Nie ma.
Wersja do druku
Nie ma.
Jest możliwość zmiany warunków zwycięstwa grając np. Polską? Pokonanie Litwy jakoś nie bardzo mi się podoba, a z Niemcami po prostu lubię się bić. Dziękuję.
PS. U Was też pada śnieg? Już mam dość tej zimy :lol:
Jest. Wchodzisz w plik data/world/maps/campaign/imperial_campaign/dscr_win_conditions i edytujesz. To bardzo proste.
poland
hold_regions Krakow_Province Wroclaw_Province Thorn_Province Stettin_Province Vilnius_Province Halych_Province Riga_Province Oleshe_Province Kiev_Province Polotsk_Province
take_regions 50
outlive hre kievan_rus lithuania
short_campaign hold_regions ;Jerusalem_Province
take_regions 25
outlive hre lithuania
hold_regions-nazwy prowincji które trzeba przejąć
take regions-liczba prowincji które należy przejąć
outlive-przeżyj frakcje
short campaign...-jak wyżej tylko dotyczy krótkiej kampanii
I to chyba tyle. Możesz dodać, usunąć co chcesz, bylebyś nie popełnił literówek. W Opolu pada deszcz ze śniegiem.
Może ktoś to wstawić na inne torrenty ? Z tego niestety nie idzie pobrać...
Sciągam i ściągam z tego torrenta :( Jeszcze nie widziałem żeby SS tak długo szedł. Mam pytanie co do instalacji czy po instalacji pokazuje się skrót na pulpicie czy trzeba uruchamiać coś w folderze SS.6.3 Żeby mod odpalił. Bo w SS.6.2 Była ikonka na pulpicie przez którą się wszystko ładnie uruchamiało.
Po zainstalowaniu pokazuje się ikonka przez którą można grać, nic nie trzeba szukać w folderze.
Ok dzięki na info. :DCytat:
Zamieszczone przez adasiek
Jest duża różnica pomiędzy 6.3 a 6.2?Warto ściągać nową wersję mając już poprzednią czy raczej szkoda czasu?
Dużej nie ma i moim zdaniem raczej szkoda czasu.
Te mody dodatkowe, które zawiera 6.3 komplikują bardzo życie, osobiście raczej ich nie używam. Ponadto uważam, że 6.2 miała niektóre lepsze elementy graficzne od 6.3, np. wizerunki postaci z MTW I, co nadawało grze lepszy klimat. w 6.3 wrócili do wizerunków z podstawki...
Zaraz jak wypuścili 6.3 to się napaliłem, myśląc, że będzie coś nowego, a tak naprawdę to jest to powiedzmy zoptymalizowana wersja 6.2 z RR/RC...
Witam,
Czy da sie werbowac generalow w SS? Jesli tak to jak?
Z tego co pamiętam to na 'czystym' SS się nie da.
Mam już SS.6.3 i dogrywałem Fix-y ale przy rozpakowywaniu nic mi nie nadpisało czy to tak powinno wyglądać? Zawsze jak jakieś Fix-y były to po prostu nadpisywała się wersja podstawowa. A tutaj niby się wszystko wypakowuje ale żadnego komunikatu na ten temat nie ma. Jak to powinno wyglądać?
1. Jak to mozliwe ze moje armie bardzo czesto dezertuja? Nawet z generalem? Niczego nie mozna byc juz pewnym. A jak patrze, to Wegrzy maja w polu mnostwo stacków bez generalow i jakos im nie dezerteruja. O co tu biega??
2. Od czego zalezy dokladnie jakosc generalow jakich dostajemy? Gram Late Bizancjum i KAZDY general ktorego dostaje ma 0 gwiazdek. I pozniej, po wygranych bitwach wogole nie dostaje gwiazdek. Patrze sobie na sasiadow, Wegrow, Fatymidow, Jerozolime i wszedzie biegaja maksymalnie wygwiazdkowani generalowie i to wielu. Natomiast u mnie 0 gwiazdek stale. Gram na hard/hard ale bez przesady, zeby nie dostac ANI JEDNEGO godnego uwagi generala...PORAZKA
@Ronin najnowsze fix`y mają własny instalator gdzie podaje się ścieżkę do folderu SS 6.3 http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=378648
@syroppp Bizancjum w late era miało być z założenia bardzo trudną do gry frakcją. Niestety sam nie grałem akurat tej kampanii, ale zakładam, że większość z opisanych przez ciebie problemów to z góry ustalone utrudnienia.
