- drobne poprawki, bardziej dynamiczna dyplomacja, frakcje zawierają częściej zawieszenia broni, dzięki czemu gra będzie mniej przewidywalna (np. jeśli zaatakujemy frakcję walczącą z kimś innym istnieje znacznie większa szansa, że podpisze ona rozejm z wrogiem i będziemy walczyć 1 na 1), trochę zmienione sojusze.
Kompatybilne z ver 7.0
Wersja 4.0 (15.11.2014)
- łatwiej o pokój,
- lojalniejsi sojusznicy,
- poprawiony system wasalizacji,
- poprawki w dyplomacji
Dyplomacja oparta jest na wielu czynnikach ale uproszczając jest mniej więcej tak:
Ze względu na poziom trudności:
Poziom vh- AI traktuje gracza jako największe zagrożenie, w związku z tym stara się zawiązywać przeciwko niemu sojusze i dążyć do wojny z graczem. Frakcje AI uważają gracza za najgroźniejszego rywala i ma bonusy dzięki którym łatwiej zawiązywać sojusze przeciwko graczu.
Poziom h- AI traktuje gracza jako duże zagrożenie i stara się zawiązywać przeciwko niemu sojusze oraz dążyć do wojny lecz w znacznie mniejszym stopniu niż na VH. Jeśli frakcja będzie sąsiadowała z potężnym państwem zaczną działać polecenia wyszukiwania sojuszu przeciwko takiemu przeciwnikowi, dzięki temu komputer sam może zaproponować sojusz frakcji gracza i być lojalnym sojusznikiem.
Poziom n- AI stara się tworzyć koalicje przeciwko potęgom, państwom znacznie silniejszym od nich i dążyć do ich osłabienia. Jeśli nie ma takich państw AI będzie chciało podbić gracza (no gdyby od razu najsłabszego sąsiada to wierzcie, kampania byłaby nudna :) ). Jeśli nie graniczy z graczem i z zagrażającym mu imperium to atakuje najsłabszego sąsiada.
Ogólnie:
Jeśli priorytety inwazji nie przekroczą odpowiedniego minimalnego pułapu to komputer nikogo nie będzie atakował (poza rebeliami).
Przez zastosowanie polecenia inwazji oportunistycznej w opcjach działań wojennych i podboju rebelii komputer czasem będzie ignorował polecenia dyplomatyczne (np zaatakuje nadgraniczne miasto, gdy jest słabo bronione mimo, że może to wywołać wojnę na dwóch frontach, zdarza się to rzadko), a i bez tego AI w medku się buguje i pewno mogłoby się to zdarzać.
Sojusze- jeśli nie są dobrane przeciwko jakiemuś przeciwnikowi, którego AI uznaje za cel, z którym chciałoby walczyć są bardziej paktami o nieagresji. Oczywiście są polecenia mówiące o ataku na wspólnych wrogów ale jeśli nie dotyczy to ataku na wroga- imperium to szansa na to, że ten atak na wspólnych wrogów osiągnie największy priorytet działania jest mała- szczególnie na vh.
Przygotowania do wojny:
Taktyka odpowiadająca za inwazję jest bardzo ospałą doktryną, dlatego komputer będzie zazwyczaj gromadził jakiś czas siły na granicy zanim zdecyduje się uderzyć. Za to będzie szkolił jak najlepsze jednostki oraz agentów, nie zdziwcie się gdy ulubionego generała zabije zabójca AI :) Nie jest to jednak zbytnie ułatwienie dla graczy (bo gracz mógłby się zawczasu zorientować, że nadchodzi inwazja, a AI traciłoby element zaskoczenia), bo to, że AI gromadzi siły na granicy nie musi oznaczać, że chce atakować. Przy określonych sytuacjach (np. gdy gracz nie proawdzi żadnej wojny z sąsiadem, a AI z nim graniczy) AI ma trzymać garnizony na granicy tak samo jakgdyby toczyło z neutranym przecież graczem wojnę. Ta funkcja przykładowo może się wyłączyć gdy AI ma kilku wrogów, wtedy powinno wszystko wysyłać na zagrożony front.
