Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [DLC] Beasts of War - Units Pack

misiek1205
12-02-2014, 18:33
No i mamy zapowiedź nowego DLCka http://forums.totalwar.com/showthread.p ... ost1056343 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/121456-Beasts-of-War-Pack-announced!?p=1056343#post1056343)

Total War: ROME II – Wojenne bestie

Okiełznaj swą dzikość i zasiej pierwotny strach w sercach wrogów, dzięki pakietowi jednostek „Wojenne bestie” do ROME II. Dodatek „Wojenne bestie” zawiera siedem nowych jednostek, które dodają jeszcze więcej różnorodności do bogatego świata gry ROME II.
Siej przerażenie wśród wrogów i spowalniaj ich postępy, korzystając z pszczelich uli albo balist z garnkami ze skorpionami i wężami. Możesz też ich zmiażdżyć ciężko opancerzonymi katafraktami na wielbłądach i opancerzonymi słoniami najemników syryjskich. A gdy przestraszeni wrogowie zaczną uciekać z pola bitwy, spuść dwie nowe rasy bezwzględnych psów bitewnych i dokończ dzieła zniszczenia.

Pakiet „Wojenne bestie” zawiera następujące jednostki do zwerbowania w ROME II:

• Najemne syryjskie słonie opancerzone

Mogą być werbowane jako najemnicy przez: Durę, Antiochię, Tyr i Palmeirę

Słonie indyjskie po raz pierwszy pojawiły się na Bliskim Wschodzie, gdy Seleukos, jeden z następców Aleksandra Wielkiego, najechał Indie w 305 r. p. n. e. 500 słoni bojowych zostało przekazanych w ramach traktatu pokojowego pomiędzy dynastią Seleucydów, a dynastią Maurjów. Seleucydzi kontynuowali hodowlę, zapoczątkowaną przez przekazane słonie. Słonie bojowe były ważną formacją armii Seleucydów aż do ich klęski z Rzymianami pod Magnezją w roku 190 p.n.e. Od tego czasu dalsza hodowla słoni bojowych była zakazana.

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_396c4c1f52f4df13a6043a60fe51788933c1a5d7.1920x1 080.jpg?t=1392226778

• Katafrakci na wielbłądach

Mogą być werbowani przez: Partię

Rzymski generał Makrynus nie był doceniany za swoje osiągnięcia, choć gdyby w trakcie bitwy pod Nisibis w 218 r. n. e. dowodził kto inny, raczej nie byłby mniej przerażony na widok katafraktów na wielbłądach, których wystawiła Parta. Zakuci w twarde, ale elastyczne kolczugi, katafrakci wzbudzali podziw i przerażenie, przebijając się przez linie frontu i płosząc rzymskie konie ziemistym odorem wielbłądów.
http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_857ba749ba113bf69e086b2cc3540faf9bd972da.1920x1 080.jpg?t=1392226778

• Balisty miotające garnkami ze skorpionami

Mogą być werbowane przez: Pont i Partię

Generałowie z Bliskiego Wschodu szybko zorientowali się, że najbardziej zabójczych skorpionów, których jad paraliżuje i zabija w ciągu godziny, można użyć w walce z wrogiem. Zapłaczmy więc nad losem rzymskiego cesarza Sewera. W trakcie oblężenia miasta Partów, Hatry, z murów na jego wojska zrzucono garnki wypełnione skorpionami. Podobnie jak jego poprzednik, Trajan, również Sewer nie był w stanie przełamać obrony, choć próbował dwa razy.

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_6f9e2961e8dc995dd0e2069b75583f01524149bd.1920x1 080.jpg?t=1392226778

• Balisty miotające garnkami z wężami

Mogą być werbowane przez: Kartaginę

Prawdopodobnie najsłynniejszym przykładem użycia garnków ze zwierzętami była taktyka Hannibala Barkasa w bitwie z flotą Eumenesa II. Wielkie gliniane garnki, wypełnione jadowitymi wężami, były zrzucane na pokłady okrętów Eumenesa. Doprowadziło to do paniki i przesądziło o zwycięstwie Hannibala. Każda jednostka, zaatakowana przez wijące się, jadowite węże, zastanowi się, czy na pewno warto maszerować naprzód!

• Psy molossyjskie

Mogą być werbowane przez: Epir

Muskularne psy z zachodniej Grecji, dziś już wymarłe. Molosy uważane są za przodków wielu współczesnych dużych ras, takich jak rottweilery czy dogi niemieckie. Używano ich zarówno jako psów strażniczych, jak i w trakcie bitew. Wergiliusz pisał o nich: "gdy Molos stoi na straży, nie musisz bać się ni złodzieja, ni ataku wilków, ni iberyjskich grabieżców, atakujących z zaskoczenia." Te bezwzględne psy mają dobrą kondycję i nigdy nie tracą tropu wroga.

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_afee18ba27dfb73ff3889b2f7a16a9bd0edda71f.1920x1 080.jpg?t=1392226778

• Celtyckie ogary

Mogą być werbowane przez: Icenów, Kantów, Kaledończyków, Demetów, Dumnonów, Brygantów i Ebdanów

Psy od wieków wykorzystywano do pilnowania, patrolowania i zwiadu. Z pomocą dobrych treserów, doskonale też sprawdzały się one na polu bitwy. Psy szturmowe były specjalnie hodowane i szkolone, by nie reagować na hałasy i chaos w trakcie bitwy. Plemiona celtyckie z późnej epoki żelaza, potrafiły je świetnie wykorzystać. Ich szybkość i zajadłość czyniła z nich doskonałe wojska szturmowe. Świetnie też sprawdzały się w doganianiu i dobijaniu wrogów uciekających z pola bitwy.

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_e4004c33eaa59884def4a0d778ae3f049c89bf3b.1920x1 080.jpg?t=1392226778

• Rzymscy onagerzy ciskający ulami

Mogą być werbowani przez: Ateny, Epir, Macedonię, Spartę i Syrakuzy

Choć rolnicza hodowla pszczół na dużą skalę została opracowana znacznie później, skromna pszczoła miała swoje ważne miejsce w kulturze starożytnych Greków. Trzy mityczne nimfy, 'pszczele dziewice' były kochankami Apolla i Posejdona, z którymi miały dzieci. Pszczoły miały także ważne zastosowania bitewne - rój wściekłych owadów powodował panikę i zatrzymywał przemarsz wojsk.

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_aaaa4e940e464b76813c6846e82b3edac5ceb44e.1920x1 080.jpg?t=1392226778

[youtube:1i377e0l]https://www.youtube.com/watch?v=o6oe3WJL4Qw[/youtube:1i377e0l]

Aztec
12-02-2014, 18:55
Rozumiem, że to Free DLC? Chyba, że naprawdę chcą od nas wyciągnąć kasę za 7 jednostek?

marengo
12-02-2014, 19:03
Śmiech na sali z tym dlc, jak najbardziej płatne od przyszłego tygodnia.

will be available to buy next week

Gajusz Mariusz
12-02-2014, 19:35
I wszystko jasne... :lol:

Samick
12-02-2014, 19:35
Byli szybsi niż się spodziewałem, a zawartość jest iście żałosna. Zaraz poleci więcej podobnych komentarzy, dlatego zrobię z tego osobny wątek. :)

Raser1991
12-02-2014, 20:24
Jeszcze jak to bedzie kosztowac mniej niz 20 zl... to moze dam rade kupic za paysafe card ...bo lubie no udzial psow w czasie bitwy, ale to nie zmienia faktu, ze to dlc....powinno byc darmowe ewentualnie kosztowac, 4 czy 5 zl a nie ponad 15 takie moje zdanie...w zasadzie to tyle bo robie sie nudny xD

adriankowaty
12-02-2014, 20:31
To kpina po prostu... niech lepiej się wezmą za osłabienie 1-prowincjowych mocarstw i wzmocnienie głównych państw. I wprowadzenie limitu pułków...

Raser1991
12-02-2014, 21:05
Zreszta moze i tak sie stanie z patchem 10 xD no niestety , ale trzeba to kurde przebolec i czekac...:D , taki prezent od tworcow dla nas ...panowie nie narzekać tylko sie cieszyc nowa płatna zawartoscia wazne ze byłoby tanio, nie ma co....sie wkurzac na razie , :D

Ituriel32
12-02-2014, 21:51
Wygląda na to że będzie to drugie dlc obok Krwi którego szybko nie kupię, jeśli będzie płatne więcej niż 2,5

Po dokładniejszym zapoznaniu się z tymi jednostkami: balistom i pieskom mówimy zdecydowane nie. :twisted:
Nie są mi do niczego potrzebne.

Gajusz Mariusz
12-02-2014, 22:27
Tak, psy "bojowe" i płonące świnie są tak realne z przekazów, jak "zionące ogniem smoki" wśród tatarów. Bezkrytyczne podchodzenie do kronikarzy bez odróżniania fragmentów "bajkopisarstwa".

marengo
12-02-2014, 22:35
Oj tam, oj tam, psiaki bym zostawił z czystego sentymentu. Co prawda, generalnie jestem przeciwnikiem uśmiercania zwierząt na wojnie ludzi, ale te ich roześmiane, pełne radości życia mordki - joie de vivre jak mówią Francuzi - dodają animuszu moim żołnierzom. No i po krwawej bitwie, problem ich wyżywienia rozwiązuje się sam... ;)

W ostateczności, można dodać im umiejętność: szukanie trufli :)

Gajusz Mariusz
12-02-2014, 22:47
Ja tam pozostanę ortodoksem :twisted: Nie używałem w jedynce, nie będę używał w dwójce! :mrgreen:

( ͡º ͜ʖ ͡º)
12-02-2014, 22:50
Tak na marginesie, psy bojowe w rome 1 był zbugowane. gdy przeciwnik wypuścił na nas psiaki to nie można było ich zaatakować.

Gajusz Mariusz
12-02-2014, 22:51
Wycinało się przewodników. Wtedy szybciej padały jak liście jesienią...

