-
Re: Pytania początkujących moderów
No bo trzebaby tak ustawić tak zeby zmieniło - i wszystko. Jak znalazłes to w porzadku. Jak chcesz żebym Ci udowodnił to moge ale po co to komu. Mi nie potrzebne w każdym razie do niczego. Bardziej by sie przydało żebyś wyjasnił jak zmiana frakcji aztekow może wplynąc na wiek generala. Bo tego akurat nie ogarniam. No chyba że to jakiś kod skryptu na niesmiertelnosc po prostu - wiec to bym zrozumiał. (Nie mam na komputerze Mediewal II) Ale to ciekawe co piszesz i zawsze sie tam komuś moze przyda. Ale obejrzałem wypak moda for king or country gdzie raczej Ci nie umrze general po upływie wielu tur ze starosci i nie ma tam folderu odwołującego sie do skryptów.
-
Azteków zostawiamy w spokoju :) Po prostu zaraz pod nimi dopisujemy taką samą komendę, tylko dotyczące innej nacji, np. "freeze_faction_ai Poland" sprawi, że Polscy dowódcy, szpiedzy itd nie starzeją się. Wydaje mi się że jeśli wpiszemy taką komendę odnoszącą się do frakcji, która będzie grana przez AI, to po prostu komputer nie będzie nic robił (tak jak Aztekowie od początku kampanii). Ręki sobie uciąć nie dam, bo tego nie sprawdzałem :)
-
mam następujące pytanie. zrobiłem sobie moda z prowincjami nowymi, chciałem dodać do tego frakcje. wiec dodałem normanów wg instrukcji znalezionej na necie. frakcja działa, ale...
niby frakcja powinna posiadać jednostki, które ma w pliku export_descr_buildings oznaczone, ale nie pojawiają się jej żadne statki po wybudowaniu portu i odpowiednich budynków. w czym leży źródło problemu?
-
Witam. A inne jednostki są poza statkami? Musisz przypisac im okretu w export_descr_unit i battle_models. A ten Twój mod to do kingdoms jest?
-
Witam, wywalili mnie z tymi pytaniami tutaj więc piszę ponownie.
w poradnikach są tylko informacje jak dodawać i zmieniać elementy gry. Ja potrzebuję informacji jak usunąć daną jednostkę z gry, a mianowicie:
- kompletna lista plików, w których trzeba usunąć wpis o jednostce,
- lista plików graficznych, w których być może trzeba coś usunąć (i jakim programem),
- lista plików, które trzeba by ewentualnie usunąć w całości,
- czy jest istotna różnica pomiędzy jednostką bojową a agentem?
- czy usunięcie jednostki (zwłaszcza agenta) nie spowoduje naruszenia stabilności gry, gdyż AI będzie chciało tą jednostkę rekrutować i użyć?
A teraz z innej beczki zupełnie:
W którymś modzie była możliwość rekrutowania generałów. W opcjach budowy jednostek (bodaj tylko w zamkach) można było rekrutować General's Bodyguard a po ich wybudowaniu pojawiała się postać generała. Był on oczywiście praktycznie bez cech i świty a wiek miał losowy (choć z reguły był dość młody).
Czy wystarczy w plikach gry do możliwości rekrutacji dodać General's Bodyguard (oczywiście swojej frakcji) czy trzeba zrobić coś jeszcze żeby osiągnąć ten efekt?
Z góry dzięki.
P.S.
Proszę tylko o rzeczowe odpowiedzi zamiast czegoś w stylu: "A po co usuwać jednostki?" albo "Ta opcja jest głupia, nie rób tego."
-
Nie mam za wiele czasu ale usunąć jednostkę jest łatwo. Wystarczy że jej nie będzie w pliku export_descr_buildings nie będzie jej wpisu o rekrutacji. Czyli np. dla Feudal_knights musisz wywalić wszystkie pliki z export_descr_buildings dla wszystkich nacji jakie ich rekrutują. Na inne pytanie odpowiem na ile potrafię ale albo wieczorem albo jutro. Pozdrawiam.
Co do rekrutacji generałów to też można to ustawić w export_descr_buildings .
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Nie mam za wiele czasu ale usunąć jednostkę jest łatwo. Wystarczy że jej nie będzie w pliku export_descr_buildings nie będzie jej wpisu o rekrutacji. Czyli np. dla Feudal_knights musisz wywalić wszystkie pliki z export_descr_buildings dla wszystkich nacji jakie ich rekrutują. Na inne pytanie odpowiem na ile potrafię ale albo wieczorem albo jutro. Pozdrawiam.
