Zobacz pełną wersję : Kupowanie gier i DLC poza sklepem steam - dyskusja
Przy okazji każdej nowej gry i DLC pojawia się kwestia: kupić czy nie kupić? Gdy postanowimy kupić, pojawia się następujące pytanie: w sklepie steam (drożej i być pewnym) czy poza steam (i troszkę się podenerwować)? Wydzieliłem posty z dyskusji o DLC poświęconej Hannibalowi i stworzyłem poniższy wątek.
Samick
Zamówiłem przed chwilą to DLC. Na allegro jest za 31 zł :P Iberowie mnie przekonują, bo jakoś tak pusto tam na zachodzie było :mrgreen:
Interesujący dodatek.
Mam nadzieję, że następna mini-kampania będzie miała miejsce na wschodzie (Aleksander plus wojny diadochów).
PS. a propos zakupu dodatku na allegro. Nie ktoś mi wytłumaczy na czym polega biznes, w którym sprzedaje ktoś za 32 zł dodatek, za który na Steamie chcą 13,50 euro. Rozumiem, że wszystko jest legalne, gość sprzedaje to w systemie "gift", ale jak to może się opłacać?
Zapewne kupuje gdzieś gry, w dużej ilości, po cenie hurtowej.
Gajusz Mariusz
14-03-2014, 12:25
W branżowych sklepach często są takie klucze z dodatkami do gier jako bonusy do zakupionych towarów. Ale życie życiem i trzeba na czymś zarobić.... Sorry, taki mamy klimat! ;) Stąd ta opłacalność.
Miałem grać właśnie Kartaginą, ale wstrzymam się chyba i poczekam na dodatek.
PS.sorry za OT...
Jak to w dużej ilości?
Steam to akceptuje? Takie praktyki przecież odbywają się ze szkodą dla S. i twórców....choć klienci/gracze są oczywiście zadowoleni.
dawid621
14-03-2014, 12:53
No to ponoc srednio legalne jest i kupujac na allegro rzekomo nie mozna korzystac z pomocy technicznej steam i tego typu bajerow. Jako ciekawostke powiem tylko ze mi za to ze wystawilem steam gift na allegro trwale zablokowali tam konto, a kiedy pokazalem tej pozal sie Boze obsludze allegro ze jest tam masa takich aukcji w ogole tego nie skomentowali.
KLAssurbanipal
14-03-2014, 14:08
Zamówiłem przed chwilą to DLC. Na allegro jest za 31 zł :P Iberowie mnie przekonują, bo jakoś tak pusto tam na zachodzie było :mrgreen:
Nie chcę Cię straszyć, ale możesz mieć duży problem... :)
Ja zamówiłem Cezara w Galii, również za 31 zł na allegro. Dostałem to w formie prezentu. Słyszałem, że nie ma wtedy powodów do obaw. Że problemy są tylko z wpisywanymi kluczami, bo mogą być z Rosji lub Ukrainy.
Kupiłem. Uruchomiłem - zagrałem nowymi frakcjami na multi i w bitwach. Wszystko niby OK. Przyszedł problem jak miałem uruchomić kampanię. Po kliknięciu w menu od razu wywalało na pulpit. Nawet nie widziałem jak wygląda menu tej kampanii DLC. Ludzie mi radzili reinstalkę gry lub poczekać na nowego patcha. Tak zrobiłem - reinstal, potem wyszedł patch. Jak nie działała kampania tak nie działa. Dowiedziałem się ze to pewnie klucz z Ukrainy lub Rosji... Przy prezentach jest taki sam problem jak przy kluczach.
Pisałem do sprzedawcy - przestał się odzywać. Przed kupnem zachęcał mnie kilka razy mailowo do kupna i był uprzejmy. Sprawę zgłosiłem na allegro. Na Policję nie ma sensu bo za mała wartość przedmiotu sporu.
