeszcze jakieś poprawki, patche będą tworzone, wrzucane czy to ostateczna wersja moda ??
sebazioom
25-11-2017, 22:53
To normalka ze wywala do pulpitu co jakies 5-8 rozpoczynajacych potyczek ?
Rhobar III
25-11-2017, 23:21
To normalka ze wywala do pulpitu co jakies 5-8 rozpoczynajacych potyczek ?
Wydaje mi się że raczej tak mod nie jest do końca stabilny.
Braveheart kaleczne serce
26-11-2017, 19:18
Oby ten mod był jeszcze długo ulepszany i wspierany. Bo wygląda naprawdę zacnie a epoka jest fenomenalnie ciekawa.
Cześć wszystkim. Mod u mnie śmiga raczej bez problemów oprócz artylerii strzelającej w ziemie i wybijającej się w ciągu paru salw :D ma ktoś podobny problem lub wie co z tym można zrobić ? ;)
Rhobar III
04-12-2017, 01:37
Cześć wszystkim. Mod u mnie śmiga raczej bez problemów oprócz artylerii strzelającej w ziemie i wybijającej się w ciągu paru salw :D ma ktoś podobny problem lub wie co z tym można zrobić ? ;)
Witam to dziwne przed chwila testowałem i u mnie działa normalnie, przed paczem artyleria faktycznie się wybijała no i nie można było używać amunicji wybuchowej bo wtedy wcale nie strzelali ale teraz wydaje się w porządku:D
Niestety długo nie nacieszyłem się Modem :( prawie w każdej bitwie czy to na początku czy po wygranej Unspecified Error i siemano ... Pozostaje BC 7 ale tam nasze jednostki są kompletnie do bani ehhhhh smuteczek hehe
Rhobar III
04-12-2017, 18:36
Może spróbuj zainstalować wszystko jeszcze raz .
Dziś instalowałem na nowo z modem 1.1 i 1.2 po czym zapomniałem wykasować map.rwm ;) mam nadzieje że teraz nie będzie tak często wywalać bo zależy mi żeby pograć po zerwaniu więzadeł i rozwaleniu łękotki mam za dużo wolnego czasu ;)
Konkwista
03-01-2018, 16:33
Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum. Chciałem jeszcze raz, po kilku latach zagrać w Medieval II Total War, ale przeczytałem o modzie Potop i postanowiłem zagrać w zmodyfikowaną wersję gry słysząc tak pochlebne recenzje. Niestety nie potrafię go uruchomić. Ściągnąłem moda, dwa patche, wypakowałem w odpowiednich miejscach, usunąłem pliki map.rwm i utworzyłem skrót z odpowiednią ścieżką, jednak gdy uruchamiam grę , wywala z niej. Wprawdzie pokazuje się na moment ekran intra Potopu, ale właśnie dosłownie na chwilę, a później wyrzuca do pulpitu i pokazuje błąd: medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit.
Czy miał ktoś podobny problem i byłby w stanie pomóc?
Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum. Chciałem jeszcze raz, po kilku latach zagrać w Medieval II Total War, ale przeczytałem o modzie Potop i postanowiłem zagrać w zmodyfikowaną wersję gry słysząc tak pochlebne recenzje. Niestety nie potrafię go uruchomić. Ściągnąłem moda, dwa patche, wypakowałem w odpowiednich miejscach, usunąłem pliki map.rwm i utworzyłem skrót z odpowiednią ścieżką, jednak gdy uruchamiam grę , wywala z niej. Wprawdzie pokazuje się na moment ekran intra Potopu, ale właśnie dosłownie na chwilę, a później wyrzuca do pulpitu i pokazuje błąd: medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit.
Czy miał ktoś podobny problem i byłby w stanie pomóc?
Zacznij od najprostszych rzeczy, tzn spróbuj na początek uruchomić zwykłego medievala (zakładam że także nie chodzi) w innym trybie zgodności np. XP service pack 3, potem możesz tak zrobić z plikiem Exucable (czy jakoś tak :D) z potopu, ewentualnie możesz spróbować innego cracka :)
Konkwista masz wersję steam czy pudełkową Medievala? W tym może być problem. Bo inaczej sie instaluje na steam a inaczej na wersji pudełkowej z płytą.
Konkwista
04-01-2018, 11:53
Zacznij od najprostszych rzeczy, tzn spróbuj na początek uruchomić zwykłego medievala (zakładam że także nie chodzi) w innym trybie zgodności np. XP service pack 3, potem możesz tak zrobić z plikiem Exucable (czy jakoś tak :D) z potopu, ewentualnie możesz spróbować innego cracka :)
Zwykły medieval chodzi bez problemów (w trybie zgodności Windows 7). Wcześniej nie używałem pliku Exucable i teraz po włączeniu go gra się uruchamia, ale też tylko do pewnego momentu:
- gdy wchodzę w jeden gracz > kampanię (>wybieram kto ) i daję rozpocznij wyrzuca mnie z gry z tym samym błędem, czyli: medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit.
- gdy wchodzę w jeden gracz > bitwę gracza to od razu wywala mnie do pulpitu nie pokazując żadnego błędu.
Cracka do podstawki?
Podstawkę mam orginalną
Konkwista
04-01-2018, 11:54
Konkwista masz wersję steam czy pudełkową Medievala? W tym może być problem. Bo inaczej sie instaluje na steam a inaczej na wersji pudełkowej z płytą.
Może właśnie w tym jest problem. Mam pudełkową wersję gry, a instalowałem posługują się instrukcjami od gracza, który miał to ze steama.
Ktoś wie jak to zainstalować na wersji pudełkowej?
Rhobar III
04-01-2018, 20:14
Oczywiście nic bardziej trudnego .
Edek z krainy kredek
16-01-2018, 23:49
Witam
Konkwista ja mam wersję pudełkową odpalaną przez steam zrób tak : usuń wszystkie pliki z wybranego folderu ja wybrałem amerykę bo jakoś nie kreci mnie ten okres , następnie skopiuj moda a później wszystkie patche do tego folderu . U mnie śmiga aż miło. Najprostsze rozwiązania są najlepsze ;-)
sebazioom
22-01-2018, 00:56
Jest mozliwosc aby jednostki strzelajace zaczely używac tylko broni do walki wrecz ? troche slabo wyglada jak jednostki wroga uciekaja a posiadam tylko konnice strzelecka i zamiast ja scigac i wycinac to biegna strzelajac przez co jest to nie efektowne. Pozdrawiam
Do ścigania używaj lewy alt+atak (jeśli dobrze pamiętam), wtedy jazda strzelecka walczy wręcz. Ale kilkanaście metrów przez zwarciem wyłącz ostrzał, żeby siebie nawzajem nie powystrzeliwali ;)
ordenus22
11-02-2018, 14:32
Muzg wyczyść skrzynkę na PW, bo chyba masz zapchaną
Hetman24
12-02-2018, 20:12
Witam, ostatnio bawię się trochę potopem i chciałbym udostępnić portrety, które wykonałem do tej pory. Robiłem je głównie dla siebie ale uznałem, że się mogą komuś przydać :D
Portrety RON:
http://uploadfile.pl/pokaz/1358816---6zmk.html
plik wrzucamy do folderu POTOP
należy usunąć plik map.rwm (znajdujący się w imperial_compaing)
(Opcjonalnie) Portrety RON+Hetmanat:
http://uploadfile.pl/pokaz/1358818---ckf3.html
Link pierwszy dotyczy tylko i wyłącznie postaci Rzeczpospolitej istniejących już w grze, natomiast drugi link (oprócz portretów w RON) zmienia portrety u kozaków i dodaje 2 nowe postacie.
TO NIE JEST OFICJALNY PATCH/ZMIANY DO POTOPU, PONADTO PASUJE TYLKO DO WERSJI 1.2
Obowiązkowo zrobić kopie zapasową gry przed wrzuceniem :D
Z racji tego, że jestem "samoukiem" i wolno mi to wszystko idzie mam pytanie do panów twórców:
Jak dodać portrety do postaci dopiero pojawiających się w grze (np. Dymitr Wiśniowiecki) bo za nic nie mogę do tego dojść :confused:
Witam, ostatnio bawię się trochę potopem i chciałbym udostępnić portrety, które wykonałem do tej pory. Robiłem je głównie dla siebie ale uznałem, że się mogą komuś przydać :D
Portrety RON:
http://uploadfile.pl/pokaz/1358816---6zmk.html
(Opcjonalnie) Portrety RON+Hetmanat:
http://uploadfile.pl/pokaz/1358818---ckf3.html
Link pierwszy dotyczy tylko i wyłącznie postaci Rzeczpospolitej istniejących już w grze, natomiast drugi link (oprócz portretów w RON) zmienia portrety u kozaków i dodaje 2 nowe postacie.
TO NIE JEST OFICJALNY PATCH/ZMIANY DO POTOPU, PONADTO PASUJE TYLKO DO WERSJI 1.2
Obowiązkowo zrobić kopie zapasową gry przed wrzuceniem :D
Z racji tego, że jestem "samoukiem" i wolno mi to wszystko idzie mam pytanie do panów twórców:
Jak dodać portrety do postaci dopiero pojawiających się w grze (np. Dymitr Wiśniowiecki) bo za nic nie mogę do tego dojść :confused:
Pliki będą również dostępne na chomiku:
http://chomikuj.pl/goro4/zmiany+do+potop+total+war/Portrety+do+Potop+Total+War+patch+1.1
Portrety dla postaci spawnionych dodaje się poprzez odpowiedni skrypt w campaign_script. Przykładowo:
character Jerzy_Lubomirski, named character, age 38, x 306, y 264, portrait Lubomirski, label lubomirski
Portrety oczywiście muszą się znajdować w custom_portraits.
Swoją drogą bardzo fajnie Ci to wyszło. Nie byłbyś zainteresowany naprawą portretów dla oficjalnej wersji moda? Problem polega na tym, że dużo portretów ma zryty portret pośmiertny (takie żółte), przez co gra crashuje.
Hetman24
13-02-2018, 13:18
Swoją drogą bardzo fajnie Ci to wyszło. Nie byłbyś zainteresowany naprawą portretów dla oficjalnej wersji moda? Problem polega na tym, że dużo portretów ma zryty portret pośmiertny (takie żółte), przez co gra crashuje.
Mogę naprawić, nie ma problemu, tylko będę musiał wrzucić razem z moimi portretami ponieważ mam już zrobione RON, hetmanat, chanat krymski, szwecje i prawie rosje, także nie wiem które portrety były zepsute na początku. Ewentualnie będę musiał pobrać cały potop jeszcze raz by zrobić tylko te uszkodzone portrety.
Jak chcesz nam pomóc, to musiałbyś pobierać potop jeszcze raz, bo co prawda Twoje portrety są ładnie zrobione, ale są często niehistoryczne (w sensie, że postacie w oryginale wyglądali inaczej). Jak komuś to nie przeszkadza, to oczywiście może sobie na tym grać, chciałbym jednak by mod "oficjalnie" był jednak możliwie historyczny. Jeśli jednak mimo ponownego pobrania moda chciało by Ci się pobawić z tymi portretami, to napisz, że się tym zajmujesz, bo inaczej może dojść do sytuacji, że oboje byśmy te portrety naprawili.
Hetman24
13-02-2018, 20:49
Poprawione portrety:
http://uploadfile.pl/pokaz/1359467---cgwm.html
Mam nadzieję, że żadnego nie pominąłem, ani nie pozmieniałem :D
Dziękuje za komplement i jednocześnie wiem, że niektóre portrety mogą być niehistoryczne, ale tak jak wspominałem robiłem je głównie dla siebie i nie przykładałem do tej kwestii zbyt dużej wagi.
Aczkolwiek jeśli chcecie mieć rzeczywiście jak najbardziej historyczne postacie to mam drobną sugestię, mianowicie żeby przejrzeć poszczególne portrety :)
tacy Radziwiłłowie np. trochę kują w oczy :confused:
Z tym Bogusiem, to chyba wszyscy wiedzą ale nikomu nie chce się tego naprawić:D Janusz Radziwiłł ma natomiast historyczny portret wykonany przez Daniela Schultza bodajże.
Witam panów moderów, prace poruszają się naprzód? ;)
Trwają, ale bardzo wolno bo ja nie mam czasu. Ordenus natomiast zajmował się ostatnio mechanizmem księżniczek.
Chwała Wam za to że się nie poddajecie ;) Możesz rozwinąć myśl o co chodzi z tym mechanizmem księżniczek?
ordenus22
28-04-2018, 10:50
Żeby można było je rekrutować jak w Bellum, ale niestety w tym temacie jest klapa:(
Rekrutacja księżniczek to najgłupszy skrypt w Bellum :) Jak to się ma do rzeczywistości? :) Panie daj Pan z tym spokój :)
Czemu klapa? Niekoniecznie najgłupszy to nie tyle rekrutacja księżniczek co kontrolowane małżeństwa arystokracji. Jak rozumiem w Potopie to nie chce działać jak w Bellum. Spróbuje pobrać moda i zobaczę.
Gdzie tu link aktualny do moda ten z postu nr 1 nie działa.
Potop: http://www.moddb.com/mods/potop-total-war/downloads/potop
Patch 1.1: http://www.moddb.com/mods/potop-total-war/downloads/patch-1119
Patch 1.2: http://www.moddb.com/mods/potop-total-war/downloads/patch-1212
Melduję że próbowałem dodać rekrutację księżniczek dla Polski. Bez sukcesu. Zrobiliście masę świetnej roboty w tym modzie. Ja lubię najbardziej średniowiecze i starożytność. Czasy nowożytne już mniej.
Może wino lub Jakien Kolwiek coś tu wymyślą. Ew. można by spróbować dać kilka księżniczek na starcie jako agentów. W czasie gry są księżniczki bo nie grałem za długo.
ordenus22
20-05-2018, 12:41
W mojej najnowszej wersji właśnie tak zrobiłem że na start dałem kilka księżniczek (zresztą wersje którą masz jest chyba i tak stara, jakiś czas temu podesłałem muzgowi nowe zmiany m. in. przeniesione pewne rzeczy z oim2, ale jeszcze ich nie umieścił) Powiedz umiesz zrobić eventy informacyjne? W czasie gry pojawiają się spawny postaci historycznych tylko że jak przypisze event do spawnu to coś się sypie i spawn nie działa.
Trzeba by też wolną elekcję poprawić, bo po wyborze nowego króla (np. z zagranicy są na razie do wyboru Burbon, Rakoczy, Habsburg, oprócz naszych rodzimych) dublują się królowie tj. system wybiera swojego a my mamy swojego :) Z drugiej strony mamy wypisz wymaluj sytuację z wolnej elekcji z czasów Batorego :).
Fajny jest event zdrady Radziwiłłów, inwazji Tureckiej, wypadów Kozackich na Turcję, buntów w Moskwie, jest wiele ciekawych rzeczy, dobrze byłoby ten mod kontynuować, niestety sam muzg z moją drobną pomocą to za mało :confused:
Co do eventów informacyjnych - masz odpowiedni wpis w katalogu text w pliku historic_events.txt?
ordenus22
20-05-2018, 15:45
Tak, mam odpowiedni wpis
Może coś by się udało zrobić z pomocą wino i Jakien Kolwiek i moją. Ale ze mnie żaden moder. Proste submody robiłem tylko. Hellvard by coś może pomógł. Tyle kojarzę jako tako aktywnych. Piter jak znajdzie czas i ochotę.
ordenus22
20-05-2018, 16:28
Każdy z nich raczej ma swoją robotę i raczej na dłuższą metę nie pomoże
Ja też wolę średniowiecze, czasy potopu to nie moja bajka. Ewentualnie mogę trochę zerknąć i znaleźć błędy w razie potrzeby, bo mam zestaw kilku programów w tym pomagających i sporo błędów w Bellum Crucis i The Last Kingdom poprawiłem.