Co do rekrutacji generałów to też można to ustawić w export_descr_buildings .
No próbowałem zrobić rekrutowalnych generałów w export_descr_buildings ale nie podziałało (crash do pulpitu) ale zrobiłem to dość łopatologicznie więc mogłem coś przeoczyć (potrzebuję chyba dokładniejszy opis jak to zrobić). Co do usuwania jednostek to chodzi mi konkretnie o inkwizytora a jego nie ma w export_descr_buildings więc przypuszczam, że będzie gdzie indziej.
Jakieś pomysły?
-
Witam. Tu masz przykład, z Bellum Crucis 6.2 ale zasada podobna. Dopisz rekrutacje generałow np. do twierdzy i potem cytadeli albo stajni wysokich poziomów.
Dajesz np. przy stajniach barona i wyższych nastepujacy wpis:
recruit_pool "NE Bodyguard" 1 0.2 1 0 requires factions { poland, hungary, }
Wtedy Polska i Węgry będą mogły rekrutować jednostki generalskie. Co do genaeralskich jednostek musisz patrzeć jak sie nazywają w export_descr_unit bo to jest róznie w róznych modach. może byc greek_bodyguard dla Bizancjum np. Dla Polski przeważnie to jest NE Bodyguard. Uważaj czy dana nacja ma dany rodzaj jednostki generalskiej. np. NE Bodyguard patrz na owership: tam sa nacje jakim mozesz pzrypisac jej rekrutację - wyróznilem kolorami.
type NE Bodyguard
dictionary NE_Bodyguard ; General's Bodyguard
category cavalry
class heavy
voice_type General
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier NE_Bodyguard, 16, 0, 1
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_royal
mount barded horse
mount_effect elephant -4, camel -4, horse +1
attributes sea_faring, free_upkeep_unit, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, general_unit
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square
stat_health 1.2, 0
stat_pri 12, 8, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 14, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 7, 10, 4, metal
;stat_armour_ex 7, 8, 0, 0, 5, 4, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 5
stat_ground 0, -2, -4, 0
stat_mental 19, normal, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 2040, 914, 268, 214, 1050, 1, 200
stat_stl 1
armour_ug_levels 3, 4
armour_ug_models NE_Bodyguard, NE_Bodyguard
ownership england, scotland, france, barons, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, saxons
era 0 england, scotland, france, barons, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, saxons
era 1 england, scotland, france, barons, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, saxons
era 2 england, scotland, france, barons, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, saxons
recruit_priority_offset 5
;unit_info 13, 0, 32
Co do inkwizytorów to pomyślę czy da rade ich usunąć z gry, ale może być trudno.
Inkwizytorzy są w descr_character plik tekstowy w data. Daj im 0 punktow ruchu. To nie będę latać po mapie. Albo spróbuj usunąć wpis op nich ale to raczej spowoduje ctd ale spróbuj. Zawsze rób kopie zmienianych plików by miec do czego wrócić. Pozdrawiam.
-
Wielkie dzięki, podziałało. Trzeba to było zrobić dokładnie tak jak myślałem z tym, że ja pisałem "General's Bodyguard" zamiast "NE Bodyguard" :). Wiem - głupi błąd. Co do inkwizycji to spróbuję ale pamiętam, że kiedyś znalazłem plik (otwierany excelem) gdzie była maksymalna ilość Inkwizytorów jednocześnie na mapie. Pamiętam, że 0 powodowało CTD ale ja dałem 1. Tyle, że za cholerę nie mogę znaleźć tego pliku. Kojarzysz może o czym mówię?
I jeszcze jedna sprawa:
recruit_pool "NE Bodyguard" 0 0.05 1 0 requires factions { england, scotland, france, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, }
Wiem, że:
- pierwsza, tutaj 0 to: ilość dostępnych do rekrutacji jednostek w pierwszej turze po wybudowaniu i na starcie kampanii;
- druga, tutaj 0.05 to: przyrost jednostki w okienku rekrutacji na turę (co ile tur nowa jednostka do rekrutacji - tutaj co 20);
- trzecia, tutaj 1 to: maksymalna ilość jednostek do rekrutacji (jeśli jednostka dostępna również w innym budynku to należy zsumować te limity)
- czwarta, tutaj 0 to: ???