I co teraz? Nie mam jak zagrać w kampanię Cezara... Do Supportu Steam nie mogę napisać, bo wyczytałem, że zamiast pomóc mogą mi zbanować konto lub usunąć całą grę (pudełkowy klucz + kilka płatnych DLC, w tym te które były za darmo a teraz musiałbym za nie płacić). Dlatego wolę nie ryzykować i zostawić jak jest. Nie chcę tracić czegoś co teraz kosztuje niezłe pieniądze w przypadku skasowania całego konta.
Tak więc dla mnie nauczka - nie kupować DLC przez allegro. Dobrze radzę, jeśli jeszcze nie płaciłeś nie rób tego. Podaj nick sprzedawcy. Jeśli to ten sam to lepiej ogłosić na forum że to oszust. Jest jeszcze jeden użytkownik na forum, który kupił u tego samego sprzedawcy co ja i ma dokładnie ten sam problem.
Gdyby co, to brałem z tej aukcji. Gościu ma niby ponad 5000 pozytywów :)
http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-p ... 86916.html (http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-pl-hannibal-at-the-gates-steam-i4056886916.html)
Też u niego zakupiłem :D.
CiG i parę innych gier mam z allegro i wszystkie działają bezproblemowo. Zawsze jednak kupuje u kogoś z dużą liczbą pozytywów, woląc ewentualnie dopłacić parę złotych w stosunku do innych aukcji.
KLA, Syrakuzy są wymienione jako zawartość tego DLC, tak samo jednostki do nich. Są na liście nowych grywalnych frakcji, co dla mnie oznacza, że bez tego dodatku nie pogramy, ani nimi, ani nowymi hoplitami dla Aten. W tej kampanii będą też grywalne Rzym i Kartagina, jednak nie ma ich w tym opisie.
dawid621
14-03-2014, 16:10
tez juz mam kupione, dzieki za linka ;)
KLAssurbanipal
14-03-2014, 16:36
@ UP
Czytałeś moją przestrogę czy tylko kliknąłeś w linka nie czytając dyskusji?
To ten gość. Ja tylko przestrzegałem. Jak ja kupowałem miał 2000 komentarzy i tym się sugerowałem. Być może przy innych grach te ruskie prezenty nie stwarzają problemów. Tutaj niestety. I nie tylko ja padłem ofiarą. Teraz nie mogę pograć w DLC ani tego nigdzie zgłosić. Tak działają oszuści.
Zobaczymy, czy będą Wam kampanie działać. Ja tylko ostrzegałem, ale nie róbcie sobie nic z tego.
Co do DLC to może macie rację. Może Syrakuzy będą w DLC. Czyli dostaniemy 4 frakcje. Ja po prostu upieram się, że iberyjskie frakcje w głównej kampanii, single i multiplayer będą 3.
dawid621
14-03-2014, 16:51
@KLA mysle ze to byl jednostkowy przypadek, ja cos takiego mialem z battlefieldem 3 na orgin, gralem w to tydzien bo czym przestalo mi dziwnym trafem dzialac haslo na orgin. Ale dogadalem sie z gosciem i oddal mi kase za to. Steam juz "widzi" ze posiadam to dlc, poprzednia mini kampanie tez chyba u niego kupowalem i wszystko dziala dobrze. Ale rozumiem skad u Ciebie to uprzedzenie.
Odnośnie sprawy z kupowaniem gier i DLC z platformy steam, ale poza ich sklepem, przydałaby się osobny wątek i jakiś króciutki poradnik na co uważać, co sprawdzać itd.
questorek2
14-03-2014, 20:12
Kiedyś kupiłem kod Steam na allegro, to po roku mi grę zablokowali :roll:
KLAssurbanipal
15-03-2014, 22:56
@KLA mysle ze to byl jednostkowy przypadek, ja cos takiego mialem z battlefieldem 3 na orgin, gralem w to tydzien bo czym przestalo mi dziwnym trafem dzialac haslo na orgin. Ale dogadalem sie z gosciem i oddal mi kase za to. Steam juz "widzi" ze posiadam to dlc, poprzednia mini kampanie tez chyba u niego kupowalem i wszystko dziala dobrze. Ale rozumiem skad u Ciebie to uprzedzenie.
