Zobacz pełną wersję : Komentujemy typera2014
Nezahualcoyotl
30-04-2014, 17:58
Ze swoimi faworytami wstrzymam sie do momentu ogloszenia oficjalnych skladow reprezentacji.Zas co do Typera to jestem za i proponuje jak najprostsze metody punktowania:
trafiony wynik-3pkt.
trafiony zwyciezca-3pkt.
trafiony remis-2pkt.
Kwestia do ustalenia jest takze zasada punktacji w rundzie KO(dogrywka/karne).
Nie bawmy sie w najblizej strzelone typy (np.wynik meczu 3-0 a ktos wytypowal 2-0,etc...)gdyz skonczy sie jak na ostatnim typerze gdzie nikomu sie juz nie chcialo wszystkiego rachowac:twisted:
Mam podobne zdanie, jednak trochę inną punktację. Ale skoro widać, że są chętni, to typery się zrobi. :)
Właśnie - nad punktacją to jeszcze bym się zastanowił - to na razie luźna propozycja.
Myślę tez o utworzeniu typera bis - całego w 1 wątku, rozegranego w 2 - max 3 fazach, za to z ciekawą punktacją i nietypowym obstawianiem np
- liczba żółtych kartek w ćwierć finałach,
- całkowita liczba goli w fazie grupowej z tolerancją +/-5%,
- skład ćwierćfinału : np 1 pkt za 1 ćwierćfinalistę, 3 za dwu, 5 za trzech 9 za trafiony pełny skład ćwierćfinału.
No i tam można by wrzucić wszystko to co nawydziwiałem.
Jednak osobiście jestem za tym żeby w półfinałach w zasadniczym typerze jakoś podgrzać atmosferę poprzez punktację. Żeby się nie okazało że po fazie grupowej ktoś ma zwycięstwo w kieszeni nawet jak nic dalej nie obstawi.
................
Na razie nadmiarem rachowania się nie przejmuję, zacznę jak/ JEŚLI będzie powyżej 10 uczestników. :mrgreen:
No i zauważcie że typery userów to będą oddzielne WĄTKI - łatwiej będzie mi się rozeznać jako "sędziemu"
Nezahualcoyotl
04-05-2014, 09:43
Lepiej juz zacznijmy kompletowanie pilkarskich "hazardzistow".Tym samym oficjalnie zglaszam swa skromna osobe do forumowego typera;)
Myślę, że jakieś zapisy są niepotrzebne, lepiej, jak każdy będzie mógł dołączyć w dowolnej chwili.
Nezahualcoyotl
04-05-2014, 10:29
Myślę, że jakieś zapisy są niepotrzebne, lepiej, jak każdy będzie mógł dołączyć w dowolnej chwili.
Pozostalo 39 dni do rozpoczecia Mundialu i lepiej wczesniej wiedziec kto bierze udzial w naszej zabawie a nie 5minut przed.Dzieki temu nawet w sprawach organizacyjnych bedzie latwiej;)
Proponuje zamknac rekrutacje tak 2 dni przed pierwszym meczem.
Może dam jakiś impuls do uczestnictwa, dobrze zrobiłem szablon?
Mam się gdzieś zapisać czy od tak "z ulicy" walnąć temat?
Waldzie, nie trzeba nigdzie się zapisywać ;)
I uwaga dla Gajusza Mariusza, nie piszemy w tematach z typami, do dyskusji służy ten temat, ewentualnie jakiś nowo założony.
Nezahualcoyotl
09-06-2014, 17:37
Dla nowych uczestnikow typera przypominam ze wasze typy beda zablokowane jeszcze przed pierwszym gwizdkiem.Tak wiec kto nie zdarzy ten moze miec pretensje do samego siebie ;)
Gajusz Mariusz
09-06-2014, 22:31
@McAbra- Sorki - poproszę o skasowanie tamtego posta!
