-
Mam i gram od wczoraj. I...
Poziom trudności środkowy - Zawodowiec.
Na szczęście można włączyć żetony - to ogromny plus (z mojego punktu widzenia). Widok strzelających figurek troszkę mnie wku...
Na nieszczęście jest AI w systemie dowodzenia.
Zamysł - bardzo ok. ale algorytmy - łapy opadają. Jednostki są bierne, ślepe i totalnie nie myślące. Okrążanie wojska sterowanego AI - łatwizna.
Na szczęście można ręcznie sterować i jest jak w poprzednich częściach HoI, ale jak to będzie na prawdę to się okaże, jak zacznę walkę z większym państwem.
Bardzo mi się podoba budowanie z podziałem na fabryki cywilne i wojskowe, jestem zachwycony "szablonami" jednostek i sposobem ich modyfikacji.
Reasumując - na razie jest ok, ale gra może być dużą klapa jeśli AI dużych formacji będzie tak samo do bani jak AI komunistycznej Hiszpanii 1936 roku.
Powyższa uwaga nie dotyczy multi, oraz kooperacji - jeszcze nie testowałem.
A i jeszcze coś co daje do myślenia - atakuję dywizją pancerną na dywizję piechoty. Po czasie dywizja piechoty traci organizację i ucieka "o prowincję w tył". Pancerna rusza w pościg i wpada na "uciekinierkę" która ponownie stawia bohaterski opór. Krócej, ale jednak bije się. Ponownie ucieka i w kolejnej prowincji stawia po raz kolejny bohaterski opór.. i tak dalej.. Trochę jakoś tak inaczej wyobrażam sobie rozbicie dywizji piechoty przez dywizję pancerną..
-
-
Grałeś? Mniej najbardziej wkurza to, że werbowanie generałów zrobili tak jak w EU. Chamstwo, ja chcę z powrotem listę do wyboru, a nie dwóch trzech do wyboru.
-
Grałem, dlatego tak piszę, mnie denerwuje przeskakiwanie np: jesteś nazi Niemcami a po jakimś czasie demokratycznymi. Albo dzikie desanty Anglików w północnych Niemczech/
-
Immanentną cechą gier Paradoxu jest tworzenie historii alternatywnej a Tobie przeszkadza to że nie jest historycznie...
Il Duce
Radzę na przyszłość panować nad nerwami przy pisaniu posta.
-
Polska
Mam małe pytanie. Gram Polską i zaatakowałem jednocześnie Litwę i Łotwę, ale mam dwie różne wojny. Jak zrobić, żeby była to jedna wojna z jedną konferencją pokojową?
Czy tak się w ogóle da zrobić, szukałem ale nie znalazłem.
Z góry Dzięki za info :)
-
No nie, nie da się tak zrobić, tego typu konferencje są zazwyczaj tylko w przypadku wojen światowych ( w sensie tych typu faszyzm vs komunizm etc.)
-
Witam Panowie po dłuższej przerwie :) Ostatnio gram sobie w HoI4 i mam mały problem, zacząłem rozgrywkę Francją, gdy Niemcy zdemilitaryzowali Nadrenię, wybrałem opcję zawołania Brytyjczyków do wojny, udało się, jestem w Aliantach i o dziwo wojny brak. No ale nic, gram dalej, poszedłem w podważenie traktatu wersalskiego i potem skręt na lewo. Mój kraj jest już Komuną Francuską i o dziwo nie mogę nadal tworzyć roszczeń do wojny, nie mogę nic zażądać od Belgów, pisze mi, że kraj demokratyczny nie może tworzyć roszczeń wobec krajów, które nie podnoszą napięcia światowego. Ale przecież mój kraj jest już komunistyczny, ktoś wie czemu się tak dzieje? Dla testu wyszedłem z aliantów i nadal to samo...
-
Miałem tak to samo, tyle że jako Falangistyczna Polska, nie wiem o co chodzi.
-
Falangistyczną Polską od razu mogłem fabrykować roszczenia po przekonwertowaniu się... No cóż, chyba błąd gry, aż sprawdzę zaraz jak by to wyglądało na innych krajach, np. USA idąc na lewo...
EDIT
A więc porobiłem parę testów. USA komunistyczne nadal nie może fabrykować roszczeń. Francja komunistyczna oczywiście też nie. Francja faszystowska może od razu po zmianie ustroju fabrykować roszczenia. Polska faszystowska jak i komunistyczna może od razu fabrykować roszczenia po konwersji z BBWR czyli partii nieideowej. Wszystkie kraje zaczynające jako faszystowskie i komunistyczne mogą od początku rozgrywki fabrykować roszczenia.
Wynika z tego, że w grze jest jakiś błąd, prawdopodobnie gra po przejściu na komunizm nadal co do roszczeń traktuje nasz kraj częściowo jako demokratyczny - piszę częściowo, bo z opisu fabrykowania roszczeń znika zapis o napięciu światowym, jest natomiast, iż nie można fabrykować roszczeń wobec kraju, który nie wygenerował żadnych napięć - mowa oczywiście o USA/FRA komunistycznych.
De facto więc jako ZSRR czy Paragwaj możemy fabrykować roszczenia u Belgów lub Argentyny, ale jako komunistyczna FRA/USA już nie...
Żaden release patch nie wykazuje, aby taki błąd poprawiano / zgłaszano.