PDA

Zobacz pełną wersję : Divide Et Impera - Dyskusja ogólna

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9

marengo
28-02-2014, 19:16
Nic dziwnego, skoro założyłeś laboratorium, gdzie prowadzisz eksperymenty na żołnierzach, każąc im tłuc się ze sobą, a Ty patrzysz co z tego wychodzi :P

przemoxdlol
28-02-2014, 20:03
No to Rafkosie życzę udanej pracy, a teraz takie pytanko, czy wiesz może coś na temat premiery wersji 0.8 bo ja już nie mogę się doczekać... :lol:

marengo
28-02-2014, 21:41
Jest wielce prawdopodobne, że w przyszłym tygodniu, tak samo jak patch nr 10, co nie jest dobrą wieścią dla sympatyków moda...

Raser1991
01-03-2014, 09:40
Czesto się tak,zdarza ,że Zjawia się nowy Patch....kiedy będzie mod....w każdym razie moim,skromnym zdaniem będziemy musieli poczekać na jakąś jeszcze poprawkę....do DEI jak wyskoczy patch 10....bo znów pomieszają się statystyki jednostek,ewentualnie gra...nie Ruszy scrashuje...

Rafkos
02-03-2014, 18:12
Znalazłby się ktoś do użyczenia mi swojego pliku lokalizacyjnego z Roma? Jest mi bardzo potrzebny do zakończenia prac nad tłumaczeniem bety 0.8 DeI. Z góry dzięki ;)

@edit
Dzisiaj z pomocą Kama zakończyłem pracę nad spolszczeniem wersji beta 0.8, więc mogę z radością oznajmić, że tuż po premierze będziecie mogli zagrać w całość po polsku :)

gogles
04-03-2014, 15:22
DeI na steam da się wyłączyć ? chce zagrać na dniach z kolegą a wiem że na modzie nie mozna.

Druga sprawa czy to że nie dostaje misji od Senatu to wszystko oki. Od zainstalowania DeI tego elementu gry nie zaobserwowałem

Po trzecie ;p pierwszy raz wywaliło mnie z gry... ? Slyszeliście aby DeI robił takie problemy ?

Rafkos
04-03-2014, 15:43
DeI na steam da się wyłączyć ? chce zagrać na dniach z kolegą a wiem że na modzie nie mozna.
Jeżeli kolega zainstaluje te same mody, to nic nie stoi na przeszkodzie aby grać wspólnie coop lub bitwę. Mody możesz wyłączyć poprzez odhaczenie pola przy jego nazwie.

Po trzecie ;p pierwszy raz wywaliło mnie z gry... ? Slyszeliście aby DeI robił takie problemy ?
DeI miało pewne problemy z bitwami (któraś jednostka to powodowała), najlepiej jest poczekać na wersję 0.8, która wyjdzie na dniach i wprowadzi wiele nowych rzeczy.

gogles
04-03-2014, 15:46
DeI miało pewne problemy z bitwami (któraś jednostka to powodowała), najlepiej jest poczekać na wersję 0.8, która wyjdzie na dniach i wprowadzi wiele nowych rzeczy.

Dziękuje za szybką odpowiedz. Wiec czekam na patcha 10 oraz DeI w wersji 0.8

PioterC
05-03-2014, 22:01
ciekawi co mają wprowadzać te reformy w nowym DeI... po przejściu z reform Kamillusa na Publiusza zniknęło mi kilka jednostek, a te które pozostały nie różnią się praktycznie od tych "wcześniejszych"...

marengo
05-03-2014, 22:17
Nie gram w DeI, ale wystarczy spojrzeć na schemat reform rzymskich, który podawałem w tym temacie a Kam w innym, aby zauważyć że wśród piechoty rzymskiej zaczynają dominować oddziały posiadające jako główną broń zaczepną miecz, co staje się charakterystyczne dla sztuki wojennej potomków Romulusa.

marchlew
05-03-2014, 22:37
wiadomo dlaczego ze steam znikly dwie czesci DeI ?

Shay Ruan
05-03-2014, 22:40
Pewnie ma to związek z tym, że zawierały jakieś błędy.

marengo
05-03-2014, 22:41
Na twcenter jest już wersja 0.80a, więc pewnie naprawili niektóre usterki i zaczną ją udostępniać :)

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -HAVE-COME (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-(REFORMS-HAVE-COME)!)-Download-link-(version-0-80a-updated-05-03-14)

Ledwie to napisałem, a już pojawiał się wersja 0.80b :lol:

Muszę jednak zauważyć, iż to co teraz dzieje się z tym modem w żaden sposób mnie nie zaskakuje ;)

PioterC
06-03-2014, 08:57
już są cztery paczki na Steamie i wszystkie mi ładnie się pobrały... ciekawe, czy będę musiał startować grę od nowa...

Shay Ruan
06-03-2014, 12:30
Dawno nie grałem w Dei i mam pytanie. Co się stało z animacjami zabijania? W ogóle nie widzę obcinania rąk i głów, wszystko jest takie biedne... Nie mówię Tu o animacjach walki bo te dalej są świetne, chodzi mi o same animacje śmierci.

marchlew
06-03-2014, 13:38
Mod jest super ale irytuje mnie jedna sprawa w nim ..nie wiem moze ja tak mam albo nie potrafie grac .. troszke przesadzili z armiami dla wrogow ..gram Baktiria mam 4 armie i 6 miast a jacys Roxanie maja jakies dwie wioski na stepie i ciagle mnie zalewaja wojskiem ...jest to o tyle irytujace ze maja samych lucznikow konnych i nie moge ich scigac po mapie a jak juz dojde jakims cudem to i tak mnie wykoncza strzalami :-( poza tym buduje koszary pisze ze umozliwia werbunek falangi i innych jednostek a nie moge ich zorganizowac ?? wie ktos o co chodzi ..nie wspomne juz o grze Macedonia tam praktycznie zero szans bo ciagle wojny i nazazdy z kilku stron .. dyplomacja nie wchodzi w gre bo nikt nie chce pokoju a handel jest poprostu nie oplacalny bo co mi po zysku 150 zlota jak jednostka w utrzymaniu tyle kosztuje ... mozna to jakos zbalansowac ..

K A M 2150
06-03-2014, 13:57
Niestety ten mod jest dużo trudniejszy niż wszystkie inne. Małe nacje mają max 2 armie. AI działa tak, że jak ma wolne miejsca w armiach do rekrutacji to rekrutuje do oporu, nawet jeżeli ma przez to zbankrutować (pozdro dla CA). Jeżeli gra Ci się za ciężko to obniż poziom trudności. Na wyższych AI dostaje więcej możliwych miejsc do rekrutacji, plus w Twoim przypadku stepowcy mają domyślnie więcej miejsc do rekrutacji w jednej turze. Dyplomacja jest super istotna i trzeba zapomnieć o graniu jak w podstawkę, czy w inne mody, gdzie zajęcie całej mapy zajmuje 200-300 tur, a tutaj w tyle się dopiero do ładnego rozwoju dochodzi. Oczywiście są ludzie co grają w DeI na legendarnym i bez problemu zajmują wszystko jak popadnie. W dyplomacji są ważne pierwsze tury, wielu graczy narzeka że nikt ich nie atakuje, a równie liczna grono narzeka z kolei, że wszyscy ich atakują.

PioterC
06-03-2014, 14:00
trzeba też uważać, żeby się dyplomatycznie nie "akleszczyć" jak ja grając Baktrią... Tak sobie dyplomatycznie poustawiałem, że w żadną stronę nie mogłem się potem ruszyć, gdyż wszędzie dobre stosunki... a gdy chciałem zaatakować któregokolwiek pomimo dobrych układów, to sypały się wszystkie układy i była wojna totalna...

marko1805
06-03-2014, 15:02
Muszę jednak zauważyć, iż to co teraz dzieje się z tym modem w żaden sposób mnie nie zaskakuje ;)
Now wersja po prostu potrzebuje dotarcia ;) wersja 0.8 c lub d bedzie juz pewnie w pełni grywalna, a potem nowy system AOR i przerobiony Rzym i będzie cód miod i orzeszki przynajmniej dla mnie :D no chyba że w 10 łatce "eksperci" z CA coś spartolą :twisted:

Shay Ruan
06-03-2014, 15:09
Znowu chcą przerabiać Rzym? Myślałem, że to już wersja ostateczna Rzymian.

K A M 2150
06-03-2014, 15:11
Samych Rzymian tak, ale dojdą auxilia i poszczególne legiony :)

Shay Ruan
06-03-2014, 15:15
Ahh, chyba, że tak. A wiadomo coś w sprawie tych animacji, o które wcześniej pytałem KAMie? Bo u mnie animacje śmierci wyglądają jak w pierwszym Romku. :D Mam oczywiście włączone DLC na krew.

PioterC
06-03-2014, 15:20
ciekawe co dokładnie chcą tam jeszcze zmieniać...

przemoxdlol
06-03-2014, 19:52
Wersja 0.80c gotowa do pobrania:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-(REFORMS-HAVE-COME!)-Download-link-(version-0-80c-updated-06-03-14)

PioterC
07-03-2014, 08:13
głupie pytanie zadam, więc nie bijcie... czy po każdej aktualce trzeba zaczynać od nowa kampanię?

i jeszcze jedno... nie wiem, czy to błąd, przeoczenie, czy zamierzone działanie autorów modyfikacji... mianowicie jak pojawi się nowa reforma wojskowa, to nie ma możliwości przeszkolenia jednostek pod nową reformę... a chyba powinna być...

K A M 2150
07-03-2014, 11:00
Reformy w DeI są nie z technologii, a ze skryptów, więc nie ma możliwości przeszkalania jednostek. Nie da się tego póki co obejść.

Co do save, to po niektórych aktualizacjach trzeba grać od nowa, ale nikt Ci nie każe ściągać nowej łatki na siłę. Dlatego właśnie nie mam moda na Steam, tylko ściągniętego w jednym parcie przez mediafire. Te łatki które ingerują np w mapę kampanii wymagają restartu. Zawsze jest podane, czy nowa wersja działa z poprzednimi saveami.

PioterC
07-03-2014, 11:11
dziękuję za odpowiedź... szkoda jednak tego braku możliwości przeszkalania, bo czasem ma się doświadczoną jednostkę, ale "starego typu"...

K A M 2150
07-03-2014, 12:19
Wyszła wersja 0.80D wzbogacona o kolejne uwagi graczy i poprawki do paru bugów. Główny post z linkami także zaktualizowany :)

PioterC
07-03-2014, 13:48
pojawiła się wersja 0.80d - przynajmniej taką podaje mi na Steam'ie...

K A M 2150
07-03-2014, 14:04
A co ja napisałem post wyżej prawie dwie godziny temu? ;)

Przy okazji pozdrawiam Trójmiasto :D

PioterC
07-03-2014, 14:16
siem czepiasz rodaka? jasny pieron... napisałeś 0.80D a ja 0.80d... :P i taka jest różnica...

kopis44
08-03-2014, 09:24
Czyżby nowe tekstury jednostek hellenistycznych.. ?
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... of-Macedon (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?643796-PREVIEW-The-Kingdom-of-Macedon)
Hurrrraaaaa !!!! :D

edeggg
08-03-2014, 09:34
BullGod Unit Icons doda jeszcze nowe ikony pod dei ??? bo som bardzo klimatyczne

Stalowy Karaluch
08-03-2014, 11:56
Ja tam wolę ikony Rafkosa

Gnejusz
08-03-2014, 12:58
Jakie ikony Rafikosa????
Nie zaglądałem tutaj przez kilka dni, nowa łatka jak dla mnie gorsza od starej wersji, Rzym ma nędzne jednostki na starcie a dodanie im 3-ciej armii tego nie rekompensuje. Policzyłęm rzymskie jednostki i razem z genaralskimi mają ich 53... Przesyt, przesyt i jeszcze raz przesyt, wiem, że nie poprawią wielu rzeczy w grze bo nie mają narzędzi a CA zazdrośnie strzeże swoich zabawek, jednak poszli w kierunku świecidełek - jednostek i jak już pisałęm gra a raczej mod traci na wartości.
Dobrze byłoby żeby BullGod uzupełnił ikonki do tych nowych jednostek ale jeżeli Rafikos wypuścił swoje to chętnie je przetestuję jeżeli wkleicie linka oczywiście.
Stop przesytowi jednostek w modzie, za dużo grzybó psuje najlepszy barszcz, dołączam do tych, którzy twierdzą, że lepiej instalować modyfikacje ręcznie a nie przez Steam, teraz już nie zagram na poprzedniej wersji a nowa mnie b. rozczarowała. Może pora poszukać innego moda albo odejść od Rome 2, póki co było b. miło dzięki chłopakom od DeI i kilku innym - dziękuję Wam.

Stalowy Karaluch
08-03-2014, 13:02
W warsztacie jest mod na ikony Rafkosa. Są troche inne, ale dla mnie ładniejsze. Tylko że ma podobną ilość ikon jak w modzie Bullgoda

Gnejusz
08-03-2014, 13:07
Możęsz podać jego nazwę, nie mogę jakoś znaleźć...