Walka:
- najważniejsze jest dążenie do oblegania osad, w to komputer ładuje cały potencjał militarny na froncie, czasem może i nie jest to najlepsze rozwiązanie ale na silniku starego medka nie ma co przesadzać z finezją, bo potem komputer pląta się bezmyślnie po mapie i głupieje, potem jest nakaz atakowania celów w zasięgu, więc czasem do oblężenia podejdzie druga armia, lub zaatakuje ona armię stojącą obok miasta i pomagającą w obronie, potem jest z najmniejszym priorytetem nakaz walki oportunistycznej, która w pewnych sytacjach ma wszystko "gdzieś" i ignoruje wszystkie ustawienia AI ale dzięki temu AI jest znacznie inteligentniejsze i potrafii lepiej wykorzystać niespodziewane sytuacje. Jako, że AI najbardziej chce oblegać miasta, to czasami zdarzy się, że ominie nasze wojska stojące np. na brodzie rzeki i pójdzie naokoło by oblężyć miasto, lub ominie silnie bronione miasto by zaatakować słabo bronione,
- komputer ogólnie szkoli wojska dobrej jakości, lepszej niż na większości modów,
- dodatkową zaletą tej taktyki jest umiejętność brania twierdz głodem- AI nie atakuje dopóki nie ma pewności, że wygra, pod uwagę jest brany wynik starcia automatycznego,
- komputer potrafi również zwerbować najemników, czego często nie obserwowałem grając na inncyh AI,
- oczywiście potrafi też wyskoczyć z zalewem agentów w pewnych okolicznościach, szczególnie to było widać w upierdliwych kupcach :),
- gdy AI wypowiada wojnę to przy długiej granicy potrafi zaatakować w kilku miejscach, co może porządnie zdemolować nieuważnego gracza (mam nadzieje, że honorowo nie używacie niehistorycznej ;) opcji wczytaj grę),
- samych agentów AI również wykorzystuje lepiej,
- w AI istnieją również desanty, komputer potrafi przywalić naprawdę dobrą inwazją morską, może nie działa to idealnie ale działa w porównaniu do innych AI naprawdę dobrze, a jeśli tak nie jest to z chęcią bym się przyjrzał zapisom AI, które robi to lepiej :)
Obrona:
-tutaj starałem się tak ustawić tak AI aby nie dało się atakować miast przez uderzenie w stojące obok jednostki i niszczenie garnizonu w polu, myślę, że nie jest z tym tak źle jak w innych AI,
- jeśli współczynnik sił na froncie jest odpowiedni AI broni się w oparciu o brody itp, robi zasadzki w lasach, wielokrotnie sam dałem się złapać na to, że komputer ustawia 2 oddziały w lesie, ja widzę słaby oddział, atakuje, on się wycofuje, więc go gonię, a tu przy ataku pokazuje mi się druga armia również ukryta w lesie, tyle, ze 2 razy silniejsza :) Nie jest to częste ale czasem komp potrafi na starym medku zrobić fajne sztuczki. Szkoda, że twórcy tak słabo wykorzystali potencjał AI w podstawce :)
Na poziomie N komputer często potrafić wysłać armię by pomóc nam w oblężeniu, potrafi pomóc w bitwie, nawet zdarzyło się, że odbił oblężenie miasta. Na poziomie H też to się zdarza ale rzadziej. Na poziomie VH komputer jest po prostu chamski.
Poziom bardzo trudny jest stworzony po to, by było trudno, a nie po to by bawić się w jakieś sojusze i wiecznych przyjaciół. Nawet na poziomie normalnym jeśli wspólne interesy się skończą jedynie relacje 10/10 lub 9/10 powinny nas uchronić przed końcem sojuszu jeśli nasz sojusznik nie toczy aktualnie żadnej wojny z sąsiadem, bo jeśli toczy wojnę z kimś, z kim nie jest sąsiadem to w ogóle tego nie liczy jako wojnę.
Cytat:
Wersja 3.6
[spoiler:3mrvxj4o]Instalacja: wypakuj plik do folderu moda- czyli przykładowo końcówka adresu: sega/medieval2/mods/bellum i usunąć pliki map.rwm z folderu moda (użyć opcji wyszukaj ;) )
- w tej wersji: poprawiona dyplomacja (znacznie ulepszony system zwalczania największych potęg i zawierania sojuszy przeciw nim oraz poprawione zróżnicowanie częstotliwości ataków na gracza w zależności od poziomu trudności, czyli na vh jest naprawdę ostro)[/spoiler:3mrvxj4o]
Podstawowe zmiany w porównaniu do oryginału:
[spoiler:3mrvxj4o]- nowy sposób przemieszczania się wojsk na mapie, skuteczniejsze ataki,
- komputer potrafi robić silne desanty,
- lepiej wykorzystuje agentów, więcej ich szkoli,
- skuteczniej lokuje wojska do obrony (wykorzystuje mosty, brody i inne sprzyjające uwarunkowania terenu),
- komputer buduje forty/zamki,
- dyplomacja oparta na dążeniu do zachowania równowagi przez frakcje "komputerowe", frakcje starają się zawiązywać sojusze przeciwko silniejszym wrogom,
- komputer w pewnych okolicznościach sam poprosi o pokój, częściej będzie chciał pokoju niż w oryginalnym Bellum, w którym prawie nigdy nie chciał się na niego zgodzić,
- - brak wyścigu szczurów po rebelie, 10 turowy pon na początku gry (pewny w 70%),
- innowacyjne przygotowywanie wojny przez komputer, który zazwyczaj gromadzi jakiś czas siły na granicy zanim zdecyduje się uderzyć,
- innowacyjna dyplomacja komputera oparta na kilkudziesięciu czynnikach (w oryginale oparta jest na kilku)[/spoiler:3mrvxj4o]
Wersja 3.5
[spoiler:3mrvxj4o]Instalacja: wypakuj plik do folderu moda- czyli przykładowo końcówka adresu: sega/medieval2/mods/bellum i usunąć pliki map.rwm z folderu moda (użyć opcji wyszukaj ;) )
Wersja 3.4
[spoiler:3mrvxj4o]Instalacja: wypakuj plik do folderu moda- czyli przykładowo końcówka adresu: sega/medieval2/mods/bellum i usunąć pliki map.rwm z folderu moda (użyć opcji wyszukaj ;) ) http://www.sendspace.pl/file/ee0263e827a972f80f27e02
Zmiany w stosunku do 3.3:
- poprawione zdolności obronne komputera przy zachowanych skuteczniejszych ofensywach,
- usunięty bug teraz komputer nie jest bierny w obronie gdy gracz posiada już wielkie imperium, a frakcja komputerowa jest słaba[/spoiler:3mrvxj4o]
Wersja 3.3
[spoiler:3mrvxj4o]Instalacja: wypakuj plik do folderu moda- czyli przykładowo końcówka adresu: sega/medieval2/mods/bellum http://www.sendspace.pl/file/9ec9a5e99948a4b650a58df
Zmiany w stosunku do 3.2:
- skuteczniejsze ofensywy komputera, efektywniejsze wykorzystanie wojsk, komputer potrafi naprawdę ostro zaatakować, dużo lepiej niż na poprzednich wersjach, za to trochę gorzej się broni,
- poprawki w dyplomacji[/spoiler:3mrvxj4o]
Zmiany w stosunku do 3.1:
- agresywniejsze ataki komputera, bardziej odważne,
- większa liczba szkolonych agentów przez frakcje komputerowe,
- większy priorytet ataku na gracza na poziomie bardzo trudnym,
- pare zmian których już dobrze nie pamiętam :mrgreen:
Wersja 3.2 zadziała na Bellum w wersji co najmniej od 6.0 do 6.3[/spoiler:3mrvxj4o]
Wersja 3.1 (8.05.2012)
[spoiler:3mrvxj4o]Instalacja:
Skopiuj pliki z folderu "AI Piter totalwar.org.pl 8.05.2012" do folderu data w folderze moda (sega/medieval2/mods/bellum/data) i podmień pliki (jeśli miałeś wgraną poprzednią wersję mojego AI musisz przywrócić oryginalny plik descr.start).
