Re: Wymagania sprzętowe Shogun 2
AMD Athlon II X3 450 3.2ghz
Radek 5770 1gb
4gb ram ddr3 1333mhz
Na rozdziałce 1920x1080 dobrze się gra na ultra. Tylko cienie na średnie ustawiłem bo gdy dochodzi do walki w zwarciu 3 oddziałów to poważnie klatki spadają. A tak to od 20-30-50 fps'ow się ma.
@down
Dziękuję kapitanie oczywisty.
I nie zgodzę się z tobą. Bo dobra gra to i bez cieni i innych dupereli będzie miała klimat. Zresztą imo to że jednostki rzucają na siebie cień jest zbędne (zawsze sporo kompa zjada xd). Wystarczy tylko rzucanie cieni przez budowle i otoczenie (co jest lajtowe dla kompa).
@jeszcze downiej ;d
Temat jest o wymaganiach stw2. Podajemy tutaj jaki mamy sprzęt i jak nam gra działa. Komuś pewnie taka informacja się przyda (np. mi się przydał). Ale widzę że polaczków już żal dupę ściska i uważa że tutaj się ludzie chwalą swoim sprzętem i że życia nie mają. No ja pie#ole. Brawo pretorian.
Nie ma się czym chwalić jak ktoś gra na ultra bez cieni. Generowanie cieni jest jednym z trudniejszych obliczeń dla karty graficznej, stąd czym droższa karta tym więcej jednostek cieniujących posiada. Cienie w grze zdecydowanie dodają rzeczywistości i stąd znacznie wpływają na jakość oprawy graficznej. Dlatego zmiana z ultra na średnie cieni, zmienia wydajność szczególnie tych starszych kart graficznych. Brak cieni, a cienie na ultra to ogromna różnica, może na tak małych rozdzielczościach tego tak nie widać, ale ja gram w Full HD i na dużym ekranie zdecydowanie dostrzegasz więcej szczegółów i czym ich jest więcej dobrej jakości tym gra wydaje się bliższa rzeczywistości i czuć klimat. Jak myślicie, po co wokół gry robi się tyle dodatkowych atrakcji, jak książka Sun Tsu, szachy, plakaty, różne filmiki, ludzie zaczynają czytać o kulturze japońskiej XVI w. np obejrzałem ostatnio Ostatni samurai; to wszystko robi się po to, żeby w głowie zbudować sobie odpowiedni klimat zrozumienia tamtej Japonii i tym samym mocniej przeżywać grę, gdy się w nią zagra. A dobra grafika w grze, szczególnie bitwy, cienie, jakość tekstur, światła, zachowanie jednostek + wyobraźnia ludzka nakręcona klimatem samurai może sprawić, że człowiek "poczuje jakby tam był" i żołnierze, którymi steruje, mogli kiedyś istnieć.
Wystarczy popatrzeć na kierunek rozwoju gier. Jest jedno oczywiste dążenie: gra ma stawać się jak najbliższa rzeczywistości i pewnie za kilkadziesiąt lat nie będzie myszek ani klawiatury to poruszania się w świecie 3D.
Ale pogalopowałem :P No więc jak ktoś nie widzi różnicy jakości gry z cieniami, a bez, tzn, że ma starą grafę, malutki ekranik i nie ma tendencji do wczuwania się w wirtualny świat i jego klimat :P
Jak przekupki na targowisku... jak dresy przy swoich "wypaśnych" bryczkach. Rzucacie się na cienie i inne pierdoły. Ja mam core 2 duo e6600, gf8800gt i 4Gb RAM 667. I demo mi chodziło na średnich,a momentami klatkowało jak szlak. I co z tego? To znaczy że jestem gorszy? Nie potrafię się wczuć w klimat? Co roku jest to samo :lol: Są w życiu ważniejsze rzeczy, których brak poczujecie później... ale wypśny komp wam zostanie :) no i może second life ;)
Cytat:
Zamieszczone przez pretorian
Jak przekupki na targowisku... jak dresy przy swoich "wypaśnych" bryczkach. Rzucacie się na cienie i inne pierdoły. Ja mam core 2 duo e6600, gf8800gt i 4Gb RAM 667. I demo mi chodziło na średnich,a momentami klatkowało jak szlak. I co z tego? To znaczy że jestem gorszy? Nie potrafię się wczuć w klimat? Co roku jest to samo :lol: Są w życiu ważniejsze rzeczy, których brak poczujecie później... ale wypśny komp wam zostanie :) no i może second life ;)
A pier****** chłopie. To, że ktoś odkłada jakieś pieniądze tak, żeby nie zachwiać budżetem domowym na normalne życie, a potem kupuje po niższej cenie wypaśną kartę graficzną po to, żeby sobie pograć w ultra, to nie znaczy, że jest nolifem, dresem i pustym człowiekiem, który ogranicza się tylko do gier komputerowych, piwa i nie wiem tam czego. Nikt tu nie klasyfikuje ludzi pod względem sprzętowym, a jedynie rozmawia, wymienia poglądy itp.
Oczywiście, oczywiście... tylko nie wiem dlaczego tak się unosisz :)
Przeczytaj sobie całą stronę i może dojdziesz do takiego wniosku albo i nie. Nie wiem i mało mnie to interesuje.
