Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Cytat:
Zamieszczone przez Drago-cs
Swego czasu pisałem prace semestralna na temat m.in. Hagany z lat 1944 - 49
Tak więc z tego powodu zacznę od gratulacji dla Ciebie za to że udało Ci się zdać, przejść etc. kolejny etap twojej marnej jak sądzę edukacji..
Cytat:
Zbrodnie hagany juz od roku 1944 (!) można przyrównac po prostu do ludobójstwa.
Jeśli to są Twoje badania to mam prośbę.. proszę kolego nie publikuj ich.. wystarczy, że napisałeś marną pracę semestralną..
Cytat:
To nie były ataki terrorystyczne tylko eksterminacja całych osiedli przez bojowki zydowskie
Tak więc gwoli ścisłości przyjacielu oraz dla Twojej wiedzy, żebyś więcej głupot nie wypisywał.. Do połowy 1945 r. (nie pamiętam dokładnie ale bodajże we wrześniu Hagana zerwała współpracę z Brytyjczykami) trwała bardzo zacieśniona współpraca Hagany z władzami brytyjskimi w Brytyjskim Mandacie Palestyny. Po zerwaniu stosunków Hagana traci dostawy broni, amunicji, systemy szkolenia oraz struktury wywiadowcze (opierała się na Brytyjskich) co wydatnie wpływa na jej wartość oraz możliwości.. Koncentruje swoje wysiłki na poszerzaniu nielegalnej imigracji ocalałych Żydów z Holocaustu w Europie. Wynikiem tego są ataki na brytyjskie obozy dla nielegalnych uchodźców (z których uwalniano ludzi, nie ich mordowano!), ataki na brytyjskie porty, linie kolejowe, posterunki policji, lotniska. Hagana zniszczyła także kilka mostów łączących Palestynę z innymi krajami (ale ludobójstwo!). Cały szkopuł w tym, że cieniem na tych akcjach kładzie się współpraca przy nich Hagany z Irgunem i Lehi. Obie były kontrowersyjnymi organizacjami, w dużej mierze działającymi nielegalnie, nierzadko działając nawet przeciw samym Żydom.. Tak więc wracam do swojego poprzedniego postu i powtarzam: nie można porównywać tych dwóch organizacji ba dodam nawet, że nie można porównywać pozostałych dwóch żydowskich bojówek z Hamasem lub Hezbollahem etc., które są organizacjami terrorystycznymi. Dodam jeszcze tylko na marginesie, że członkowie Hagany mieli także swój udział w złapaniu i przetransportowaniu Eichamanna do Izraela.. cała organizacja stworzyła zręby Izraelskiego lotnictwa i podłożyła niemałe zasługi pod powstanie Izraelskiej armii.
A a propos tego zdania:
Cytat:
Natomiast nie rozumiem czemu przywołujesz hezbollah? Jakie akcje terrorystyczne maja oni na sumieniu? Wypedzenie armi izraelskiej z strefy na pld od rzeki Litani w 2000?
Gdybyś się chociaż trochę postarał przy pisaniu rzekomej pracy semestralnej to wiedziałbyś, że Hezbollah a właściwie Hizb-allach, w swoim manifeście zawarł punkt o zwalczaniu wszelkich wpływów świata zachodniego, wszelkimi dostępnymi metodami. Jeśli pytasz jakie akcje mają oni na sumieniu to wspomnę.. doszczętne zniszczenie Libanu swoją "działalnością", kraju, który wcześniej był nazywany Szwajcarią Bliskiego Wschodu.. poza tym mają na sumieniu np. zamach na ambasadę USA w Bejrucie ale także kilka zamachów na koszary wojskowe czy to Francuzów czy najbardziej znany na Koszary Amerykańskiej Piechoty Morskiej. Do tego dochodzą porwania obywateli krajów zachodnich (takich jak Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone) i to na szeroką skalę, trwające od połowy lat 80-tych XX wieku.