Grogmir
08-03-2014, 13:57
No i jak wrażenia po grze w nową wersję? ;)

Shay Ruan
08-03-2014, 14:07
Generalnie to mi się podoba. Reformy to fajna sprawa, wreszcie nie da się zastąpić hastatii legionistami w 20 lat. Co mnie zdziwiło to to, ze gra podczas oblężeń zaczęła mi klatkować. To chyba wina podstawki bo mam ok 50 fpsów a animacje co chwila się "zamrażają". Na razie wciąż testuje moda i nie mogę za wiele powiedzieć. :D

Raser1991
08-03-2014, 14:41
Drogi Shayu , a nie masz jakichs informacji odnosnie naprawy animacji ....chodzi mi o animacje krwi O.o brakuje mi tego ostatnio gralem w dei wczoraj...tez mialem z tym problem , myslalem nawet ze to zludzenie, ale oni walcza jako beznamietnie jak bym nie mial blood gore ^...^ a po za tym mod fajny.,,.nie wiem czy do naprawienia tego nie wroce do swojej starej kompozycji,:( czy wedlug ciebie bedzie to naprawione?

Shay Ruan
08-03-2014, 14:44
Chciałbym to wiedzieć szczerze powiedziawszy :D Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na ten temat.

Harry-Potter-TW
08-03-2014, 15:46
No Civil War - Addon. Obczaiłem taki modzik dla romka. Zobaczymy czy z DEI działa.

K A M 2150
08-03-2014, 17:14
Zaktualizowałem linki o wersję 0.8e ;)

Came up with a solution for the list of recruited units names: since removing inactive ones altogether doesn't work (for motives that are too long to explain here) I have made the names of inactive units greyed-out so that the active ones are easily spotted. This is the best solution for the problem we can come up with atm. We will research in the future for other ways to improve on this, but it can be that much better than this we cannot go, sadly.
Fixed bug that caused a CTD on end turn in case a General army was completely disbanded
Fixed bug with Late Lybian Hoplites not being recruitable
Fixed Construction report listing old settlement names.
Thanks to JFC for contributing some image updates. These include:
New frontend New Campaign images for factions.
Some new building images (warbreed, salt, fish) and new salt resource image.

Tweaked Triarii Late stats
Tweaked and fixed Pedites Extraordinarii stats/abilities/caps
Fixed Triarii Early Shields

Stalowy Karaluch
08-03-2014, 18:55

Normal's Rome II Units Icons mod v1.5 proszę. :)

Raser1991
08-03-2014, 19:14
Jeśli by się coś zmieniło odnośnie walki i animacji z zabójstwem,dajcie znać W DEI ja na chyba wracam do familia romana

marengo
08-03-2014, 19:37

Zwrócę tylko uwagę na jedną kwestię; pięć godzin temu Rafkos wyraźnie napisał na stronie moda w Warsztacie, że jest on przeznaczony do używania z podstawką:

These cards are only for vanilla and are still work-in-progress so you may notice that not every faction is overhauled yet. Maybe there will be some versions for other mods in the future.

marchlew
09-03-2014, 01:13
Pytanie ,Czy tez tak macie ze male panstwa ..np. Recja ,Wenetowie itp nie posiadaja zadnych armi na poczatku ?

PioterC
09-03-2014, 09:01
pytanko - jak to jest z ilością armii frakcji kontrolowanych przez komputer? u mnie np. taka Kartagina lata tyloma armiami i flotami, że biorąc pod uwagę ograniczenia ich ilości w stosunku do posiadanych prowincji/regionów, musieliby posiadać pod panowaniem pół mapy, a mają mniej więcej tyle co na początku...

Stalowy Karaluch
09-03-2014, 14:47

Zwrócę tylko uwagę na jedną kwestię; pięć godzin temu Rafkos wyraźnie napisał na stronie moda w Warsztacie, że jest on przeznaczony do używania z podstawką:

These cards are only for vanilla and are still work-in-progress so you may notice that not every faction is overhauled yet. Maybe there will be some versions for other mods in the future.

No ale jak to sie ma do DEI? Zainstalowałem i mam te ikony...

marchlew
09-03-2014, 14:54
czy wiadomo cos o wersji DEI w ktorej mozna bedzie sobie zorganizowac po reformach legiony takie jak w Legions Mod albo Cesars ?? bo ciagle wychodza poprawki i ciagle trzeba zaczynac nowe kampanie ..poprostu chcialbym wiedzic czy juz wysla ta z legionami i ta z mozliwoscia pomocniczych jednostek

K A M 2150
09-03-2014, 15:49
Rozwinięcie legionów i jednostek pomocniczych wyjdzie dopiero po wrzuceniu systemu rekrutacji regionalnej, czyli nie wcześniej niż przed wersją 0.9

Pamiętajcie, że mod dopiero ma niecałe 3.5 miesiąca :D Obecnie ciągle są to wersje do testów, nie do pełnego grania, dlatego np część elementów zostaje bez zmian, podczas gdy inne są już dopracowane. Ekipa koncentruje się na poszczególnych punktach i dopiero po ich zakończeniu zabiera się za następne ;)

lukobu
09-03-2014, 16:31
teraz po tej aktualizacji 0.81 nie można zmienić trybu przemieszczania armii z forsownego marszu na zwykły... :evil:

marengo
09-03-2014, 16:37
[quote=Gnejusz]Możęsz podać jego nazwę, nie mogę jakoś znaleźć...

No ale jak to sie ma do DEI? Zainstalowałem i mam te ikony...[/quote:usgnxvln]

Tak to się ma, że Rafkos wyraził obawę, ostrzegł graczy przed błędnym myśleniem o tym, iż w swoim ulubionym modzie wszystkie frakcje będą posiadały te ikony, a jest to nieprawda, ponieważ prace są w toku, dodatkowo DeI wprowadza wiele nowych jednostek. Nazwijmy to ostrzeżeniem. Swoją drogą, prace Normala jak dla mnie ładniejsze od ikonek Bullgoda.

Stalowy Karaluch
09-03-2014, 16:51
@marengo
Są jeszcze inne ikony do romka2? Mógł byś dać link lub namiar w warsztacie jeśli tam jest?

K A M 2150
09-03-2014, 17:01
teraz po tej aktualizacji 0.81 nie można zmienić trybu przemieszczania armii z forsownego marszu na zwykły... :evil:

Selea na oficjalnym forum napisał, że trzeba przed aktualizacją wyłączyć jednostkom ten tryb. Dlatego nigdy nie używam modów ze Steam, tylko ręcznie instaluję, mam czas zareagować na takie zmiany :D

lukobu
09-03-2014, 17:11
no to wiele tłumaczy :P ale za to mam jeden legion tylko do obrony miast - szybko biegają od prowincji do prowincji :D

K A M 2150
09-03-2014, 17:25
Jak chcesz to w naszym dziale download jest jeszcze stara wersja, więc możesz wyłączyć moda na steam, wrzucić do data starą wersję, odblokować jednostki, zapisać i ponownie załatwić sobie najnowszą wersję :)

Zacznę na wszelki wypadek robić jak na forum DeI, czyli będę zostawiał linki do starych wersji jakby ktoś potrzebował :)

PioterC
09-03-2014, 18:07
pojawiła się wersja 0.81 - warto zamieścić info o zmianach...

nie jestem tak biegły z anglika, może ktoś przetłumaczy...

Removed Forced March/Double Time (but to compensate tweaked movement speeds ranges; a great thanks to Anabais onto which the values are based, albeit with tweaking)
Revisited speeds of naval armies in campaign
Reduced strength of Hoplites overall
Fixed bug with Spartan units that had the same quality values of Periokoi units while instead they are elite troops (for AI recruitment)
Fixed visualization bug when disbanding an unit with the recruitment panel still open
Increased durability of Cavalry
Revamped missile unit stats for better diversification between factions (still work to do on this sector)
Included Baktria to the factions that have pikes from the start of the campaign (requires a new campaign to work fully)
Overhauled all the visual weights of units so that they reflect the real weights of the entities
Some balancing tweaks
Minor tweaks on the scripts for the reforms and army caps

lukobu
09-03-2014, 20:21
i już jest wersja 0.81 a :D

Shay Ruan
09-03-2014, 21:15
Zauważyłem, że po tych dzisiejszych łatkach niektórym hastati zniknęły miecze.

Lampon
09-03-2014, 21:37
Pomocy!!
Wgrałem GEM-a i coś jest nie tak litery są jakieś niewyraźne i ustawić można Shader Model 3 wersje 4 i 5 są przyciemnione.

marengo
10-03-2014, 08:09
@marengo
Są jeszcze inne ikony do romka2? Mógł byś dać link lub namiar w warsztacie jeśli tam jest?

Jak będę szwendał się po twcenter, to zwrócę uwagę na to, jednak ani Rome 2, ani tym bardziej ikony do niego (zupełnie marginalna sprawa) nie są dla mnie priorytetem.

marko1805
10-03-2014, 08:40
Zauważyłem, że po mimo wielu poprawek nadal wystają drzewce włóczni z tułowia późnych triari i pedites extraordinari we frakcji rzymskiej.

PioterC
10-03-2014, 11:11
nie wiem, co jest grane, ale ponownie na Steamie pobiera mi 0.81a... czyżby coś pozmieniali? Najgorsze jest to, że nie widać postępu tego pobierania...

jaja jak berety... zmieniło się teraz to na 0.81b... dziwy nad dziwami...

marko1805
10-03-2014, 11:20
Nie pobieraj DeI ze steama tylko z linka podanego na stronie moda, zaoszczędzisz sobie kłopotów ;)

PioterC
10-03-2014, 11:24
chyba tak zacznę robić, tylko gdzie wyłączyć automatyczne pobieranie tego na Steamie?

ok... mea culpa... po prostu go wywaliłem (te 4 części w managerze)...

Gnejusz
10-03-2014, 13:12
Oj... widzę prawdziwy wysyp poprawek do łatki, ja też wpadłęm w pułapkę Steam, też wyciągam wnioski ale ja w przeciwieństwie do wielu z Was czekam na kolejną łatkę która wniesie do moda coś więcej niż tabuny jednostek. Dla osób świeżo podchodzących do modyfikacji zabawa będzie rewelacyjna, ja po ok 1500 tur na DeI patrzę na mod już niestety krytycznie. Steam jest wygodny ale jest też pułapką z której często nie ma już odwrotu.

segate
10-03-2014, 13:24
Jeszcze ze dwa dni i mod powinien być w 95% sprawny i grywalny.

PioterC
10-03-2014, 14:15
w najnowszej łatce nie wiem, czy to z moim kompem coś nie tak, czy coś się pochrzaniło, ale jak klikam na miast żeby zaatakować i pojawia się okno z zapytaniem, czy chcę wypowiedzieć wojnę, to nie ma w nim opcji Tak/Nie...

segate
10-03-2014, 18:19
U mnie coś się pokiełbasiło. Odpalę romka z GEM, ale z nowym DEI już błąd wywala. Nawet jak zaznaczę w managerze samo DEI to nadal wywala.

Lampon
11-03-2014, 00:57
W najnowszym dei łucznicy z Krety mają tarcze w dłoni. nareszcie!!! Jeszcze mogli poprawić Numidyjczyków. Co mam zrobić w GEMie żeby w ustawieniach można było ustawić szadery na 5, jak wgram GEMa to mam szadery na 3 a 4 i 5 są przyciemnione no i jeszcze niewyraźne litery takie słabo widoczne. Jak wywalę GEMa to mogę ustawiać szadery na 5.

K A M 2150
11-03-2014, 09:17
Coś się GEM popsuł jeszcze przed patchem 10, bo nagle tez zaczął się u mnie obraz rozmazywac w losowych miejscach na krótkie momenty.

Lampon
11-03-2014, 09:41
Dajcie znać na forum jak GEM-a będzie można normalnie używać bez jakiś niespodzianek.

kopis44
11-03-2014, 10:00
Zauważyliście może, że nie wszyscy rzymianie mają nowe miecze?
np. rzymscy hastati zostali przy starych gladiusach, co akurat uważam za niedorzeczne skoro koledzy z principes mają już te właściwe jakie powinni mieć żołnierze tego okresu ?
Może warto to przesłać do twórców moda ?

gogles
11-03-2014, 17:35
Czy senat daje zadania ? Bo ostatnio nie dawał co sprawiało że było ciężej zdobywać "senatorów" :)

I czy nie wywala bo "jest problem z jakąś tam jednostka" ?

przemoxdlol
11-03-2014, 18:29
To senat dawał kiedykolwiek zadania?! :shock: Bo mi się wydaję, że to są dylematy polityczne dotyczące twojego rodu coś jak np. w Rzymie z tym Białym Jelonkiem :D

gogles
11-03-2014, 18:43
To senat dawał kiedykolwiek zadania?! :shock: Bo mi się wydaję, że to są dylematy polityczne dotyczące twojego rodu coś jak np. w Rzymie z tym Białym Jelonkiem :D

Tak ;p bez DeI dostajesz zadania typu "Podbij 4 wskazane regiony..." jak to zrobisz dostajesz większe wsparcie w senacie ;p Jak grałem w DeI to tego nie było :p

Kobrax
12-03-2014, 00:38
Zainstalowałem sobie tego moda i wreszcie gra się świetnie. Na razie nie ma niczego co mnie denerwowało w podstawowym romku 2. Dyplomacja jest przyjemniejsza moje jednostki nie zwiewają na sam widok wroga ale walczą i wygrywają. Zobacze jutro bo mam przed sobą ogromną bitwę 2600 Macedończyków przeciwko 4500 Spartan. Jeżeli wygram to powinna ta walka poważnie uszczuplić ich armie.

marchlew
12-03-2014, 00:54
Powodzenia zycze ..zagraj Rzymem przeciwko Niemcom to szybko ci sie odechce grac tak jak mnie ,niestety budowanie Armi przez 10 tur dojscie gdzies w lasy i tu nagle atak jakies zgrai w wysokosci 12000 ... jak to mozliwe ?? ich posilki moga pomagac mimo ze maja duze odleglosci do pokonania a ja moge walczyc tylko 2 armimi mimo ze ma 4 obok ... i co najwazniejsze jaki komp pociagnie 20000 tysiecy ludzi na mapie ...nie mam na mysli jakiejs mega maszyny ale taki dosyc dobry ..chyba sobie podaruje gre w tego moda ..jest strasznie duzo sytuacji co mnie denerwuja ... pisze to wszystko teraz bo ilez razy mozna tworzyc armie i wedrowac nie wiadomo ile czasu do Germani ..ciagle wyczerpanie no masakra ..... to jest poprostu zle ....uwazam ze mniejsze panstwa powinny miec wytrzymalsze jednostki a nie armie z kosmosu 3,4 ...pytam sie skad skoro maja tylko jakies wioski ...

