PDA

Zobacz pełną wersję : Powolna instalacja gry z płyt

Mestavo
02-02-2014, 20:55
Witam

Problem jest taki, że jak próbuję zainstalować grę z płyt to strasznie powoli to idzie. Wcześniej instalowało szybko w 20 minut, a teraz trzeba czekać jak mi to pokazuję 2 dni. Zacząłem instalować Total War Rome 2 (wszystko od nowa instaluję bo był format). Total War Rome 2 zainstalował się w 20 min. Myślę, że powodem tak długiej instalacji jest porysowana płyta. Chciałbym wiedzieć czy jak zainstaluję grę z biblioteki Steam to będzie to samo co z płyty czy nie ? Bo jak instaluję z płyty to pokazuję 20 GB a jak chcę zainstalować z biblioteki Steam to pokazuję 11 GB.

Aztec
02-02-2014, 20:58
Nie pobiera Ci przypadkiem gry ze Steam?

Asuryan
02-02-2014, 21:00
Chciałbym wiedzieć czy jak zainstaluję grę z biblioteki Steam to będzie to samo co z płyty czy nie ?
Tak, będzie to samo.

Mestavo
02-02-2014, 21:03
Nie pobiera Ci przypadkiem gry ze Steam?

Zainstalowało do pewnego momentu z płyty a później końcówkę pobierało ze Steam

Mestavo
02-02-2014, 21:06
Chciałbym wiedzieć czy jak zainstaluję grę z biblioteki Steam to będzie to samo co z płyty czy nie ?
Tak, będzie to samo.

To dlaczego jak instaluję z płyty to pokazuję 20 GB a jak ze Steam to 11 GB ?

Asuryan
02-02-2014, 21:17
Obojętnie co by nie pokazywało, to i tak pobierane poprzez steam faktycznie zajmować będzie teraz na dysku 20,8 GB (bajtów: 22 371 151 872) wraz ze wszystkimi patchami i DLC + 68,0 MB (bajtów: 71 393 280) na dysku C na save'y.

Mestavo
02-02-2014, 21:22
To w takim razie jak np. zgubię płytę z grą lub będzie porysowana do takiego stopnia, że nie będzie można jej zainstalować to się nic nie dzieję ?

Asuryan
02-02-2014, 21:25
Tak - i to jest przewaga wersji steam/origin/etc nad innymi wersjami.

Mestavo
02-02-2014, 21:28
A jak będę instalował ze Steam to instalacja będzie trwała dłużej niż z płyt ?

Asuryan
02-02-2014, 21:33
Podejrzewam że tak - łącze po prostu jest wolniejsze od czytnika płyty. Jak bardzo - to już zależy od tego jak szybki masz net.

Mestavo
02-02-2014, 21:45
O co właściwie chodzi z tym Steam ? Chodzi mi o to, że jak się zgubi płytę lub będzie porysowana to się tym nie przejmować bo śmiało można zainstalować ze steam. Jak pierwszy raz instaluję grę np. Napoleon Total War to z tej płyty składniki zapisują się w bibliotece ? Bo jak się formata zrobi to w bibliotece są te gry tylko trzeba je zainstalować bez płyt już. Pliki z płyt co się instalowało za pierwszym razem to są w bibliotece już na stałe ? Nawet jak by się zmieniło komputer ? Pliki z płyt przenosi tak jakby do biblioteki ? Przepraszam za napisanie tego postu chaotycznie

Asuryan
02-02-2014, 21:59
Nie, płyta Ci w ogóle do szczęścia nie jest potrzebna, nawet do pierwszej instalacji. Ważny jest jedynie kod. Płyta daje Ci jedynie szybszą instalację (pod warunkiem że nie jest w jakiś sposób uszkodzona). Przy zmianie komputera/formacie, etc - jedyne o czym trzeba pamiętać, to login i hasło do steam oraz mail który podawało się przy utworzeniu konta steam - wszystkie gry (których kody instalacyjne wprowadziłeś) będą dostępne do instalacji w bibliotece Twojego konta.

Mestavo
02-02-2014, 22:02
Bardzo dziękuję za pomoc Asuryan ! :)

Shay Ruan
07-03-2014, 15:53
Podpinam się do tematu. Mam bardzo irytujący problem. Zauważyłem, że od jakiegoś miesiąca instalacja zarówno Napoleona jak i Empire z płyty trwa wieki (3 dni), szybciej już wychodzi pobrać grę prosto ze steama. Co może być przyczyną takiego problemu? Płytki są w stanie prawie idealnym, nie jest to też wina mojego sprzętu bo inne gry instalują się błyskawicznie. Problem tyczy się tylko Empire i Napoleona.

marengo
07-03-2014, 16:30
Twoja kopia Napoleona na płycie została kupiona w momencie premiery gry?

Shay Ruan
07-03-2014, 16:33
Nie, jakiś rok po premierze. Dopiero od miesiąca mam problem z Empire i Napoleonem...

marengo
07-03-2014, 16:49
Pytam, ponieważ pierwotna wersja gry została od czasu premiery dość mocno spatchowana, więc baza danych na płycie wymaga wprowadzenia poprawek, a to musi potrwać. Trzeba pamiętać też o tym, że bodajże w tamtym roku został zmieniony format plików instalacyjnych gier, co wymusza ich pobranie ze steam. Dotyczy to nie tylko nowych gier, ale również starych, wydanych w tradycyjny sposób. Shoguna 2 w wersji podstawowej należy pobrać prawie całego.

Zmieniałeś antywirusa ostatnio? Może to on spowalnia instalację gry lub pobieranie jej części z internetu. Ja swoje płytki wyrzuciłem, a folder Napoleona skopiowałem do innego miejsca na dysku. W razie problemów, wyrzucam z common nadpisane przez modyfikację elementy gry i na ich miejsce wstawiam wcześniej skopiowane. Unikam w ten sposób ponownej instalacji. Najważniejszy jest folder campaigns ze startpos.esf.

Shay Ruan
07-03-2014, 16:55
Nic nie zmieniałem własnie. Wszystko jest po staremu. Nie mam pojęcia co się porobiło.

kirlan
15-03-2014, 18:20
Może są jakieś śmieci / resztki ze starych instalacji i instalator próbuje je koordynować / uzgodnić z nową instalką? Sczyść system - instaluj Windowsa i programy od ZERA.
A jak fragmentacja dysku?? - zacznij od tego.
Sprawdź Windows update - czy przypadkiem nie ściąga ci w kółko jakiejś dużej aktualizacji z którą nie potrafi się uporać.
Sprawdź kompa innym dobrym skanerem antywirusowym pod kątem ataku typu zombie.