yyy, ten torrencik to całość BC 6.3.? 2,5gb?
nie liczę oczywiście fixbuga.
Wersja do druku
yyy, ten torrencik to całość BC 6.3.? 2,5gb?
nie liczę oczywiście fixbuga.
Tak, całość.
Czy ten submod na 4 tury w roku działa w 6.3?
Witam. Ten z wersji 6.2 nie zadziała, a nic nie wiem by istniał taki submod do wersji 6.3. Pozdrawiam.
Gdzieś tu widziałem listę "bohaterów" pojawiających się w trakcie kampanii,wie ktoś gdzie to się może znajdować?
To nie podstawka tylko Bellum Crucis i tu ma być 30 tur nieagresji i basta.
Wilk - wypróbuj ew. AI np. z Warhammera 1.5 albo Savage AI z SS. Ai oryginalne z BC 6.3 i AI Pitera dobrze podbijaja rebelie. Nie tak dobrze jak cwany gracz ale koło 30 tury przeważnie rebelie są podbite. Ew. zobacz to AI Soulsona wersja 1.7 ja grałem w 1.6 - było niezłe http://www.twcenter.net/forums/showthre ... Soulson+AI
ACN - kilka stron wczesniej Arthas podał wodzów i tury kiedy ię pojawiają. Ew. Zajrzyj do campaign_script skrypt z Heroes w nazwie podaje jaki władca i kiedy się pojawi oraz z jaką armią. Pozdrawiam.
Edit: Ten temat ma być o czystym Bellum Crucis 6.3 i rozgrywce na oryginalnym AI. Na inne zagadnienia w tym o AI są inne tematy. Pozdrawiam.
Panowie Wilk i Piter, to temat o BC 6.3 nie jego modowaniu i innych bajerach do diabła. Kolejne posty nie na temat wylądują w koszu. Jest temat o indywidualnych kompilacjach skryptowych tam się produkujcie, tu wprowadzacie tylko bałagan.
Edit: Przeniosłem kilka postów Pitera i Wilka z tego tematu do wątku o indywidualnych kompilacjach skryptowych. Pozdrawiam.
viewtopic.php?f=367&t=10087 pod tym linkiem w temacie o submodach do BC 6.3 dałem link do alternatywnego AI strategicznego do Bellum Crucis 6.3. Jest naprawdę warte wypróbowania.
Nowa wersja spolszczenia do BC 6.3 z dnia 31.03.2012 w poście nr 1 w temacie o spolszczeniu, czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=9949 .
grając na vh/vh odnoszę wrażenie, że AI bitewne niczym się nie zmieniło, co prawda na razie wojowałem tylko z rebeliami, ale robię ich tak samo jak w 6.2., no może tylko strzelcy są słabsi w Polsce, zdecydowanie to odczuwam...
ogólnie to znakomicie, że mariaże utrwalają sojusz, generalnie sobie pomyślałem, że może fajnie by było jakoś odblokować mariaże między państwami dla wszystkich członków rodziny, a nie tylko dla dwóch, a w zamian zablokować/utrudnić podpisywanie sojuszu w tradycyjny sposób (w sumie na vh/vh obecnie mam jedynie sojusz z Węgrami, a z Danią tylko dzięki mariażowi, reszta ma mnie głęboko w poważaniu sami między sobą robiąc sojusze...) + ograniczenie liczby dyplomatów a nadanie praw do podpisywania umów handlowych kupcom i podpisywanie sojuszów przez księży, wie ktoś czy takie coś da się zrobić?
Ponadto ten skrypt buntu z atakiem z automatu jest bezsensowny z punktu strategii - bowiem AI nie wie, że zostanie zaatakowane, wyprowadza wojo w pole zostawiając słabiutki garnizon i cała praca na nic. Generalnie różnie z tymi podbojami jest - Ruś zajmowała wszystko jednym atakiem, Dania już pół na pół, na Visby nie mogła się zdecydować, ze Skary wyrzucił ją atak buntowników z automatu, Szczecin jeden atak, Nowogród pół na pół, Wilno osłabione zdobyłem ja, a Lyndanisse jednym rzutem. Na plus jest to, że Gdańsk i Czechy poddały mi się w pierwszej rundzie bez walki.
A i jeszcze jedno - moje hipki starzeją się 1 rok na jedną turę, czyli 2x szybciej niż powinno być, Wy też tak macie?
