Re: Rekonstrukcja Historyczna
Tez mam zdanie jak wiekszosc;) Kiedys przewijamly sie nam takie drobne mysli zeby bawic sie w Slowianina i zrobic sobie stroj Saracena:P No ale w zyciu na jednej imprezie! Nie, nie! Pomijam wzgledy finansowe ale i historycznie to ma sie tak jak ocynkowana kolcza:/
Co do bohurtu, tak jak pisze Mopek, chowacie sie po lasach i zaslaniacie sie, ze nam krzywde zrobice;) Vas, popatrz sobie na walki wczesnych i poznych. Odpowiedz sobie na pytanie kto sie ostrzej bije;) Poza tym juz widze te smiertelne ciosy w aorte;) Pokaz mi dokladnie w ktorym miejscu jest aorta to pogadamy;) (bo po prostu nie wydaje mi sie zebys kogos trafil w aorte tak na marginesie.
Eh ja odtwarzam benedyktyna ale bić się też potrzeba i pancerz oraz miecz będę miał jako wyposażenie do walki jako rycerz a odtwarzam benedyktyna strój etc. dobra prosto mówiąc mam miecz do walki jako rycerz bo inaczej się nie da a jestem benedyktynem.
Cytat:
Odpowiedz sobie na pytanie kto sie ostrzej bije;)
Moim skromnym zdaniem my :) No sory, popatrzcie na Wolin a na Von Reihli. Tak szczerze to naprawdę nie jestem zwolennikiem durnych porównań kto lepszy, kto gorszy. Wszyscy jesteśmy pasjonatami średniowiecza i powinniśmy się trzymać razem a nie robić bzdurne podziały.
Cytat:
Poza tym juz widze te smiertelne ciosy w aorte;)
Przy bohurcie, możesz dostać nie wiadomo skąd, i nie wiadomo kiedy. Zauważyłem, że prawie każdy wcześniak gada po prostu jak dziecko. Albo tak mało się boicie kalectwa albo nie zdajecie sobie sprawy z niebezpieczeństwa. Prawdopodobieństwo wypadku jest dosyć duże, przy waszym opancerzeniu. Nie ważne jaki jesteś szybki, dobry czy ile walczysz. Masz racje 1 na 1 Volomirze, uważam, że albo bym cię w ogóle nie dotknął albo raz, dwa razy i to niegroźnie. Ale z wami jest tak, że przy walce grupowej my naprawdę możemy zrobić wam krzywdę. Bijemy się inaczej niż wy, my nie walczymy na dystans. Powiedz co zrobisz gdy stracisz odległość i ktoś wjedzie ci rantem tarczy w zęby, albo zacznie Cię bić bo waszych gołych kolanach, na których większość z was ma tylko spodnie. Ja przy takim ścisku byłem w stanie przypadkowo wjechać koledze jelcem w szpare w hełmie... GARNCZKOWYM !
Wypadki chodzą po ludziach i to nie jest tak, że boimy się o siebie albo o swoje blachy, bo nie spotkałem jeszcze kogoś kto by się tym martwił, że mu się zniszczy sprzęt. Od tego jest. Boimy się z wami walczyć w grupie, ponieważ nikt nie ma ochoty płacić komukolwiek renty za wybite oko czy przetrącone kolano. Ani uczestnicy ani organizatorzy. Przez to odwołano bohurt na ostatniej imprezie. Zrobiły to osoby ze stażem w RR nie 2-3 lata tylko bawiące się w to 14 lat. No sory ale trudno porównywać doświadczenie kogokolwiek tutaj do ich bagażu przeżyć ;)
Ps. Ja walczyć z wami mogę na dowolnych zasadach. Problem tylko, czy wy zdajecie sobie sprawę jak walczą późni i czy napewno każdy kto chce wyjść do takiego boju ma odpowiednie uzbrojenie ochronne.
Do Matatjaha
To nie moja sprawa co lubisz i co Cię kręci, ale wg mnie nie ma nic fajnego w byciu benedyktynem. Tym bardziej, że odtwarzanie dwóch postaci to jak siad na dwóch stołkach. Niedobrze robi na hemoroidy. Radzę ci złapać się jednej postaci :) I na początek niech będzie to raczej cos konwencjonalnego jak np rycerz/ wiking/słowianin/ dama dworu :D
Oj Vas, nadal nas nie doceniasz;)
Cytat:
Przy bohurcie, możesz dostać nie wiadomo skąd, i nie wiadomo kiedy. Zauważyłem, że prawie każdy wcześniak gada po prostu jak dziecko. Albo tak mało się boicie kalectwa albo nie zdajecie sobie sprawy z niebezpieczeństwa.
To jest "sport" walki, kontuzje sa wpisane w to;)
Cytat:
Prawdopodobieństwo wypadku jest dosyć duże, przy waszym opancerzeniu. Nie ważne jaki jesteś szybki, dobry czy ile walczysz. Masz racje 1 na 1 Volomirze, uważam, że albo bym cię w ogóle nie dotknął albo raz, dwa razy i to niegroźnie. Ale z wami jest tak, że przy walce grupowej my naprawdę możemy zrobić wam krzywdę.
