-
Wojsko Polskie - sprzęt, rozwój, perspektywy
http://www.altair.com.pl/start-3459
Cytat:
Jest to kolejna partia Beryli zakupiona w tym roku, pierwsza obejmowała 1912 karabinków wz. 96 (patrz: Zamówienia w MON – omówienie). W ramach nowego kontraktu Fabryka Broni ma dostarczyć 4490 karabinków automatycznych wz. 96 Beryl (3530 dla Wojsk Lądowych, 91 dla Sił Powietrznych oraz 869 dla Dowództwa Garnizonu Warszawa), 607 subkarabinków wz. 96 Mini Beryl (520 dla Wojsk Lądowych, 87 dla Żandarmerii Wojskowej), 15 karabinków wz. 96 Beryl-szkolny oraz 24 karabinków wz. 96 Beryl-przekrój. Tym samym całkowita liczba zamówionych w 2009 przez Wojsko Polskie karabinków automatycznych wz. 96 przekroczy 7 tysięcy, co jest największym jednorazowym zakupem tej broni od chwili jej wprowadzenia do uzbrojenia w 1997
-
Re: 5000 nowych Beryli dla WP
Nie znam się dobrze na broni strzeleckiej - nadaje się ten Beryl do czegoś w ogóle ;) :?: Jak się prezentuje w porównaniu z tym, co mają na uzbrojeniu sąsiedzi :?:
-
Zmodernizowany Beryl(a takie zakupil MON) jest calkiem calkiem.
-
Lepiej jak by kupili kałachy.
-
Ale przeciez Beryl to zmodernizowany kalach.
-
Nie ma to jak wypowiedź człowieka mającego pojęcie w temacie. W każdej dyskusji o broni znajdzie się taki, co powie że KAŁACH NAJLEPSZY.
Zwracam honor, jeśli to była ironia.
Ogólnie to ciekawy news, ale pytanie - te Beryle zastępują starsze typy karabinów? I w jakim stopniu są przystosowane do standardów NATO, tzn tylko amunicja, czy celowniki/magazynki też? Bo już się w tym nie orientuję.
-
Amunicja i szyny(Mil-STD-1913). Magazynki niestety niekompatybilne z tymi od M-4 M-16. Ogólnie wyciągnięto wnioski z eksploatacji na misjach. Jestem ciekaw jaka będzie jakość wykonania, mam nadzieje że się poprawili.
-
Tak, Beryle zastepuja starsze typy karabinow.
BTW wiecie ze za rzadow PiSu zamowiono zero Beryli :?: Mimo ze Beryl jest w produkcji od '97. Oczywiscie znajda sie ludzie ktorzy dalej beda twierdzic ze to PO niszczy WP.
-
Te akurat mają pójść od razu na misje, jeśli już część nie trafiła tam z VII zmianą. Ale tak beryl wypiera AKMS aczkolwiek bardzo powoli
-
Żeby tylko nie było tak, że jak już Beryl całkowicie wyprze starsze modele, to sam będzie nieco przestarzały...
-
Cytat:
Tak, Beryle zastepuja starsze typy karabinow.
BTW wiecie ze za rzadow PiSu zamowiono zero Beryli :?: Mimo ze Beryl jest w produkcji od '97. Oczywiscie znajda sie ludzie ktorzy dalej beda twierdzic ze to PO niszczy WP.
Ciekawe czy ma to coś wspólnego z opinią wielu żołnierzy o beznadziejnej jakości wykonania I serii beryli. (która mimo to była niewiele tańsza od G36)
-
On już jest przestarzały. Koniec możliwości modernizacyjnych konstrukcji opartych na systemie kałasznikowa. Dlatego mamy nowy program rozwojowy broni strzeleckiej. Choć nie wiem jak to się skończy...
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
On już jest przestarzały. Koniec możliwości modernizacyjnych konstrukcji opartych na systemie kałasznikowa. Dlatego mamy nowy program rozwojowy broni strzeleckiej. Choć nie wiem jak to się skończy...
Program jest w fazie testow. Zmodernizowany Beryl jest git.
Cytat:
Zamieszczone przez rhey
Ciekawe czy ma to coś wspólnego z opinią wielu żołnierzy o beznadziejnej jakości wykonania I serii beryli
A co maja wspolnego zamowienia z '09 do pierwszej serii Beryli :?:
-
Cytat:
Program jest w fazie testow. Zmodernizowany Beryl jest git.