No właśnie, za co odpowiada czwarta wartość? Z tego co zauważyłem mają ją tylko Konkwistadorzy.
-
Czwarta liczba to startowe doświadczenie szkolonej jednostki. Nie daj więcej jak 3. Inkwizytorom daj ruch 20 lub 30 zamiast zero, beda się ruszac ale na mały zasięg. Nie wiem o jakim pliku piszesz co do liczby inkwizytorów. Jakbys znalazł daj znać. Pomyśle jeszcze jak usunąć tych inkwizytorów ale niczego nie obiecuję. Modujesz Medka czy jakiegoś moda?
-
Czystego podstawowego M2TW bo mam Vistę i po zainstalowaniu patcha wyższego niż 1.01 mam CTD a starego kompa już nie odpalę. Zaczęło się tak, że dobijały mnie prowincje na wschód od odry. Powiedziałem kumplowi, że moduję, przyjechał mapami historycznymi i jedziemy teraz. dodałem już z 15 lokacji we wschodniej europie, za chwilę zrobimy Bałkany, potem Europę zachodnią (tutaj najmniej: ze 3 lokacje w Rzeszy i po 2 we Francji, Hiszpanii i Anglii, Włoch nie ruszamy) i na końcu Afrykę i Lewant.
Oczywiście jak tyko zaczęliśmy to pojawiło się milion pomysłów na minutę. Między innymi rekrutacja generałów i ograniczenie lub usunięcie inkwizycji.
Będę dawał znać jak idzie.
-
Lekarstwem na Vistę i Medka może być zainstalowanie gry na innej partycji niż system i koniecznie nie w Program Files i wyłącz UAC. Wtedy jest nadzieja, że wyższe patche Ci ruszą. Nieźle. Dodałeś 15 prowincji. Trzymam kciuki. Ja cos tam umiem ale do modera mi daleko. Ale pomogę na ile potrafię.
-
Warto spróbować. Powiedz jeszcze co to jest UAC.
-
UAC to sytem zabezpieczeń. Jak go wyłączyć w systemie Vista poszukaj w necie. Ja na Win7 mam go wyłączonego. A naprawde warto miec patch 1.3 bo na 1.0 w medku inkwizytorzy strasznie koszą członków rodziny. Radzę się skupić na zainstalowaniu Medka na innej partycji niż systemowa i potem patche zapodasz i będziesz modował. Ale jak tam chcesz. jak robisz moda pod Medka 1.0 to nikt na nim nie zagra bo wiekszosc ma 1.3 a z kingdomsem to i 1.5. Pozdrawiam.
-
Heh... właśnie sobie sprawdziłem w necie. Aż mi głupio trochę :). Co do działania modu na innych wersjach to robię tak podstawowe zmiany, że chyba na wszystkim pójdzie. Ale może nie jest jeszcze za późno. Spróbuję przeinstalować medka i zobaczę czy będzie chodził. Dzięki za pomoc. Szkoda, że dwa tygodnie temu nie czytałeś forum, to bym od razu w ten sposób kombinował i od początku na spatchowanym. Założyłem temat a nikt nie potrafił mi pomóc. Dam znać jak wyszło.
P. S.
Co do tego pliku, o którym pisałem wcześniej, tym edytowanym w Excelu, to coś w moczu czuję, że to był plik gdzieś wewnątrz gry. Nie było go w modzie, a był to WWmwE bo tylko w ten grałem.
I jeszcze jedno, do czego są ostatnie dwie liczby przy opisie jednostki w export_descr_units przy stat_cost? Wiem, że pięć poprzednich jest dla cen (rekrutacji, rekrutacji w cusom battle, uprade'ów broni i zbroi itp.).
-
Offtop-Trzymam kciuki za waszego moda,może zróbcie własny temat :D
-
No dobra,
to teraz mam poważny problem.
Nie wczytują się bitwy. Bitwa się ładuje, na chwilę widać oddziały bez tekstur terenu a potem CTD. Zakładam, że muszę przekopiować do katalogu mymod odpowiednie pliki z podstawki, tylko jakie?
-
Do dzialania bitew nie trzeba nic wgrywac do my_mod jaka masz wersje gry teraz? Medka masz rozpakowanego? usunąles descr_geography i descr_geography new. Normalny Medek Ci odpala i bitwy też?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Do dzialania bitew nie trzeba nic wgrywac do my_mod jaka masz wersje gry teraz? Medka masz rozpakowanego? usunąles descr_geograpfy i descr_geograpfy new. Normalny Medek Ci odpala i bitwy też?