Może czas na jakiś większy, generalny submod z polskiej strony na BC 6.3.?
AI bitewne, dyplomacja, handel morski większy (albo możliwy też dla tych, co w stolicy mają wybudowane molo rzeczne...) plus parę innych rzeczy.
AI bitewne to akurat się mocno zmieniło i to na lepsze, ja bitewne z BC 6.3 uważam za lepsze od najnowszego bitewnego Germanicu5. Mnie się gienki i agenci starzeją normalnie. Submod powstanie za jakiś czas, niezbyt długi. :mrgreen:
mała poprawka - buntownicy atakują także gdy jest namiestnik...Cytat:
Zamieszczone przez Arthas990
wrzuciłbym screena, ale BC chyba ma jakąś blokadę co do zrzutów, pokazuje mi pulpit...
aaa już wiem, to dzięki Aero w 7 :D
znacie jakiś program, który robi dobre zrzuty mimo Aero?
Ze swojej strony mogę Ci polecić xfire, jest to super programik na swój sposób podobny do steam ;)
Ja podpinam niektóre gry i mody pod steama i ma on specjalnie wbudowany program do robienia zrzutów takie jakie są w grze. Lepszego nie ma, bo robi je błyskawicznie- co widać w tych co umieściłem :)Cytat:
znacie jakiś program, który robi dobre zrzuty mimo Aero?
Dyplomacja w Bellum Crucis 6.3 - na stronie 15 tego tematu opisalem jak ją skutecznie prowadzić. Teraz napiszę jak zapobiec spadaniu poziomu relacji z sojusznikami w trakcie trwania sojuszu, ja stosuję nastepujące metody: Daję im w prezencie legendę mapy i trybut np. 250 bizantów przez 12 tur, to daje zwykle + 1 do relacji. Płacenie trybutu poowoduje, że relacje dyplomatyczne - nie spadają one zwykle przez czas płacenia trybutu. Obecnie na VH tak podbijałem relacje z Niemcami, że mnie nie zaatakowali po 30 turze i mam z nimi relacje 9 na 10. (Gram Polską na VH). By podbić relacje z sojusznikiem podczas pierwszych 30 tur, co jakiś czas dajemy znowu prezent w postaci legendy mapy i zwiększamy nieznacznie kwotę trybutu na turę i ilość tur trybutu. Ja stosuję takie zestawy tybutów i ich zwiększania 12 tur po 250, potem zwiększenie 15 po 300, potem ew. jak to nie wystarczy 20 tur po 400 i ew. 25 po 500. Jako prezent dałem Niemcom legendę mapy + dostęp wojskowy to dało mi aż + 2 do relacji. I cesarscy uderzyli na Francję nie na mnie po trzydziestu kilku turach. i dało rade na VH nie zostać zaatakowanym. Sojusz przez małżenstwo zawarłem z Węgrami, także mogłem się skupić na walce na wschodzie. Nawet na VH da radę grac na oryginalnym AI. Jak pisalem wcześniej na stronie 15, relacje szybko rosną jak walczymy ze wspólnym wrogiem. podnoszą się też jak udzielamy militarnego wsparcia oddziałom sojusznika. Pozdrawiam.
Edit: Zalecany przez włoskich twórców moda poziom trudności rozgrywki w BC 6.3 to MEDIUM. To tak dla przypomnienia. :mrgreen:
Edit2: Oczywiście nie wszystkim dajemy ciągle kasę, tylko tym najgroźniejszym, to wg mnie jedyny sposób by nie dawać AI prowincji, bo ja prowincji nie daję, nawet jak gram na VH.
dzięki, poprobuje w/w programiki.
ja nie mam tyle pieniędzy :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Makarony są delikatne... ;) :lol:Cytat:
i jeszcze dodam, że nadal mariaże między państwami AI właściwie nie występują...
pokoje po zakończeniu krucjat też powinny występować
zabójców wrogich nie widzę zbytnio, jedynie szpieg się pojawił we Wrocławiu, co można zobaczyć podczas przewijania tury w czasie Niemców...
ciekawe czy Konstantynopol oprze się dżihadowi.
