Re: Historyczne Bitwy - Wydawnictwo Bellona
Afryka Wschodnia 1914-1918, Moskwa 1612, książki Biernackiego, Gettysburg - w ogóle to wszystkie HB Swobody...
Odradzam też Zbaraż 1649 i inne tego autora... ja nie mam nic do "nie historyków" piszących o historii (Romańskiego lubię, tak samo jak Biernackiego itd.), ale trzeba pisać wedle "warsztatu"...
Sadowa najgorsza w zasadzie nie była, mimo wszystko przeczytałem :D
Trudno powiedzieć, bo sporo tego jest. Daj znać jakie masz na oku, zawsze ktoś odpowie ;)
Zamierzam na wakacje, jeszcze kupić coś z I wojny światowej(Afrykę, zamawiam na 100%). Coś polecacie? Jeszcze mam pytania co do: Kircholm 1605,Kłuszyn 1610, Warszawa 1944-1945, Bzura 1939 i Flandria 1940; coś z tego czytaliście? Jakie opinie :)?
Cytat:
Jeszcze mam pytania co do: Kircholm 1605,Kłuszyn 1610, Warszawa 1944-1945, Bzura 1939 i Flandria 1940; coś z tego czytaliście? Jakie opinie
Kircholm niezły, choć tytułowa bitwa akurat bardzo słabo opracowana ale warto go mieć dla opisu poprzednich.
Kłuszyn Szcześniaka-fantazy zupełnie oderwane od źródeł bitwę opisujących
Zamiast HB-ka weź lepiej:
R. Sikora. Kłuszyn 1610. Rozważania o bitwie, Warszawa 2010.
Heh, ogólnie wszędzie gdzie husaria odegrała sporą rolę warto sięgnąć po Radka Sikorę ;) Sam posiadam tylko Lubieszów, ale po Empikach i darmowych materiałach na stronie autora trochę pobuszowałem, naprawdę solidna robota.
Nie czytałem żadnej, ale od kolegi słyszałem, że Warszawa średnia (za to polecam tą z 1656 Nagielskiego, tu już miodzio ;) ).
Cytat:
Nie czytałem żadnej, ale od kolegi słyszałem, że Warszawa średnia (za to polecam tą z 1656 Nagielskiego, tu już miodzio ).
Nie do końca niestety
Po pierwsze lepiej sięgnąć po ten tytuł tegoż autora ale nie w serii HB, bo w tej drugiej edycji jest sporo ciekawych zalączników których w HB-ku nie ma,
a w obu wersjach skopana jest słynna szarża husarii z 2 dnia bitwy-oczywiście ustalił to nie kto inny niż R. Sikora-ciekawa dyskusja na temat tej szarży odbyła się na historykach.org i sporo niejasności zostało wytłumaczonych, głównie na podstawie szkicu Eryka Dahlberga przedstawiającego szarżę i jej odbicie graficznie,
A HB, dotyczące 1 wojny światowej; polecicie coś? :)
Cytat:
Zamieszczone przez romanrozynski
a w obu wersjach skopana jest słynna szarża husarii z 2 dnia bitwy-oczywiście ustalił to nie kto inny niż R. Sikora-ciekawa dyskusja na temat tej szarży odbyła się na historykach.org i sporo niejasności zostało wytłumaczonych, głównie na podstawie szkicu Eryka Dahlberga przedstawiającego szarżę i jej odbicie graficznie,
Konta na historykach nie mam, ale chyba czytałem kiedyś tą dyskusję. Z tego co pamiętam Sikora miał zarzuty tylko co do składu szarży Połubińskiego, jego zdaniem Nagielski zawyżył ich liczbę (przynajmniej tyle zapamiętałem, już dość dawno o tym czytałem).
Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
A HB, dotyczące 1 wojny światowej; polecicie coś?
Nie mam żadnego HBeka o XX wieku. Jakoś format 200 stron i tak skomplikowane operacje jakie miały w tamtych bitwach miejsce nie idą ze sobą w parze. Ale to tylko moje zgadywanie ;)
Potwierdzam. Bitwa pod Warszawą Nagielskiego z serii Wielkie Bitwy - Wielcy Dowódcy jest o niebo lepsza niż to co było w Bellonie. Twarda oprawa i niejednokrotnie można dostać za 20zł z darmową przesyłką (tymczasem HB kosztuje po 18-23zł o ile dostaniemy w miejscowej księgarni).
Książki pana Sikory cenię, ale po przeczytaniu pięciu mam dosyć jego stylu pisarskiego, nie potrafię go strawić, a brnięcie przez każdą kolejną pozycję było większą katorgą.
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Cytat:
Zamieszczone przez romanrozynski
Konta na historykach nie mam, ale chyba czytałem kiedyś tą dyskusję. Z tego co pamiętam Sikora miał zarzuty tylko co do składu szarży Połubińskiego, jego zdaniem Nagielski zawyżył ich liczbę (przynajmniej tyle zapamiętałem, już dość dawno o tym czytałem).
Z tego co pamiętam R.Sikora twierdzi, że rajtaria dokonała manewru rozstąpienia i wpuściła husarię w pułapkę, ale mimo to jatka była niemiłosierna i husarzom udało się wymknąć.
Z HB'ków ostatnio nabyłem "Culloden Moor 1746" Jarosława Wojtczaka i "Kampanie Langiewicza 1863" Wojciecha Kalwata, ale jeszcze nie czytałem.