-
Re: MEDIEVAL II TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Jedyny problem może się zjawić wtedy gdy Ty jesteś obiektem tej krucjaty.
Ad rem. Faktycznie, trzeba się po gimnastykować i pogłówkować by utrzymywać z papieżem dobre relacje, do tego szkolenie księży na kardynałów, aktywny udział w konklawe... Oj dużo tego, dużo...
Miał ktoś kiedyś dwóch papieży pod rząd?
-
oczywiście nieraz... generalnie Polską jak grałem to miała papieża po papieżu, bo reszta w odwrocie albo zabijana albo zbyt słaba, bo ja chodziłem po całej mapce i zabijałem heretyków i wiedźmy...
-
I o właśnie taką radę mi chodziło. Dzięki. A tak nawiasem to polecam kupowanie głosów kardynalskich podczas konklawe. Nie dość że zdobędziemy głosy i najprawdopodobniej papieża z własnej frakcji, to w dodatku poprawią nam się stosunki z innymi nacjami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Cichor
Jedyny problem może się zjawić wtedy gdy Ty jesteś obiektem tej krucjaty.
Ad rem. Faktycznie, trzeba się po gimnastykować i pogłówkować by utrzymywać z papieżem dobre relacje, do tego szkolenie księży na kardynałów, aktywny udział w konklawe... Oj dużo tego, dużo...
Miał ktoś kiedyś dwóch papieży pod rząd?
Ja teraz mam kampanie Polską to wszyscy kardynałowie oprócz jednego są ode Mnie, więc nie ma szans, bym przegrał jakieś głosowanie.
-
ooo, a tego kupowania głosów to przeoczyłem, gdzie jest guziczek do kupowania głosów? ;>
ps. jeszcze dodam, że ja werbuję kapłanów tylko tam, gdzie mam największy kościół, czytaj katedrę i wielka katedrę, najlepiej plus gildię teologów, z miejsca mają tacy 5 punktów pobożności, czasem zaledwie 25-30 lat, więc zanim dobiją do 45 lat sa już przyszłym papieżem, tych, których akurat los obdarzył słabsza pobożnością zostawiam w spokoju, czyli nie robia specjalnych akcji prócz stania i rozwijania chrześcijaństwa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
gdzie jest guziczek do kupowania głosów? ;>
W oknie wyboru papieża na dole masz ikonki frakcji uczestniczących w głosowaniu, jak klikniesz to włącza się dyplomacja, tylko że z kardynałem. I wtedy na liście żądań masz "zażądaj głosów kardynalskich". W praktyce kilka tysięcy + legenda mapy(+ prawa handlowe jeśli nie masz) powinny dać ofertę wyważoną. Dużo oczywiście zależy od Twojej reputacji i tych innych pierdół. ;)
-
acha, no wypróbuje, choć przyznam, że bez tego się obchodziłem i zyskiwałem i tak wybór mi pasujący... bez przekupywania.
jedyne co drażniło, że i tak papież Polak nie słuchał polskich sugestii na politykę światową, czyt. podboje Polski...zawsze to trzeba było robić umiejętnie.
-
Zauważ, że w przypadku gdy papież z nacji przeciwnej by był przy władzy, to dostałbyś ekskomunikę i krucjatę w najgorszym razie.
-
często owszem, ale niekoniecznie, wystarczy dać przeciwnikowi być agresywniejszym, wejść na terytorium wroga i mieć lepszą reputację...
-
Statystyki, a siła jednostki
W Medievalu statystyki nie pokrywają się z rzeczywistością. Idealnym tego przykładem może być: średni poziom bitwy, trawiasta równina. 60 żołnierzy Ciężkiej Piechoty Janczarskiej (10 atak, 12 obrona) pokonuje taką samą ilość Waregskiej Gwardii (20 atak, 15 obrona, a także większa szarża). Idealny przykład wyższości Turcji nad Bizancjum (który jest tak często chwalone, a uważam je za słabą frakcję). Kolejnym tego przykładem jest walka Famili Ducale przeciwko Słoniom (w tych samych warunkach, poz. trudności). Powinna przegrać a jednak wygrywa. Głupie HRE z Gotyckimi Rycerzami, którzy niby są tacy mocni przegrywają, Carska Gwardia, która ma najlepsze chyba staty wsród konnicy również przegrywa. Siła jednostki tkwi w sposobie w technice walki, a nie w statystykach.