Pracuję na 1.0 bo patche 1.2 i 1.3 mi nie chodzą pomimo tego co mi doradzałeś. Odinstalowałem medka, wyłączyłem UAC, zainstalowałem medka na dysku D i zero efektu. CTD przy uruchomieniu. Trudno. Vista.
Mam tyko descr_geography_new.txt i descr_geography_new.db. Skasować oba? Nie mam descr_geograpfy.txt.
Mówię oczywiście o mymod/data.
Co robić?
Może koniczna jest jednak wersja 1.01?
Nie rozpakowywałem plików pack.
Już działa. Wywaliłem decr_geography_new.txt i decr_geography_new.db.
-
Co do patchy spróbuj zainstalować 1.1 a potem od razu 1.3 z pominięciem 1.2.
-
Znalazłem...ufff.
W pliku descr_campagin_db w folderze data są zamieszczone między innymi limity ilości agentów (globalne i na prowincję) takich jak Inkwizytor, Wiedźma i Heretyk. Wpisanie 0 powoduje bodajże CTD więc trzeba co najmniej 1.
Funkcji i właściwości do modowania w pliku jest dużo a opisane jest bardzo intuicyjnie.
-
No dobra, kolejny problem. Chcę dodać do polskich jednostek kuszników pawężowych. Wg poradnika trzeba rozpakować pack, w którym jest katalog units_models i edytować plik battle_models.modeldb.
1. Mam wypakować tylko ten jeden pack w którym jest ten folder (units_models) czyli pack nr 3 czy wszystkie packi?
2. Trochę dziwi mnie zapis, że mam go wypakować do folderu data w głównym katalogu gry czyli Medieval II Total War\data. Nie powinno być Medieval II Total War\mymod\data ?
3. Czym z powrotem spakować packa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez woda84
No dobra, kolejny problem. Chcę dodać do polskich jednostek kuszników pawężowych. Wg poradnika trzeba rozpakować pack, w którym jest katalog units_models i edytować plik battle_models.modeldb.
1. Mam wypakować tylko ten jeden pack w którym jest ten folder (units_models) czyli pack nr 3 czy wszystkie packi?
2. Trochę dziwi mnie zapis, że mam go wypakować do folderu data w głównym katalogu gry czyli Medieval II Total War\data. Nie powinno być Medieval II Total War\mymod\data ?
3. Czym z powrotem spakować packa?
Najpierw zrób sobie kopię dzialającej nie wypakowanej gry taką kopie bezpieczeństwa, jak masz wolne miejsce na dysku.
1. Z reguły wypakowuje się wszystko.
2. Nie ma w tym nic dziwnego, tak się robi.
3. Nie wiem czy da się to zrobić. po to masz kopie bezpieczeństwa. :mrgreen: Wypakowane pliki Ci sie przydadzą do eksperymentów. Woda słuchaj zasada jest taka, w swoim folderze mymod umieszczasz tylko pliki jakie zmodowałeś nie wszystkie. Gra najpierw korzysta z oryginalnych plików, chyba, że w mymod te pliki zostały zmodyfikowane. Pozdrawiam.
-
Ok. Widzę, że chyba nie obronię się przed zpachowaniem Medka przynajmniej do wersji 1.01. Ciekawe czy będzie mi w ogóle chodził. Wczoraj wpadłem też na pomysł, żeby umożliwić upgrade pancerza dla Woodsmenów aż do Heavy Mail. Problem jednak w tym, że nie mają oni tekstur dla takich pancerzy. Zastanawiam się więc czy wystarczy w pliku export_descr_unit.txt przypisać teksturę pancerza innej jednostki. W tym przypadku mogą być EE Spearmen bo mają dokładnie taki upgrade o jaki mi chodzi.
Tu pojawia się moje pytanie czy zachowana zostanie zasada broni wpisanej w szkielet jednostki? Było to opisywane chyba przy poradniku tworzenia nowych jednostek - ktoś chciał przerobić włócznie na miecze i nie mógł z powodu wpisania włóczni w szkielet jednostki. Będą mieli topory czy pojawią się z włóczniami tak jak EE Spearmen?
