Re: Ogólne pytania dotyczące Empire:TW
Nie bój się też buntów, bo w przeciwieństwie do poprzednich części, tutaj armia buntowników nie wypiera automatycznie z miasta, tylko pojawia się poza miastem i dopiero po kilku turach szturmuje miasto. Zdecydowanie najgorzej jest z buntami w zdobytych stolicach jakichś frakcji, ale w pomniejszych regionach aż tak drastycznego zadowolenia już na szczęście nie ma.
Protektorat ZAWSZE musi nam pomóc w wojnie (o ile użyjemy opcję "Wezwij sojuszników")-inni sojusznicy mogą z sobie tylko znanych powodów czasem odmówić, ale protektorat nigdy.
Ogólnie dobrze jest robić protektoraty z tych państw, które raczej nieprędko uda nam się podbić-z oczywistych względów.
A ja jestem zdania że warto robić jak najwięcej protektoratów. Jest lepszy klimat i dodatkowo jak jakaś biedna prowincja jest stolicą państwa, to to państwo i tak jest w stanie wyciągnąć z niej jak najwięcej (chociażby lepszy pałac). Dochody z protektoratu mogą być wcale nie gorsze niż gdy sami posiadamy tę prowincję.
Czy da się zmniejszyć podatki (lub zwiększyć) tylko w danym regionie czy zwieksza się we w szystkich :?:
Regulujesz podatki tylko dla całego regionu tj.Ameryki,Europy i Indii.Każdy kontynent oddzielnie.
Mam pewne pytanie odnośnie dochodu. Co właściwie składa się na dochody "Inne"? Co prawda pisze, że zapłaty dyplomatyczne i zapłaty z protektoratów, ale "inne" dochody +3000 ma już na starcie każde państwo, nawet bez protektoratu. Ponadto dla testu porzuciłem pewien dotychczasowy protektorat-"inne dochody" w ogóle się nie zmieniły.
To w końcu co się na nie składa? To tylko taka startowa premia na zawsze i nic więcej? To gdzie w takim razie są w końcu opłaty z protektoratów? Może inaczej to sformułuję -czy one w ogóle są jakoś uwzględniane?
EDIT.
Przeprowadziłem jeszcze parę testów i już raczej wszystko jasne-to bug. Gdy zdradzimy protektorat, komputer nadal myśli, że to nasz protektorat, więc nadal dostajemy te pół dochodu-choć nie wiem, czy jednocześnie odejmując byłemu protektoratowi, czy może bierze się to "znikąd"-oczywiście tylko do momentu, kiedy była frakcja protektoratowa przestaje istnieć. Gdy dla testu włączyłem kampanię RP, Saksonia padła i od razu kilka setek w "innych" spadło. Co się zaś tyczy tych 3000, to chyba faktycznie stała premia, bo grając frakcjami mającymi protektoraty ów 3000-czny dochód z "innych" co turę się zwiększa, a grając całą resztą już nie-jest stały.
Tak więc problem już raczej nieaktualny-ot, drobny i niepozorny błąd, który jakoś przedarł się przez te wszystkie dotychczasowe patche.
Czy zdarzyło wam się aby Imperium Mongołów powstało po upadku?Jeśli tak to w jakim regionie?
Ofcorse
zawsze gdy magluje Maratów-niszcze ich prowincje i oddaje indiańcom to Imperium Mogołów odradza sie w środkowych Indiach koło prowincji Pendżab.