Wersja 3.1 z AI bitewnym G5 ReallyBadAI Battle System v5.6 (08.09.2012):
- nowy sposób przemieszczania się wojsk na mapie, skuteczniejsze ataki,
- komputer potrafi robić silne desanty,
- lepiej wykorzystuje agentów,
- skuteczniej lokuje wojska do obrony (wykorzystuje mosty, brody i inne sprzyjające uwarunkowania terenu),
- komputer buduje forty/zamki,
- dyplomacja oparta na dążeniu do zachowania równowagi przez frakcje "komputerowe", frakcje starają się zawiązywać sojusze przeciwko silniejszym wrogom,
- komputer w pewnych okolicznościach sam poprosi o pokój, częściej będzie chciał pokoju niż w oryginalnym Bellum, w którym prawie nigdy nie chciał się na niego zgodzić,
- - brak wyścigu szczurów po rebelie, 10 turowy pon na początku gry (pewny w 70%),
- innowacyjne przygotowywanie wojny przez komputer, który zazwyczaj gromadzi jakiś czas siły na granicy zanim zdecyduje się uderzyć,
- innowacyjna dyplomacja komputera oparta na kilkudziesięciu czynnikach (w oryginale oparta jest na kilku)[/spoiler:3mrvxj4o]
Sposób instalacji:
[spoiler:3mrvxj4o]Wypakować do folderu moda (medieval2/mods/Bellum/data)
Nie zalecam grać na innych AI bitewnych, bo powyższe jest specjalnie przystosowane do AI kampanijnego.
AI jest kompatybilne z submodem Mietka, prawdopodobnie jest kompatybilne z większością submodów. Może nie działać jedynie gdy podmieniasz je gdy miałeś zainstalowane jakieś inne alternatywne AI do Bellum[/spoiler:3mrvxj4o]
UWAGA! AI działa jedynie w kampaniach light i full - czyli po prostu w kampaniach bez fortów, bo przy fortach komp potrafi się motać
Najistotniejsze zmiany:
- lepsza organizacja obrony kompa, lepsza ochrona miast i utrzymywanie w zagrożonych miastach dużych garnizonów, obrona ważnych strategicznie pozycji (np. mosty),
- lepsza koordynacja ataków komputera,
- komp potrafi robić morskie desanty,
- mniej ustabilizowana dyplomacja, częste wstrzymywanie ognia itp przez kompa,
- lepiej planowane sojusze podpisywane przez kompa,
- komp w złej sytuacji może poprosić o pokój,
- dodatki historyczne (większy priorytet ataku na ekskomunikowanych, Turcja częściej atakuje Bizancjum, a Francja Anglię, Polska ma dobre relacje z Węgrami i wiele innych)
- wiele innych pomniejszych zmian i może większych o których zapomniałem w tej chwili :)
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Cytat:
Zamieszczone przez marek7210
Czy mógłbyś Piter wysłać mi na meila plik descr_ strat z tymi poprawkami coby działały mi mod od ciebie i Metka. Ja nie znam się na tym kompletnie :oops:
Zadziała w Light i Full, to wersja pod light więc jak wgrasz do full to się zmieni opis kampanii full na taki sam jak ma light, ale skrypty zostaną takie same.
Dzięki Piter. Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania tego AI w Bellum. Grałem na kilku ai Pitera i były bardzo dobre przeważnie. Na tym też zagram zaraz pobieram. Pozdrawiam. I też czekam na opinie jak się gra na tym nowym AI w Bellum Crucis 6.2.
05-02-2012, 11:14
Piter
Re: Bellum Crucis - nowa sztuczna iteligencja
Wprowadziłem poprawki, jak ktoś ściągał poprzednie AI to niech je wymieni, bo może działać źle.
07-02-2012, 21:30
Piter
Re: Bellum Crucis - nowa sztuczna inteligencja
Wkrótce wrzucę AI które będzie podbijać szybciej buntowników + będą mniejsze garnizony rebelii + wersję hard, z większymi priorytetami ataku na gracza.
Sreeny z AI:
[spoiler:3nnnda8f]Ślad hiszpańskiego desantu na rebelie i walki francusko-angielskie.
Mogłem jeszcze pokazać mocny desant Sycylii, ale o robieniu screenów pomyślałem dopiero koło 20 tury, a to było w 16.
07-02-2012, 23:24
Arthas990
Super to wygląda naprawde świetna praca autora :D Grałem już kiedyś na AI Pitera i grało się całkiem fajnie tylko irytowało mnie to, że te 30 tur bez walk wywaliłes ale ogólnie bylo tamte Ai super a to własnie ściągam więc niebawem zobacze :)
10-02-2012, 19:37
Piter
Wrzuciłem nową wersję,
Ps: Neutralność w tym ai wynosi 20 tur, nie jest zlikwidowana.