PioterC
12-03-2014, 08:28
co do ilości wojaków, to chyba można gdzieś zmniejszyć ich ilość w oddziałach (ja mam zmniejszone z uwagi na kompa)... co do ilości armii jakie posiada komputer, to faktycznie czasem aż mi się śmiać chce... w mojej kampanii (gram Atenami) posiadam 14 prowincji, Sparta tylko jedną startową i jakimś cudem ciągle mają 2 pełne armie na utrzymaniu plus trzecia armia z kilkoma jednostkami w stolicy... także uważam, że to trochę przegięte...

K A M 2150
12-03-2014, 10:37
Komp w Rome 2 ma na stałe przez CA zakodowane, żeby rekrutować wojsko do oporu, nawet jak bankrutuje. W DeI komp ma i tak największe limity na ilość armii. Jak się komuś gra za ciężko to niech obniży poziom trudności, ten mod nie jest łatwy przez co nie dla każdego.

marchlew
12-03-2014, 11:55
Wiem ze ten mod nie jest latwy , ale troszke mogli by sie postarac to jakos rozwiazac .. bo naprawde jest to irytujace czasem ..

K A M 2150
12-03-2014, 11:57
No i rozwiązali, bo limity na ilość armii są niskie i dopiero wraz ze wzrostem państwa rosną. Utrzymanie jednostek też wyższe. Im wyższy poziom trudności tym więcej kasy i pól do rekrutacji dostaje AI.

Wyszła wersja 0.81c

•Removed increased zone of control because making them even slightly larger still causes problem
•Removed pathfinding transport action costs changes because they cause bugs with the AI and FOW
•Greatly increased damage of Fixed Artillery (as Scorpions)
•Increased effectiveness of Ballistas
•Increased durability of Chariots
•Increased damage on Javelin units
•Fixed some misbehavior on Javelin units
•Decreased damage on Celtic Naked units
•Increased quality of Celtic Naked units for the AI (so they aren't spammed since half-elite)

Kobrax
12-03-2014, 12:44
Mi się gra na razie lepiej niż w podstawkę, nie wiem czy łatwiej, początek był trudniejszy ale jest ogólnie lepiej. Dobiła mnie co prawda ilość armii Aten ale poradziłem sobie z nimi tak, że zaatakowałem Larissę, korzystając z tego, że Sparta się na północ ze wszystkimi armiami zapuściła i od razu Ateny ruszyły się do Larissy i pokonałem w polu ich armie. Straciłem 45 ludzi ale akurat dwóch z nich to byli generałowie :shock: Mam też pytanie od razu bo odkryłem niestety na własnej skórze, że jak się zabiera członka świty lub przedmiot jakiś generałowi to on znika, a nie trafia do puli jak w podstawce. A mój generał dostał miecz Aleksandra w pierwszej bitwie i chciałem go dać innemu generałowi, a tu miecz znikł, ukradli go :( Tak ma być czy tylko u mnie to nie działa tak jak powinno?

Malaschiel
12-03-2014, 12:52
właśnie uświadomiłem sobie jak mało wiem o tej grze... miecz aleksandra?:D to można zdobyć coś dla generała? czy mówimy co cechach które można przypisać?

Kobrax
12-03-2014, 13:54
Dostałem go tam gdzie w podstawce są różne przedmioty np. ziomek niosący tarczę. Ten miecz dawał chyba +2 do autorytetu i ogólnie miał nieziemskie bonusy. Ktoś go miał jeszcze oprócz mnie?

marengo
12-03-2014, 22:16
Pojawiła się wersja 0.82 z legionami w kampanii głównej i CiG:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-12-03-14 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-Download-link-(version-0-82-updated-12-03-14))

Implemented historical Roman Legions in Main Campaign and CiG (many thanks to Caesar for allowing us to use his mod as base)
Implemented shared army caps for Legions (this means that you can mix and match Legion types as you want inside the shared cap of 9 Cohorts per stack + 1 First Cohort)
Tweaked strength of spear units
Tweaked durability of cavalry
Tweaked units spacing
Made some changes to Javelin units to hopefully resolve all bugs tied with them
Fixed bug with some cavalry units having wrong weapons
Various minor balancing tweaks

Ponieważ aktualizacja jest obszerniejsza od poprzedniej, wersja steam dopiero jutro będzie dostępna w 5 częściach.

marko1805
13-03-2014, 11:52
Ooo :shock: Szybko sie uwinęli, legiony miały być dopiero przy całkowitym remoncie Rzymu.
Mam tylko nadzieję, że tak szybkie wydanie nie odbiło sie na jakości wykonania.

marengo
13-03-2014, 14:59
No właśnie to jest zastanawiające, ponieważ legiony nie zostały prawdopodobnie dodane do cdir_unit_quality_tables w ostatniej wersji, więc komputerowy przeciwnik nie będzie mógł ich użyć. Co ciekawe, w oryginalnym modzie z legionami który został zaimplementowany do DeI też nie zostało to zrobione, tyle że wtedy służyło to graniu wyłącznie Rzymianami. W przypadku DeI jest to zamierzone lub po prostu błąd.

marchlew
13-03-2014, 15:37
Mam pytanie ..ile trzeba przejsc reform zeby dojsc do ,reformy Mariusza ? prosze o odpowiedz bo mialem juz dwie reformy

marengo
13-03-2014, 23:05
Mam pytanie ..ile trzeba przejsc reform zeby dojsc do ,reformy Mariusza ? prosze o odpowiedz bo mialem juz dwie reformy

Fragment przewodnika po reformach

Restrykcje dla gracza (po kolei - nazwa reformy, poziom imperium (Imperium level) konieczny do jej wystąpienia oraz minimalna wymagana liczba tur)

Rzymianie:
Polybiańska - Imperium level 3, minimum turns 40
Mariańska - Imperium level 5, minimum turns 100
Imperialna - Imperium level 7, minimum turns 210

Kartagina:
Późne Reformy - Imperium level 5, minimum turns 90

Królestwa sukcesorów Aleksandra Wielkiego:
Thureos - Imperium level 3, minimum turns 40
Thorax - Imperium level 5, minimum turns 110

Barbarzyńcy (Germanie, Celtowie, Galowie, Celtyberowie)
Neitos - Imperium level 5, minimum turns 80

Restrykcje dla komputerowego przeciwnika (AI) - wymagana jest tylko liczba tur

Rzymianie:
Polybiańska - Turn 50
Mariusza - Turn 130
Imperialna - Turn 240

Kartagina:
Późne Reformy - Turn 110

Królestwa sukcesorów Aleksandra Wielkiego:
Thureos - Turn 55
Thorax - Turn 130

Barbarzyńcy (Germanie, Celtowie, Galowie, Celtyberowie)
Germanie - Turn 117
Iberowie - Turn 120
Celtowie - Turn 115

marchlew
13-03-2014, 23:24
Dziekuje jak zawsze mozna liczyc na twoja pomoc odnosnie modyfikacji :-)

marengo
13-03-2014, 23:47
Bez modów, prowadzenie kampanii pojedynczego gracza w jakimkolwiek total warze od czasów Rome 1 jest dla mnie posunięciem bezsensownym :)

A tu w ramach ciekawostki, okręgi rekrutacji rzymskich legionów:

http://i.imgur.com/lxpjO1K.png

oraz oddziałów pomocniczych

http://i.imgur.com/sxzCC2m.png

Rafkos
15-03-2014, 18:09
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... travaganza (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?644745-PREVIEW-Shield-Extravaganza)
Warto rzucić okiem na to, co przygotował dla nas Meneros za zgodą twórców Roma Surrectum 2 :) Chyba czas będzie zacząć nową kampanię jakąś frakcją helleńską.

Shay Ruan
16-03-2014, 13:48
Wyszła wersja 0.82d zawierająca kilka poprawek:

Fixed bug on some Rome naval units not being recruitable correctly on Marian and Imperial reforms
Fixed wrong reform placement of White Shield Pike and Kleruchoi Agema Pike (thorax instead than thureos or immediately for successor states)1
Further polishing on scripts (a new important improvement is that from now on changes to restricted units for the reforms will not require a new start for those restrictions to fully take place and are fully retro-compatible)

Gnejusz
16-03-2014, 14:42
Dlaczego na forum tak mocno zakorzeniła się angielszczyzna? To niezgodne z jego regulaminem, poniżające dla języka polskiego i zatrważające. Dzisiaj na Krymie trwa referendum którego wynikiem będzie jego oderwanie od Ukrainy, za kilkanaście lat podobne będzie w Polsce a młodzi ludzie opowiedzą się za rezygnacją z polskośći i oddadzą z radością w szpony potomków ciemiężycieli swoich dziadów i pra-pra-pra dziadów. Już dzisiaj choć pewnie nieświadomie przykładacie do tego rękę wypierająć nasz język z naszego forum. - Nie będę tego komentował.
DeI chyba osiągnęło już w poprzednim patchu swoje szczytowe stadium rozwoju, kolejne zmiany będą dotyczyły wprowadzenie kolejnycj jednostek, zmiany na mapce bitewnej "przypasania" mieczy ze strony lewej do prawej dla konkretnych oddziałów i podobnych drobnostek. Kto pogra te + 600 tur w zasadzie nasyci się już na tyle, żę niczego atrakcyjnego w kolejnych patchach nie znajdzie. Sami moderzy chyba zapętlili się w swoich pracach bo ilość wychodzących w szybkim tempie poprawek jest niezliczona. Póki co grało mi się w moda wyśmienicie, teraz jednak obserwuję spadek jego atrakcyjnośći i przesyt niczego nie wnoszących drobnostek. Czekam na kolejny krok w stronę uwiecznienia tego moda ale chyba bez dobrej woli a nawet przyzwolenia C.A w postaci udostępnienia kolejnych narzędzi moderskich nic z tego nie będzie. Jeżeli bęzie jakaś akcja bombardowania C.A. prośbami, żadaniami o udostępnienie moderom tych narzędzi to dajcie proszę znać a z radością się do nich dołączę.

Lampon
16-03-2014, 19:19
Mogliby w łatce 8.5 zlikwidować motłoch z mieczami co jest garnizonem w miastach, bo ani to historycznie ani te jednostki do niczego się nie nadają!

marengo
16-03-2014, 19:29
Z tego co czytałem, w wersji 0.9 dojdą okręgi rekrutacji dla pozostałych frakcji. Pracę nad 1.0 będą szlifowaniem wprowadzonych do gry zmian, a później dopracują kolejne frakcje, lecz nie wszystkie i dalej będą przeobrażać grę w skali na jaką pozwoli ewolucja moddingu Rome 2.

Aztec
16-03-2014, 20:12
Czy wiecie coś na temat systemu posiłków podczas bitwy? Czy są możliwe jego zmiany?
Mam serdecznie dosyć tego pojawiania się armii wroga nie wiadomo skąd już na początku bitwy, to strasznie bezsensowne, czy atakujący czekał by z rozpoczęciem bitwy na pojawienie się posiłków wroga?
Byłoby świetnie gdyby już na początku można było rozmieścić swoje jednostki na polu bitwy, a jeśli nie to wprowadzić ograniczenia czasowe posiłków.

Lampon
16-03-2014, 20:42
Wprowadzanie posiłków też jest do zmiany. Mam dwie armie co mają 30 oddziałów, Klikam że chce mieć tylko 20 od razu. Komputer ma trzy armie, które mają w sumie 40 oddziałów. Dochodzi do bitwy i zdziwienie, komputer ma wszystkie oddziały a ja 20 bo sobie kliknąłem ograniczenie ilości oddziałów. Ale komputera to nie dotyczy i atakuje mnie pełną siłą od razu.

marko1805
17-03-2014, 09:48
DeI chyba osiągnęło już w poprzednim patchu swoje szczytowe stadium rozwoju, kolejne zmiany będą dotyczyły wprowadzenie kolejnycj jednostek, zmiany na mapce bitewnej "przypasania" mieczy ze strony lewej do prawej dla konkretnych oddziałów i podobnych drobnostek. Kto pogra te + 600 tur w zasadzie nasyci się już na tyle, żę niczego atrakcyjnego w kolejnych patchach nie znajdzie. Sami moderzy chyba zapętlili się w swoich pracach bo ilość wychodzących w szybkim tempie poprawek jest niezliczona. Póki co grało mi się w moda wyśmienicie, teraz jednak obserwuję spadek jego atrakcyjnośći i przesyt niczego nie wnoszących drobnostek. Czekam na kolejny krok w stronę uwiecznienia tego moda ale chyba bez dobrej woli a nawet przyzwolenia C.A w postaci udostępnienia kolejnych narzędzi moderskich nic z tego nie będzie. Jeżeli bęzie jakaś akcja bombardowania C.A. prośbami, żadaniami o udostępnienie moderom tych narzędzi to dajcie proszę znać a z radością się do nich dołączę.

