Dzięki za odpowiedź :)
Wersja do druku
Dzięki za odpowiedź :)
A ja mam pytanie co do idealnego oprogramowania :D
Czy lepszy jest windows seven czy xp jeśli chodzi o najlepszy komfort grania w ETW?
Witam.
Chcialbym dowiedziec sie jak na tym sprzecie bedzie dzialac empire:
procesor: amd turion 2.2 GHz (dwurdzeniowy)
karta graficzna: ati radeon hd 4570 512 mb ddr2
4 GB ram
Jest to laptop
Wiem ze bylo wiele tematow odnosnie sprzetu i dowiedzialem sie z nich ze z moim kompem na wysokich ustawieniach powinno smigac ale wcale nie chodzi plynnie tylko lekko klatkuje. Moze ktos bedzie wiedzial jaki jest tego powod. Pozdrawiam
viewtopic.php?f=15&t=963
Po za tym co to za karta ati 512 bo nie znam? ;) :twisted:
o sorry zapomnialem dopisac ta karte
Odsylasz mnie do tamtego tematu a tam wcale nie jest napisane ze na takim sprzecie jak moj lub podobnym gra nie chodzi plynnie tylko ze dziala na wysokich a u mnie niestety tak nie jest i dlatego zalozylem ten temat.
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-kar ... 174.0.html
Zobacz sobie ranking kart graficznych. Twoja karta zajmuje 116miejsce i robi ledwie 3500pkt w 3dmark06.
Zapomnij więc o wysokich , ustaw na wysokie/średnie/niskie i ciesz się grą ;) POZDRAWIAM
Teraz juz wszystkto jasne. Podkrecac tej karty nie ma sensu raczej. Ok takze dzieki za pomoc
Jest taki temat...nawet przyklejony...
Cudów nie oczekuj , nie poradzę zbyt wiele ze względów wskazanych w powyższych postach :(
ale może jednak da się coś poprawić. :)
Moje propozycje:
1) częstotliwość odświeżania ogranicz do 60 hz a głębię kolorów jeśli masz taką mozliwość zmniejsz z 32 bitów na 24 bity - raczej nie poczujesz różnicy a karta graficzna owszem - może się okazać że wydoli z płynnym wyświetlaniem
2) prawy klik w pustym miejscu na pulpicie> właściwości > ustawienia >zaawansowane - tutaj oprócz zmiany częstotliwości odświeżania o ile masz odpowiednie opcje (różnie na różnych kompach, nazwy konkretnych kart/menu gdzie to znajdziesz też są różne więc nie podaję) możesz poeksperymentować z:
a)
ROZDZIELCZOŚĆ EKRANU w DPI ( to coś zupełnie innego niż wielkość w pikselach! - wielkość pikselową określasz znacznie wcześniej / płycej jako na przykład "1024x768") Rozdzielczość ekranu w DPI może przybierać wartości typu "96" "120"
b)
USTAWIENIA 3D : BALANS JAKOŚĆ <-> WYDAJNOŚĆ
3) uwolnij RAM i dysk twardy ze zbędnego balastu - co mam na myśli - pisałem tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...=4808&start=40
4) Pnanel sterowania> system> zdalny - tutaj pousuwaj parafki obok "Pomoc zdalna" i "pulpit zdalny" - ja wolę jak ich tam nie ma = zamiast zezwalać innym na przejęcie kontroli nad moim kompem (niby w celu pomocy - żeby mi było łatwiej) wolę mozolnie poszukać rozwiązania w książce lub na forum ale nie wystawiać się na potencjalne ataki hakerskie - Tobie też polecam zwłaszcza że napisałeś w którymś z postów że nic nie instalowałeś, nie zmieniałeś a Napoleon zaczął inaczej działać
5) skoro już tam jesteś: przejdź na kartę
"zaawansowane" > wydajność > ustawienia> zaawansowane>pamięć wirtualna> zmień
- tutaj po pierwsze sprawdź ile masz dostępnego wolnego miejsca na dysku - dla każdej partycji podano osobno
- po drugie przynajmniej dla 1 partycji wybierz rozmiar niestandardowy : minimalną wielkość ustaw według wzoru: 0,5 razy twoja RAM ("normalna") razy 5; wielkość maksymalną : twoja RAM razy 5 - możesz też wpisać inne wartości (np dwie takie same - to tez ma swoje zalety) ale żeby wirtualny RAM miał sens to nie przydzielaj znacząco mniejszych niż wskazałem
6) żeby się zabezpieczyć przed nieproszonymi zmianami działania komputera proponuję założenie "blokady automatycznego aktualizowania sterowników" - opisałem to tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...=+przywracanie - odszukaj mój post z Pt lip 02, 2010 6:06 pm i wykonaj WYŁĄCZNIE czynności z punktu 1) - no chyba że chcesz przywrócić stary sterownik to zrób resztę
7) zrób defragmentację CAŁEGO dysku twardego w tym ZWŁASZCZA plików systemowych (na ile się dadzą), plików gry (czyli również partycja gdzie masz grę), WSZELKIEGO "wolnego miejsca" oraz tzw "pliku wymiany = pliku stronicowania = wirtualnego RAM"