Ale jest przestarzały. Wiem, że program jest w fazie testów i są strzelające demonstratory, dalej jednak nie wiadomo jak to się skończy...
-
Na pewno zmodernizowany Beryl jest nowoczesniejszy od AKM.
-
Kałachy lepsze nie pokona ich nawet super mega hiper natowskie coś tam :mrgreen:
-
-
Omg....
Popatrz parę postów wyżej. A nie dajesz linka da jakiegoś portalu dla oszołomów.
-
Zastanawiam się, czy nie lepiej było zaczekać na skończenie testów na nową bronią, niż topić fure kasy w przestarzałej technologi... Ale co ja tam wiem, sztab wie lepiej, ot taka Polska mentalność....
-
Hmm... Nawet jak nowa broń zostanie wprowadzona, to nie da rady od razu wyposażyć w nią całej armii. Lepiej mieć w zapasie sporo Beryli, niż starszych tworów kałacho-podobnych.
-
Lepiej jest wywalić kasę na beryle i za n-lat je wymienić, czy eksploatować dalej kałachy z których i tak strzelamy kilkanaście razy w roku i za bardzo nie mamy ich gdzie używać oraz zainwestować w rozwój nowej, zaawansowanej technologicznie broni, która zastąpi zarówno AK jak i ... AK+. Proszę zauważyć, że wlanie waluty w obecnie produkowaną broń, jest równoznaczne z mniejszą ilością funduszy na tą co dopiero powstanie. Pragnę jeszcze raz podkreślić, że na nową wojnę się raczej NIE wybieramy, więc i wojsku stacjonującemu w kraju obecna broń powinna wystarczyć.
-
Jaasne, lepiej przygladac sie projektowi MSBS i nie zakupywac broni strzeleckiej bo "moze z projektu cos wyniknie", "moze bedzie lepszy od Beryla" itd. Jak zwykle jakiemus ignorantowi sie zdaje ze zna sie na broni palnej lepiej niz MON.
-
MON ostatnio z uporem maniaka udowadnia, że nie zna się na niczym. Przykłady można by mnożyć, ale przypomnę jak minister Klich cieszył się z przejęcia całej strefy w Afganie - wystarczy poczytać artykuły z ostatnich kilku dni, wypowiedzi generałów Kozieja czy Skrzypczaka, opinie w prasie fachowej. Kto tu jest Lancerze ignorantem? :roll:
Beryl nie jest skokiem jakościowym - tej broni kupować się nie opłaca. Dodajmy, że jest przestarzała.
-
Nie mozna zostawic armii nie modernizowanej bo mossinowi sie wydaje ze MSBS bedzie lepszy od Beryla i ze zostanie przyjety na sluzbe. O tym zdecyduja inni ludzie, a na razie armie trzeba modernizowac bo nie wiadomo czy MSBS zostanie przyjety czy nie.
Co do obecnego MONu - powiedz mi w czym on jest gorszy od MONu z 2005-2007. Faktem jest ze zakupuje znacznie wiecej sprzetu.
-
Cytat:
Nie mozna zostawic armii nie modernizowanej bo mossinowi sie wydaje ze MSBS bedzie lepszy od Beryla i ze zostanie przyjety na sluzbe. O tym zdecyduja inni ludzie, a na razie armie trzeba modernizowac bo nie wiadomo czy MSBS zostanie przyjety czy nie.
Piękne ogólniki. W powyższej wypowiedzi nie powiedziałeś konkretnie nic.
Dla wiadomości Beryl nie jest żadną modernizacją, to przestarzała konstrukcja bez perspektyw. Kupowanie tego jest bez sensu. Kupuje się to bo aż żal posyłać żołnierzy z kałachami na misje. Przy wymianie broni strzeleckiej, i pewnie maszynowej, WP lepiej poczekać na MSBSa i ogłosić, jak ta konstrukcja już powstanie, przetarg. Wygra dobrze, przegra też dobrze bo wygra lepsza broń dla żołnierza.
Cytat:
Co do obecnego MONu - powiedz mi w czym on jest gorszy od MONu z 2005-2007. Faktem jest ze zakupuje znacznie wiecej sprzetu.