Choć faktycznie bez gwiazdkowi generałowie to mała przesada.
W ostateczności możesz dograć fix`y link powyżej lub reinstalować moda. Jeśli nic nie zmieniałeś w plikach save raczej będą działać :idea:
@ Kyuzo:
Jesli chodzi o ta historyczna trudnosc to faktycznie jest przekichane. Wszystko by bylo ok gdyby generalowie byli normalnie losowani a nie jakies ofermy. Trzeba znalesc zloty srodek miedzy trudnoscia a grywalnoscia. Imho jest ciut za ciezko przez brak dobrej kadry. Reszta by uszla.
Wydaje mi się, że kwestia gwiazdek jest podobna do tej w Europa Barbarorum w RTW.
Właściwie to czy one coś dają? Przydają się chyba jedynie przy automatycznym rozgrywaniu bitew.
W innym wypadku liczą się indywidualne cechy generała i świta.
ktoś kiedyś powiedział: "Komputer ma pieniądze, ty masz mózg", myślę, że można to analogicznie odnieść do tej sytuacji ;)
Zresztą ja mając SS 6.3 z fixami nie mam tego problemu. Po każdej większej bitwie generał otrzymuje premie oraz dodatkową gwiazdkę.
Tak więc nie bardzo rozumiem utrudnienie w prowadzeniu armii generałem z jedną gwiazdką ;) to jest raczej takie wmawianie sobie, że mamy gorszego generała, zapominając, że nad armią mamy osobiście stuprocentową kontrolę :mrgreen:
Grałem swego czasu w późnym Bizancjum, mam nawet nadal save'a, ale póki co znudziło mi się. Właściwie na początku mamy spokój z Turcją i Węgrami, trochę upierdliwi są Wenecjanie, którzy nękają nas swoimi wojskami, ale można ich spokojnie pokonać. Dalej to tylko zebranie armii, priorytetem jest zajęcie Konstantynopola (o ile dobrze pamiętam nie mamy go na początku gry), a następnie stopniowe odbijanie miast z rąk Łacinników aż w końcu wyjdziemy na swoje i będziemy mogli zawojować świat ^^
Grajcie i nie poddawajcie się :)
Pozdrawiam
Gwiazdki dodają armii morale. Jak genek ma 10 gwiazdek to armia nie spieprza, gdy przegrywa. Natomiast w sytuacji, gdy ma on 2 gwiazdki szanse na ucieczkę są dużo większe, więc jednak jakieś tam znaczenie jest :P
Btw pobieram 6.1 bo 6.3 jest torrent spieprzony, przynajmniej u mnie... :d
Wiem o tym ale przy wypakowywaniu nie mam informacji że poszczególne pliki się nadpisują i nie wiem czy to tak powinno być ?Cytat:
@Ronin najnowsze fix`y mają własny instalator gdzie podaje się ścieżkę do folderu SS 6.3 http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=378648
Gdzie można znaleźć informacje o wszystkich jednostkach występujących w early i late era campaign? Dzięki
A przypadkiem submod'a BGR nie zainstalowałeś? Z tego co pamietam to on wprowadzał takie innowacje.Cytat:
Zamieszczone przez syroppp
Zerknij jak masz ubranych Krzyżaków ;) Po submodach znikają ...rogi z hełmów ;)Cytat:
Zamieszczone przez Ronin
Powinno wyskoczyć nadpisuj, ale to instalator, więc niekoniecznie musi to wyskakiwać. U mnie nie było tego, o ile dobrze pamiętam :roll:
@ Baal-Melkart:
Mam ten mod w pakiecie, ale do tych gier go nie aktywowalem. Gram z aktywnym Savage AI oraz Faster Turn Times 3.1
Faktycznie fajnie to oddaje sytuacje cesarstwa w tym okresie jednak taka inwalidazacja (od inwalidy) calej frakcji w grze jest wielce krzywdzace i niesprawiedliwe. Jesli chodzi o Late to nawet ok, ciezkie czasy dla cesarstwa po stracie stolicy, ale w erze Early, ok 1100 roku, cesarstwo nadal mialo bardzo silna pozycje mimo przegranej sromotnie bitwie z 1071 roku. Na dobra sprawe wszystko sie spieprzylo wraz z przegrana z 1176 roku. Sprobuje inna frakcja zagrac i zobacze jak tam jest.