Mod ma jeszcze bardzo wiele do zaoferowania i szczytu swych możliwości na pewno jeszcze nie osiagnął :lol: . Moderzy na pewno nie zapętlili sie w swych pracach, mają pewną wizję tego moda i ją realizują ta tyle , na ile pozwala im na to gra i jej obecny stan, a że nie pokrywa sie ona z oczekiwaniami niektórych graczy ,cóż nie wszystkich można zadowoloć ;) Mod jest cągle rozwijany z czego bardzo sie cieszę, dochodza ciagle nowe elementy AOR, legiony, zwiekszony wpływ kultury itp. Oby tak dalej.

PioterC
17-03-2014, 10:11
mi się ostatnie zmiany bardzo podobają... to, że dodawane są nowe jednostki, to też dobrze - większa różnorodność w tworzeniu armii... fajne możliwości rozwoju swoich genków - chcesz mieć typowego zarządcę (premie do podatków, ładu, itp.)? nie ma sprawy... jak chcesz mieć typowego wojaka, to też nie ma sprawy, tylko wybierasz inne cechy...

i jak kolega powyżej - myślę, że jeszcze spore pole do popisu dla moderów jest w tej modyfikacji i parę fajnych rzeczy przed nami...

marko1805
17-03-2014, 14:02
Tutaj powiem szczerze dziwi mnie nieco sposób rozplanowania rekrutacji tych legionów.
Większość z nich powinna być rekrutowana w obrębie Italii, Grecji, Galii Przedalpejskiej, Hiszpanii.
Dziwi natomiast rekrutacja na terenach dzisiejszego Krymu czy też na granicy z Persją. Tu panowie się nie popisali i mam nadzieje ze zostanie to jeszcze zmienione.

marchlew
17-03-2014, 16:43
Witam , mam problem gdyz nie wyswietlaja mi sie ikonki ..Buldoga stworzone pod DeI wie moze ktos gdzie lezy problem ..albo dokladnie podac jak instalacje wykonc ... dzieki za pomoc

marengo
17-03-2014, 22:27
Tutaj powiem szczerze dziwi mnie nieco sposób rozplanowania rekrutacji tych legionów.
Większość z nich powinna być rekrutowana w obrębie Italii, Grecji, Galii Przedalpejskiej, Hiszpanii.
Dziwi natomiast rekrutacja na terenach dzisiejszego Krymu czy też na granicy z Persją. Tu panowie się nie popisali i mam nadzieje ze zostanie to jeszcze zmienione.

Okręgi rekrutacji to o tyle błędna nazwa, że historycznie rzecz biorąc ich rozmieszczenie na mapce nie wskazuje na miejsce sformowania jednostki, tylko stacjonowania w danej prowincji. To też nie jest zresztą całkiem adekwatne, bowiem legiony były przenoszone do innych prowincji, co wynikało z aktualnych potrzeb: prowadzonej kampanii wojennej nad Eufratem, Dunajem czy Renem lub też wojny domowej. Dla samej rozgrywki też nie byłoby dobre, gdyby gracz miał możliwość rekrutowania legionów tylko w kilku centralnych prowincjach. Teraz, aby posiadać kolejne legiony musi podbijać dalsze terytoria. Więcej prowincji, więcej legionów, dla mnie jest to logiczne i korzystne dla gameplay'u.

Witam , mam problem gdyz nie wyswietlaja mi sie ikonki ..Buldoga stworzone pod DeI wie moze ktos gdzie lezy problem ..albo dokladnie podac jak instalacje wykonc ... dzieki za pomoc

Wpierw musisz zainstalować submod BullGod'a w wersji oryginalnej. Opisałem to tutaj:

viewtopic.php?f=577&t=14968 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=577&t=14968)

a tu jest link do ściągnięcia

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... an-2014%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622971-BullGod-Unit-Icons-Project-v-0-38-%28updated-6-Jan-2014%29)

Później pobierasz kolejne archiwum stąd

http://www.mediafire.com/download/e7p1f ... I+v0.6.zip (http://www.mediafire.com/download/e7p1feci4p8r9gg/BullGod%27s+Icons+for+DeI+v0.6.zip)

i rozpakowujesz do data Rome 2, kiedy zapyta o nadpisanie plików zgadzasz się. Gotowe :)

marchlew
17-03-2014, 23:17
Dzieki ..Marengo ale juz tak robilem i teraz jeszcze raz i dalej mam te okropne ikony tak jak z podstwaki ..nie wiem dlaczego ..

marengo
17-03-2014, 23:23
A której wersji oryginalnych ikonek BullGod'a używasz? Aktywowanej w mod managerze czy w formacie movie?

marchlew
17-03-2014, 23:55
ta w mod menager

marchlew
17-03-2014, 23:55
a jaka powienienem uzywac ?

marengo
18-03-2014, 00:17
To w sumie nie ma znaczenia, myślałem o tym, że przez roztargnienie zapomniałeś zaznaczyć w mod managerze submoda. Oba archiwa wypakowałeś bezpośrednio do data Rome 2 czy też do folderu w nim? Ikonek BullGoda nie masz w ogóle, czy też są pomieszane z oryginalnymi?

marchlew
18-03-2014, 00:27
sa pomieszane ..wypakowalem do folderu data oba pliki

marengo
18-03-2014, 00:55
A miałem o tym napisać odpowiadając po raz pierwszy na Twoje zapytanie :lol: Są pomieszane i to jest to naturalne, ponieważ:

Still working on it with the help of the amazing community, not completed Yet

To sobie sam przetłumacz poprzez Google...

marchlew
18-03-2014, 07:37
Wiem ze prace ciagle trwaja i nie tu mam problem ,lecz w tym ze nie wyswietla mi ikonek nowych dla jednostek Rzymian ..Trarii i tym podobnych

Shay Ruan
18-03-2014, 07:53
Może dlatego, że doszły nowe jednostki, dla których nie ma jeszcze ikonek?

marchlew
18-03-2014, 07:54
no wlasnie dla tych sa

marchlew
18-03-2014, 07:56
Hasati wczesni i pozni Trari wczesni i pozni juz sa ikonki , dla Soci tak samo ..nie wiem gdzie blad lezy robie wszystko takjak powinienem i ikonki Buldoga ze starszej wersji sa ale nowe sie nie wyswietlaja ..

marengo
18-03-2014, 08:59
Po zgłębieniu tematu stwierdzam z całą mocą i powagą, iż to o czym piszesz jest normą. Brakujące karty jednostek to błąd wynikający być może z tego, że DeI używa oryginalnych kart jednostek z podstawki, a tych nie ma w wystarczającej ilości aby pokryć poszerzony roster frakcji (niektóre oddziały dzielą ze sobą karty). Rozwiązaniem byłoby dodanie w pliku db units variants nowych kart jednostek. Hurra! Problem rozwiązany. Podziwiam Twoją dociekliwość :)

Swego czasu wystąpiło opóźnienie w publikacji nowych jednostek dla Radiousa, ponieważ w ekipie brakowało twórcy kart jednostek :o

Bradley
18-03-2014, 09:35
Hasati wczesni i pozni Trari wczesni i pozni juz sa ikonki , dla Soci tak samo ..nie wiem gdzie blad lezy robie wszystko takjak powinienem i ikonki Buldoga ze starszej wersji sa ale nowe sie nie wyswietlaja ..

Kiedyś się z tym potykałem i jeżeli chodzi o to samo to zachęcam do lektury zakładki "Pomoc techniczna DEI" - pierwsze posty
Kluczowy jest plik "Mod Bullgod_icons_Rome_movie" z paczki Bullgoda - obowiązkowo ten najnowszy + wszystkie ikonki od Carreto (bodajże wersja 0.5)

viewtopic.php?f=587&t=14743 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=587&t=14743)

marko1805
18-03-2014, 10:29
Okręgi rekrutacji to o tyle błędna nazwa, że historycznie rzecz biorąc ich rozmieszczenie na mapce nie wskazuje na miejsce sformowania jednostki, tylko stacjonowania w danej prowincji. To też nie jest zresztą całkiem adekwatne, bowiem legiony były przenoszone do innych prowincji, co wynikało z aktualnych potrzeb: prowadzonej kampanii wojennej nad Eufratem, Dunajem czy Renem lub też wojny domowej. Dla samej rozgrywki też nie byłoby dobre, gdyby gracz miał możliwość rekrutowania legionów tylko w kilku centralnych prowincjach. Teraz, aby posiadać kolejne legiony musi podbijać dalsze terytoria. Więcej prowincji, więcej legionów, dla mnie jest to logiczne i korzystne dla gameplay'u.

Nic, pozostaje zagrać i sprawdzić to w praktyce ( a miałem czekac do wersji 1.0 :) ). Czytając jednak ostatnio burzliwą dyskysję na temat rekrutacji legionów na TWC chyba jednak wstrzymam sie do wersji 0.9 kiedy powinny dojść dodatkowo jednostki pomocnicze.

marengo
18-03-2014, 10:53
No właśnie po tej burzliwej dyskusji Dresden opublikował submod przywracający standardowych legionistów, a Selea dopiero co go usunął, ponieważ jak stwierdził ich rekrutowanie nie funkcjonowałoby z uwagi na wprowadzone wcześniej skrypty. Tak to jest, kiedy moderzy ulegają natarczywym prośbom graczy. Mnie do szczęścia wystarczają Rzymianie Kaziel'a ;)

O proszę, a tu Selea otworzył temat, gdzie większość zadecyduje na jakich warunkach chce mieć legionistów w grze:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... he-Legions (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?645094-Poll-on-the-Legions)

marko1805
18-03-2014, 11:13
Selea stwierdził ,że będzie sonda na ten temat. Ja osobiście jestem za różnorodnością legionów, lecz zamiast np nazwy Legio V Alaudae wystarczyłoby: Legio V lub Legio Alaudae

marchlew
18-03-2014, 23:19
Witam ... moze mi ktos powiedziec gdzie trzeba wkleic ten folder Mask z ikonek buldoga ? ja tego nie widze nigdzie

marengo
18-03-2014, 23:42
wklejamy ostatnią aktualizację Carreto v0.2 do podfolderu UI (tam jest units bullgoda) w folderze data -mask do mask a -icons do icons (na razie doszło około 20 nowych ikonek)
proponuje również zastosować plik "Mod Bullgod_icons_Rome_movie" z paczki Bullgoda - wkleić go dodatkowo luzem do folderu data (jeśli tego nie zrobimy, tracimy klika ikonek m.in. gallijskich łuczników- łowców i kogoś tam jeszcze. Nie widać go potem w mod menadżerze ale tak ma być. W tym przypadku nie stosujemy pliku "Mod Bullgod_icons_Rome" - ten z kolei jest widoczny w menadżerze - ale jeśli z niego skorzystamy nie będzie widać ikonek od Carreto

Nie wiem jak wygląda rozpakowane archiwum, ale sądzę że przy prawidłowej instalacji system powinien zapytać o scalenie folderów, nadpisanie plików, bez ręcznego kopiowania po kolei elementów.

marchlew
19-03-2014, 00:40
no ja nie mam takiego folderu mask ...dlatego zadalem pytnie ..nie wiem dlaczego

marengo
19-03-2014, 01:52
Ta nasza wymiana zdań nadaje się do pomocy technicznej, a nie tutaj :?

no ja nie mam takiego folderu mask ...dlatego zadalem pytnie ..nie wiem dlaczego

Jak możesz nie mieć tego folderu? Ściągnąłem przed chwilą obie potrzebne wersje, podstawową BullGoda i nakładkę do DeI. W pierwszym archiwum znajduje się folder data, a w nim folder UI i dwa pliki .pack. Wklejasz "UI" i jeden z plików .pack do data Rome 2. W folderze "UI" jest kolejny folder "units", a nim następne: "icons" i "mask". Ale to Ciebie nawet nie powinno interesować. Po prostu wrzucasz do data i następuje scalenie folderów "UI", oryginalnego i tego z archiwum.

Nakładka do DeI jest tak samo skonstruowana, tylko że nie ma plików .pack. Za to masz folder UI ( a w nim znowu folder "units" i tak dalej), więc wypakowując archiwum do data od razu otrzymujesz zapytanie o zamienienie plików.

To jest naprawdę banalne. Możesz nawet w jednym miejscu poza Rome 2 wypakować oba foldery, połączyć te o takiej samej nazwie i dopiero wtedy wkleić do folderu data gry.

marchlew
19-03-2014, 02:13
dziekuje za wszystko juz to zrobilem ..sorry ale jestem wiekowy i ie ogarniam takiego czegos ..musze powoli i do celu i udalo sie ..jeszcze raz dzieki

Samick
19-03-2014, 10:43
Czy już zapowiedziano datę wyjścia wersji 1.1? Pytam się właśnie o tę wersję ponieważ czekam na pełne 1.0 i kilka pierwszych łątek, które wyeliminują potencjalne problemy z modem. :)

PioterC
19-03-2014, 10:50
a ja mam pytanko z innej beczki - jak bardzo trzeba wkurzyć jakąś frakcję, żeby wypowiedziała mi wojnę? Mam stosunki na -328 i dalej gamoń nie chce mi wypowiedzieć wojny...

