Jednostki wspaniałe, ale w rooster'ze brakuje mi pułków z czasów RON'u - wybranieckich, kwarcianego, dragonii i innych... Napisałem do Aramegil'a i wiem, że w wakacje się nimi zajmie...
Wersja do druku
Jednostki wspaniałe, ale w rooster'ze brakuje mi pułków z czasów RON'u - wybranieckich, kwarcianego, dragonii i innych... Napisałem do Aramegil'a i wiem, że w wakacje się nimi zajmie...
też bym prosił o nowe linki
Właśnie odświeżyłem linki. Są oczywiście w moim pierwszym poście, wstawione w miejsce starych ;) . Miłej zabawy :D !
Czy ten link jest do moda Polish Mod http://speedy.sh/ezaVT/polish-kingdom-mod-1.04.exe czy do jednostek?
Do moda.
W ciągu 10 tur miałem propozycje stworzenia zakonu w 3 miastach, zgadzałem się ale... To jedna z najlepszych piechot gry, dostępna na samym początku za marne 1000 florentów za budynek... i to jak często dostępna. Propozycja stworzenia tego zakonu powinna być zdecydowania rzadziej ;)
Pewien podział na dodatkowe prowincje faktycznie mógłbym zrobić :) . Pamiętam jak pierwszy raz zagrałem w medka, to raził mnie brak Warszawy (mimo iż założono ją pod koniec XIII wieku, jakoś dziwnie się czułem patrząc na Polskę bez niej). Początkowo nie myślałem nad nowymi prowincjami, ponieważ mam dość małą wiedzę na temat krain historycznych Królestwa Polskiego, ale bazując na Kingdoms - Teutonic i na Twoich podpowiedziach sądzę, że jednak wymyślę kilka nowych ziem dla Polski ;) .Cytat:
Zamieszczone przez Xavart
Cytat:
Zamieszczone przez selwek
Kilka miesięcy temu zrobiłem właśnie jednostkę "Kawalerowie Jezusa Chrystusa", która była Braćmi dobrzyńskimi na koniach. Jednak stanowili ciężką konnicę, wyposażoną bardzo podobnie jak inne ciężkie konnice rycerskie :/ . Tak na dobrą sprawę, to kopiowała ona już istniejące jednostki kawalerii polskiej, zatem zrezygnowałem z niej. Na razie zrobię tak, że raz jeszcze przejrzę i poprawię jednostki konnicy, wprowadzając zmiany w wyglądzie i zdolnościach. Wówczas albo przerobię/stworzę nową jednostkę lekkiej konnicy, albo pomyślę coś właśnie z Braćmi (może jednostka "Szlachta z Dobrzynia", która byłaby rodzajem pocztowych Braci dobrzyńskich, odzianych w te same barwy, ale korzystających z innej broni :?: ). Ewentualnie raz jeszcze wrócę do pomysłu "Kawalerów Jezusa Chrystusa", tyle że trochę go zmienię.Cytat:
Zamieszczone przez Xavart
Tak pamiętam, że gdy testowałem moda to faktycznie dość szybko pojawiały się te propozycje :/ . Ale tu mogę zadziałać w plikach i zwiększyć trudność otrzymania propozycji założenia zakonu. Sęk w tym, że zmiany te wprowadzę dopiero w nowszej wersji moda, za około 1,5 miesiąca. W każdym razie dzięki za zwrócenia na to uwagi, bo jak by nie patrzeć jest to pewien bug w modzie ;) .Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Taka drobna uwaga, o szlachcie możemy mówić od połowy XV wieku i to szlachcie-rycerstwie, po pierwszej ćwiartce XVI wieku, możemy mówić o szlachcie (bez wspomnienia o rycerstwie).Cytat:
Zamieszczone przez Aramegil
Moja sugestia to pójście w stronę reform wojskowych książąt mazowieckich, jednej z przyczyn tak licznej drobnej szlachty z wieków późniejszych. Książęta chcąc podnieść siłę swej armii, nadawali kawałki ziem osobom zobowiązanym do służby konnej. Z uwagi na słabe gatunkowo ziemie mazowieckie, nie stać było zobowiązanych, do służby, jako ciężkie rycerstwo, a brak ograniczeń w dziedziczeniu przerodziło się w rozdrobnienie nadań na spadkobierców, a to spowodowało dalszą pauperyzację. W rezultacie jeźdźcy stawiający się w obozie książąt byli słabo uzbrojonymi konnymi lub pieszymi wojownikami. Przypominam, iż książętom brakowało przede wszystkim jazdy do walki w polu (szczególnie tej ciężkiej), a w wyniku reform (parę razy powtarzanych) otrzymali co najwyżej sporo lekkiej jazdy. Myślę, że jeśli weźmiesz to pod uwagę to będziesz wiedział co dalej robić. :)
Następna wersja? Robi się ciekawie :) Poza tym Polska ma najlepsze jednostki w grze, porównując np. gotyckich rycerzy do polskiej elity rycerskiej, czy cóś takiego to my mamy swoje jednostki dużo lepsze pod względem obrony (o3 czy 4 punkty), a wyglądają niemal identycznie, trochę to dziwne ;)
Aramegil, jeżeli chcesz, to pisz to pomogę Ci z tymi prowincjami :)