Ja też wolę średniowiecze, czasy potopu to nie moja bajka. Ewentualnie mogę trochę zerknąć i znaleźć błędy w razie potrzeby, bo mam zestaw kilku programów w tym pomagających i sporo błędów w Bellum Crucis i The Last Kingdom poprawiłem.
Wino a w tym byś nie znalazł:
http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?38-Where-West-meets-with-East
To dobry mod, tylko nie da się dużo grać przez niestabilność
Może jak będę miał czas i ochotę to kiedyś zerknę.
Jako żeby nikt sobie nie pomyślał, że nic się w modzie nie robi, przesyłam kilka zdjęć jednostek które, zostały już wprowadzone do potopu (oczywiście takich jednostek jest dużo więcej ;))
Fotowrzut.pl (http://fotowrzut.pl/WZBHFPL2Q7)
Cadet3377
29-01-2019, 08:24
Panowie jak tam z Potopem jest coś robione bo to fajny mod i nie chciałbym żeby umarł :D
2842
Panowie jak tam z Potopem jest coś robione bo to fajny mod i nie chciałbym żeby umarł :D
Tak, jest kontynuowany, mogę śmiało powiedzieć, że przeszedł już wiele zmian i od razu dodam, że szykuje się jeszcze więcej zmian, także cierpliwości :)
KARIM_Mehmed
01-02-2019, 23:08
Witam,
Oto flagi do menu i portrety władców o których pisałem
(kliknijcie w linki, a następnie w zdjęcia, aby powiększyć)
~ https://www.fotosik.pl/zdjecie/a4b522c0713ab50d
Jeszcze nie wszystkie ukończyłem, sorry za ten Siedmiogród, ale staram się stworzyć kilka wersji zanim kończę edycję każdej flagi, jak na ten moment żadna z tych do Siedmiogrodu mi się nie podoba, więc pracuję dalej, Rzeczpospolita oczywiście całkowicie będzie inna, po prostu jeszcze na poważnie się za nią nie zabrałem. Staram się ukazać flagi w jak najlepszej jakości i o ile to możliwe, ze względu jakości też "historycznie".
~ https://www.fotosik.pl/zdjecie/835ff098f4b68f6f
Tutaj kilka portretów władców, wszystkie są w jak najlepszej jakości, większe niz pierwotnie, w nowym obramowaniu i na jednolitym czarnym tle, co o wiele je lepiej prezentuje.
Zaznaczam, że robię wszystko na własny użytek, nie będąc przy tym mistrzem photoshopa xd Jeżeli chcecie czegoś użyć w modzie to mogę bez problemu przesłać, mogę również pomóc w innych sprawach związanych z grafiką.
Oceńcie sami moje prace, pozdrawiam.
KARIM_Mehmed
02-02-2019, 00:03
Jeszcze chciałbym napisać co ogólnie zauważyłem w modzie i co sądzę o kilku sprawach. Przy kilku pierwszych uruchomieniach gry wywalało przy wczytywaniu tury przy Szwecji, jednak teraz jest wszystko dobrze, więc myślę, że nie trzeba nic przy tym robić, żeby nie zrobić jeszcze gorzej xd, no chyba, że znacie konkretny powód. Kolejna sprawa to te jednostki bez tekstur, no ale to już ogarniacie, zauważyłem również Cesarskiego(Rzesza) kapłana bez imienia i nazwiska, ogólnie jakieś mongolskie księżniczki po mapie też chodzą xd Uważam również, że można dodać więcej grafik i obrazów, a nie tych z filmów przy eventach, lepiej by to wyglądało pod względem estetyki. Opisy państw, nazwy państw, herby i portrety też można ulepszyć.
Co mi się ogólnie bardzo podoba w modzie i uważam, że nie wymaga żadnych zmian to obrazki przy wczytywaniu, muzyka, szczególnie ta w menu jak i samo menu, jedynie co to tło menu przy wyborze kampanii można by ulepszyć.
Dużym minusem moda jest brak własnych bitew i wywalanie przy wyborze kolejnego państwa w menu kampanii, no ale to wiecie sami pewnie xD i pewnie też nie ma obecnie żadnego rozwiązania do tych problemów.
To z mojej strony co widzę i uważam. Ogólnie mod oceniam dobrze, a sam mogę z chęcią pomóc, o ile umiejętności i czas pozwolą.
Mam pytanie również w jakim kierunku zmierza mod, tzn. co będzie dodane, usunięte, zmienione w przyszłości i na czym teraz głównie będziecie się koncentrowali, już po tym jak poprawicie te jednostki dla wszystkich.
Witam,
Oto flagi do menu i portrety władców o których pisałem
~ https://www.fotosik.pl/zdjecie/a4b522c0713ab50d
Jeszcze nie wszystkie ukończyłem, sorry za ten Siedmiogród, ale staram się stworzyć kilka wersji zanim kończę edycję każdej flagi, jak na ten moment żadna z tych do Siedmiogrodu mi się nie podoba, więc pracuję dalej, Rzeczpospolita oczywiście całkowicie będzie inna, po prostu jeszcze na poważnie się za nią nie zabrałem. Staram się ukazać flagi w jak najlepszej jakości i o ile to możliwe, ze względu jakości też "historycznie".
~ https://www.fotosik.pl/zdjecie/835ff098f4b68f6f
Tutaj kilka portretów władców, wszystkie są w jak najlepszej jakości, większe niz pierwotnie, w nowym obramowaniu i na jednolitym czarnym tle, co o wiele je lepiej prezentuje.
Zaznaczam, że robię wszystko na własny użytek, nie będąc przy tym mistrzem photoshopa xd Jeżeli chcecie czegoś użyć w modzie to mogę bez problemu przesłać, mogę również pomóc w innych sprawach związanych z grafiką.
Oceńcie sami moje prace, pozdrawiam.
Bardzo podobają mi się Twoje zmiany i fajnie by było gdybyś mógł mi je podesłać :) I oczywiście, jeśli tylko masz chęci to każda para rąk się przyda :D napisz do mnie do na priv to coś wymyślimy ;)
Jeszcze chciałbym napisać co ogólnie zauważyłem w modzie i co sądzę o kilku sprawach. Przy kilku pierwszych uruchomieniach gry wywalało przy wczytywaniu tury przy Szwecji, jednak teraz jest wszystko dobrze, więc myślę, że nie trzeba nic przy tym robić, żeby nie zrobić jeszcze gorzej xd, no chyba, że znacie konkretny powód. Kolejna sprawa to te jednostki bez tekstur, no ale to już ogarniacie, zauważyłem również Cesarskiego(Rzesza) kapłana bez imienia i nazwiska, ogólnie jakieś mongolskie księżniczki po mapie też chodzą xd Uważam również, że można dodać więcej grafik i obrazów, a nie tych z filmów przy eventach, lepiej by to wyglądało pod względem estetyki. Opisy państw, nazwy państw, herby i portrety też można ulepszyć.
Co mi się ogólnie bardzo podoba w modzie i uważam, że nie wymaga żadnych zmian to obrazki przy wczytywaniu, muzyka, szczególnie ta w menu jak i samo menu, jedynie co to tło menu przy wyborze kampanii można by ulepszyć.
Dużym minusem moda jest brak własnych bitew i wywalanie przy wyborze kolejnego państwa w menu kampanii, no ale to wiecie sami pewnie xD i pewnie też nie ma obecnie żadnego rozwiązania do tych problemów.
To z mojej strony co widzę i uważam. Ogólnie mod oceniam dobrze, a sam mogę z chęcią pomóc, o ile umiejętności i czas pozwolą.
Mam pytanie również w jakim kierunku zmierza mod, tzn. co będzie dodane, usunięte, zmienione w przyszłości i na czym teraz głównie będziecie się koncentrowali, już po tym jak poprawicie te jednostki dla wszystkich.
Jeśli chodzi i własne bitwy to dziwne, że Ci nie chodzą bo już dawno to chłopaki poprawili...
Tak, jest na mapie kilka niedopatrzeń ale to się może zdarzyć każdemu :)
Co do wyglądu głównego menu to mi w ogóle się to klei w całość :D strasznie mnie drażnią te pomarańczowe obramówki (przy napisach: wczytaj bitwe, kontynuuj kampanie itd), ogólnie chciałbym aby ten mod miał wygląd taki "dworski" dlatego ten główny motyw muzyczny w menu też mi się nie przypodobał, no ale myśle że akurat to wszystko to kwestia gustu :D
Jeśli chodzi o zdjęcia przy eventach i ogólnie o zdjęcia to masz racje, albo idziemy w stronę obrazów itp, albo w stronę "filmową" ja bym szedł w stronę obrazów żeby to wszystko wyglądało na takie fajne spójne.
Ogólnie to jest do zrobienia jeszcze:
1. Jeśli chodzi o mapę:
- skończyć mapę rosji
- zmienić trochę skandynawie (dodać danii jedno miasto i stałe forty i pradopodobnie to samo u szwecji)
- dodać do wszystkich państw wieże obserwacyjne
2. Jeśli chodzi o jednostki:
- muszę jeszcze raz przejrzeć statystyki wojskowe
- trzeba dodać nowe jednostki do mapy kampanii, a niektóre stare usunąć
- ogólnie muszę pozmieniać rozmieszczenie wojsk na mapie kampanii
3. Jeśli chodzi o grafikę:
- dodać nowe portrety
- troszkę pouzupełniać elementy graficzne
- dodać nowe loading screeny
4. Trzeba sprawdzić pliki muzyczne bo mam wrażenie że gdzieś tam jest błąd
5. Ogólny przegląd moda i naprawa poszczególnych błędów.
Także pracy jest sporo, ale to nie jest wyścig i spokojnie będziemy dążyć do celu:D
KARIM_Mehmed
07-02-2019, 18:15
https://images90.fotosik.pl/119/38c26aa07e9c07a9med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/38c26aa07e9c07a9)
https://images89.fotosik.pl/119/dfaabcb834ad691dmed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/dfaabcb834ad691d)
https://images89.fotosik.pl/119/500d82f15487eb10med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/500d82f15487eb10)
https://images91.fotosik.pl/120/cf8e6e982acfbbeemed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/cf8e6e982acfbbee)
TUTAJ Zdjęcie z gry, niestety tylko zdjęcie, bo nie mogłem zrobić screen'a klawiaturą, w dodatku przetworzone przez FB, więc może być gorsza jakość niż w oryginale.
https://images89.fotosik.pl/119/9784219cbe08712fmed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9784219cbe08712f)
Postęp prac:
Już prawie skończyłem edycję grafik wszystkich państw w menu wyboru kampanii, dodatkowo poprawiłem nazwy państw(np. Królestwo francuskie na Królestwo Francji, Republika Wenecji na Republika Wenecka) i dodałem szczegółowy opisy państw, tym które takiego nie posiadały.
Jeszcze zostało mi kilka drobnych korekt i wstawię linki, prawdopodobnie w sobotę, gdyż jutro raczej nie będę miał czasu.
Mod dziala bez problemu z wersja 1.1
Kiedy jednak przeniose pliki z wersji 1.2 po wlaczeniu gry mam ekran Total War Potop, klepsydra sie chwilke kreci i wywala mnie do pulpitu?
Jakis pomysl co to moze byc?
wyslam wycinek logow
19:24:55.043 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
19:24:55.043 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Sep 5 2014 version development ===
19:24:55.046 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
19:24:55.046 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
19:24:55.047 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
19:24:55.047 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
19:24:55.047 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
19:24:55.047 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
19:24:55.052 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/diplomacy_speech.txt.strings.bin is missing
19:24:55.052 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/diplomacy_speech.txt is missing
19:24:55.054 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/missions.txt.strings.bin is missing
19:24:55.054 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/missions.txt is missing
19:24:55.055 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/shortcut.txt.strings.bin is missing
19:24:55.058 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/shortcut.txt is missing
19:24:57.388 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for ANISELECT
19:24:57.391 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_SABOTAGE
19:24:57.395 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_TRADE
19:24:57.406 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for DRAGGABLE
19:24:57.406 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for DRAGGING
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_MULTIPLE_SELECT
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_ATTACK
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_CHARACTER
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_RESOURCE
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_FORT
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_MOVE_OBJECT
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_WATCHTOWER
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_DEPLOYMENT_AREA
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_TILE
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_SPECIAL_PIECE
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PAINT
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_ADJUST_HEIGHTS
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_ADD_UNIT
19:24:57.408 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_SETTLEMENT
19:24:57.626 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/climates.txt.strings.bin is missing
19:24:57.626 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/climates.txt is missing
19:24:58.234 [system.io] [warning] open: data/siege_engines/mangonel.modelReferencePoints is missing
19:24:58.234 [data.invalid] [warning] engine 'mangonel' has no engine points defined, pushing default
19:24:58.259 [system.io] [warning] open: mods/potop/data/text/event_strings.txt.strings.bin is missing
19:24:59.032 [script.err] [error] Script Error in mods/potop/data/export_descr_buildings.txt, at line 12, column 137
Expected faction or culture type, or 'all' - faction or culture type could be wrong; terminate list with comma; enclose list in {}
19:24:59.041 [script.err] [error] Script Error in mods/potop/data/export_descr_buildings.txt, at line 31, column 132
Expected faction or culture type, or 'all' - faction or culture type could be wrong; terminate list with comma; enclose list in {}
19:24:59.042 [script.err] [error] Script Error in mods/potop/data/export_descr_buildings.txt, at line 138, column 131
19:24:59.043 [script.err] [error] Script Error in mods/potop/data/export_descr_buildings.txt, at line 305, column 137
19:24:59.044 [script.err] [error] Script Error in mods/potop/data/export_descr_buildings.txt, at line 616, column 136
19:24:59.045 [script.err] [error] Script Error in mods/potop/data/export_descr_buildings.txt, at line 935, column 139
19:24:59.046 [script.err] [error] Script Error in mods/potop/data/export_descr_buildings.txt, at line 954, column 136
19:24:59.046 [script.err] [error] Script Error in mods/potop/data/export_descr_buildings.txt, at line 974, column 129
postepowalem zgodnie z instrukcja i kasowalem pliki po instalacji 1.1 jak i mapy po instalacji 1.2
Spróbuj pobrać wersję którą wrzucił ordenus:
https://megawrzuta.pl/download/f0e8765a50fa43ef2f5fcb7bdfb92a8d.html
https://megawrzuta.pl/download/5efe37c0f5fc39c2a2622ddb9be9fbca.html
https://megawrzuta.pl/download/3bff959b51a8ccb48781239aba594cdb.html
https://megawrzuta.pl/download/21bb319e582c7bab7946799e6dc231f6.html
https://megawrzuta.pl/download/9d14fad43c80e2ace8c2b3e74d0c3513.html
polski76
10-02-2019, 15:28
Witam ale w wersji od ordenusa mam problem . Pliki są uszkodzone nie można ich wypakować.
Witam ale w wersji od ordenusa mam problem . Pliki są uszkodzone nie można ich wypakować.
Niemożliwe bo jeszcze wczoraj pobierałem i u mnie chodzi wszystko, nie przerwało Ci gdzieś internetu przy pobieraniu?
Potwierdzam. Wersja od ordenusa działa poprawnie.
KARIM_Mehmed
12-02-2019, 00:20
Link do poprawek
https://www.mediafire.com/file/7ckec3k6bltccpb/potoptwmod19.rar/file
Sposób instalacji:
1. usuń folder fe_buttons_48 znajdujący się w mods/potop/data/menu/symbols .
2. w jego miejsce przenieś ten wypakowany (cały folder, nie tylko jego zawartość).
3 pliki campaign_descriptions oraz expanded przenieś do mods/potop/data/text i podmień stare pliki.
4. zawartość foldera leaders przenieś do mods/potop/data/world/maps/campaign/imperial_campaign (zawartość z folderu, a nie cały folder!)
5. Gotowe ! Ciesz się jeszcze lepszą jakością moda.
Co zawierają pliki:
~ Nowe, większe, bardziej historyczne i lepszej jakości herby (tylko do menu wyboru kampanii)
~ Nowe portrety władców, bardzo dobrej jakości, większe, wszystkie na czarnym te i w nowym obramowaniu.