Samick
19-03-2014, 11:06
Sam ją wypowiedz albo dołącz do wojny, po stronie ich wroga.

PioterC
19-03-2014, 11:24

nie nie... to nie takie łatwe chodzi o to, że zablokowałem się "politycznie" i nie mam za bardzo kierunku w którym mogę puścić ekspansję... zarówno frakcja o której tutaj myślę jak i ja mamy tych samych sojuszników... jeśli ja wypowiem jej wojnę, to wszyscy naskoczą na mnie (bardzo prawdopodobne), natomiast liczę na to, że jeśli ona mi wypowie, to sytuacja będzie odwrotna...

polityka Panie, polityka...

K A M 2150
19-03-2014, 11:42
Czy już zapowiedziano datę wyjścia wersji 1.1? Pytam się właśnie o tę wersję ponieważ czekam na pełne 1.0 i kilka pierwszych łątek, które wyeliminują potencjalne problemy z modem. :)

Nie spodziewałbym się za wcześniej niż dwa, trzy miesiące. Z drugiej strony mod obecnie ma dopiero 4 miesiące ;D

Samick
19-03-2014, 11:59

nie nie... to nie takie łatwe chodzi o to, że zablokowałem się "politycznie" i nie mam za bardzo kierunku w którym mogę puścić ekspansję... zarówno frakcja o której tutaj myślę jak i ja mamy tych samych sojuszników... jeśli ja wypowiem jej wojnę, to wszyscy naskoczą na mnie (bardzo prawdopodobne), natomiast liczę na to, że jeśli ona mi wypowie, to sytuacja będzie odwrotna...

polityka Panie, polityka...

Gdybyś napisał to wcześniej, to radziłbym tylko jedno z tego o napisałem: spróbuj jednak przez dołączenie do rozgrywanej już wojny. Dyplomatycznie nie wypowiadasz im wojny, więc i szanse na dołączanie Waszych sojuszników nie po tej stronie co trzeba jest minimalna. Robiłem tak wielokrotnie, co prawda dochodziło do zerwania sojuszu, ale nigdy do wojny. Chyba że poniesiesz spektakularną klęskę i stracisz terytoria. Jest to jedyny sposób, by wybrnąć w miarę normalnie z sytuacji.

Ostatecznie w kampanii partyjskiej moje państwo było podzielone przez zwartą linię państewek z północy na południe, tak że w Seleucji kończyła się jedna część, druga zaczynała w Azji Mniejszej i ciągnęła się na zachód. Musisz tylko podpisać prawo o przemarsz wojsk, żeby nie psuć sobie relacji i nie rozbija sojuza. :) I wilk cały i owca syta, ponieważ sojusznicy to wiele korzyści. Przy okazji przypominam że o wszystkim tym napisane jest w poradniku (odnośnik w podpisie).

segate
19-03-2014, 13:21
Ja gdy miałem do odbicia prowincje niby sojusznika lub państw z którymi nie chciałem wojny, prowadziłem intensywne działania agentami, wszczynałem bunty i pomagałem rebeliantom(osłabianie garnizonu itp) w zdobyciu miasta. Potem to już tylko formalność. Najlepiej szukać miast w których już coś zaczyna szwankować.

PioterC
19-03-2014, 14:06
@up
też stosuję czasem taką metodę - bywa skuteczna, ale trzeba sobie szpiega ładnie podtrenować, żeby miał większe powodzenie w wzniecaniu buntów.

stqn
19-03-2014, 14:38
Kolejna wersja 0.82f Divide et Imperia (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430).

segate
19-03-2014, 16:23
Kiedyś coś mi mignęło w tym temacie o laboratorium jednostek. Jest ktoś kto rzeczywiście testuje pojedyncze formacje przeciwko sobie ?

K A M 2150
19-03-2014, 17:21
Teoretycznie ja mam na TWC taki temat.

segate
20-03-2014, 10:47
Wrzuć linka.

K A M 2150
20-03-2014, 11:05
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... highlight= (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?641874-Battle-Balance-Drop-your-challanges&highlight=)

marko1805
20-03-2014, 15:42
Ostatnia burza mózgów w sprawie rekrutacji rzymskich legionów zaowocowała wersja 0.82g

Aztec
21-03-2014, 09:39
Jestem ciekaw czy uda się rozwiązać problemy związane z oblężeniami. Były one już w przypadku vanilli, teraz w DEI gdy zmieniono wielkość oddziałów zauważyłem ogromne problemy z przejściem przez bramę, wspięciem się na mury etc.
Ale głupotą nic nie przebije jednostek na murach, które muszę pobiec kawałek w przeciwną stronę po chwili zawrócić i ruszyć we wskazanym kierunku. Szkoda, strasznie szkoda.

stqn
21-03-2014, 15:04
Czy ktoś ma problem z funkcjonowaniem gry? Dzisiaj po aktualizacji 1.10 gry oraz 82g DeI, podczas uruchamiania pojawia się błąd programu i następuje powrót do pulpitu. Wyłączyłem wersję Steam i pobrałem wersję standardową moda. Gra się uruchomiła ale przy kończeniu tury ponownie została zamknięta. To samo dzieje się gdy chce zapisać grę.

lukobu
21-03-2014, 15:35
tak, mam to samo - gra się ładuje a potem wywala na pulpit - błąd programu :x

marchlew
21-03-2014, 16:36
Ja mam problem jak zapis chce zrobic po porazce z Dalmatami i zawiesza sie i ..klops

Gnejusz
21-03-2014, 16:51
U mnie to samo, dodatkowo Steam jakiegoś bakcyla mi na komputer ściągnął. nie miałem głosu, nie mogłem na YouTube żadnego filmu odtorzyć.

marchlew
21-03-2014, 17:00
ja mam wersje z forum ,glos mam ale cos nie tak jest z gra

marengo
21-03-2014, 17:05
Kilka godzin temu czytałem, że jest/był problem z wersją steam. Plik do ręcznego pobrania i instalacji jest tutaj:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 1-03-14%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-Download-link-%28version-0-82g-updated-21-03-14%29)

To wersja 0.82g z dzisiaj, dlatego do jej nazwy został dodany dopisek Rewizja.

marchlew
21-03-2014, 18:01
Wiadomo ..zawsze mozna liczyc na Marengo ..:-) dziekuje w imieniu reszty

marengo
21-03-2014, 18:27
Ach ten Ja :lol:

marchlew
22-03-2014, 10:12
Sa jakies mody poza dodatkiem z steam...ktore dodaja krew w walce ?

marengo
22-03-2014, 10:33
Oczywiście Blood and Gore Pack pod Rome 2 musisz posiadać.

Jednak aby było więcej krwi, musiałbyś wyłączyć w DeI Formację Ataku, czego się zwykle nie robi, ale pojawia się wtedy więcej animacji śmierci, czyli jest też więcej krwi. Po drugie, znacznie poprawia efekty krwi mod Mech Donalda:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =193968352 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=193968352)

oraz podobno ten mod odblokowuje animacje śmierci, które nie są wyświetlane w podstawce

http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =208344533 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=208344533)

W Formacji Ataku jednostki walczą w bardziej statyczny sposób, ale ma to zapobiec powstawaniu efektu "bloba", co nie zmienia faktu że w innym modzie nie zauważyłem jej braku i wyglądało to dobrze, więcej żołnierzy angażuje się w walkę bez negatywnych wrażeń.

marchlew
22-03-2014, 12:29
nie widac efektow krwi .. tylko jak procarze moi scigali galow to kilka razy blyskla krew ..nie wiem od czego to zalezy ..mam jeden i drugi mod ..co podales

Shay Ruan
22-03-2014, 12:32
Bo aby mieć dobre efekty krwi musisz mieć dlc i ten mod też go wymaga do całościowego działania.

marengo
22-03-2014, 12:40
W pierwszym zdaniu mojego poprzedniego postu jest to wyraźnie napisane. Mod Mech Donalda działa najlepiej z ustawieniem jakości terenu/podłoża na poziom ekstremalny, wtedy kałuże krwi dłużej pozostają widzialne.

marchlew
22-03-2014, 19:44
Hmmmmm ..mam reforme Mariusza i legionisci do werbunku sa bez kolorow ...wie moze ktos dlaczego ..inne jednostki maja wszystko co potrzeba :-)

marchlew
24-03-2014, 01:33
Witam ...szuka, sposobu na pokonanie lojalistow ...maja 12 armii i stoja kolo siebie //moze ktos wie jak to ugrysc

Lampon
24-03-2014, 11:28
Kiedy wyjdzie wersja 0.9?

marchlew
24-03-2014, 13:10
Czy po wygraniu wojny domowej i obraniu kierunku na imperium ..istnieje grozba nowej wojny domowej ?

Harry-Potter-TW
24-03-2014, 13:16
Nie.

Aztec
24-03-2014, 20:15
Znacie jakiś Submod na rekrutację legionów? Usuwający okręgi rekrutacji i umożliwiający rekrutacje wszystkich legionów w jednym miejscu? :D

marengo
24-03-2014, 21:16
Nigdzie nie znalazłem takiego submoda, ani na twcenter ani w Warsztacie. Musiałby znaleźć się ktoś chętny do wprowadzenia takiej zmiany i były nawet prośby tej treści skierowane do Dresdena. Odmówił on, ponieważ AI nie rozumie idei ograniczenia rekrutacji do np. Italii i przyległości. Stawiałaby potrzebne budynki, natomiast nie rekrutowała legionów.

Jeżeli pojawią się jakieś zmiany w submodzie Dresdena z legionami, to pójdą one w przeciwnym kierunku, czyli poprawienia historyczności okręgów rekrutacji. Zresztą, po dwutygodniowym zamieszaniu z legionami w temacie DeI Dresden napisał wprost, jak ktoś nie chce tworzyć legionów w pewnych miejscach na mapie, niech nie stawia tam odpowiednich budynków łańcucha baraków.

Reasumując, zawężenie rekrutacji legionów do pewnego obszaru jest ofertą wyłącznie dla gracza wybierającego kampanię Rzymem i tak było na początku, kiedy zaczęły powstawać submody z legionami; żeby osiągnąć to teraz, musiałbyś sam pobawić się PFM lub zmienić mod, np. na jeden z tych o których pisałem.

Salvo
26-03-2014, 13:36
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?646108-PREVIEW-The-Celtic-Tribes-Part-I-amp-II

Nowy preview Celtów ;)

Lampon
26-03-2014, 15:41
Teraz przed chwilą pobrało mi jakąś aktualizację i po niej nie można uruchomić DEI!!!

Grogmir
26-03-2014, 16:33
No to chyba normalka po każdej aktualizacji Romka, co w tym dziwnego? W ciągu paru godzin powinni uaktualnić DeI.

Rafkos
26-03-2014, 19:21
Obawiam się, że potrwa to trochę dłużej niż zwykle. Do gry zostało dodanych wiele nowych rzeczy i trzeba przystosować wszystko do działania - głównie ze względu na nowy dodatek. Patch do gry dodał sezony dla głównej kampanii (wreszcie!) z efektami wizualnymi, będziemy mieli również możliwość toczenia bitew w sąsiedztwie piramid i innych cudów świata. Dodam, że DeI zostanie zaktualizowane pod obecną wersję dopiero jako v0.85, więc zobaczymy nowe jednostki i poprawki w balansie. Oczywiście na spolszczenie przyjdzie chwilę poczekać :)

marengo
26-03-2014, 22:50
Pojawiła się wersja DeI kompatybilna z dzisiejszą aktualizacją. Nosi ona numerek 0.82h i jest do pobrania tutaj:

http://www.mediafire.com/download/jqbsz ... _Impera.7z (http://www.mediafire.com/download/jqbszwlvxw9phg5/_Divide_et_Impera.7z)

Jest to wersja dla najbardziej niecierpliwych, więc nie wszystkie rzeczy jakie przyniosła nam aktualizacja od CA, a także HatG zostały w niej całkowicie uwzględnione. Dlatego też brakuje w niej implementacji nowej kultury iberyskiej oraz misji jakie otrzymują nowo dodane frakcje, zaś sama kampania Hannibala nie został jeszcze zaedytowana i z tego powodu jednostki posiadają niewłaściwe rozmiary, a na mapie nie występują zasoby naturalne i bogactwa. To zmieni się wkrótce.

Lampon
26-03-2014, 22:59
Co ten mod dodaje do dei? [Official Submod] Historical Legions.

marengo
26-03-2014, 23:05
Czekaj...

Hmm, niech no ja się zastanowię, co może dodawać submod który ma w tytule Historyczne Legiony...

No nie, to nie może być takie proste...

A, już wiem on jednak dodaje legiony, które były we wcześniejszej wersji, a później na życzenie graczy zostały usunięte z podstawowego DeI

Uffff, zmusiłeś mnie do potężnego wysiłku intelektualnego :)

Lampon
26-03-2014, 23:14
Własnie wiem że były dodane legiony bo nimi grałem. Myślałem że jest to jakaś inna wersja i chciałem się upewnić. Czyli żeby mieć historyczne legiony to trzeba dograć ten mod.

marengo
26-03-2014, 23:16
Ni mniej, ni więcej ;)

W sumie to fajne uczucie napisać o jakiejś aktualizacji i prawie zaraz ktoś zjawia się z komentarzem. To takie nowe uczucie z którym trudno jest oswoić się :lol:

Aztec
26-03-2014, 23:38
Ja i tak przemianowuję nazwy na te, które aktualnie posiadam :D

marchlew
27-03-2014, 01:14
Moze mi ktos pomoc ? nie potrafie odpalic Romka ..wogole mi nie odpala mod menagera ..moze ktos wie co za przyczyna ?/ prosze o pomoc

marengo
27-03-2014, 05:41
CA coś zawaliła grzebiąc przy launcherze, może to dzisiaj naprawią. Na tą chwilę musisz przestać subskrybować jakiekolwiek mody, odinstalować te dodane ręcznie i ogólnie wyrzucić z data Rome 2 wszystkie mody (te subskrybowane będą miały obrazek o takiej samej nazwie pod sobą). Jak już odpalisz launcher, możesz dodać mody tylko raz, zamknięcie gry spowoduje powrót do punktu wyjścia.

