By oddzielić tematykę kampanii od dyskusji na temat DLC/FLC/nowych LL, zakładam ten temat. Zapraszam do dyskusji.
Wersja do druku
By oddzielić tematykę kampanii od dyskusji na temat DLC/FLC/nowych LL, zakładam ten temat. Zapraszam do dyskusji.
Ktoś wie co się dzieje w przypadku gdy nie powiedzie się rytuał (zdobycie 1 z 3 kluczowych osad)? Trzeba wtedy sam rytuał powtarzać, napełniać pasek aby powtórzyć czy przechodzi się dalej bez bonusów za wykonanie danego rytuału? Pytanie dotyczy zarówno konsekwencji dla gracza jak i nacji AI.
Traci się część punktów z tego co zauważyłam. Dodatkowo utrata osady =/= przerwaniu rytuału, ma się czas jeszcze na jej odzyskanie dopóki rytuał nie dobiegnie końca, jeśli do tego czasu osady nie odzyskasz, to dopiero wtedy rytuał kończy się niepowodzeniem ;)
Taka ciekawostka, WH2 jest, jak dobrze pamiętam, pierwszym Total Warem, od czasu kiedy wychodzą przez Steama, który nie dostał premierowego DLC.
Jeszcze, ale czuję, że za 2 tygodnie już Tomb Kingów zapowiedzą ;)
Pewnie tak, ale na nich to czekam już od pierwszej części. Myślałem, że wyjdą równocześnie z grą, bo zawsze coś dodatkowego dochodziło.
Jak przyspieszyć ruch jednostek na mapie kampanii? We wszystkich dotychczasowych TW było to pod spacją a teraz coś zmienili i nie mogę znaleźć :-/
EDIT: Znalazłem - w górnym lewym rogu ekranu kampanii są ustawienia kamery i tam można to zmienić. Dość nieintuicyjne.
Lewy górny róg i masz opcje kamery. Tam możesz to ustawiać.
A te idiotyczne przypomnienia na przycisku końca tury są usuwalne?
Tak, obok przycisku końca tury masz przejście do ustawień pozwalających na dostosowanie ich.
Zagrałem 3 szybkie bitwy z czego 2 w plecy. :P Na razie testowałem tylko Wysokie Elfy i bardzo doskwiera niewielka liczba oddziałów. Np. pomiędzy średnią piechotą za 800, następna kosztuje już 1300, co trochę utrudnia skuteczne wykorzystanie każdego denara. Natomiast bitwy wydają się odczuwalnie dłuższe niż to miało miejsce w jedynce. Ciekawe czym to jest spowodowane, może lepszymi statystykami oddziałów z dwójki? Inna ciekawa sprawa, w testach na benchmarku mam przy tych samych ustawieniach co w pierwszej odsłonie mniej fps, natomiast w trakcie bitwy gra mi się wydaje płynniejsza. No i z zdecydowanie szybciej się wczytuje na moim wolnym dysku HDD. Grafika też jakby troszkę ładniejsza, przynajmniej jeśli chodzi o jakość pancerzy przy ustawieniach tekstur na "wysokie". Dziwne to wszystko. :D
Założyli osobny ogólny temat, mimo że tamten jest o TRYLOGII, ale dalej dział nazywa sie Bój o Stary Świat, szkoda że jest też w nim Nowy Świat :v
Zwiastun, choćby dlatego, że i tak Warhammer Fantasy kojarzony jest głównie ze Starym Światem! Co do tamtego tematu zostanie on zmieniony, jak chodzi o nazwę.
Z tego co tutaj przeczytałem, to AI spamuje armiami podczas rytuału. Jak więc organizować swoje siły zbrojne? Stawiać na jakość, czy ilość? Bo połączyć obu atutów chyba się nie da?:rolleyes:
Zależy na jakim grasz poziomie trudności,na bardzo trudnym bez jakości polegniesz z kretesem bo przeciwnik od mniej więcej 3 rytuału dostaje naprawdę elitarne armie. Do tego przeważnie dochodzą 3 z interwencji pozostałych nacji biorących udział w wyścigu również bardzo wysokiej jakości(smoki,potwory,elitarna piechota itd.). Musisz się pogodzić z utratą niektórych prowincji bo wszystkiego nie obronisz,minimalizuj straty wszędzie gdzie się da stawiając budynek obronny zwiększający garnizon a w małych osadach dodający mury. Armiami broń w pierwszej kolejności miast biorących udział w rytuale,(ja zawsze zostawiam co najmniej jedną pełną flagę w stolicy na pierwsze tury rytuału żeby rozbiła interwencje konkurencji). Ilości nigdy nie będziesz miał bo kolejne armie zwiększają utrzymanie aż o 15% co jest ogromnym skokiem wzwyż w stosunku do jedynki(10% więcej).