Najpierw mi powiedz czemu mam bronić MONu z lat 2005-2007 kiedy na jego temat się nie wypowiedziałem? :lol: :lol: :lol:
-
Wytłumacz mi, jak broń nowej generacji, która pomyślnie przeszła testy poligonowe, zbiera pochwały od ekspertów i wzbuda zainteresowanie na targach broni, może być gorsza od czegoś co od kilku, jak nie kilkunastu lat jest przestarzałe?? Wszystkie kraje inwestują w rozwijanie nowej własnej broni. Nawet Francuzi chcą wycofać starego Famasa, stany myślą o zastąpieniu zasłużonej serii M, ale nie My. My wolimy pakować furę kasy w beryle, które są zwykłą modernizacją kałacha i niczym więcej. Nawet Ruskie pracują nad nową bronią, która w ogóle nie jest oparta na serii AK, chociaż przypuszczam że też prędko nie wyposażą w nią jednostek bo są tak samo w d... finansowo jak i my.
Polityka MONu jest BEZ sensu. Ładują ciężki miliony w Gawrony, chociaż za bardzo nie wiedzą czy je skończą, a załogę zmieniali już kilkakrotnie, bo poprzednie zdążyły odejść na emeryturę, chociaż za tę samą kasę mogli kupić kilka takich samych okrętów za granicą, lepiej złomują wysłużone jednostki własne tak, że marynarka powoli traci zdolność operacyjną. Szkolimy nowych oficerów marynarki, a nie mają gdzie służyć. Obecny rocznik w większości zdołał się upchnąć na jakichś stanowiskach, ale kolejny może mieć już z tym problem. Z drugiej strony ładują kasę w produkcję starej broni strzeleckiej, która może i jest lepsza od tego co mamy, ale wykorzystana zostanie tylko na misjach i do szkolenia. Przy obecnym programie ćwiczeń poligonowych broń służy bardziej do czyszczenia i zwiększania obciążenia podczas biegu, niż do strzelania, bo te ograniczono ze względu na oszczędności na.... amunicji... Tak więc zostają tylko misje. Kupujemy samoloty bez możliwości serwisowania, no bo przecież i tak będziemy mało latać bo kasy na paliwo nie ma... Piloci obecnie latają o kilkadziesiąt godzin mniej niż kilka lat temu... Kupujemy, czy też dostajemy samochody bez opancerzenia od naszych sojuszników, na dobrą sprawę również przestarzałe, bo sami ich użytkownicy myślą o zastąpieniu ich czymś nowym, chociaż rodzimi producenci proponują nam lepsze rozwiązania. Dalej pojawiło się kilka projektów rodzimych APC, ale woleliśmy kupić licencję, niż rozwijać własne projekty. A jak! Dajmy zarobić innym. Dożynajmy swoją gospodarkę. BUMAR leży na łopatkach, poza wieżami do Rosomaków i kilkunastoma pojazdami opartymi na podwoziu czołgowym nie produkuje prawie nic. Byłem, zwiedzałem, widziałem halę kilka lat temu i rok temu ... pustą... No nie sorry, były egzemplarze reprezentacyjne...
Należy zadać sonie jedno pytanie. W którą stronę idziemy? Czy nie warto przyoszczędzić, poczekać kilka lat i zainwestować w coś nowego, czy ładować kasę we wszystko po trochu i w sumie mieć wszystkiego po trochę, ale niczego w takiej ilości żeby "wystarczyło"
-
Zmodernizowany Beryl tez zbiera pochwaly od ekspertow za niezawodnosc i ergonomie. Jesli chodzi o MSBS to sa dopiero jego prototypy, wiec za wiele jeszcze nie wiadomo.
Polska jest biednym(w porownaniu do np. Francji) krajem i nie starczy kasy na wiele rzeczy. Nie mozna za to obwiniac MON.
-
Cytat:
Zmodernizowany Beryl tez zbiera pochwaly od ekspertow za niezawodnosc i ergonomie. Jesli chodzi o MSBS to sa dopiero jego prototypy, wiec za wiele jeszcze nie wiadomo.
Ja wiem, ale więcej pieniążków wpompowanych w projekt = lepsze i szybsze efekty.
Cytat:
Polska jest biednym
Napisałem już o kupowaniu zagranicznego sprzętu i inwestycji w Gawrony?
-
Gdybysmy wszystko kupywali z za granicy to bezrobocie w Polsce bylo by znacznie wieksze niz jest obecne. Gdzie sie nie obrocisz, dupa z tylu.
-
Argumentów za zakupem Beryli nie ma. Kupuje się je co by chłopaków z kałachami nie wysyłać. Ta broń jest ok, ale jest przestarzała i wywalanie na nią kasy jest bez sensu.