~ Zmienione nazwy państw na bardziej historyczne i w poprawnych formach.
~ Dodane i zwiększone opisy państw w menu wyboru kampanii, teraz można z zaciekawieniem czytać na temat każdego kraju przed rozpoczęciem rozgrywki, zapraszam do lektury :)
Bugi:
Może wywalić z gry przy pierwszym uruchomieniu z nowymi plikami, przy pierwszym wczytywaniu menu wielkiej kampanii wczytywanie trwa około minuty-2, ale tylko za pierwszym razem, później jest już płynnie wszystko.
Karim, świetna robota, a dałbyś radę dorobić jeszcze takie herby już do mapy kampanii?
I czy wie ktoś jak usunąć tego typu napisy z menu?
KARIM_Mehmed
13-02-2019, 12:17
Jeszcze się nie zbierałem za to, więc nie wiem jak mi to pójdzie, ale mam zamiar to zrobić.
Nie wiem jak zmienić czy usunąć ten napis, może wystarczy zmienić tylko na "wybierz" i będzie to już lepiej wyglądało niż teraz, ale nie wiem gdzie ten plik się znajduje.
Ja właśnie też nie wiem gdzie jest ten plik a co gorsza nawet nie wiem w jaki sposób go szukać :/
Panowie jest ogromny apel, potrzebny mi ktoś do pomocy do dodawania jednostek wojskowych do budynków (żeby można było rekrutować jednostki na mapie kampanii), inaczej rzecz ujmując, jeśli nie znajdzie się chętny to będę musiał zrobić wszystko po swojemu bo inaczej tego nie ogarnę i następna wersja moda (z mojej strony) może nawet nie wyjść
KARIM_Mehmed
17-02-2019, 00:04
Nie ma na forum nikogo kto się na tym zna? To może spróbuj na międzynarodowych forach znaleźć ludzi do pomocy.
Gnuśniarz
18-02-2019, 18:06
Czemu karty jednostek tak wyglądają jak wyglądają, czyli przedstawione są atrybuty danego wojska
Gnuśniarz
21-02-2019, 21:04
Link do poprawek
https://www.mediafire.com/file/7ckec3k6bltccpb/potoptwmod19.rar/file
Sposób instalacji:
1. usuń folder fe_buttons_48 znajdujący się w mods/potop/data/symbols .
2. w jego miejsce przenieś ten wypakowany (cały folder, nie tylko jego zawartość).
3 pliki campaign_descriptions oraz expanded przenieś do mods/potop/data/text i podmień stare pliki.
4. zawartość foldera leaders przenieś do mods/potop/data/world/maps/campaign/imperial_campaign (zawartość z folderu, a nie cały folder!)
5. Gotowe ! Ciesz się jeszcze lepszą jakością moda.
Co zawierają pliki:
~ Nowe, większe, bardziej historyczne i lepszej jakości herby (tylko do menu wyboru kampanii)
~ Nowe portrety władców, bardzo dobrej jakości, większe, wszystkie na czarnym te i w nowym obramowaniu.
~ Zmienione nazwy państw na bardziej historyczne i w poprawnych formach.
~ Dodane i zwiększone opisy państw w menu wyboru kampanii, teraz można z zaciekawieniem czytać na temat każdego kraju przed rozpoczęciem rozgrywki, zapraszam do lektury :)
Bugi:
Może wywalić z gry przy pierwszym uruchomieniu z nowymi plikami, przy pierwszym wczytywaniu menu wielkiej kampanii wczytywanie trwa około minuty-2, ale tylko za pierwszym razem, później jest już płynnie wszystko.
U mnie nie ma folderu symbols nawet, co zrobić?
Jeśli dobrze pamiętam to powinno być: potop/data/menu/symbols
Ale nie pamiętam czy na pewno bo dostęp do modyfikacji będę miał dopiero w sobotę najwcześniej, najlepiej wpisz po prostu w wyszukiwanie "symbols" i powinno znaleźć
Nowy wygląd menu, czekam na wszystkie sugestie :D
https://zapodaj.net/5d4a69a42bdf9.png.html
https://zapodaj.net/a76a50c0b55fd.png.html
KARIM_Mehmed
24-02-2019, 11:42
Ekstra, wygląda to teraz lepiej niż poprzednio, swoją drogą ostatnio podmieniłem kilka loadingscreenów i zrobiłem loading_bar nowy. Jakby co mogę podesłać "pasek" na priv, zrobię z reszty submoda kiedyś, ale to jeszcze sporo rzeczy do zrobienia przy tym..
https://images90.fotosik.pl/129/fbdfaf051a2479c7med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/fbdfaf051a2479c7)
https://images91.fotosik.pl/130/fd580bcf2b31b1eamed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/fd580bcf2b31b1ea)
Ekstra, wygląda to teraz lepiej niż poprzednio, swoją drogą ostatnio podmieniłem kilka loadingscreenów i zrobiłem loading_bar nowy. Jakby co mogę podesłać "pasek" na priv, zrobię z reszty submoda kiedyś, ale to jeszcze sporo rzeczy do zrobienia przy tym..
https://images90.fotosik.pl/129/fbdfaf051a2479c7med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/fbdfaf051a2479c7)
https://images91.fotosik.pl/130/fd580bcf2b31b1eamed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/fd580bcf2b31b1ea)
Jeśli masz chęci to możesz mi wysłać na priv :)
Cadet3377
25-02-2019, 10:51
Jak dla mnie OK i wielkie dzięki za prace nad modem,czekam na Finał
Pozdro
Ktoś wie może jak naprawić ten błąd? :)
https://zapodaj.net/186ec29139831.png.html
HellVard
27-02-2019, 20:41
Najpewniej jest jakiś błąd we wpisie tej postaci w descr_strat, albo w postaci go poprzedzającej ;)
Najpewniej jest jakiś błąd we wpisie tej postaci w descr_strat, albo w postaci go poprzedzającej ;)
Dzięki za zainteresowanie, ale mógłbyś mi to wyjaśnić szczegółowo? Ja dopiero zaczynam przygodę z modowaniem i wiele oczywistych rzeczy mogę nie wiedzieć :D
28-02-2019, 18:03
Dobra robota :D. Fajnie jakby w modzie położono duży nacisk na dyplomacje i ogólny poziom trudności gry. Bo dla mnie Medieval 2 jest o wiele za łatwy a dyplomacja niewiele daje dlatego jest niesłusznie mało przydatna.
Dobra robota :D. Fajnie jakby w modzie położono duży nacisk na dyplomacje i ogólny poziom trudności gry. Bo dla mnie Medieval 2 jest o wiele za łatwy a dyplomacja niewiele daje dlatego jest niesłusznie mało przydatna.
Jeszcze nie wiem jak to wyjdzie z dyplomacją i zachowaniem komputera na mapie kampanii, ale już same bitwy powinny być trudniejsze :)
HellVard
01-03-2019, 15:51
Dzięki za zainteresowanie, ale mógłbyś mi to wyjaśnić szczegółowo? Ja dopiero zaczynam przygodę z modowaniem i wiele oczywistych rzeczy mogę nie wiedzieć :D
Na podstawie wcześniejszego screena trudno coś więcej powiedzieć, wstaw gdzieś cały plik log i zapodaj link ;)
KARIM_Mehmed
01-03-2019, 23:43
Ogólnie zawieranie pokoju trochę irytuje, to nie czasy II wojny światowej tylko xvii w., w podstawce wystarczyło zająć jedną prowincję i wróg wysyłał prośbę o pokój, a w modzie to wygląda tak, że musimy zająć całą frakcję albo przynajmniej 90% jej prowincji wszystkich. Z jednej strony, może i gra trudniejsza w ten sposób, ale z drugiej jest to mniej historyczne. Nie rozumiem np. sytuacji w której grając Rzeczpospolitą rozjedziemy Szwedów, przykładowo zajmiemy Inflanty i Estonię, a oni nadal nie chcą przyjąć oferty pokoju, mimo że nie mają już wojska.
To kwestia ogólnego zidiocenia dyplomacji przez CA a nie moda, przydatne jest w tym przypadku użycie forced diplomacy, tylko przestrzegam, aby używać go z głową żeby sobie rozgrywki nie popsuć bo to w zasadzie jest cheat.
Na podstawie wcześniejszego screena trudno coś więcej powiedzieć, wstaw gdzieś cały plik log i zapodaj link ;)
https://megawrzuta.pl/download/eb17062fb9f0c3dda12d0134f61fd3a7.html
Proszę bardzo, wrzucony plik loga :)
ordenus22
02-03-2019, 17:56
Sprawa jest prosta, po prostu tej postaci rzeczywiście w grze nie ma. Widnieje jednak w drzewku i dlatego taki komunikat.
Zrób kopię zapasową descr_stat i usuń cały wers character-record Helena osolinska i jozefkarol lubomirski i cały wers relative alesandermichalpllubomirski i odpal grę
P.S. Te wszystkie drzewa rodów wszystkich państw to robiłem ja od zera, w Polsce musiały być jakieś inne zmiany i dopiski.
Sprawa jest prosta, po prostu tej postaci rzeczywiście w grze nie ma. Widnieje jednak w drzewku i dlatego taki komunikat.
Zrób kopię zapasową descr_stat i usuń cały wers character-record Helena osolinska i jozefkarol lubomirski i cały wers relative alesandermichalpllubomirski i odpal grę
P.S. Te wszystkie drzewa rodów wszystkich państw to robiłem ja od zera, w Polsce musiały być jakieś inne zmiany i dopiski.
Już tak próbowałem i wtedy mi w ogóle nie wejdzie w kampanie, natomiast log wygląda w taki sposób:
https://megawrzuta.pl/download/aa1317f1e287959bbc663677323c3341.html
ordenus22
03-03-2019, 10:01
Podeślij mi ten swój plik descr-stat
https://megawrzuta.pl/download/ee8d87de83f996adac1733ddd1004453.html
ordenus22
03-03-2019, 13:23
W każdym razie mój plik jest różny od twojego i nawet jak wrzuciłem go do mojego potopu to są inne rozbieżności i od razu wyrzuca do menu głównego a logi są zupełnie inne.
Spróbuj wrzucić ten przerobiony plik:
https://megawrzuta.pl/download/3f0b5b7b0fcf2e47fc166fae91381df8.html
W każdym razie mój plik jest różny od twojego i nawet jak wrzuciłem go do mojego potopu to są inne rozbieżności i od razu wyrzuca do menu głównego a logi są zupełnie inne.
Spróbuj wrzucić ten przerobiony plik:
https://megawrzuta.pl/download/3f0b5b7b0fcf2e47fc166fae91381df8.html
Niestety nadal to samo :/
KARIM_Mehmed
05-03-2019, 18:45
Wie ktoś może jak spakować wypakowane pliki .wav z voice 1,2,3 w MTW2, chciałem zamienić język wschodnio-europejski na polski i mam do tego pliki nawet odpowiednie oraz francuski i niemiecki (oryginalny z CA bez angielskich słów! całość w języku frakcji), jednak nie wiem jak teraz mogę to spakować w całość, może i jest jakaś opcja alternatywna z podaniem ścieżki do tych wypakowanych plików, ale nie chce mi się za bardzo siedzieć nad tym przez 10 lat teraz i przepisywać 4000 plików, linijka po linijce bez błędu xD Dlatego najlepiej by było spakować to wszystko w całość tak jak jest w oryginale. Znacie jakiś program i metodę do tego ?
ordenus22
09-03-2019, 08:29
goro, a Ty nie zrobiłeś jakiś zmian w tym pliku, np dodanie budynków, bo wydaję mi się że ten Lubomirski nie jest powodem tego wyrzucania gry. U mnie też Lubomirski jest wpisany chociaż go nie ma, a gra działa. Coś innego musiałeś pozmieniać.
Tutaj wrzucam mój plik, ten plik jest lekko przeze mnie przerobiony, rozmieszczenie księżniczek i jakieś drobne zmiany. Tylko jak u Ciebie są pododawane nowe prowincje itp, to nie wiem jak to zadziała.
https://megawrzuta.pl/download/1d7507c46b0e
goro, a Ty nie zrobiłeś jakiś zmian w tym pliku, np dodanie budynków, bo wydaję mi się że ten Lubomirski nie jest powodem tego wyrzucania gry. U mnie też Lubomirski jest wpisany chociaż go nie ma, a gra działa. Coś innego musiałeś pozmieniać.
Tutaj wrzucam mój plik, ten plik jest lekko przeze mnie przerobiony, rozmieszczenie księżniczek i jakieś drobne zmiany. Tylko jak u Ciebie są pododawane nowe prowincje itp, to nie wiem jak to zadziała.
https://megawrzuta.pl/download/1d7507c46b0e
Tak, już wiele zmian dokonałem także na pewno moje pliki u Ciebie nie będą działać i u mnie też gra jako tako chodzi tylko że w logu ten lubomirski widnieje jako błąd i chciałem to sprawdzić :)
ordenus22
09-03-2019, 15:11
Pododawałeś jednostki do kampanii?
Pododawałeś jednostki do kampanii?
można je już rekrutować ale nie ma ich jeszcze na mapie, teraz pracuje nad niespodzianką, potem zostanie mi dodać te jednostki do mapy kampanii, skończyć dodawanie wież obserwacyjnych i pododawać portrety
Z powodów zdrowotnych a co za tym idzie braku czasu, prace nad modem znacznie spowolnily
KARIM_Mehmed
20-03-2019, 19:18
Marihuaen wyleczy wszystko xdd Dawaj wydaj to co masz w najbliższym czasie, a później się zobaczy, jednostki żeby działały wszystkie w kampanii, bo to główny błąd moda, a resztę można dorobić w innych aktualizacjach. Ja postaram się o te herby do kampanii, ale na razie mam mało czasu i trochę focha na grę, że przy wszelkich próbach nie udało mi się dodać polskiego głosu do kampanii zamiast angielskiego (btw wtedy można by dodać też jęz. każdej frakcji, bo takimi plikami dysponuję, jednak nie mogę dodać z pl, nw czm)
Marihuaen wyleczy wszystko xdd Dawaj wydaj to co masz w najbliższym czasie, a później się zobaczy, jednostki żeby działały wszystkie w kampanii, bo to główny błąd moda, a resztę można dorobić w innych aktualizacjach. Ja postaram się o te herby do kampanii, ale na razie mam mało czasu i trochę focha na grę, że przy wszelkich próbach nie udało mi się dodać polskiego głosu do kampanii zamiast angielskiego (btw wtedy można by dodać też jęz. każdej frakcji, bo takimi plikami dysponuję, jednak nie mogę dodać z pl, nw czm)
myślałem żeby wydać moda takim jaki jest teraz, ale doszedłem do wniosku że jest on praktycznie nie grywalny bo nawet na mapie kampanii są tylko generałowie bez żadnej armii, a dwa, po prostu nie chcę wydać czegoś co nie działa, dlatego proszę o cierpliwość
21-03-2019, 18:10
Ja jestem za tym żeby wydać moda gotowego na 100% a nie polecam bawienia się w mniejsze i większe łatki. Mam nadzieje , że mod będzie godnie (Niech będzie najlepszy!) reprezentował ten arcyciekawy okres historyczny nie poruszany jeszcze w żadnej grze Total War. I jeszcze taki mały detal. O ile się orientuje to chyba ktoś zmienił nazwy Szczecina i Wrocławia na niemieckie w modzie. Można by zrobić tak , że po odzyskaniu tych miast przez Rzeczpospolitą ich nazwy zmieniały się na polskie?
polski76
21-03-2019, 19:18
samemu możesz to uczynić. A 17 wiek jest jeszcze w dwóch modach ujęty.
Ja jestem za tym żeby wydać moda gotowego na 100% a nie polecam bawienia się w mniejsze i większe łatki. Mam nadzieje , że mod będzie godnie (Niech będzie najlepszy!) reprezentował ten arcyciekawy okres historyczny nie poruszany jeszcze w żadnej grze Total War. I jeszcze taki mały detal. O ile się orientuje to chyba ktoś zmienił nazwy Szczecina i Wrocławia na niemieckie w modzie. Można by zrobić tak , że po odzyskaniu tych miast przez Rzeczpospolitą ich nazwy zmieniały się na polskie?