Cytat:
Wiesz, że z wielkim trudem USA utrzymują Hezbollah na liście organizacji terrorystycznych?Z trudem, bo nie maja na poparcie tej tezy żadnych przykładów
Myślę, że przykłady właśnie Ci przytoczyłem.. a dla amerykanów 240 żołnierzy marines jest wystarczającym dowodem na utrzymanie ich na liście organizacji terrorystycznych. W jednej części się jednak nie mylisz.. Unia Europejska nie uznała Hezbollahu za takową organizację.. Zapamiętaj też jedno to, że ktoś (organizacja lub poszczególny obywatel) pewnego dnia postanowił zerwać ze swoimi korzeniami jak np. Hezbollah i zajął się polityką nie oznacza, że zmazał swoje winy..
A jeśli piszesz, że z trudem utrzymują amerykanie Hezbollah na liście najgroźniejszych organizacji terrorystycznych to powiem Ci że obecnie znajduje się on na 14. miejscu, a cała lista obejmuje 42 organizacje.. więc biorąc to na chłopski rozum od najgroźniejszej do najmniej znaczącej.. Hezbollah jest wysoko..
Cytat:
...we wcześniejszym poście piszesz cos innego, a w tym powyżej jeszcze cos innego. Porownaj swoje wypowiedzi i określ kontekst jednej i drugiej.
Każdy post z założenia ma mówić o czym innym, poza tym w regulaminie uprasza się o nie powtarzanie postów jednego pod drugim, od tego jest edycja zostało napisane..
Cytat:
A sam fakt wypowiedzenia wojny nie był aktem poparcia?
Proszę Cie.. nie będę Ci już tłumaczył co zakładały wzajemne układy sojusznicze bo nie ma to najmniejszego sensu.. odsyłam do tematu na wikiepedii bo już i tak za bardzo się rozpisałem..
Wskazane jest powstrzymanie się od pojazdów personalnych. - KW
Cytat:
Zamieszczone przez PanItal
Jednak co do reszty - niestety mamy tu efekt propagandy "biednego, miłującego pokój Izraela". Nawet w czasie wizyty wiceprezydenta Bidena w Izraelu ogłoszono budowę 1000 czy 1500 nowych domów na obszarze należącym do Autonomii Palestyńskiej. Premier Netanjahu nie zgadza się na ustępstwa w tej kwestii
Netanjahu wyraził jedynie swoje szerokie poparcie w tej kwestii.. to wcale nie znaczy, że za cenę pokoju nie ustąpi z tego punktu..
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Innymi słowy - oni zobowiązania wypełniać chcieli tak długo, jak długo do wojny nie wplątali się komuniści.
Zastanawiam się bo historii nie studiuję.. raczej jest to zamiłowanie ale czy można o Francuzach powiedzieć, że chcieli (chcę podkreślić tutaj słowo chcieli) wypełniać powinności sojusznicze? Nie odpowiem na to pytanie. Mam swoje zdanie ale nie jest ono teraz istotne.. Jedyną powinność jaką spełnili to wypowiedzieli wojnę i to ze swoistego przymusu(chociaż określenie nie jest idealne) bo zdecydowana na wypowiedzenie wojny była Wielka Brytania.. A Sowiety wkroczyły dopiero 17 września.. i jest to kupa czasu na rozpoczęcie działań na froncie zachodnim, który de facto nigdy nie powstał, co zapewne miałoby nie mały wpływ na decyzję Stalina odnośnie postanowień paktu Ribbentrop - Mołotow..
Ale koniec więcej się nie wypowiadam nie na temat.. znajdę odpowiedni dział.. :)
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Bo na zus to nas stać tak?
ZUS sie nie pyta czy nas stać, ZUS pobiera 18,71% z naszej pensji brutto ;)
Cytat:
Możliwe, że powstaną takie problemy - ale ludzie są dorośli, nie są dziećmi i powinni myśleć.
Będą myśleć i będą dokonywać wyboru. Obawiam się, że oszczędzanie na emeryturę znajdzie się w zbyt wielu przypadkach na końcu listy. I nie tylko dlatego, że ci ludzię nie będą myśleć, ale z powodu braków w domowym budżecie. Oczywiście to będzie ich wybór, ale stwierdzenie "było oszczędzać" nie rozwiąże ewentualnego problemu społecznego w przyszłości. Na tę okazję przypomina mi się stwierdzenie Cimoszewicza w czasie powodzi stulecia, który - jak pamiętamy - powiedział "trzeba się ubezpieczać". Nie spotkało się to ze zrozumieniem.
