Tak.
Wersja do druku
Tak.
Witam!
Gram już od jakiegoś czasu, mam prawie 40 osad, lecz kilku rzeczy dalej nie ogarniam.
1. Wiem o możliwości zablokowania formacji grupie, lecz po próbie obrócenia jej, jednostki idą najkrótszą drogą na swoją pozycję. Zauważyłem, że AI potrafi obrócić całą formację jednostek, bez rozbijania ich szyku. Da się to jakoś zrobić?
2. BRUD. Wszędzie, na całym kontynencie i w praktycznie każdej prowincji wszędzie wybuchają bunty z powodu brudu. Jest na to jakieś inne rozwiązanie poza łaźniami itd? Ciągła walka z rebeliantami z powodu brudu jest już trochę irytująca. Nie są dla mnie jakimś wyzwaniem, ale z tego co zauważyłem, to frakcje AI mają ten sam problem (bunty z powodu niezadowolenia wynikającego z brudu) i one już sobie tak dobrze nie radzą. Mam w grze rok ~150 p.n.e. i pojawia się coraz więcej miast odbitych przez rebeliantów. Mam wrażenie, że ten aspekt gry nie jest zbyt dobrze zbalansowany, bo po prostu przy wysokim poziomie rozwoju prowincji nie da się uniknąć tego brudu. A łaźnia dająca +3 do higieny, to nie za dużo w porównaniu, które mają "bonusy" w postaci -12 do ładu za brud. Mam wrażenie, że albo o czymś nie wiem, albo ten system jest nieprzemyślany.
W przypadku wielu prowincji. Trzeba zainwestowac troche w odpowiednie technologie i postawic kilka budynkow kulturalnych zeby te minusy zniweczyc. Do tego jednostki specjalne jak szpieg czy czempion moga Ci w tym pomoc z odpwiednimi cechami, podobnie jak wodzowie. Chiociaz to prawda, ze to troche irytujace kiedy odbywa sie to kosztem drzewka militarnego i lepszych jednostek.
Kolega ma racje z tym ze system zwiazany z "brudem" w prowincjach jest delikatnie mowiac glupi. Ja w kampanii sobie z tym jakos radze unikajac przez to niestety wysoko poziomowych warsztatow, koszar itp. ale komputer rzeczywiscie ma przez to ogromne problemy prawie kazde miasto pod wodza AI ma zadowolenie na minusie i prognozy wcale nie sa lepsze. Juz kilkanascie. prowincji jest pod kontrola buntownikow z tego co zauwazylem. Masakra poprostu
Zastanawiam się nad kupnem gry, ale mam pytanie co do multiplayera, a mianowicie jak wygląda sprawa z kampania? Czy tury 2 osoby wykonują w tym samym czasie, na wzór Civilization? Czy raz jeden raz drugi?
Drugie: Czy w kampanii z innym graczem człowiek może toczyć bitwy przeciwko komputerom?
Podbiłem 2 miasta z 4 składających się na prowincję w których jakieś 10 tur temu wybudowałem wszystkie Rzymskie budynki i póki co wskaźnik kultury wynosi 0 dla mojej i 100% dla celtyckiej i w związku z tym mam takie pytanie. Aby ten wskaźnik się ruszył muszę mieć całą prowincję?
czy poprzez dyplomacje moge wskazac sojusznikowi zeby zaatakował konkretne mniasto
Dokładnie tak, po to służy ta opcja wskazania celu ataku w dyplomacji.
Jak ustawić w opcjach kampanii online by drugi gracz mógł grac jako si?
Head to head (nie co-op), Paly battle (nie auto) i nie zaznaczać okienka przy autoresolve all battles.