Jeśli to AI jest takie samo jak w Bellum to kwestia zmiany nieagresji z 30 do np 15 tur, do dla mnie pare minut, jakby ktoś chciał to mogę to zmienić żeby było mniej czasu na łatwy rozwój.
Wersja do druku
Jeśli to AI jest takie samo jak w Bellum to kwestia zmiany nieagresji z 30 do np 15 tur, do dla mnie pare minut, jakby ktoś chciał to mogę to zmienić żeby było mniej czasu na łatwy rozwój.
Panowie, pomocy.
Po kliknięciu play:
"System Windows nie może odnaleźć pliku kingdoms.exe . Upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie."
Zapewne źle zainstalowałeś moda, ja mam taką ścieżkę: D/Gry/Medieval/mods/DBM. Sprawdź gdzie zainstalował Ci się mod; musisz samemu stworzyć folder DBM w folderze mods i dopiero tam zainstalować De Bello Mundi. Mam nadzieje, że pomoże :)
@UP,
Instaluję jeszcze raz, prawdopodobnie rozwiązałeś mój problem.
Spostrzeżeń na temat DBM część druga.
Dograłem do 32 tury i co mnie zaskoczyło?
- Łatwość z jaką zdobywa się pieniądze, w pewnym momencie, pomimo utrzymania dwóch pełnych armii polowych i skromnych załóg w miastach, uzbierałem imponującą kwotę 120 tys.
- Prawie brak wojen, istna Bella epoque, ale nie jestem pewien czy to zasługa skryptu o którym tu wspominano. W 17 turze wyłamał się Rzym, który rozpoczął wojnę z Kartaginą, następnie, w 20 turze, Rzymianie, wzięli się za łby z Galami, więc pokojowe usposobienie państw w DBM to raczej nie zasługa skryptu.
- Dobre odwzorowanie Związku Achajskiego, w pierwszym odruchu skrzywiłem się że Achajowie mają Koryn, ale przypomniałem sobie, że od 243 p.n.e miasto znajdowało się w rękach Związku. Miło, że można zetrzeć się z Aratosem z Sykionu czy też Filipojmenem, czyli drzewko postaci tej frakcji też na plus.
- Werbunek i utrzymanie armii jest tanie, chyba zbyt tanie. W 32 turze mając 14 miast mogę sobie pozwolić na utrzymanie 7 pełnych flag, a pomimo tego nadal mam w skarbcu ok. 70 tys. Co ciekawe, ta pokaźna armia, daje mi dopiero 9 miejsce w rankingu najsilniejszych frakcji. Najsilniejszy Egipt ma prawie trzykrotnie liczniejsze siły! Obawiam się Spam Total War...
- Nudziłem się, więc rozpocząłem wojnę z Tracją. Nie jest łatwo pokonać przeciwnika w DBM. Męczyłem się przez 17 tur, wyciąłem Trakom 6-7 pełnych armii, odebrałem 5 miast. Wreszcie poprosili o pokój. Sami! Miło, że AL czasami pomyśli i gdy przegrywa występuje o pokój.
- Bitwy jak dla mnie są trochę za krótkie, straty ponoszone w walce według mnie są przesadzone. Nawet w wygranych bitwach tracę ok. 30% ludzi.
- Ktoś tu marudził, że szarża jazdy jest zbyt słaba. To ja chyba w innego moda gram, bo u mnie szarża gwardii generalskiej liczącej 33 ludzi w oka mgnieniu rozniosła tracki oddział mieczników liczący ponad 100 ludzi. To nawet w Bellum Crucis tak potężnej szarży nie ma. Ogólnie jazda jest zbyt potężna, to nie średniowiecze, żeby jednym atakiem konnicy roznosić wroga. A tu nawet jazda tracka kosi wszystko co nie ma włóczni.
Kamapania - hard, bitwy - medium.
Jest pierwszy patch, taka "nieoficjalna" poprawka dla tych co chcą innego rozłożenia pewnych rzeczy, nie próbowałem, ale jak ktoś z tym zagra ciekawy jestem opinii
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ello-Mundi
Zapisy z gry nie są kompatybilne i ważne jak zawsze zrobić kopię zmienionego pliku! ;)
-----------------------
Odnośnie pewnych uwag, ważne jest:
Jaką Kampanią gramy, po raz kolejny o tym wspominam i wskazane jest zerknięcie do instrukcji- poradnika, co podałem wcześniej ....I w tym modzie poziomy trudności gry plus stopień oskryptowania Kampanii robi różnicę.
Co do statystyk jednostek, to jak zawsze jest kwestia dyskusyjna, ale to nie forum historyczne :D
----
edit:
następny mini dodatek, kwestia pewnych statystyk, w tym wypadku jakoby można grać na starych zapisach z gry
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... eliminated
edit:
Następny nieoficjalny, taka korekta dla pedantów ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ello-Mundi
Po instalacji moda zacząłem grę Rzymem, w kampanii full. Po rozegraniu kilku tur miałem wizytę na pulpicie, po próbie zamordowania galijskiego dyplomaty. Spróbuję dzisiaj wieczorem przeinstalować moda. Macie jakieś problemy z DBM, czy Wam wszystko gra? :)
Mi wszystko śmiga,nawet oblężenia w Custom
Dlaczego nie mam automatycznego zapisu?
Gram Macedonią, nie było żadnych wywalań na razie tylko 42 tury :(Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Kampania full, poziom trudności h/m...
Domyślnie w modach twórcy go wyłączają, bo może, ale nie musi powodować crasche itp...Cytat:
soszka1939
Dlaczego nie mam automatycznego zapisu?
ale można samemu to zmienić, co ja sobie zmieniłem
u mnie to jest tak
f:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\DBM\
otwierasz notatnikiem w trybie edycji, to:
DBM.cfg
tam masz podkreślone, co trzeba zmienić, z 0 na 1, wcześniej zrób kopię pliku...
[spoiler:1m4i211z][features]
mod = mods\DBM
editor = 0
[io]
file_first = true
[video]
show_banners = true
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000