Cytat:
Zamieszczone przez Las Cinco Muertes
Obie były kontrowersyjnymi organizacjami, w dużej mierze działającymi nielegalnie,
Kontrowersyjne. Interesujący eufemizm. Powiedzmy wprost - to były organizacje terrorystyczne.
Cytat:
Zamieszczone przez Las Cinco Muertes
Zastanawiam się bo historii nie studiuję.. raczej jest to zamiłowanie ale czy można o Francuzach powiedzieć, że chcieli (chcę podkreślić tutaj słowo chcieli) wypełniać powinności sojusznicze? Nie odpowiem na to pytanie. Mam swoje zdanie ale nie jest ono teraz istotne.. Jedyną powinność jaką spełnili to wypowiedzieli wojnę i to ze swoistego przymusu(chociaż określenie nie jest idealne) bo zdecydowana na wypowiedzenie wojny była Wielka Brytania.. A Sowiety wkroczyły dopiero 17 września.. i jest to kupa czasu na rozpoczęcie działań na froncie zachodnim, który de facto nigdy nie powstał, co zapewne miałoby nie mały wpływ na decyzję Stalina odnośnie postanowień paktu Ribbentrop - Mołotow..
Co do Francji, to zdaje się, że wynegocjonowanymi przez polityków zobowiązaniami sojuszniczymi nie była zachwycona francuska kadra oficerska (oczywiście ta wtajeminiczona). W moim przekonaniu Francja nie była zdolna do przeprowadzenia ofensywy w 15 dni po rozpoczęciu mobilizacji. Postawa Polski była nie istotna, choć zdjęła ciężar odpowiedzialności z Francji za zbyt optymistyczne zapewnienia.
Cytat:
Będą myśleć i będą dokonywać wyboru. Obawiam się, że oszczędzanie na emeryturę znajdzie się w zbyt wielu przypadkach na końcu listy. I nie tylko dlatego, że ci ludzię nie będą myśleć, ale z powodu braków w domowym budżecie. Oczywiście to będzie ich wybór, ale stwierdzenie "było oszczędzać" nie rozwiąże ewentualnego problemu społecznego w przyszłości. Na tę okazję przypomina mi się stwierdzenie Cimoszewicza w czasie powodzi stulecia, który - jak pamiętamy - powiedział "trzeba się ubezpieczać". Nie spotkało się to ze zrozumieniem.
Ostatnio użyto na forum poniższego stwierdzenia aby pokazać nam, że złodziejstwo jest w jakiejś mierze uzasadnione w imię "wyższych celów: "Czy jest to sprawiedliwe, pewnie nie, ale kto mówił że świat jest sprawiedliwy...". Parafrazując klasyka: "Jak taki zaczyna od uzasadniania złodziejstwa to gdzie skończy?" ;)
Dlatego też - może to nie byłoby "humanitarne", czy społecznie poprawne, ale w końcu sprawiedliwe. Jak w przypowieści o pannach roztropnych i nieroztropnych, jak w przypowieści o talentach. I może w końcu mielibyśmy motywację do rozwoju demograficznego, a nie wymierania...
Cytat:
Co do Francji, to zdaje się, że wynegocjonowanymi przez polityków zobowiązaniami sojuszniczymi nie była zachwycona francuska kadra oficerska (oczywiście ta wtajeminiczona). W moim przekonaniu Francja nie była zdolna do przeprowadzenia ofensywy w 15 dni po rozpoczęciu mobilizacji. Postawa Polski była nie istotna, choć zdjęła ciężar odpowiedzialności z Francji za zbyt optymistyczne zapewnienia.
Odsyłam do działu historia, albo na forum dws.
Cytat:
Tak więc z tego powodu zacznę od gratulacji dla Ciebie za to że udało Ci się zdać, przejść etc. kolejny etap twojej marnej jak sądzę edukacji..
