Zobacz pełną wersję : Ekonomia jak efektywnie rozwijać handel- ekonomię
hanibal3399
14-05-2014, 13:54
Nie do końca rozumiem kwestie handlu i ogólnie dochodów. Wiem że budowa portów drug pól uprawnych kopalń i ich ulepszeń generuje zyski + optymalnie ustawione podatki itp.
Ale ... gdy wchodzę do panelu miast i w zakładkę handel to częsta widzę mrugające zyski handlu ( pulsująca ikona handlu co to oznacza ? )
I może ktoś kompetentny na ten temat bardziej szczegółowo by się wypowiedział lub dal link o ile temat handlu - ekonomi jest gdzieś szerzej omówiony. Dzięki za ewentualną pomoc :D
Samick poradnik przeczytałem jest niezły ładnie opatrzony obrazkami etc jednak pytanie Hanibala dotyczyło Rome total war a nie Rome total war II a to spora różnica, cóż jesli chodzi o drogi to za każdy poziom dróg dostajesz +10% bonusu do dochodu z handlu czyli np rzymianie mają max +30% dochodu z handlu za sprawą samych dróg gdyż jako jedyni mają 3 poziomy dróg, każdy poziom portu daje dodatkowy szlak handlowy max każde miasto posiadające port może mieć 3 wodne szlaki handlowe, prawa handlowe z innym państwem dają bodajże +30% dochodów z handlu na szlakach handlowych z miastami takiego partnera(w zakładce detale można zobaczyć które miasto z jakimi handluje i jakie ma z tego obroty), no i istnieją świątynie zwiększające zyski z handlu można powiedzieć że każdy poziom tej świątyni zwiększa dochody w mieście w którym jest owa świątynia o +10% czyli gdy masz 5 poziom świątyni merkurego zysk z handlu jest większy o +50%, jeśli chodzi o farmy każdy region posiada bazową produkcję żywności i każdy poziom farm zwiększa produkcję bazową o +10% są też świątynie zwiększające produkcję żywności i jak np jest napisane produkcja żywności zwiększona o +2 znaczy to że świątynia daje bonus +20% produkcji bazowej.
oczywiście na produkcję bazową wpływają takie czynniki jak zbiory(słabe/średnie/dobre) do sprawdzenia w detalach osady po najechaniu na pasek np zboża notabene moim zdaniem warto budować w każdej osadzie wszystkie poziomy farm i targowisk by zmaksymalizować zyski w skali makro.
a teraz konkretna odpowiedź na konkretne pytania: co do migających ikonek w przypadku handlu oznacza to spadek zysków z handlu(na drodze stoją buntownicy/blokada portu) co do żywności bodajże oznacza migająca ikonka produkcję żywności maksymalną lecz miga gdyż taka nie jest np w skutek słabych zbiorów.
O rzesz motyla noga. Mae culpa. Diabli nadali... Czekaj, czekaj, zaraz, zaraz. Wiem! Co znaczy wyraz:
drug?
Na ortografię użytkowników zawsze można liczyć. ;)
hanibal3399
15-05-2014, 13:28
Samick
a teraz konkretna odpowiedź na konkretne pytania: co do migających ikonek w przypadku handlu oznacza to spadek zysków z handlu(na drodze stoją buntownicy/blokada portu) co do żywności bodajże oznacza migająca ikonka produkcję żywności maksymalną lecz miga gdyż taka nie jest np w skutek słabych zbiorów.
Dzieki szczególnie za tą częśc odpowiedzi na moje pytanie :D