Łaaał, ale się ludzi zebrało do udziału! ŁAAAAAAA
Gajusz Mariusz
09-06-2014, 23:28
Nie ilość, a jakość! :cool:
Czekają do ostatniej chwili. :D
Gajusz Mariusz
10-06-2014, 23:27
Warto by wrzucić posta z wiadomością o typerze do "Wiadomości". Może starzy typerzy się zagapili? :hmm: ;)
Nezahualcoyotl
11-06-2014, 09:48
Warto by wrzucić posta z wiadomością o typerze do "Wiadomości". Może starzy typerzy się zagapili? :hmm: ;)
Stare typerowe wygi wiedza ze co 2 lata jest buchmacherska zabawa. Najwidoczniej pomni losu ostatniej edycji dali sobie spokój a mlodych wilczkow nie widać na horyzoncie:cry:
Pozostaje mieć nadzieję ze jeszcze sie ludziska wlacza do zabawy ;)
Gajusz Mariusz
11-06-2014, 11:05
A co się stało z ostatnią edycją?
Nezahualcoyotl
11-06-2014, 11:39
A co się stało z ostatnią edycją?
Ludzie stracili zainteresowanie juz w trakcie turnieju i przestali grac. Bodajze Liga Mistrzów(nie pamiętam który sezon) skończyła się normalnie ;)
Dyktator
11-06-2014, 20:45
Czekają do ostatniej chwili. :D
Potwierdzam :D
Btw. polecam też i na Tawernie ( http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=14823.msg280278#new ) wziąć udział w szybkich typerach (jeśli ktoś miał już tam konto wcześniej), bo i nagrody można wygrać ;)
Gajusz Mariusz
12-06-2014, 16:57
Za pomocą Ensisa już "się usunąłem" z typera voitka.
Życzę wszystkim dobrej zabawy! ;)
Dałem kilka typów bazując na doświadczeniu i rozumie, lecz "wbrew sercu". W tych typach przegrywając nie będę miał żalu :twisted: .
Nezahualcoyotl
12-06-2014, 17:42
Uzbieralo sie nam ladne stadko hazardzistow.Powodzenia a przede wszystkim dobrej zabawy i niechaj wachajacy sie forumowicze sie zapisuja nim typy zostana zblokowane przed pierwszym gwizdkiem;)
Gajusz Mariusz
12-06-2014, 19:13
Kolega w pracy postawił na Chorwację 1:0... Jak to się zdarzy, obiecałem go nazywać profesorem Dąb-Rozwadowskim. Fani "Alternatyw" wiedzą dlaczego... :P
No to zaraz się zacznie. Powodzenia.
PS punktacja bEdzie liczona tak:
trafiony wynik-3pkt.
trafiony zwyciezca-3pkt.
trafiony remis-2pkt.
Coś mi się wydaje, że typ popa na wynik Brazylia 0-1 Chorwacja został wpisany za późno
Gajusz Mariusz
12-06-2014, 22:56
Brawo Man_Utd, gratulacje!
Dzięki ;) tak na dobry początek :P
Ale jakby nie to sędziowanie pod gospodarza to mogłoby być różnie :nunu:
"Możesz wyciągnąć sędziego z Ekstraklasy, ale nie wyciągniesz Ekstraklasy z sędziego."
Panowie!
Upraszam wybaczenia!
Już porządkuję temat.
--------------
W związku z tym proszę aby PRZEBIEG GRY PIŁKARSKIEJ komentować w wątku który założyłem.
Tutaj kibicujemy SOBIE na wzajem i / lub tłumaczymy się z obstawiania / chwalimy się sukcesami w TYPERZE
=================
Swoją drogą że też akurat 11 (słownie JEDENASTU) uczestników mamy -jakiś kosmiczny zbieg okoliczności?? Magia liczby 11??
No to zaraz się zacznie. Powodzenia.
PS punktacja bEdzie liczona tak:
trafiony wynik-3pkt.
trafiony zwyciezca-3pkt.
trafiony remis-2pkt.
Nie do końca rozumiem, czy punkty za trafiony wynik i trafionego zwycięzcę się sumują? Przykładowo, za wczorajszy mecz po wytypowaniu 3:1 typujący otrzymuje punktów 3, czy 6? Nie rozumiem też, dlaczego za wytypowanie remisu jest mniej punktów niż za wytypowanie zwycięzcy.
Moim zdaniem podstawowe zasady były w sam raz...