W 100% mod na pewno nie będzie gotowy, bo żeby był gotowy i dobrze zrobiony "od deski do deski" to potrzebowałbym jeszcze z 2 lata czasu (nie żartuję) mimo, że od grudnia do końca lutego siedziałem przy potopie praktycznie po kilka godzin dziennie. Z mojej strony mogę tylko zapewnić że robię wszystko co w mojej mocy aby było lepiej.
Jeśli chodzi natomiast o te nazwy miast to istnieją specjalne skrypty do robienia takich rzeczy, pytanie tylko czy to potrzebne i czy nie lepiej poświęcony czas na zmianę nazw miast i zamków przeznaczyć na coś ważniejszego?
24-03-2019, 01:17
Skoro masz ograniczony czas to lepiej skupić się na priorytetach. Po prostu pracuj najlepiej jak potrafisz a mam nadzieje , że kiedyś w przyszłości znajdzie się ktoś właściwy kto będzie to jeszcze udoskonalał i dopracowywał w detalach. Póki co powodzenia , to zawsze szlachetnie pracować na rzecz społeczności (kiedyś pomagał w modzie do innej gry więc wiem pokrótce co to znaczy).
Krótka doza informacji: udało mi się dokończyć dodawanie wież obserwacyjnych, oraz RON ma pododawane wszystkie portrety zgodne z historią, także pracę idą powolutku do przodu :)
Jest ktoś kto może mi wytłumaczyć w miarę łopatologicznie jak dodać wiadomości startowe do każdej frakcji z osobna?
P.S Doszedłem do powodu dlaczego wywala podczas wyboru frakcji, okazuje się, że powodem są mapy wyboru frakcji (frakcji jest ponad 21), jeśli tych map nie ma w ogóle to można dowolnie wybierać sobie państwo, jeśli są to wywala po wyborze 4 frakcji. Jakie według Was wyjście będzie najlepsze?
Chodzi i tego typu mapy: Mapa Turcji
KARIM_Mehmed
11-04-2019, 22:31
Usuń wszystkie mapy, jakby się dało to dodaj tylko jedną dla wszystkich z granicami, jakby się nie dało to już kij, lepiej żeby nie wywalało do pulpitu. Btw a w ogniem i mieczem chyba są mapy, a frakcji też jest sporo.
Bo jest na to jakieś rozwiązanie tylko ja go na razie nie ogarniam
KARIM_Mehmed
16-04-2019, 17:14
https://discord.gg/5nqTyjp
Zrobiłem Discorda niech każdy wpadnie
behemot1983
18-04-2019, 15:58
Mam problem otóż gram na STEAMie, pobrałem POTOP po wypakowaniu plików do folderu MODS oraz stworzeniu skrótu próbuję uruchomić grę i wyskakuje błąd - CA Libs medieval ii suffered a fatal error and will now exit - ktoś wie co robić??? proszę o pomoc :(:(:( z góry dzięki za odp.
Najlepiej zrób screeny folderów i podpolderow i wrzuć tutaj, wtedy będzie można coś więcej zobaczyć
Karim, plik Ui dla Ciebie:
https://uploadfile.pl/pokaz/1713722---hpse.html
Ordenus, plik dla Ciebie:
https://uploadfile.pl/pokaz/1719522---nkab.html
Stary Marcin
22-05-2019, 11:32
Witam, ponieważ nie czytałem całego wątku to może strzelę w płot, ale Medieval Kingdoms tak ma, że jeżeli gra się dopiero kilka tur, lub dopiero zaczyna grę, to może w menu gdzie wybiera się poszczególne frakcje wywalać z gry.
Jest to niezależne i istniejące w oryginale, więc nie jest to błąd moda - dawno nie grałem więc nie mam pewności???
Witam, ponieważ nie czytałem całego wątku to może strzelę w płot, ale Medieval Kingdoms tak ma, że jeżeli gra się dopiero kilka tur, lub dopiero zaczyna grę, to może w menu gdzie wybiera się poszczególne frakcje wywalać z gry.
Jest to niezależne i istniejące w oryginale, więc nie jest to błąd moda - dawno nie grałem więc nie mam pewności???
Poczekaj, na kolejną w akatualizację moda, ten problem powinien zostać rozwiązany
Svartalf
27-05-2019, 14:11
Pozdrowienia dla wszystkich! Szanowni Państwo! Gdzie mogę pobrać modyfikację? Udostępnij link, proszę
KARIM_Mehmed
27-05-2019, 23:37
*Premiera nowej wersji w czerwcu.
* a następna jeszcze w tym roku.
Zapraszam na nasz Discord, przed premierą wersji "czerwcowej" ogłosimy co się w niej dokładnie pojawi, jak i również co znajdzie się w kolejnych wersjach.
Już teraz zdradzę, że mod został bardzo mocno przebudowany.
Wie ktoś gdzie jest plik w którym można zmienić czy możliwe jest atakowanie sojuszników czy nie?
Trochę strzelam w data descr_campaign_ai_db ew. descr_campaign_db lub descr_diplomacy w ostatnim MOS i wczesniejszych było zablokowane atakowanie sojuszników. Nie rozkminiałem jak to zrobili. Wydaje mi się że to któryś z tych trzech plików,może wino od Last Kingdom to wie.
Pierwsze słyszę, że można w ogóle zablokować atakowanie sojuszników :)
Pierwsze słyszę, że można w ogóle zablokować atakowanie sojuszników :)
W tym modzie aktualnie jest to nie możliwe, najpierw należy rozwiązać sojusz, żeby było ciekawej to sojusznicy mnie mogą atakować bez niczego :D
rockfan98
18-06-2019, 12:05
A co będzie nowego w tej Czerwcowej wersji i kiedy można się jej spodziewać ???
A co będzie nowego w tej Czerwcowej wersji i kiedy można się jej spodziewać ???
Lista zmian:
Ogólne:
- Nowy wygląd moda
- Nowe herby
- Zmiana kilku ścieżek dźwiękowych
- Dodano kilka bitew historycznych
- Nowe postacie
- Dorobiono wszystkie portrety dla generałów z początku gry
- Dodano wieże obserwacyjne na mapę kampanii
Nowe jednostki:
Milicja halabardnicza
Gwardia halabardnicza
Straż miejska
Pikinierzy tercios
Strzelcy chorwaccy
Muszkieteriwie
Regiment muszkieterow
Muszkieterzy tercios
Piechota wloska
Lansjerzy
Arkebuzeria
Karabinierzy
Rajtaria
Kirasjerzy
Wielkie organki
Szlanga
Piechota duńska
Straż halabardnicza
Pikinierzy szkoccy
Piechota szwedzja
Piechota pruska
Piechota niemiecka
Piechota saska
Piechota austriacka
Piechota kapykuarow
Piechota bajrakow
Piechota sabadarska
Azabowie krymscy
Ordyncy
Konnica kapykuarow
Bajrajow
Sabadarska
Jazda doborowa
Kazindżi
Kalmucy
Jazda krymska
Baszkirzy
Wedeta miejska
Trabanci
Pikinierzy koronni
Pikinierzy Litewscy
Piechota mołojcow
Pikinierzy niemieccy
Piechota wybraniecka
Strzelcy litewscy
Strzelcy molojcow
Kozacy rejestrowi
Muszkieterzy litewscy
Piechota lanowa
Jazda koronna
Jazda kozaków rejestrowych
Jazda pocztowa
Muszkieterzy janczarow
Ruska straż
Kozacy terscy
Kozacy uralscy
Kozacy donscy
Strzelcy moskiewscy
Sołdaci
Dzieci bojarskie
Jazda kozaków donskich
Opołczenie
Dragonia francuska
Królewscy muszkieterzy
Trabanci węgierscy
Pikinierzy sabatow
Strzelcy sabatow
Piechota zagrodowa
Racowie
Jazda chorwacka
Konnica zagrodowa
Jazda nadworna
Lekka jazda sabatow
Ciężka jazda sabatow
Kozaccy harcownicy
Kozacy grodowi
Kozacy niżowi
Kozacy grodzcy
Płastuni
Piechota zaporoska
Pułk serdjukow
Jazda serdjukow
Jazda kozaków nizowych
Konnica zaporoska
Starszyzna kozacka
Podjazd kozacki
Zagończycy
Kozackie wozy bojowe
Kolasy kozackie
Piechota wołoska
Hajducy mołdawcy
Strzelcy mołdawscy
Jazda bałkańska
Bojarzy wołoscy
Jazda multanów
Jazda aromunow
Okręty
Ponad to wszystkie jednostki miały od nowa przypisane statystyki,
Zostały zmienione wielkości jednostek,
Zostały zmienione koszty rekrutacji i utrzymania jednostek.
Miasta:
Zmieniona cała wschodnia granica Rzeczpospolitej,
Zmieniona Skandynawia,
Zmieniona Rosja,
Nowe miasta:
Pińsk
Połtawa
Monczegorsk
Peczora
Urengoj
Trondheim
Nowe Forty:
Human
Raszkow
Korzec
Owrucz
Nowogrodek
Luck
Biały kamień
Luga
Wołchow
Perekop
Izjum
Tiemriuk
Mazary
Lugowoj
Lagan
Nazran
Tambow
Ufa
Iżewsk
Uchta
Tazowskij
Workuta
Usogorsk
Krasna gorka
Siegieza
Murmańsk
Repola
Podporożje
Kides
Tampere
Inari
Karasjok
Alta
Kiruma
Poprawione błędy
I inne
Ogromne zmiany, kosztowały pewnie masę pracy.
Lwie Serce
18-06-2019, 19:15
Swietnie :) Wrzucisz jakieś screeny nowych jednostek w wolnej chwili?
Ogromne zmiany, kosztowały pewnie masę pracy.
Pracę nad modem zacząłem gdzieś w połowie grudnia i aż do lutego pracowałem przy nim po kilka godzin dziennie, później dołączył do mnie Karim co nie ukrywam bardzo mnie ucieszyło i ułatwiło pracę,
kilka screenów jednostek wrzuciłem jeszcze kiedyś na tą stronkę:
http://fotowrzut.pl/WZBHFPL2Q7
Dobra robota pozostaje czekać na nową wersję.
Mam pytanie nie wie Ktoś, gdzie się ustawia lojalność wojsk, w jednym z modów te bez generałów bardzo często się buntują, nie wiem jak to zmienić.
Dobra robota pozostaje czekać na nową wersję.
Mam pytanie nie wie Ktoś, gdzie się ustawia lojalność wojsk, w jednym z modów te bez generałów bardzo często się buntują, nie wiem jak to zmienić.
Można to zmienić w pliku export_descr_unit,
a dokładnie w linijce stat_mental, (np: stat_mental 10, disciplined, trained lub stat_mental 14, disciplined, highly_trained, itp, itd)
Można to zmienić w pliku export_descr_unit,
a dokładnie w linijce stat_mental, (np: stat_mental 10, disciplined, trained lub stat_mental 14, disciplined, highly_trained, itp, itd)
zawsze myślałem, że to jest morale oddziału, które liczy się tylko w bitwach (tak jak wszystko z EDU). Jesteś pewny, że to ma wpływ na mapę kampanii?
zawsze myślałem, że to jest morale oddziału, które liczy się tylko w bitwach (tak jak wszystko z EDU). Jesteś pewny, że to ma wpływ na mapę kampanii?
Tak, chodziło mi o bitwy a nie kampanie, przepraszam nie doczytałem :)
hmm...ale w sumie jak tak teraz sobie myśl to może warto spróbować czy coś to zmieni?
rockfan98
25-06-2019, 09:21
Wiadomo kiedy będzie można pobrać nową wersje moda ???
Eutyches
26-06-2019, 11:36
Po kilku latach przerwy zagrałem sobie teraz i ogrom zmian jak dla mnie jest "wstrząsający" :)
Ta część serii jeżeli chodzi o modyfikacje bije na głowę inne odsłony.
Jako sympatyk Trylogii Sienkiewicza jestem bardzo zadowolony :)
Jako sympatyk historii, też :)
Jako gracz, bitwa przy tej muzie, to tylko brać L4 by mieć czas na ich inicjowanie :)
Ogrom pracy wykonanej i graficznie bitwy wyglądają tak, że nie czuć tego ile silnik gry ma lat.
Bardzo fajny mod już jest teraz, a jak będzie nowa wersja, to.... :)
Wysypywanie się moda do pulpitu udało się opanować ;P
Wie ktoś gdzie jest plik w którym można zmienić czy możliwe jest atakowanie sojuszników czy nie?
Ja ustawiałem w tym modzie dyplomację i nie zdradzał bot bezsensu, chyba, że ktoś pozmieniał przy AI. Usunięcie możliwości ataku na sojusznika bezsensu moim zdaniem. Ogólnie chętnie bym rzucił okiem jak teraz wygląda AI, dyplomacja, mechanika gry w modzie.
Na bardzo trudnym bot zawsze będzie zdradzał, tego akurat nie da się zmienić, na trudnym bot już będzie bardziej racjonalny.
Eutyches
26-06-2019, 23:52
.
Przypadłość nie jednego moda kiedyś, ale pograłem znowu, ten atak husarii i ta muza :)
Trzeba będzie zbudować RON, od morza do morza :)
Ja ustawiałem w tym modzie dyplomację i nie zdradzał bot bezsensu, chyba, że ktoś pozmieniał przy AI. Usunięcie możliwości ataku na sojusznika bezsensu moim zdaniem. Ogólnie chętnie bym rzucił okiem jak teraz wygląda AI, dyplomacja, mechanika gry w modzie.
Na bardzo trudnym bot zawsze będzie zdradzał, tego akurat nie da się zmienić, na trudnym bot już będzie bardziej racjonalny.
Jeśli chodzi o AI to zapewne się zdziwisz jakie tam cuda się porobiły :D nie mniej miła będzie pomoc fachowca w tym temacie ;)
W starsze wersje się nie dało grać, bo był jakiś błąd związany z animacją oddawania salwy przez jednostkę strzelecką, coś w tym ogarnęliście? Chętnie bym rzucił okiem jakbyście wrzucili jakiegoś linka, np. na pw.
Lwie Serce
27-06-2019, 19:53
Screeny bardzo ładne, dobrze wykonane jednostki ale ja żebym pobrał to dopiero jak będą zmienione tekstury koni, bez nich niestety dla mnie nie przejdzie :D
Panowie, chciałem dodać trochę stałych fortów do różnych frakcji bo gdzieniegdzie mapa wydaje się być pusta.
Problem polega na tym, że chyba coś zepsułem i gdy wejdę teraz jakąś jednostką do tego fortu to jego nazwa automatycznie się przesuwa (co dziwne w następnej turze wraca na swoje miejsce)
http://fotowrzut.pl/7CL4D3RSCT
Wie ktoś jak to naprawić?
Fortów miało specjalnie nie być.
HellVard
28-06-2019, 18:51
Nazwy fortów to tak naprawdę księżniczki nieaktywnej frakcji z przezroczystą teksturą :) Co oczywiste, agenci obcych frakcji (poza szpiegami) nie mogą przebywać w osadach czy fortach kontrolowanych przez inne nacje, toteż owe księżniczki - nazwy fortów da się tam umieścić tylko "siłą", tj. za pomocą skryptu. Umieszczenie garnizonu w danym forcie, nawet jeżeli był on nasz już wcześniej, skutkuje tym samym, co zdobycie go, czyli wypchnięciem z niego obcych agentów. Przy następnej turze skrypt znowu się aktywuje i umieszcza księżniczkę z powrotem w miejscu fortu. Mam ten sam problem w swoim modzie i nie znalazłem rozwiązania. Problem teoretycznie nie jest bardzo uciążliwy, bo sam się naprawia w kolejnej turze, ale po wypchnięciu księżniczki z fortu da się ją obrać jako cel zabójcy lub rozmów dyplomatycznych ;)
rockfan98
03-07-2019, 10:50
Kiedy można się spodziewać Czerwcowej wersji moda ???