Na jakość. Jedynie Skaveni mają jakieś szanse na stawianie na ilość, ale to ze względu na sporą liczebność modeli w oddziałach.
Generalnie poziom trudności gry na mapie strategicznej wzrósł moim zdaniem - raz, że trudno utrzymać tereny o "złym klimacie" (zwłaszcza jeżeli są jeszcze skażone chaosem), dwa że wzrosły koszty utrzymania armii, trzy że ataki chaosu przy rytuale potrafią spalić kilka-kilkanaście miast. Trzy, że w moim przypadku Wysokie Elfy (gram jaszczurkami) są o 1 rytuał do przodu i o ile się nie wybiorę na ich wyspę, to ich raczej nie przegonię. W dodatku nawet jak wykupiłem najdroższą armię interwencyjną to ją rozwalili w 1 turę :)
PS. Podwyższyli maksymalny poziom lorda do 40.
Fajnie wyszedł "filmik" Lizaków związany z postępem rytuałów, ogólnie to lubię przedstawienie historii w postaci takich planszy jak tutaj. Jeszcze, jak dobrze myślę, to dwie części mi do końca zostały, ale do tej pory i warstwa fabularna daje radę, i wszystkie kadry też są ładnie zrobione.
Warto pamiętać o tym, że jak ktoś przed nami ukończy ostatni rytuał, to mamy szanse go powstrzymać wygrywając bitwę, na którą możemy się telepotrować, eliminując go tym samym z wyścigu.
A jak jest z magią? Czy ona może przechylić szalę starcia z AI ?
Mega bezsens ze mozna tak zrobic. Wychodzi wtedy ze nie trzeba sie zbytnio spieszyc z odlamkami
Po wygraniu trzech takich bitew i tak trzeba jeszcze samemu odprawić rytuały lub podbić te nacje, ale sprawia to, że nie da się przegrać inaczej niż przez podbój.
Jest podobnie jak wcześniej (z kilkoma wyjątkami) - tzn. magia jest przydatna, ale bitew raczej nie wygrywa. Jak jest dość wyrównana bitwa to dzięki magii możemy wygrać, ale nawet jak mamy lorda Slannów na 40 poziomie a wrogów jest 2x więcej to raczej przegramy.
Te pewne wyjątki to na przykład zaklęcie Lorda Mazdamundi "Ruination of Cities", gdzie jak się dobrze trafi i ma trochę szczęścia (zaklęcie rozchodzi się w losowym kierunku) to potrafi nawet z 100 żołnierzy wroga skosić (takich podstawowych, bo nie jakichś elitarnych jednostek). Niestety "standardowe" czary dalej czasami rozczarowują - na oddział wroga spada wielka kometa i ... zabija 5 ludzików :confused:
Dobrze użyta magia może bardzo nam pomóc. Na ostatnią bitwę w kampanii Bretończyków wziąłem za słabą armię i wygrałem tylko dzięki czarodziejce z magią życia. Na początku ciężko mi było przekonać się do czarodziejów, ale teraz w praktycznie każdej poważnej armii staram się mieć maga. Preferuję głównie czary zadające dmg w jeden cel, które są dobre do ściągania lordów, bohaterów i jakieś większych potworów, do tego lubię zaklęcia leczące i przywołania. Czary z obrażeniami obszarowymi wydają mi się dość słabe, chyba tylko u szamanów Beastmenów jakieś tego typu i podeszło.
Wam też nie zalicza achievka z wybudowaniem krypty Pradawnych w Itza? Specjalnie burzyłem i budowałem znowu bo już było przez AI zbudowane i nie zalicza widocznie tego
Nie zalicza. Coś jest popsute, bo według Steama 0% graczy je zdobyło.
Tak samo nie zaliczyło mi osiągnięcia "Dreadlord of Hag Graef" mimo wybudowania,zburzenia i ponownego wybudowania wymaganego budynku...