JanHetman
12-02-2014, 22:55
Kazać płacić za 7 jednostek! To jest żart? Żeby były one chociaż jakieś unikalne, ciekawe, ale nie. Kilka balist (!!), psy, katafrakci na wielbłądach ( pewnie będą bezużyteczni) i jacyś wojownicy barbarzyńscy. Śmiech na sali. :D Powinni chociaż zablokować mody, żeby to mniej żałośnie wyglądało, bo przy chociażby takich paczkach z jednostkami p. KLA to jest niezły dowcip! Wyobrażacie sobie modera, który wypuścił by taką paczkę 7 jednostek, każda z innej bajki, i już jej nie uzupełniał? :D

Sanvone
12-02-2014, 22:59
Hahaha :D

To się pośpieszyłem z chwaleniem CA, że dobrze to wygląda. Jestem ciekawy ile będą ściągać za udostępnienie swojego DLC. W sumie 3 jednostki mnie interesują z tego DLC: nowi katafrakci, słoniki i pieski ale tylko dla greków. Te wszystkie nowe machiny oblężnicze widzą mi się jak ręczne moździerze Hojo z S2TW - niby fajne ale w gruncie rzeczy mało zobaczą światła dziennego. Tym bardziej, że bazowe skorpiony/balisty dobrze radzą sobie z ciężką piechotą, a jak dla mnie zabicie większej ilości przeciwników jest więcej warte aniżeli zmuszenie przeciwnika do rejterady. Coś takiego mogłoby mieć dla mnie rację bytu dla germanów co polegają na taktyce łamania morale, no ale ostatecznie germanie nic nie dostali. Pieski dla brytyjczyków to dla mnie bzdura bo wychodzą z tym plemiona brytyjskie ala Seleucydzi wśród barbarzyńców. Widziałem już w komentarzach na oficjalnej prośby o dodanie nowych katafraktów do Seleucydów - mam nadzieję, że nie dojdzie do tego i Partia zyska względem wcześniej wspomnianych.

Trochę boli, że tylko 7 jednostek. Naprawdę liczyłem na nowe modele wielbłądów jak i więcej jednostek kawaleryjskich (głównie dla Kartaginy, pomniejszych frakcji wschodnich). No i gdzie są płonące świnie, ja się pytam D:?

Pozdrawiam

JanHetman
12-02-2014, 23:04
Ja proponuję animal pack, jeźdcy na mułach, Żydzi na osłach, wściekłe żubry ( dla Niemców), no i oczywiście wojownicze byki dla Krety i Egiptu!

Gajusz Mariusz
12-02-2014, 23:14
A u Rzymian to większość "muły Mariusza" :lol: (tak TEGO Gajusza Mariusza,he, he ;) )

Ituriel32
12-02-2014, 23:14
Dla mnie tylko Katafrakci i słonie są warte uwagi.
Sprzętu oblężniczego używałem raczej rzadko i to tylko przy oblężeniach w rome1, zbyt potężne tam były i psuły całą zabawę.
Psy podobnie.

Krecik1218
13-02-2014, 00:58
Zapewne kwestią czasu jest zapowiedź kolejnego DLC z jednostkami, choć pewnie bardziej żałosnego się już stworzyć nie da :roll:

KLAssurbanipal
13-02-2014, 04:16
Co to jest?!? DLC w ZOO??? Większego absurdu CA nie mogli wymyślić.

Przecież każda z tych jednostek to zwierzęta, a te balisty i katapulty wyrzucające zwierzęta - pszczoły, skorpiony i węże to bajeczki.
Ciekawe czy Medievalu 3 jako DLC dadzą syrenkę, bazyliszka i smoka wawelskiego...

Jedynie na normalne jednostki wyglądają katafrakci na wielbłądach i syryjskie słonie. Choć z historycznością tych pierwszych trzeba się wstrzymać to ta druga jednostka jest mega naciągana. Seleucydzi mają przecież takie słonie, a teraz dali najemników choć i tak w opisie jest o Seleucydach.

No ja proszę Was, to idiotyzm na porządku dziennym w kampanii używać katapult z pszczołami lub skorpionami.

W sumie może i dobrze że to DLC. Mało kto to kupi. Gorzej jakby dali najemników z Judei i jakieś inne normalne jednostki za opłatą. A tak nie ma chociaż wielkiej straty jak ktoś tego ZOO nie kupi.

marko1805
13-02-2014, 09:07
Patrzę, czytam i z niedowierzaniem przecieram oczy :shock: , CA zaczyna naprawdę sięgać dna. Szkoda to nawet komentować. Mieliby dużo większe zyski, gdyby sprzedali poprawne modele rzymskich centurionów z zestawem dopracowanych np poszczególnych legionów ( choć wiem że na warsztacie jest tego pełno).

mackoff
13-02-2014, 10:31
Ja uważam że samo tworzenie unit packów nie jest złym pomysłem.

Oczywiście jako gracz wolałbym otrzymać dodatkowy content (grywalne frakcje lub poprawione funkcjonalności gry (bo zgadzam się że nadal jest co poprawiać)) ale jednostki są miłym dodatkiem o ile nie będą kosztować więcej niż 2-3$.

Zaznaczam że nie mam nic przeciwko unit packom ale...ten unit pack faktycznie nie wygląda zbyt dobrze. Dawać płatne balisty i katapulty oraz psy? Faktycznie gracze mogą być lekko oburzeni.

Co innego jakbyśmy dostali na przykład elitarne jednostki w formie historycznych oddziałów starożytności (np. legiony Rzymu z danego okresu hist lub z różnych okresów, nieśmiertelnych, jakąś elitarną i unikalną jednostkę barbarzyńską, elitarne najemne oddziały spartańskie u Kartaginy itp.)

Nie uważam że w dobie modów tworzenie unit packa jest bez sensu gdyż na modach nie da się grać bitew multiplayer - zawsze znajdzie się grupa osób która będzie zainteresowana takimi unit packami o ile tylko będą one bardziej wartościowe.

KLAssurbanipal
13-02-2014, 10:42
Pamiętajcie, że to nie są zwykłe katapulty i balisty tylko katapulty i balisty ze ZWIERZĘTAMI. W opisach jednostek jest wszystko opisane. One wyrzucają skorpiony, węże i pszczoły.
To co Marko napisał - rozmaite legiony, byłoby świetnym pomysłem. Z kolei grzebień centuriona powinni poprawić za darmo w jednym patchu. Jak było widać na renderach ich najlepszego grafika 3d Angela Diaza, były 2 grzebienie poprzeczne i jeden tradycyjny, jednak ktoś sknocił sprawę łącząc modele i ustawił położenie wszystkich w tym samym miejscu (pewnie Lusted bo on jest szefem od jednostek).
Ktoś mógłby sobie urozmaicić grę legionami, a nie można byłoby narzekać, bo wiadomo że w podstawowej grze każdy legion nie byłby obowiązkiem. to byłoby rozsądnym DLC. Jednak dawać 7 jednostek zwierząt to bzdura. Aż dziwota, że nie dali płonących świń w tym absurdalnym previewie. Wydaje mi się, że chodzi o młodszego gracza, który nie narzeka na forach i będzie ucieszony jak zobaczy łażące po legionistach skorpiony czy pszczoły kąsające w zadki.

[TIN]_Cichy
13-02-2014, 10:50
a czy ktokolwiek każe wam to kupować? o co tyle krzyku ?...

marko1805
13-02-2014, 11:28
Ależ nikt nie karze, ale podyskutować chyba można, od czegoś w końcu jest to forum, nieprawdaż ? ;)

Scooter
13-02-2014, 11:31
Dobra forumowicze , wszyscy jak tu jesteśmy stwierdzamy że nowe DLC jest do dupy i nie kupujemy :D , temat wydaje się już wyczerpany i nadaje się do zamknięcia :lol:

Samick
13-02-2014, 12:30
_Cichy]a czy ktokolwiek każe wam to kupować? o co tyle krzyku ?...

Jak napisano nikt nie każe i wiele osób tego nie zrobi. Chodzi o to że CA bawi się w płatne DLC (poniżej poziomu i za horrendalne kwoty) nabijając kabzę zamiast dokręcać luźne śrubki w grze i poprawiać inne niedoróbki. Gra mi się przyjemnie, ale z pewnych elementów zrezygnowałem, bo nie miały sensu (vide oblężenia).

I tematu nie ma co zamykać, wiele osób jeszcze się pojawi chcąc wyrazić swoją opinię na ten temat, a ja nie mam zamiaru sprzątać bałaganu. Poza tym może znajdzie się ktoś odważny, który pochwali (Idź pod prąd!) najnowsze DLC. :)

Chaak
13-02-2014, 12:53
Z tego DLC w miarę podobają mi się tylko wielbłądy. Jednak patrząc na resztę obawiam się, że za parę DLC wpadnie nam Atlantyda, hydry i inne minotaury (najlepiej z czegoś wystrzeliwane...).

mackoff
13-02-2014, 14:12
Dobra forumowicze , wszyscy jak tu jesteśmy stwierdzamy że nowe DLC jest do dupy i nie kupujemy :D , temat wydaje się już wyczerpany i nadaje się do zamknięcia :lol:

Jeżeli o mnie chodzi to zastanowie się nad zakupem po zobaczeniu ceny.

Jeżeli będzie to kosztowało do 5$ to pewnie kupie z ciekawości. Jeżeli już powyżej 5$ to raczej obędę się bez opancerzonych wielbłądów :p

Raser1991
13-02-2014, 15:08
ja zrobię tak samo jak ty ;D i kupię z ciekawości jak będzie tanie ciekawi mnie czy będzie to w pełni kompatybilne z blood gore, jeśli tak np psy...by atakowały agresywnie,byłoby to widać ,wszystko i ładnie zrobione jak zagryzają na dodatek niska cena,to co mi tam kupie,ale powiedziałem do karty paysafe za 20 zł ;D

Aztec
13-02-2014, 15:19
Myślę, że przez tą ciekawość twórcy uznają, że nie muszą się starać, aż nad to bo nabywcy i tak się znajdą ;)

mackoff
13-02-2014, 15:25
Myślę, że przez tą ciekawość twórcy uznają, że nie muszą się starać, aż nad to bo nabywcy i tak się znajdą ;)

Niekoniecznie.

Jeżeli twórcy chcą zarobić duże pieniądze długofalowo i być dumni z efektu to tego typu DLC tego nie osiągną.

Nabywców na te wielbłądy nie będzie tylu ilu byłoby na poważniejsze/lepsze DLC - Twoja teza wg. mnie jest obarczona dużym ryzykiem i nie twierdziłbym w ten sposób.

Scooter
13-02-2014, 15:28
Aztec też tak myślę , zamiast zbojkotować taki chłam to przez taką ciekawość uświadomimy producenta że może wypuścić byle gówno a kupcy i tak sie znajdą i będą zadowoleni , co niektórzy to i wojownicze żółwie ninja by kupili , byle za nie więcej niż 5 $ :lol:

K A M 2150
13-02-2014, 15:30
ja zrobię tak samo jak ty ;D i kupię z ciekawości jak będzie tanie ciekawi mnie czy będzie to w pełni kompatybilne z blood gore, jeśli tak np psy...by atakowały agresywnie,byłoby to widać ,wszystko i ładnie zrobione jak zagryzają na dodatek niska cena,to co mi tam kupie,ale powiedziałem do karty paysafe za 20 zł ;D

Przecież juz masz w grze psy i bez płacenia za tą nowa teksturke molosów ;)

Co do tego DLC to nie ma tam 7 jednostek, tylko 4 jednostki i 3 nowe rodzaje amunicji.