Tym bardziej uwazam, ze w walce grupowej nie macie zadnych szans;) Mobilnosc, wspolpraca itd. Mozesz pisac, ze byscie nas oklepali ale prawda jest taka, ze najpierw to wy byscie sie zamachal na smierc;)
Cytat:
Bijemy się inaczej niż wy, my nie walczymy na dystans. Powiedz co zrobisz gdy stracisz odległość i ktoś wjedzie ci rantem tarczy w zęby, albo zacznie Cię bić bo waszych gołych kolanach, na których większość z was ma tylko spodnie. Ja przy takim ścisku byłem w stanie przypadkowo wjechać koledze jelcem w szpare w hełmie... GARNCZKOWYM !
Twoj blad ze uwazasz, ze my walczymy tylko na dystans. Tracimy odleglosc? Na prawde to nie ejst zaden problem. Mamy tarcze wystarczajaco duze, zeby nie martwic sie o korpus;) Co do kolan to tez sie nie martw, ja na przyklad mam swietnie opancerzone kolana i piszczele wiec moge Cie kopnac w bebech jak wpadniesz na pomysl podniesienia tarczy do moich zebow, co zreszta niczym nadzwyczajnym nie jest bo my tez to robimy;)
Cytat:
Moim skromnym zdaniem my :) No sory, popatrzcie na Wolin a na Von Reihli.
No a moim zdaniem roznica jest ogromna na nasza korzysc;) No ale przecz faktom;) Luz:P
Ale skonczmy ten temat juz;) pogadajmy o czyms przyjemniejszym:P Ja na przyklad szyje swoj pancerz luskowy. No i generalnie zrobie kamizele na korpus, ale braknie mi ok 200 - 250 lusek na zrobienie sobie klap na uda:/ A skora droga jest...
Taka mała dygresja z mojej strony. Skoro "wcześni" rozmietli by "późnych", to dlaczego w historii ludzkość poszła w kierunku tych drugich. Po co robić sobie więcej trudu, zbierając cały ten ekwipunek, skoro można wygrywać bitwy w uzbrojeniu wcześniaka.
Bez obiekcji z mojej strony w Twoją osobę Volomir ;)
Oj nie rozumiesz Vas ja jestem i odtwarzam benedyktyna a walczę jako rycerz ale go nie odtwarzam ja tylko walczę :P
Ostatnio z kolegą z Gdańska próbujemy odtworzyć 2 rzeczy-
-hypaspistów macedońskich (IV-III p.n.e.);
-polską piechotę z wojny północnej (pocz. XVIII wieku).
Na razie mamy tylko obgadane co i jak. Kolega ma zbroję i hełm hypaspisty, ja niedługo kupuję hełm, a mundury polskie będziemy szyć tylko szukamy źródeł.
Volomir jak to jest u was z lamelkami skórzanymi? Mówią jedni, że nie historyczne, że mrok a i tak sporo osób z powodzeniem używa. To jest chyba coś na zasadzie kolczug stykowych... zamiast nitowanek. Na allegro sa ladne luski do kupienia albo można zrobić samemu :) Jak, nie pytajcie, nie wiem.
Cytat:
Taka mała dygresja z mojej strony. Skoro "wcześni" rozmietli by "późnych", to dlaczego w historii ludzkość poszła w kierunku tych drugich. Po co robić sobie więcej trudu, zbierając cały ten ekwipunek, skoro można wygrywać bitwy w uzbrojeniu wcześniaka.
Niyby tak, uzbrojenie sie zmienilo, pozni maja lepsza ochrone itd. My tu rozmawiamy o innym stylu walki;) To troche pogmatwane i nie zaglebiajmy sie w to bo znowu walki beda;)
Cytat:
Oj nie rozumiesz Vas ja jestem i odtwarzam benedyktyna a walczę jako rycerz ale go nie odtwarzam ja tylko walczę
Tylko ze w tym "hobby" chodzi wlasnie o odtwarzanie, a dopiero duzo dalej o walke:/
Cytat:
Volomir jak to jest u was z lamelkami skórzanymi? Mówią jedni, że nie historyczne, że mrok a i tak sporo osób z powodzeniem używa. To jest chyba coś na zasadzie kolczug stykowych... zamiast nitowanek.
Trudno powiedziec. Niby ludzie mowia, ze mrok, ze nie ma znalezisk itd. Tylko, ze ja oddwatrzam Rusa (z Kijowa dokladniej). Zwalam na handel, bo juz na wschodzie takie cuda wystepowaly;)
Cytat:
Na allegro sa ladne luski do kupienia albo można zrobić samemu :) Jak, nie pytajcie, nie wiem.
Czasem sa, ale generalnie trudno trafic. Tzn, sa jak kasy nie ma;) Poza tym nie za bardzo mi sie podobaly jak kiedys widzialem. A jak sie robi? No kupuje sie plat skory i wycina z niej luski, albo wybija jak sie ma wybijak (ja mam:P) i potem sie robi dziury w nich i tyle filozofii;)
No właśnie walka jest na drugim miejscu na pierwszym mam dokładne odtworzenie postaci benedyktyna jeśli chodzi o to co będę robił to przepisywanie ksiąg więc pisanie gotykiem itd. także mam co robić :D