Moim zdaniem mod ten w którego grasz ma bardzo dobrze o ile to możliwe w grze odwzorowanie frakcji Zachodnich ;) Im bardziej na Wschód tym weselej, dlatego nie dziwne jest że Cesarstwo Wschodniorzymskie - Bizancjum jest tak przedstawiane. Co do traumatycznego zdarzenia z 1071 roku, i dalszej egzystencji Bizancjum i ich znaczenia, zdania są podzielone wśród historyków, przez przypadek ferajna King Konga wybrała tę wersję o upadku itd...W niektórych modach nacja ta jest bardziej realnie oddana (w teorii jakiś tam historyków przemyśleń)Cytat:
syroppp
pozdrawiam
Czy w Late era campaign dostępne są jednostki z early era? Chodzi mi o polskie jednostki takie jak: husarze, husaria, men at arms, itd??
Raz włączam late raz early i niestety nie mam w ogóle dawnych polskich jednostek konnych. Dostępne są jedynie: Polish retainers, knights i Piast nobles. Nigdzie nie widzę Husarzy ani lekkich, ani ciężkich. Może to przez nowgo patcha. Mam 4.1
Ktoś coś wie na ten temat?
@ Eutyches:
Przydałoby się, urealniając tę frakcję, zrobic w Konstantynopolu jakieś specjalne lepsze mury, bramy itp. na miarę tego miasta. :) Miało ono najlepsze umocnienia ze wszystkich miast istniejących na świecie aż do swego upadku. Po upadku nie wiem czy ktoś je przewyższył jeśli chodzi o skutecznośc i rozmach. Nadeszła era prochu więc generalnie mury zaczęły powoli tracic na swej pierwotnej wartości.
Pozdr.
EDIT:
1. Mam pewien problem. Poinstalacji SS 6.3 uruchamiam SS_setup.exe i wybieram sobie Early, Savage AI i Faster Turns ( nie ma znaczenia co wybiore). Klikam ok czy co tam jest innego i wyskakuje mi okienko windowsowskie:
Stainless Steel Setup
data\data refers to a location that is unavailable. It could be on a hard drive on this computer, or on a network. Check to make sure that the disk is properly inserted, or that you are connected to the Internet or your network, and then try again. If it still cannot be located, the information might have been moved to a different location.
O co chodzi? Jak klikne ok to normalnie laduje mi sie mod i moge grac, jednak nie mam roznych elementow np oprawy graficznej konsoli na dole, portrety generalow sa defaultowe. ALe np. mapa i jednostki sa nowe, z moda. Jak temu zaradzic? Mam wrazenie ze nie dziala mi caly mod tylko jego czesc.
Tak patrze po screenach roznych i niektorzy w SS maja defaultowy wyglad menu na dole ekranu w kampanii, a niektorzy maja jakies zmienione wraz z portretami generalow...
p.s. Jeszcze pytanie odnosnie dezertujacych masowo armii. Czy jesli zostawiacie je w drodze w otwartym polu tez Wam tak masowo i czesto dezerteruja? Czy jedynym sposobem zwalczania tego zjawiska pozostaje konczenie ruchu generala i budodwanie fortu dla kazdego generala w terenie czy w podrozy? Niby sensowne, bo armia zatrzymujaca sie rozwijala obozowisko lub fort budowala.
Dzieki i pozdr.
Witaj
Powiem tak, jeżeli ściągniesz instalację, poprawnie zainstalujesz, to mod powinien chodzić bezproblemowo. Ja przy podobnych zdarzeniach, a miałem swego czasu, tylko przy innym modzie, kląłem, ale robiłem co następuje...