6. Zasady punktowania:
- za dokładne wytypowanie wyniku - 5 pkt (nawet gdy jest to remis)
- za wytypowanie zwycięzcy i pomylenie się o jedną bramkę ( np. typujemy 4:2 lub typujemy 6:2, a jest 5:2); - 3 pkt
- za poprawne wytypowanie zwycięzcy lub wskazanie remisu - 1 pkt.
Gajusz Mariusz
13-06-2014, 15:25
No właśnie, zmieniły się zasady niż te ze strony tytułowej typera? Popieram McAbrę o przywrócenie poprzednich zasad. ;)
Szczególnie dziwi mnie ta różnica w punktacji gdy się trafi zwycięstwo oraz remis. Tak czy siak warto to uzgodnić póki nie było dużo meczy.
Presidente
13-06-2014, 19:47
Nie wiem, jacyś moderatorzy będą na bieżąco wpisywać ilość zdobytych punktów za typy?
Gajusz Mariusz
13-06-2014, 22:04
Ale polegliśmy w typerze;). Po pierwszej połowie myślałem że Hiszpanie tą tiki-taką wymęczą zwycięstwo. Dwa ciekawe momenty. Jak Casillas nie był faulowany to wczoraj Chorwaci zostali okradzeni z gola na 2:2.... A po tym uderzeniu głową Bozia pokarała Hiszpanów. Fakt, że sędzia tym razem mógł nie widzieć, ale Bozia tak! :P I jak się przegrywa to i ta cała tiki-taka psu na budę.... Zawsze Robben przekłada na lewą, ale Pique i Ramos ... jako jedyni nie wiedzieli tego.:lol2: Zresztą karny na Coście też naciągany, a potem jak artystycznie się drugi raz położył. Podsumowując. Nie trafiłem z wynikiem, ale tak trzymać!!!
Presidente
14-06-2014, 09:39
Hahahhahahahah widzę, że w Typerze wszyscy trafili mecz Holandia-Hiszpania xD
Ja też uważam 5 - 3 - 1 za lepsze ,
Zaproponowałem system zająca bo odniosłem wrażenie że nasza "cała typerowa liga tego chce" lub nie sprzeciwia się temu, a ja nie jestem tu imperatorem tylko cieciem wykonującym rozkazy ludu typującego miast i wsi.
typerzy!!
ZATEM SZYBKO GŁOSUJCIE:
kto jest za systemem
- za dokładne wytypowanie wyniku - 5 pkt (nawet gdy jest to remis)
- za wytypowanie zwycięzcy i pomylenie się o jedną bramkę ( np. typujemy 4:2 lub typujemy 6:2, a jest 5:2); - 3 pkt
- za poprawne wytypowanie zwycięzcy lub wskazanie remisu - 1 pkt.
BRAK głosu do północy z poniedziałku na wtorek 16 / 17 czerwca uznam za głos na TAK
Presidente
14-06-2014, 10:42
Ja się zgadzam
Tak dla ścisłości, to pomylenie się o jedną bramkę to tylko o bramkę zwycięzcy czy przegranego też? Np. jakby ktoś typował hol-hiszpania 5-0 to by miał 3 pkt. czy jeden?
Tak czy inaczej też się zgadzam.
Oczywiście że zgadzam się na ten system!
Typowałem biorąc pod uwagę te ustalenia tak więc powinny one według mnie zostać w mocy. ;)
Gajusz Mariusz
14-06-2014, 14:17
1-zgadzam się
2-O tym samym wczoraj pomyślałem co Man_Utd np. przy wyniku 2:0 wersja 1:0 i 3:0 jest oczywista, ale co przy 2:1 ?
Jak dla mnie sprawa prosta.
O ile został wytypowany zwycięzca, to nie ma znaczenia gdzie pomylono się o bramkę. ;)
Nezahualcoyotl
14-06-2014, 19:07
Tak dla ścisłości, to pomylenie się o jedną bramkę to tylko o bramkę zwycięzcy czy przegranego też? Np. jakby ktoś typował hol-hiszpania 5-0 to by miał 3 pkt. czy jeden?
Tak czy inaczej też się zgadzam.