10-02-2012, 21:08
Araven
Przetestuję, ale szkoda, że neutralność trwa 20. A nie jak Gracze w Bellum są przyzwyczajeni 30. Ale nic, jak Ai będzie dobre to sam sobie zmienię na ustawowe 30.
PITER zapomniał o istotnej informacji, Ludzie grający na submodzie Aravena lub submodzie Ironmana na 4 tury nie mogą wgrać katalogu world jaki dał Piter bo bedą mieli niezły bajzel. Grający w w/w submody powinni wgrać tylko descr_campaign_ai_db i descr_sm_factions. Akurat co do sm_factions to nie wiem czemu Piter w nim miesza - ale zobaczę co z tego wyszło.
Radzę mnie posłuchać bo w submodach jest skala 4 tury na rok zamiast 2 i są inne zmiany, które znikną po wgraniu plików z katalogu world od Pitera. Na czyste Bellum 6.2 można wgrać wszystkie pliki jakie dał Piter. na submody tylko 2 jakie wymieniłem wyżej. Pozdrawiam.
12-02-2012, 03:14
Arthas990
Bardzo dobrze Aravenie ze o tym powiedziałes bo byłoby nieciekawie uff.. ;P
12-02-2012, 12:31
Piter
Cytat:
Zamieszczone przez Arthas990
Bardzo dobrze Aravenie ze o tym powiedziałes bo byłoby nieciekawie uff.. ;P
W pierwszym dodałem zapis co zrobić aby AI działało na submodzie Aravena.
12-02-2012, 20:28
Arthas990
Dobra, dzięki Piter
16-02-2012, 12:04
Piter
Jest nowa wersja z poprawioną agresywnością komputera, neutralnością 25 tur i poprawionym poruszaniem się po mapie armii oraz desantami. AI należy instalować do głównego folderu moda, nie do "data", poprawiłem w opisie, jeżeli ktoś tak zainstalował, to nic się nie zmieniło w AI.
16-02-2012, 12:40
Araven
Polecam to nowe AI z 15.02.2012 jakie zrobił Piter. Zedytowałem pierwszy post, robiac 2 wersje - jedna dal Ludzi grających w submoda Aravena lub submoda Ironmana, a druga na czyste Bellum. Grałem testowo na tym Ai, uważam, że ma potencjał pogralem 50 tur Aragonią i 40 Gruzją. Jest naparwde ciekawe, komp dobrze atakuje, sensownie prowadzi dyplomację. Robi desanty dużo lepiej niz oryginalnie. Prosze pograjcie na tym ai, ja mam dzis urlop to zaraz odpalam. Jak napisal Piter folder data wgrywamy do katalogu BellumCrucis6. Pozdrawiam i tez czekam na opinie jak się gra na tym bardzo dobrym wg mnie AI strategicznym.
edit: Nie podoba mi się jedynie, że Piter zrobił 25 tur neutralności zamiast 30 jakie są w Bellum, ale uparł się. sam to sobie zedytuje, by było 30 tur neutralności. Ale ai nawet z 25 turami neutralności jest bardzo dobre jak napisałem.
16-02-2012, 13:37
Piter
Na oryginalnym w 25 tur wszystkie rebelie są podbite i nie widze potrzeby żeby komp bezmyślnie nic nie robił do 30 tury i szkoda mi czasu żeby to zmieniać. Nie rozumiem dlaczego to dla Ciebie olbrzymia wada, bo twoje argumenty o tym, że słabsze frakcji lepiej przygotują się do wojny wogóle do mnie nie przemawiają.
16-02-2012, 14:39
Araven
Ja tam jestem w tej kwestii ortodoksyjny każda inna liczba jak 30 tur nieagresji w Bellum jest dla mnie złym pomysłem. W 30 turach nieagresji nie chodzi tylko o podbój rebelii, ale nic niektórzy jak się uprą to nie da się ich przekonać. Zagram ze 100 tur jak AI nadal będzie takie dobre jak przez pierwsze 40 tur jakie grałem sam sobie zmienię (liczbę tur nieagresji z 25 na 30 tur), bo na Pitera widzę nie ma co liczyć w tej kwestii.
16-02-2012, 15:05
Piter
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Ja tam jestem w tej kwestii ortodoksyjny każda inna liczba jak 30 tur nieagresji w bellum jest dala mnie złym pomysłem. W 30 turach nieagresji nie chodzi tylko o podbój rebelii, ale nic niektórzy jak sie uprą to nie da sie ich pzrekonac. Zagram ze 100 tur jak AI nadal będzie takie dobre jak przez pierwsze 40 tur jakie grałem sam sobie zmienię (liczbę tur nieagresi z 25 na 30 tur), bo na Pitera widzę nie ma co liczyć w tej kwestii.
Cytat:
Ja tam jestem w tej kwestii ortodoksyjny każda inna liczba jak 30 tur nieagresji w bellum jest dala mnie złym pomysłem.