-
Re: Statystyki, a siła jednostki
Tak, też zrobiłem walkę ciężkich janczarów z gwardią. I chyba mogę potwierdzić twoją tezę. Wystarczy spojrzeć dokładnie i zauważyć, że janczarzy w pełni wykorzystują wszystkich wojowników a w gwardii tylne szeregi w ogóle nie walczą. Gdyby nie to spokojnie by wygrali. Sprawdź w plikach gry może jest to w jakiś sposób opisane.
-
Przykładowo, Szlacheccy Pikinierzy vs. Templariusze.Od frontu Templariusze ponabijają się na włócznie pikinierów,a od flanek lub od tyłu zmiotą ich w pył :roll: .
-
Jak dla mnie to zależy od ustawienia szerokości, przykład? Piechotą Janczarów zjechałem Polskich Spieszonych Rycerzy, a z tego co pamiętam to ci rycerze są jedną z najlepszych piechot.
-
W mojej walce użyłem praktycznie każdego ustawienia i zwycięstwo było zawsze po stronie janczarów.
-
Przed chwilą wziąłem Gwardię i pokonałem Janczarów miałem dłuższy szyk od Turków, szczególnie krwawa stała się dla nich moja szarża :twisted:
EDIT: Brak ulepszeń, trawiasta, poziom średni ;d
-
Podaj poziom i miejsce bitwy i ulepszenia jednostek.
-
Bawią mnie Wasze posty, z całym szacunkiem...
Przecież to jasne, że gracz zawsze ma przewagę. Tym bardziej, gdy kracie na poziomie średnim, który jest taki sam jak trudny i łatwy...
Cytat:
Zamieszczone przez Czynczyl
Przykładowo, Szlacheccy Pikinierzy vs. Templariusze.Od frontu Templariusze ponabijają się na włócznie pikinierów,a od flanek lub od tyłu zmiotą ich w pył :roll: .
Dałbym Cię do łapu capu :P KAŻDĄ piechotę rozwalisz uderzeniem z flanki, lub od tyłu. Weź sobie najsłabszą cav i uderz nią na tyły wroga. Nawet najlepsza piechota zacznie uciekać...
Tak więc dla mnie dyskusja zupełnie nie ma sensu.
-
To sprawdź gwardię wareską i ciężkich janczarów na średnim.
-
Cytat:
Zamieszczone przez WielkodusznyBezduszny
Przed chwilą wziąłem Gwardię i pokonałem Janczarów miałem dłuższy szyk od Turków, szczególnie krwawa stała się dla nich moja szarża :twisted:
EDIT: Brak ulepszeń, trawiasta, poziom średni ;d
Cóż... nawet jeżeli Waregska Gwardia wygrała, to i tak janczarze to najlepsza piechota i prawdopodobnie najlepsza piechota wszech czasów. Nie chodzi mi o ustawienie jednostek, żeby porównać siłę jednostek między sobą, należy ustawić je identycznie jak przeciwnik. To co mówisz to dobry przykład na to, że ustawienie ma bardzo duże znaczenie. I tak Waregska Gwardia jest słabsza i nic nie zmieni mojego zdania...
Cytat:
Zamieszczone przez kujon333
Tak, też zrobiłem walkę ciężkich janczarów z gwardią. I chyba mogę potwierdzić twoją tezę. Wystarczy spojrzeć dokładnie i zauważyć, że janczarzy w pełni wykorzystują wszystkich wojowników a w gwardii tylne szeregi w ogóle nie walczą. Gdyby nie to spokojnie by wygrali. Sprawdź w plikach gry może jest to w jakiś sposób opisane.
Wydaje mi się, że to Al sprawia, że janczarze walczą inaczej tzn. lepiej. Tak samo Familia Ducale, po szarży nadal zadają pchnięcia kopiami, przez to mają przewagę.
Edytuj posty - Krzyżak
-
Nie rozumiem, po co w ogóle te trochę błędne statystyki. Mimo wyraźnej przewagi gwardii nad janczarami (wg statystyk) to i tak w bitwie turcy są górą.
Cytat:
Bawią mnie Wasze posty, z całym szacunkiem...
Przecież to jasne, że gracz zawsze ma przewagę. Tym bardziej, gdy kracie na poziomie średnim, który jest taki sam jak trudny i łatwy...
To dlaczego gwardia wareska przegrała z janczarami, mimo że, wg statów waregowie są silniejsi ?
Edytuj posty - Krzyżak
-
Cytat:
Nie rozumiem, po co w ogóle te trochę błędne statystyki. Mimo wyraźnej przewagi gwardii nad janczarami (wg statystyk) to i tak w bitwie turcy są górą.