Wątpię czy jednostkowy, bo tylko ja i jeden użytkownik z forum to kupiliśmy i obaj mieliśmy identyczny problem. Ponadto sprzedający ani razu nie odpisał odnośnie tego problemu, a przed zakupem pisał non stop. Gdyby był to problem jednostkowy to raczej sprzedawca byłby zainteresowany w czym problem i chciał pomóc. Tu od razu się wypią ł bo to oszust. Zapłaciłem kasę i nie mogę pograć. Chamstwo.
dawid621
16-03-2014, 00:10
@KLA w cholere jest to dziwne co piszesz. A tak z ciekawosci, we wlasnej bitwie masz dostepne nacje z DLC? Ja z poczatku tez mialem problem z ta kampania (wylaczala mi sie po max 4 turze z raportem bledu, ale ktorys patch to naprawil), no i przede wszystkim czy steam widzi ze masz to DLC?
KLAssurbanipal
16-03-2014, 22:14
No chyba że tak, ale wydaje mi się że Odrysowie są bardziej kulturą hellenistyczną niż celtycką. Tryballowie z kolei wyglądają jak Celtowie w 100% i to błąd ze strony CA. Celtowie najechali Tryballów i byli pod ich okupacją. Jednak jeśli walczymy frakcją tych najeźdźców to nie powinni się nazywać Tryballowie. Z Dakami nie miałem do czynienia szerzej, ale mają roster zupełnie inny od Celtów.
@KLA w cholere jest to dziwne co piszesz. A tak z ciekawosci, we wlasnej bitwie masz dostepne nacje z DLC? Ja z poczatku tez mialem problem z ta kampania (wylaczala mi sie po max 4 turze z raportem bledu, ale ktorys patch to naprawil), no i przede wszystkim czy steam widzi ze masz to DLC?
Wszystko po uruchomieniu wygląda OK - jest w wyborze kampanii ''Cezar w Galii'', jednak po kliknięciu od razu wywala na pulpit. W multi i single battle mam dostępne 3 nowe frakcje celtyckie i mogę nimi grać.
Steam też wykrywa bez problemu tą kampanię.
Zgłosiłbym to Supportowi, ale boję się że mi zbanują konto lub grę. Gdyby się udało jakoś pozbyć samego klucza do tego DLC byłoby super.
dawid621
17-03-2014, 22:17
@KLA po tym co mowisz moim zdaniem jest bardzo malo prawdopodobne zeby kampania nie dzialala Ci tylko dlatego ze kupiles ja u tego goscia, skoro steam normalnie ja widzi i zawartosc ktora oferuje to dlc masz w grze. W koncu rola steama ogranicza sie w tym wypadku do weryfikacji kodu, po czym odblokowuje zawartosc w grze jesli zostal on poprawnie zweryfikowany, reszta zalezy od samego programu (w tym wypadku romka). Jeszcze jedno, probowales grac wielka kampanie jedna z nacji ktore oferuje to dlc?
@KLA
Ja mam kupiony również na Allegro dodatek galijski ale chodzi mi jak złoto, może coś faktycznie ci się zbiesiło. A reinstalowałeś całą grę?
@VLAD
Jeszcze nie wstawili opisów nacji w Factions Total War Wiki.
Już wstawili Vlad. Można sobie poczytać opis :)
Zastanawiam mnie w sumie na co powołuje się Steam w chwili gdy blokuje komuś grę za to że kupił dodatek na Allegro. Przecież te kody nie są chyba kradzione tylko są oryginalne tym bardziej że system je przepuszcza. Jeśli by np pochodziły z jakiś dołożonych prezentów do jakiś produktów to nadal są oryginalne. W ten sposób przecież powinny być blokowane wszystkie gry które zostały zakupione po za Steamem a działają na nim. Mówię tu o zakupach dokonanych w różnego rodzaju sklepach internetowych lub np jeśli ktoś sprzeda na Allegro swój niechciany prezent.
dawid621
18-03-2014, 21:02
@UP ale cos musisz byc na rzeczy skoro na allegro mozna kupic gry kilka, a nawet kilkanascie razy taniej niz na steamie. Ja szczerze mowiac gdybym tam mial przeplacac to juz wolalbym piracic.
