Dzięki za info czas zacząć pobieranie :D
Wersja do druku
Dzięki za info czas zacząć pobieranie :D
Staty będą dopiero w przyszły weekend. Trochę mi się sprawy pokomplikowały w ten weekend i jestem na etapie przerobienia około 60% jednostek.
No to będzie z czego robić kolejną instalkę :)
Hmm, A to ci niespodzianka :x Spawdzę to i zobaczę co da się zrobić.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Czy ja mogę się poczepiac nazewnictwa jednostek ?:D Bo mnie oczy bolą czasem jak gram polszą.
Jak chcemy być uber historyczni to tak:
Na tarczach piechoty nie może być herbów. Mogą być jakieś paski malunki w stylu wikingów ale nie herby. Piechota to było bydło a herby nosi rycerstwo. Chyba że to jakaś spieszona jednostka biednego rycerstwa którego nie stać na konia, to wtedy tak. Do tego piechota nie może być kolorowa. To cholerstwo było strasznie drogie. Więc koloru burego jasnego białego wszystkie naturalne kolory lnu i wełny. Ale nie czerwony na tarczach. Wiem że ładnie wygląda ale nie jest historyczne ;p I kiecki oszczepników bolą. AAA i na tarczach goście mają współczesne godło.... xD
Dalej zmieniłbym nazwy jednostek kawalerii. Bo pocztowi to za 500 lat dopiero
Ograniczyć to trzeba do realiów okresu. Czyli ograniczamy na typ lekka- ciężka i albo mieszczańska albo szlachecka. Ewentualnie jacyś giermkowie czy coś. Ale nie może być żadnej jazdy pancernej bo to w XVII w dopiero.
Czy da się coś zrobić z jazdą mazowiecką we Wrocławiu ? Rozwiązałoby problem jakby każda ziemia miała swoją jazdę w sensie małopolska, śląska itd
Kazimierz II Sprawiedliwy nie może mieć przydomku Mazowiecki. Mazowiecki to był Konrad i Tadeusz. Ale nie Kazia w to nie pchajmy.
tak tyle na razie. Coś mnie tam jeszcze mierzi ale nie pamiętam teraz co. Mam zapisane "wkur...y rebelianci" ale nie pamiętam o co mi chodziło jak grałem xD
Może i nie powinno być herbów na tarczach piechoty, ale znalezienie kogoś kto przerobi w modzie kilkaset tarcz piechoty to prawie niemożliwe, z trudem udało się kilka przerobić, zostanie to raczej jak jest. To samo z kolorami piechoty, praca na teksturach jednostek to jeszcze większa robota niż tarcze, takie uwagi to na Forum Włochów, oni mają kilku grafików. Nazwy jednostek, pocztowi oznaczają członków średniowiecznego pocztu rycerskiego, taki poczt był nazywany także kopią, w jego skład oprócz rycerza wchodziło kilku towarzyszących mu zbrojnych (w drugiej wersji megasubmoda nie ma nazwy pocztowi). Z przydomkami jest bajzel, kilka Osób robiło ten plik. Będzie to poprawiane stopniowo. O co ci chodzi z jazdą mazowiecką? na Śląsku? Może jakaś tarcza z godłem współczesnym się uchowała, ale zdecydowana większość jest poprawiona dzięki Aramegilowi. My nie tworzymy nowego moda, tworzymy i udoskonalamy Megasubmod do istniejącego.Cytat:
Zamieszczone przez UrbanHorn
UrbanHorn, zassaj najnowszego megasubmoda, tam nie ma pocztowych. Pancerni to byli już za Mieszka I i byli jego najlepszą jazdą i tu jest podobnie - na początku gry to najlepsza nasza jazda. Dopiero Polscy rycerze jak się pojawią to są lepsi, więc chyba jest ok w tej kwestii. Resztę nazw i opisów poprawiam, a to potrwa.
Chodziło mi o to że produkowanie jazdy mazowieckiej we Wrocławiu jest troszkę dziwne.