Tak wygląda "wolny" od modów folder data Rome 2:

[spoiler:3gumzmfo]http://i.imgur.com/EcCfN5D.png[/spoiler:3gumzmfo]

marchlew
27-03-2014, 11:35
zrobilem tak wszystkie mody usunolem ,sprawdzielem spojnosc plikow i dalej nie odpala mi sie ciagle wczytuje ...i drugie pytanie moja kampania juz przepadla mam rozumiec ..

marchlew
27-03-2014, 11:49
do bani z tymi aktualizacjami ciagle rozwalaja ludziom gre .nie moga to jakos inaczej rozwiazac ? albo to jest swiadomo ich praca .czlowiek traci godziny na gre stara sie podbic co sie tylkko da , czeka na reformy i co ..cos wyjdzie i bam pozamiatane ..

marchlew
27-03-2014, 12:56
Problem juz nie wystepuje ..jakos doszedlem do bledu

Aztec
27-03-2014, 14:18
Opcja Edytuj post.

marengo
28-03-2014, 23:47
Trochę chaosu zostało wprowadzonego przez kolejne wersje wydawane w ostatnich dniach. Uporządkujmy to. Obecnie obowiązuje wersja przejściowa 0.82h z dopiskiem Rewizja nr 4.

Co zostało zmienione?

Wersja 0.82h: Uczyniono DeI kompatybilnym z ostatnim patch'em od CA (Pory roku i Cuda świata antycznego) oraz Hannibalem u bram, co nie oznacza iż poza ogólną adaptacją zrobiono coś więcej względem najnowszego dlc od CA, o tym niżej.

Rewizja nr 1: Przystosowano startowe armie i kampanijne skrypty do zmian w grze

Rewizja nr 2: Usunięto przyczynę wyrzucania do pulpitu na starcie kampanii (uszkodzone pliki starpos)

Rewizja nr 4: Poprawiono wyokrętowanie jednostek. Zoptymalizowano poruszanie się statków transportowych, modyfikując pośrednio ruch lądowy

Ważne: Z obecną wersją DeI kampania Hannibala jest zabugowana i niegrywalna, chyba że nie użyjemy moda. Ekipa przeprasza za tą niedogodność, ale w chwili gdy odsłona o numerze 0.85 jest prawie gotowa, trudno skupiać się na wydawaniu wersji tylko dla HatG. Wersja 0.85 i tak będzie wymagać rozpoczęcia nowej kampanii od posiadaczy ostatniego DLC z uwagi na zmiany jakie pojawią się w tej kampanii. Do tego czasu warto zagrać w podstawowego Hannibala u bram, aby miec później porównanie z modyfikacją. Cierpliwości ;)

marko1805
02-04-2014, 11:35
Mamy już wersję 0.85
Ja jednak poczekam spokojnie na 0.9 lub 1.0 :)
Poniżej lista zmian, które ona wprowadza:

What's new in this release (0.85):

General changes:

Overhauled all Celtic Tribes with more than 40 completely new units and individualized faction recruitment options
Revamp of Macedon and Greek factions in general with 4 new units
Introduced new Hellenic Shields from RS2 (our great thanks to the authors of that wondeful mod to letting us use their assets)
Made DEI fully compatible with Hannibal at the Gates:
Changed Arevaci and Lusitani factions recruitment options to the ones of DEI
Overhauled recruitment options for the new campaign for the reform system of DEI
Tied cities reinforcements to the DEI units

Gameplay changes:

Overhauled battle balance for less spikes in power of certain units. Especially rebalanced the power of swords vs. spears and the role of short spear vs. long spear units. Hoplites will be much easier to win if attacked from the flank/rear (as Pikemen), for example.
Overhauled missile balance so that all missile units have a specific role and individual sets of skills:
Archers are now able to fire above obstacles so they don't need a clear line of sight to fire against units. This makes them the better unit to strike from afar behind the lines and slowly deplete their strength.
Horse archers are more powerful than foot archers but they have much less range and cannot fire above obstacles. Their mobility is the winning point.
Slingers are the best unit at firing from range on a clear line of sight. Their high accuracy and AP makes them very deadly; their drawback is that they need to be positioned correctly to get the most out of them.
Javelin users are the strongest missile unit by far, but they have a short range and low ammunition
All missile units have had their ranges overhauled for more realism.
Overhauled weapons' initiative vs deadliness for more balance. Deadliness will be more effective against initiative and so in general sword units will be much stronger than same tier spear ones.
Rebalanced elite units so they are not so highly above main troops as they are now. They will be still much stronger but for different motives. Less for durability and more for strength. This means that if flanked or attacked from the rear also an elite unit will deplete in short time.

Cavalry is easier to disengage and is more powerful during a charge, especially on the rear. Also pike units and hoplite units cause much less damage to calvary if hit from the rear.
Tweaked certain units that were too powerful in comparison to others (albeit always in respect of the difference in power of certain factions in confront to others; this will always remain in DEI)
Tweaked cinematic camera zoom so that it doesn't end in front of units

Campaign Changes:

Added resources and correct unit sizes to HatG mini-campaign.
Improved AI recruitment priorities in main and new mini-campaign.
Altered CAI budget and personalities.
Changed Local Traditions in Spain to be Iberian.
Fixed starting Armenian military tradition (requires new campaign to experience).
Lowered number of regions required for Military Victory for Minor Factions (requires a new campaign to experience).
Fixed Season movement changes. Every season has a harsh movement penalty, but land movement is doubled. This was done to help fix the transport movement problem.
Fixed Carthage introduction text.
Reduced research time of starting technologies to help early AI recruitment.
Changed required technology for Seleucid/Baktria tier 1 stables.
Altered stats of Baktria/Seleucid Eastern Satrapy Palace.
Fixed Seleucid Deployment Formations.
Lowered Agent Success chances.
Lowered the effect of Agent actions that harm units/buildings.
Lowered Character skill effects for income, diplomacy and gravitas/power skills.
Altered battle climate probabilities/fatigues. Snow battles more likely in north, less fog battles, higher cold/heat fatigue during certain seasons, etc.
Changed artillery recruitment for Romans to have Ballista from polybian reforms.
Customized army and navy stances based on culture:
Barbarian Ambush stance costs less movement, has a higher chance to succeed, and gives a morale bonus.
Roman Fortification stance costs less movement, gives a morale bonus and a higher defense bonus.
All Garrisoned armies now get a replenishment bonus. Barbarian Garrison stance gives more morale. Hellenic/Roman/Eastern Garrison stance gives a defense bonus and reduces upkeep.
All Sieging armies now use local food and cost more to upkeep. Barbarian sieging armies also get an attack bonus.
Barbarian Mustering armies get a larger replenishment bonus. Roman Mustering armies get a defense bonus. Eastern mustering armies get a morale bonus.
All Raiding armies now use local food, have a defense penalty and an attack bonus. Barbarian Raiding costs less movement, increases morale, has a higher defense penalty and higher attack bonus.
Naval Blockades now have higher upkeep. Hellenic Blockades have a morale and attack bonus.
All Docked Navies now have a replenishment bonus.
Hellenic Naval Patrol reduces piracy more, costs less movement, gives a larger defense bonus and attack bonus.
Hellenic Naval Raiding causes more piracy, has a smaller movement penalty, uses less movement, and has an attack bonus.

Added new Minor City building chain "Public Land" for all factions and campaigns:
The general concept is to bring a smaller version of sanitation and forum buildings to the minor cities.
The chain has 3 building type options: Medicus (sanitation), Trader (market), or Garrison/Watchtower.
Special one-per-faction tier 4 buildings: Rome - Garrison, Hellenic - Hospital, Barbarian - Hall of Heroes (sanitation/guard mix) and Eastern - Trader.

Scripting changes:

Overhauled all the reforms and army caps scripts for less possible problems:
Removed the need of saving reforms informations as the checks will be done at every load (this means less possible problems with save failures and also in the rare case something can not work properly on next load everything will be checked again)
Added check for global reforms/MP reforms not more available so that reforms advance no more in those cases.
Major changes in the structures of the scripts so that in future is easier to add/remove features.

Inserted full Messages for the reforms. Now users will experience different messages depending on the type of reform and if the reform is of the player, global or of another MP player faction.

Misc:

Removed numbers from regional Legionaries.
Overhauled all the reform system for what it concerns CiG and HatG. No more reliance on copied records as the reforms scripts will do the correct troops selections.
New UI graphics for certain building types.

Notes:
Some of the new changes (as noted) require a new campaign start to work.
While in its totality this version is fully compatible with previous save games this last update of CA requires a new campaign to work correctly. As such it would not be a bad idea to start anew if you can.
The new HatG mini-campaign in any case requires a new start for the DEI changes to work.

PioterC
02-04-2014, 14:36
teraz tylko czekamy na Rafkosa i jego spolszczenie, bo część jednostek nie ma opisów...

Vorenus
02-04-2014, 14:56
moze ktos dac link do submoda LEGIONS bo pobralem jakas wersje gdzie sa 4 party pliku divide et impera a jak wlaczam przez mod manager to wyswietla mase konfliktow tych czesci miedzy soba :(

Stalowy Karaluch
02-04-2014, 16:11
moze ktos dac link do submoda LEGIONS bo pobralem jakas wersje gdzie sa 4 party pliku divide et impera a jak wlaczam przez mod manager to wyswietla mase konfliktow tych czesci miedzy soba :(
Teraz DEI składa się z pięciu części. Musisz poszukać w warsztacie tej piątej części.

Rafkos
02-04-2014, 16:41
Właśnie odfiltrowałem sobie dodane przez DeI teksty do tłumaczenia. Wygląda to strasznie, liczba linijek mówi sama za siebie - 600.

PioterC
02-04-2014, 17:13
o cholera - aż tyle dodali? o.O

Gnejusz
02-04-2014, 17:20
A u mnie ani drgnie, poodznaczałem wszystkiem mody i to samo. Gra nawet się nie próbuje załadować - z miejsca pulpit... Namieszali że już bardziej się nie da.

PioterC
02-04-2014, 17:23
u mnie się odpala... spróbuj włączać po kolei modyfikacje i uruchamiać... widocznie na którejś się wykracza...

Gnejusz
02-04-2014, 17:35
Wyłączyłęm wszystkie, teraz instaluję od nowa R2, jeżeli znowu nie ruszy odpuszczę sobie i poczekam jakieś kilka miesięcy. Mam sentyment do tej serii choć prawdę pisząć po ostatnich łatkach w DeI mod i gra stracili jakieś 30%, na vanilii nie ma sensu grać, DeI obniżył loty.

PioterC
02-04-2014, 18:39
Sporo ludzi uwaźa, źe DeI to ostatnio głównie nowe jednostki dodaje... coś w tym jest... liczę jednak, źe mimo wszystko będzie to bardzo dobra modyfikacja...

dawid621
02-04-2014, 19:03
A tak z ciekawosci - mozna sobie gdzies podejrzec rostery dla poszczegolnych frakcji w tym modzie?

Shay Ruan
02-04-2014, 20:05
Twórcy zdecydowanie powinni obniżyć straty jakie ponosi armia oblegających. To głupie, że po 2 turach oblężenia tracę 1/4 armii. Ciekaw jestem czy w ogóle jest to modowalny aspekt gry.

K A M 2150
02-04-2014, 22:25
Powiem więcej, właśnie temu aspektowi przyjrzą się twórcy moda w kolejnej wersji. Obecnie możesz straty w trakcie oblegania kogoś obniżyć mocno przez technologię oraz rozwój generała.

Jak ktoś widzi nowe wersje DeI tylko przez pryzmat (historycznych i koniecznych dla oddania realiów) jednostek...to cóż, widocznie reformy, rekrutacja regionalna, genialne opcje rozwoju generałów, usunięcie zepsutego trybu forsownego marszu, najrealistyczniejsze bitwy jakie można mieć obecnie na silniku Rome 2 to za mało to polecam zmianę gry, bo nie wiem co jeszcze można dodać, biorąc pod uwagę że mod nie doczekał się jeszcze pełnej wersji ;) Kolejna wersja ma zawierać także nowe opcje budynków i wiele, wiele więcej. Ekipa obmyśla także system który zastąpi obecny system wojny domowej na taki, która ma o wiele więcej sensu ;D

PioterC
03-04-2014, 07:19
KAM masz zdecydowaną rację... nie pisałem jednak, że dokłada TYLKO nowe jednostki, a że GŁÓWNIE... co też w sumie nie jest do końca, jak napisałeś, prawdą... Fakt - nie można zapomnieć o tej regionalizacji rekrutacji... Co do rozwoju generałów to jest to świetna robota - chcesz mieć generała typowego do walki, nie ma sprawy, chcesz mieć sprawnego zarządcę, który podniesie jakość prowincji, także nie ma sprawy - wystarczy tylko rozwijać odpowiednie opcje...