Cytat:
ale nic niektórzy jak sie uprą to nie da sie ich pzrekonac.
hehe
Nad desantami dużo pracowałem, raz widzę Jerozolima zajęła wyspę Leuklosię, po kilku turach patrzę znów Bizancjum ją ma, Bizancjum posłało armię do prowincji rebelianckiej w Afryce, czyli znów się potwierdza, że moje koncepcje działają jak należy, no cóż czekam na opinie innych, bo trudno obiektywnie oceniać własne dzieło ;)
16-02-2012, 15:41
Piter
Nie wiem czy kiedyś byłem taki zadowolony z dużego prawdopodobieństwa przegrania kampanii :) A to nawet nie wszyscy sąsiedzi :)
Liczyłem na to, że HRE da mi spokój z racji wojny z Danią, ale na Danie napadła też Norwegia po czym HRE zaatakowało również mnie :) Nowogród zajął Rygę, a teraz szachowałem się z Rusią licząc, że ich czymś przekupie, bo wojny jeszcze nie mam, ale w następnej turze Ruś na pewno zacznie wojnę.
http://img13.imageshack.us/img13/1259/haha1lt.png
Shot at 2012-02-16[
Oczywiście gram bez komendy toggle_fow, dlatego nie zorientowałem się w ataku cesarstwa, ale na potrzeby sreenów włączyłem ten kod ;)[/spoiler:1p9dpj4d]
16-02-2012, 16:10
Araven
Na razie nowa kampania Bizancjum około 30 tury. Generalnie pokój był do 25 tury teraz wojny wybuchają. Ale coś nie do końca dobrze działa z tymi 25 turami pokoju bo mnie grając Bizancjum w 14 turze zaatakowała Jerozolima w Azji Mniejszej mimo, że teoretycznie nie powinna atakować do 25 tury. Fajnie sie gra na tym AI, oby tak dalej.
16-02-2012, 16:13
Piter
Cytat:
Na razie nowa kampania Bizancjum około 30 tury. Generalnie pokój był do 25 tury teraz wojny wybuchają. Ale coś nie do końca dobrze działa z tymi 25 turami pokoju bo mnie grając Bizancjum w 14 turze zaatakowała Jerozolima w Azji Mniejszej mimo, że teoretycznie nie powinna atakować do 25 tury. Fajnie sie gra na tym AI, oby tak dalej.
Bo polecenie inwazji morskiej ignoruje czasami inne polecenia, ale to rzadkie.
Piter to nie była żadna inwazja morska a pieszy atak lądem, armia krzyżowców z Adany uderzyła na Attaleie w 14 turze, bez użycia statków. Więc Twoja teria o inwazjach morskich nie ma tu zastosowania.
Edit: Ai ostro walczy ale co na razie dla mnie jest jego pierwszą dużą wadą, to fakt, że łamie sojusze nawet przy relacjach 9/10 w Bellum nie łamie od 8/10 i to jest zajebiste w Ai z Bellum. Weź to Piter popraw w swoim AI, bo takie wiarołomstwo chęć gry mi odbiera. Bo wszelkie zabiegi dyplomatyczne i dbanie o dobre relacje są psu na budę przy takim zachowaniu AI. Wygrywam ale nie cieszy mnie taka gra ze zdradzającym ai przy relacjach od 8 w górę.
16-02-2012, 18:43
Piter
Przy usuniętych inwazjach morskich takich wydarzeń nie ma, więc to przez to, hm... W sumie to nic strasznego, bo to tylko jedna frakcja.
Co do dyplomacji, to komp atakuje zgodnie z jego interesami, można powiększyć zależność relacji od doboru inwazji, ale jeżeli to nic nie daje to po prostu się nie podlizuj :) Komp nie zaatakuje na pewno tylko przy relacjach 10/10.
Instrukcja co zrobić by inwazja bardziej zależała od relacji:
Otwieramy plik descr_campaign_ai_db naciskając prawym klawiszem myszki i wybierając edytuj. Odnajdujemy takie polecenie znajdujące się pod instrukcją:
" <!--
//////////////////////
// GLOBAL AI PARAMS //
//////////////////////
-->
Pogrubiona linijka- to priorytet inwazji zależny od relacji, relacje kształtują się w poziomie od -5 do +5. Komp mnoży te relacje właśnie razy "-400". Więc przy najgorszych relacjach -5 * (-400)= 2000 (komp dolicza 2000 do priorytetu inwazji)
Linijkapod nią to analogiczny system tym razem odpowiadający za reputacje frakcji.
A granicę od której komp atakuje możesz zmienić w ten sposób:
We wszystkich poleceniach odpowiadających za inwazję zmień polecenia tak:
Wtedy komp nie powinien atakować przy relacjach 4 i 5.0
Polecenia te znajdują się od napisu "atak na gracza" i ciągnął się prawie do końca.
Ja sam póki co tego zmieniał nie będę, czekam na więcej opinii.
16-02-2012, 18:52
Araven
Prosta ta instrukcja to jest dla kogoś kto w tym siedzi. Ty nie pisz instrukcji tylko ustaw, by nie atakował przy relacjach 8 i wyzszych wtedy to ai będzie bradzo dobre, na razie jest dość dobre, ale słabsze od oryginalnego z Bellum.
EDIT: Piter dopóki nie będzie w Twoim AI niemożności atakowania od 0.8 wzwyż jak w Bellum, to ja nie zamierzam na nim grać bo mi nie odpowiadają pzryjęte przez Ciebie założenia. Jak robisz AI do Bellum to zachowaj 2 najważniejsze jego elementy 30 tur nieagresji i niemożność ataku przy relacjach 8/10 i wyzszych, jak ai nie będzie miało tych 2 podstawowych zalozeń to ja w takie nie zagram i tyle. Mam wiele innych to sobie potestuję.
Edit2: Proszę o wypowiedzi, czy chcielibyście w alernatywnym AI 30 tur nieagresji i niemożność atakowania gracza jesli relacje dyplomatyczne wynoszą 8/10 lub więcej - dla mnie to podstawa ai i grania w Bellum.
16-02-2012, 19:17
[spoiler:1ouu0cia]
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Przy usuniętych inwazjach morskich takich wydarzeń nie ma, więc to przez to, hm... W sumie to nic strasznego, bo to tylko jedna frakcja.