Ok, bazujesz widze na wiedzy z wikipedii :) Wiec nie wiem dlaczego okreslasz moją edukację jako marną?... Wydaje mi sie, że postawiona ona jest nieco wyżej od wspomnianej "encyklopedii". Twoja natomiast nie wiem skad pochodzi, ale widac bardziej chyba z Holywood, bo o badaniu źródel historycznych i analizie faktów to kolego pojęcia nie masz jak widze. :lol:
Poniżej kilka przykladow działalności humanitarnej Hagany:
listopad 1947 roku - likwidacja milicji arabskich w rejonach ...osiedli żydowskich na terenach przyznanych państwu arabskiemu
grudzień 1947 roku - masakra wiosek Balad i Sheich -al Shum.
luty 1948 roku - masakra wsi Sasa (granatami rozerwano ponad 70 osób, głownie kobiet i dzieci)
kwiecień 1948 roku - masakra wsi Kassal
kwiecień 1948 roku - wypędzenia ludności arabskiej: z Chirbet-Azun, Ad Dumejra, Arab an-Nufejat i inne. W sumie około 11000 osób z ktorych to wypedzonych ponad polowa zmarła z wycienczenia.
Cytat:
Gdybyś się chociaż trochę postarał przy pisaniu rzekomej pracy semestralnej to wiedziałbyś, że Hezbollah a właściwie Hizb-allach, w swoim manifeście zawarł punkt o zwalczaniu wszelkich wpływów świata zachodniego, wszelkimi dostępnymi metodami. Jeśli pytasz jakie akcje mają oni na sumieniu to wspomnę.. doszczętne zniszczenie Libanu swoją "działalnością", kraju, który wcześniej był nazywany Szwajcarią Bliskiego Wschodu.. poza tym mają na sumieniu np. zamach na ambasadę USA w Bejrucie ale także kilka zamachów na koszary wojskowe czy to Francuzów czy najbardziej znany na Koszary Amerykańskiej Piechoty Morskiej
czyli atak na instalacje wojskowe jest terroryzmem? Gratuluje znajomości pojęcia... Bylem w Libanie i akurat na terenach nalezacych do Hezollahu. Wiec wiem z pierszej reki jak to oni zniszczyli kraj ...budując szkoły i drogi na tym zrujnowanym kawalku świata. Będąc obywatelem RP nie odczułem żadnej wrogości od terrorystów z hezbollahu do mnie, jako przedstawiciela świata zachodu 8-) Zresztą na koniec..., Alfo i Omego, używając argumentów typu "marnie wyksztacony", pozwolisz ze nie podejme już z toba wiekszej polemiki bo po prostu nie warto :? ..a szkoda, bo cos tam wiesz na ten temat, chociaz masz wyraźne luki w wiedzy
W jednej chwili zarzucasz mi wiedzę z wikipedii w kolejnej piszesz, że nie wiesz jednak skąd ona pochodzi ale najprawdopodobniej z Hoollywood'u.. Mówisz o analizie faktów etc. a jeśli chodzi działania jednej organizacji to jej wyczyny przypisujesz innej.. Na koniec zauważ tylko, że nie stawiam żadnych pytań, nowych hipotez, twierdzeń na temat naszej rozmowy po prostu skomentowałem Twój ostatni post.. i nie brnijmy dalej w tym temacie a uszczęśliwimy moderatorów..
Jeśli w którymś momencie Cie obraziłem to był to mój zamiar, zrobiłem to z premedytacją ale przepraszam.. ;)
PS. jeśli interesuje Cie ten temat to polecam.. jest świetna książka Krew w Syjonie, jak żydowskie oddziały partyzanckie wypędziły Brytyjczyków z Palestyny. Niestety nie spotkałem się z polskim wydaniem.. Jej autorem jest Saul Zadka a angielski tytuł brzmi: Blood in Zion, How the Jewish Guerrillas drove the British out of Palestine. Książka łatwo można kupić przez polskie antykwariaty internetowe..
Nie bardzo wiedziałem gdzie to dać, w każdym razie chrześcijaństwo też ma "swoich" fanatyków...
http://wprost.pl/ar/190828/Kongo-W-m...nelo-321-osob/
Wiem, że offtop, ale w końcu mam prawo do obrony...
