PDA

Zobacz pełną wersję : Internet mobilny

Amrod
04-11-2009, 20:22
Zapewne wielu korzysta z internetu mobilnego, chociażby studenci, którzy czasem nie mają możliwości zainstalowania łącza stacjonarnego. Jakie są Wasze opinie, doświadczenia z poszczególnymi operatorami. Na co najczęściej kładziecie nacisk? Zasięg, limit danych, prędkość łącza? Zapraszam do dyskusji.

Konrad III
04-11-2009, 21:32
Ja posiadam Play mobile - mam zasięg nawet dobry choć nie wszędzie ;) w mieście śmiga bez oporów a po za miastem to różnie, ale nie jest źle. Mam prędkość 1 MB/s i nie mam problemów większych z otwieraniem stron oglądaniem filmów (HD się długo buforuje). Wszystko było by pięknie gdyby nie ograniczenia w ściąganiu - 10 GB.

Volomir
05-11-2009, 10:53
Ja sie zastanawiam nad mobilnym internetem bo w mieszkaniu studenckim sa ze zwyklym problemy. Tylko odstrasza mnie ten limit pobierania... No i dosc wysoka cena, niestety.

Amrod
05-11-2009, 11:52
Najtańszy i najbardziej rozsądny limit masz w Play Online tylko jest taki problem, że działa tylko z nadajników Playa a to oznacza, że pomiędzy miastami już nie poserfujesz. Ale jeśli to będzie bardziej stacjonarny, tzn. w jednym miejscu będziesz korzystał to jest ok, tylko trzeba sprawdzić jak z zasięgiem. Pingi zazwyczaj są wysokie ale np. w Erze sięgały min. 130ms, w Playu 230. Poza tym zazwyczaj operatorzy dają przetestować na jakiś czas. Opłaty są różne, czasem złodziejskie.
Jeśli to duże miasto studenckie to zazwyczaj są lokalni operatorzy, którzy oferują internet radiowy, masz tylko nadajnik, nic w mieszkaniu nie robią, więc i ewentualnie właściciel nie będzie miał co do gadania.