Tak, to poważny błąd w grze. Przez to mniej doświadczeni gracze nie wiedzą, która z jednostek jest lepsza. Kujon333 przetestuj Familię Ducale przeciwko zwykłym słoniom na trawiastej równinie. Powinni wygrać. Mają 13 ataku, 14 obrony, a wygrywają, również z teoretycznie lepszą konnicą.
-
To nie błąd, na normalnej trudności gra dodaje jeszcze bonusy do piechoty. Jeżeli chcesz testować jednostki ustaw na najwyższą, wtedy wyniki będą się zgadzały (przynajmniej u mnie - zero modów)
-
Cytat:
To sprawdź gwardię wareską i ciężkich janczarów na średnim.
Czemu mi wyskakujesz z tym średnim ? Na średnim jak będę grał Gwardią to wygra ta jednostka. I na odwrót...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Danielos
To nie błąd, na normalnej trudności gra dodaje jeszcze bonusy do piechoty. Jeżeli chcesz testować jednostki ustaw na najwyższą, wtedy wyniki będą się zgadzały (przynajmniej u mnie - zero modów)
W jakim pliku można to sprawdzić? Czy tak tylko doszedłeś do takiego wniosku? Pytam szczerze a nie ironicznie bo przed chwilą szukałem i nie mogłem znaleźć żadnego pliku za to odpowiadającego (pewnie dlatego że nie mam gry w pełni "wypakowanej").
Oprócz stat liczy się jeszcze broń dodatkowo staty obrony są chyba zmienne i zależą od kilku czynników (albo mi się wydaje albo można to zauważyć przy ostrzale łuczników).
Cytat:
Cóż... nawet jeżeli Waregska Gwardia wygrała, to i tak janczarze to najlepsza piechota i prawdopodobnie najlepsza piechota wszech czasów.
To nie temat na dyskusje która formacja piechoty była najlepsza w historii.
Cytat:
I tak Waregska Gwardia jest słabsza i nic nie zmieni mojego zdania...
To po kiego w ogóle ta dyskusja?
-
Liczy się szerokość rozstawienia jednostek ;) Nawet Spieszeni Polscy Rycerze rozstawieni w dwóch rzędach rozniosą Janczarów, czy Gwardie.
-
Krzyzak ma duże doświadczenie w bitwach, i tu także ma racje. Na średnim wygrasz tą jednostką którą ty grasz, bo komp jest słaby, na najtrudniejszym poziomie powinno się testować jednostki. Poza tym na losy bitwy działają też inne czynniki niż tylko staty.
-
Macie problem, ustawcie sobie bitwę na równinie, poziom bardzo trudny, 3 graczy z czego dwóch AI i z jednym z nich bądźcie w drużynie. Dla siebie jakąś konnicę, żeby być mobilnym, i niech AI walczy przeciw AI. I wtedy sobie testujcie. Proste?? Proste. A tak w ogóle to IMHO (Moim Skromnym Zdaniem) ten temat jest bezcelowy. Czemu?? Bo najprawdopodobniej nie zmieni to medka, ani tego, że często dochodzi do tego, że dużo słabszą armią rozjeżdżamy nadchodzące AI.
Jest dużo więcej czynników, które wpływają na przebieg potyczki, na przykład to, że jak się przyjrzycie to dobrze widać jak jeden rycerzyk wbiegnie między włóczników i wszyscy zaczną go klepać to wiadomo, że długo nie pożyje, a nie każde starcie rozgrywa się dokładnie tak samo, nigdy żołnierze w momencie starcia z drugą stroną nie biegną DOKŁADNIE tym samym torem, to jest czynnik losowy. W jednej potyczce Chłopi vs Chłopi wygra jedna strona, a w innej druga strona.
-
Testowałem na średnim, wychodząc z założenia, że część osób gra na łatwym, a część na trudnym. Tak, rzeczywiście, oddziały dowodzone przez gracza walczą lepiej, ale w tym przypadku sterując waregską gwardią przegrywałem. Daję tylko rozkaz szarży i od czasu do czasu mobilizuje oddziały do walki. Nie podważam doświadczenia Krzyżaka, ale w tym przypadku, przynajmniej na poziomie średnim W. Gwardia przegrywa.
-
Przenoszę dyskusję do "Dyskusji ogólnych o Medievalu".
Testy się rozgrywa na trudnym, lub bardzo trudnym. Poziom średni jest tutaj zupełnie bez sensu.
-
Cytat:
Testy się rozgrywa na trudnym, lub bardzo trudnym. Poziom średni jest tutaj zupełnie bez sensu.
Tak tyle, że nawet prowadząc gwardię wareską to i tak przegrywamy nawet na średnim a powinniśmy wygrać. Byłem w mniej więcej tym samym ustawieniu co janczarzy.