Generalnie masz rację - źle patrzyłem na ten mod, nie analizując dokładnie całości, bo dopiero całość oddaje jego dopracowanie... No i jak napisałeś - to nie jest jeszcze wersja ostateczna...

Vorenus
03-04-2014, 07:35
stalowy karaluch dei sklada sie z 5 czesci ??? jakie to czesci bo ja mam tylko plik divide et impera :(

aha mam problem otoz submod na nie limitowana liczbe edyktow i ograniczenie agentow mam konflikty miedzy tymi modami

PioterC
03-04-2014, 07:36
stalowy karaluch dei sklada sie z 5 czesci ??? jakie to czesci bo ja mam tylko plik divide et impera :(

a skąd pobierałeś? ze STEAM (5 cześci), czy z TWCenter (1 cześć)?

Vorenus
03-04-2014, 07:39
1 czesc z tego portalu

PioterC
03-04-2014, 07:44
no to git... bo z TWCENTER jest tylko jedna część - jedynie na STEAM z uwagi na jego ograniczenia mod musiał zostać podzielony na kilka części...
i jak pobrałeś z TWCENTER, wrzuciłeś do data, to managerze modyfikacji masz jedną kafelkę z Divide et Impera, a jak ze STEAM to masz ich pięć...

Vorenus
03-04-2014, 07:58
ale dlaczego mi te konflikty pokazuje moda na ograniczenie agentow inielimitowana liczbe edyktow

K A M 2150
03-04-2014, 08:03
Muszą być konflikty skoro te submody zmieniają wartości w plikach od DeI.

Vorenus
03-04-2014, 11:02
mody razem dzialaja ale jest problem nie ma lektora kiedy mam te submody wgrane

kurde lektora nie ma w tym modzie ??? no bo ja nie mam na poczatku jest ten tekst po lewej stronie ale lektor milczy co jest :(

Rafkos
03-04-2014, 14:29
Lektor milczy, ponieważ tekst, którego chcesz wysłuchać, jest najprawdopodobniej zmodyfikowany lub dodany przez mod. Twórcy DeI nie dysponują profesjonalnym lektorem, który czytałby im nowe kwestie, a nawet jeśli, to silnik Rome 2 nie daje takiej możliwości.

Vorenus
03-04-2014, 21:41
czy moderatorzy stworza jakies mody ktorych mapka bedzie wieksza znaczy np wiecej prowincji na galie germanie italie np galia bedzie miala tyle prowincji co w dodatku cezar w gali i np italia tez bedzie rozbita na wiele prowincji bo to co jest w podstawce to troche za malo prowincji na konkretny region nie uwazacie tak :)

K A M 2150
03-04-2014, 22:01
Póki co nie jest to niestety możliwe.

Gnejusz
04-04-2014, 11:01
Nowa mapka raczej jeszcze długo nie powstanie... Ta która jest jest ok. , kto się nią już znużył niech spróbuje prostej zmiany - obróćcie kamerę i ustawcie ją pod najbardziej odpowiadającym Wam kontem. Grałem tak Spartą na podarowanym koncie (na swoim nie mam niestety dodatku hellenistycznego), prosta czynność a spawia, że gra wygląda zupełnie inaczej.
Sama mapka jest b. ciekawa, jedyną innowacją mogłoby być jej poszerzenie i zagospodarowanie nie możliwych do działań w obecnej chwili obszarów.

Ja jakoś odpaliłem ponownie grę, kłopoty miałęm z tym niesamowite, już miałęm odpuścić na kilka miesięcy ale ta sakramentalna oststnia próba wreszcie zadziałała.
Mam kłopot z modami i submodami, nie wiem dlaczego zmienili system w menagerze ale dla takiego laika jak ja jest uciążliwy.
Nowa wersja DeI poprawiłą balans rzymskich jednostek - jest teraz lepszy niż poprzednio, mam nadzieję, żę więcej jednostek w grze już nie zobaczę a za to będę takie o które wręcz się prosi:

- rozwiązana sprawa z bezsensownym spamem jednostek w trakcie wojny domowej i możliwość jej uniknięcia jak jest w podstawce - oczywiście przy rozsądnej polityce wew.

- ograniczenie możliwości agentó z RPG do strategii:
- szpieg - rozpoznanie i ew. eliminacja wrogich agentów (słaba), wzbudzanie niepokojó w prowincjach
- dygnitarz - krzewienie kultury i eliminacja podobnie do szpiega (przydały by się też przekupstwa jak w MTW), wzbudzanie niepokojó w prowincjach
- champion - szkolenie wojsk, eliminacja wrogich agentów - najmocniejsza ze wszystkich postaci

-koniec z turystyką zaokrętowanych flot, to jakaś masakra jest w grze, stoją sobie na jakimś akwenie po kilkanaście nawet tur.... - KONIECZNA ZMIANA

- bardziej realne relacje pomiędzy państwami, wojny własnych satrapii, protektoratów... - toż to utopia jest.

Byłoby jeszcze parę innych rzeczy ale na początek te bardzo poprawią grę, myślę, że są to zmiany wykonalne bez dodatkowych narzędzi moderskich.

Będzie niestety długi post ale po ok 1500 tur mam znowu ochotę na powrót do pięknego antyku z DeI i pogubiłęm się z modami i submodami.
Potrzebuję namiar na:
- najnowszego bullgoda na ikony do DeI ew. na ten submod z jeszcze piękniejszymi figurkami od chyba Rafikosa choć są dobiero z rozwoju
- nielimitowana liczba edyktów
- ograniczenie działalnośći agentó poprzez dołożenie bonusó obronnych przed nimi świątyniom - świetne rozwiązanie a próbowałęm wcześniej wielu.
- mod na eliminację wojny domowej albo lepiej na powrót do rozwiązania z podstawki

Wiem że są w warsztacie i na TW Center... problem jest z ich nieaktualnością w obecnym R 2 i j. angielskim na TW Center.

Grogmir
04-04-2014, 12:05
rozwiązana sprawa z bezsensownym spamem jednostek w trakcie wojny domowej i możliwość jej uniknięcia jak jest w podstawce - oczywiście przy rozsądnej polityce wew.

Nie bardzo rozumiem, przecież to właśnie w podstawce wojna domowa wybucha zawsze wraz z konkretnym poziomem imperium, a w DeI wprowadzili możliwość jej uniknięcia przy odpowiedniej polityce wewnętrznej - chyba, że ostatnie wersje moda to zmieniły?

Vorenus
04-04-2014, 12:20
jest juz nowa wresja moda a czy beda na niej dzialaly savy z wersji 0.82h ???

Gnejusz
04-04-2014, 13:16
Grogmir, obawiam się, żę nie wiesz o czym piszesz... Grałęm na DeI 3 kampanie z ok 400 tur każda i ze 3 po kilkadziesiąt turek. W DeI wojna domowa wybucha ZAWSZE, ZAWSZE, po osiągnięciu max rozwoju paska imperium. Można mieć politykę na równo dla każdego stronnictwa, można zjadać tynk ze ścian koloseum a wojna domowa i tak wybuchnie. testowałem rózne mody które miały ją niwelować i są guzik warte. W podstawce wojny można uniknąć, w DeI nie!Całkowicie pomyliłeś się w swojej opini. Jedynie czego nie jestem pewien, to tego, jak wygląda sprawa z wojną domową na ostatniej łatce w DeI - nie grałęm na niej.
Jeżeli miałeś przynajmniej 2 kampanie w DeI w których rozwinąłeś imperium do ostatniego stadium to napisz to wyraźnie bo możę być tak, że miałęm po prostu pecha. Jeżeli jednak nie masz takiego doświadczenia za sobą to nie pisz w ten sposób bo zaciemnisz fakty reszcie graczy.

Co do samej wojny domowej to ilość wojsk rebelianckich i sposób ich spamu - wysypu to chyba największy kicz w grze. Żadnej inteligencji, finezji, żadnych uwarunkowań - po prstu JEB - i jest. Dlatego piszę, żę jest to do poprawy bo można spowodować że ta wojna domowa będzie ciekawa, rozwijała się lub wygasała w zależnośći od sytuacji w imperium i senacie. Póki co jest to gwóźdź do trumny dla gry bo po kikuset turach taki spam w wrogiego wojska w prowincjach gdzie nie trzymamy swoich armii powoduje, że odrzuca nas od tej bezsensownej już gry.

Dalej ponawiam pytanie - prośbę o aktualizowane linki do podanych wcześniej modyfikacji.

Stalowy Karaluch
04-04-2014, 13:43
A nikogo nie drażni palenie bram pochodniami?? Może gdyby udało się usunąć tą zdolność to przeciwnik chętniej korzystał by z machin oblężniczych... Ciekawe czy jest to możliwe, czy twórcy DEI już próbowali zrobić z tym porządek. Co do wojny domowej to też uważam że powinno zrobić z tym porządek. Wprawdzie nie doszedłem do takiego etapu gry ani razu ( mam rozegranych 269 h), ale nie chciał bym wszczęcia wojny domowej z armiami z d***.

marko1805
04-04-2014, 13:55
Gnejuszu, jak już pisałem wcześniej DeI kończyłem Rzymem na wersji 0.75-0.82 czterokrotnie, z czego w dwóch ostatnich przypadkach uniknąłem wojny domowej. Nie wiem czy to ja miałem szczęście czy to Ty pecha.
Osobiście sugeruję poczekać jakieś 4-5 miesięcy, gdy gra osiągnie wersję ~1.1 i wtedy zagrać, na obecnym etapie na pewno DeI nie sprosta Twym oczekiwaniom ( nie ma w mej wypowiedzi bynajmniej złośliwości).

Gnejusz
04-04-2014, 14:13
marko1805, chyba źle mnie zrozumiałeś, ja nie mam prawa posiadać oczekiwań, mogę mieć, marzenia-życzenia, mogę o tym pisać, sugerować, jak zwał tak zwał.
Szukam rozwiązań dla rzeczy które mi psują rozgrywkę i nie jestem w tym osamotniony bo ludzie piszą mody które bywają rozwiązaniem moich utrapień. Można czekać na ver. 1.o lub nawet dalszą ale można też grać i szukać na forum rozwiązania dla istniejących bolączek. Mam zamiar wrócić do gry i zagrać długą kampanię bez rzeczy które mi ją psują, nie znam angielskiego więć pomoc odnajdują tylko na naszym forum, sam chętnie piszę o rozwiązaniach lub ich braku napotkanych przy okazji instalowania kolejnych submodów. Naszym problemem jest to, że mało ludzi pisze o swoich doświadczeniach, chcą jedynie pomocy a i tak często nie napiszą czy rozwiązała ich problemy. DeI doczeka się wersji finałowej lub nie, możę sami twórcy przerzucą się na inne dzieło, możę podstawka w kolejnych patchach będzie tak dobra, żę mody staną się zbędne - czas pokaże. Ja póki co nadal szukam i nadal pisze o swoich wrażeniach. Mod jest świetny choć ostatnie wersje podobają mi się mniej od poprzednich - powód podawałem już kilkakrotnie.

Podacie jakieś linki do aktualizowanych modó o które prosiłem?

Rafkos
04-04-2014, 15:20
W najbliższym czasie mam zamiar stworzyć modele jednostek Indian dla Baktrii i włączyć je w skład DeI, mam nadzieję, że dam radę :) Priorytetem jednak jest dla mnie spolszczenie i to na nim się skupię.

Gnejusz
04-04-2014, 15:54
Spolszczenie porządane bardziej niż wszystko inne. Na Twoim tłumaczeniu jakoś lepszy klimat panuje w grze.
zaczynam powoli wgryzać się w mody na Steam, jak dojdę do tych które mnie interesują to powklejam linki żeby reszta też coś z tego miała. Póki co widzę kilka nowych modó na działalność agentów, zwiększenie limitu armii, jest kilka ciekawych rzeczy.

Ribald
04-04-2014, 17:36
Z innej beczki - czy Wam też wymiotło DeI ze Steama? Rano jeszcze był, a jakoś od południa się zmył.

Stalowy Karaluch
04-04-2014, 17:55
Tak. Trzeba pobrać jeszcze raz...

Vorenus
05-04-2014, 10:09
czemu moi oszczepnicy nie rzucaja wszyscy oszczepami tylko pojedynczy a resztaalbo stoi albo robi tylko zamach a oszczepy nie leca czy to wina komputera? :( aha czy moderatorzy zrobia takie mody rozlegle jak w medievalu :)

jeszcze jedno czy savy z wersji 0.82 h beda mi dzialac na wersji 0.85 ???

Vorenus
05-04-2014, 18:48
moze mi ktos powiedziec czemu nie moge rekrutowac balisty skoro mam juz inzynierie zbadana i warsztat wybudowany :(

Ribald
05-04-2014, 22:02
Czy jest gdzieś w necie dostępny opis drzewka umiejętności bohaterów w DeI? Chodzi mi o te, których nie było w podstawce ergo nie ma ich w encyklopedii. Z góry dzięki :)

Gnejusz
06-04-2014, 09:10
Wklejam najnowszego bullgoda na ikony jednostek:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-D-e-I (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?637060-SubMod-v0-8-BullGod-s-Style-Unit-Cards-for-D-e-I)

Zamieszanie z R 2 - DeI trwa nadal, od dobrych 3 dni albo mi gra nie idzie albo mod znika albo się aktualizuje, spodziewam się za to takiej kampanii jakiej jeszcze nie miałem :)

Macie jakieś dobre mody na pozbawienie agentów tych nadprzyrodzonych zdolnośći? Nie wiem, czy stare teraz pójdą a najlepszy niestety bugował rozwój jednostek i generałów zabierając im po jeden atut podczas awansu.

