Zobacz pełną wersję : Polska Husaria w Bellum Crucis 6.3
Nightwish
30-11-2013, 10:52
W Bellum nie ma Polskiej Husarii, z tego co widzę w submodach do niego też jej nie ma, lub tego nie zauważyłem. W którym submodzie do Bellum jest Polska Husaria? Lub jeśli nie ma w żadnym, może są jakieś plany dodania jej?
Bellum się kończy w 1453 roku bodajże, a husaria to jakieś 150 lat później była.
W modzie Ogniem i Mieczem jest.
W powstającym Potopie będzie.
W Regnum Poloniae też chyba jest.
Nightwish
30-11-2013, 11:34
Bellum się kończy w 1453 roku bodajże, a husaria to jakieś 200 lat później była.
W Regnum Poloniae jest Husaria:) nawet skrzydlata ;) ale nie ma AI dobrego, próbowałem Ultimate AI, Piter AI ale nadal znacznie za łatwo się gra i nikt Polski nie atakuje, po prostu nuda do kwadratu.
Szkoda, że Bellum tak szybko się kończy (datowo), w SS 6.4 jest Husaria (skopana ale jest...) myślałem, że tu też coś się da zrobić by była.
No cóż, ściągnę Megasubmoda do Bellum i pogram jak jest...
A może dało by radę zrobić moda powiększającego lub przesuwającego czasy rozgrywki do Bellum z nowymi jednostkami w tym Husarią?
Dzięki za odp. i pozdro;)
Bellum się kończy w 1453 roku bodajże, a husaria to jakieś 200 lat później była.
Pierwsza wzmianka o żołdzie dla husarzy w polskiej armii pochodzi z 1500 roku, w 1505 powołana pierwsze chorągwie husarskie, a w 1514 odbyła się pierwsza większa bitwa z jej udziałem :)
Artem.pl
30-11-2013, 11:44
Bellum jest o średniowieczu, a poza tym jak tak Ci na tym zależy to sam stwórz takiego moda. Tu masz mody w którym jest i proch i husaria:
http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=496
http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=542
Zawsze też możesz dołączyć do ekipy tworzącej tego moda: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=14410
Wtedy Piter to raczej kopijnicy byli dominującą siłą, nie klasyczna husaria.
XVI wiek to był niby początek ale dopiero od drugiej połowy XVI wieku husarze zaczynają pomału dominować nad jazdą kopijniczą.
Bitwa pod Kircholmem 1605, tam już husaria dominuje.
W XVI wieku było kilka bitew z udziałem husarii, ale koniec XVI i później husaria się liczy.
Wtedy Piter to raczej kopijnicy byli dominującą siłą, nie klasyczna husaria.
XVI wiek to był niby początek ale dopiero od drugiej połowy XVI wieku husarze zaczynają pomału dominować nad jazdą kopijniczą.
Bitwa pod Kircholmem 1605, tam już husaria dominuje.
W XVI wieku było kilka bitew z udziałem husarii, ale koniec XVI i później husaria się liczy.
Już pod Byczyną husaria miała wielkie znaczenie, zresztą starła się wtedy z husarią węgierską, którą rozgromiła, co dowodzi, że nie chodzi tu jedynie o samą formację, a o same wielkie umiejętności kawaleryjskie Polaków.
Przecież to napisałem koniec XVI wieku husaria się liczy. Byczyna 1588.
Bellum to nie miejsce dla husarii i tyle.
K A M 2150
30-11-2013, 14:45
w SS 6.4 jest Husaria (skopana ale jest...) myślałem, że tu też coś się da zrobić by była.
Jak uważasz tamtą husarię za skopaną, to skopana jest Twoja wiedza z historii ;D Husaria z SS jest historyczna dla okresu w jakim dzieje się akcja moda ;)
http://i23.photobucket.com/albums/b356/cegorach/skanuj00087xu.jpg
Nightwish
30-11-2013, 21:05
w SS 6.4 jest Husaria (skopana ale jest...) myślałem, że tu też coś się da zrobić by była.
Jak uważasz tamtą husarię za skopaną, to skopana jest Twoja wiedza z historii ;D Husaria z SS jest historyczna dla okresu w jakim dzieje się akcja moda ;)
http://i23.photobucket.com/albums/b356/cegorach/skanuj00087xu.jpg
Wg. mojej wiedzy Husaria była najlepszą jazdą średniowiecza a w SS 6.4 połowa jazdy ją leje... więc tak, uważam, że jest skopana, nawet nie ma mount frighten, że o długich kopiach nie wspomne... no i ta śmieszna szarża na poziomie średniej jednostki za parę florenów...
K A M 2150
30-11-2013, 21:13
Coooooo????? To już całkiem przegiałeś :D Husaria w średniowieczu? Średniowiecze kończy się w 1492. W bitwie pod Orszą, gdzie Polska walczyła z Moskalami w 1525 to husaria robiła za wsparcie dla kopijników, bo to oni wtedy byli jeszcze główną siłą naszego wojska. Husaria urosła do roli głównej siły dopiero za panowania Batorego, a to już druga połowa XVI wieku. Naprawdę, doczytaj trochę o husarii, bo Tobie chodzi o husarię z XVII wieku.
inquisitor
30-11-2013, 21:13
Wg. mojej wiedzy Husaria była najlepszą jazdą średniowiecza a w SS 6.4 połowa jazdy ją leje... więc tak, uważam, że jest skopana, nawet nie ma mount frighten, że o długich kopiach nie wspomne... no i ta śmieszna szarża na poziomie średniej jednostki za parę florenów...