Kiedy można się spodziewać Czerwcowej wersji moda ???
wyjasniłem na discordzie
Co to jest discord ?! ?? :eek:
KARIM_Mehmed
14-07-2019, 10:09
https://discord.gg/deqayrW
Witam wszystkich, postanowiliśmy udostępnić nową wersję moda. Niestety nie zdołaliśmy zrobić tylu rzeczy ile byśmy chcieli, w związku z tym w grze pozostało bardzo dużo niedociągnięć. Z tego samego powodu prosilibyśmy o łagodniejszą ocenę modyfikacji :D
Z racji tego że mod jak już wspomniałem nie jest dokończony to nie będzie wstawiany na oficjalną stronę moddb.
Będzie dostępny pod następującymi linkami:
http://www.mediafire.com/file/uzsgx86v6hviyb0/POTOP_1.21.rar/file
https://chomikuj.pl/goro4/PTW
Starą wersję moda należy usunąć (lub bezpieczniej zrobić kopię zapasową na pulpicie i wtedy usunąć) a w jej miejsce wgrać nową wersję.
Lista zmian:
Ogólne:
- Nowy wygląd moda
- Nowe herby
- Zmiana kilku ścieżek dźwiękowych
- Dodano kilka bitew historycznych
- Nowe postacie
- Dorobiono wszystkie portrety dla generałów z początku gry
- Dodano wieże obserwacyjne na mapę kampanii
Nowe jednostki:
Milicja halabardnicza
Gwardia halabardnicza
Straż miejska
Pikinierzy tercios
Strzelcy chorwaccy
Muszkieteriwie
Regiment muszkieterow
Muszkieterzy tercios
Piechota wloska
Lansjerzy
Arkebuzeria
Karabinierzy
Rajtaria
Kirasjerzy
Wielkie organki
Szlanga
Piechota duńska
Straż halabardnicza
Pikinierzy szkoccy
Piechota szwedzja
Piechota pruska
Piechota niemiecka
Piechota saska
Piechota austriacka
Piechota kapykuarow
Piechota bajrakow
Piechota sabadarska
Azabowie krymscy
Ordyncy
Konnica kapykuarow
Bajrajow
Sabadarska
Jazda doborowa
Kazindżi
Kalmucy
Jazda krymska
Baszkirzy
Wedeta miejska
Trabanci
Pikinierzy koronni
Pikinierzy Litewscy
Piechota mołojcow
Pikinierzy niemieccy
Piechota wybraniecka
Strzelcy litewscy
Strzelcy molojcow
Kozacy rejestrowi
Muszkieterzy litewscy
Piechota lanowa
Jazda koronna
Jazda kozaków rejestrowych
Jazda pocztowa
Muszkieterzy janczarow
Ruska straż
Kozacy terscy
Kozacy uralscy
Kozacy donscy
Strzelcy moskiewscy
Sołdaci
Dzieci bojarskie
Jazda kozaków donskich
Opołczenie
Dragonia francuska
Królewscy muszkieterzy
Trabanci węgierscy
Pikinierzy sabatow
Strzelcy sabatow
Piechota zagrodowa
Racowie
Jazda chorwacka
Konnica zagrodowa
Jazda nadworna
Lekka jazda sabatow
Ciężka jazda sabatow
Kozaccy harcownicy
Kozacy grodowi
Kozacy niżowi
Kozacy grodzcy
Płastuni
Piechota zaporoska
Pułk serdjukow
Jazda serdjukow
Jazda kozaków nizowych
Konnica zaporoska
Starszyzna kozacka
Podjazd kozacki
Zagończycy
Kozackie wozy bojowe
Kolasy kozackie
Piechota wołoska
Hajducy mołdawcy
Strzelcy mołdawscy
Jazda bałkańska
Bojarzy wołoscy
Jazda multanów
Jazda aromunow
Okręty
Ponad to wszystkie jednostki miały od nowa przypisane statystyki,
Zostały zmienione wielkości jednostek,
Zostały zmienione koszty rekrutacji i utrzymania jednostek.
Miasta:
Zmieniona cała wschodnia granica Rzeczpospolitej,
Zmieniona Skandynawia,
Zmieniona Rosja,
Nowe miasta:
Pińsk
Połtawa
Monczegorsk
Peczora
Urengoj
Trondheim
Nowe Forty:
Human
Raszkow
Korzec
Owrucz
Nowogrodek
Luck
Biały kamień
Luga
Wołchow
Perekop
Izjum
Tiemriuk
Mazary
Lugowoj
Lagan
Nazran
Tambow
Ufa
Iżewsk
Uchta
Tazowskij
Workuta
Usogorsk
Krasna gorka
Siegieza
Murmańsk
Repola
Podporożje
Kides
Tampere
Inari
Karasjok
Alta
Kiruma
Poprawione błędy
I inne
Cadet3377
19-07-2019, 14:50
OK WIELKIE DZIĘKI JUŻ ZASYSAM TYLKO Z CHOMIKA O WIELE SZYBCIEJ IDZIE 30MIN WSZYSTKIE PARTY BO NA MEDIAFIRE 4 GODZINY :cry:
KARIM_Mehmed
23-07-2019, 19:36
Pisać jak są jakieś problemy, uwagi i propozycje :)
Kompletnie nie moje dzieje, do tego nie mam chomika, a z mediafire będzie szło kilka-kilkanaście godzin, ale poświęcę się ;)
P. S. szkoda że tak osobno jest/było robionych kilka projektów. Wy działacie tu, Hellvard dłubał długo w swoim projekcie Polish Kingdom/AMAM i ostatecznie chyba projekt padł, ja trochę dłubię przy The Last Kingdom. Jakby się dało połączyć siły na pewno byłoby lepiej. No ale tak jak ja Was nie przekonam do Wikingów czy wczesnego średniowiecza, tak Wy mnie nie przekonacie do czasów nowożytnych ;) No chyba że sam się przekonam, a może nastąpi to po zagraniu w tego moda ;)
EDIT:
Pisać jak są jakieś problemy, uwagi i propozycje :)
jak chciał to ma :) Po pierwszych "oględzinach":
- po pierwsze proponuję spakować to nie rarem, a 7-zipem. z 4.83GB zrobiło mi się 3,57 GB, a to spora różnica. Pobierałem moda 8 godzin, a tak bym pobierał "tylko" 6 ;)
- macie drugi folder z muzą, gdzie jest dużo więcej muzy, ale niewykorzystanej! Poza tym jakbyście usunęli nieużywane pliki, to sam katalog z muzą daje kolejne zbędne 1,9 GB ;)
- tekstury się sypią w menu miast, podobnie jak w Bellum Crucis. To od błędów w plikach tekstowych. Spróbuję je poprawić
a tak poza tym wygląda to nieźle :)
Ciągle wywala do pulpitu z mapy kampanii, w innych modach tak nie mam.
Straż przyboczna generała jest za silna moim zdaniem :) Samymi generałami można wszystko pokonywać, a wojsko samo się odnawia.
Straży przybocznej można dać rozkaz mur włóczni, po czym nie da się tego wyłączyć i jednostka nie umie galopować.
Mod jeżeli chodzi o estetykę świetny, ale jest niesamowicie niestabilny przez co gra jest niemożliwa. Raz się włączy i odpali kampanię ale po kliknięciu na losową jednostkę czy miasto raz pozwoli wykonać operację a raz wywali do pulpitu.
W takim razie czekam, aż wino go naprawi pod względem stabilności. Mam nadzieję, że to będzie możliwe, masę pracy w niego włożyliście.
Eutyches
30-07-2019, 15:28
Do moddera Gigantusa zagadajcie, póki człowiek działa, bo widzę że na steamie udziela czasem porad. Albo nasz KAM, bo z tego co pamiętam brak pewnych plików pomaga, ale nie dam głowy co to za myk był. Bardzo dobry mod, gra Jeremim Wiśniowieckim to czysta przyjemność^^
Niestety przejrzałem pliki tekstowe i nie znalazłem baboli, więc to wykrzaczanie się jest czymś innym spowodowane.
Cześć, jest jakiś sposób na to żeby podczas gry losowo nie wyrzucało do pulpitu?
KARIM_Mehmed
13-08-2019, 15:17
Co do wywalania do pulpitu to nie mam za bardzo pomysłu, mi chodzi wszystko płynnie, nie ma tak, że w trakcie gry nagle wywala, no jedynie czasami coś wywali jak wprowadzę coś nowego przy grafice, jednak tam ma prawo, bo cały czas pracuję nad modem. Jedyna różnica jest taka, że ja pracuję na wersji testowej z kwietnia, a wy macie najnowszą od goro, jednak z tego co mi wiadomo to on tam nie wprowadzał jakichś większych zmian. Może to też być kwestia, że sama gra jest już stara i różnie chodzi na waszych sprzętach. Przypomnę również, żeby po przeniesieniu pobranego moda do gry zmienić nazwę folderu Medieval II: Total War na jakiś dowolny inny, ponieważ jeśli tego nie zrobimy to może nie załadować wszystkiego poprawnie, przez co również może wywalać do pulpitu. Jeśli chodzi o pliki, to jest wiele zbędnych lub zdublowanych, jednak to już nie nasza wina, tylko poprzedników, oczywiście można "oczyścić" pewne foldery w modzie, ale to trzeba "usiąść i na spokojnie" xD, ponieważ już raz tak chciałem zrobić to mod się roz..
Pobiorę najnowszą wersję i zobaczę jak będzie działała u mnie, jednak wątpię, że się ona różni czymś. Co do linków, to może w przyszłości damy więcej, nie wiem jak teraz jest z pobieraniem przez MediaFire, ale dawnieeej jak jeszcze miałem neta darmowego jakiegoś to "dość szybko" pobierało się pliki, teraz to mi zasysa kilka GB z tej strony w kilka min, także nie wiem, osobiście bardziej polecam niż jakąś MEGA, w której często przerywa pobieranie przy 90%.
Jeśli chodzi o jakieś nowinki to jak już wspominaliśmy kiedyś na Discordzie, przez wakacje na pewno nic nie wydamy nowego, jednak zdradzę, że pracuję dalej nad grafikami, chcę jakby przenieść grę w 2020r. xD oczywiście graficznie i o ile to będzie możliwe tylko. Goro496 będzie przerabiał różne budynki, bo tam trzeba zmian + więcej jednostek będzie, prawdopodobnie z późniejszego okresu. Musimy też poprawić wiele opisów.
Muzyka też będzie edytowana jeszcze, planuję dodać theme muzyczny przy wczytywaniu każdej frakcji. Ogólnie wiadomo, pracujemy tylko we 2 i też nie mamy 24h dziennie na to ;) , w dodatku od połowy maja męczy mnie jakiś wirus czy uj wie co przez co różnie mam z chęcią do pracy nad modem :/
Zapraszam oczywiście jak zawsze na naszego Discorda -> https://discord.gg/XRNCWFe - jeśli kogoś tam jeszcze nie ma.
~Jakieś porady od innych modujących też mile widziane jak zawsze ;)
Tutaj kilka nowych loading screenów -> https://images89.fotosik.pl/232/4ff66e3eef2bd33amed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/4ff66e3eef2bd33a), jeśli ktoś grał w EU IV to wie z czego edytowane ;)
Trzymajcie się !
Spróbuję z tą nazwą ale mam inne mody jak Bellum i nie wywala.
Co do wywalania do pulpitu to nie mam za bardzo pomysłu, mi chodzi wszystko płynnie, nie ma tak, że w trakcie gry nagle wywala, no jedynie czasami coś wywali jak wprowadzę coś nowego przy grafice, jednak tam ma prawo, bo cały czas pracuję nad modem...
moim zdaniem to kwestia plików z tekstem. W Bellum Crucis też to było, ale chyba już nie ma. Z resztą można to łatwo wywołać, wystarczy poklikać kilka razy PPM na budynku, w którym da się rekrutować jakieś oddziały wojskowe i potem PPM na te oddziały. Szybko tekstury się sypią i mamy CTD.
Muzyka też będzie edytowana jeszcze, planuję dodać theme muzyczny przy wczytywaniu każdej frakcji. Ogólnie wiadomo, pracujemy tylko we 2 i też nie mamy 24h dziennie na to ;) , w dodatku od połowy maja męczy mnie jakiś wirus czy uj wie co przez co różnie mam z chęcią do pracy nad modem :/
w razie co mogę trochę Was wspomóc. Tak jak już wspominałem, kompletnie nie moje czasy, więc szukać muzy Wam nie pomogę, ale jak mi podrzucicie kawałki i powiecie co komu dodać w grze i w jakim momencie (bitwa, kampania, loading screeny, przed/po bitwie itp.) to jak najbardziej ogarnę to, bo to łatwizna dla mnie. Dodatkowo mogę poprzycinać utwory jeśli np. jest jakaś zbędna cisza itp. Na koniec przepuszczam to przez MP3Gain, który bezstratnie wyrównuje głośność wszystkich kawałków, przez co nie ma sytuacji, że jeden gra głośniej, a drugi ciszej. Mogę też oczywiście poprzypisywać odzewy w bitwach dla każdej jednostki (o ile jeszcze nie mają. Wiecie, chodzi o odzew jaki jednostka wydaje po kliknięciu na nią: "heavy infantry!", "archers!", "Polish Nobles!" itp.), choć to czasochłonne, więc nie obiecuję, że szybko to ogarnę ;) Macie dużo kawałków niewykorzystanych, warto je użyć.
P.S. to mówisz że to wirus? Bo mam to od kilku lat ;)
Trzymajcie się !
powodzenia i dużo wytrwałości :)
KARIM_Mehmed
16-08-2019, 21:11
Z chęcią przyjmiemy pomoc każdego, a twoje propozycje ciekawie wyglądają.
Zgłoś się do mnie na Discordzie po 20tym, nie ma mnie w najbliższych dniach, to dodam cię do adminów i obgadamy różne kwestie wspólnie z Goro.
Jak ktoś może nam pomóc również w kwestiach moddingu to zapraszam. Poszukujemy również osób, które mogłyby nam pomóc w kwestiach historycznych, bo zdaję sobie sprawę, że jest na pewno wiele osób zajmujących się tym okresem historii na co dzień Myślałem też, aby poszukać takich osób na różnych stronach Fb, może ktoś zgodziłby się pomóc "charytatywnie" przy ciekawej modyfikacji.
P.S. do wszystkich, ukończyłem już obrazy przy wczytywaniu, jest ich z ponad 20, nie tylko z Europki, postaram się wstawić tu screeny tylko nie teraz, ponieważ piszę z telefonu.
Nie korzystam z jakichś discrodów, tłiterów czy innych dziwnych wynalazków, jestem człek starej daty :) Mogę pomóc w kwestii którą opisałem, więc możecie pisać priv jak macie gotowe kawałki.
MisterKali
22-08-2019, 23:31
Witam.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak prowadzić oblężenia na tym modzie? nie wiem kompletnie w co strzelać artylerią. Oblegam Ryge i za cholere nie moge niczego rozwalić aby przedostać się przez mury. Czy tylko machiny oblężnicze wchodzą w grę póki co?
PS: świetne tekstury murów!!!
Witam.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak prowadzić oblężenia na tym modzie? nie wiem kompletnie w co strzelać artylerią. Oblegam Ryge i za cholere nie moge niczego rozwalić aby przedostać się przez mury. Czy tylko machiny oblężnicze wchodzą w grę póki co?
PS: świetne tekstury murów!!!
Musisz mieć odpowiednie armaty do murów, domniemam że oblężenie prowadzisz serpentynami, spróbuj zrekrutować np kolubryne
Eutyches
26-08-2019, 08:41
Muszę przyznać, że dać muzę z mojego ulubionego, obok Baldurów cyklu cRPG, to strzał w dziesiątkę :P
Jest modyfikacja niestabilna, czasem trzeba kilkakrotnie startować i wywala np. przy wyborze państwa, albo jak chce się kontynuować.