[TIN]_Cichy
13-02-2014, 15:33
_Cichy]a czy ktokolwiek każe wam to kupować? o co tyle krzyku ?...Jak napisano nikt nie karze i wiele osób tego nie zrobi.
Po pierwsze - strzel sobie warna za orta.

Chodzi o to że CA bawi się w płatne DLC
po prostu sprzedaje dodatkową część produktu, jakim jest gra komputerowa. Na tym polega biznes.

(poniżej poziomu i za horrendalne kwoty)
DLC z grekami, nomadami i bllod packiem poniżej poziomu? to dodatki, które robią dokładnie to, co mają robić.
Poza tym dostaliśmy min. 3 państwa G R A T I S, to też jest poniżej poziomu?

nabijając kabzę powtarzam się - oni tak zarabiają. Tym się różnią od moderów.

zamiast dokręcać luźne śrubki w grze i poprawiać inne niedoróbki. wypuścili 8 patchy, po których gra poprawiła wydajność i grywalność o 200%. Cały czas wydają nowe patche, jedno drugiemu nie przeszkadza. Puszczają sobie w międzyczasie płatne DLC, dzięki którym utrzymują studio. Dalej nie widzę problemu.

Aztec
13-02-2014, 15:58

Niekoniecznie.

Jeżeli twórcy chcą zarobić duże pieniądze długofalowo i być dumni z efektu to tego typu DLC tego nie osiągną.

Nabywców na te wielbłądy nie będzie tylu ilu byłoby na poważniejsze/lepsze DLC - Twoja teza wg. mnie jest obarczona dużym ryzykiem i nie twierdziłbym w ten sposób.

Ale nie mówiłem nic o dużych pieniądzach. Próbując zarobić jak najwięcej, na wszystkim, i niestety udaje im się to bo nabywcy zawsze się znajdą. Więc zamiast bojkotu takich niedorzecznych tworów, mamy do czynienia z zakupami, w dużej ilości.
Porównaj takie "coś" do dodatków typu, Barbarian Invasion, Alexander czy Kingdoms do Medieval, gdzie przynajmniej wiedziałeś za co płacisz...

Braveheart kaleczne serce
13-02-2014, 16:38
Z tego Dlc za przydatne oddziały uważam tylko katafraktów i słonie. Reszta to bajery dla gimbusów ( Balista z wężami :lol: ) , zabrakło moim zdaniem świń bojowych i rydwanów amazonek. Paczki z jednostkami do Rome to niezły pomysł ale muszą one zawierać treści na wysokim poziomie a nie taką błazenadę.

Poliorketes
13-02-2014, 17:22
Dziwi mnie, że ktokolwiek jest skłonny dać za to nawet 5 dolców. Jeszcze bardziej dziwi mnie, że niektórzy są gotowi bronić CA do ostatniej kropli krwi, bo dali nam 3 frakcje gratis. Niedługo dostanę 28 świetnie dopracowanych frakcji za darmo - niech wyjdzie tylko Europa Barbarorum 2.

[TIN]_Cichy
13-02-2014, 17:28
Niedługo dostanę 28 świetnie dopracowanych frakcji za darmo - niech wyjdzie tylko Europa Barbarorum 2.
niedługo, czyli kiedy? coming soon :D ? pogadamy, kiedy tymi super-hiper-historycznymi frakcjami będziesz chciał stworzyć trwały i efektywny sojusz. No i jeżeli nie zaliczysz crasha, bo Ahmed nie miał więcej czasu na modding, bo musiał się uczyć na kartkówkę z pszyry.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
13-02-2014, 17:32
Według mnie CA z czystej przyzwoitości powinno wstrzymać się z wydawaniem kolejnych DLC do czasu naprawy najpoważniejszych błędów i niedociągnięć, ale jak już wydadzą to DLC to pewnie kupię :evil:

Ituriel32
13-02-2014, 17:45
Pomijając dobór i poziom tych jednostek, ilość też nie powala, bo tylko 7. Jak dla mnie każda grywalna nacja powinna dostać po jednej, a te z innych dlc powinny być już mega wypaśne. Aby zachęcić do zakupu tamtych dlc.

Jak by pojawiło się dlc z dodaniem jesieni do głównej kampanii to raczej nic nie dało by rady powstrzymać mnie od zakupu.

Poliorketes
13-02-2014, 18:11
_Cichy]
Niedługo dostanę 28 świetnie dopracowanych frakcji za darmo - niech wyjdzie tylko Europa Barbarorum 2.
niedługo, czyli kiedy? coming soon :D ? pogadamy, kiedy tymi super-hiper-historycznymi frakcjami będziesz chciał stworzyć trwały i efektywny sojusz. No i jeżeli nie zaliczysz crasha, bo Ahmed nie miał więcej czasu na modding, bo musiał się uczyć na kartkówkę z pszyry.

Jakoś w topowych modach crashe nie zdarzają się nagminnie; efektywnego sojuszu co prawda pewnie nie stworzę, ale przynajmniej mi mojej wypasionej bramy nie spalą pochodniami jakieś łachmyty ;)

Niedługo, czyli szybciej niż CA dokończy swój produkt :D

A "Ahmeda" cenie bardziej niż Lusteda, który choć jest ponoć zawodowcem, to nigdy nie stworzył niczego, co by mogło konkurować z czołowymi modami.

JanHetman
13-02-2014, 18:24
Ajajaj, niech sobie wydają unit packi. Niech dodają 20 nowych jednostek, w tym jeden nowy typ, niech dodają frakcje (oczywiście, wzbogacone o jednostki i inne ciekawe rzeczy). Ale oni chcą pieniądze za coś, co wygląda bardzo zabawnie przy miesięcznej pracy "żałosnego modera". To nie jest w porządku...

mackoff
13-02-2014, 19:48

Niekoniecznie.

Ale nie mówiłem nic o dużych pieniądzach. Próbując zarobić jak najwięcej, na wszystkim, i niestety udaje im się to bo nabywcy zawsze się znajdą. Więc zamiast bojkotu takich niedorzecznych tworów, mamy do czynienia z zakupami, w dużej ilości.
Porównaj takie "coś" do dodatków typu, Barbarian Invasion, Alexander czy Kingdoms do Medieval, gdzie przynajmniej wiedziałeś za co płacisz...

Ja nie wierzę w nic takiego jak bojkot - pachnie mi za dużym lewactwem i brakiem umiejętności dostosowania się. Nie odnajduje się w rzeczywistości to ją zbojkotuje.

Tyle tylko że w realiach wolnego rynku, a szczególnie w sytuacji gdy mamy doczynienia z niezrzeszonym odbiorcą z branży rozrywkowej tego typu hasła są tylko czystą propagandą.

Nie podoba Ci się OK, nie kupuj ale po co pisać o jakichś bojkotach?

Ja uważam że CA i tak przejedzie się na tym DLC i jeżeli dalej będą wypuszczać tego typu wątpliwej jakości/przydatności content to albo Rome 2 umrze szybciej niż wyjdzie nowy Total War albo będą musieli zmienić koncepcje wydawania DLC.

Żeby była jasność "przejedzie się" oznacza nie osiągnie zakładanych przychodów które jakiś Project/product Manager zaprezentował w Excelu zarządowi firmy.

To czy 2 graczy na 25 wypowiadających się w tym wątku kupi to DLC (co może być pewnie jakimś odniesieniem do skali tych którzy to DLC kupią) naprawdę nie będzie miało większego znaczenia dla obrania strategii wypuszczania kolejnych DLC do Rome 2.

Inaczej by było gdyby ten DLC kupiło np 50% aktualnych posiadaczy gry co wiemy doskonale że jest niemożliwe.

Mam nadzieje że uświadomiłem co poniektórym bezsens pomysłu na bojkot czegokolwiek?

Zresztą nawet jeżeli Tobie nie podoba się wielbłąd w pancerzu za pół dolca to dlaczego ma się nie podobać komuś innemu?

Preferencje indywidualne dotyczące rozrywki w zaciszu swojego fotela przed PC są czymś czego wg. mnie nie powinno się oceniać.

Scooter
13-02-2014, 19:53
Co Ty chrzanisz??? Bojkot czegokolwiek pachnie Ci za dużym lewactwem i brakiem umiejętności dostosowania się. Sorki ale chyba nie rozumiesz istoty sprawy 8-)
Bojkot stosuje się w celu wyrażenia protestu lub wywarcia presji (wymuszenia ustępstw). Bojkot tzn. lekceważyć kogoś czy coś podważać jego rację lub poglądy , w tym wypadku DLC od CA.

mackoff
13-02-2014, 20:08
Co Ty chrzanisz??? Bojkot czegokolwiek pachnie Ci za dużym lewactwem i brakiem umiejętności dostosowania się. Sorki ale chyba nie rozumiesz istoty sprawy 8-)
Bojkot stosuje się w celu wyrażenia protestu lub wywarcia presji (wymuszenia ustępstw). Bojkot tzn. lekceważyć kogoś czy coś podważać jego rację lub poglądy , w tym wypadku DLC od CA.

O zadeklarowany rewolucjonista lekceważący światowego potentata w branży gier! :)

Myślisz że ktoś się przejmie tym że Ty za to nie zapłaciłeś? Lub że jesteś oburzony?

Trochę powagi proponuje.

Ciekaw jestem jak Wy drodzy pojedyńczy konsumenci chcecie zbojkotować cokolwiek?

Firma sama (nie na podstawie Waszych postów czy bojkotów) musi dojść do wniosków dot. kierunków rozwoju gry - przy takiej analizie będą brane pod uwagę cele które zostały przedstawione przed danym produktem (w tym wypadku DLC).

Wg. mnie aktualnie twórcy nie wykorzystują potencjału Rome 2 wydając tego typu wątpliwej jakości DLC.

Zobaczymy jak to się rozwinie.

Ajajaj, niech sobie wydają unit packi. Niech dodają 20 nowych jednostek, w tym jeden nowy typ, niech dodają frakcje (oczywiście, wzbogacone o jednostki i inne ciekawe rzeczy). Ale oni chcą pieniądze za coś, co wygląda bardzo zabawnie przy miesięcznej pracy "żałosnego modera". To nie jest w porządku...