Tyle, że kupienie tego jest legalne, według regulaminu Steam tylko sprzedaż jest zabroniona.
P.S.
Ale te konie Luzytanów mają fajne czapery :D.
@UP ale cos musisz byc na rzeczy skoro na allegro mozna kupic gry kilka, a nawet kilkanascie razy taniej niz na steamie. Ja szczerze mowiac gdybym tam mial przeplacac to juz wolalbym piracic.
Pytanie czy piracimy. Przecież to są oryginalne kody bo przecież by chyba Steam nie pozwolił sobie na utratę tylu kodów i na pewno by ścigał złodzieja a ja już drugi raz kupuję od tego samego klienta. Miejsce zamieszkania podaje USA
Tyle, że kupienie tego jest legalne, według regulaminu Steam tylko sprzedaż jest zabroniona.
.
Tym samym ten kto kupił nie powinien być karany :)
Tyle, że były przypadki zakupów kodów kradzionymi/podrobionymi kartami kredytowymi, a potem ich sprzedaż, co już jest "średnio" legalne.
Gdzieś na stronie supportu Steama była sugestia, żeby każdy taki zakup im zgłaszać i oni sprawdzą jego legalność.
Pozostaje kwestia skąd biedny człek ma wiedzieć że te są akurat kradzione. Po za tym moim zdanie jeśli już to powinni w ramach kary skasować dane DCL a nie całą grę
Musi pochwalić się supportowi. Oni, w przypadku nieprawidłowości, usuną je (prawdopodobnie nie ruszając reszty gry). Ja zaryzykuje jednak kontakt w tych sprawach tylko, jak coś nie zadziała, bo różnie to może być.
Musi pochwalić się supportowi. Oni, w przypadku nieprawidłowości, usuną je (prawdopodobnie nie ruszając reszty gry). Ja zaryzykuje jednak kontakt w tych sprawach tylko, jak coś nie zadziała, bo różnie to może być.
Ja zrobię podobnie jak ty :D DCL działa mi od chwili premiery (odpukać w nie malowane) także nie wybieram się do supportu, ino sobie tak tylko dywaguje w tym temacie :)
W każdym razie czekam niecierpliwie na 27.03 kiedy ruszy Kartagina i będę mógł Hannibalem nieco zmienić historię :P a może i Archimedesa uratuję i poprowadzę Syrakuzy na wieczne miasto :D
KLAssurbanipal
19-03-2014, 00:36
@KLA
Ja mam kupiony również na Allegro dodatek galijski ale chodzi mi jak złoto, może coś faktycznie ci się zbiesiło. A reinstalowałeś całą grę?
Tak. Zrobię to chyba jeszcze raz.
Z chęcią bym to zgłosił. Przecież kupiłem oryginalny klucz. Jednak z doświadczeń forumowiczów wiem że mogą mi skasować całą grę. Nielogiczne to ale chyba lepiej nie ryzykować. Powinni skasować jedynie ten trefny klucz, bo dlaczego mam tracić inne DLC czy grę kupioną na muve.pl
@KLA po tym co mowisz moim zdaniem jest bardzo malo prawdopodobne zeby kampania nie dzialala Ci tylko dlatego ze kupiles ja u tego goscia, skoro steam normalnie ja widzi i zawartosc ktora oferuje to dlc masz w grze. W koncu rola steama ogranicza sie w tym wypadku do weryfikacji kodu, po czym odblokowuje zawartosc w grze jesli zostal on poprawnie zweryfikowany, reszta zalezy od samego programu (w tym wypadku romka). Jeszcze jedno, probowales grac wielka kampanie jedna z nacji ktore oferuje to dlc?
