Re: Ogniem i Mieczem II: Nihil Novi
No, ale ja sie na tym KOMPLETNIE nie znam. Potrafie jedynie wygłaszać, bezpłatnie, poglądy na temat jak by było najlepeij to i tamto zrobić :D:D:D
Jakby ktoś mnie poduczył to chetnie. Dwie sprawy:
Czy czekacie Panowie do wersji 0.93 (tabory)?
Czy może korzystacie z modu 1648 (altyleria!)?
No i tak na marginesie, Husaria oddział dowódczy atakuje ławą w SP :) otaczając zresztą pikinierów. Mozecie sprawdzić, nie zmieniają szyku przy 1 natarciu.
Pozatym co sadzicie o mozliwościach rozszerzenia moda do wojowania "po holendersku" :)?
A paniki nie można odwzorować tym szałem w który wpadały słonie w medku?Czy po prostu nie da się tego przenieść na kawalerie.
Nie da się i działałoby to tak, że kawaleria bez powodu zaczynałaby atakować własne jednostki. O ile tratowanie bym zrozumiał to już husarię, która po jednej salwie od wroga zawraca i zaczyna atakować szablami swoich muszkieterów nie jestem w stanie przełknąć ; P
Cytat:
Zamieszczone przez CzłowiekRzodkiewka
No, ale ja sie na tym KOMPLETNIE nie znam. Potrafie jedynie wygłaszać, bezpłatnie, poglądy na temat jak by było najlepeij to i tamto zrobić :D:D:D
Jakby ktoś mnie poduczył to chetnie. Dwie sprawy:
Czy czekacie Panowie do wersji 0.93 (tabory)?
Czy może korzystacie z modu 1648 (altyleria!)?
No i tak na marginesie, Husaria oddział dowódczy atakuje ławą w SP :) otaczając zresztą pikinierów. Mozecie sprawdzić, nie zmieniają szyku przy 1 natarciu.
Pozatym co sadzicie o mozliwościach rozszerzenia moda do wojowania "po holendersku" :)?
Robimy na bieżąco, na nic nie czekamy, bo pewnie w trakcie prac i tak wyjdzie ten patch. Nie spodziewajcie się tego submoda wcześniej niż za nawet 2-3 miesiące. Z modem 1648 nikt rozmów nie prowadził. Co masz na myśli wojowanie po holendersku? Rozszerzenie mapy, czy fortyfikacje polowe? Ani to, ani to nie będzie zmienione. Pierwsze z powodu braku takiej potrzeby, drugie z braku umiejętności.
A wiadomo kiedy wyjdzie 9.3?I czy to już będzie pełna wersja?
Proponuję dodać trochę więcej piechoty, bo brakuje mi w OiM2 takiej szlachty, czy kozaków walczących głównie szablami. Jednostki te mogłyby wystrzeliwać z pistoletów po jednym pocisku przed szarżą (takie jednostki walczyłyby lepiej od pikienierów, ale obrywały mocniej od kawalerii, podatni na pociski). Chłopi uzbrojeni w samopały i widły też by się przydali - niech się buntują przeciw szlachcie. Słabo wyszkolone, nadrabiające liczebnością mięso armatnie też jest potrzebne (dodaje realizmu).
Korzystając z okazji chciałem zapytać kogoś mającego pojecie, czy da się przypisać tekstury do jednostek w zależności od regionu rekrutacji?
Chodzi mi o to czy edytując battle_models.modeldb można przypisać tekstury nie do frakcji, a do regionu? Przykład:
27 russian_captain_early_royal 1 1
94 unit_models/_Generals_and_Captains/northern_captain_early/russia_captain_royal_early_lod0.mesh 10000
21
7 england <-zamiast wstawić: 13 Upper_Silesia
104 unit_models/_Generals_and_Captains/northern_captain_early/textures/late_northern_captain_england.texture
103 unit_models/_Generals_and_Captains/northern_captain_early/textures/late_northern_captain_normal.texture 0
Taki zabieg pozwalałby zróżnicować przykładowo herby na koszulach szlachty zależnie od miejsca rekrutacji bez konieczności tworzenia osobnej jednostki. Trochę mi takiej regionalności w tej grze brakuje. Pewnie, że można edytować flagi i dodać nowych/innych flagowych do osobnych jednostek o tym samym modelu (.mesh) i zmienionych na bardziej regionalne teksturach, ale może da się łatwiej/inaczej ? Może da się tak zrobić, by flagowy był przypisywany jednostce zależnie od miejsca rekrutacji?