Na te armie Dunkel jest prosta metoda. Posyłasz dwie konnice, okrążasz nimi w biegu armie i atakujesz katapulty od tylca. (Tylko bez skojarzeń) :-p I po problemie. Bez sprzetu, nie zdobędą murów. W tym miejscu jest bug. AI nigdy nie wycofuje się z bitwy, nawet gdy straci większość swoich wojsk. Mechaniczny sprzęt oblężniczy tak samo, jak skończy mu się amunicja, po prostu stoi w miejscu, zero jakichkolwiek czynności. Jeśli armia AI czeka w oblężeniu na posiłki, które turę wcześniej, zniszczyliśmy w polu inną armią i nigdy nie dotrą, zawiesi się i będzie stać i stać i stać i czekać i czekać, może w nadziei że weźmie osadę głodem, aż sami ściągniemy posiłki i poślemy ich do piekła. Wyjątkowo upierdliwy bug.
Inna sprawa to formacje. Ciągle mam przypadki, że oddziały rozchodzą się samopas po całej mapie, albo zawieszają się na budynkach osad maszerując alejką. Jeśli trafimy oddziały z trybeusza, albo kulą z działa, powinni zreformować szyk, w BC 6.3 oddział się czasem po prostu zawiesi. Aha, i zdaje się że nie da się trafić z działa bądź trybeusza, te nowe dodatki do jednostek, to jest chyba porucznik. :/
to już chyba lepiej dać im zdobyć te mury, wybić ich do nogi i szybciej gra się toczy.
Oczywiście, że oddziały AI rozchodzą się po mapce, to moja taktyka, AI trzyma się w kupie i skoro ma przewagę liczebną i jakościową to powinni się trzymać w kupie do końca, niektóre armie tak robiły, ale co z tego, skoro atakowałem oddział najbardziej wysunięty na flance (z 2 stron szarża jazdy i odstąpić) to nawet nie musiałem odstępować, bo... AI stał jak stał...
także proszę mi tu bez zachwytów, bo nie widzę różnic między 6.2. a 6.3., BC to najlepszy w dalszym ciągu mod z racji wielości opcji dyplomatycznych etc., ale submod taki całościowy jest mile widziany, mogę nawet się nauczyć modować jeśli nie znajdą się chętni :D
AI bitewne z 6.3 w bitwach w polu jest wg mnie dużo lepsze niż to z 6.2. Przy szturmach może się mota czasami. Ale ja walki obronne gdy ai mnie atakuje, toczę zwykle z automatu. Ręcznie walczę w polu często i wtedy jak to ja atakuję wrogie osady. Zawsze można użyć AI bitewnego Germanicu5 wersja 5.6 link w Modach Uzupełniających. Ja zostaję przy oryginalnym AI z BC 6.3.
Edit:
Dunkel, na temat submoda i oczekiwań napisz w submodach o BC 6.3, tam może i inni się wypowiedzą i się zmontuje fajnego submoda. Pozdrawiam.
AI jest dużo lepsze ale wiadomo, bugi są.
ja póki co dokończę Polskę na tej specyfikacji, żeby coś może odkryć jeszcze w tym AI... :lol:
Witam, mam problem.
Nigdy nie grałem w moda Bellum Crucis, więc teraz chciałem sobie zagrać w wersję 6.3
Pobrałem, jednak po instalacji nie chce mi odpalić. Pojawia się czarne okno i po sekundzie znika.
Nie rozumiem, o co chodzi. Instalowałem początkowo do folderu głównego medka, potem konkretnie do mods, nic z tego.
Już dość długo się z tym męczę, kasowałem wszystkie inne mody i to w żaden sposób nie pomogło.
Czy ktoś wie, w czym tkwi problem? Co powinienem zrobić?
Oczywiście kingdoms mam zainstalowane.
Jaki system operacyjny? Kingdoms 1.5 ? Pobrałeś Part 1, Part 2 i bugfixer 1.2 ?. Instalujesz Part 1 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods, potem part 2 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods, potem bugfixer 1,2 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods. W mods będzie katalog o nazwie BellumCrucis6 a na pulpicie skrót do Bellum ikonka z hełmem. Czyli po mods nic nie piszesz w czasie instalacji. Nie odpala bo źle zainstalowałeś albo nie masz bugfixera. Ja mam z 7 innych modów oprócz BC 6.3 i wszystko działa. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez falchion
@Araven
Bardzo Tobie dziękuję! :D
Udało się, problem tkwił właśnie w tym, że nie instalowałem do tej pory wszystkiego w mods oraz nie myślałem w ogóle o bug fixerze. :)
Pozdrowienia i wesołego jajka! :)
PS. Mam tylko takie jeszcze pytanie. Jak zmienić nazwę jakiejś frakcji bo w angielszczyźnie Portugalia widnieje jako "Kingdom of Poland" ?
