Re: Najbardziej Upierdliwa Frakcja
Oczywiście znany już Mediolan. Ale do tego jeszcze Portugalia ( pakowanie się na wyspy brytyjskie) i Tatarzy ze słoniami. Pamiętam moją pierwszą kampanię w Medievalu. Grałem Hiszpanią. Dotarłem do Niemiec i wtedy dowiedziałem się o nich. Dufny w swoją siłę wysłałem 4/5 flagi aby zniszczyć wroga. Gdy zobaczyłem ich liczebność nie zraziłem się (poziom e/e, to mimo wszystko pierwsza kampania). Zaatakowałem i wybiłem... 50 ludzi przy stracie 1050 ludzi. Nie wiedziałem co zrobić ze słoniami! Postępowali coraz dalej i zajęli półwysep Iberyjski. Zostały mi tylko wyspy Brytyjskie i Ameryka.
Eh, Mediolan, Mediolan...
Zdobyłem Anglikami Angers i szykowałem armię na granicy z Francją, która miała zająć Bordeaux. Mediolan miał Dijon, Metz, Berno i Staufen. Francja Paryż, Reims, Marsylię, Tuluzę i Bordeaux. Między mną a Mediolanem była króciutka granica (Angers - Dijon, zerknijcie na mapę), przy czym te dwie miejscowości są od siebie trochę oddalone. Co się dzieje?
Mediolan walczy z Francją i HRE. Od kilku tur ich dyplomata stoi pod Caen i macha tym zwitkiem papieru, ale nie pojawia się żadna oferta. W końcu przemieszcza się pod Angers i żąda 227 florenów. Jeśli się nie zgodzę, to zaatakują. Oczywiście się nie zgadzam. W następnej turze widzę pełną armię Mediolanu, która idzie z Dijon, mija wrogą pełną armię francuską i zmierza na Angers. Wycofałem moje 1/2 armii, która miała przejmować Bordeaux i postawiłem na drodze do Angers. Mediolan oczywiście ją zaatakował, ale mieli głównie milicję miejską. Ja miałem 4 oddziały piechoty, 3 łuczników, 2 balisty, 2 katapulty, oddział zbrojnych i generała. Po zaciętej bitwie zostało mi 14 zbrojnych, 18 w oddziale generała i łucznicy. Mediolan miał jeszcze kilka oddziałów piechoty. Gdy łucznikom skończyły się strzały, to starli się w zwarciu, a moje nieustające szarże resztkami jazdy spowodowały załamanie się armii włoskiej. Nie ganiałem już jeńców, nie było czym...
Gdzie w tym sens? Mediolan odciążył w ten sposób Francuzów i opóźnił mój marsz na Bordeaux o kilka tur. Szpiedzy donieśli, że w czterech mediolańskich miejscowościach, przywołanych na początku są po 2-3 oddziały wojska. Ich potęga załamała się w ciągu jednej tury. Myślę teraz, czy nie iść śladem armii mediolańskiej i nie zdobyć tych miast i zamków, wdzierając się takim klinem w Europę.
Eh, Mediolan, Mediolan...
No bo wystaraczy kawałek wspólnej granicy i już nie jesteś bezpieczny ;p
Nawet jakbyś zrobił taką prowincje w poprzek mapy i dał miasto na końcu to by tam szli armiami ;p
Chyba to wydarzenie sprawiło, że obie frakcje się polubiły, bo mają sojusz teraz :P
Grajac Wenecja mialem srogi problem z Tatarami.W chwili gdy prowadzilem wojny z 3-4 nacjami(Cesarstwo,Mediolan,Hiszpania i chyba Sycylia) pojawili sie we wschodnich Balkanach ,zajeli mi cale wybrzeze dalmatynskie kierujac sie do stolicy .Sciagalem wszystkie mozliwe jednostki do walki z nimi bowiem procz niespotykanej liczebnosci mieli swietnie wyszkolone jednostki.Przez jakis czas stalem sie ich wasalem.Zorganizowalem 3 konkretne armie dzieki ktorym co prawda odbilem czesc utraconych ziem ale po kilku turach Tatarzy dostali tak znaczne posilki,ze musialem sie wycofac z wiekszosci ziem i tak przez 20-30 tur.Dopiero sojusz z Wegrami i Bizancjum sprawil,ze Tatarzy wycofali sie w strone Anatolii.Musze kiedys do tej rozgrywki wrocic bo na bank jest niedokonczona.
Troche dziwia mnie jednostki ze sloniami,Tatarzy to glownie lekka jazda (plus luk) ale slonie?
Bo to tak naprawdę nie są Tatarzy, a Timurydzi (wojska imperium Timura Chromego). Niech żyje ogromna fantazja polskich tłumaczy :/
Dania jest chyba najbardziej denerwującą frakcją.Grałem Szkocją i oczywiście miałem konflikt z Anglią.Cisnęliśmy się w okolicach York'u.Ta prowincja krążyła z ręki do ręki Anglików i Szkotów.Nagle
Duńczycy zrobili desant i zajęli York wraz z Walią.I trzeba było toczyć wojnę z dwoma frakcjami o wyspy :evil:
Cytat:
Zamieszczone przez Czynczyl
Dania jest chyba najbardziej denerwującą frakcją.Grałem Szkocją i oczywiście miałem konflikt z Anglią.Cisnęliśmy się w okolicach York'u.Ta prowincja krążyła z ręki do ręki Anglików i Szkotów.Nagle
Duńczycy zrobili desant i zajęli York wraz z Walią.I trzeba było toczyć wojnę z dwoma frakcjami o wyspy :evil:
dla Skandynawów wyspy są naturalnym kierunkiem ekspansji, co doskonale potwierdza historia. niestety nie ma tak dobrze, że jak jesteśmy na wyspie, to nikt nas z zewnątrz nie ruszy. jak ktoś wyżej zauważył lubią tam też przypłynąć np. Portugalczycy, co wygląda już odrobinę dziwnie. Duńczycy bywają irytujący o tyle, że jeśli nie zaczynamy gry w ich pobliżu potrafią z niepozornego jutlandzkiego pryszczyka rozwinąć się niczym rak pochłaniający kolejno zdrowe tkanki państwa Polskiego a także Niemcy, Francję i jeszcze parę innych, tak, że gdy w późniejszym etapie gry chcemy zająć np. ziemie francuskie, okazuje się, że musimy w tym celu wszcząć wojnę z Danią, a nie Francją.
P.S. bardzo lubię Danię, a określenia "pryszczyk" i "rak" miały jedynie ubarwnić moją wypowiedź.;)
jeszcze gorsze jest tak bizancjum i sycylia wnerwiają jak się tylko da
bizancjum w crusades
Dla mnie Mediolan , Papież , A inni to kwestia kilku tur no nie jest tak ?