Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Myślę, że każdym Radeonem za 300-400zł śmiało sobie pograsz. Ja sam na początku roku kupiłem sobie HD4670 (cena:360zł) i do tej pory jestem z niego bardzo zadowolony. W dniu zakupu odpalałem każdą grę na FULL detalach (po za crysisem, ale to wiadomo czemu). Choć wiadomo: gdzie 2 ludzi tam 3 opinie - wszystko zależy od poziomu cukierkowości i detalizmu jaki lubisz (przeważnie im wyższy tym lepszy ;p)
mam takie pytanie, kiedy przestaną wychodzić programy na XP ? bo nie mam zamiaru płacić 800 zl za system windows 7. jak będzie trzeba, to wiadomo-torrencik, albo winda za 30 zł.
jest taka opcja, że nie muszę się przejmować, tym że nic nie będzie na XP ?
Rozejrzyj się za opcją upgrade windowsa ~50$.
Wracając do pytania: przy aktualnym trendzie i popularności win7 to dosyć szybko. Trzeba dodać, że m$ planował wycofać się ze wsparciem dla tego crapu 1.5 roku temu (system ma już swoje lata). Samo pytanie jest dość głębokie i ciężko na nie skutecznie odpowiedzieć, bo nawet najnowszego firefox'a nie zainstalujesz już na win XP bez SP2...
Mam pytanko w mojej opbecnej pracy musze się posługiwać dwoma programami GIMP'em oraz PhotoFiltrem.
I tu mam pytanko czy czy możecie polecić jakąś książke dla całkowitego laika jeżeli chodzi o programy graficzne ?
Jaki byście polecili GIMP'a czy PhotoFiltra ? Może jakaś stronka pomocna?
Z góry dziękuje za pomoc :)
Niech moc bedzie z wami.
Cytat:
Zamieszczone przez Aquila
mam takie pytanie, kiedy przestaną wychodzić programy na XP ? bo nie mam zamiaru płacić 800 zl za system windows 7. jak będzie trzeba, to wiadomo-torrencik, albo winda za 30 zł.
jest taka opcja, że nie muszę się przejmować, tym że nic nie będzie na XP ?
Win 7 kosztuje 400zl a nie 800 mowie o wersji home premium ktora wiekszosci uzytkownikow i tak wystarczy. Bylo sciagnac bete bo dziala do jakiegos miesiaca przyszlego roku ;P. Moze masz jakiegos znajomego u ktorego jest licencja MSDAA niech przyniesie ci klucz :P
Czy ktoś może mi przypomnąć jaka była różnica w wersji OEM a BOX w Windows 7 ?
•Wersja BOX -jest to pełna wersja, nie wymaga posiadania wcześniejszej wersji systemu. Możesz zainstalować ją i odinstalować dowolna ilość razy na różnych komputerach, jednakże w danym momencie może być zainstalowana tylko na jeden stacji roboczej.
•Wersja BOX Uaktualnienia - Od wersji BOX różni się ceną, jest tańsza oraz obowiązkiem posiadania wcześniejszej wersji systemu Microsoft np Windows Vista BOX.
•Wersja OEM - jest najtańszą wersją, nie wymaga posiadania wcześniejszej wersji Microsoft Windows. Jedyną różnicą w stosunku do wersji BOX jest to, że w czasie aktywacji jest ona przypisywana na zawsze do komputera na którym jest instalowana, nie można przenieść jej na inna stację roboczą.a
BOX ma jeszcze zapewnioną pomoc techniczną.
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
•Wersja BOX Uaktualnienia - Od wersji BOX różni się ceną, jest tańsza oraz obowiązkiem posiadania wcześniejszej wersji systemu Microsoft np Windows Vista BOX.
wersja OEM również kwalifikuje się do upgrade'u - trzeba mieć naklejkę licencyjną na komputerze. Innymi słowy: masz komputer, który kupiłeś z windowsem - kwalifikujesz się do upgrade'u (98% populacji)
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
•Wersja OEM - jest najtańszą wersją, nie wymaga posiadania wcześniejszej wersji Microsoft Windows. Jedyną różnicą w stosunku do wersji BOX jest to, że w czasie aktywacji jest ona przypisywana na zawsze do komputera na którym jest instalowana, nie można przenieść jej na inna stację roboczą.a
Jest najtańszą wersją "na czysto". Upgrade jest tańszy o połowę (przy najtańszej opcji).