Znowu rzuciło mi się w oczy ui Polski a także Węgier. Mod wydaje się być dopracowany a nadal mamy w nim prawosławny krzyż i ruskich (chyba) "rycerzy" jako główny obrazek przez większość gry Polską i Węgrami :roll: . Twórcy osiągnęli jakiś limit czy coś? W końcu Polska i Węgry należały wtedy do łacińskiej/katolickiej grupy kulturowej więc lepsze by było wrzucenie ich do kultury północnoeuropejskiej niż ten prawosławny krzyż. Najlepiej byłoby w ogóle dać tym państwom inne ui, tak to pozostaje chyba tylko albo przebolenie/przyzwyczajenie się do tego co mamy albo banalna podmianka ui na czas grania Polską bądź Węgrami.
Dopracowany ? :lol: Sam fakt potrzeby innego AI świadczy przeciwnie do tego co stwierdziłeś. Brak "bezpiecznika" aby komp nie masował armii a rozbudowywał się, przynajmniej zachowywał jakiś balans pomiędzy wojną a ekonomią. Zabierzesz skrypty dodające darmowe pieniądze, nie rozwinie się w ogóle. AI nastawione jest na atakowanie, aby więcej, aby szybciej, aby na przód i aby więcej wojsk kosztem całej reszty zero strategii, zawsze atakuje cię kilkoma armiami, z których zawsze atakuje najsłabsza chorągiew z najmniejszą ilością punktów budowy sprzętu oblężniczego. Zapisane stany gier nie są kompatybilne z modyfikacjami plików, a tobie przeszkadzają obrazki :?: :lol:
AI ogólnie jest inne potrzebne do całego medka, ale silnika zmienić się nie da, a AI z Bellum jest jednym z najlepszych- można uznać je za słabe- ale i tak jest jednym z najlepszych :) Zapisany stany gier prawie zawsze nie działały z modyfikacjami plików ;)Cytat:
Zamieszczone przez Wilk
Wilk, w czym problem nie pasuje Ci mod to nie graj w niego. Mnie jak się coś nie podoba to w to nie gram. Tobie radzę to samo - graj w SS czy co tam chcesz i przestań tu marudzić, jak nie dajesz sobie rady z rozgrywką albo Ci się nie podoba ai czy cokolwiek to przestań grać w Bellum Crucis.
Falchion - czemu nie grasz na spolszczeniu? nazwę Portugalii zmień sobie w pliku expanded w katalogu text. Znajdź wpis PORTUGAL i zmień nazwę z Polski na Portugalię skoro w zangielszczeniu jest błąd. Link do spolszczenia do wersji 6.3 viewtopic.php?f=367&t=9949
Dagorad - ui możesz sobie zmienić na stałe, mnie to nie przeszkadza ja i w 6.2 miałem w Polsce to ui z submoda - teraz to dali w 6.3 w Polsce między innymi.
Rozróżnijmy, AI bitewne i AI na mapie świata.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Do AI bitewnego, nie miałem i nie mam zastrzeżeń, ewentualnie tylko inny plik descr_formation gdyż na tym, AI czasem dziwnie się zachowuje. Odwrotnie właśnie. Zawsze zapisany stany gier, działały mi wraz ze zmianami w plikach. Czy w podstawce, czy w Kingdoms, czy w Broken crescent, czy w SS, czy innych. :o
Sorki że ci popsuje statystyki twojego ulubionego, najbardziej zbalansowanego i dopracowanego modu w historii. Ale taka prawda. :D Można łatać czyjegoś moda i kombinować ze skryptami i plikami, coraz więcej i dalej, aż w pewnym momencie, zaczynasz się zastanawiać, czy oni w ogóle zadali sobie trud przeprowadzenia więcej testów niż tylko sprawdzenie spójności wpisów i debug w plikach typu EDB.Cytat:
Wilk Ci pisalem już ale chyba zapomniałeś pobierz jakiegokolwiek submoda mojego do 6.2 tam jest plik cfg który ma w sobie zapisane polecenie by przyjmował zmienione stany gry. Użyj go w 6.3 powinien zadzialać; weź sobie AI z innego moda jak z oryginalnym sobie nie radzisz. U mnie oryginalne AI ładnie rozwija ekonomie, nie inwestuje wszystkiego w armie. Widocznie Twoje eksperymenty z własnymi zmianami w skryptach coś popsuły. Powtarzam to temat o grze w czyste Bellum inne teorie w tym o alternatywnych AI nie tutaj proszę, bo zacznę wywalać posty.