Stare sposoby ratują sytuację u mnie, czyli skasowanie map.rwm i w katalogu i:\SteamGry\steamapps\common\Medieval II Total War\mods\potop\data\ui\
pliki battle.sd shared.sd strategy.sd
regenerują się i jakiś czas jest dobrze, nie ruszać tych z rozszerzeniem xml.
Szkoda, że CA nie chce tymi czasami się zająć, ale mamy fajną modyfikację i tak.
Pytanie mam, jak z wydarzeniami historycznymi jest? Mam zamiar jak wykończę ludzi i elfy w Śródziemiu, przysiąść do RONu i wykończyć banderowców^^ :P
edit:
Od strony graficznej jestem pełen uznania, szczególnie bitwy w nocy; nawet lepsza od Colonializm 1600 na silnik Empire, choć tutaj to chyba kwestia gustu by wchodziła.
Mała sugestia, by link do moda zaktualizować, ja sugeruję dać na googlowski dysk i po sprawie, na wieki wieków wtedy jest.
Napaliłem się na moda, jak łysy na grzebień, no ale wychowany na Trylogii Sienkiewicza, mam prawo :)
http://i58.tinypic.com/dpfrqf.jpg
Mod jest w fazie beta
Twórcy:
1. Attyla
Lider projektu
Grafik Jednostek
Maper
Modele Jednostek
Skrypter
2. Artem.pl
Eventy
Karty Jednostek
Grafiki
EDB
3. HellVard
Mapa
4. ordenus22
Drzewka rodowe
Rody dla Generałów
Urzędy dla Generałów
5. sadam86
Cytaty
EDB I EDU
7. k.m.
Mapa
Poprawianie błędów
8. Jarema.
Ikonki budynków
Kartyhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png (http://forum.totalwar.org.pl/#84804800) budynków
9. Muzg
UI
Muzyka
Grafiki
Specjalne podziękowania dla:
Administracji forum totalwar.org.pl za promocję i ofiarowanie subforum;
alreadydead-twórcy modów Blood n Guts v3 i Dynamic Terrain Textures v1;
Aravena- który pomógł w zaimplementowaniu moda na dziedzica frakcji;
BM309K58SMERCH- który dał attyli podstawy do modowania animacji;
Ensisa i Poliorketesa- którzy pozwolili wykorzystać ich cytaty w Potopie.;
Gigantusa- GeoMod;
Hereje- twórcy moda High Quality Sky Textures Project 1.0;
Moguntiacum i ekipy 1648 - Thirty Years of War za zgodę na użyczenie elementów swojego moda;
Musculusa Maximusa- który udzielił zgody na wykorzystanie w modzie jego wojowników afrykańskich;
Occhi Di Davide- twórcy modów: Better Grass i Better Water;
Pitera- AI na mapie kampanii;
Profesora -który udostępnił portrety dla panśtw arabskich;
thrashing_mada- twórca moda XVIIth Century Mod: Dominium Maris Baltici za użyczenie modeli i tekstur dla RON, Moskwy i Europy;
wino- instalka i pomoc w zaimplementowaniu muzyki.
Akcja moda rozpoczyna się w 1648 roku (Europa po pokoju westfalskim a Rzeczpospolita na początku wyniszczających wojen ze wszystkimi w zasadzie sąsiadami.), a kończy w 1750. Zależy nam na oddaniu realiów tamtych czasów więc w modzie występować będą eventy nawiązujące do wydarzeń z tamtego okresu. Gra ma być trudna i wymagająca. Mapa będzie powiększona i obejmować będzie: Europę, północną Afrykę, część Azji i niewielką część Ameryk. W modzie istnieć będzie system zwoływania pospolitego ruszenia. Powołanie odbywać się będzie na okres nie dłuższy niż 6 tur i tylko w przypadku, gdy zwołane wcześniej pospolite ruszenie zostało rozwiązane oraz, gdy państwo znajdować się będzie w stanie wojny. Tureckie i tatarskie pospolite ruszenie traktowane jest jak normalne wojsko zaciężne (tj. nie jest rozwiązywane po upływie określonego czasu). Ilość chorągwi pospolitego ruszenia uzależniona jest od obszaru (ilości prowincji) zajmowanego przez królestwo. W trakcie rozgrywki pojawi się nowa frakcja: Grecja. Jednak uruchomienie tego procesu nie będzie miało charakteru nieodwołalnego eventu zaprogramowanego w grze (coś jak najazd mongolski w vanilli) ale samo wydarzenie wywołane zostanie osłabieniem Osmanów i wzmocnieniem frakcji takich jak Francja, Wielka Brytania, Hiszpania, Cesarstwo Rzymskie czy Rzeczpospolita.
Opis instalacji:
1. Wszystkie party wypakować do np. D/Gry/Sega/Medieval II Total War/mods
2. W razie czego usuńcie map.rwm
Linki:
https://www.dropbox.com/s/nxqp7398jiyhn9r/potop.7z?dl=0
:help:
Dołączajcie do naszej ekipy, razem możemy stworzyć niesamowitą modyfikacje!
Potrzebujemy:
1. Grafika 3D (animacje, nowe jednostki, mapa taktyczna)
2.Skryptera
3. Historyka (opisy jednostek i frakcji, pomoc w doborze nowych jednostek)
4. Osobę która zrobi trailery i intro do moda
Sygnatury:
http://i62.tinypic.com/oub2ur.jpg
http://i57.tinypic.com/wbz38n.jpg
Muszę przyznać, że dać muzę z mojego ulubionego, obok Baldurów cyklu cRPG, to strzał w dziesiątkę :P
Jest modyfikacja niestabilna, czasem trzeba kilkakrotnie startować i wywala np. przy wyborze państwa, albo jak chce się kontynuować.
Stare sposoby ratują sytuację u mnie, czyli skasowanie map.rwm i w katalogu i:\SteamGry\steamapps\common\Medieval II Total War\mods\potop\data\ui\
pliki battle.sd shared.sd strategy.sd
regenerują się i jakiś czas jest dobrze, nie ruszać tych z rozszerzeniem xml.
Szkoda, że CA nie chce tymi czasami się zająć, ale mamy fajną modyfikację i tak.
Pytanie mam, jak z wydarzeniami historycznymi jest? Mam zamiar jak wykończę ludzi i elfy w Śródziemiu, przysiąść do RONu i wykończyć banderowców^^ :P
edit:
Od strony graficznej jestem pełen uznania, szczególnie bitwy w nocy; nawet lepsza od Colonializm 1600 na silnik Empire, choć tutaj to chyba kwestia gustu by wchodziła.
Wywalanie do pulpitu przy wyborze frakcji to był chyba mankament wszystkich modów na początku, potem ktoś na to patent wymyślał ale myśle, że to akurat najmniej przeszkadza w grze. Dobrze, że o tych plikach z końcówkę .sd przypomniałeś. Jakoś nie moge się zabarać to pogrania moda po pierwszym podejściu, gdzie ciągle mnie wywalało.
AI bitewne dziwnie działa.
Eutyches
30-08-2019, 10:55
Wywalanie do pulpitu przy wyborze frakcji to był chyba mankament wszystkich modów na początku, potem ktoś na to patent wymyślał ale myśle, że to akurat najmniej przeszkadza w grze. Dobrze, że o tych plikach z końcówkę .sd przypomniałeś. Jakoś nie moge się zabarać to pogrania moda po pierwszym podejściu, gdzie ciągle mnie wywalało.
AI bitewne dziwnie działa.
U mnie jest tak i na 200% to powoduje wywalanie, nie pamiętam już co trzeba zrobić by to zmienić, ale pamiętam jak Araven robił spolszczenie i coś tam kombinował z TEXT
AI bitewne zachowuje się ciekawie, już kilka razy mnie zaskoczyło, gram na kamerze generalskiej, poziom średni; np. stoją banderowcy na wzniesieniu i nawalają w moich czym się da ale nie dadzą się sprowokować i trza zaiwaniać na górę, ot taka mała rzeźnia wyszła :P
U mnie na tyle rzadko wywala, że spokojnie można grać, ja zastosowałem patch na 4gb, tak przy okazji TA z MOSem i już jest inaczej.
Bardzo przepraszam o moją nieobecność ale mam aktualnie wiele problemów zdrowotnych i rodzinnych, także nie mam czasu na obserwowacje forum ani tym bardziej pracę nad modem. bardzo proszę o zrozumienie i przepraszam raz jeszcze. Jednocześnie dziękuję za wszystkie komentarze zarówno te pochlebne jak i te z własnymi uwagami. Pierwsze co należy zrobić przy modzie to musi siąść przy nim ogarnieta osoba i pousuwac wszystkie błędy bo moim zdaniem kontynuujac pracę teraz tylko skumulujemy liczbę błędów w następnych wersjach
U mnie jest tak i na 200% to powoduje wywalanie, nie pamiętam już co trzeba zrobić by to zmienić, ale pamiętam jak Araven robił spolszczenie i coś tam kombinował z TEXT
AI bitewne zachowuje się ciekawie, już kilka razy mnie zaskoczyło, gram na kamerze generalskiej, poziom średni; np. stoją banderowcy na wzniesieniu i nawalają w moich czym się da ale nie dadzą się sprowokować i trza zaiwaniać na górę, ot taka mała rzeźnia wyszła :P
U mnie na tyle rzadko wywala, że spokojnie można grać, ja zastosowałem patch na 4gb, tak przy okazji TA z MOSem i już jest inaczej.
Chodziło mi o to, że łatwo rzuca strzeleckie jednostki i można je wybić konnicą, bo nie mają osłony. To AI bitewne tak działa z moim kampanijnym, jeśli chodzi o to, że potrafi się okopać na wzgórzu i nie dać się prowokować, bo to powiązane.
KARIM_Mehmed
01-09-2019, 20:51
W nowej wersji już nie ma tego błędu z wywalaniem do pulpitu przy wyborze frakcji. Jeśli wam wywala to widocznie, są jakieś pliki, które trzeba usunąć. Później to sprawdzę jeszcze, możliwe, że jest podobnie jak przy starszych wersjach i wystarczy tam usunąć kilka zbędnych plików, które wam się wygenerują same później przy wczytaniu nowej rozgrywki na waszym PC.
Najrozsądniejszym wyjściem będzie, jeśli skupimy się teraz ogólnie na usuwaniu błędów, zanim zaczniemy pracować na poważnie nad nowymi rzeczami. Co do ludzi pracujących nad modem to ja jestem od strony graficznej i tekstowej w modzie no i też od kontaktu z ludźmi głównie na forach i aplikacjach wszystkich, a Goro jest od całej głównej bazy, jednostek i bitew, jeśli jego nie ma to mod się nie rusza też do przodu, co chyba oczywiste ;) Teraz przez pewien okres czasu nie będzie mógł pracowac nad modem, ja przez ten czas spróbuję dalej ogarniać grafikę i poprawić kilka błędów w plikach tekstowych. Wino się zadeklarował, że nam pomoże przy muzyce jeszcze. Szukamy teraz kogoś kto nam pomoże przy usuwaniu błędów i zbędnych plików. Swoją drogą to jak czytam jakie są problemy u niektórych to mam wrażenie jakbym ja miał "lepszą" wersję moda od waszej z mniejszą iloscią błędów.
generalnie jest bardzo klimatycznie i fajnie, jest parę uwag dotyczących samej rozgrywki:
- Budowla Sicz Zaporoska daje jakieś niebotyczny zysk (budynek ma tam chyba z 15tyś dochodu) i po podbiciu staje się dla RON istną kopalnią złota. Można by walnąć skrypt ,który ten budynek usuwa gdy nad prowincją nie panują Kozacy.
- Wymieranie rodów to jakaś plaga. Do roku 1680 wymarła i w efekcie czego rozpadła się: Anglia, Rosja, Imperium Osmańskie. Niderlandy podbiły cała prawie Francje i Włochy, w efekcie czego na arenie państw zostało moje (RON) i z 5 innych. I ja również cierpie na poważne braki generałów.
- Trochę kłuje w oczy niejednolitość stylu graficznego dla jednostek, jedni są wykonani w ten a drudzy inny sposób. No i szkoci najemnicy nie mają tekstur, są na polu bitwy jako duchy. Ale to akurat marginalna kwestia.
-Trochę powtarzalna muzyka ale z tego co słyszałem to jest to kwestia już zgłoszona i znana
A co na plus?
Całkiem niezła stabilność (no do jakiś tam cudów to jeszcze daleko, ale one zazwyczaj były tworzone przez zespoły moderskie i to w czasach gdy hype na medievala 2 był większy)
Immersja (na ogromny plus nowe budynki, aż chciało by się jeszcze więcej :D)
Jednostki bardzo ładne
Nie ma problemów z oblężeniami, co jak na moda stawiającego na epoke wyposażoną w broń palną, można uznać za niebywałe osiągnięcie
Mury na arenie bitewnej z moda 1648 dodają mnóstwo immersji i klimatu, czuć że to nie po prostu pokolorwany średniowieczny zamek.
Koszty utrzymania, spore powodują, że należy bardzo rozważnie budować nasze armie, czasem lepiej po prostu wyszkolić czerń niż jakiś porządny oddział, mając naprawdę potężną gospodarke i wykorzystując to nienaturalne bogactwo Siczy, jestem w stanie wystawić może z 12 regimentów husarii zanim zaczęłoby mnie to rujnować finansowo. I tak jest fajnie, bo nie byłoby frajdy, gdyby wszystkie bitwy kończyły się masakrą, nie wszędzie mogę wysłać husarzy ;)
jestem w stanie wystawić może z 12 regimentów husarii zanim zaczęłoby mnie to rujnować finansowo. I tak jest fajnie, bo nie byłoby frajdy, gdyby wszystkie bitwy kończyły się masakrą, nie wszędzie mogę wysłać husarzy ;)
No właśnie, a jakby było jeszcze drożej to by było więcej frajdy, bo bot sobie radzi lepiej z mniejszymi ilościami wojsk. Jak jest powyżej 2 pełnych flag na prowincje to już totalnie sobie nie radzi.
Piter Ty jesteś w stanie popatrzeć do tego AI? tak żeby to miało ręce i nogi?
Jeśli chodzi o sprawę braku generałów to ja bym zaproponował taką rzecz, iż generałowie pojawiali by się w formie armii spawnowych, można im wtedy dodać między innymi portrety historyczne, co uważacie?
...Swoją drogą to jak czytam jakie są problemy u niektórych to mam wrażenie jakbym ja miał "lepszą" wersję moda od waszej z mniejszą iloscią błędów.
wersja steam nadpisuje niektóre pliki, np. zauważyłem, że jak miałem steamową to mi niektóre pliki bin z tekstem nie chodziły w modzie The last Kingdom, a gra brała sobie czy tam podmieniała te z podstawki. Wywaliłem więc w cholerę tą badziewną wersję steam i teraz używam tylko i wyłącznie pudełkowej, która w żaden sposób nie ingeruje w pliki.
Tak więc być może stąd różnice - jedni mają steamowy chłam a Ty pudło ;)
KARIM_Mehmed
03-09-2019, 20:45
Jeśli chodzi o sprawę braku generałów to ja bym zaproponował taką rzecz, iż generałowie pojawiali by się w formie armii spawnowych, można im wtedy dodać między innymi portrety historyczne, co uważacie?
Uważam to za dobry i rozsądny pomysł.
wersja steam nadpisuje niektóre pliki, np. zauważyłem, że jak miałem steamową to mi niektóre pliki bin z tekstem nie chodziły w modzie The last Kingdom, a gra brała sobie czy tam podmieniała te z podstawki. Wywaliłem więc w cholerę tą badziewną wersję steam i teraz używam tylko i wyłącznie pudełkowej, która w żaden sposób nie ingeruje w pliki.
Tak więc być może stąd różnice - jedni mają streamowy chłam a Ty pudło ;)
Wydaje mi się, że masz racje, miałem problemy z grami ze Steam już nie raz
Dlatego Steam nie polecam, a zwłaszcza grania w mody do gier ze Steamu.