Wlasnie dla takich kontrowersji i niescislosci zaproponowalem swoja punktacje zeby uniknac nieporozumien dzieki przejrzystej punktacji.Ostatni typer zdechl na dwa lata(!) temu przez zbyt zawily system punktowania.Obstaje przy mojej propozycji ale wiekszosc ma decydujacy glos a przede wszystkim liczy sie dobra zabawa ;)
Gajusz Mariusz
14-06-2014, 21:59
Ale spudłowaliśmy bez wyjątku!:wall::lol2:
Dla tak ładnych meczów mogę oddać wszystkie punkty ;)
Dowolna jedna bramka pomyłki- ale oczywiście musi być wskazany zwycięzca.
Po wczoraj w końcu zarobiłem jakieś konkretne punkty. :P
Gajusz Mariusz
17-06-2014, 08:07
A ja wczoraj poległem na całego :drunk: :wall:, ale może odkuję się w drugiej rundzie:P.
EDIT
Ze względu na rozpoczęcie drugiej rundy przed zakończeniem ... pierwszej, typy grupy H zrobię jutro jako dopisek. Chcę zobaczyć jak wyglądają i w jakiej są formie Rosja i Korea nim wytypuję ich wyniki. Mam nadzieję że to nie łamanie regulaminu...
Nie wiem czy będę dalej oglądał teatr ale już dałem kolejnego typera, żeby nie psuć innym zabawy. :)
Gajusz Mariusz
17-06-2014, 19:23
Nawet tak nie żartuj! Mam nadzieję że nic złego się u Ciebie nie dzieje! Chyba że robisz wakacyjno-wyjazdowy rozbrat z cywilizacją internetową:cool:.
Dyktator
17-06-2014, 19:33
Ops, znowu prawie zapomniałem xD Na szczęście zdążyłem przed 21 tu zajrzeć ..
Po pierwsze dzięki Ensisowi za wydzielenie subforum Typer 2014 :ok:
Jak widzicie poprzenosiłem już wątki. Odnośniki zostaną w starej lokalizacji jeszcze 3 dni żebyśmy się przyzwyczaili.
Przepraszam wszystkich że mieliście podany szablon 2 fazy w ostatniej chwili. :o
Żeby tego uniknąć już za 2 - 3 dni wstawię w wasze wątki swój pusty szablon wyników drugiej fazy. Proszę żeby od razu potem ktoś z was wstawił szablon dla trzeciej fazy. W ten sposób będziecie mogli typować na spokojnie, bez zaskoczenia że to już.
Oczywiście nikomu nie zabraniam typowania na pół godziny przed pierwszym meczem trzeciej fazy, chcę tylko żebyście nie byli do tego zmuszeni.
Gajusz Mariusz
18-06-2014, 07:05
No i znowu wynik poza wyobraźnią typerów :P, ale przy takich drużynach wynik bezbramkowy (przy tak dużej ilości goli na mundialu: jak się nie pomyliłem 49, powyżej 3 na mecz) to chyba nic dziwnego.
Gajusz Mariusz
18-06-2014, 19:53
Jeżeli to prawda, to tylko fart debiutanta...
Poza tym :" A ostatni będą pierwszymi.";)
Albo jak ktoś wiele czasu później stwierdził: To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca. Ale być może, jest to koniec początku! :P
Parę słów jeśli chodzi o statystyki ( http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10081-S-t-a-t-y-s-t-y-k-i-TYPEROWE&p=295641#post295641 )
Po pierwsze - kirlan, mam nadzieję, że nie obrazisz się, jeśli ja zajmę się statystykami graczy. :geek:
Bardzo wymowne w tych statystykach są mecze Holandii z Hiszpanią i Urugwaju z Kostaryką - zbiorowe pudło wszystkich hazardzistów.
Jeśli zaś chodzi o graczy, gratulacje dla Dyktatora - największa ilość prawidłowych wskazań. Teraz trzeba popracować nad dokładniejszym wskazywaniem wyników. :P
@McAbra
Nie tylko że się nie obrażę, ale wręcz szczeniacko cieszę i trzymam za słowo.