Sprawdziłem, czy poprawnie chodzi mi podstawka Medka i dodatki, wejść w kampanię odpalić jakąś nację jak dobrze, to jedna reinstalacja mniej :lol:
Po drugie, skoro stwierdziłem że gra w porządku, to odinstalowałem moda, wywalałem wcześniej ściągnięte pliki i jeszcze raz ściągałem moda. Zdarza się, że pliki instalacyjne są walnięte po ściągnięciu, tak już po prostu jest, zdarza się rzadko ale zdarza. Nie wiem czy pomogłem, w sumie nic nowego, ale uważam, że nie ma sensu denerwować się, czy kombinować z plikami...Ewentualnie możesz jeszcze ściągnąć fixy dla tej wersji moda i zobaczyć, jak to podziała.
pozdrawiam
W SS 6.3 jest możliwość włączenia/wyłączenia (w setupie) moda BGR IV E. Twoje problemy z dezerterującymi armiami mogą wynikać z tego moda. generalnie wszystkimi armiami, nawet tymi poruszającymi się po własnym terytorium powinien dowodzić jakiś cżłonek rodziny. Nie trzeba budować fortu.Cytat:
Dzieki za rady. gram z wylaczonym modem BGR IV. Wczesniej nie zwracalem uwagi czy ktos z rodziny prowadzi armie, patrzylem glownie na lojalonsc. I faktycznie przy lojalnosci 0-1 w zasadzie kazda obecnosc poza zamkiem prowadzi do dezercji...Lojalnosc na poziomie chociazby 2 juz daje wieksza gwarancje. Ostatnio mialem sytuacje ze jako bizancjum przygotowalem wielka kontrinwazje na Wegry. 3 full stack armie po 2 generalow w kazdej, topowe jednostki jak na te czasy, doswiadczone armie ktore wygrywaly wczesniej wiele bitew w kampaniach w Azji Mniejszej. Jakiez bylo moje zdziwienie kiedy po przekroczeniu granicy z Wegrami, w nastepnej turze, wszystkie 3 zdezertowaly :) Z dnia na dzien, Cesarstwo stracilo cala swoja profesjonalna armie :) Zawsze gram na zywiol, czyli nie loaduje gier chyba ze sie zawiesza czy cos. Ciezko bylo odbudowac te armie i Cesarstwo stracilo jakies 20 tur czy wiecej na reorganizacje armii i podniesienie sie po tym ciosie...
Z opisu twoich problemów wynika, że jednak masz włączoną jakąś wersję BGR. W SS bez BGR nie powinno byc tyle dezercji. Aby to ustalić sprawdź czy twój król ma cechę War council member i powiedz co się dzieje jak klikasz na ikonę frakcji w panelu sterowania(czy normalnie pojawiają się zakładki dyplomacji i inne czy wcześniej wyskakuje inny ekran?).
@ wojtek 85:
Wladca nie ma cechy War Council Member, a jak klikam w ikone frakcji to normalnie wyskakuje standardowe okno z podsumowaniem ile mam terenow itp z zakladka diplomacy itp.
A czy twoi Generałowie mają cechę Suply?
W każdym razie niech armiami kierują generałowie z wysoką lojalnością i najlepiej z wysokim dowodzeniem.
Nie maja tej cechy... :) Jakas tam lojalnosc maja,czasem pare poziomow czasem zero, problem tylko ze generalowie nie otrzymuja za zwycieskie bitwy zadnych gwiazdek :/
Coś z tymi twoimi generałami jest nie tak.
Czy umieszczałeś dojrzewających członków rodziny w zamkach/miastach żeby pobierali edukację wojskową?cywilną? Szukaj takich cech jak failed school, a u młodych generałów scholaris. Stad mogą wynikać problemy z lojalnością i mała liczba gwizdek dowodzenia i powolny ich przyrost u generałów z cywilną edukacją. Sprawdź czy król ma jakieś negatywne cechy wpływające na lojalność generałów. Sprawdzaj każą cechę po kolei może coś znajdziesz.