Co do dyplomacji, to komp atakuje zgodnie z jego interesami, można powiększyć zależność relacji od doboru inwazji, ale jeżeli to nic nie daje to po prostu się nie podlizuj :) Komp nie zaatakuje na pewno tylko przy relacjach 10/10.
Otwieramy plik descr_campaign_ai_db naciskając prawym klawiszem myszki i wybierając edytuj. Odnajdujemy takie polecenie znajdujące się pod instrukcją:
" <!--
//////////////////////
// GLOBAL AI PARAMS //
//////////////////////
-->
Pogrubiona linijka- to priorytet inwazji zależny od relacji, relacje kształtują się w poziomie od -5 do +5. Komp mnoży te relacje właśnie razy "-400". Więc przy najgorszych relacjach -5 * (-400)= 2000 (komp dolicza 2000 do priorytetu inwazji)
Linijkapod nią to analogiczny system tym razem odpowiadający za reputacje frakcji.
Polecenia te znajdują się od napisu "atak na gracza" i ciągnął się prawie do końca.
[/spoiler:1ouu0cia] Szlachetny Piterze, swego czasu grałem we wcześniejszą wersję i robi ona wrażenie, ale pomny na to że każdy ma różne gusta, skoro znasz się, co w praktyce wychodzi w grze, coś o tym wiem; to zrób kilka wersji, ja bym jeszcze walnął ankietę, może się okazać, że ludziska ci podpowiedzą co masz czynić. Tak jak sugeruje czcigodny Araven, niech będzie np. wersja 30- turowa, 25- turowa, a ja mam marzenie by budować potęgę Bizancjum bez spokojnych 30 rund :) Co ci szkodzi o Ty, co co czynisz AI je zdatnym do "myślenia"? :)
16-02-2012, 19:22
Piter
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
[spoiler:o2x6byl8]
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
" <!--
//////////////////////
// GLOBAL AI PARAMS //
//////////////////////
-->
[/spoiler:o2x6byl8] Szlachetny Piterze, swego czasu grałem we wcześniejszą wersję i robi ona wrażenie, ale pomny na to że każdy ma rożne gusta, skoro znasz się, co w praktyce wychodzi w grze, coś o tym wiem; to zrób kilka wersji, ja bym jeszcze walnął ankietę, może się okazać, że ludziska ci podpowiedzą co masz czynić. Tak jak sugeruje czcigodny Araven, niech będzie np. wersja 30- turowa, 25- turowa, a ja mam marzenie by budować potęgę Bizancjum bez spokojnych 30 rund :) Co ci szkodzi o Ty, co co czynisz AI je zdatnym do "myślenia"? :)
Ta wersja jest znacznie ulepszona w porównaniu do poprzednich
Problem z brakiem ponu jest taki, że komp od razu wywołuje wojny, a ja nie rozkminiłem jeszcze co aby żeby komputer najpierw podbijał rebelie, potem wywoływał wojny, bo mimo ustawionego najwyższego priorytetu podboju dla buntowników komp i tak nie chce ich podbijać jako pierwszych. Dlatego jest PON, ale staram się by był jak najkrótszy.
16-02-2012, 19:26
Rozumiem, że zrobisz z tym 30 turowym? Porównam sobie, bo dla mnie AI kompa od czasu Szoguna 1 to marzenie by było jak było :)
A co z tym? Bo w BC od wersji 5.0 to priorytet chodzi o niemożność ataku przy relacjach 8/10?
16-02-2012, 19:54
Piter
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Rozumiem, że zrobisz z tym 30 turowym? Porównam sobie, bo dla mnie AI kompa od czasu Szoguna 1 to marzenie by było jak było :)
A co z tym? Bo w BC od wersji 5.0 to priorytet chodzi o niemożność ataku przy relacjach 8/10?
Nie chodzi o relacje, tylko o to żeby komp najpierw podbijał buntowników
Nie chce mi się tego zmieniać.
16-02-2012, 21:14
Araven
To lepiej żeby Ci się zachciało, bo jak AI atakuje przy relacjach 8/10 i wyższych jak twoje obecnie to jest jak dla mnie jednak bardzo duży minus.
edit: AI ma potencjał, ale wymaga wg mnie poprawek. Najważniejsza i podstawowa jak dla mnie poprawka to ustawienie tak by nie atakowało gracza przy relacjach 8/10 i wyższych. Pozdrawiam.
16-02-2012, 22:07
Piter
Cytat:
To lepiej żeby Ci się zachciało, bo jak AI atakuje przy relacjach 8/10 i wyższych jak twoje obecnie to jest jak dla mnie jednak bardzo duży minus.
edit: AI ma potencjał, ale wymaga wg mnie poprawek. Najważniejsza i podstawowa jak dla mnie poprawka to ustawienie tak by nie atakowało gracza przy relacjach 8/10 i wyższych. Pozdrawiam.
Araven czytaj ze zrozumieniem :) Pisałem o turach pona. Dyplomacja ma znaczenie, im lepsze relacje tym mniejsze prawdopodobieństwo ataku, ale tylko przy najlepszych relacjach jest pewne, że komp nie zaatakuje.
16-02-2012, 22:36
Araven
"Napisałeś, że nie chodzi o relacje..." odpisując Eutychesowi - ja uważam, że właśnie o nie chodzi . Po prostu ustaw to tak jak jest w AI w Bellum, że ai nie atakuje gracza przy relacjach 8/10 i wyższych, bo obecnie jest to najwiekszy minus tego dobrego ai, co juz pisałem. Chyba, że nie potrafisz tego zrobić tak jak zrobili to w ai w Bellum? Jak nie potrafisz to spoko.