Wg. mnie nie w porządku by było jakby ktoś Cię zmuszał do tego żebyś to kupił bo inaczej na przykład nie będziesz mógł grać w Rome 2 lub konkurować z innymi graczami.

A w modelu "róbta co chceta" jest jak najbardziej w porządku tylko jak pisałem - szkoda niewykorzystanego potencjału.

Poliorketes
13-02-2014, 20:40
Rynek zweryfikuje ich politykę sprzedażową. Jak się nie sprzeda, to będzie dla CA wyraźny sygnał, że ludzie nie są zainteresowani słabym produktem, a jak Beast of War odniesie sukces, to będą dalej doić klientów, idąc po najmniejszej linii oporu.

Samick
13-02-2014, 21:45
_Cichy]Po pierwsze - strzel sobie warna za orta.

Skutek czytania Waszych wypowiedzi różnych użytkowników. Teraz wiem dlaczego nauczyciele tracą pewność siebie. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Również Tobie wstawiam ostrzeżenie, ponieważ nie zaczynasz wszystkich zdań poprawny sposób. :)

_Cichy]po prostu sprzedaje dodatkową część produktu, jakim jest gra komputerowa. Na tym polega biznes.

Biznes polega na wypuszczenie do salonu samochodowego serii aut bez kierownicy, po czym w dodatkowym pakiecie (gratis!!!) dostaniemy kierownice. Pecunia non olet.

_Cichy] Samick pisze: (poniżej poziomu i za horrendalne kwoty)

DLC z grekami, nomadami i bllod packiem poniżej poziomu? to dodatki, które robią dokładnie to, co mają robić.
Poza tym dostaliśmy min. 3 państwa G R A T I S, to też jest poniżej poziomu?

Tylko powinniśmy wszystkie otrzymać za darmo, a nie z czasem. I Blood Pack jest do bani bo zwyczajnie nie bawi mnie ocean krwi na placu boju, a podczas walki mam coś więcej do roboty niż oglądanie kończyn które robią kaczki po wodzie. Dostaliśmy 4 państwa gratis - trzy państwa nomadów w które mało kto gra, a przynajmniej się nikt szerzej nie chwali oraz Seleucydów, którzy w R1 byli w standardzie. Grecy byli gratis tylko w preorderze (7,5 euro), nomadzi przez 5 dni (7,5euro), Seleucydzi za darmo, krew za 2,5 euro. Do tego doliczmy zapomnianym przez Ciebie Cezarze w Galii - 15 euro, a do którego ja przede wszystkim biłem (moja wina, mogłem uściślić). I teraz to cudo, niech będzie 2,5 euro. Razem te wszystkie wspaniałe DLC kosztują 35 euro. Niemal tyle co gra w dniu premiery, a minęło pół roku i pewne rzeczy wymagają w grze poprawek i to natychmiast.

_Cichy]powtarzam się - oni tak zarabiają. Tym się różnią od moderów.

Sprzedali ponad 1mln egzemplarzy nie licząc DLC, zarobili wystarczająco dużo i jeszcze zdążą zarobić.

_Cichy]Dalej nie widzę problemu.

A ja nie widzę problemu w tym że komuś karty jednostek podczas bitwy w R2 przesłaniają połowę ekranu, a jakoś ludziom to przeszkadza.

Uwaga odnośnie bojkotu:
w dobie internetu i portali społecznościowych, wystarczy jedna negatywna opinia to nic, ale drugi i trzecia a zaczynają się wątpliwości, kolejne zmieniają obraz rzeczy. Spójrzcie na wątek o tym DLC na oficjalnym forum CA - to jest wyrażanie swojej opinii, a wyrażają ją konsumenci. Konsument szybciej posłucha innego konsumenta niż producenta/sprzedawcę, bo wie że ten ostatni chce zarobić na wszelkie sposoby.

Ituriel32
13-02-2014, 22:13
Zapomniałeś o darmowych nacjach Pontu i Baktrii. Reszta się zgadza. Tak mamy 3 darmowe + 3 słabe nomadów które były darmowe przez kilka dni.
Zaznaczam że dlc z frakcjami pasują mi. Natomiast słabe, małe, śmieszne i do niczego nie potrzebne i nie przemyślane już nie.
Przy czym wystarczyło zrobić więcej tych jednostek i jakoś by było.

nazgool
13-02-2014, 22:35
_Cichy]

Co ty za głupoty opowiadasz? Wiesz w ogóle o czym ty mówisz, bo odnoszę wrażenie że nie bardzo.

Gajusz Mariusz
13-02-2014, 22:42
Panowie, CA była na szkoleniu w naszym PZPN i stosuje zasadę "Kasa, misiu kasa". A my rzucamy się tu do oczu. Proponuję trochę luzu, głębszy oddech, browar (dla pełnoletnich rzecz jasna) i po prostu olać taki DLC.

KLAssurbanipal
13-02-2014, 22:47
Oto screeny nowych jednostek.

Syryjskie słonie:

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_396c4c1f52f4df13a6043a60fe51788933c1a5d7.1920x1 080.jpg?t=1392226778

Wielbłądzi katafrakci:

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_857ba749ba113bf69e086b2cc3540faf9bd972da.1920x1 080.jpg?t=1392226778

Balisty ze skorpionami i wężami:

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_6f9e2961e8dc995dd0e2069b75583f01524149bd.1920x1 080.jpg?t=1392226778

Psy epirockie:

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_afee18ba27dfb73ff3889b2f7a16a9bd0edda71f.1920x1 080.jpg?t=1392226778

Psy celtyckie:

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_e4004c33eaa59884def4a0d778ae3f049c89bf3b.1920x1 080.jpg?t=1392226778

Pszczoły z katapult:

http://cdn4.steampowered.com/v/gfx/apps/267630/ss_aaaa4e940e464b76813c6846e82b3edac5ceb44e.1920x1 080.jpg?t=1392226778

Gajusz Mariusz
13-02-2014, 22:56
Patrząc na pszczoły, przypominam sobie pszczoły któryś z indiańskich frakcji w Kingdoms. ;)

Kot
13-02-2014, 23:00
To Aztecy byli bodajże :D

KLAssurbanipal
13-02-2014, 23:00
Niech któryś z moderatorów wrzuci to do pierwszego posta, bo trudno je będzie znaleźć na 3 stronie dyskusji. :)

Oto screeny nowych jednostek.

Syryjskie słonie:

Wielbłądzi katafrakci:

Balisty ze skorpionami i wężami:

Psy epirockie:

Psy celtyckie:

Pszczoły z katapult:

Samick
13-02-2014, 23:07
Zrobione.

Ciekawe czy będą tacy co kupią i zaczną narzekać, że im na super-duper-hiper-mega sprzęcie na najwyższych detalach nie wyświetla wszystkich pszczółek, tylko takie plamki są. :)

KLAssurbanipal
13-02-2014, 23:08
Jest też opis po polsku. Możesz tam pod screenami dorzucić. :)

Total War: ROME II – Wojenne bestie

Okiełznaj swą dzikość i zasiej pierwotny strach w sercach wrogów, dzięki pakietowi jednostek „Wojenne bestie” do ROME II. Dodatek „Wojenne bestie” zawiera siedem nowych jednostek, które dodają jeszcze więcej różnorodności do bogatego świata gry ROME II.
Siej przerażenie wśród wrogów i spowalniaj ich postępy, korzystając z pszczelich uli albo balist z garnkami ze skorpionami i wężami. Możesz też ich zmiażdżyć ciężko opancerzonymi katafraktami na wielbłądach i opancerzonymi słoniami najemników syryjskich. A gdy przestraszeni wrogowie zaczną uciekać z pola bitwy, spuść dwie nowe rasy bezwzględnych psów bitewnych i dokończ dzieła zniszczenia.
Pakiet „Wojenne bestie” zawiera następujące jednostki do zwerbowania w ROME II:

• Psy molossyjskie

Mogą być werbowane przez: Epir

Muskularne psy z zachodniej Grecji, dziś już wymarłe. Molosy uważane są za przodków wielu współczesnych dużych ras, takich jak rottweilery czy dogi niemieckie. Używano ich zarówno jako psów strażniczych, jak i w trakcie bitew. Wergiliusz pisał o nich: "gdy Molos stoi na straży, nie musisz bać się ni złodzieja, ni ataku wilków, ni iberyjskich grabieżców, atakujących z zaskoczenia." Te bezwzględne psy mają dobrą kondycję i nigdy nie tracą tropu wroga.

• Rzymscy onagerzy ciskający ulami

Mogą być werbowani przez: Ateny, Epir, Macedonię, Spartę i Syrakuzy

Choć rolnicza hodowla pszczół na dużą skalę została opracowana znacznie później, skromna pszczoła miała swoje ważne miejsce w kulturze starożytnych Greków. Trzy mityczne nimfy, 'pszczele dziewice' były kochankami Apolla i Posejdona, z którymi miały dzieci. Pszczoły miały także ważne zastosowania bitewne - rój wściekłych owadów powodował panikę i zatrzymywał przemarsz wojsk.

• Balisty miotające garnkami ze skorpionami

Mogą być werbowane przez: Pont i Partię

Generałowie z Bliskiego Wschodu szybko zorientowali się, że najbardziej zabójczych skorpionów, których jad paraliżuje i zabija w ciągu godziny, można użyć w walce z wrogiem. Zapłaczmy więc nad losem rzymskiego cesarza Sewera. W trakcie oblężenia miasta Partów, Hatry, z murów na jego wojska zrzucono garnki wypełnione skorpionami. Podobnie jak jego poprzednik, Trajan, również Sewer nie był w stanie przełamać obrony, choć próbował dwa razy.

• Balisty miotające garnkami z wężami

Mogą być werbowane przez: Kartaginę

Prawdopodobnie najsłynniejszym przykładem użycia garnków ze zwierzętami była taktyka Hannibala Barkasa w bitwie z flotą Eumenesa II. Wielkie gliniane garnki, wypełnione jadowitymi wężami, były zrzucane na pokłady okrętów Eumenesa. Doprowadziło to do paniki i przesądziło o zwycięstwie Hannibala. Każda jednostka, zaatakowana przez wijące się, jadowite węże, zastanowi się, czy na pewno warto maszerować naprzód!