A jak wyglada sprawa stacjonowania w miescie w ktorym jest Great Library i Studia Generalia? Generalowie ktorzy tam stacjonuja caly czas pobieraja nauki i rosna im cechy? Co jaki czas mniejwiecej sa wzrosty? Czy moze jest to jednorazowy bonus dla postaci ktore sie w tym miescie pojawia/dolacza do nas.
Uczyć mogą się tylko generałowie, którzy się rodzą w rodzinie. Powinni mieć odpowiednie cechy np.; scholaris lub coś w tym stylu. Uczą się do osiągnięcia odpowiedniego wieku ok 15-16 lat. Generał, który ma powiedzmy 12 lat, ale został adoptowany nie może się uczyć. Młodzi generałowie mogą się uczyć w zamkach i miastach. budynki takie jak szkoła i te które wymieniłeś dają lepsze rezultaty edukacji.
Zbudowalem wszystkie naukowe budynki w stolicy. Ostatnio w jednej turze dolaczyli 2 kolesie 14 letni ktorych poslalem na nauki do stolicy. Jedenyne co z tego poki co dostaje to kazda osoba otrzymuje ksiazke dajaca +1 command. Dobre jest to ze mozna przekazywac te ksiazki, wiec teraz poczekam az sie ich nagromadzi tak z 5-10 i dam wszystkie jednemu generalowi :) Zobacze czy to cos poprawi.
Pozdr!
Podsumowanie BGR IV z prezentowanej tu dyskusji:
1) Duże armie tylko z członkami rodziny, aby nie zdezerterowały.
2) Wyprawy na tereny wroga organizować bardzo rozważnie - duże koszty.
3) Nie przystępować do drogich krucjat, a inkasować pieniądze z nich.
4) Uczyć młodych generałów w miastach lub zamkach ze szkołami.
Czy mogę prosić o jakieś dodatkowe wskazówki?
Ps. Co do prowadzenia bitew to preferuję łuczników chronionych przez włóczników w okręgach oraz konnicę na skrzydłach, pozostałe typy piechoty wykorzystuje głownie jako wsparcie do zdobywania miast lub zamków. Włócznicy w okręgach spisują się też dobrze przy pacyfikacji wszelkich wyłomów (rozbitych bram) podczas oblężeń moich zamków i miast. Gram tylko Królestwem Jerozolimy lub Polską z przyczyn religijno-patriotycznych (nie plądruje miast).
Zacząłem grać Królestwem Jerozolimy z BGR IV (Fix v4.1) - jest ok. 40 tury. Mam poważne problemy z lojalnością "generałów" tzn. możnowładców - połowa wykazuje ZEROWĄ lojalność więc trzymam ich w stolicy jak w więzieniu (tylko ona się nie buntuje na ich "widok"). Zauważyłem, że spadek lojalności wynika również z brutalnego traktowania jeńców tzn. gdy wróg nie chce zapłacić, to muszą być oni wycięci w pień zgodnie ze średniowiecznym "obyczajem" jednak natychmiast lojalność generała, który nadzorował egzekucję spada do ZERA. Jak generałów nauczyć lojalności?