Dobra zassam nową wersję i już się nie będę czepiał o
Nikt nie twierdzi, że marudzisz, propozycje zmian są ok, nawet zapraszam tu http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=367&t=13085 :) Chodzi tylko, aby propozycje były realne do realizacji, nikt nie siądzie nad grafiką tarcz dziesiątek jedenostek czy kolorów piechoty :) Tak samo chyba nie ma co przesadzać i dawać mazowiecką jazdę w Małopolsce a inną dla Śląska. Starajmy się tam gdzie to możliwe być w zgodzie z historią, ale nie przesadzajmy. Mi np. nie pasuje też robienie na starcie gry sojuszy. Co by nie mówić, to jest nadal tylko gra i jak Polska ma sojusz z HRE na starcie gry to imo przesada. Co najwyżej powinny być relacje pozmieniane, ale sojusze żadne, po to aby każdy skorzystał z dyplomaty. No ale to już tylko moje subiektywne zdanie. Jak więcej osób je poprze to też można by dodać do propozycji, choć zdaje mi się że mogę w tym odosobniony, więc nie daję narazie tego jako propozycja zmian.
Moje skromne uwagi do najnowszego megasubmoda (wcześniej próbowałem tylko pojedyńcze submody).
Instalacja marzenie - instalator to jest to, miałem o tym pisać wcześniej, ale nie chciałem marudzić.
Co do gry to było parę rozczarowań - dosłownie po kilku ruchach Bizancjum, a potem też po kilku Sycylią pojawiają się złośliwe artefakty graficzne, które trudno zcierpieć. Jest na to jakiś sposób?
Zapewne nie jestem pierwszy z tym pytanie, więc może by tak umieszczać zebrane uwagi jak sobie radzić z powszechnie występującymi błędami, pod linkami do każdego nowego wydania megasubmoda.
Raz albo dwa wywaliło mnie do pulpitu na koniec ruchu i przy wchodzeniu do bitwy z drogowymi rozbójnikami. Gdyby nie te artefakty, byłoby wspaniale.
Co do nazwisk, wyprostuję te rzeczy razem z poprawkami w ancillaries. Jeżeli zostaną jeszcze różnice, to przy biografiach.
Artefakty, czyli zaburzenia grafiki się zdarzają czasem, zwłaszcza jak się przegląda okno budowy w przeglądarce budynkó. Nie wim czym to jest spowodowane, czasem kilkaset tur nie mam takich zaburzeń, czasem mam raz na kilkadziesiąt tur. Utrzymuję kompa i system w dobrej formie, w modzie usuwam pliki map.rwm z poszczególnych kampanii i jest git, bardzo rzadko mam te zakłócenia, po ponownym wczytaniu jest ok. Powtarzam, róbcie co kilka tur, dwa, albo trzy savy pod innymi nazwami. W razie czego macie do czego wrócić.
Sorki jeśli już było.
Nową wersję moda instalujemy na starą? Czy trzeba wykasować całe bellium i zainstalować nowe, po czym wgrać megasubmoda?
Możesz spróbować na starą ale po instalacji Megasubmoda, usuń też pliki events (2 sztuki) i music (2 sztuki) z katalogu sounds i powinno zadziałać, ja instalowałem na poprzednią instalkę Megasubmoda.
Sprawdzał ktoś może czy działa poprawnie Megasubmod bez dogrywania muzy z drugiej instalki? Zastanawiam się czy gra jak ma zagrać kawałek, którego nie ma to się wywala czy po prostu szuka kolejnego, który jest. A nie chce mi się tego sprawdzać ;)
No ja tak mam. Nie dogrywałem muzy z drugiej instalki i działa, ale długo nie grałem.
No ale miałeś mojego submoda muzycznego czy tam wersję z poprzedniej instalki, a mi chodzi o to, czy działa u tych co mojej muzy nie mają wcale :)
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=367&t=12995
W pierwszym poście dodałem nowe tekstury dla polskich chorążych, oraz poprawiłem chorągwie.
Myślę że po tych poprawkach Polska wygląda całkiem nieźle jeśli chodzi o heraldykę, choć na pewno można jeszcze to i owo poprawić.
Świetna robota, na pewno zmiany te zagoszczą w kolejnej instalce :)
Super Marko1805. Zaraz pobieram. Dzięki.
darius_d , odnośnie Twojego posta w wątku z propozycjami zmian - moje czysto subiektywne zdanie jest takie, że mi bardziej pasuje atak niż napad ;) Tak samo wolę "broń białą" niż ucięte "miecz/topór/wł...". Również mir mi się źle kojarzy, bo z językiem naszych odwiecznych nieprzyjaciół, którzy nadal mają naszą suwerenność głęboko w d... no a że to jest mało historyczne? Mi akurat to nie przeszkadza. Tak samo nie chciałbym, żeby jeżyk polski w grze zastąpić staropolskim.