Eutyches
03-09-2019, 22:01
wino http://forum.totalwar.org.pl/images/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez KARIM_Mehmed http://forum.totalwar.org.pl/images/buttons/viewpost-right.png (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?p=466833#post466833)
...Swoją drogą to jak czytam jakie są problemy u niektórych to mam wrażenie jakbym ja miał "lepszą" wersję moda od waszej z mniejszą iloscią błędów.
Wydaje mi się, że masz racje, miałem problemy z grami ze Steam już nie raz
Dlatego Steam nie polecam, a zwłaszcza grania w mody do gier ze Steamu.
Zostaje mi odkurzyć wersję pudełkową. Ciekaw jestem jak będzie, ale inne modyfikacje na steamie mam na myśli Romka 1 i Medka 2 chodzą spokojnie. Mi wywala przy wyborze jednostki w panelu rekrutacji jej, co zamieściłem w logu; dam znać jak mi poszło.
Trzymam kciuki za finalizację tej modyfikacji :)
AI bitewne moje przerobione AI od germanicu wrzuciłem i po jednej bitwie wydaje się, że lepiej bot walczy. Rzeczywiście po zmianach polecanych powyżej mniej wywala. Zmniejszyłem też dochody z miast i przekazałem Południowe Włochy Hiszpanii. Szkoda, że medek już niepopularny, bo myślę, że byłby to znany mod.
Eutyches
06-09-2019, 14:17
AI bitewne moje przerobione AI od germanicu wrzuciłem i po jednej bitwie wydaje się, że lepiej bot walczy.
Dasz go w linku? Pamiętam że Twoje AI ładnie dawało popalić w innych modach...
Szkoda, że medek już niepopularny, bo myślę, że byłby to znany mod.
Dlatego dałem, to http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?17254-Pomoc-i-promocja-moduj%C4%85cych-gry i coraz bardziej niecierpliwie czekam na odpowiedź. :(
Jest to bardzo dobra forma reklamy swoich prac, toż część z nich dlatego zamieszcza anonse ^^; nawet jakby przyszła przysłowiowa złotówka, ludzie dowiedzą się że coś takiego ma miejsce, a jest teraz "moda" na husarie, Kresy wschodnie itp...
Ubrać w jakąś fajną formę graficzną i pisemną, i Autorzy się mogą zdziwić :)
Mod byłby swoistym zastrzykiem historii alternatywnej, RON od morza do morza :)
Za dużo nie potestowałem, bo sav'ów się nie da wczytywać. Inne mody mi działają, z tym kiepsko. Ciągle cos.
Nie rozumiem po co te budynki z chorym dochodem, jak w Wenecji, która 10 000 zarabia.
Te budynki z chorym dochodem są po to żeby frakcje nie były wiecznie na minusie, nie miałem za bardzo czasu już tego dokładnie zrobić i przemyśleć dlatego to wyszło jak wyszło
Eutyches
06-09-2019, 20:04
goro496 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?8658-goro496), Piter (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?4168-Piter)Zedytowałem swojego poprzedniego posta :)
Te budynki z chorym dochodem są po to żeby frakcje nie były wiecznie na minusie, nie miałem za bardzo czasu już tego dokładnie zrobić i przemyśleć dlatego to wyszło jak wyszło
Mi te dochody odpowiadają, bo to bliższe mojej wizji Total War :)
Zedytowałem swojego poprzedniego posta :)
Mi te dochody odpowiadają, bo to bliższe mojej wizji Total War :)
Mi po prostu chodzi o to żeby nie było ułatwień dla gracza. Dobry ten mod :)
Tylko u mnie forty jkozackie mają drewnianą palisadę,a moge budować wieże obleznicze.
Mod naprawdę dobry :)
Eutyches
09-09-2019, 15:23
Mod jest przekozacko :P husarski :P. Zapisy ze starej wersji zadziałały, 20 lat mordowania innych^^ nie poszło na darmo a zmiany wprowadzone się zaktualizowały, oczywiście że trzeba wywalić plik map.rwm i na razie pięknie śmiga.
Podoba mnie się, że mając potężne miasta z całą infrastrukturą dają porządny dochód, a nie jakieś sztuczne biedowanie. Komp widze, też daje radę i Imperium Osmańskie, to Imperium Osmańskie (znowu emotka, co poradzę że jako sympatyk Bizancjum, mod ten mi się podoba ;) )
Jedyne co mi brak, to eventu z automatu ze Szwedami, no chyba że im pomieszałem niechcący szyki załatwiając cześć niemieckich państw?
Mnie za często wywala, co bitwe i jakieś bugi na mapie. Nie da się grać, inne mody mi działają dobrze.
Eutyches
09-09-2019, 18:13
Niektóre mody się gryzą, zależy co masz. Gram na wersji steamowskiej, bo pudełkowej nie jestem wstanie zainstalować, generalnie przyjmuje się że nie powinny ale różnie z tym jest. Grasz w tą najnowszą, poprawioną przez Karima?
Ja do wszystkich modów jak gram stosuje 4gpatch, u mnie robi różnicę...Nic mi innego nie przychodzi do głowy.
Eutyches
10-09-2019, 17:32
Moglibyście mi wyjaśnić co ze starą ekipą? Czy wszyscy dali sobie spokój z modem?
btw
Grafiki zniknęły, mam nadzieję że wrócą :)
http://i58.tinypic.com/dpfrqf.jpg
Mod jest w fazie beta
Twórcy:
1. Attyla
Lider projektu
Grafik Jednostek
Maper
Modele Jednostek
Skrypter
2. Artem.pl
Eventy
Karty Jednostek
Grafiki
EDB
3. HellVard
Mapa
4. ordenus22
Drzewka rodowe
Rody dla Generałów
Urzędy dla Generałów
5. sadam86
Cytaty
EDB I EDU
7. k.m.
Mapa
Poprawianie błędów
8. Jarema.
Ikonki budynków
Kartyhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png (http://forum.totalwar.org.pl/#84804800) budynków
9. Muzg
UI
Muzyka
Grafiki
Specjalne podziękowania dla:
Administracji forum totalwar.org.pl za promocję i ofiarowanie subforum;
alreadydead-twórcy modów Blood n Guts v3 i Dynamic Terrain Textures v1;
Aravena- który pomógł w zaimplementowaniu moda na dziedzica frakcji;
BM309K58SMERCH- który dał attyli podstawy do modowania animacji;
Ensisa i Poliorketesa- którzy pozwolili wykorzystać ich cytaty w Potopie.;
Gigantusa- GeoMod;
Hereje- twórcy moda High Quality Sky Textures Project 1.0;
Moguntiacum i ekipy 1648 - Thirty Years of War za zgodę na użyczenie elementów swojego moda;
Musculusa Maximusa- który udzielił zgody na wykorzystanie w modzie jego wojowników afrykańskich;
Occhi Di Davide- twórcy modów: Better Grass i Better Water;
Pitera- AI na mapie kampanii;
Profesora -który udostępnił portrety dla panśtw arabskich;
thrashing_mada- twórca moda XVIIth Century Mod: Dominium Maris Baltici za użyczenie modeli i tekstur dla RON, Moskwy i Europy;
wino- instalka i pomoc w zaimplementowaniu muzyki.
Akcja moda rozpoczyna się w 1648 roku (Europa po pokoju westfalskim a Rzeczpospolita na początku wyniszczających wojen ze wszystkimi w zasadzie sąsiadami.), a kończy w 1750. Zależy nam na oddaniu realiów tamtych czasów więc w modzie występować będą eventy nawiązujące do wydarzeń z tamtego okresu. Gra ma być trudna i wymagająca. Mapa będzie powiększona i obejmować będzie: Europę, północną Afrykę, część Azji i niewielką część Ameryk. W modzie istnieć będzie system zwoływania pospolitego ruszenia. Powołanie odbywać się będzie na okres nie dłuższy niż 6 tur i tylko w przypadku, gdy zwołane wcześniej pospolite ruszenie zostało rozwiązane oraz, gdy państwo znajdować się będzie w stanie wojny. Tureckie i tatarskie pospolite ruszenie traktowane jest jak normalne wojsko zaciężne (tj. nie jest rozwiązywane po upływie określonego czasu). Ilość chorągwi pospolitego ruszenia uzależniona jest od obszaru (ilości prowincji) zajmowanego przez królestwo. W trakcie rozgrywki pojawi się nowa frakcja: Grecja. Jednak uruchomienie tego procesu nie będzie miało charakteru nieodwołalnego eventu zaprogramowanego w grze (coś jak najazd mongolski w vanilli) ale samo wydarzenie wywołane zostanie osłabieniem Osmanów i wzmocnieniem frakcji takich jak Francja, Wielka Brytania, Hiszpania, Cesarstwo Rzymskie czy Rzeczpospolita.
Opis instalacji:
1. Wszystkie party wypakować do np. D/Gry/Sega/Medieval II Total War/mods
2. W razie czego usuńcie map.rwm
Linki:
https://www.dropbox.com/s/nxqp7398jiyhn9r/potop.7z?dl=0
:help:
Dołączajcie do naszej ekipy, razem możemy stworzyć niesamowitą modyfikacje!
Potrzebujemy:
1. Grafika 3D (animacje, nowe jednostki, mapa taktyczna)
2.Skryptera
3. Historyka (opisy jednostek i frakcji, pomoc w doborze nowych jednostek)
4. Osobę która zrobi trailery i intro do moda
Sygnatury:
http://i62.tinypic.com/oub2ur.jpg
http://i57.tinypic.com/wbz38n.jpg
anachoreta
22-09-2019, 08:53
Mam pytanie, czy w najnowszej wersji, są srebrne duchy modeli, testowałem, z tym modem, Holandię i mnie to denerwowało, odinstalowałem,ale mam zamiar ponownie, pobrać i porównać z ukrainsko-rosyjskim ,,Ogniem i Mieczem,,
Eutyches
22-09-2019, 09:55
Nigdy nie miałem czegoś takiego, jest jak podałem w temacie ze screenami i filmikami, można sobie zerknąć i podjąć decyzję.
Ogniem i Mieczem miał potencjał, ale trochę fantasy się zrobił, choć szkoda że nie ma jakiejś kooperacji między modującymi i moda wspólnego ;)
tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?17399-Screeny-i-filmy-z-rozgrywki
Mam pytanie, czy w najnowszej wersji, są srebrne duchy modeli, testowałem, z tym modem, Holandię i mnie to denerwowało, odinstalowałem,ale mam zamiar ponownie, pobrać i porównać z ukrainsko-rosyjskim ,,Ogniem i Mieczem,,
Nie ten problem został rozwiązany oraz zostało dodane wiele nowych jednostek. Mogą się jeszcze trafić "srebrne" jednostki choćby ze zwykłego przeoczenia podczas naprawy ale o ile mi wiadomo to nikt takich problemów nie zgłaszał
Da się coś zrobić z tym wymieraniem rodów? Nowi generałowie lub bohaterowie chwili umierają od razu po ich przyjęciu. To błąd czy celowy skrypt?
Zmieniłem sobie dochody budynków i wyłączyłem zimę w plikach, a tak poza tym da się grać. Mod bardzo klimatyczny i mam nadzieję, że to nie koniec prac nad nim.
Kawał solidnej roboty.
Pozdrawiam
Da się coś zrobić z tym wymieraniem rodów? Nowi generałowie lub bohaterowie chwili umierają od razu po ich przyjęciu. To błąd czy celowy skrypt?
Swego czasu (jeśli się nie mylę) to że się tak wyrażę pierwsza grupa moderów coś próbowała zrobić w tym aspekcie żeby mod był bardziej historyczny. Być może i zastosowali jakiś skrypt ale to jest pytanie do nich
Czy mógłby ktoś opisać krok po kroku jak ten mod zainstalować i wstawić wszystkie linki co trzeba pobrać, ponieważ chętnie bym pograł ale do tej pory nie miałem żadnego kontaktu z tym modem a jakoś całego tematu nie mam siły przeczesywać :D
Eutyches
12-02-2020, 20:24
Czy mógłby ktoś opisać krok po kroku jak ten mod zainstalować i wstawić wszystkie linki co trzeba pobrać, ponieważ chętnie bym pograł ale do tej pory nie miałem żadnego kontaktu z tym modem a jakoś całego tematu nie mam siły przeczesywać :D
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9229-Potop-Total-War&p=465073&viewfull=1#post465073
(http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9229-Potop-Total-War&p=465073&viewfull=1#post465073)http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9229-Potop-Total-War&p=466063&viewfull=1#post466063
ok to linki mam a jakaś ścieżka jak to instalować, bo jestem w tym temacie kompletnie zielony
Eutyches
14-02-2020, 06:01
Lanca04 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?13896-Lanca04)Wypakuj katalog z nazwą potop do katalogu o nazwie mods w Medku 2. I odpal z aplikacji tam opisanej exe. Kliknij w zdjęcie^^...
https://i.ibb.co/K598LyD/dasa.jpg (https://ibb.co/L0CsJpr)
Nie wiem co jest grane ale po wypakowaniu, tego pliku exe nie ma, są wszystkie jak u Ciebie oprócz tego jednego.
Eutyches
14-02-2020, 16:25
Nie wiem co jest grane ale po wypakowaniu, tego pliku exe nie ma, są wszystkie jak u Ciebie oprócz tego jednego.
To odpal z pliku Executable.bat pójść powinno.
Dzięki wielkie, gra się odpaliła, mam tylko jeszcze jedno pytanko, czy w modzie da się zmniejszyć liczbę żołnierzy w jednostce, ponieważ gra trochę zacina przy bitwie pełnych armii a takowej opcji w ustawieniach nie ma.
Eutyches
15-02-2020, 14:39
Dzięki wielkie, gra się odpaliła, mam tylko jeszcze jedno pytanko, czy w modzie da się zmniejszyć liczbę żołnierzy w jednostce, ponieważ gra trochę zacina przy bitwie pełnych armii a takowej opcji w ustawieniach nie ma.
Nie powinno nic zacinać :P
https://www.gry-online.pl/S030.asp?ID=66507
Spróbuj tego, bo właśnie piękno moda każdego a szczególnie takich, to w epickich bitwach.
Dzięki za pomoc, niestety niewiele to zmieniło dla przykładu odpaliłem bitwę historyczną pod Wiedniem, i w dalszym ciągu jest praktycznie nie grywalna z powodu spowolnienia i zacięć. Chyba, że jakoś to źle zainstalowałem ale tam pisało tylko wybrać launcher kingdom i zatwierdzić.
Eutyches
15-02-2020, 20:52
Podaj mi jaki masz sprzęt, system, bo prawdopodobnie tam coś jest niezbyt, znaczy się Medek 2 to stara gra :P
Tak myślę, że to wina procesora intel core i5 4200u cpu 1.60ghz 2.30ghz, bo reszta sprzętu już w miarę normalna. Dlatego też chciałem tą liczbę jednostek zmniejszyć bo te spowolnienia i cięcia normalnie nie występują.
Eutyches
15-02-2020, 21:11
Tak myślę, że to wina procesora intel core i5 4200u cpu 1.60ghz 2.30ghz, bo reszta sprzętu już w miarę normalna. Dlatego też chciałem tą liczbę jednostek zmniejszyć bo te spowolnienia i cięcia normalnie nie występują.
Ustaw sobie wielkość oddziału najmniejszą na początek, możliwe że to prawda z tym procesorem, to laptop? Laptopy do gier, to ciężka sprawa, ale próbuj. Jeszcze weź wyłącz antyaliasing i napisz czy, coś to dało.
Właśnie w tym cały problem, w tym modzie nie ma opcji zmniejszenia jednostki, i tak to laptop, jak wyłączę antyaliasing to jest pewna poprawa, ale w sumie ogólnie to nie jest wielki problem bo dopiero jest dyskomfort w graniu przy dwóch pełnych armiach gdzie w oddziale jest po około 200 osób. Także nie ma problemu po prostu byłem ciekawy czy jest gdzieś opcja zmniejszenia jednostek, bo nie ma takowej w opcjach obrazu. :D
Jak może nie być w modzie opcji zmiany wielkości jednostki, skoro to jest ustawienie w grze?