Co do samej rozgrywki to Królestwo Jerozolimy startuje z 3 prowincjami otoczona takimi potęgami jak Egipt i Turcja oraz masą dobrze uzbrojonych buntowników w okolicach. Aby jakoś przetrwać po wybraniu BGR IV dałem agresję wroga na minimum tzn. 2/10, co zapewniało mi spokój na granicy z Turcją, a ja natychmiast zabrałem się za systematyczne odbieranie miast i zamków Egiptowi, aktualnie mam już podbity Kair i Aleksandrię (podbicie Mekki to już tylko kwestia czasu), ale w tym momencie przyszedł cios w plecy ze strony Turcji i straciłem Antiochię, ściągam posiłki, ale nie ma ich zbyt wiele, bo większość wojska nadal jest zaangażowana w Egipcie. Na szczęście mam przymierze z Bizancjum, a ta daje niezłego łupnia Turkom, razem powinniśmy ich pokonać... Z brakiem lojalności generałów radzę sobie na razie tak, że główną armię zawsze prowadzi król, który na szczęście od początku rozgrywki jeszcze nie umarł - ma już 91 lat, mimo to walczy konno jak szalony :D
Strasznie ciezko z ta lojalnoscia. Nawet kolesie z 5-6 poz. lojalonosci potrafia zwinac manatki. Ja zwykle niezaleznie od gwiazdek koncze tury w fortach. Zawsze. Czasem jest problem ze przy oblezeniu nawet uciekaja, wiec zaczalem w koncu uzywac katapult i atakuje miasta z marszu - normalnie to wolalem zwykla jednostke zamiast katapulty i zdobywac zamek po 1 turze po wybudowaniu taranow. Ja wybudowalem te wszystkie budynki jak szkola itp i kazdy general bez wzgledu na wiek czy pochodzenie trafia na przymusowe kilka-kilkanascie tur do stolicy zeby zalapac jakakolwiek ceche czy umiejetnosc nowa, a nastepnie wysylam ich samodzielnie ( nie uciekaja skubani jak podrozuja sami ;) ) do odleglych zamkow i fortec przyfrontalnych. Jakos narazie daje rade. Chociaz przeciwnikami sa zwyklaki, czyli egipt, wegry, wenecja, itp. NIe wiem co bedzie jak nadciagna prawdziwi przeciwnicy pokroju Mongolow ( narazie zajeci sa walkami z egiptem kolo Bagdadu, nawet Egiptowi udalo sie zwolac dżihad na Bagdad i odbic go z rak hord mongolskich, badz Tatarow. Dodatkowo Krzyzacy w sojuszu z Novogrodem sieja zamet na wschodzie europy, przejmuja pozycje Kijowa, Litwy i czesciowo Polski. Mam nadzieje ze jak nadejdzie Tatarzyn to sie spotkaja i powalcza :)
p.s. Wladca jako general to dobry pomysl. W moim przypadku, tzn. w przypadku Bizancjum, ktorym obecnie walcze na kazdym froncie, z Kijowem, Wegram, Wenecja, resztkami Turka, Moorami, oraz Egiptem, niemozliwym jest obstawienie generalami ktorzy nieuciekna wszystkich aren walk. Jest ciezko, ale dzieki temu kazda bitwa jest do rozegrania recznie (hard/hard). Z automatu nie idzie prawie nic wygrac wiec jest ciekawie :D Do tego czytalem ze powyzej poziomy trudnosci bitewnej medium, komp dostaje bonusy do statystyk wojsk.
powodzenia
W BGR IV jest system finansów generałów. I m. in. okup za jeńców bierze generał, który wygrał. Jeżeli AI nie płaci za jeńców płaci skarb całego państwa. Sprawdź czy ci twoi nielojalni generałowie nie mają cechy In Debt, Broke. Z nimi są powiązane takie cechy Order: Summons, Order: Banished, które mogą wpływać na lojalność i skłonności do buntów. Sprawdź też te cechy u króła:Universal_Right_to_Knight, Right_to_Knight_Restricted, Professional_Recruitment_and_Command, Centralised_Recruitment_and_Command i Faction Zeal:... . Od tego jaką cechę ma władca zależy, który generał może i ewentualnie, gdzie prowadzić bitwy.Cytat:
Zamieszczone przez radax
I jeszcze powiedz mi ile u ciebie trwa tura AI? U
Jedyne co mi przychodzi do głowy do żeby armie prowadzili generałowie i z dużą lojalnością i z dużym dowodzeniem. Jeszcze nadawanie różnym generałom tytułów w miastach/zamkach-niektóre dają bonus do dowodzenia, lojalności. Wyspecjalizuj sobie jednego, dwóch generałów do prowadzenia bitew. Jednym może byc następca tronu. Nabicie mu dużego poziomu dowodzenia i chivalrous/dread zaprocentuje, gdy zostanie królem. I na pewno twoi generałowie nie mają cechy(traits) suply? To by wiele wyjaśniało? :)Cytat:
Nie maja tego traitu :)