17-02-2012, 09:11
Piter
Dobrze wiesz, że potrafię i mnie tak nie podchodź. Araven nie mam zamiaru wszystkiego robić tak żeby było identycznie jak w bellum, bo się przyzwyczaiłeś.Raz wojna na gg o głupie 5 tur pona, raz o to, że komp ma nie zdradzać o 1 stopień niższych relacji, to minimalne zmiany, a dużo roboty. Dobrze wiesz jak to zmienić, skoro umiesz zmieniać ilość pona na AI w bellum, bo sam się chwaliłeś, to z tymi relacjami jest niemal identycznie. Pomijam już fakt, że nie rozumiesz o czym pisałem do Eutychesa.
Następna wersja AI będzie najprawdopodobniej do wwmwe
17-02-2012, 10:20
Araven
Rozumiem o czym pisałes do Eutychesa, tylko Ty nie rozumiesz co on pisał do Ciebie. Nie odpowiedzialeś na jego pytanie. Eutyches spytał: tu cytuję "A co z tym? Bo w BC 5.0 to priorytet, chodzi o niemożnośc atakowania przy relacjach 8/10 i wyższych." I mnie o to właśnie chodzi, byś to bez filozofowania wprowadził w Twoim AI.
Nie rozumiesz podstawowej kwestii, mało Kto pobiera Twoje AI przez te udziwnienia, kilkaset Osob gra nadal na orginalnym AI z Bellum bo jest bardzo dobre - i dla nich wszystkich te 2 elementy to podstawa - czyli PON na 30 tur, to sobie zmienilem i pewnosc nie atakowania Gracza przez AI przy relacjach 8/10, jak Ty nie rozumiesz tej prostej rzeczy to Twoj problem. Rob sobie Ai do WWme czy czego tam chcesz, jak mi sie tego nie uda poprawic w Twoim AI z tym relacjami 8/10 to je wywalam i wracam do oryginalnego z Bellum.
17-02-2012, 11:44
Piter
Przyzywasz to jakby to AI mogło zdecydować o twoim losie. Chcesz to graj, nie to nie, łaski bez.
Wrzucę zaraz AI, w którym będzie dużo zależeć od relacji, ale pewność braku ataku będzie tylko przy najlepszych relacjach. Nie robię tego AI żeby się z tobą wykłócać i denerwować. Chcę usłyszeć opinie, ale nie rozbrajaj mnie tymi groźbami, że jak nie dodam 5 tur pona, które sprawią, że to AI będzie genialne to nie będziesz grał (czy z tymi relacjami). Uwagi są mile widziane, jak uznam, że słuszne to coś zmienię.
Edit przez Araven: 5 tur PONA to pikuś jest - sam sobie to zmieniłem (25 ujdzie w tłumie ale dla jerozolimy 25 to ciut mało), O wiele ważniejsze są relacje 8/10 a nie 10/10 by nie atakował. I bez wulgaryzmów nawet częściowych proszę, stad cześciowa cenzura Twej wypowiedzi.
17-02-2012, 11:52
Blood_187
No cóż, nie grałem jeszcze na AI Pitera więc się zbyt wiele wypowiedzieć nie mogę. Ale te desanty morskie są ciekawe. Jeśli Bizancjum płynie na południe do Afryki i podbija prowincje to musi powodować ciekawy układ sił na mapie ;)
Co zmian w spokojnych turach, Polsce te 30 tur nie jest aż tak potrzebne ;) Z doświadczenia wiem że do podboju rebeliantów: Szczecina, Wiednia, Ołomuńca i Halicza wystarczą 3-4 oddziały konnych strzelców :) A jak czasu starczy to można jeszcze się pokusić o Rygę lub Wilno.
I wszystko to przed 20-25 turą. Nie mniej, nie wiem jak by to się miało do innych frakcji np. otoczonego przez wrogów Królestwa Jerozolimskiego, może te 30 tur jest przydatne w przygotowaniu się do wojny. I ogólne przyzwyczajenie więc myślę że pozostawienie 30 tur pokoju to dobry pomysł.
Zdecydowanie bardziej istotne od tych 30 tur są relacje i trwałe sojusze. Nie wiedziałem o tym, co chwila spoglądałem na Węgry bo spodziewałem się ataku, ale skoro od 8/10 mam spokój i trwałe przymierze, to warto o nie dbać, pompować kasę w gospodarkę Węgier i zrobić jakąś małą krucjatę na pogranicze Węgiersko-tureckie. W podstawce denerwowały mnie co chwila zrywane sojusze i zdrady, po ataku Niemiec w Bellum myślałem że jest tak samo, no ale nie zwracałem zbytnio uwagi na relacje ;) No ale czuję się bardziej wojownikiem niż politykiem.
Trwałe sojusze i usprawnienie wprowadzone przez Pitera to już chyba byłoby prawie idealne ai. Na tury nie naciskam, no ale jak już wspomniałem, mam doświadczenia tylko z gry Królestwem Polskim ;)
17-02-2012, 11:59
Piter
W moim AI musisz mieć 10/10 i nie zaatakuje, ale im lepsze stosunki tym prawdopodobieństwo ataku jest mniejsze, przy 10/10 jest 100% pewność, że komp nie zdradzi. Zresztą potestuj. Jak więcej osób pogra i uzna, że to jest denerwujące to to poprawie, ja sam gram i staram się kalkulować komu może się opłacać mnie zaatakować. Staram się poprawiać relacje z tymi, co do których mam nadzieje, że nie zaatakują aby prawdopodobieństwo braku ataku zwiększyć, a na tych którzy pewnie i tak zaatakują nie marnuje środków ;) Bo czy tak było naprawdę, że się komuś trochę prezentów wysłało i miało się pewność, że nie zaatakuje? Czy to by nie było za łatwe? ;)
17-02-2012, 12:22
Araven
Dobra poczekajmy na opinie Innych Osób. pograłem na tym AI wczoraj 70 tur Bizancjum no bardzo ciekawie jest (komp robi desanty, ostro walczy, sensowne sojusze zawiera). Spore wyzwania są, ale relacje 10/10 sa prawie niemożliwe do osiągnięcia a ich utrzymanie na tym poziomie przez więcej jak kilka tur to cud prawie.