Edit:

Widzę, że po ponownie instalacji DeI w menagerze znowu pokazuje mod jako nieaktualny, nic to - zapowiada się kolejny dzień mozolenia się z instalacjami zamiast gry. Pogoda dopasowała się do tej szopki, przynajmniej tyle, żę nie żal czasu na komputer.

Edit: Niestety - jednostki z linka są mniej kompletne niż poprzednie które miałem, przynajmniej dla Rzymu.
Możę ma ktoś poprzednią wersję lub po prostu kompletniejszą?

Vorenus
06-04-2014, 10:06
widze że nikt mi nie chce pomóc z moim problemem :cry:

Shay Ruan
06-04-2014, 10:10
Vorenus, balisty można chyba rekrutować dopiero po reformie Mariusza.

Vorenus
06-04-2014, 15:19
dzieki za info

FireFighter
06-04-2014, 18:27
A wie ktoś dlaczego moja armia dezerteruje, bo podobno nie potrafię utrzymać ich bytu mimo, że posiadam przychód dodatni oraz nadwyżkę żywności? :D

qtango
06-04-2014, 18:48
Moze dowódca ma jakąś niepozytywna ceche

FireFighter
06-04-2014, 19:07
Właśnie nie i takiemu efektowi podlega każda armia co kilka tur, co jest bardzo dziwne ;)

Vorenus
06-04-2014, 20:14
czy savy z wersji 0.82 beda dzialac na wersji 0.85 moze ktos mi na to odpowiedziec

Rafkos
06-04-2014, 20:28
Zaktualizowałem tłumaczenie do najnowszej wersji DeI :) Najwięcej pracy było chyba z opisami reform, z których każdy (27 tesktów) miał minimum 200słów.
http://scr.hu/5fm/ptf5y
Na screenie nie widać całości, ale możecie mi wierzyć na słowo, że było tam 5 stron A4 z nimi samymi. Na moje szczęście niektóre fragmenty tekstu powtarzały się, więc mogłem je szybko kopiować.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... with-v0-85 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-FIX-Divide-et-Impera-localization-project-for-non-english-players-Works-with-v0-85)

PioterC
07-04-2014, 07:11
gj Rafkos!

Gnejusz
07-04-2014, 08:28
Dziękujemy Rafikosie.

Edit;
Znalazłęm wreszcie najnowsze ikonki bullgoda - Rzym jest kompletny:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 6-Jan-2014 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622971-BullGod-Unit-Icons-Project-v-0-38-(updated-6-Jan-2014))

adkowy123
07-04-2014, 16:39
Czy wiecie może na czym polega zdolność specjalna ( na obrazku jakby nogi a pod nimi kreska dłuższa lub krótsza) ?

Vorenus
08-04-2014, 11:43
może mi ktoś powiedzieć co to za zdolność u legionistów wyglada jak szybsze przeładowanie z podstawki a pisze arena marsz czy coś takiego :?: co to jest ???

hej jeszcze jedno jak klikniemy na region obok wyswietla sie statystyki prowincji co wplywa jak na ład czy jak obok niewolnikow jest -2 na przykład to znaczy ze mam w niej niewolnikow czy nie mam i dlatego jest na minusie jak to jest moze ktos odpowiedziec

marchlew
08-04-2014, 14:22
wie moze ktos dlaczego gra sie zawiesza ? nie3 rozumie mam 119 ture i zawieszka ...

Vorenus
08-04-2014, 14:42
czemu frakcje są tak pasywne , to przez to moze ze gram na normalnym poziomie trudnosci :shock: czy na trudnym tez tak samo jest ze nikt Cie nie aktakuje :(

marchlew
08-04-2014, 14:51
na trudnym jest inaczej i zalezy jakie ruchy wykonasz co do ziem do podbicia ...

Vorenus
08-04-2014, 16:24
a w wielu regionach mam dochody z gospodarki to co na te dochody sie sklada czy to z farm i hodowli czy z czego bo nie wiem :shock:

a juz doszlem przemysl odpowiada za gospodarke :)

Stalowy Karaluch
08-04-2014, 19:13
Czy ktoś już sprawdzał jak działa najnowsza wersja GEMa?

Vorenus
08-04-2014, 19:54
nie no to jest przegiecie myslalem ze tworcy dei poszli do przodu i zlikwidowali ta bezsensowna wojne domowa a tu co kolo 300 tury pufff wojna domowa i w 1 turze 10 pelnych armi i 3 floty to ma byc realizm to jest dobry żart :/

mógłby ktoś mi powiedzieć co mam robic zeby uniknac wojny domowej bo miałem w podstawce i mam tu :(

Shay Ruan
08-04-2014, 20:05
No i bardzo dobrze, wprowadza to trochę trudności do gry.

Aztec
08-04-2014, 20:17
Ale co jest bezsensownego, że wojna wybucha po 300 turach. Widocznie poparcie w senacie miałeś zbyt duże, lub zbyt małe.

Vorenus
08-04-2014, 20:57
no tak ale ilosc armi mam ograniczona a te wszystkie armie pojawiaja sie w jednym miejscu i dlugo mi schodzi wrocic moimi legionami :/

Aztec
08-04-2014, 21:03
Lepiej tak, niż gdyby zbuntowały się rodziny i senat, byłyby wtedy 3 zarzewia buntów w 3 różnych miejscach ;)

Vorenus
08-04-2014, 21:46
nie lepiej co jakis czas zeby był jakis mały bunt galów lub innych ludów ;)
możecie odpowiedzieć na moje poprzednie pytania

poda ktoś link do tej wersji 0.85c

Vorenus
09-04-2014, 10:20
możecie podać jakieś ciekawe submody pod dei ,aha i czy wojny domowej da się uniknąć jak tak to jak ? czy to że oszczepnicy nie rzucają oszczepami to jest błąd w grze czy wina mojego sprzętu ?
czy zmiany będą mi działać na savach z wersji 0.82 ?

Gnejusz
09-04-2014, 12:26
Submodów pod DeI jest cała masa, na TW Center jest założony dla nich osobny temat, jeżeli znasz j. ang. będziesz mógł w pełni z nich skorzystać.
Wojna domowa... Wałkuję ten temat niemal od początku strony, jedni są jej zwolennikami, inni jej nienawidzą, szukałem wielu rozwiązań żeby jej uniknąć i jak dotą mi się nie udało. Ostatnio znalazłem na steamtaki submod:

"Civil War Mod"

Makes civil war factions available for custom battle.

I wanted this already from the beginning, and the all factions playable mod had it for a limited time, but due to graphical issues they removed this feature again.
I wanted to make this mod for a long time already, but I didn't find out how I made factions playable for custom battle.

Known Bugs:
Senate Loyalists unit cards do not pick up faction colors. At this moment I don't have a clue what causes this, so if anyone finds out please let me know.
If you find more bugs, please let me know too.

Not compatible with all factions playable mod (Graphical issues, hm)
Evil DLC factions included, I guess they'll tell me if I need to remove them.

Nie znamj ednak angielskiego a po translatorze wychodzą często takie głupoty, że...
W wersjach poprzednich DeI (ostatnią dopiero rozgrywam) wojnę domową miałem zawsze po osiągnięciu max. paska rozwoju imperium. prowadziłem b. zrównoważoną politykę wew., pilnowałem ambitnych generaółów i wszystko do zdawało egzamin ale tylko do przedostatniego stadium rozwoju imperium. potem - bachI i wysyp. spam, jak zwał tak zwał ale ilośc armii i flot które pojawiały się w najmniej dogodnych dla mnie miejscach była ....

Gdybyś śledził wątek znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania, ston jest jednak coraz więcej a cierpliwych coraz mniej. Może pora założyć osobny podtemat z wojną domową lub najczęsciej zadawanymi pytaniami dotyczącymi DeI.
Nie pisz też posta pod postem bo spamujesz wątek i jest jeszcze mniej przejrzystty. Jeżeli znajdziesz rozwiązanie na wojnę domową w DeI to podziel się nim na forum, my też coś powinniśmy wnosić w rozwój moda luch choć uprzyjemnienie rozgrywki. Zobacz sobie wątek 0 modach uprzyjemniających rozgrykę, przejrzyj warsztat na steam, jeżeli znasz ang. będziesz miał wszystko na widelcu, ja nie znam ale jakoś z mozołem znajduję interesujące mnie submody.
Rozgrywka jest świetna z submodami:
-bullgod - ikony jednostek
-mod na ograniczenie działań agentów
-nielimitowana ilość edyktów
- ikony bullgoda na drzewo rozwoju techno;ogii
-zmiana flag dla Rzymu
- i ten którego ciągle szukam - likwidacja lub ulogicznienie wojny domowej.
Gdyby ta wojna nie polegałą tylko na katastrofalnym spanie jednostek i miałą w sobie odrobinę finezji byłaby porządanym autrakcyjnieniem gry, obecnie jest gwoździm dla rozgrywki choć dodam, żę jest to moje zdanie.

Edit: Możę ktoś przetłumaczy opis tego submoda? Przynajmnie własnymi skrótowymi zdaniami.

Vorenus
09-04-2014, 16:30
może mi ktoś powiedziec o co chodzi wziąłem kampanie na trudnym zaczalem pierwsza bitwa z liguria normalnie a juz w kolejnej z insurbami jednostki jakoś tak ida w zwolnionym tempie a i nie widze jakie wrog ma poszczegolne oddzialy czy ciężką piechote czy średnią pisze tylko gorliwy i tyle wtf :(

Gen. Icedrok
10-04-2014, 11:23
Witam wszystkich na forum.
Jestem nowy na forum i potrzebuje waszej skromnej pomocy.
W związku z tym że uczyłem się tylko niemieckiego i rosyjskiego mam problemy z angielskim. Szukałem już dziś bardzo długo i nici z tego a mianowicie.
Chciałbym aby ktoś był tak miły i podał mi link do sub-moda na nielimitowaną ilość edyktów pod najnowszą wersje.
I znalazłem taki mod który zmienie ilość tur na rok, dokładnie 12 i 8 na rok i chciałem zapytać czy będa one kolidować z Dei?
Oto link to tematu na TW-center: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?638679-Official-Submod-Turns-per-Year-Options

K A M 2150
10-04-2014, 11:26
Nie będą kolidować, ponieważ są autorstwa jednego z twórców DeI :)

Natomiast mod na edykty i agentów znajduje się tutaj:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... and-Agents (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?638677-Sub-mod-Edicts-and-Agents)

Mamy do wyboru trzy opcje, pierwsza to edykty, druga to agenci, trzecia to obie te rzeczy razem.

Do powyższych spraw, wojny domowej da się uniknąć, w każdym razie wielu osobom na TWC się to udało. Co do oszczepników to trzeba się upewnić, że na drodze nie ma żadnych sojuszników oraz wyłączyć i tak kiepski tryb potyczki.

Gen. Icedrok
10-04-2014, 11:42
No i jest problem ponieważ pobrałem, wrzuciłem do Data, zaznaczyłem w "warsztacie" i nadal nic, włączyłem Rzym i nie działa...
Upewniłem się Seleucydami i też nic...

marko1805
10-04-2014, 11:57
Tak się ostatnio zastanawiałem, że fajnie byłoby, gdyby po pokonaniu jakiegoś plemienia galijskiego, lub germańskiego, plemię to mogło się odrodzić w nastepnej turze w postaci powiedzmy wędrownej hordy( 3-4 pełnych amii, więcej nie, bo spora część graczy pewnie by sobie z tym nie poradziła :lol: ) szukającej nowego terytorium.

Co do ciągle narzekających na wojnę domowa to ciągle ich nie rozumiem. Wojny można uniknąć, jak pisał KAM, sam poświadczam własnym doświadczeniem, a jeśli już wybuchnie , to na ostatnim poziomie trudności , gdy najczęściej jesteśmy tak potężni że nikt na dłuższą metę nam nie zagrozi. No chyba że jesteśmy kompletnym fajtłapą nie radzącym sobie z grą, ale wtedy pewnie nie doszlibyśmy pewnie do ostatniego poziomu imperium :lol:

No i jest problem ponieważ pobrałem, wrzuciłem do Data, zaznaczyłem w "warsztacie" i nadal nic, włączyłem Rzym i nie działa...
Upewniłem się Seleucydami i też nic...
Pobierz mod manager z TWC i umieść przed DeI ,a nie puszczaj przez to badziewie dostarczone przez CA.

Gen. Icedrok
10-04-2014, 12:05
dei też przez Mod manager puszczać?

marko1805
10-04-2014, 12:12
Zdecydowanie tak. Pobierz wersje z ich strony http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-04-04-14 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-Download-link-(version-0-85b-updated-04-04-14)), a nie przez Steam. Jest ona częściej aktualizowana niż ta przez Steam i sam decydujesz kiedy wgrywasz nową wersję.

Vorenus
10-04-2014, 14:47
KAM możesz mi powiedziec co to za opcja w oddziałach arena marsz bo wciskam to i nie za bardzo wiem po co to jest :)

mógłby ktos założyć jakiś temat w DEI odnośnie pytań dotyczacych rozgrywki błedów jakie gracze spotykaja i ogólnie zeby mozna było sie czegos zapytac bo tutaj jak sie cos spytasz to zaraz cie hejtują

mógłby ktoś podać link do tego mod managera z total war center