W ostateczności ciekawym rozwiązaniem byłoby dodanie flagowych do rekrutacji. Pozwoliłoby to zaakcentować udział np. wojsk jakiegoś księcia danego regionu w bitwie. Takie flagi mogłyby być dwuczęściowe: flaga/herb kraju i flaga/herb regionu.
Czy coś takiego jest możliwe?
Dodanie chorążych do gry jest możliwe (są chociażby w 1648 razem z doboszami). Natomiast sprawienie by ta sama jednostka w zależności od regionu miała inne tekstury już niestety nie. Trzeba by utworzyć różne jednostki regionalne i wtedy może być jak mówisz.
Chodzi mi o fortyfikacje polowe.
Jeżeli można: jest opcja wkopywania dzid przed szeregi, zastanawiam sie, czy mozna je jakoś zmodyfikowac.
Poza tym panowie, moze jakis link do know how o modyfikacji, może wtedy poza bredzeniem na coś sie przydam.
Cytat:
Zamieszczone przez Ursus Regnavit
Proponuję dodać trochę więcej piechoty, bo brakuje mi w OiM2 takiej szlachty, czy kozaków walczących głównie szablami. Jednostki te mogłyby wystrzeliwać z pistoletów po jednym pocisku przed szarżą (takie jednostki walczyłyby lepiej od pikienierów, ale obrywały mocniej od kawalerii, podatni na pociski). Chłopi uzbrojeni w samopały i widły też by się przydali - niech się buntują przeciw szlachcie. Słabo wyszkolone, nadrabiające liczebnością mięso armatnie też jest potrzebne (dodaje realizmu).
Przykro mi, ale jedyną próbą i udaną, stworzenia piechoty szlacheckiej była ta z czasów Batorego. Niestety szlachta niechętnie wstępowała do niej i uważał pieszą walkę za coś poniżej jej godności. Stąd zamiłowanie do koni czy uprzywilejowana pozycja jazdy.
Oczywiście gdyby zmienić datę startową i sprowadzić odgórne ograniczenie ilości takich rot, można byłoby pokusić się o nich. Uzbrojeni w długą broń palną z lepszymi statystykami przy walce i obronie wręcz.
Cytat:
Zamieszczone przez Chmura
Dodanie chorążych do gry jest możliwe (są chociażby w 1648 razem z doboszami).
Nie ukrywam, że jest to ciekawa propozycja.
Brakuje mi w modzie porządnych animacji wybuchów armatnich. Szczerze powiedziawszy, to umykają mojej uwadze albo są niemal niewidoczne, bo widać tylko upadających/latających przeciwników. ;/
Cytat:
Poza tym panowie, moze jakis link do know how o modyfikacji, może wtedy poza bredzeniem na coś sie przydam.
Może przeszukasz forum? ;>
Cytat:
Zamieszczone przez CzłowiekRzodkiewka
Chodzi mi o fortyfikacje polowe.
Jeżeli można: jest opcja wkopywania dzid przed szeregi, zastanawiam sie, czy mozna je jakoś zmodyfikowac.
Póki co nic takiego nie widziałem i tym bardziej nie mam pojęcia jak to zmienić.
W porządku :) No nie no, troche tego widze jest. Zasadniczo z powodzeniem grzebałem tylko w dscr_export_unit, w czym innym jakos się nie zdarzyło. Tak przy okazji, moja Husaria (wiem, troche przesadziłem :P) ma takie atrybuty:
type winged_hussars
dictionary winged_hussars ; Polish_Knights2
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Polish_Knights, 32, 0, 1
mount heavy horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, can_formed_charge, power_charge, knight, frighten_foot, frighten_mounted, power_charge
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square
stat_health 3, 0
stat_pri 57, 52, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap, launching, long_pike
stat_sec 43, 46, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 52, 52, 0, metal
;stat_armour_ex 8, 9, 0, 0, 5, 4, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 0, -2, -4, 0
stat_mental 52, impetuous, highly_trained, lock_morale
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1000, 400, 130, 100, 1000, 4, 210
armour_ug_levels 0
armour_ug_models gusar_n
ownership poland, slave
era 1 poland
era 2 poland
;unit_info 13, 0, 17
Zasadniczo chiciałem mieć do 5% start przy ataku na 160 osobowy oddział Tercios, ale sie zagalopowałem troszeczke i mam oddziały niesmiertelnych :D