-
Zrobiłem i niestety ładuje się cała tekstura EE Spearmen. Wychodzi na to, że trzeba stworzyć nową teksturę. Ktoś wie czy wystarczy, że zmodyfikuję Woodsmen_ug1 dodając nowe tekstury (jeśli uda mi się wyedytować ładnie) i zapiszę jako Woodsmen_ug2 i Woodsmen_ug3 i zrobię odniesienia w export_descr_unit.txt?
-
Woda. W kwestii tekstur zwróć się na PW do zacnego użytkomnika o nicku: Aramegil on jest specjalistą. Stworzył Poprawione jednostko dla Polski w swoim modzie, jego jednostki w dużej części sa w modzie Regnum Poloniae. I wykonał masę pracy z teksturami dla WWME 3.0 jak powstaje. Pozdrawiam.
-
Mam zainstalowane Królestwa, rozpakowałem unpackerem. Przerobiłem nieco EDB, a mianowicie dodałem porty wszystkich frakcji w Ameryce. Odpalam grę - wszystko działa, porty są dostępne dla wszystkich. Druga osoba też ma rozpakowane wszystko, wkleja sobie zmodyfikowane EDB i nic. U niego portów nie ma. Pytanie me - dlaczego tak się dzieje? Patche wgrane. Jeszcze komuś przesyłam tenże plik - jest to samo. Zmiany w grze nie ma.
-
Niech Kolega spróbuje usunąć plik map.rwm world/maps/base bodajże tam on jest bo to róznie w różnych modach z nim bywa :mrgreen: , to powinno pomóc. Daj znac czy pomogło.
-
Nie pomogło, pytanie wciąż aktualne.
-
A na pewno zrobiłeś moda? Bo jeśli tylko rozpakowałeś pliki i namieszałeś w nich to będzie działało jak chce. Musisz założyć moda np. z pomocą mod folder (chociaż trzeba w nim poprawić .CFG). Na dziko zawsze będzie się rypać.
Przykładowo kilka razy chciałem dodawać prowincje bez założenia moda i się nie da. Brakuje niektórych plików tworzonych tylko dla moda, a których nie ma oryginalna gra.
-
Widzę, że kolega chyba się poddał albo sam rozwiązał problem. Ale mam inne pytanie. Jest poradnik jak przenieść wygląd zamków z Kingdoms (chodzi mi o te fajne jasne zamki z Britannia i Teutonic) do głównej kampanii podstawki?
P. S.
Zająłem się modowaniem AI na mapie kampanii. Nie jest nawet takie skomplikowane, ale za to rozległe jak cholera. Dwa główne pliki zawierają ponad 100 zależności każdy. Jeśli znajdę czas i znajdą się chętni mogę przetłumaczyć porządnie poradnik, który napisał CavalryCmdr. Tylko muszę wiedzieć, że są chętni bo ja sam mogę korzystać bez problemu z angielskiego.
-
Ta, mi też się wydawało, że to łatwe na początku, ale nie miałem poradników. Przetłumacz, może dowiem się czegoś ciekawego, byłbym wdzięczny :)
-
No tłumacze właśnie. Łatwo nie jest ale myślę, że będzie całkiem zrozumiały. Niestety pewna znajomość angielskiego będzie niezbędna. Stwierdziłem, że nie będę tłumaczył wierszy skryptów, tylko ich objaśnienia. Każdy będzie się musiał trochę wysilić. Ale o tym wszystkim napiszę w słowie wstępnym. Jestem już za połową, więc w tym tym tygodniu powinienem skończyć i wrzucić do działu poradników.
-
Witam.
Woda84, chwała Ci za to, że się podjąłeś tłumaczenia tego poradnika. Ale szczerze to bardziej liczę na to, że po jego rozpracowaniu stworzysz jakieś dobre AI strategiczne, możliwe do wykorzystania w róznych modach. Na razie tematykę AI i jego tworzenia na Forum rozpracowuje zacny Piter, który zrobił bardzo dobre alternatywne AI do Bellum Crucis. Wypróbuje to AI Pitera także w innych modach jak znajde więcej czasu. Trzymam kciuki i czekam na efekt Twoich prac nad nowym AI strategicznym. Pozdrawiam. Mało Kto się zabiera za tworzenie AI. Pozdrawiam.
-
Skończyłem tłumaczenie i wrzuciłem do poradników dla M2TW i Kingdoms. Powodzenia.
-
Strat.txt, Shared.txt, Tooltips.txt ?!?