Nie odbierz tego jako krytyka Twojej świetnej pracy. Sam wziąłem się za jeden pliczek i zrobiłem po chyba 3 tyg 18%, gdzie i tak jest spolszczony, a ja tylko poprawiam to co uważam że poprawić należy. Także zdaję sobie jaki to jest ogrom prac i dlatego niezywkle szanuję i bardzo doceniam to co robisz. Jednak po prostu kilka rzeczy wolę tak jak było, ale oczywiście to jest tylko moje subiektywne zdanie. Tak samo zdaje sobie sprawę, ze przecież nie dogodzisz każdemu, bo każdy może mieć swoje zdanie :) Nie ma tragedii, zmieniłem sobie te kilka linijek i jestem happy :) Wykonujesz świetną robotę!
Z kolei odnośnie pomysłu udostępnienia makaroniarzom megasubmoda to jeśli jest taka wola, to ja mogę zrobić kolejną wersję w 2 a nawet w 3 językach do wyboru - polski, ang i włoski, to nie problem. Potrzebowałbym tylko kogoś kto by przetłumaczył kilka zdań. Tylko że to jest jedna sprawa. Druga jest taka, że ktoś musiałby po prostu po angielsku spisać co zawiera instalka, a tego jest sporo i pewnie sporej części zmian nie pamiętamy :) No ale można dać to co się pamięta i im wysłać listę zmian wraz z instalką. Także można coś takiego zrobić.
UWAGA: JEST PEWNIEN BABOL Z MOJEJ STRONY ODNOŚNIE INSTALKI MUZY W NAJNOWSZYM MEGASUBMODZIE. DEBILNY SERWER DODAJE SOBIE W NAZWIE PLIKÓW
MuzykaPM.sfx.part1_www.file4u.pl.exe
MuzykaPM.sfx.part2_www.file4u.pl.rar
POGRUBIONĄ NAZWĘ. PRZY ROZPAKOWYWANIU PROSI O PLIK MuzykaPM.sfx.part2_www.file5u.pl.rar, BO UZNAJE ŻE TO KOLEJNY PLIK. TYMCZASEM TAKIEGO PLIKU NIE MA. DLATEGO NALEŻY PO ŚCIĄGNIĘCIU OBU PLIKÓW Z MUZĄ USUNĄĆ TĄ POGRUBIONĄ CZĘŚĆ NAZWY!!! SORKI ŻE TEGO NIE SPRAWDZIŁEM :/
CZYLI PLIKI ZANIM ODPALIMY POWINNY NAZYWAĆ SIĘ
MuzykaPM.sfx.part1.exe
MuzykaPM.sfx.part2.rar
Wino z poprzednią instalką miałem to samo. Ewentualnie zamiast MuzykaPM.sfx.part2_www.file5u.pl.rar wpisać 4 zamiast 5 (czyli tak MuzykaPM.sfx.part2_www.file4u.pl.rar) również powinno zadziałać.
wino
spoko, będzie to co lubisz, przywrócę nazwy jakie wypisał mi Araven. Będę po prostu szedł dwutorowo - to co lubicie i to co ja lubię, jako opcja instalacyjna.
Co do moda muzycznego to całkiem niezły. Mi wciąż nie dają spokoju te angielskie komendy wojaków wszelkich narodowości. Męczy mnie, żeby spróbować nad tym posiedzieć i zrobić opcję instalacyjną. Moim zdaniem głosy narodowe zawsze będą lepsze niż po angielsku. Jako opcja w instalatorze, to by chyba wszystkich urządzało. Tyle, że byłoby z tym trochę roboty. Warto spróbować, ja mógłbym Ci pomóc, a nawet sam się za to wziąć. To, co mnie wstrzymuje, to góra roboty przy tłumaczeniu - muszę najpierw to skończyć, zanim zrobię cokolwiek innego, to raz, a dwa, nie mam plików dźwiękowych z Napoleona, by z nimi pracować.
A może z Empire?
Panowie, głosy z Empire sprawdzałem - głosy tych garniturkowców pod krawatem nie pasują kompletnie do epoki średniowiecza, także odpadają. Nie sprawdzałem chyba Napoleona, być może tam są lepsze, choć wątpię, bo to podobne klimaty. Z innych gier, gdzie są polskie komendy to chyba jakieś wojenne ale z czasów II WŚ lub współczesne, więc też nie będą pasować. Z resztą mi akurat to nie przeszkadza, więc raczej bym się tym nie zajął. "Polish Nobles", "Polish Guard" czy "Polish Knights" mi się podoba :)
A może poprosić kilka osób by nagrały jakieś teksty.