Piter ma racje w tym, że prawdopodobieństwo wrogiego ataku i zdrady jest mniejsze jak mamy dobre relacje, ale wolałbym pewność a nie prawdopodobieństwo. AI ma jednak potencjał i to duży.
Proszę o wypowiedzi co do gry na tym AI i kwestii czy chcecie by była pewność, że komp nie zaatakuje nas jako ludzkiego gracza przy relacjach 8/10 i wyzszych jak jest w Bellum od wersji 5.0 i co mnie osobiście sie podoba.
I po prostu grajcie na tym AI dla eksperymentu, jest lepsze od wielu jakie pobierałem z TWC. Ale potrzeba opinii Innych Osób, nie tylko mojej. Pozdrawiam.
17-02-2012, 12:30
Blood_187
A jak to ai działa z submodem na zwiększone koszty rekrutacji i utrzymania jednostek? Bo gdzieś czytałem że jakoś niespecjalnie a nie chce mi się znowu bić z tymi spamowymi armiami co 2 tury tak jak to miało miejsce w podstawowej wersji Bellum ;)
17-02-2012, 12:36
Araven
Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
A jak to ai działa z submodem na zwiększone koszty rekrutacji i utrzymania jednostek? Bo gdzieś czytałem że jakoś niespecjalnie a nie chce mi się znowu bić z tymi spamowymi armiami co 2 tury tak jak to miało miejsce w podstawowej wersji Bellum ;)
Dla submoda Aravena należy stosować instalkę nr 2 z pierwszego postu. To dobre i wymagające AI, mnie do szczęścia brakuje by Piter ustawił by komp nie atakował gracza przy relacjach 8/10 jak powinno być i jest w Ai z Bellum a nie 10/10 jak jest obecnie. Jak nie ustawi to trudno. Blood zagraj po prostu na tym AI z Instalki nr 2 i napisz jak Ci się grało.
17-02-2012, 12:49
inquisitor
Nie będę się zbytnio rozpisywał ale Araven ma rację co do relacji z innymi frakcjami i ataku, bo utrzymywanie stosunków na b.wysokim poziomie jest bardzo trudne a granie z ciągłymi zdradami jest nudne ;/
17-02-2012, 12:54
Piter
Blood, spróbuj i powiedz :) Na pewno będzie inaczej podbijał rebelie itp.
Z mojego linku można instalować AI do wszystkiego co nie zmienia nic na mapie czy nie dodaje nowych frakcji. Czyli jeżeli grasz tylko na zmienionych kosztach rekrutacji to zainstaluje z pierwszego, pomniejsza ono dodatkowo początkowe garnizony kompa o łatwą do pokonania w oblężeniu konnicę, która jednak znacznie utrudnia podbój kompowi walczącemu n automacie.
No dla mnie to Ai jest dobre. Pograłem na nim jakies 50 tur i szczerze pierwszy raz od dawna cieszyłem się że dostaje w dupsko od kompa :D Ai moim zdaniem ma duży potencjał ale ma też kilka irytujących rzeczy jak np. te 30 tur wolne od wojen w mojej opinii to byłoby lepsze niż 25 oprócz tego jak już było wcześniej chyba mówione Ai nieraz atakuje zbyt wcześnie tzn. Grając Turkami na próbę po jakichś 14 turach Maurowie już tłukli Portugalię a Dania Norwegię Anglia Szkocję.No i wspomniane już wcześniej relacje ;p o których już nie będę się wypowiadał żeby dalszych kłótni nie prowokować xD To takie najważniejsze błędy bo oprócz tego gra się super jeszcze posprawdzam jak coś wyłapie dam znać.
edit: jest jeszcze taki patent, że nieraz komp przy stosunkach np. 8/10 blokuje porty nawet jeśli prowadzi wojny z innym państwem
17-02-2012, 13:37
Piter
Cytat:
Zamieszczone przez Arthas990
No dla mnie to Ai jest dobre. Pograłem na nim jakies 50 tur i szczerze pierwszy raz od dawna cieszyłem się że dostaje w dupsko od kompa :D Ai moim zdaniem ma duży potencjał ale ma też kilka irytujących rzeczy jak np. te 30 tur wolne od wojen w mojej opinii to byłoby lepsze niż 25 oprócz tego jak już było wcześniej chyba mówione Ai nieraz atakuje zbyt wcześnie tzn. Grając Turkami na próbę po jakichś 14 turach Maurowie już tłukli Portugalię a Dania Norwegię Anglia Szkocję.No i wspomniane już wcześniej relacje ;p o których już nie będę się wypowiadał żeby dalszych kłótni nie prowokować xD To takie najważniejsze błędy bo oprócz tego gra się super jeszcze posprawdzam jak coś wyłapie dam znać.
edit: jest jeszcze taki patent, że nieraz komp przy stosunkach np. 8/10 blokuje porty nawet jeśli prowadzi wojny z innym państwem
U mnie tylko Jerozolima nie dotrzymała nieagresji, a sprawdzałem z 3 razy. Komp jak blokuje porty równocześnie atakuje lądem, prawie zawsze.