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Ostatnio użyto na forum poniższego stwierdzenia aby pokazać nam, że złodziejstwo jest w jakiejś mierze uzasadnione w imię "wyższych celów: "Czy jest to sprawiedliwe, pewnie nie, ale kto mówił że świat jest sprawiedliwy...". Parafrazując klasyka: "Jak taki zaczyna od uzasadniania złodziejstwa to gdzie skończy?" ;)
Nie spodziewałem się takich zarzutów z Twojej strony ;) . Abstrahując już od faktu, że progresywne skale podatkowe są powszechnie stosowane, więc żadnej "rewolucji" nie usprawiedliwiłem, to chce podkreślić, że pojęcie sprawiedliwości, podobnie jak i moralności jest względne i postrzegane przez pryzmat poglądów danej osoby. Ja osobiście ciesze się, że mamy różne poglądy. Po drugie zarzucasz mi wypaczone pojecie sprawiedliwości, co więcej zadajesz sugestywne pytanie na czym skończe. Wybacz KWidziu, ale ja "zaczynam" dość skromnie, za to Ty "z grubej rury" wyrażając oczekiwanie i zapewne poparcie dla jakiejś dyktatury a la Pinochet w imię "wyższych celów" ekonomicznych ;) . Wolałbym jednak nie sprowadzać dyskusji do obłożenia się wzajemną "ekskomuniką".
Co do islamu. W sumie jest to religia,która nie nakazuje wojny,lecz tylko obronę wiary. Jak wiadomo Obronę wiary można bardzo szeroko interpretować. Pamiętajmy, że chrześcijaństwo zakłada miłość do bliźniego i pokój , lecz każdy z nas może to interpretować inaczej. Moim zdaniem sama religia w sobie nie jest zła. Wszystko zależy od ludzi.
Ja po wizytach we Francji i w Niemczech, wiem jedno - nie chcę brudasów. O ile Niemcy sobie jakoś radzą i są dzielnice, gdzie brudasy nie mają wstępu. Zawsze mieli porządek i jak widać zbyt dużo tolerancji, demokracji itp. szkodzi.
Niedługo Francuzi wyginą śmiercią naturalną. Araby tylko mówią 'my chcemy, panstwo ma nam dac, nam sie nalezy' . To jest straszne, że rodowite francuskie dziecko nie może brudasowi oddać, bo ten to zaraz wykorzystuje. Dostają te swoje zasiłki lenie i jeszcze narzekają.
Muzułmanie w Europie mają takie same prawa jak Europejczycy - prawo do wyznawania swojej religii, nauki swojego języka, manifestowania swojej przynaleznosci etnicznej itp
A jakie prawa ma Europejczyk w krajach muzułmańskich, np. Arabii Saudyjskiej, Iranie itp?... Za wyznawanie wiary innej niż Islam - kara śmierci.
Więc lepiej żeby to wyglądało tak jak wygląda.
Cytat:
W Narodowym Spisie Powszechnym z 2002 r. ponad 96% ankietowanych zadeklarowało narodowość polską, 1,23% (471,5 tys. osób) zadeklarowało przynależność do innej narodowości, natomiast 2,03% ludności (774,9 tys. osób) nie określiło swej przynależności narodowościowej. Najbardziej liczne mniejszości narodowe i etniczne stanowią Ślązacy[29] (173,2 tys.) Niemcy (152,9 tys.), Białorusini (48,7 tys), Ukraińcy (31,0 tys), Romowie (12,9 tys), Rosjanie (6,1 tys.), Łemkowie (5,9 tys.) i Litwini (5,8 tys.).
Przybysze ze Wschodu Europy ? ok. Przybysze z Zachodu, no powiedzmy. Przybysze od Allaha ? nie.
Wiem, że nie fajnie jest być w swoim państwie mniejszością.
Nie generalizuj tak bardzo. Masz wypaczony punk widzenia.
po pierwsze: czego 'brudasy' mogą szukać w Polsce? w tym syfie? gdzie wbrew płaczom lyberałów zasiłki należą do najniższych w europie?
po drugie: muzułmanie od lat przyjeżdżają, osiedlają się w Polsce. głownie lekarze, dentysci i inni co konczą tu studia. takich 'brudasów' chcę więcej i wśród Polaków!