-
Witam wszystkich.Chciałbym zapytać jak ten mod odnosi się do samego prowadzenia bitwy w stosunku do prawie rewelacyjnego DME. Proszę o komentarz kogoś kto spędził trochę czasu nad jednym i drugim dodatkiem. Wracam do Empire po przerwie i właśnie wgrałem DME ale widzę ,że w między czasie wyszedł kolejny mod z serii tych doskonałych i nie wiem czy nie przeinstalować gry jeszcze raz:) Jeszcze jedno: czy dobrze zrozumiałem ,że do uruchomienia nie jest potrzebny żaden launcher lub mod menager tylko po prostu kopiuj,wklej? Aaa...Czy został podmieniony z Napoleona jedynie interfejs czy cała mapa? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
-
Bitwy w ID są bardziej taktyczne, dłużej trwa wymiana ognia piechoty, przeciwnik nieźle reaguje na nasze posunięcia, choć kawaleria czy też piechota w razie braku jazdy ma tendencję do obierania sobie jako priorytetowy cel ataku baterie dział, w związku z czym potrafi ignorować prawdziwe zagrożenie. Natomiast doceniam pracę Brana Mc Born w submodzie dla DME dzięki któremu bitwy są bardziej dynamiczne, szczególnie z udziałem kawalerii. Gdyby ktoś mnie zapytał, który mod byłby moim pierwszym wyborem, stawiam na DME, ale ze względu na sposób prowadzenia kampanii dzięki przyjaźniejszej ekonomii. Tak naprawdę, różnice między tymi dwoma modami najbardziej widać właśnie na mapie kampanii. W DME stać mnie na rozmach działań, a ponieważ prawie nigdy nie gram dłużej niź kilkadziesiąt tur, mogę więc w tym czasie rozwinąć swoje imperium do satysfakcjonującego mnie poziomu.
Owszem, instalacja moda to po prostu kopiuj-wklej. Całkowita konwersja mapy z Napoleona jest na razie niemożliwa, ta z Empire otrzymuje jej szatę graficzną.
Tak przy okazji, pojawiła się nowa łatka o numerze 3.8, która przynosi:
- nowy kapitał startowy dla frakcji
- dodano statki handlowe różnych frakcji do ich historycznie zaistniałych faktorii
- przerobiono niektóre flagi
- dodano nowe ekrany wczytywania od Herr Doctor'a
- dodano nowy research dla Rosji
- opracowano na nowo prędkość poruszania się jednostek w bitwach
- powiększono siłę szarży oddziałów uzbrojonych w lance
- naprawiono błędy w teksturach pewnych jednostek
- dodano nową muzykę dla regionów indiańskich
- przerobiono jednostki frakcji: Spain, Moldavia, Hetmanat, Crimea Khanate, Don Voisko, Georgia, Daghestan
- naprawiono błędy z podstawki w statystykach artylerii i we frakcjach Wirtembergii oraz Kurlandii
- zwiększono przychód jaki generują towary kolonialne
- dzięki pomocy użytkownika Poa umożliwiono wypowiadania wojny przez protektoraty
- obniżono szybkość wynajdywania nowych technologii
oraz wprowadzono wiele innych zmian.
Nowa kampania jest konieczna.
-
Jak już jesteśmy przy mapie, to czy wy w Empire też tak macie, że mapa kampani działa płynnie, a przy ruchu kamerą w niektórych momentach wystepuja przycinki, albo spadki płynności u mnie np. z 70 fps do nawet do10-5fps, mapa w Napoleonie działa mi bardzo płynne.
-
No pewnie, skoki fpsów i chwilowe lagi to normalna sytuacja, którą zaobserwowałem nawet u Lionheartx10 na youtube, a zagrajmerzy mają przeważnie niezły sprzęt.
-
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Zostaję przy DME
-
Też dziękuję Marengo za ciekawe informacje. Narobiłeś trochę smaku Darth modem z Branem. ;D I chyba też do niego wrócę póki ID się jeszcze rozwija i aktualizuje. :) W końcu doczekamy się odpowiednika Europa Barbarorum dla Empajera. :drunk:
-
Uważaj Paweł, teraz będę głosił herezję;): Dla mnie Europa Barbarorum nigdy nie była wyznacznikiem czegokolwiek, dla Rome 1 używałem przeważnie Roma Surrectum, a ostatnio tylko mody wprowadzające klimat późnego antyku. Nie ma potrzeby sugerować się stereotypowymi opiniami na temat modów, ich rzekomej wspaniałości, co dotyczy się też DeI pod Rome 2. Bierzesz to co lubisz i tyle:cool:
-
A no właśnie Roma Surrectum też lubię. :D Ten i EB są ze sobą porównywalne, a EB jeszcze się rozwija dzięki m.in. Blackwoodowi. Ale RS jest wierny historii. :) A co lubisz z Medka II ? ;)
-
Jeżeli chodzi o Medieval II, to w tym wypadku mam dość pospolity gust wybierając Bellum Crucis, ewentualnie Broken Crescent. Lubię tematykę krucjat, historię średniowiecza Bliskiego Wschodu. Mały off top dobra rzecz, ale zakończmy tą dyskusję o różnych modach na tym poście.
-
Nie ma jakiegoś submoda na skrócenie czasu badania technologii? Mam naprawdę słaby sprzęt a nie chcę czekać 10min na przeskoczenie tury. Ewentualnie na nowe technologie?