-
Cytat:
Cytat:
Tak tyle, że nawet prowadząc gwardię wareską to i tak przegrywamy nawet na średnim a powinniśmy wygrać. Byłem w mniej więcej tym samym ustawieniu co janczarzy.
Dyskutować na ten temat będę z Tobą, dopiero wtedy gdy zrobisz test tych jednostek na bardzo dużym. Teraz nie mamy o czym gadać, ja już się wypowiedziałem ;)
-
Dobra rozumiem to że testy powinno się robić na trudnym lub bardzo trudnym, ale po co mam robić kolejny test na h/vh skoro nawet średnim gwardia wareska przegrywa z janczarami chociaż ja ją prowadzę.
-
Zainstalować parch 1.3, który między innymi poprawia animację tej gwardii. Janczarzy na very hard dostają od Waregów w tyłek - obydwa oddziały sterowane przez AI.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Janczarzy na very hard dostają od Waregów w tyłek - obydwa oddziały sterowane przez AI.
A nie mówiłem? ;) ;)
EDIT odnośnie posta poniżej:
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Najwięcej zależy od tego jak się wojska zmieszają czyli czy będą sytuacje kiedy 1 piechur walczy przeciwko 2
A nie mówiłem? ;) ;)
8-)
-
Testowałem różne poziomy trudności w bitwie pomiędzy takimi samymi jednostkami na takich samych zasadach (tak samo ustawione jednostki, w tej samej chwili szarża) i wyszło mi iż w takiej walce poziom trudności (testowałem od średniego w górę) nie ma zbytniego znaczenia i na wszystkich 3 poziomach zdarzają się walki wyrównane do samego końca jak i takie w których jedna ze stron zdobywa przewagę (nawet jeżeli jest poziom bardzo trudny możemy wygrać). Najwięcej zależy od tego jak się wojska zmieszają czyli czy będą sytuacje kiedy 1 piechur walczy przeciwko 2. W wypadku walki Janczarze kontra Waregowie sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana jako iż różne bronie mają różne modyfikatory.
-
Cytat:
Cóż... nawet jeżeli Waregska Gwardia wygrała, to i tak janczarze to najlepsza piechota i prawdopodobnie najlepsza piechota wszech czasów.
Tutaj się z tobą nie zgodzę. Po pierwsze nie można jednoznacznie powiedzieć, że jakaś formacja bojowa jest/była najlepsza. Można mówić raczej o uzbrojeniu, poziomie wyszkolenie, motywacji itp. oraz o tym że byli jedną z najlepszych formacji piechoty. Dużą role odgrywało dowodzenie, przypadek, pogoda lub jakiś inny czynnik. Po drugie gwardia wareska jak to gwardia chroniła różne osoby (w tym przypadku cesarza), dopiero później oddziały gwardii zmieniły swoje funkcje i stały się doborowymi oddziałami liniowymi, tak więc było bardzo niskie prawdopodobieństwo spotkania się gwardii wareskiej i janczarów w otwartym polu. Poza tym wystarczy poczytać chociażby wikipedię lub jakąś książkę historyczną. Większość źródeł powie nam że waregowie odnosili praktycznie same sukcesy póki większej wagi nie zaczęto przywiązywać do konnicy
-
Cytat:
Dużą role odgrywało dowodzenie, przypadek, pogoda lub jakiś inny czynnik
Morale, morale i jeszcze raz morale. ;) Morale to jest świętość na polu bitwy. Nieważne czy teraz, czy sześćset lat temu :)
-
Cytat:
Morale, morale i jeszcze raz morale. ;) Morale to jest świętość na polu bitwy. Nieważne czy teraz, czy sześćset lat temu :)
Napisałem jeszcze o motywacji. Gdyby się postarać można podciągnąć to pod morale.
-
Przetestowałem jednostki, tak jak napisał Sovereign21. Zrobiłem taki jakby turniej (przegrany odpada) i wygrała go... spieszona gwardia chrystusowa, a wśród konnicy carska gwardia. Wśród konnicy strzeleckiej wygrała szlachta polska. Zaczynam wątpić w moją tezę, chyba jednak statystyki idą w parze z siłą jednostki. Serdeczne sorki dla wszystkich forumowiczów, jak to mówią - człowiek najlepiej uczy się na błędach. ;)
-
Mam pytanie, które również dotyczy jednostek. Czy jazda która po wykonaniu szarży wyjmie jakieś toporki, buławy itp. ma premię "skuteczny przeciw pancerzom"?