Cytat:
Nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że ktoś ma inne zdanie od Ciebie?
Gdy ma sensowną argumentację to nie dość, że przyjmuję do wiadomości ale nawet i przyznam rację (ale to jak już ma bardzo dobrą argumentację).
Cytat:
Myślisz, że atakując mnie, a nie moje poglądy coś zyskasz?
Nie atakuje Twojej osoby, wyrażam się krytycznie co do Twoich poglądów opierających się (z tego co czytam) na jednym źródle.
Cytat:
Politykiem był kiepskim, sam to potwierdzasz, pisząc, że wielu wpływowym ludziom się naraził
Tak właściwie to jego przekreślenie jego kariery politycznej spowodowane było narażanie się jednej jednakże wyjątkowo znaczącej osobie.
Cytat:
) a co do rozwoju kolonizacji i 7-krotnego wzrostu zaludnienia - to jego zasługa, że na przełomie XVI i XVII wieku nastąpił wyż demograficzny
Ten siedmiokrotny wyż demograficzny jakoś dziwnie zaznaczył się na jego terytoriach ;) No ale nie przejmuj się kiedyś nawet pewien poważny historyk (starej jednak daty) napisał, że Wiśniowiecki nie miał w sobie ani iskry tworzenia umiał tylko niszczyć.
Cytat:
Czasem zarzucasz mi rzeczy których nie napisałem (nie porównywałem postępków Jaremy i Bogusława Radziwiłła
Nie ale stwierdziłeś, że Jarema był taką samą kanalią jak x. Bogusław, który (krótko mówiąc) był zdrajcą. Chciałem się dowiedzieć co takiego Wiśniowiecki uczynił by go porównywać z tak zacnym jegomościem. Niestety dalej mi nie odpowiedziałeś :)
Cytat:
Traktujesz moje wypowiedzi, jakbym tylko w Wiśniowieckim widział zło, które Rzplitą trawiło.
Bo też mu zarzucasz mu wszelkie zło trawiące wtedy Rzeczpospolitą.
Cytat:
ja tylko uważam, że Jarema był najgorszy.
Ciekawi mnie tylko dlaczego w kraju pełnym zdrajców (Jan Sobieski, Dymitr Wiśniowiecki, Janusz Radziwiłł, Bogusław Radziwiłł, Hieronim Radziejowski, Jerzy Sebastian Lubomirski), pijaków (Mikołaj Potocki), tchórzy (Dominik Zasławski-Ostrogski), morderców własnych ziomków (znów Lubomirski tym razem za rzeź pod Mątwami) i innych kanalii akurat Wiśniowiecki jest według Ciebie tym najgorszym.
Cytat:
A pan Górka, to poważny historyk? I ma negatywne zdanie o Wiśniowieckim? No niemożliwe...
Co ja Ci będę pisał :) zapraszam do lektury.
Kod:
Jego publicystyka, krytyczna w stosunku do mitów narodowych, budziła kontrowersje (m.in. słynna praca poświęcona Trylogii Henryka Sienkiewicza, zresztą główne tezy tej pracy zostały już obalone).
Cytat:
A swoją drogą Twoja prośba o podanie nazw wiosek, które Wiśniowiecki spalił, to już absolutny hit! Ty potrafisz podać nazwy wiosek, które spalili Szwedzi podczas potopu?
Wiesz, że kilka bym wymienił - choćby pod samą Jasną Górą ;) Wszystkich osad wymieniłbym kilka jeszcze mógłbym dorzucić kilkanaście warowni Jurajskich ( prawie każda była przez nich zdobyta) przy których osadom też się obrywało ale mniejsza o to.. To masz dowody na to, że Jarema bezmyślnie tępił spokojną Ruską ludność czy też nie?
Cytat:
A ty też jakoś nie udowodniłeś, że o dobro ojczyzny dbał
Nie da się jednoznacznie określić przesłanki, którymi ktoś kierował się Prawię 400 lat temu. Starem się tylko Tobie zwrócić uwagę na to, że 100% prywaty nie można mu zarzucić.
Cytat:
z moich postów, w którym piszę, że niekatolik kariery nie mógł zrobić? Uważam, że katolikom za Wazów było łatwiej.
Tylko Ty zarzucasz Jeremiemu, że neofitą został dla korzyści politycznych. Jeśli Jarema był kiepskim politykiem to na to by nie wpadł - tak na marginesie :mrgreen: . Ciekawi mnie przy okazji zupełne zignorowanie przez Ciebie faktu, że x. Jeremi wychowywał się wśród katolików, w katolickiej kulturze co mogło wpłynąć na jego decyzję o konwersji. Nie twierdzę, że na 100% to przyczyniło się do jego decyzji ale trzeba się przynajmniej nad tym zastanowić (zwłaszcza jeśli chce się kogoś oskarżać).
Cytat:
Wszystkie wielkie, ruskie rody, także i Wiśniowieccy za Jaremy, przeszły na katolicyzm, pozbawiając tym samym prawosławnych potężnego protektora
Widzisz koniec a nie potrafisz spostrzec początku. Pozycja prawna wiary prawosławnej została ukształtowane nie przez magnatów tylko przez Unie Brzeską, która kościół uczyniła nielegalny do roku 1633...
Cytat:
No to fakt niezbity na to, że Jeremi to pozytywna postać... nigdzie nie napisałem, że tylko Jarema winny
Winą Jeremy w tym przypadku było to, że przestrzegał ustawy sejmowej (która szła w słusznym kierunku zniszczenia kozaczyzny)
Cytat:
On winny najbardziej - dlaczego? Wystarczy popatrzeć na rozmiar i usytuowanie jego włości.
Dziwne metody dowodzenie prezentujesz.
Cytat:
No patrz, jeśli Kozacy robili coś złego, to nasze złe postępki też rozgrzeszone?
Vim vi repellere licet jak twierdzili już starożytni Rzymianie co po polsku oznacza, ze siłę silą można odeprzeć.
Cytat:
Po zwycięstwach pod Żółtymi Wodami i Korsuniem Chmielnicki daleki był jeszcze od triumfu
W momencie gdy rozbito armię kwarcianą Rzeczypospolita była praktycznie bezbronna (poza oczywiście "dywizją" Jaremy). Chmielnicki był panem sytuacji jedyne co go powstrzymało przed działaniem to brak u jego boku tatarów dlatego tez prowadził negocjację. Przy okazji skarżył się ile mógł na strasznego Jaremę.
Cytat:
to już trąci brakiem wiedzy z Twojej strony. Rosja, drogi kolego, Kozaków w swoich granicach miała pod dostatkiem i jakoś przetrwała...
Kozacy w Rosji to bardziej skomplikowana sprawa. Co się tyczy Dońców (bo ci najbardziej przypominali Zaporożców) to oni też wszczynali powstania tylko w przeciwieństwie do RONu Ruskim udało się Kozaków zmusić do posłuszeństwa (poleciłbym świetną książkę o powstaniu Razina niestety z głowy wyleciał mi jej tytuł).
Zaporożcy jako ludzi luźni, niepodlegający prawu, wyprawiających się Turcję kiedy im się żywnie podobało, prowadzący własną politykę zagraniczną (która tylko czasami miała pro Polski kierunek) co jakiś czas się buntujący byli zdecydowanie elementem, który należało wytępić mając pod uwagę raison d'État Rzeczypospolitej. Niestety polityka RONu względem kozaków była mniej odpowiedzialna - w czasie wojny korzystano chętnie z usług Kozaków (bo własnej arami często nie stawało) by po jej zakończeniu znów zmniejszać rejestr i wypiszczków traktować jak chłopów.