Kiedyś Mefisto7 się deklarował do takiej akcji, ale nie wiem czy dalej jest zainteresowany. 7.0 będzie to pomyślimy, wg mnie.
Edit: Jest patch nr 1 do Megasubmoda: viewtopic.php?f=367&t=12871 Patch jest kompatybilny z savami, można kontynuować kampanię.
Zainstalowanie Megasubmoda z 24IV na tego z marca nie przeszkodzi mi w dokończeniu poprzednich kampanii?
A naszym kochanym Braciom Dobrzyńskim to tak trochę nie za dobrze z flammbergami? ;)
Mizutsu jak najbardziej Ci przeszkodzi w kontynuowaniu kampanii z poprzedniej wersji.
Helvard, cóż ciesz się, że są jako jednostka. Tylko część ma flambergi i to mniejsza część.
Witam.
Czy możecie poprawić teren na północ od Rygi. Rzeka Dźwina nie wpada do morza i miasto można zaatakować bezpośrednio od północy. Tak załatwił mnie Nowogród. Blokowałem most na wschód od miasta, a armia Nowogrodu przeszła sobie spacerkiem po plaży.
Pozdrawiam
Witam
Po zainstalowaniu megasubmoda rozpoczynam nową kampanię i pod koniec ładowania wyskakuje błąd żebym zmniejszył ustawienia jakości.Zmniejszam do najnizszych i dalej rozpoczynając kampanię wywala do błędu, szybka bitwa mi normalnie działa.Grając w czyste BC 6.3 nie uświadczyłem czegoś takiego ani razu.
Usuń map.rwm z data.world/maps/campaign/custom i odpal
Jak to nie pomoże to zainstaluj ponownie. Pierwszy raz takie coś czytam. Ew. pobierz ponownie sam instalator megasubmoda i zainstaluj.
A wpadała :) Widocznie znowu mułu z rzeki naniosło. :shock:Cytat:
Zamieszczone przez dargar
Mietek77, w ogóle jak się przyjrzałem, to się porobiło sporo takich trójkącików na liniach brzegowych, np. w okolicach Polski czy Anglii. Skąd to się wzięło, bo w czystym BC tego nie ma?
Już jestem blisko końca pracy, tylko niech się do mnie na PW zgłoszą tak z 2-3 osoby, które by poświęciły z dzień na sprawdzenie, czy gdzieś mi coś się nie pomieszało, bo sam pamiętam jak kiedyś do MXL przy cenie jednej z jednostek poszło o jedno 0 za dużo ; P
Nie otrzymałem odpowiedzi, po raz kolejny pytam się czy będziecie rozmawiali z Włochami na temat zamieszczenia robionych teraz poprawek odnośnie Polski do ich najnowszej wersji moda? Ciężko jest tak, by mi odpowiedzieć na te pytanie? Jest niezasadne, głupie, może obraża kogoś?
Ja nie znam włoskiego, z angielskim też słabo, ale mogę np. zrobić instalkę, gdzie będzie do wyboru angielski. Tyle z mojej strony, zbyt słabo znam język by z nimi pisać, ale pomysł popieram.
P.S. skoro zarzuciłeś pomysł to w czym problem, abyś sam z nimi rozmawiał na ten temat? :)
Wypadałoby by wasza praca nie poszła na darmo, bo robienie tylko do tej wersji, gdy będzie następna....Ja czekam aż główny animator Araven, tejże modyfikacji się w końcu wypowie, moje zdanie jest takie, że nie warto robić do przysłowiowej szuflady :D Z nimi spokojnie można i po angielsku się dogadać, nawet lepiej bo Włosi nie lubią jak kaleczy się ich język, oj nie lubią :)
Dodam banał :D , że każda inicjatywa gdy zbierze się gro osób i potrafią kosztem wolnego czasu coś przedsięwziąć powinna być jak najbardziej wyeksponowana na świat sceny totalwarowskiej...Bez względu czy ktoś musi popierać dane zmiany w modyfikacji, czy tez nie :) To tyle tytułem wyjaśnienia, zostawiam Was z tym, jako sympatyk serii Total Waru, życzę owocnej pracy...
bez odbioru :D