Re: Peninsular War - dodatek do NTW
u mnie też komendy są po polsku a piechota francuska ma kolorowe mundury ( dominuje brąz,niebieski i biały) piechota liniowa i lekka występuje w takich właśnie mundurkach a to kurtka biała portki brązowe a to kurtka niebieska :shock: itp. Kaw. wszyscy mają jednolite
jednostki brytyjskie: piechota liniowa, lekka piechota, piechota KLN (4 sztuki) lekka piechota KLN (2 )gwardia piesza, piechota brunszwicka, szkoci 10 plus czarna gwardia,95 pieszy. Kawaleria: dragoni lekkokonni, dragoni lekkonni KLN 93) Dragoni, Dragoni KLN(bodajże 2) plus art z haubicami. W przypadku zdobycia prowincji w portugalii bądź Hiszpani mamy dostę do piechoty liniowej kawalerii milicji i art tych państw w sumie 4 jednostki na państwo.W momencie wyzwolenia prowincji w Hiszpanii dostajemy partyzanckiego generała i 3 jednostki w przypadku prowincji Leon dostajemy 2 jednostki triradores ( nie wiem czy pisownia taka) i lansjerów konnych w przypadku wyzwolenia innej prowincji dostałem huzarów i dwie jednostki lekkie jakieś partyzanckie.To Anglicy w sumie mizeria.U Francji jeszcze gorzej kaw: Szaserzy a Chewal, dragoni , kirasjerzy i ułani nadwiślańscy (to chyba z limitem) piechota: liniowa,milicja,szaserzy,woltyżerowie(i tutaj miałem w jednostce różne kolory mundurków) plus piechota szwajcarska,legiony polskie a i jeszcze grenadierzy i młoda gwardia nowa jednostka to kontrpowstańcy i tyle marniutko.Chyba te prawie 30 nowych jednostek to u Hiszpanów a tych nie przeglądałem.
Cytat:
Zamieszczone przez Palaiologos
wyżerki dla hiszpańskich graczy (nie lubię ich, większość to nooby, zachowują się jak gówniarze i zwykle nie znają nawet podstaw angielskiego)
Czy ja wiem... Devoti Custodes swego czasu kładli największych gigantów na RTW (np. RTK), Hermandad de la Guardia dawało radę w CWC ETW (teraz na NTW też trzymają wysoki poziom), Guardia Real są nowi i ciężko mi cokolwiek powiedzieć o nich, ale wszystkie trzy klany są bardzo honorowe i nie mam podstaw do żadnych zarzutów wobec nich. Fakt, że z angielskim u nich słabo (GR na forum CWC wrzucało posty z translatora), ale to chyba jedyny mankament. Generalnie cenię sobie hiszpańskie i włoskie klany, bo mimo pewnych barier językowych zawsze mamy z nimi dobre relacje, co ciężko powiedzieć w przypadku takiego np. Arcani, o których w życiu bym nie powiedział, że większość graczy ma u nich 28+.
A co do samej kampanii, to fajna jest nowa Hiszpania ("trochę" ją dopakowali), ale średnio widzę te całe guerillas na polu bitwy. Ciekawy pomysł, ale nie wiem, czy wypali.
Jak czytam to brzmi nieciekawie. Możecie zamieścić screeny tych nowych jednostek z włączonym obok Unit Cardem ze statsami?
Fajnie że Francuzi mają brązowe portki i białe kurtki. Hiszpanie i Anglicy też tak powinni mieć. Kirasjerzy mają brązowe mundury u Francuzów czy bez zmian?
Po co ci screeny, wszystko jest choćby w trailerze. A statystyki jak statystyki. Hiszpańska piechota dalej ssie, a ułani nadwiślańscy to zwykli szwoleżerowie - lansjerzy. Legion polski ma już mniej żółte czapki, ale tylko w nowej kampanii. Brązowe mundury i inne zmiany u francuzów to też nie jest już żadna nowość, bo widać było wszystko na trailerze.
Pisali o całkowitym reskinie Hiszpanii, a w trailerze chyba tylko jedna jednostkę pokazali. Miało być kilka rodzajów partyzantów pieszych i konnych. Jak wyglądają Coracores? :)
Jakoś mało przypadła mi do gustu piechota linowa Francji.W tych brązowo/niebiesko/białych kolorach wygląda bardziej jak motłoch niż jak regularne wojsko.Zacząłem kampanie Francją-patrząc na ilość prowincji-myślę-szybko pójdzie.A tu w kilka tur buntuje się połowa...W sumie dobrze bo poszło by za szybko :) .Denerwujący są tylko ci powstańcy...pojawiają się na całym terytorium jak nie masz odpowiedniego poparcia.Ciągle trzeba się za nimi uganiać bo niszczą całą ekonomie...
Ogólnie wcale nie jest aż tak łatwo grać Francją jak to wygląda z początku.
Przetestuję teraz Hiszpanie i Brytanie...
Ja mam dopiero 63% masakra. :)
Ta piechota francuska jest bardzo historyczna. Kirsajerzy też powinni być brązowi. Hiszpanie i Anglicy też powinni mieć jednostki w tych brązowych portkach.
Pewno i jest historyczna-tylko że na polu bitwy wygląda to trochę jak dla mnie beznadziejnie.Jeden oddział wygląda jakby był złożony z trzech różnych oddziałów.Natomiast legion polski wygląda dużo lepiej.
Czy komus udało się znaleźć zastosowanie dla przycisku tworzenia fortu przez armię bo dla mnie ten przycisk jest nieaktywny pomimo ze moja armia spełniała wymogi z opisu fortu: miala generała i była we własnym regionie? Moje drugie pytanie: czy francja otrzymuje jakies posilki w pozniejszej fazie gry? Gralem pare tur brytyjczykami, maja dwie armie na wstępie po 10 jednostek w kazdej, niezle pilnowany giblartar, flote dwuokretowa i ekonomię +750 na turę. Wellington zaczyna w portugalii gdzie od razu moze wykonac pierwsze zadanie odbicia coimbry , drugi gienek jest w pobliżu. Wellingtonem odbiłem cala portugalie okupowana wczesniej przez francje czyli dwa miasta i przy okazji rozbiłem armie masseny(najlepszego gienka francuzow) od niechcenia. Moj drugi gienek wyzwolił dla hiszpanow dwa inne regiony za co otrzymał wsparcie w postaci unikalnych jednostek rewolucjonistów hiszpanskich. Hiszpania na wlasna reke zaczela odbijac wschod polwyspu. Mam juz dwoch gerylasow, sporo prowokatorow a francja jakby nie byla w stanie skoordynowac skutecznych sil do odparcia natarcia. Bo co tu duzo gadac, nie moga francuziki prowadzic dyplomacji, maja trzy 10 oddzialowe armie na poczatku gry i tylko +2000 z zarobku z 20 regionow posiadanych.