Ja to wiem, jednak są 2 powody, które dają do myślenia:
- sprzedawca przestał się odzywać gdy napisałem o problemie,
- inny użytkownik z forum ma identyczny problem, a kupił u tego samego sprzedawcy.
Z tego co pamiętam to chyba odpalałem Galatów w wielkiej kampanii, ale jeszcze raz to zrobię dla pewności.
Muszę przyznać, że pomyliłem sprzedawców, ponieważ u tamtego serial-number też coś kupowałem wcześniej.
To jest ten trefny sprzedawca i zbliżony towar:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/total ... 04959.html (http://archiwum.allegro.pl/oferta/total-war-rome-ii-2-caesar-in-gaul-pl-steam-i3774104959.html)
Sprawdzałeś na liście licencji, w danych konta, czy nie masz za nazwą DLC dopisków RU? Jak gra jest na inny region to powinna takie coś mieć.
KLAssurbanipal
19-03-2014, 01:04
Dzięki za wskazówkę. Poszukam jutro. Może sprawa się wyjaśni.
@ KLA
Ja kupiłem u tego samego gościa co ty Cezara i działa mi poprawnie. Może sprzedawał również i ruskie i akurat miałeś pecha i trafiłeś na to, cieżko mi powiedzieć. Na razie gram i nie miałem żadnych problemów tak jak mówiłem. Kupiłem również Kartaginę a czy będzie działać to się okaże :)
KLAssurbanipal
19-03-2014, 10:18
Sprawdzałeś na liście licencji, w danych konta, czy nie masz za nazwą DLC dopisków RU? Jak gra jest na inny region to powinna takie coś mieć.
Sprawdzałem. Na liście z licencjami nie ma żadnych dopisków po tytule. Rozumiem, że o to chodzi?
@ KLA
Ja kupiłem u tego samego gościa co ty Cezara i działa mi poprawnie. Może sprzedawał również i ruskie i akurat miałeś pecha i trafiłeś na to, cieżko mi powiedzieć. Na razie gram i nie miałem żadnych problemów tak jak mówiłem. Kupiłem również Kartaginę a czy będzie działać to się okaże :)
Jeśli u tego samego, to może jednak ma dobre kody, a nie odpisuje się bo myśli że coś nie tak. Wtedy problemem musiałyby być parametry sprzętowe, choć to też dziwne bo przecież główna kampania mi działa.
Dokładnie o to mi chodziło :D. Więc masz sporą szansę, że źródłem problemu jest coś innego.
dawid621
19-03-2014, 12:43
@KLA Twoj problem to naprawde jedna z wiekszych zagadek XXI wieku:P a moze uzywasz jakis modow ze ta kampania Ci nie dziala? Jak juz robisz reinstal to usun albo przenies caly folder rome 2, tak zeby w nowym folderze nie bylo zadnej pozostalosci z poprzedniej i sprobuj odpalic ta kampanie. Bo po tym co piszesz coraz bardziej jestem pewien ze to nie wina samego DLC. A szkoda zebys posiadajac ten dodatek nie mogl z niego w pelni skorzystac. W ostatecznosci zawsze zostaje support steama, aczkolwiek nie wiem czy warto rozykowac z pisaniem tam, albo jakbys napisal do CA to tez jest szansa ze moze cos zdzialaja.
Steam'a macie od wczoraj panowie ?
Steam nie zablokował by ci tak DLC. Tak jak ktoś ładnie napisał, Steam to platforma do weryfikacji kluczy. Poprawny ? To odblokowuje dodatkową zawartość w grze (zwaną DLC). Masz tą zawartość i wywala ci kampanie w chwili startu. Coś nie tak z grą. Reinstal. Duże prawdopodobieństwo że gryzą sie mody z grą. Ja po DeI miałem podobną przygodę bo nie skasowałem jednego pliku... usuwając moda i przy każdej bitwie mi wywalało. Po odinstalowaniu wyczyść pliki gry z dysku. Bo pojedyńcze mody się nie usuną.
Po drugie Steam wywalił by ci ostrzeżenie zaraz po wpisywaniu klucza. Jeśli klucz byłby kradziony czy użyty, wyskoczyło by ci okienko "klucz jest przypisany do innego konta".