======================
Jeśli chodzi o statystyki to wstawiłem to co miałem gotowe (wyliczone przy okazji zliczania wyników - te statystyki to były liczby kontrolne, szeregowanie na kartce zajęło mi 5 minut). Raczej nie planowałem dalszych analiz (choć pomysły owszem same się narzuciły). Natomiast bardzo jestem ciekaw jak by to przeanalizować tak na serio prawidłowymi metodami statystycznymi - średnia, mediana, kwartyle, prawdopodobieństwa itd. itp. Po cichu liczyłem że ktoś policzy to lepiej niż moje powierzchowne zestawionka. Ale najgorsze chyba nie są??
====================
Co do treści zestawień.
Liczby potwierdzają to co było widać "na oko" - mało kto spodziewał się takiego przebiegu mundialu, a już niektóre przebiegi meczy jeszcze dwa tygodnie temu uznalibyśmy za sen wariata, sport-fiction czy inne Footbal Fantasy , niedorzeczne bajki krótko mówiąc.
Dla tego właśnie tym bardziej nie przejmowałbym się niepowodzeniami!
zatem:
@pop517 - twój wynik w kontekście przebiegu mundialu świadczy wręcz o głębokim znawstwie piłki nożnej
(no i o tym że nasz system punktacji nie lubi remisów - ani ugranych ani typowanych, chyba że całkowicie trafnie). [[nie można dostać 3 pkt przy remisie ]]
@ Gajusz Mariusz gratuluję wyniku choć w kontekście potencjalne możliwej punktacj to dość umiarkowany sukces. Ale snajperskie oko do typowania to ty masz!!
Najlepiej z wszystkich wyczuł co się święci Dyktator - najmniej pudeł tylko 5 - grubo poniżej statystycznego progu.
============
Oczywiście wszystko jeszcze może się kilkukrotnie powywracać (i pewnie tak będzie). Oj czuję ze będzie emocjonujący Typer. Momentami wam bardzo zazdroszczę.
Ale są takie chwile (zwłaszcza PO skończonym liczeniu wyników, gdy widzę jak trudno w tym mundialu cokolwiek przewidzieć) ....
... są takie chwile że się cieszę że nie "muszę" typować - miałbym niezły rebus do rozwiązania. ;D
Koniec końców jak ktoś napisał:
Z radością oddam wszystkie punkty typera za tak wspaniałe mecze
I to jest wygrana nas wszystkich która mam nadzieję potrawa do samego końca mundialu - czego życzę Wam i sobie, zaś typującym życzę więcej szczęścia w dalszym typowaniu.
Gajusz Mariusz
19-06-2014, 16:30
No normalnie czuję się jak ... "zając" w biegu na 10km na olimpiadzie:D, i pewnie tak skończę. Życzę wszystkim powodzenia w drugiej rundzie i oby mecze były równie dobre co w pierwszej. O niespodzianki się nie martwię bo w większości były te bliskie memu sercu....
Mecz Kolumbii z WKS trochę pomoże mi i popowi odbić się od dna. :mrgreen:
Gajusz Mariusz
19-06-2014, 19:10
A ja zaczynam marsz na koniec stawki...:cool:
Eh, same pudła :wall:. Będę dzwonił do arbitrów dzisiejszych meczy podając się za Katarczyka:D. O fryzjerze pewnie nic nie słyszeli.:champagne:
Presidente
20-06-2014, 18:26
No ja tak samo Gajuszu. Same pudła teraz chyba;D
Nezahualcoyotl
20-06-2014, 18:42
Jak bedzie wygladac punktacja w rundzie pucharowej?Mam na mysli mozliwosc dogrywki a nawet rzutow karnych.
Presidente
20-06-2014, 19:20
Ja bym w sumie zrobił coś takiego, że za wytypowanie tego który przejdzie 2 albo 3 punkty i potem ewentualnie jakieś dodatkowe punkty za dokładny wynik z meczu i jeszcze cos dodatkowego za wynik w karnych
Wszystko jest opisane w wątku z oficjalnymi ogłoszeniami panowie. ;)
Gajusz Mariusz
20-06-2014, 19:40
Który to już mecz bez jednego trafienia (z 11-tu typowań!!!) ? :cool:
O tak: system punktowania ostatnich 3 meczy jest naprawdę rozbudowany i daje typującym spore pole do popisu, a poza tym licze że w razie hegemonii któregoś uczestnika przynajmniej namiesza.