No bo tam tego nie ma, w złym miejscu szukasz.
Faktycznie byłem pewny, że to w ustawieniach obrazu będzie a ta opcja jest w ustawieniach kamery, mój błąd :D
witam po długiej przerwie
Trochę laickie pytanie,ale jak mogę wyłączyć podpisy agentów i generałów (ich imiona) na mapie kampanii?
Po zainstalowaniu Potopu zmieniło mi się to nawet w Bellum Crucis
MisterKali
01-03-2020, 02:23
ctrl + N ;)
Witam , gram RON na modzie/patchu 1.2 , dotychczas gra bardzo często wywalała , bawiłem się trochę z plikiem map.rwm , dało się jakiś grać.
Ale teraz mam taki problem , że kończe 54 turę , i gdy przychodzi kolej Szwecji wywala do pulpitu , i dzieje się tak za każdym razem przy próbie zakończenia tury.
Wie ktoś może jak to obejść ? Pewnie niedługo zainstaluje nowszą wersje , ale chciałbym najpierw ukończyć kampanię na tej starszej , bez żadnych zmian , bo gra mi się po prostu świetnie , pomijając te crashe.
Witam , gram RON na modzie/patchu 1.2 , dotychczas gra bardzo często wywalała , bawiłem się trochę z plikiem map.rwm , dało się jakiś grać.
Ale teraz mam taki problem , że kończe 54 turę , i gdy przychodzi kolej Szwecji wywala do pulpitu , i dzieje się tak za każdym razem przy próbie zakończenia tury.
Wie ktoś może jak to obejść ? Pewnie niedługo zainstaluje nowszą wersje , ale chciałbym najpierw ukończyć kampanię na tej starszej , bez żadnych zmian , bo gra mi się po prostu świetnie , pomijając te crashe.
ciężka sprawa, najlepiej od razu przesiądź się na nowszą wersje, możesz wczytywać zapis dopóki nie wywali (tak, czasami działa :D) i podeślij loga, zobacze co się dzieje
ciężka sprawa, najlepiej od razu przesiądź się na nowszą wersje, możesz wczytywać zapis dopóki nie wywali (tak, czasami działa :D) i podeślij loga, zobacze co się dzieje
Ale czy po przesiadce na 1.21 save z v1.2 bedzie działać ?
Jeśli chodzi o log , to gdzie go znajde ? W głównym folderze z grą jest taki folder , ale log w środku ma z kilkanaście stron , przeglądając ten temat widziałem jak ktoś wrzucał loga i zajmował dosłownie parenaście linijek.
Ale czy po przesiadce na 1.21 save z v1.2 bedzie działać ?
Jeśli chodzi o log , to gdzie go znajde ? W głównym folderze z grą jest taki folder , ale log w środku ma z kilkanaście stron , przeglądając ten temat widziałem jak ktoś wrzucał loga i zajmował dosłownie parenaście linijek.
Niestety nie będzie działał, wersja 1.21 to jest praktycznie inna gra.
Skopiuj z loga ostatnie 10 linijek
Niestety nie będzie działał, wersja 1.21 to jest praktycznie inna gra.
Skopiuj z loga ostatnie 10 linijek
Tak to wygląda :
12:15:44.531 [game.script.trigger] [trace] Trigger <supplyinitialgain> fired
12:15:44.532 [game.script.trigger] [trace] Trigger <supplyinitialgain> fired
12:15:44.540 [game.script.exec] [trace] exec <inc_event_counter> at line 4308 in mods/potop/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt
12:15:44.547 [game.script.exec] [trace] exec <set_event_counter> at line 3624 in mods/potop/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt
12:15:44.547 [game.script.exec] [trace] exec <if> at line 4317 in mods/potop/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt
12:15:44.547 [game.script.exec] [trace] exec <if> at line 4327 in mods/potop/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt
12:15:44.547 [game.script.trigger] [trace] Trigger <0046_P_Normalise> fired
12:15:44.547 [game.script.trigger] [trace] Trigger <0085_Update_Religion> fired
12:15:44.547 [game.script.trigger] [trace] Trigger <0089_Update_Band_Together1> fired
12:15:44.548 [game.script.trigger] [trace] Trigger <0090_Update_Band_Together2> fired
12:15:44.548 [game.script.trigger] [trace] Trigger <0091_Update_BandTogether3> fired
W dużym skrócie problem jest ze skryptami, jeśli mówisz, że wywala przy Szwecji to wnioskuje, że wadliwy jest skrypt dotyczący potopu, mogę Ci to naprawić ale i tak będziesz musiał zacząć kampanie od nowa. Proponuje od razu przesiąść się na nowszą wersje moda, szybko się zaklimatyzujesz ;)
W dużym skrócie problem jest ze skryptami, jeśli mówisz, że wywala przy Szwecji to wnioskuje, że wadliwy jest skrypt dotyczący potopu, mogę Ci to naprawić ale i tak będziesz musiał zacząć kampanie od nowa. Proponuje od razu przesiąść się na nowszą wersje moda, szybko się zaklimatyzujesz ;)
Dlaczego nie założycie normalnego nowego tematu z linkiem do najnowszej wersji w pierwszym poście. Ja np. jakbym chciał sobie ściągnąć najnowszą wersję do nie jestem w stanie jej znaleźć :D
No nic , wczoraj pobrałem i dzisiaj zaczne sobie grać.
Dzięki za informacje.
OGŁOSZENIE!!!
Chciałbym powrócić do Potopu i pousuwać trochę błędów w modzie, znalazłaby się osoba która się na tym zna i miała chęci pomóc?
Bombardierro97
07-04-2020, 12:51
Jakiej pomocy oczekujesz?
Czy można pomóc, nigdy nie robiąc modów ale mając podstawowe umiejętności programistyczne? Chciałbym pomóc aby się czegoś nauczyć, oraz mega chciałbym sobie zagrać w tego moda.
Jakiej pomocy oczekujesz?
Bardzo dobre pytanie :D szukam przede wszystkim kogoś ogarniętego już w modowaniu bo eliminacja błędów w potopie nie należy do łatwych, ja sam umiem tyle ile sam się zdołałem nauczyć i niestety ale w pojedynke to nic nie zrobie
Le Pakul
17-04-2020, 16:25
Nie znam się na modowaniu, przedstawię tylko kilka obserwacji i propozycji zmian z punktu widzenia gracza.
Zdobyłem dziś Moskwę, było to pierwsze miasto jakie zająłem Carstwu. Spowodowało to upadek frakcji niestety...Generalnie państwa w tej modyfikacji padają jak muchy, nie są podbijane przez inne, po prostu nagle stają się "rebelianckie", prawdopodobnie przez wymarcie dynastii. Warto było by to poprawić bo psuję to zabawę.
Dlaczego na Litwie nie można werbować husarii? Niedopatrzenie czy świadoma decyzja? Czytałem jakiś czas temu książkę o bitwie pod Chocimiem 1621 i jestem pewien że była tam wspominana "litewska husaria" więc jestem zdania że powinna być możliwość rekrutacji chorągwi husarskich też na Litwie.
Bardzo fajnie że istnieje w tej modyfikacji tabor kozacki ale raz że taboru nie używali tylko kozacy(patrz np. bitwa pod Cecorą 1620)więc np taka Rzeczpospolita powinna móc rekrutować piechotę z taborem zarówno polską jak i kozacką(bo czemu rejestrowi nie mogą korzystać z wozów taborowych?) a dwa że fajnie by było gdyby wozów w oddziale było więcej o ile to możliwe. Szturmując Moskwę zauważyłem że mury Moskwy są takie jak w M2TW bez modyfikacji tj. bez bastionów. Nie wiem na ile jest to problem powszechny, trzeba by dopilnować żeby wszystkie miasta miały fortyfikację z epoki. Gdyby dało się jeszcze wciągnąć na mury i bastiony artylerię to było by wspaniale.
Zamość jest zamkiem na potrzeby tej modyfikacji. Moim zdaniem powinien być miastem. W ogóle jeśli chodzi o zamki to proponuję wszystkie pozamieniać na miasta otoczone murem z bastionami albo przeróbkę zamków tak aby pasowały do warunków XVII w. Jeśli chodzi o koszty budowy, rekrutacji i ilość tur jaka jest potrzebna do przeszkolenia jednostki to uważam że powinno to zależeć od wybranego poziomu trudności kampanii. Tańsze i szybsze budowanie i rekrutacja na poziomie łatwym niż trudnym.
Wracając do zdobycia Moskwy. Z jej złupienia otrzymałem około 4000 - to trochę mało, ze złupienia stolicy Chanatu Krymskiego było jeszcze mniej, ze złupienia Rygi otrzymałem kilkakroć więcej niż z Moskwy-nielogiczne. Jeśli chodzi o dyplomację, jestem zdania że powinien być określony czas po którym państwo jest zmęczone wojną a co za tym idzie łatwe staje się zawarcie pokoju i nie zrywanie go przez drugą frakcję np przez min. 10 lat. Rajtaria i jazda pancerna ma bardzo mało amunicji w porównaniu np z muszkieterami, wolałbym żeby mogła strzelać dłużej, to bardzo przydatne w walce z Tatarami.
Przyjrzę się Twoim propozycją, na chwilę obecną próbuje usunąć błędy ale niestety stoję w miejscu.
Na pewno przepatrze bogaactwo miast, na zmianie murów się nie znam więc tego nie będę dotykał.
Generalnie państwa w tej modyfikacji padają jak muchy, nie są podbijane przez inne, po prostu nagle stają się "rebelianckie", prawdopodobnie przez wymarcie dynastii. Warto było by to poprawić bo psuję to zabawę.
Tak, masz rację, mam już pomysł jak to zmienić, niestety jest to bardzo czasochłonne.
Dlaczego na Litwie nie można werbować husarii? Niedopatrzenie czy świadoma decyzja? Czytałem jakiś czas temu książkę o bitwie pod Chocimiem 1621 i jestem pewien że była tam wspominana "litewska husaria" więc jestem zdania że powinna być możliwość rekrutacji chorągwi husarskich też na Litwie.
Po prostu żeby było trudniej. Ja pracując na modyfikacją nie skupiam się na historyczności tylko na grywalności. Dlatego w niektórych przypadkach "naciągnąłem fakty".
Gdyby dało się jeszcze wciągnąć na mury i bastiony artylerię to było by wspaniale.
Z tego co wiem to zagraniczni moderzy próbowali rozgryźć ten temat ale niestety chyba doszli do wniosku że się nie da.
W ogóle jeśli chodzi o zamki to proponuję wszystkie pozamieniać na miasta otoczone murem z bastionami.
Gra zwariuje niestety :D
Rajtaria i jazda pancerna ma bardzo mało amunicji w porównaniu np z muszkieterami, wolałbym żeby mogła strzelać dłużej, to bardzo przydatne w walce z Tatarami.
Tu chodzi o to, że te jednostki walczyły w taki sposób, że podczas szarży oddawały kilka salw, natomiast potem przechodziły do walki wręcz. Jeśli dałbym im więcej amunicji to byłyby to zbyt mocne jednostki.
Le Pakul
18-04-2020, 11:43
Z tego co wiem to zagraniczni moderzy próbowali rozgryźć ten temat ale niestety chyba doszli do wniosku że się nie da.
Znalazłem filmik na yt: https://www.youtube.com/watch?v=y-8tjbGd-88 9 sekund po pierwszej minucie jest pokazana artyleria strzelająca z muru. Może dało by radę jakoś "oszukać" grę tak aby potraktowała artylerię jako zwykłą piechotę i umożliwiła jej ustawienie na murach? Nie wiem jak to zrobiono ale ten film wskazuje na to że jest jakis sposób.
Gra zwariuje niestety :D To może dało by radę, tak jak jest to w podstawowym m2tw, pozostawić w opcjach budowania przekształcenie konkretnego zamku na miasto? Wtedy gracz wg swojego widzimisie przebudowywał by wybrane zamki.
[QUOTE=Le Pakul;474004]Znalazłem filmik na yt: https://www.youtube.com/watch?v=y-8tjbGd-88 9 sekund po pierwszej minucie jest pokazana artyleria strzelająca z muru. Może dało by radę jakoś "oszukać" grę tak aby potraktowała artylerię jako zwykłą piechotę i umożliwiła jej ustawienie na murach? Nie wiem jak to zrobiono ale ten film wskazuje na to że jest jakis sposób.
1648, jeden z najładniejszych, klimatycznych a zarazem najbardziej awaryjnych modów jaki powstał.Widać można oszukać, ale (oczywiście w moim przypadku) kosztem większej ilości błędów.
Prośba ogromna, mógłby mi ktoś podrzucić cały plik ui?
Będę bardzo wdzięczny, w innym przypadku bede musiał pobierać całość moda
polski76
18-04-2020, 19:21
Prośba ogromna, mógłby mi ktoś podrzucić cały plik ui?
Będę bardzo wdzięczny, w innym przypadku bede musiał pobierać całość moda
Bez problemu ale jak podaj adres e mail
Bez problemu ale jak podaj adres e mail
Dzięki wielkie, ale już się znalazł ktoś pomocny :D
Czyli jednak ktoś czeka na poprawki /? :D
polski76
18-04-2020, 19:56
Dzięki wielkie, ale już się znalazł ktoś pomocny :D
Czyli jednak ktoś czeka na poprawki /? :D
Czeka to mało powiedziane...;D
Dobra, znalazłem problem gdzie wywala grafikę. Problemem są nowe jednostki bo na starych wszystko działa w porządku. Zna się ktoś na dodawaniu nowych jednostek do EDB?
Spróbujcie usunąć zaznaczone pliki z katalogu UI, oprócz tego tego możecie usunąć map.rwm i sprawdzcie czy dalej wywala z wyboru jednostek, oczywiście podzielcie się wynikiem :D
Eutyches
01-05-2020, 07:59
goro496 - mam propozycję by nanieść wszystkie aktualne linki i informacje w jednym miejscu? Nie chcę ci się wtrącać w twoją pracę, ale jakbyś założył nowy temat z informacjami, to byłoby przejrzyściej, bo Artem rozumiem, to zrezygnował? Ile z inf w pierwszym poście tego tematu jest aktualne?
- mam propozycję by nanieść wszystkie aktualne linki i informacje w jednym miejscu? Nie chcę ci się wtrącać w twoją pracę, ale jakbyś założył nowy temat z informacjami, to byłoby przejrzyściej, bo Artem rozumiem, to zrezygnował? Ile z inf w pierwszym poście tego tematu jest aktualne?
Z Artemem nigdy nie udało mi się skontaktować, jednynie co to rozmawiałem z Muzgiem i chyba Ordenusem, także niewiele jest aktualnych informacji jeśli chodzi o pierwszy post :D Stworzę osobny wątek jako np. Potop Total War v1.3
Eutyches
01-05-2020, 08:31
Z Artemem nigdy nie udało mi się skontaktować, jednynie co to rozmawiałem z Muzgiem i chyba Ordenusem, także niewiele jest aktualnych informacji jeśli chodzi o pierwszy post :D Stworzę osobny wątek jako np. Potop Total War v1.3
Super, a ten się zamknie, wyjąwszy jakieś posty ważne, choć można by już odciąć pępowinę od ludzi, którzy zostawili swój projekt, fajnie że to robisz, bo ogrom pracy jest włożony, a Potop jak widać po reakcjach na FB jest cały czas w pamięci graczy :)
Super, a ten się zamknie, wyjąwszy jakieś posty ważne, choć można by już odciąć pępowinę od ludzi, którzy zostawili swój projekt, fajnie że to robisz, bo ogrom pracy jest włożony, a Potop jak widać po reakcjach na FB jest cały czas w pamięci graczy :)
To jest jakaś grupa na fb?