PS: Swoją drogą przydałby się osobny temat do osiągnięć z WH2.
Albo osobny temat, albo dodanie na sam dół do już istniejących z jedynki.
Tak,pewnie taki jest polski odpowiednik,mam steama po angielsku. A możesz napisać coś więcej jak to Ci wpadło? Wybudowałem Malekithem wymagany budynek dwa razy od zera i osiągnięcia nie dostałem.
To też jest opcja,ale ktoś z załogi najpierw musi to zrobić. Także cytując Samicka - "Weźcie się do roboty!" ;)Cytat:
Albo osobny temat, albo dodanie na sam dół do już istniejących z jedynki.
Istnieje już taki temat, proszę pisać tutaj -> http://forum.totalwar.org.pl/showthr...lista-dyskusja //Turek
No ja sobie jaszczurkami to zająłem, nie było tego budynku to wybudowałem, może właśnie chodzi o to że nie może być tego budynku przed zajęciem osady a wyburzania nie zalicza
Jestem niemal w 100% pewien,że go nie było kiedy zajmowałem to miasto. Wychodzi na to,że to osiągnięcie jest zbugowane dla rasy do której,najbardziej pasuje bo według steama tylko niewiele ponad 1% graczy je zdobył...Cytat:
No ja sobie jaszczurkami to zająłem, nie było tego budynku to wybudowałem, może właśnie chodzi o to że nie może być tego budynku przed zajęciem osady a wyburzania nie zalicza
Na ten moment to temat do osiągnięć z jedynki. Ale jak się przy tym upierasz to ktoś może przenieść całą dyskusję o osiągnięciach właśnie w tamto miejsce.Cytat:
Istnieje już taki temat, proszę pisać tutaj -> http://forum.totalwar.org.pl/showthr...lista-dyskusja //Turek
Il, już się biorę za robienie tematu o Achievkach. Lecz poradnik to proponuję zrobić w kilka osób, ktoś by musiał potem skleić w jedno wszystko, co mamy i potem to zrobić jako jedną wielką pracę.
Czy tylko ja odnoszę wrażenie,że reklama GW stała się dużo bardziej nachalna? Na fanpejdżu TW już widziałem co najmniej dwa posty zachęcające do figurek a oprócz tego dostałem jeszcze od nich maila tej samej treści...Jeszcze żeby było co reklamować,ale po EOT,Age of Shitmar i niedawnych koszmarnych zmianach fabularnych w WH40K wydaje mi się,że ludzi dalej interesujących się tą marką można niedługo będzie liczyć na palcach jednej ręki,widać robią co mogą żeby ratować skórę :P.
PS: Już to mówiłem na steam,ale napiszę jeszcze oficjalnie - dobra robota Arroyo http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_ok.gif
Już 7 edycja i 8 W40K jest dziwna. W 8 edycji podobno Eldarów jednych i drugich połączyli o.O Cała ta reklama GW jest straszna... nawet do pudełkowych wersji WH2 dają w formie papierkowej reklamę figurek.
Naprawdę połączyli eldarów? Widzę,że szykuje się kolejne EOT tylko tym razem dla czterdziestki... Jedynym ratunkiem dla GW byłby reset obu Warhammerów i powrót do czasów normalności. Gdyby nie zarżnęli bitewniaka w bardzo złym stylu,to teraz dzięki CA mogliby mieć wielu nowych potencjalnych klientów,a tak nawet jak się ktoś zainteresuje to szybko się zorientuje,że nie dość że ceny są wzięte z kosmosu to jeszcze Age of Shitmar ma niewiele wspólnego z grą :rolleyes:.
Może ktoś wrzucić gdzieś na YT albo indziej filmiki jaszczurów po dwóch-trzech pierwszych rytuałach z polskimi napisami? Bo na początku mi sie nic nie pokazywało, tylko czarny ekran i dźwięk to myślałem że taki bug i nic nie można zrobić, dopiero przy 3 lub 4 chyba zobaczyłem że wystarczy wczytać autozapis i puścić sobie na nowo ture, a nie chcę specjalnie znowu kampanii jaszczurami przechodzić xd
A nie masz tego w menu jak masz wstawki filmowe? Przesuwasz do odpowiedniej rasy i masz.
a faktycznie, dzięki, nie wiedziałem nawet że jest coś takiego xD