• Katafrakci na wielbłądach

Mogą być werbowani przez: Partię

Rzymski generał Makrynus nie był doceniany za swoje osiągnięcia, choć gdyby w trakcie bitwy pod Nisibis w 218 r. n. e. dowodził kto inny, raczej nie byłby mniej przerażony na widok katafraktów na wielbłądach, których wystawiła Parta. Zakuci w twarde, ale elastyczne kolczugi, katafrakci wzbudzali podziw i przerażenie, przebijając się przez linie frontu i płosząc rzymskie konie ziemistym odorem wielbłądów.

• Celtyckie ogary

Mogą być werbowane przez: Icenów, Kantów, Kaledończyków, Demetów, Dumnonów, Brygantów i Ebdanów

Psy od wieków wykorzystywano do pilnowania, patrolowania i zwiadu. Z pomocą dobrych treserów, doskonale też sprawdzały się one na polu bitwy. Psy szturmowe były specjalnie hodowane i szkolone, by nie reagować na hałasy i chaos w trakcie bitwy. Plemiona celtyckie z późnej epoki żelaza, potrafiły je świetnie wykorzystać. Ich szybkość i zajadłość czyniła z nich doskonałe wojska szturmowe. Świetnie też sprawdzały się w doganianiu i dobijaniu wrogów uciekających z pola bitwy.

• Najemne syryjskie słonie opancerzone

Mogą być werbowane jako najemnicy przez: Durę, Antiochię, Tyr i Palmeirę

Słonie indyjskie po raz pierwszy pojawiły się na Bliskim Wschodzie, gdy Seleukos, jeden z następców Aleksandra Wielkiego, najechał Indie w 305 r. p. n. e. 500 słoni bojowych zostało przekazanych w ramach traktatu pokojowego pomiędzy dynastią Seleucydów, a dynastią Maurjów. Seleucydzi kontynuowali hodowlę, zapoczątkowaną przez przekazane słonie. Słonie bojowe były ważną formacją armii Seleucydów aż do ich klęski z Rzymianami pod Magnezją w roku 190 p.n.e. Od tego czasu dalsza hodowla słoni bojowych była zakazana.

Samick
13-02-2014, 23:15
Zrobione. Brakuje tylko osobnego obrazka dla kartagińskich miotaczy miękkimi oszczepami w garnkach.... znaczy dla kartagińskich machin oblężniczych. :)

KLAssurbanipal
13-02-2014, 23:22
Pewnie im się nie chciało robić, bo uznali, że te garnki są prawie takie same - z wizerunkiem węża.

Mogli przecież pokazać te skorpiony i węże w ataku jak na screenie z pszczołami.

Samick
13-02-2014, 23:39
Po Twoim poście sobie uświadomiłem, że grając na niskich ustawieniach to pięknych efektów nie uraczymy, innymi słowy tylko posiadacze dobrego i b.dobrego sprzętu będą skorpionami chodzącymi po ciałach w trawie.

Dobra, a jak mają działać te pszczoły, węże i skorpiony?

K A M 2150
14-02-2014, 00:00
Czyli de facto mamy kilka nowych tekstur i nowe typy amunicji, kompletnie nowe jednostki to chyba tylko te wielbłądy i słonie.

Najlepsze są te pszczoły, to przecież przerobiony płonący pocisk, tylko nie ma ognia, a drobinki zamieniono na pszczoły, nawet "kurz" ten sam, animacje też te same co przy paleniu się, tylko oczywiście bez płomieni ;) Z drugiej strony jakby mnie pszczoły oblazły to pewnie bym się podobnie jak przy podpaleniu zachowywał ;D

Tak czy siak, jak kogoś to kręci to niech kupi, ja zainteresowany nie jestem, bo to tylko 2 nowe jednostki, 2 nowe teksturki i 3 nowe rodzaje amunicji.

mackoff
14-02-2014, 00:11
Pewnie im się nie chciało robić, bo uznali, że te garnki są prawie takie same - z wizerunkiem węża.

Mogli przecież pokazać te skorpiony i węże w ataku jak na screenie z pszczołami.

Być może nie mają tak "spektakularnego" efektu graficznego przy uderzeniu jak pszczoły więc nie ma czego pokazywać :)

Aztec
14-02-2014, 00:14
To Aztecy byli bodajże :D

Tak to My :D

Pampa
14-02-2014, 10:23
Hohoho, a może mi ktoś powiedzieć po ile to cudo jest? Bo nie mam dostępu aktualnie do steama a chciałbym się pośmiać :mrgreen:

marengo
14-02-2014, 10:40
Nie wiem, pewnie nie ma jeszcze oficjalnej wiadomości w tej sprawie, ale to jest dobre:

[spoiler:r6iv7ncz][youtube:r6iv7ncz]http://www.youtube.com/watch?v=vTS-LKNs3w4[/youtube:r6iv7ncz][/spoiler:r6iv7ncz]

:lol:

Samick
14-02-2014, 11:20
Cóż... Kolejne pytanie, jak będą te nowe zabawki działać gdy się je użyje przeciwko okrętom. :)

marko1805
14-02-2014, 12:40
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... ost1057609 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/121577-Make-War-Not-Love-promotion-HELP-US-BEAT-RELIC!?p=1057609#post1057609)
Kogo jarają węże i skorpiony może pobrac za darmo jeśli..... :D :D :D
Mnie nawet darmocha nie przekona do pobrania.

Gajusz Mariusz
14-02-2014, 16:23
W sumie tylko 2 jednostki bez balist i psów. Hmmm, zastanówmy się.

• Katafrakci na wielbłądach. Mogą być werbowani przez: Partię

Gram Seleucydami i Partią. Więc też katafraktami. Mam mieć teraz możliwość rekrutować tych na wielbłądach (u Partów). Tylko po co. Siła katafraktów to szarża (szybkość). Nikt mi nie wmówi że ci nowi będą równie szybcy... Gdy moi katafrakci (także u Seleucydów) muszą się wycofać są podatni na atak od tyłu szybszej, lżejszej jazdy wroga. Często wysyłam im w sukurs inne jednostki na związanie wroga walką. Gdy będą jeszcze wolniejsi (na wielbłądach) mogą tej pomocy nie doczekać... Jedyny plus to pewnie znikome lub zerowe straty przy przejściu pustyni na skróty. Tylko co z resztą armii. A armia z samych Katafraktów to nieporozumienie taktyczne.

• Najemne syryjskie słonie opancerzone Mogą być werbowane jako najemnicy przez: Durę, Antiochię, Tyr i Palmeirę. Słonie indyjskie po raz pierwszy pojawiły się na Bliskim Wschodzie, gdy Seleukos, jeden z następców Aleksandra Wielkiego, najechał Indie w 305 r. p. n. e. 500 słoni bojowych zostało przekazanych w ramach traktatu pokojowego pomiędzy dynastią Seleucydów, a dynastią Maurjów. Seleucydzi kontynuowali hodowlę, zapoczątkowaną przez przekazane słonie. Słonie bojowe były ważną formacją armii Seleucydów aż do ich klęski z Rzymianami pod Magnezją w roku 190 p.n.e. Od tego czasu dalsza hodowla słoni bojowych była zakazana.

A więc mamy nowe słonie syryjskie czyli STARE SŁONIE INDYJSKIE. Oczywiście pewnie trochę inne graficznie, trochę inne statystyki. Ale bez znajomości historii, a nawet geografii i przyrody po opisie widzimy że to słonie INDYJSKIE. Jestem z Łodzi. Jak idę do ZOO to nie oglądam tygrysów łódzkich tylko SYBERYJSKIE!!!, choćby żyły tu z pokolenia na pokolenie. Uwielbiam jak się "FACHOWCY" z CA pogrążają... :lol:

Samick
14-02-2014, 16:40
U katafraktów nie liczy sięszybkość, to nie jazda wołoska, że musi lekko się poruszać. Liczy się impet, masa która uderza i przewala się po wszystkim. Niestety, katafrakci nie są demonami szybkości, a przypominam że wielbłądy są wolniejsze od koni w tej grze. Możemy dostać jednostkę którą będzie się pomijać, bo nim wkroczy do akcji będzie na to za późno. :)
Chyba że nagle rzeczywiście zaczną garbusy straszyć konie...

( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-02-2014, 17:10
Na pewno główną zaletą tych nowych katafraktów będzie lepsza skuteczność w walce z jazdą.

Gajusz Mariusz
14-02-2014, 17:14
Szybkość w sensie impetu uderzenia. Nie lekko, a szybko pokonać dystans ostatnich 150m. Żeby rozerwać front piechoty, sama masa nie wystarczyłaby (vide- co się działo z katafraktami gdy ugrzęźli w formacjach piechoty). A wielbłądy mimo że chwilowo całkiem szybkie (wbrew pozorom) to oczywiście gdzie im do wierzchowców. Tak więc mamy formacje u mnie niepotrzebne, choć nie bronię (co rzecz oczywista) używać ich wesoło i masowo innym graczom :)

( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-02-2014, 17:28
@UP
Rome 2 nie jest zbyt realistyczną grą więc prędkość raczej nie ma tak dużego wpływu na skuteczność szarży jak mówisz. Wszystko zależeć będzie od statystyk które CA da tym katafraktom, więc na razie nie ma co oceniać przydatności tej jednostki.

Gajusz Mariusz
14-02-2014, 17:32
Wiem, wiele razy podkreślam, że historycznie jestem zakręcony i trochę chciejstwa z tego mi wychodzi :(

JanHetman
14-02-2014, 17:52
A więc mamy nowe słonie syryjskie czyli STARE SŁONIE INDYJSKIE. Oczywiście pewnie trochę inne graficznie, trochę inne statystyki. Ale bez znajomości historii, a nawet geografii i przyrody po opisie widzimy że to słonie INDYJSKIE. Jestem z Łodzi. Jak idę do ZOO to nie oglądam tygrysów łódzkich tylko SYBERYJSKIE!!!, choćby żyły tu z pokolenia na pokolenie. Uwielbiam jak się "FACHOWCY" z CA pogrążają... :lol:
"[...]Wyróżnia się też dwa podgatunki wymarłe : słoń syryjski ( Elaphas maximus asurus ), który zamieszkiwał Bliski Wschód aż do Afganistanu[...]"

Gajusz Mariusz
14-02-2014, 18:10
Dwa pytania:
-Był podgatunkiem słonia indyjskiego?
-Był wymarły w okresie po bitwie pod Hydaspesem (327 r p.n.e.)?