nie rozumiem, gdzie Ty widzisz prawosławny krzyż?Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Ty akurat działasz na plikach - ja bardzo chętnie zaproponuję Ci pobawienie się w tworzenie submoda, który by ciągnął w górę tę grę. Chętnie pomogę, jak ogarniemy nieco spolszczenie.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
eee na dole? Tak, na dole ekranu, tam gdzie pojawiają się jednostki jeżeli wybierzesz jakąś armię. Tak, to jest krzyż prawosławny. Tak, Polska nigdy nie była prawosławnym krajem ;) .Cytat:
nie rozumiem, gdzie Ty widzisz prawosławny krzyż?
Gratuluję bycia szczęściarzem. Choć w sumie to nie. Bo jeżeli działały to znaczy że albo zmiany były kosmetyczne albo ich w ogóle nie miałeś (zaczynały działać dopiero przy nowej grze).Cytat:
Zawsze zapisany stany gier, działały mi wraz ze zmianami w plikach. Czy w podstawce, czy w Kingdoms, czy w Broken crescent, czy w SS, czy innych. :o
Czyli tak samo jak w innych modach :roll: ? Czemu narzekasz na to akurat tu i to akurat w odpowiedzi na mój post?Cytat:
Brak "bezpiecznika" aby komp nie masował armii a rozbudowywał się, przynajmniej zachowywał jakiś balans pomiędzy wojną a ekonomią. Zabierzesz skrypty dodające darmowe pieniądze, nie rozwinie się w ogóle. AI nastawione jest na atakowanie, aby więcej, aby szybciej, aby na przód i aby więcej wojsk kosztem całej reszty zero strategii, zawsze atakuje cię kilkoma armiami, z których zawsze atakuje najsłabsza chorągiew z najmniejszą ilością punktów budowy sprzętu oblężniczego.
I czego rżysz?Cytat:
a tobie przeszkadzają obrazki :?: :lol:
Raczej nie jest to kwestia szczęścia, ale skoro się upierasz, niech ci będzie. Pierwszą opcję poproszę. :D I nie takie znowu kosmetyczne, np. dopisanie jednostki frakcji, odpalenie save'a i testowanie czy działa, zarazem kontynuując starą grę. Działało, jedno i drugie.
Ponieważ jest to forum, ponieważ napisałeś w temacie publicznym, ponieważ akurat twój post był ostatni, może jeszcze, ponieważ rano padał deszcz. Choć nie, pogoda nie jest związana z nazwijmy to, bugami w modzie. Akurat tu, ponieważ nie jest to zagadnienie pasujące pod indywidualne kompilacje skryptowe ani pod kwestie techniczne ściśle związane ze spolszczeniem Aravena i dlatego że jest to temat ogólnych rozmów na temat modu.
Rożnie w różnych modach, ludzie rozwiązywali tę kwestię, w większości tworząc debet frakcjom AI. Kiepski pomysł, gdyż ma to tez inne niekorzystne następstwa, nie związane z nadmiarem armii, lub wymuszeniem zbuntowania się jakiegoś kapitana.
Oprócz tego, że jestem wesołym człowiekiem ? Ponieważ coś mnie rozśmieszyło. :DCytat:
I czego rżysz?
Jeśli pociągnięcie dalej ten wątek, to wyciągnę odpowiednie konsekwencje, rozpoczynając banów na 24 godziny. Temat jest o modzie, nie o tym co go rozśmiesza. Na wszelkiego rodzaju zaczepki nie reagujemy.Cytat:
Zamieszczone przez Wilk
Samick
Ja bym poprawił malutki mankament: żeby głosy postaci, odpowiadały ich pochodzeniu. Nie lubię gdy seldżuckich posłów mówiących do mnie z angielskim akcentem ...
Trochę długo u mnie trwa przejście pomiędzy dwoma turami. Jest na to jakiś sposób aby tyle nie czekać?
Gram na full feudal.
