Hm nie zwróciłem na to uwagi czy znika po zbudowaniu własnego zarządu. Wiem tylko że każdy obcy budynek odejmuje ok. -5% do porządku, chyba że zniszczysz lub ulepszysz. Muszę to jutro sprawdzić :)Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Wersja do druku
Hm nie zwróciłem na to uwagi czy znika po zbudowaniu własnego zarządu. Wiem tylko że każdy obcy budynek odejmuje ok. -5% do porządku, chyba że zniszczysz lub ulepszysz. Muszę to jutro sprawdzić :)Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Morale twoich jednostek wzrasta, lepszy przelicznik przy automatycznym rozstrzygnięciu.Cytat:
Zamieszczone przez Mavrug
W prowincjach z "towarem" w postaci słonia (okolice Antiochii, Kartaginy itd.). Musisz sam je obczaić, ja już nie pamiętam. Miej na uwadze także, iż to dość rzadka jednostka.Cytat:
Odległość od stolicy swoje robi, pamiętaj żeby mieć ją zawsze mniej więcej pośrodku imperium. W zdobytych miastach też buduj wszelkie możliwe budynki, tak aby wszystkie (czasem się nie da, jak np. z najlepszym pałacem rządcy, resztę z reguły można burzyć) były "twoje". Ponadto miej na uwadze wysokość podatku. Nie da się też ukryć, że komp w kampanii ma o wiele łatwiej - zawsze gdzieś mu się kręci po kilku przegranych bitwach (zakończonych totalną anihilacją armii) jakieś pół paska, mimo tego że ty przy tej samej ilości prowincji jesteś w stanie wystawić np. ledwo 2 pełne pionki. Cóż, w pewien sposób rekompensuje to jego głupotę...Cytat:
Zamieszczone przez ratownik
czy ciężka kawaleria rozwala wszystkie inne kawalerie? chodzi mi o to czy jest tak jak w szogun że lekka rozwala ciężką średnia lekką a ciężka średnia?
a i o co chodzi z atakiem i obroną? czy gdy atakuje dany oddział to liczy się tylko atak?
To zależy. Lekkie kawalerie z ap (łowczynie głów i pustynna jazda) mogą skutecznie walczyć z ciężką jazdą, generalnie jednak ciężka jazda dominuje na polu bitwy.Cytat:
Zamieszczone przez tyranid
Jest wiele niewidocznych współczynników, np. obrona jest efektem kilku składowych (pancerz, zdolność obrony, tarcza) itd. Nie ma łatwej odpowiedzi na to pytanie, trzeba testować samemu.Cytat:
W BI ten system się chyba nie zmienił także powiem na przykładzie. Tam jest u Sasanidów jakaś ciężka jazda (Cli-coś tam :P ) która ma 6 ataku i 30 obrony, praktycznie 2 oddziałami potrafiłem rozwalić 10 i więcej oddziałów włóczników ze stratami rzędu 15 ludzi (na medium) także myślę że obrona jest tu priorytetem :DCytat:
A jak się ma tą zdolność "skutecznie przebija pancerz" to to działa chyba tak że u jednostki atakowanej obrona z pancerza się nie liczy, tylko z tarczy i zdolność uników :D Dobrze myślę?
Clibinarii.Cytat:
AP redukuje pancerz przeciwnika do połowy.Cytat:
nie wiem czy zauważyliście ale można przekupywać jednostki rzymskie ( za grosze...)
a te się przyłączają wiec też chciał bym zapytać czy grając inna nacja też jest taki oto sposób ?;>
czekam na odpowiedź
Można przekupić ale się do nas nie przyłączą. Zasada jest taka, że tylko te jednostki które można rekrutować się do nas przyłączą po przekupieniu.
Czy nie ma żadnego modu który by dodawał hot-seat do Rome?
Chyba nie ma :cry: , bo jak by był to powstałoby dużo KO dla Rome.