"Słonie na Bliskim Wschodzie w Okresie Hellenistycznym" na podstawie pracy licencjackiej p. Andrzeja Romaniuka (oczywiście tylko fragment):

W dawnych czasach słoń indyjski zamieszkiwał zapewne znacznie większy obszar Azji, niż dziś. Postuluje się nawet istnienie gatunku Elephas maximus asurus (tzw. Słoń syryjski) (Becker 2005; 451); trudno dokładnie stwierdzić, kiedy wymarł. Jedyne co ogranicza rozprzestrzenienie się słoni to dostęp do wody pitnej i odpowiedniej ilości pożywienia; a więc obszar Mezopotamii i Syrii musiał być, w tamtych czasach, bardziej zasobny w wodę niż dziś, częściej występowały tereny bagienne i podmokłe (Becker 2005; 453).
Z terenów Mezopotamii znanych jest tylko kilka przykładów przedstawień słonia w sztuce– najstarszy pochodzi z Tell Asmar (starożytna Eszunna) i datowany jest na okres akadyjski. W Tell Asmar znaleziono całyszereg zabytków, których miejscem wykonania była zapewne dolina Indusu.Świadczy to o istnieniu kontaktów z tym regionem świata już w III tysiącleciu p.n.e. (Frankfurt 1933; 47-53). Jednak najważniejszym zabytkiem jest glazurowana, steatytowa pieczęć cylindryczna, na której widać słonia, nosorożca(zwierzę kompletnie obce mieszkańcom Mezopotamii) i krokodyla (Frankfort1933; 51-52) (Fig.6).
Z pewnością została ona wykonana na terenie Mezopotamii, a jej twórca znał dokładnie anatomię przedstawionych zwierząt.Widać też jej podobieństwo do przedstawień znanych z kwadratowych pieczęci stemplowych cywilizacji doliny Indusu; na nich też występują te same zwierzęta, podobnie wykonane i rozplanowane. Dowody istnienia kontaktów między Bliskim Wchodem a Indiami pokazują, że występowania kości słoniowej na tych terenach nie należy łączyć z występowaniem słonia, gdyż mogła być ona sprowadzona(Scullard 1974; 28).
Kolejnym przykładem słonia w sztuce Mezopotamii jest relief z Digdiggeh koło Ur z przedstawieniem słonia z jeźdźcem, lecz wiele wskazuje,że jest on importem (Scullard 1974; 28).
W XV wieku p.n.e. bytność słoni na terenie Syrii i Eufratu została potwierdzona przez ekspedycję wojenną Totmesa III; sam król miał zabić podczas polowania kilkaset sztuk tych zwierząt. Ponadto mamy namalowanego słonia syryjskiego na ścianie grobowca wezyra Rechmire, sprawującego swój urząd za czasów tego właśnie faraona oraz jego następcy Amenhotepa II(Scullard 1974; 27-29). Z epoki późnego brązu pochodzi znalezisko ceramicznej„słoniowej głowy” z Bet Szean. W XII wieku p.n.e. asyryjski król Tiglat-pilezar I podczas swojej piątej kampanii miał na terenie Haranu (po ucieczce Ahlamiegodo Karkemisz) zabić dziesięć samców słoni a cztery wziąć żywymi (i odesłać wszystko do Aszur). W IX wieku p.n.e. Aszurnasipal II napisał, że zebrał stada słoni w swoim mieście Kalchu. Stela z 879r. p.n.e. wylicza zwierzęta, a wśródnich 30 słoni które wpadły do dołów oraz 5 słoni od dwóch gubernatorów.Obelisk Salmanasara III, też z IX wieku p.n.e., ilustruje trybut, który otrzymał on od syryjskich i innych władców; jednym z nich był Jehu z Izraela. Wśród tych darów można dostrzec wizerunek słonia z terenów Musi, który to rejon leżał zapewne nad zatoką Perską, więc był to słoń indyjski. Kiedy hetyckie miasto Karkemisz poddało się Asyrii, łupy zawierały skóry słoni. Wchodziły też one w skład trybutu, który Ezechiasz zapłacił królowi asyryjskiemu Sanherybowi w 701r. p.n.e. (Scullard 1974; 29) Po tym czasie nie ma już żadnych wzmianek o słoniach, można więc przypuszczać, że słonie syryjskie wyginęły w pierwszej połowie I tysiąclecia p.n.e.

Jeszcze jakieś wątpliwości Janku?

Samick
14-02-2014, 20:46
Gwoli uzupełnienia asyryscy władcy przedstawiani byli podczas polowań na lwy. Również któryś z Ramzesów lubił polować co skończyło się niesamowitą (jak na owe czasy, potem byli jeszcze Rzymianie :)) rzezią tych zwierząt. Powiem szczerze, że byłem zdziwiony słuchając o tym jakie zwierzęta wtedy występowały (a przynajmniej na malowidłach, płaskorzeźbach itd.) na tamtych obszarach - słonie też były. Człowiek czuł się jak na afrykańskiej sawannie a nie między Eufratem i Tygrysem.

JanHetman
14-02-2014, 21:32
Wątpliwości owszem, bo to tylko przypuszczenia. Jednak faktycznie, z tego tekstu wynika, że nie były już raczej używane w bitwach...

Sanvone
14-02-2014, 22:08
Tak gwoli ścisłości to wielbłądy partyjskie mają postrach koni (vanilla). Tak więc jeżeli statystyki ich będą takie same jak przeciętnych katafraktów to powinniśmy otrzymać katafraktów do zwalczania innych (lol) katafraktów ponieważ mogą mieć nieco więcej pkt życia i owy postrach koników. Więc akurat ta jednostka moim zdaniem ma szansę być bardzo przydatna jeżeli będzie odpowiednio wyceniona (czyli tańsza od słoni partyjskich). Pytanie w sumie: ktoś się orientuje czy postrach (wszyscy) i postrach (konie) się kumulują?
Pozdrawiam

K A M 2150
14-02-2014, 22:15
Hmm, na jakimś modzie chyba juz od listopada są dostępni katafrakci na wielbłądach, tylko nazwy nie pamiętam ;D

Gajusz Mariusz
14-02-2014, 22:24
Oczywiście nie mam także 100% wiedzy na temat gatunku słoni na interesującym Nas obszarze. Po prostu nie przypominam sobie jak sięgam pamięcią o innych słoniach służących u diadochów, Kartagińczyków itd jak o indyjskich i o leśnych afrykańskich (tych mniejszych od indyjskich). Te typowe (duże) afrykańskie nigdy nie dały się ujarzmić. Ale to Ty Janie zmusiłeś mnie do zainteresowania się tematem i...przekonując Ciebie sam mam coraz więcej wątpliwości. Znalazłem też taki oto materiał:
http://histmag.org/Slonie-bojowe-w-swie ... mskim-1267 (http://histmag.org/Slonie-bojowe-w-swiecie-grecko-rzymskim-1267)
a szczególnie przypis nr 5.
I dzisiejszy dzień potwierdza że nie tylko mogę dzielić się wiedzą na tym forum, ale i sam dużo ciekawostek wyciągam :)

marengo
14-02-2014, 22:35
Hmm, na jakimś modzie chyba juz od listopada są dostępni katafrakci na wielbłądach, tylko nazwy nie pamiętam ;D

Voila!

http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =191385682 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=191385682)

http://cloud-2.steampowered.com/ugc/487806724413324481/7ED35A11C6489BFC4D01979839CC124CCF6A207D/637x358.resizedimage

Co prawda wyglądają jak ubodzy krewni jednostki CA, ale brawa dla autora za inicjatywę.

Asuryan
15-02-2014, 00:10
Cóż... Kolejne pytanie, jak będą te nowe zabawki działać gdy się je użyje przeciwko okrętom. :)
Nie będą. Bo oczywiście nie dostaniemy penter czy innych okrętów z balistami miotającymi te węże, tylko zwykłe balisty "lądowe"

Tak samo nie dostaniemy balist stacjonarnych w mieście ze skorpionami mimo, że za najsławniejszy przykład ich użycia podali zrzucanie ich z murów obleganego miasta... a nie wystrzeliwanie ich na mury miasta czy podczas bitwy lądowej...

W końcu CA udało się zrobić pierwsze DLC, którego nie kupię :mrgreen:

Gajusz Mariusz
15-02-2014, 04:44
W przypadku obrony miasta nadmorskiego przed desantem morskim, w którym będzie stacjonować armia z owymi balistami w swoim składzie. Wtedy sprawa otwarta... ;)
A miałem sporo radochy w tych sytuacjach gdy balistami "armijnymi" trafiałem statki z desantem (gdy po przeglądzie plaż w fazie rozstawiania armii dobrze wyczaiłem miejsce lądowania). Kilka okrętów mam na swym koncie...

Raser1991
15-02-2014, 14:36
Mam do was moi drodzy pytanie domyslacie sie kiedy bedzie premiera tego beasts of war? Przepraszam bardzo jesli gdzies juz pytanie to zadano, druga rzecz jest taka ze licze , ze to bedzie kosztowac okolo tyle co kosztowala krew i posoka...wiem, ze to moze teraz co chce napisac to bedzie w zlej rubryce, ale bardzo mnie ciekawia te ule z pszczolami...uswiadczylem to tylko w m2 kingdoms i ciekawi mnie tez, jak tu wszystko bedzie zorganizowane technicznie pozdrawiam :D

Gajusz Mariusz
15-02-2014, 15:36
Doszedłem do wniosku że praca licencjacka przeze mnie przytoczona wyżej jest na tyle ciekawa w całości, że podaję tu link:
http://www.academia.edu/2634006/Slonie_ ... or_thesis_ (http://www.academia.edu/2634006/Slonie_na_Bliskim_Wschodzie_w_Okresie_Hellenistycz nym_Elephants_in_the_Near_East_in_the_Hellenistic_ period_na_podstawie_pracy_licencjackiej_based_on_a _bachelor_thesis_)
Serdecznie zachęcam zainteresowanych tematem.
Jeżeli "góra" zdecyduje że post ten bardziej pasuje w temacie "Słonie..." proszę o przesunięcie :ugeek:

Samick
15-02-2014, 16:38
Mam do was moi drodzy pytanie domyslacie sie kiedy bedzie premiera tego beasts of war? Przepraszam bardzo jesli gdzies juz pytanie to zadano,

Przejrzyj pierwsze posty w tym temacie.

bardzo mnie ciekawia te ule z pszczolami...uswiadczylem to tylko w m2 kingdoms i ciekawi mnie tez, jak tu wszystko bedzie zorganizowane technicznie

W Kingdomsach było takie coś?

Jeżeli "góra" zdecyduje że post ten bardziej pasuje w temacie "Słonie..." proszę o przesunięcie :ugeek:

Nie chce mi się. Zsumuj wszystkie swoje posty o słoniach z tego tematu w tamtym o słoniach i zrób to po prostu w jednym poście.