Dokladnie, co tu za brednie! Kto tu mysli ze chce sie pochwalic ze gram na ultra, to jakis niedolega. Duzo ludzi pisze jaki maja sprzet i chca sie dowiedziec czy beda mogli grac na wysokich ustawieniach a w wiekszosci przypadkow inni im mowia ze maja za stara karte i za stary komputer wogole. Ja kierowalem sie wlasnie do tych osob i podalem wlasnie zdanie. Napisalem zeby sie nie 'martwili' :) bo mi tez mowili ze nie zagrasz na ultra, a gram. A to ze na rozdzielnosci 1280x1024, no i co? Nie bede wydawal pieniadze na nowy sprzet jak inni tylko bo Shogun sie pojawi. Moze za rok zmienie monitor i karte graficzne. Martwilem sie ze nie bedzie to dobrze wygladalo, ten Shogun, na moim komputerze (bo tak wszyscy mowili) ale wyglada dobrze. A ze mam wedlug Was stara karte i gram na niskiej rozdzielnosci, to mnie nic nie obchodzi. Wszystko wyglada ladnie i ciesze sie z tego, to wszystko. Dla tych ktorzy graja na monitorach HD, ciesze sie dla Was. Mi to na razie nie potrzebne.
To ze gram bez cieni, to co, juz gra nie jest realistyczna? Panie! Czy gry TW wogole sa realistyczne? Po co mi tam cienie? Moze jak mowisz, ze na HD to wszystko bardzo dobrze widac. Na moim tego nie zbyt widze, a nawet gdyby byly takie cienie jednostek, to nie wiem po co. Kto sie przyglada cieniom w walce? Ty moze? Moge wlaczyc cienie ale nie robie tego bo uwazam to za nie potrzebne. U mnie tekstury jednostek sa wazne, rosliny, woda, budynki a nie jakies cienie.
!!!!!!!!!!!@@@@@@@@@@@@@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale sie podniecacie a ile macie bydła w bitwie ?? wieksze armie większe pole walki itd
bo jak gram sobie na minimalnych jednostkach to tez walne sobie ultra !!
Pyknij sobie bitwe tak z 4 armie na maks large i na maks detalach duzo piechoty !
Pózniej pogadamy
Jak na darthmodzie wlącze ultra wielkosc jednostek ...czyli chyba piechota liniowa Ruskich ma ok 500 frajerów w jednostce to dwie armie mi na wysokich kaltkuje jak na pokazie slajdoiw
Ps. Ja i kumpel mamy ten sam sprzęt a ja mam mniejsze ściny :d
Zróbcie sobie średnią ilość wojska i testujcie na danym polu z mp np . masa 14 000 chlopa na full
potem sprzet i jakie wrazenia byly
Mi z testowania dema wynika, że geforce 460gtx w zupełności wystarcza na wszystkie efekty, tekstury i inne takie na ultra, natomiast procesor pentium core 2 duo E6850 3GHz nie wyrabia na natłoku jednostek w jednym miejscu [tych widzialnych, jak oddali się, by sprite'y były nie tnie się, kilkuset ludzi też nie jest problemem, kłopot zaczyna się od około 1000-1500] (~10-12fps). Nie wspominając już o natłoku jednostek z cieniami w jednym miejscu (~7-10fps). Czy z wymaksowaną grafiką, czy z najniższą, tłum klatkował w tak samo.
Na drugim komputerze, z lepszym procesorem (i7 870) tłum wyrabiał bez problemu [ale że tam jest gorsza grafika, nadmiar efektów skutecznie sprowadzał grę do slajdów].
Cytat:
Zamieszczone przez Drzewo
Mi z testowania dema wynika, że geforce 460gtx w zupełności wystarcza na wszystkie efekty, tekstury i inne takie na ultra, natomiast procesor pentium core 2 duo E6850 3GHz nie wyrabia na natłoku jednostek w jednym miejscu [tych widzialnych, jak oddali się, by sprite'y były nie tnie się, kilkuset ludzi też nie jest problemem, kłopot zaczyna się od około 1000-1500] (~10-12fps). Nie wspominając już o natłoku jednostek z cieniami w jednym miejscu (~7-10fps). Czy z wymaksowaną grafiką, czy z najniższą, tłum klatkował w tak samo.
Mam tak samo z tym że posiadam LAPTOP ASUS
C2D P8700 2.53 i grafe GF 240GT DDR3 1GB
Maks. rozdz. na laptopie to 1366/768
Jest to bardzo ciekawe gdyż 460gtx desktopowa jest o wiele bardziej wydajna od 240gt laptopowej.
Ale: Grafa grafą , sam jestem graczem który lubi ustawiać sobie wszystko na maksa i się podniecać pięknem gier (ale to na singlu) tylko że jestem również tak samo jak pewna część użytkowników tego forum graczem multiplayerowym a tutaj uwierzcie mi grafa nie jest najważniejsza. Dodam nawet że wysokie ustawienia grafiki przeszkadzają w rozgrywce (mam tu na myśli np.gęste drzewa które przysłaniaja wojsko lub w napoleonie dym po wystrzale z muszkietów gdzie po kilku salwach nie widziałem swoich jednostek przez co dostawałem nieraz baty). :)
Na prawidłowo działającego DirectX 11 będziemy musieli poczekać do kwietnia.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=432215