Po trzecie Steam nie blokuje całych konto... działali by na swoją niekorzyść. (chyba że konto kupiłeś na allegro za śmieszne pieniądze z fajnymi grami... to wiadomo że kradzione)
Owe DLC mogła by ci zablokować jedynie SAGA po przez narzędzie jakim jest Steam. Jest to prywatna polityka firm. Wtedy został byś o tym poinformowany komunikatem na Steam oraz mejlowo (gdzie byś miał całą instrukcję co robić dalej, między innymi jak się odwołać).
I piszę ci to ja użytkownik steama od 6 lat :) Właściciel 74 tytułów na tej platformie, z czego 50% to klucze z allegro.
O dzięki ci wielki Gogles za jakże miła informację w tym dniu (dzień mam dziś bardzo parszywy :( ) Znaczy się mogę spać spokojnie i czekać na KArtaginę :) Ufff
Po za tym tak jak mówisz, jeśli z tym Steam puszcza bez problemu to dziwne jest by było jakby nagle ścigali. Ja tak kiedyś miałem jak kupiłem grę (oryginalne, pudełko w Empiku) i mi wyskoczył ten magiczny napis że "kod już użyty". Normalnie zawału dostałem wtedy, ale na szczęście się okazało że Steam miał jakąś awarię i wszystkim tak pisał, naprawili to potem gra wskoczyła.
@ KLA, moi przedmówcy mają raczej rację, ja kiedyś taki myk miałem z Empire, też jak dokładnie wypaliłem dysk ogniem i mieczem po dwóch modach to mi gra chodziła normalnie, a jeśli mnie pamięć nie myli to był to wynik jakiegoś jednego zapomnianego przez Boga pliczku
KLAssurbanipal
19-03-2014, 22:46
Dzięki wielkie za to. :) Myślę, że może rzeczywiście niepotrzebnie psy wieszam na sprzedawcy. Reinstalując grę nie usuwałem nic ręcznie, a jedynie z automatu więc mogło coś pozostać. Mody miałem jedynie ze Steam Workshop, ale wiadomo, różnie to bywa. Coś małego kolidującego z tą kampanią może dalej siedzi. Może ten sam problem ma użytkownik, z którym rozmawiałem. Z kolei sprzedawca, nie znając się na Rome 2 mógł się wystraszyć, że rzeczywiście coś sprzedał nie tak i dlatego nie odpisuje. Mimo tych kilku niewiadomych zdałem sobie sprawę, że problemem mogą być tylko pliki i mam nadzieję, że tak się okaże. W piątek zajmę się dokładnym czyszczeniem i reinstalką i wtedy zobaczymy. Oby się udało. :)
Kiedyś jak częśc z Was kupowałem w sklepach marketach ale teraz gdy mogę zakupić czysty produkt w steam, czy warto szukać gdzieś indziej zaoszczędzając kilka euro?
Paczka fajek kosztuje czasem więcej niż jakiś DLC
Ja osobiście, czasem, kupuję steamowe gry na Allegro. Parę rzeczy nabyłem i wszystko działa bez problemu (nawet ruski Tomb Raider :D). Ceny są dużo niższe niż na Steamie (czasami nawet taniej niż w promocjach) i w sklepach. Zwróć tylko uwagę żeby sprzedawca miał dużo pozytywnych komentarzy.
@KLA
Napisz potem, czy Ci się udało, tak żeby radzić sobie z podobnymi sytuacjami w przyszłości.
Gaz Możet
18-04-2014, 19:48
Mam do sprzedania DLC z Cezarem (przez przypadek kupiłem dwa kody zamiast jednego).
Cena 30 zł.
Link do allegro: http://allegro.pl/rome-ii-total-war-cezar-w-gali-dlc-i4165729096.html
Jeśli ktoś byłby chętny, a link nie będzie działał lub aukcja wygaśnie, można pisać do mnie na priv.
Pozdrawiam.