Aracz
15-02-2014, 21:17
DLC zapowiada się ciekawie, ale szczerze mówiąc średnio klimatycznie (nie piszę o wielbłądach). Może chociaż technicznie wyjdzie dobrze.

A i było w Kingdoms. Chyba Aztekowie coś takiego mieli.

Chaak
15-02-2014, 21:40
Miotaczy z ulami szerszeni mieli w Kingdoms, nie Aztekowie, tylko Majowie.

Sanvone
16-02-2014, 02:04
Mam taką teorię po dyskusji na temat tego DLC z dziewczyną:

Zrobili te DLC bo wiedzieli o tym evencie Make War not Love (jeżeli community wygra to dostanie kolejny DLC gratis) więc postanowili wlulić nam coś nad czym za dużo się nie napracują by nie dawać czegoś fajniejszego w razie czego za darmo. Oczywiście to CA i rzeczywistość może być taka, że zrobili to bo po prostu uznali to za genialny pomysł.

Pozdrawiam

Ituriel32
16-02-2014, 10:14
Jak dla mnie to nie chcieli robić sobie konkurencji z moderami, tym drugim szkoda było by czasu na takie coś.

JanHetman
16-02-2014, 13:27
Mam taką teorię po dyskusji na temat tego DLC z dziewczyną:

Zrobili te DLC bo wiedzieli o tym evencie Make War not Love (jeżeli community wygra to dostanie kolejny DLC gratis) więc postanowili wlulić nam coś nad czym za dużo się nie napracują by nie dawać czegoś fajniejszego w razie czego za darmo. Oczywiście to CA i rzeczywistość może być taka, że zrobili to bo po prostu uznali to za genialny pomysł.

Pozdrawiam
Teoria spiskowa dziejów. :O

Tits
16-02-2014, 14:32
Dodam od siebie że straszna bida piszczy przy tym. DLC od czasów ME są zwykle kpiną samą w sobie, ale co najmniej ta gra nie była modowalna. TotalWary są i trochę jest przykre jak niektóre mody tworzone za frajer oferują więcej niż "profesjonalne" płatne DLC.

KLAssurbanipal
16-02-2014, 19:12
Co prawda wyglądają jak ubodzy krewni jednostki CA, ale brawa dla autora za inicjatywę.

Jest to dokładnie TA SAMA jednostka jeśli chodzi o wygląd. Niczym nie różni się od CA. Autor ma po prostu screeny gorszej jakości od CA. Brakuje jedynie kit od hełmów, które można dodać jedną linijką w pliku txt. Kropierze na wielbłądy są to te same, których używa CA. Ta jednostka była od początku w plikach gry, jednak nie wykorzystana wcześniej przez CA. Każdy modder może jej użyć.

Pampa
17-02-2014, 15:19
Teoria się potwierdziła. Na oficjalnej stronie Rome II jest informacja że jak wygra, to DLC z którego się śmiejemy będzie dostępne przez 5 dni za free :roll:

( ͡º ͜ʖ ͡º)
17-02-2014, 15:25
W sensie, że co ma wygrać?

Pampa
17-02-2014, 16:08
Tutaj, Rome II musi wygrać z CoH2 :) http://www.makewarnotlove.com/

Samick
17-02-2014, 16:38
Jak za darmo to biorę. :P
Szanse na wygraną są minimalne, bo jak dobrze wyliczyłem za 20 minut będzie koniec akcji, ale jest lepiej niż wczoraj wieczorem gdzie R2 przegrywał o 3%. :) Czyżby zapowiadał się lepszy finisz? ;>

Pampa
17-02-2014, 17:25
Ja mam wrażenie że pewnie i tak dadzą to DLC za darmo na te parę dni. A wie ktoś może co dają w CoH2? :mrgreen:

Gajusz Mariusz
17-02-2014, 17:53
Ja mam wrażenie że pewnie i tak dadzą to DLC za darmo na te parę dni

Jakoś też mi to chodzi po głowie. "Turniej" jest tylko pretekstem, by odświeżyć zainteresowanie. ;)

mardar282
17-02-2014, 20:00
Od 15 minut jest dostępny :oops:

Samick
17-02-2014, 20:14
2,5 euro. Ponad 10 zł, niemal godzina mojej pracy? Za 10 zł to ja unEpic kupiłem i jestem bardziej szczęśliwy. :)

KLAssurbanipal
17-02-2014, 23:21
Hehe, nieźle liczyli na wygraną. Już by się tak nie wygłupiali i dali po prostu za darmo przez parę dni jak np. frakcje stepowe bez "szantażu" z konkursem. Wtedy na pewno nastroje nie byłyby tak złe jak teraz. Jednak pazerność prowadzi do konfliktów. ;)

Memnon[pl]
17-02-2014, 23:57
Moje pierwsze DLC w calej historii TW ktorego nie kupie po premierze.Caly Rome II to dla mnie najwiekszy Total Fail.Pazernosc I klamstwa CA/Segi bardzo skutecznie odpychaja mnie od tego bubla.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
18-02-2014, 01:23
Kupiłem i już żałuje tych 2,5 euro. Przy takim potencjale na unit packi jaki ma starożytność, to co dzisiaj wydali to jest po prostu żenada. Nowe jednostki nic nie wnoszą do gry. Katafrakci na wielbłądach są słabsi przeciwko konnicy niż katafrakci królewscy. Nie rozumiem na czym polega to całe płoszenie koni. Onagery z pszczołami są gorsze od zwykłych najtańszych balist. Nowe psy niczym się nie różnią od tych galijskich. Nadają się tylko do pogoni za uciekającym wrogiem. Syryjskie słonie to ta sama jednostka co opancerzone słonie indyjskie, tylko że najemna. Balisty strzelające wężami są chyba najciekawszą jednostką z tego dlc. Pojedynczy garnek potrafi zabić naprawdę sporo żołnierzy wroga. Szkoda tylko że węże po rozbiciu się garnka po prostu wsiąkają w ziemię i potem widać już tylko ginących żołnierzy pokąsanych przez niewidzialne gady. Balisty ze skorpionami działają podobnie, tylko troche słabiej.

PS.
Dodam jeszcze że żołnierze trafieni przez pszczoły, węże i skorpiony, zalewają się krwią jak zarzynana świnia albo szlachtowany cezar.

Gajusz Mariusz
18-02-2014, 02:16
Katafrakci na wielbłądach są słabsi przeciwko konnicy niż katafrakci królewscy.

Syryjskie słonie to ta sama jednostka co opancerzone słonie indyjskie

Chciałoby się rzec: a nie mówiłem... przepraszam-pisałem? :lol:

( ͡º ͜ʖ ͡º)
18-02-2014, 02:28
Syryjskie słonie to ta sama jednostka co opancerzone słonie indyjskie

Nie są całkiem identyczni. Mają inna ikonkę i jeźdźcy na słoniach są inaczej ubrani :shock:

Sanvone
18-02-2014, 02:30
No muszę zwrócić honor Gajuszu Mariuszu. Widać, że moje przypuszczenia co do katafraktów się nie spełniły.
Z tego co czytam na oficjalnym forum to tylko pieski dla Epirusu i słonie syryjskie dają w miarę radę (choć nie wiem czy to prawda, że obecnie Seleucydzi mogą mieć 6 słoni w multiplayerze?). Psy u brytów wywołały u paru osób te same reakcje co u mnie - niby fajnie ale w gruncie rzeczy to nie ponieważ wszyscy sąsiedzi mają je też. A wszystkie typy artylerii ponoć mocno poległy jeżeli chodzi o ich killing power. Pytanie czy ktoś sprawdzał czy ta amunicja nalicza kary do morale? Czy sumują się one z karami z innych typów pocisków? Może jest sens ostrzału nimi + łucznikami na płonących i świszczących strzałach + czymś (trujące pociski na balistach/onagrach? Nie pamiętam dokładnie czy coś tam miało kary do morale po trafieniu) jeszcze by rejterować niemal całe oddziały wroga?

Pozdrawiam

Gajusz Mariusz
18-02-2014, 09:16
A czy ja pisałem: identyczni? "Oczywiście pewnie trochę inne graficznie" jakoś tak pisałem :D
Ciekawi mnie tak jak Samicka działanie tych nowych rodzai artylerii na załogi okrętów ;)

marengo
18-02-2014, 09:35
Link do krótkiej recenzji najnowszego dlc na twcenter. Można zobaczyć jak nowe jednostki wyglądają w grze i zapoznać się z ich statystykami.

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ick-review (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?641724-Beast-of-War-a-quick-review)

Samick
18-02-2014, 11:11
Właśnie Wybobrak, jak nowe balisty działają na okręty?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
18-02-2014, 14:40
Skorpiony i pszczoły są do niczego, węże jakoś sobie radzą, ale i tak najłatwiej po prostu zatopić statki zwykłymi balistami.

Gajusz Mariusz
18-02-2014, 22:47
ale i tak najłatwiej po prostu zatopić statki zwykłymi balistami.
I tego się trzymajmy! Howgh!

mackoff
18-02-2014, 23:10
Kupiłem i już żałuje tych 2,5 euro. Przy takim potencjale na unit packi jaki ma starożytność, to co dzisiaj wydali to jest po prostu żenada. Nowe jednostki nic nie wnoszą do gry. Katafrakci na wielbłądach są słabsi przeciwko konnicy niż katafrakci królewscy. Nie rozumiem na czym polega to całe płoszenie koni. Onagery z pszczołami są gorsze od zwykłych najtańszych balist. Nowe psy niczym się nie różnią od tych galijskich. Nadają się tylko do pogoni za uciekającym wrogiem. Syryjskie słonie to ta sama jednostka co opancerzone słonie indyjskie, tylko że najemna. Balisty strzelające wężami są chyba najciekawszą jednostką z tego dlc. Pojedynczy garnek potrafi zabić naprawdę sporo żołnierzy wroga. Szkoda tylko że węże po rozbiciu się garnka po prostu wsiąkają w ziemię i potem widać już tylko ginących żołnierzy pokąsanych przez niewidzialne gady. Balisty ze skorpionami działają podobnie, tylko troche słabiej.

PS.
Dodam jeszcze że żołnierze trafieni przez pszczoły, węże i skorpiony, zalewają się krwią jak zarzynana świnia albo szlachtowany cezar.

Hmmm zaczynam się zastanawiać mimo wcześniejszych deklaracji czy nabyć ten "produkt".

Dzięki za informacje wyborak.

Zgadzam się z Tobą w 100% - przy takim potencjale możliwości zrobienia ciekawych jednostek w unit packu pójście w węże i skorpiony jest naprawdę...dziwne.