Falchion - a trochę długo to ile? Konkretnie proszę, zadajesz pytanie to podaj precyzyjne informacje z nim związane. Poczytaj Indywidualne kompilacje skryptowe do BC 6.3 viewtopic.php?f=367&t=10068 oraz przejrzyj ten temat. Było to już poruszane kilka razy. Pozdrawiam. Nadal nie podałes jaki masz system operacyjny i sprzęt, pamięć kartę grafiki procesor i inne takie. A to istotne dla trwania tury. :P
Dagorad - bez przesady z tym prawosławiem, to tylko tło menu. Węgry i Polska są traktowane jako katolickie, ze wszystkimi tego konsekwencjami, budowanie katolickich kościołów, krucjaty możliwość zerwania z Rzymem w wyniku schizmy i wybór własnego antypapieża i inne takie, w tym np. zakony benedyktynów, cystersów i inne jakie możemy mieć w swoich osadach. Pozdrawiam. Bellum Crucis 6.3 rządzi jak dla mnie w kategorii modów o średniowieczu. :mrgreen:
Nie mam potwora komputerowego, ale słabeusz też to nie jest, jednakże tury trwają od 1 do 3 minut, w zależności od wydarzeń na planszy. Z czasem, jak będzie spadać liczba niezależnych państw, tury będą przewijać się szybciej (najlepszy przykład to Eras Total Conquest, przy którym czytam książkę, albo sprzątam). Czas, który potrzebny jest systemowi na przeskoczenie tury, proponuję wykorzystać na odejściu na parę minut od komputera, zrobienie herbaty, tudzież popatrzenie za okno - krótki odpoczynek dla oczu jest wskazany podczas długich kampanii wojennych. ;)Cytat:
Zamieszczone przez falchion
Co nie co może pomóc defragmentacja i inne operacje mające na celu zwalnianie zasobów komputera przez wyłączanie procesów, które nie są potrzebne w trakcie rozgrywki.
No u mnie w full feudal od początku przejścia trwają od 1 minuty 15 sekund do 2 minut.
Jednak w uproszczonej kampanii (nr 3 na liście) przejścia trwają 30 sekund.
Chyba pogram właśnie na niej. Kompa wcale słabego nie mam, jednak nie wiem jak was, ale mnie takie czekanie nieco irytuje. :D
Zanim rozpocznie się kolejna tura to ja już zdążę zapomnieć co zamierzałem w niej zrobić. :P
Kolego, to dobry czas dosyć :mrgreen: . Są Ludzie co muszą czekać o wiele dłużej. Kampania Feudalna Pełna ma najwięcej skryptów, za jakość się płaci. Na początek rzeczywiście pograj na Lekkiej.
Pograłem troszkę ale z racji tego, że kupiłem sobie 2 książeczki Kęcika; Kynos i Bennewent to bardziej w Eb łupałem.
Co do BC to fajne zmiany we frakcjach muzułmańskich. trochę chyba kupcy zostali obniżeni - kasa z nich. Takie miałem wrażenie. No i chyba koszty armi, generalnie w kwestii budżetu wydatki są jakoś bardziej odczuwalne - zwłaszcza na wosjko.
Zagrałem po kilkanaście tur; Polską, Rzeszą, Anglią no i Wenecją ( ale przypomniałem sobie o Eb i tylko musnałem, zająłem 3 wiochy bodajże )
Nie udało mi się powtórzyć bliztkriegu Polską w pierwszych turach tj zajęcia Szczecina, Gdańska, Pragi, Olomunca poprzez oblężenia słabszymi wojskami od obrońców. Komp za wyjątkiem Gdańska twardo siedział na szańcach a ja po 10 turach miałem deficyt -25tys :lol: i stwierdziłem, że gdzieś w tej kampanii popełniłem błąd. Co do Angoli to szkoci jakoś tak bardziej ruchliwi się zrobili; zwykle 4 tury i ich nie było, 2 bitwy, 2 oblęzenia. A tutaj w sumie ich oszczędziłem ale jakb ywięcej tgo wojska mieli.
Niemcami zacząłem grać ale po redukcji znaczącej wojska, zacząłem mieć fajne dochody + stopniowo robiłem desanty kupców na co lepszemiejscówki więc gra się zrobiła prosta.
Wróce do tej kampanii Polską ale dopiero po świętach. Miałem Ci Araven priwa napisac ale myślę, że lepiej nabic posta tutaj :lol: