W tym temacie proszę zadawać wszelkie pytania które was nurtują..
Wersja do druku
W tym temacie proszę zadawać wszelkie pytania które was nurtują..
Jakie rostery wojsk mają Libia i Cyrenajka ? Proponuję, by Libia była grana wojskami Kartaginy, bez najemników ( nie licząc łuczników kreteńskich), a Cyrenajka rosterem Egiptu.
Wojska Libii mają roster Kartaginy ograniczony do jednostek afrykańskich.Podobnie Cyranejka - jednostki egipskie z Afryki( bez galackich np.)
Protestuję. W ten sposób będą to najsłabsze frakcje w grze. Daleko słabsze od Syrakuz czy Pergamonu, nie wspominając nawet o Bojach.
Proponuję aby były grane pełnym rosterem Egiptu i Kartaginy.
Co do Cyrenejki-nie wiem. Libię sprawdzałem - i prezentuje się całkiem godnie :D
Bo to są najsłabsze nacje. Piach i bieda :)cyranejce zamierzałem uciąć galackich. mapa tej kampanii to nie jest idealna plansza do gry w szachy gdzie każdy ma identyczne pozycję. Za to Kartagina i Egipt nie mają aż tyle ciekawych nacji do podbicia i zwasalizowania o najemnikach nie wspominając :) no i nawet lekko ucięta Libia i Cyranejka wydają mi się nadal groźniejsze od Pergamonu.. :)
Cyrenajka słaba ? To jak Egipt bez straży galackiej, czyli nadal mocna frakcja.
Edit : Nie zgodzę się Pirx. Egipt odpada tylko na średnich budżetach, gdzie nie ma siły przełamującej. Na dużych potrafi wystawić pełną armię, bez ulepszania ( jak Rafiar Seleucydami ), a na małych jest przyjemna przez szeroki wybór taniochy.
Galacka straż królewska to najlepsza jednostka Egiptu, robiąca różnicę. Egipt ma bardzo szeroki ruster jednostek, ale z reguły są one słabe. Z drugiej strony, Egipt na małym budżecie gniecie.
Co do Libii, to grałem w WKA1 Kartaginą i jeżeli nie miałem przeciwko sobie barbarzyńskiej nacji, to rzadko brałem jednostki najemników. Kombo: Libijskiej piechoty, hoplitów, jazdy kartagińskiej i libijskich peltastów gniotło.
zanim jeszcze ruszymy z kopyta
Wpadłem przed chwilą na pewien pomysł i chciałbym wprowadzić pewną rzecz a mianowicie przejecie skarbca podbijanego , wasalizowanego państwa.
W przypadku podboju ostatniej prowincji państwa, bądź stworzenia z niej protektoratu zdobywca przejmowały dinarii i zaopatrzenie pozostałe w skarbcu ( każda nacja neutralna ma swój własny arkusz, i skarbiec)
Możliwe że skarbiec może świecić pustką ( pewniejsze że będzie tam jakieś zaopatrzenie) ale przejęcie takie wydaje mi się bardzo klimatyczne.
Napiszcie czy taki pomysł wam się podoba to dopiszę to do zasad :)
Mnie się bardzo podoba. Jest klimatyczny i oddaje również klimat epoki, gdzie każdy najazd kończył się powrotem z łupami.