Muszę przemyśleć ewentualny zakup ale Twoja opinia (zważywszy na fakt że razem graliśmy) powoduje że jestem dużo mniej zdecydowany niż wcześniej

Czy możesz jeszcze drogi kolego napisać jaki jest koszt tych jednostek (szczególnie nowych słoni i opancerzonych wielbłądów) w trybie bitwy multiplayer?

Gajusz Mariusz
18-02-2014, 23:58
@LVEX_mackoff

Nie pisz nigdy KOLEGO do wybobraka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! :twisted: Już Ci rano wytłumaczy DLACZEGO! :lol:

( ͡º ͜ʖ ͡º)
19-02-2014, 00:04
Katafrakci na wielbłądach kosztują 1210, słonie syryjskie 1600, psy epiru 650, icenów 500 a artyleria tyle co zwykłe balisty. Sprawdzałem te jednostki tylko w małych bitwach z AI więc coś mogło mi umknąć. Może ktoś znajdzie jakieś zastosowanie dla tych jednostek.

Gajusz Mariusz
19-02-2014, 13:01
Ciekawe czemu wchodząc do sklepu na STEAM są tylko 4 DLC, a brak najnowszego... :?:

KLAssurbanipal
19-02-2014, 13:24
Albo lepiej, dlaczego wchodząc na totalwar.com też tego nie ma?. Czyżby wstydzili się najnowszego dziecka? :P

W ogóle to jakaś parodia. To jednostki są słabe, w ogóle nie urozmaicają gry. Co do wielbłądów to każdy może sam zrobić jednostkę - od kilku miesięcy w plikach są te pancerze, a uruchomić je wraz ze statystykami wystarczy użyć pliku txt. Mogę pomóc jakby co. Co do słoni syryjskich, co prawda wnoszą nowy wygląd ale praktycznie to ta sama jednostka co te frakcyjne. Żeby zrobić najemnika wystarczy plik txt.
Dlatego pytam - czy oni na głowę upadli? Identyczne DLC zrobi każdy modder, a jak ktoś nie umie to spyta moddera przez PW i nie ma problemu. Jest to legalne i na każdej wersji gry można zrobić...
Co innego jakby chcieli kasę za DLC każdego legionu z np. I n.e. (jak zasugerował nasz użytkownik Marko). Wtedy to i ja bym zapłacił. Jednak to co teraz robią jest śmiechem na sali.

Gajusz Mariusz
19-02-2014, 13:45
Pampalinex pisze:Ja mam wrażenie że pewnie i tak dadzą to DLC za darmo na te parę dni

Jakoś też mi to chodzi po głowie. "Turniej" jest tylko pretekstem, by odświeżyć zainteresowanie. ;)

Podtrzymuję swoje zdanie. Tylko teraz nie wiedzą jak pokazać się na oczy internautom, którzy już zdążyli zakupić! I to powstrzymuje ich od np. 5 dni za darmo... :lol:

Pampa
19-02-2014, 14:33
No teraz mają niełatwy orzech do zgryzienia, dlatego że jakaś tam część osób zakupiła :P Ciekawe jak rozwiążą problem. Może się nie będą własnie przyznawać i będą myśleć że tego wcale nie było :mrgreen:

KLAssurbanipal
19-02-2014, 23:47
Ja nie widzę problemu - po prostu te DLC nie będzie w ogóle za darmo. ;)

Pierwszy raz widzę filmik od CA gdzie dużo więcej osób dało łapkę w dół niż w górę... Sprytnie wycięli efekty węży, skorpionów i pszczół w ataku.

Swoją drogą można to dodać do pierwszego posta.

[youtube:10v99gcx]https://www.youtube.com/watch?v=o6oe3WJL4Qw[/youtube:10v99gcx]

[TIN]_Cichy
25-02-2014, 13:11
Skutek czytania Waszych wypowiedzi różnych użytkowników. Teraz wiem dlaczego nauczyciele tracą pewność siebie. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Również Tobie wstawiam ostrzeżenie, ponieważ nie zaczynasz wszystkich zdań poprawny sposób. :)wiadomo - wina wszystkich dookoła, tylko nie swoja. nie zaczynam zdań od wielkiej litery, gdyż w telekomunikacji typu sms, internet itd. nie jest to konieczne. Wymagana za to jest ortografia.

Biznes polega na wypuszczenie do salonu samochodowego serii aut bez kierownicy, po czym w dodatkowym pakiecie (gratis!!!) dostaniemy kierownice. Pecunia non olet.takie zdania świadczą tylko o tym, że jeszcze nie jesteś w stanie tego zrozumieć, o czym piszę. Ale jeżeli chcesz, to mogę Ci przełożyć na chłopski rozum - samochodem bez kierownicy nie pojedziesz, w Romka 2 pograsz sobie bez dodatkowych jednostek.

Tylko powinniśmy wszystkie otrzymać za darmo, a nie z czasem.wszystko w życiu powinno być za darmo.

I Blood Pack jest do bani bo zwyczajnie nie bawi mnie ocean krwi na placu boju, a podczas walki mam coś więcej do roboty niż oglądanie kończyn które robią kaczki po wodzie. więc nie kupujesz tego DLC-ka. proste.

Dostaliśmy 4 państwa gratis - trzy państwa nomadów w które mało kto gra, a przynajmniej się nikt szerzej nie chwali oraz Seleucydów, którzy w R1 byli w standardzie. Grecy byli gratis tylko w preorderze (7,5 euro), nomadzi przez 5 dni (7,5euro), Seleucydzi za darmo, krew za 2,5 euro. Do tego doliczmy zapomnianym przez Ciebie Cezarze w Galii - 15 euro, a do którego ja przede wszystkim biłem (moja wina, mogłem uściślić). I teraz to cudo, niech będzie 2,5 euro. Razem te wszystkie wspaniałe DLC kosztują 35 euro. Niemal tyle co gra w dniu premiery, a minęło pół roku i pewne rzeczy wymagają w grze poprawek i to natychmiast.przypominam, że to Rome 2, a nie 1. jeżeli chcesz seleucydów w standardzie, polecam przerzucić się na rome 1. tych dlc-ków w ogóle nie musisz kupować, gra jest poprawiana z każdym kolejnym patchem.

_Cichy]powtarzam się - oni tak zarabiają. Tym się różnią od moderów.

Sprzedali ponad 1mln egzemplarzy nie licząc DLC, zarobili wystarczająco dużo i jeszcze zdążą zarobić. a kim Ty jesteś, żeby oceniać, że ktoś wystarczająco zarobił? ile Ty masz lat? 15? pracowałes kiedyś w życiu? masz jakiekolwiek pojęcie, ile kosztuje roczne utrzymanie biura programistów, grafików itd?

_Cichy]Dalej nie widzę problemu.
jw.

Wasze argumenty są na zasadzie - zapłaciłem 20zł za bilet do kina. Mam prawo decydować o filmie reżysera, a on musi mnie słuchać.

Scooter
25-02-2014, 15:43
Jakieś stare tematy rozgrzebujesz o których już Wszyscy zapomnieli......, w dodatku w jakiś arogancki sposób.

Samick
25-02-2014, 16:12
_Cichy]wiadomo - wina wszystkich dookoła, tylko nie swoja. nie zaczynam zdań od wielkiej litery, gdyż w telekomunikacji typu sms, internet itd. nie jest to konieczne. Wymagana za to jest ortografia.

Pokaż mi to w jakiejś książce z gramatyką języka polskiego. Nie ma? Ależ niespodzianka! Przykro mi, zasady to zasady i trzeba się do nich stosować, a zasada brzmi: zaczynamy zdania z dużych liter.

_Cichy]takie zdania świadczą tylko o tym, że jeszcze nie jesteś w stanie tego zrozumieć, o czym piszę. Ale jeżeli chcesz, to mogę Ci przełożyć na chłopski rozum - samochodem bez kierownicy nie pojedziesz, w Romka 2 pograsz sobie bez dodatkowych jednostek.

Tak, tak. Nie popełnij samobójstwa z tego niezrozumienia Ciebie. :(

_Cichy]wszystko w życiu powinno być za darmo.

Chociaż w jednym się zgadzamy.

_Cichy]przypominam, że to Rome 2, a nie 1. jeżeli chcesz seleucydów w standardzie, polecam przerzucić się na rome 1. tych dlc-ków w ogóle nie musisz kupować, gra jest poprawiana z każdym kolejnym patchem.

Teraz to ja postaram się nie popełnić samobójstwa przez to że mnie nie rozumiesz. :(

_Cichy]a kim Ty jesteś, żeby oceniać, że ktoś wystarczająco zarobił? ile Ty masz lat? 15? pracowałes kiedyś w życiu? masz jakiekolwiek pojęcie, ile kosztuje roczne utrzymanie biura programistów, grafików itd?

A Ty kim jesteś żeby kwestionować to, że od dekady jestem pełnoletni i pracowałem przez tą dekadę w ze trzech tuzinach miejsc?

_Cichy]Wasze argumenty są na zasadzie - zapłaciłem 20zł za bilet do kina. Mam prawo decydować o filmie reżysera, a on musi mnie słuchać.

Twoje są z grupy: "Jestem juź duzi i duzio roziumiem!" Skoro nie możemy się dogadać to również nie widzę problemów żeby zakończyć ten prowadzący donikąd spór.

Przy okazji wgraj sobie łatkę na program ironia.exe bo u Ciebie coś szwankuje i zaczynaj zdania z dużej litery.

dzikibob
25-02-2014, 16:52
Każdy może wyrażać swoją opinię oczywiście, ale nie rozumiem jednego. Komuś DLC się nie podoba to nie kupuje. Ja tak zrobiłem z Blood Pack bo uważam, że nie jest mi wcale do szczęścia potrzebny.

Aztec
25-02-2014, 18:19
Dobrze, ale to jest również do dyskusji ogólnej na temat DLC, więc nawet jeśli tego syfu nie kupiłem, mam prawo to ocenić. ;)

Ituriel32
25-02-2014, 23:15
Od siebie napisze że porównanie z autem i brakiem kierownicy jest trochę nie dobre. Ja wolę porównanie że romek jest jak limuzyna Audi, w której wymontowali siedzenia i kierownice, a na ich miejsce wstawili odpowiedniki z malacza. Tak więc nasze autko jest sprawne, jeździć się da bo są wszystkie części. Tylko komfort szlak trafił.

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że potrzeba tyle samo czasu do zrobienia jednostek dobrych i ciekawych, co złych i śmiesznych.