Kolego Husarii jako takiej w średniowieczu nie było i gdy czytam Twoje wypowiedzi przepraszam za to słowo( tyłek mnie bierze.)
Początki wykorzystanie husarii to wiek XVI i bitwa pod Orszą lecz nie była to husaria znana Nam z filmów czy obrazów.
Twoja niewiedza bierze się najprawdopodobniej stąd że nie odróżniasz epok, więc jedyne co mogę Ci polecić to podszkolić się w tym bo jest to ważne a przy okazji ciekawe :)
Pozdrawiam
Nightwish
30-11-2013, 22:00
Ta fakt za bardzo uogólniłem pojęcie średniowiecza, ale tu nie o tym było... o tym, że husaria z SS 6.4 jest słaba jak zwykła jazda. Owszem chodzi mi o Polską Husarię, tą która się tak nazywa w SS 6.4 a w ogóle nie oddaje jej realiów. Zresztą koniec średniowiecza to data umowna, którą my dziś znamy, ówcześni ludzie wcale nie zrobili imprezy jak u nas na koniec milenium...
Zresztą koniec średniowiecza to data umowna, którą my dziś znamy, ówcześni ludzie wcale nie zrobili imprezy jak u nas na koniec milenium...
Granica jest płynna, ale Ty ją upłynniłeś o kolejne 100 lat, więc nie rób takiej miny. :)
Uzupełniając gdzie husaria jest: Eras Total Conquest, Ogniem i Mieczem 2, 1648. Będzie w Potopie o ile ten wyjdzie. Chyba do Age of Discovery był submod na husarię kompletnie wyrwaną z kontekstu.
Husaria jako taka istniała od reform Batorego kiedy ujednolicono chorągwie. Wcześniej chorągiew składa się z kopijników i strzelców, od Batorego były albo strzelcze albo kopijnicze. Ujednolicono w pewnej mierze uzbrojenie i wymogi.
A tak ogólnie jest to tak powolna ewolucja, że jak każda taka powolna ewolucja, jest trudna w uchwyceniu na osi czasu. Jednakże mówienie o najlepszej jeździe średniowiecza (o ile kiedykolwiek cokolwiek jest najlepsze) jest jak napisano niczym innym niż tym, że:
nie odróżniasz epok
Podpisuję się pod poniższymi słowami:
mogę Ci polecić to podszkolić się w tym bo jest to ważne a przy okazji ciekawe :)
Nightwish
30-11-2013, 22:18
Ale ja się z Wami nie kłócę, że była wcześniej czy później... Chodzi mi tylko o to, że jednostka nazwana Husarią (naszą, bo tylko Polska ją ma w SS 6.4) wcale nie oddaje mitu, legendy, czy nawet poprawności o naszej Husarii, która tam jest zwykłą jazdą i nie chodzi mi o pióra, ale o uzbrojenie które nasza Husaria miała lepsze, wyszkolenie, i wreszcie szarżę którą w SS 6.4 ma na poziomie ciapciakowatych jednostek z innych krajów na zajechanych szkapach.
Skoro już sobie tu rozmawiamy to ma któryś z Was może jakieś zacne AI do Regnum Poloniae ? Oryginalne jest nudne jak flaki z olejem a przydało by się coś trudnego, ciekawego i sensownego.
Ale ja się z Wami nie kłócę, że była wcześniej czy później... Chodzi mi tylko o to, że jednostka nazwana Husarią (naszą, bo tylko Polska ją ma w SS 6.4) wcale nie oddaje mitu, legendy, czy nawet poprawności o naszej Husarii, która tam jest zwykłą jazdą i nie chodzi mi o pióra, ale o uzbrojenie które nasza Husaria miała lepsze, wyszkolenie, i wreszcie szarżę którą w SS 6.4 ma na poziomie ciapciakowatych jednostek z innych krajów na zajechanych szkapach.
Skoro już sobie tu rozmawiamy to ma któryś z Was może jakieś zacne AI do Regnum Poloniae ? Oryginalne jest nudne jak flaki z olejem a przydało by się coś trudnego, ciekawego i sensownego.
moje ai pod podstawke może zadziałać
Nightwish
30-11-2013, 22:30
Działa, ale nikt Polski nie atakuje, przejeżdżam jak walec przez całą Europę na very hard/very hard. Mod fajny, mapa miasta jednostek sporo ale AI do niego brak oficjalnego z tego co mi się wydaje... Dużo pracy by kosztowało zrobienie żeby Gracul AI (od ss 6.4) pod Regnum Poloniae działało? Próbowałem podmienić ale nie działa:(
Działa, ale nikt Polski nie atakuje, przejeżdżam jak walec przez całą Europę na very hard/very hard. Mod fajny, mapa miasta jednostek sporo ale AI do niego brak oficjalnego z tego co mi się wydaje... Dużo pracy by kosztowało zrobienie żeby Gracul AI (od ss 6.4) pod Regnum Poloniae działało? Próbowałem podmienić ale nie działa:(
Jest jeszcze agresywniejsza wersja, jak na niej nikt nie będzie atakował to będzie to bardzo dziwne.
Nightwish
30-11-2013, 22:41
Jaka wersja? Bo Gracul nie działa z regnum...
Jaka wersja? Bo Gracul nie działa z regnum...
Mojego AI viewtopic.php?f=32&t=8736 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8736)
Nightwish
30-11-2013, 22:48
Jutro popróbuję wpasować to w regnum;) Jakbym miał jakieś pytania, co do tego jak to poprawnie spacyfikować żeby działało pomożesz na PW ?