Gajusz Mariusz
21-06-2014, 22:01
Ja już nie wiem jak obstawiać, chyba będę rzucał monetą, na remisy i tak słabo z punktacją... :mrgreen: Kolejny mecz kiedy 11 facetów co najmniej jako tako obeznanych z piłką nie potrafi zgadnąć wyniku...:cool: Ale meczyk był przedni. Ghana jako jedyny zespół afrykański gra tak, że chce się im kibicować.
Presidente
06-07-2014, 16:55
Niezła ciasnota na miejscach 1-7 właściwie. 3 punkty różnicy tylko między pierwszym a siódmym.
Ach, Oscar zabrał mi i Gajuszowi 2 punkty i zaniósł je do kujona i Walda. ;)
:F byłem przekonany, że trafie w 100% wynik, ale po kilku minutach po 3 bramce już wszystko się wyjaśniło. xD
Presidente
09-07-2014, 11:52
Jak widać warto było zaryzykować :cool:
Nezahualcoyotl
16-07-2014, 16:26
Kongratulejszyn zwyciezcy(zwyciezcom) naszej zabawy:clap::champagne:.Mam nadzieje ze bedziemy kontynuowac gre w nadchodzacej LM;)
Bardziej interesuje się zmaganiami drużyn narodowych niż piłką klubową, ale na pewno wziąłbym udział/pomógł w organizacji. ;)
Gratki kujon! :champagne:
Gajusz Mariusz
16-07-2014, 22:02
Gratuluję zwycięzcy!:clap::champagne: Współuczestnikom zabawy dziękuję za sportową rywalizację! Wszystkim razem i każdemu z osobna! I trzeba zmienić regulamin typera by i kirlan się z nami bawił, ja przeciwwskazań nie widzę gdyż decyduje typowanie, a nie żaden werdykt.
A sobie i Wam życzę by kolejny mundial był równie ciekawy i z co najmniej taką ilością bramek!
Gratuluję WSZYSTKIM uczestnikom,
a szczególnie tym którym udało się, w tym zaskakującym mundialu,
przewidzieć dokładnie (na 5 pkt) choć JEDEN wynik. :clap::clap::clap::clap::clap:
Osobne brawa dla zwycięzcy.:clap::clap::clap::clap:
Ja osobiście szczególnie pozdrawiam tych którzy obstawiali ostro w ostatniej fazie ryzykując utratę punktów. :ok::ok::ok::ok::ok:
--------------------------------
PS: mam nadzieję że sędziowanie typera było choć odrobinę lepsze niż to mundialowe (choć na pewno nie tak szybkie) :mrgreen:
Dyktator
17-07-2014, 11:54
Dzięki za organizację, jak będziecie na LM takie coś też robić, to zapewne wezmę udział (choć 2 tygodnie mnie nie będzie i nie wiem, jak z netem będę stał :P).
No i graty kujon.
P.S: McAbra- czekam jeszcze na twoje statystyki dodatkowe na koniec typerów ^^
Presidente
17-07-2014, 15:28
Dziena mordy ;D
Fajna zabawa i czekam na więcej statystyk od McAbry:geek::geek::geek::geek:
Gratulacje kujon!! :clap:
Dzięki wszystkim za wspólną zabawę i kirlanowi za kierownictwo. Jeśli wystartujemy z typerem na LM to też się chętnie zgłaszam. :P
Dyktator
18-07-2014, 12:18
Mam zaszczyt i przyjemność ogłosić że .....
:arrow: mistrz typowania 2014
:arrow: złoty typer 2014
:arrow: znawca mundialu (2014)
:arrow: --- inna propozycja zwycięzcy - w ramach tematu i rozsądku --
Kirlan, kujon ma już przecież rangę ^.^ Więc najbardziej by pasowało: "El Presidente Mundialu 2014" : DD
Albo dla osób, które mają rangi, a nie chcą ich zmieniać (to taka sugestia na przyszłe tego typu "eventy") zawsze możecie dawać jakiś dodatkowy banner do profilu (nie tak duży, jak te od rang funkcyjnych :P), który by jednak jako tako dekorował profil ;) Innym rozwiązaniem może być też achievement, czy jak też wolicie- odznaka.