-
Wydarzenia Imperium
Jestem synem imperatora. A przynajmniej nieoficjalnie. Nazywają mnie "bękartem". Całe Imperium mnie kocha. Walczyłem z zielonoskórymi, najeźdźcami z Norski czy wampirami z Sylvanii. Same wielkie zwycięstwa dzięki którym dostałem przydomek "Wspaniały". Ale cóż... jestem bękartem i gdy ojciec zauważył, że za bardzo przyćmiewam jego "pełnych" synów to wysłał mnie na kraniec świata. Rozkaz był prosty: "Udaj się na zachód, skolonizuj Eredor, a Twoja chwała będzie wieczna". Z bólem serca opuszczałem swój dom udając się na wygnanie.
Prowincje własne:
- Półwysep Pustelnika - Góry i niezbadane puszcze. Nasi ludzie okiełznali już trochę tą krainę i powoli się zadomowiają. Powstały pierwsze chaty myśliwych i zbiorowiska rybaków. Jak tylko o to zadbamy to stworzymy tutaj piękne miasto, które będzie stolicą naszego nowego pięknego kraju. Przychód: 500G
Prowincje obce:
- Lasy Morra i Kraina Żmijów to pustkowia. Nic tam nie ma prócz lasów, pustyń i dzikiej zwierzyny.
- Ered'Or Tor - Kolonia elficka - Dość duże miasto otoczone murami
Armia:
- Januszan Wspaniały - W bitwie jako lord na koniu ze wszystkimi umiejętnościami,
- Kapitan straży Hiemund Golz - W bitwie jako kapitan pieszo
- 5 włóczników, 5 szermierzy, 3 kuszników, 2 ochotniczej milicji
Zasady specjalne:
- Połączenie z metropolią - Stałe dostawy zaopatrzenia i pieniędzy z Altdorf. Ojciec nie zapomniał do końca o swym ulubionym synu. +1160G/turę
- Budynek militarny poziomu I w prowincji
- Skarbiec początkowy - 1000G
1 Główny cel składający się z kilku mniejszych:
Akcja "KOLONIZACJA"
1) Rozbudujmy osadę na Półwyspie Pustelnika do rangi największego miasta na Erador!
2) Elficka kolonia to nasi rywale! Musimy doprowadzić do ich upadku!
3) Podporządkowanie dzikich krain - Skolonizujmy wszystkie prowincje od Puszczy Kopyt po Zimowy Szczyt wyganiając stamtąd byłych mieszkańców! (Wschód wyspy)
-
Nr. tury:1
Skarbiec na początku tury:
1000
Przychód: Półwysep Pustelnika 500 g
sakwa imperatora 1160 g
Wydatki
utrzymanie armii 1560
Zakładam plantację lnu na półwyspie pustelnika 230 g
Buduję warsztaty tkackie na półwyspie pustelnika 230 g
Szukam surowców mineralnych na półwyspie pustelnika 60g
budynek militarny 2 poziomu 600 g
Armia: (3 włóczników 3 szermierzy 2 kuszników 1 oddział milicji + janusz udają się na kolonizację lasów Mora) 2 włóczników+ 2 szermierzy + 1 kusznicy + 1 oddział milicji udają się na kolonizację krainy żmijów.
Utrzymanie armii:
15X50=1560 + 60 za 3 drugie tiery
Budynki: 1 poziom budynki militarne
W przypadku napotkania chaosu janusz zadecyduje, czy chce walczyć
Skarbiec na końcu tury:0
-
Dobra podpisałem umowę handlową z Bretonią, Wysokimi elfami, zwierzoludźmi. Oraz z zwierzakami sojusz militarny
-
Tura I
Inwestycja w przemysł tkacki pozwoliła nam podnieść przychody z prowincji o 150G/rocznie. Nasi ludzie wykazali się pracowitością.
// Zapowiadany bonus -> Zasada specjalna "pracowitość" - Budynki militarne tańsze o 10% od 2 tury.
// Umowy handlowe powinny być podpisane obustronnie w dyplomacji. Powinien być tam także opisany mniej więcej aspekt "co za co". Handel ze zwierzakami mógłby jeszcze przejść jeżeli go porządnie uzasadnisz, ale sojusz militarny na pewno nie (a przynajmniej oficjalnie)
-
Nr. tury:2
Handel: 50 g
Przychód: Półwysep Pustelnika 650 g
sakwa imperatora 1160 g
Suma:1860
Wydatki
utrzymanie armii 1560
Rozbudowuję miasto, rozbudowuję dzielnicę handlową, buduje kolejne warsztaty rzemieślnicze ( wzmacniam klasę średnia). 300 g
Armia: (3 włóczników 3 szermierzy 2 kuszników 1 oddział milicji + janusz udają się na zimowy szczyt aby zniszczyć obóz chaosu i podporządkować sobie nowe ziemie należące do imperium 2 włóczników+ 2 szermierzy + 1 kusznicy + 1 oddział milicji atakują również zimowy szczyt jeżeli wojska chaosu się wycofają z tej prowincji w której stacjonują, jeżeli nie to po prostu atakują wojska chaosu
Utrzymanie armii:
15X50=1560 + 60 za 3 drugie tiery
Budynki: 2 poziom budynki militarne
warsztaty tkackie plantacje lnu + 150 g
Skarbiec na końcu tury:0
-
Turek mógłbyś mi wrzucić w sumie jeszcze drewno jako surowiec handlowy, bo w sumie karczowałem te lasy pod plantację. ( chodzi mi o to żeby wyrównać z nimi przychody z handlu)
-
Tura III
Tragedia! Wojska rozbite, a Książę nie żyje! Lud jest przerażony! Władzę przejmuje Generał Torenhower (na koniu, ta obronna umiejętność obszarowa). Nie mamy szans sani odeprzeć inwazji. Powinniśmy poprosić kogoś o pomoc, lub ewakuować ludzi na inne tereny. Co zrobimy?
Rozbudowa miasteczka pozwoliła zwiększyć przychody z niego o 100G/miesięcznie.
-
Proszę elfy o pomoc i bronię się w stolicy :)
-
Nr. tury:2
1500
Handel: 25 g
Przychód: Półwysep Pustelnika 750 g
sakwa imperatora 1160 g
Suma:3435
Wydatki
utrzymanie armii 290
Rozbudowuję miasto, rozbudowuję dzielnicę handlową, buduje kolejne warsztaty rzemieślnicze ( wzmacniam klasę średnia). 300 g
Armia: Pozostałościami swojej armii wycofuję się do stolicy 2x kusznicy 1 x milicja 1 szermierze i 1 włócznicy
3 tier militarnego budynku 630 10 procentowy upust.
3x zakony rycerskie 450
1 fortyfikacja 200 g
za kolejne 1195g rozbudowuję miasto
Utrzymanie armii:
290
Budynki: 2 poziom budynki militarne
warsztaty tkackie plantacje lnu + 150 g
rozbudowane miasto + 100 g
Skarbiec na końcu tury:700
-
450 golda wysyłam na statki do tomasa zostaje mi 250, które przekazuje na opóźnianie przeciwnika. Będzie to polegać na tym,że podzielę piechotę na 2 grupy, które będą szargać przeciwnika naprzemiennie. Kiedy jedna część będzie przy zasadzce spowalniać przeciwnika druga będzie ją szykować wydaje na to pozostałe 250 g.