Cytat:
Gdybysmy wszystko kupywali z za granicy to bezrobocie w Polsce bylo by znacznie wieksze niz jest obecne. Gdzie sie nie obrocisz, dupa z tylu.
No nie wiem, zapewne byłoby szybciej(krab, langusta, gąsienicowy bwp), lepiej(patrz chore oszczędności w zestawach Langusta) i taniej dla podatnika(patrz gawron).
Mam wrażenie, że mamy kolejnego kolegę przedstawiającego linię partii ;]
-
Sorrki, za takie pytanie laika, ale rozumiem, że projekt MSBS jest finansowany z podatków czy może jest robiony ze środków Łucznika (Bumaru)?
-
Ma dotację celową z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, a robione jest przez Łucznik i WAT. Przy kształcie naszej zbrojeniówki niestety musi tak być - należy ona w większości do skarbu państwa. Podobnie jest z PCL - też dotacja celowa z MNiSW.
-
Warto zaznaczyć, że kwoty przeznaczone na MSBS są stosunkowo niewielkie i chwała konstruktorom za umiejętne ich wykorzystanie.
Dobrze poinformowane osoby twierdzą, że prototypy wyglądają zupełnie inaczej niż demonstratory technologii, ale szczegółów nie ujawniły i nie zrobią tego do czasu zastrzeżenia wzoru nowej broni ;). Pomacać MSBS będzie można na MSPO 2010.
Dodajmy, że wojsko wyszło z propozycją wysłania pierwszych egzemplarzy do Afganistanu na testy co daje promyk nadziei iż MON potraktuje ten projekt bardzo poważnie.
Dlaczego nadal kupuje się Beryle? Ano dlatego, iż zanim zaczniemy wdrażać seryjne MSBS(jeżeli wogóle) minie jeszcze 5-6 lat, bo tyle potrwają prace, testy, opiniowanie przez przyszłego użytkownika przedseryjnych egzemplarzy itd. Kolejne kilka-kilkanaście lat minie zanim zakupimy liczbę karabinków odpowiednią dla 100 000 armii i NSR.
Teraz mamy 2 ważne kwestie:
- dziś najmłodsze AKM/AKMS mają po ~15-20 lat, nim minie okres wdrożenia MSBS(patrzymy na cyfry powyżej) będzie to broń tak bardzo zużyta, że będzie się nadawała do wszystkiego oprócz celnego strzelania, o ile się wcześniej nie rozpadnie. nie wspominam już, że będzie archaiczna także w porównaniu do Beryla.
- mając większą liczbę Beryli i wdrażając MSBS szybciej wyprzemy nie-natowską amunicję.
Zupełnie nie rozumiem, co osoby powyżej mają na myśli piszac, że Beryl jest "przestarzały". Dobrze strzela, jest niezawodny, zasila go amunicja natowska, umożliwia korzystanie z najróżniejszym standardów i nowinek(celowniki kolimatorowe, przystawki termowizyjne, nowe granatniki podwieszane itd.) i co najważniejsze dostarczane karabinki są NOWE.
Nie jest to broń będąca szczytem ergonomii, nie ma konstrukcji modułowej, ale nadal jest przyzwoitym narzędziem.
-
Ale jest bronią nieperspektywiczną. Kupowanie większych ilości Beryli - poza wymianą zużytego już sprzętu, jest bez sensu. Nikt nie mówi, że to zła broń, ale jednak ma już swoje lata - system na którym jest oparta też - dodanie szyn montażowych i zmiany w ergonomii nie zmienią istoty tej broni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ditz
Pomacać MSBS będzie można na MSPO 2010.
Mozna sobie ot tak przyjsc, kupic bilet i zobaczyc targi? Bo widzialem, ze jest jakis formularz zgloszeniowy dla zwiedzajacych, czy moze dotyczy to tylko zainteresowanych firm?
-
Wejściówki są do kupienia na miejscu, może je nabyć każdy pełnoletni. Dla publiki targi zamknięte są tylko pierwszego dnia.
Ogólnie polecam się wybrać, sprzętu do oglądania jest bardzo dużo, 2 lata temu zajęło mi to cały dzień, a w tym roku wystawa powinna być całkiem bogata(oprócz MSBS jeszcze demonstrator technologii polskiej uniwersalnej platformy gasienicowej, na początek w postaci lekkiego czołgu).
-
A MSBS ma juz jakas zarejestrowany wzor? Czy ma na razie wygladac tak jak te demmonstratory
-
Ponoć na MSPO ma być już w wersji bliskiej wersji docelowej.