Strat.txt, Shared.txt, Tooltips.txt
Witam wszystkich - mam z tymi plikami niewielki problem. Potrzebuję ich w wersji polskiej i nie wiem skąd je zdobyć. Na TWC są ale po angielsku, mam polską wersję gry jednak .strings.bin converter nie konwertuje tych plików. Ma ktoś może te pliki w formacie TXT po polsku? Jeśli tak to będę bardzo wdzięczny za udostępnienie.
EDIT: M2SBE także nie potrafi ich odczytać.
-
Siema. Zna może ktoś z was dokładny opis, bądź wie, co oznacza parametr z pliku campain_script "SupportCostsPercentage" ? W sensie, w jaki sposób gra to definiuje ? Procent kosztów względem dochodu na turę ? Jakieś przykłady ?
Tak znowu coś kombinuje ale nie mogę nigdzie znaleźć dokładnej definicji tego konkretnego parametru. Czy np.
SupportCostsPercentage > 80 to jest więcej jak 80% dochodu frakcji ? Np. przy Frakcji która wydaje 81% swojego dochodu na turę, na utrzymanie wojska parametr jest spełniony? Czy jest jakiś inny przelicznik ? Np. 0.8 definiowane jest jako 80% ?
Dokładnie chodzi mi o to: http://www.twcenter.net/wiki/SupportCos ... ripting%29
Jakby nie mogli napisać czegoś więcej, albo podać konkretnych przykładów. :evil:
-
Cóż, szukałem tego w campaign_script ale nie znalazłem. Ale z tego co widzę jest to warunek, po przekroczeniu którego następuje zaimplementowana akcja i działa tylko dla mapy strategicznej. Moim zdaniem właściwy zapis będzie pod postacią normalnej liczby a nie dziesiętnej. Czyli jak masz:
if
SupportCostsPercentage > 80
than
Jakaś_reakcja
co oznacza: jeśli utrzymanie armii pochłania więcej jak 80% przychodów, to wtedy: Jakaś_reakcja
Ale jeśli skrypt działa na zasadzie warunków minimalnych i maksymalnych czyli thersholdów to będzie inaczej.
Wrzuć cały algorytm, który znalazłeś to powiem Ci więcej.
-
Znalazłem w starych plikach z poprzedniej instalacji gry i modów, fragmenty skryptów kampanii. uprościłem je, pozbyłem się zbędnych ograniczających parametrów dotyczących ilości miast i teraz próbuję zaimplementować do campain_script modu BC 6.3.
Gdyż jak widzę nie ma żadnych zabezpieczeń przed masowaniem wojska przez AI. Na przykładzie frakcji England.
[spoiler:2etvmfqc]monitor_event PreFactionTurnStart FactionType england
and not FactionIsLocal
and Treasury > 200000
add_money england -40000
end_monitor
monitor_event PreFactionTurnStart FactionType england
and not FactionIsLocal
and Treasury > 100000
add_money england -20000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury > 50000
add_money england -5000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury < -5000
add_money england 7000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury < -10000
add_money england 12000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury < -30000
console_command add_money england 32000
end_monitor
and not FactionIsLocal
and Treasury < 10000
and SupportCostsPercentage > 20
set_event_counter freeze_recr_pool 1
end_monitor
and not FactionIsLocal
and LosingMoney
and Treasury < 30000
and SupportCostsPercentage > 40
end_monitor
and not FactionIsLocal
and LosingMoney
and Treasury < 80000
and SupportCostsPercentage > 80
end_monitor[/spoiler:2etvmfqc]
Zastanawiam się również nad sensownością tych dwóch parametrów, LosingMoney w parze z SupportCostsPercentage, w odniesieniu do wartości skarbca.
Lub uprościć aż do bólu, pozostawiając jedynie warunek LosingMoney. Na zasadzie, frakcja która nie zarabia pod koniec tury, albo której skarbiec nie stoi w miejscu, nie szkoli więcej wojska.
-
Wygląda to następująco:
Ustalono progi ilości pieniędzy posiadanych przez Anglię.
Jeśli Anglia posiada mniej pieniędzy niż "X"
a do tego SupportCostsPercentage jest większy niż "Y"
to przerwij rekrutację oddziałów na "Z" tur
I tak jak pisałem wczoraj procenty podajemy wprost a nie w liczbie dziesiętnej.
Dodatkowo zauważyłem, że są zaimplementowane zmiany ilości pieniędzy dla frakcji. Ciekawe po co? żeby nie gromadziła kasy i nie zbankrutowała?