Niestety nie, zresztą zaginiony kolega był ekspertem od Niemiec :) Musiałem sam trochę poszperać za informacjami. Muszę się jeszcze zająć gwardią generalską, mój człowiek z TWC zrobi karty jednostek, a z drugim dokończymy Złotą Ordę.
Wersja do druku
Niestety nie, zresztą zaginiony kolega był ekspertem od Niemiec :) Musiałem sam trochę poszperać za informacjami. Muszę się jeszcze zająć gwardią generalską, mój człowiek z TWC zrobi karty jednostek, a z drugim dokończymy Złotą Ordę.
Węgierska gwardia przyboczna:
Spoiler:
Mogę znowu powiedzieć że świetne ale po co się powtarzać :) Zamiast tego spytam, działałeś już co w sprawie Lazarytów? :D
Dobrze, że mi o nich przypomniałeś :D Zaraz się za nich wezmę, to będzie ciekawe wyzwanie. Tymczasem ukończyłem rycerzy chorwackich:
Spoiler:
Na specjalne życzenie pana Lwie Serce zacząłem prace nad Lazarytami, ale jestem zmuszony je wstrzymać, ze względu na mały wypad w góry ;) Wrócę w okolicach niedzieli, powinienem mieć już wtedy wszelkie info potrzebne do preview Złotej Ordy. Do zobaczyska :)
To tam uważaj, nie szalej za bardzo. Bym chciał też szpitalników zobaczyć jak najszybciej. :faraon:
A ja bym szpitalników nie chciał zobaczyć, bo się mod nam jeszcze przedłuży ;)
Jednostki przepiękne, o Niemcach masz tu co nie co http://www.historiavivens1300.at/hv1300.htm
Witam ponownie :) Górskie powietrze i miód pitny dodały mi sił i jestem gotów do dalszej pracy nad modem ;) Akurat zrobienie szpitalników nie byłoby jakoś bardzo trudne czy czasochłonne, ale po ukończeniu lazarytów wezmę się za krzyżaków. Jako bazę zamierzam wykorzystać pewnie już wszystkim znane modele z Lithuania mod, ale planuję nieco je podrasować. preussen, wielkie dzięki za link. A tymczasem... Zapraszam na preview Złotej Ordy ;)
Specjalnie na zamówienie pana Lwie Serce, oddział Zakonu Rycerzy św. Łazarza :)
Spoiler:
Osobiście nie jestem do końca zadowolony z tekstur bandaży i innych oznak trądu, ale nie mam już pomysłów czy raczej umiejętności, jak zrobić to lepiej. Mam nadzieję, że chociaż Wam się spodoba ;)
Zapraszam na preview Państwa zakonnego :)
Niezła robota :) Tak w ogóle w podsumowaniu dajesz info, że korzystałeś z Polished Poland. Tam też ładne jednostki, szkoda że nie wykorzystane w polskich modach (no chyba że są lepsze).
Nie ma lepszych polskich jednostek niż te od trashing_mada :) Szkoda, że stworzył tylko wczesny roster. Niezłe polskie jednostki są też w Lithuania mod, w reszcie albo straszna bieda, albo/i ahistoryczne ;)
Cześć, pomożesz mi w wątku "Polish Kingdom - Informacje i Download?
Zapraszam na preview Prusów :)
poproszę o link:)
Wystarczy najechać kursorem na tekst w powyższym poście ;)
Cześć, nie było mnie długo na forum z pewnych absurdalnych powodów ;D No muszę pochwalić za Lazarytów, śmiało mogą stawać w szranki z tymi z Bellum w konkursie piękności :F Dobra robota!
Muszę wprowadzić pewne zmiany odnośnie listy frakcji. Zasmucę Cię Lwie, Habsburgowie znikną z listy grywalnych frakcji :) W 1232 byli zbyt mało znaczącym rodem, by funkcjonować jako pełnoprawna frakcja w grze, na pocieszenie dodam, że ich rycerstwo będzie dostępne jako jednostka regionalna ;) Gibelini natomiast zostaną zastąpieni rodem Hohenstaufów. Pozostaje mi wciąż jeden wolny slot frakcji, może macie drodzy forumowicze pomysł, na jakie państwo najlepiej go spożytkować?
Spoko, zostają mi inne rody i krzyżacy do grania :D
Mongoły są.
Owszem, Mongołowie, a konkretnie Złota Orda są już w modzie :) Byłem pewien, że są zawarci w liście frakcji na pierwszej stronie, myliłem się jednak, dawno tego nie aktualizowałem :) Aktualna lista:
Księstwo Śląskie
Księstwo Opolsko-Raciborskie
Księstwo Wielkopolskie
Księstwo Pomorskie
Księstwo Mazowieckie
Welfowie
Wittelsbachowie
Askańczycy
Hohenstaufowie
Hanza
Królestwo Czech
Gwelfowie
Republika Wenecka
Pastwo Papieskie
Królestwo Węgier
Królestwo Serbii
Carstwo Bułgarii
Księstwo Halicko-Wołyńskie
Nowogród Wielki
Złota Orda
Prusowie
Państwo Zakonne
Księstwo Litewskie
Królestwo Norwegii
Królestwo Danii
Królestwo Szwecji
Przyznam, że nie śledziłem od początku tego wątku, ale podoba mi się to Co Robisz.
Czekam na moda:D
A jeśli chodzi o tą wolną frakcję to mam taki pomysł, żeby zrobić po prostu Rzeczpospolitą.
Np żeby, będąc jedną z 5 pierwszych nacji:
Księstwo Śląskie
Księstwo Opolsko-Raciborskie
Księstwo Wielkopolskie
Księstwo Pomorskie
Księstwo Mazowieckie
po spełnieniu konkretnych warunków była możliwość zmiany księstwa np. na królestwo polskie
Spokojnie, slot dla zjednoczonego królestwa już dawno zarezerwowany :)
oh ok
nie wiedziałem...
no to nie wiem już sam, nie mam takiej wiedzy historycznej z tego okresu
ale ja to bym celował jednak w jakąś frakcję bliżej Polski (a nie np Mongołowie, Wenecja czy państwa skandynawskie)
Mój researcher zaproponował jeszcze ród Wettynów, którego ziemie graniczyły z Polską, ale wtedy byłoby chyba już za dużo frakcji niemieckich. Można by dodać Księstwo Małopolskie, niegrywalne i pojawiające się na mapie, gdy główne miasta Małopolski zbuntują się przeciw władzy innych książąt (na starcie Małopolska jest zajęta przez Księstwo Śląskie). Ale staram się przede wszystkim brać pod uwagę frakcje grywalne, które byłyby dostępne dla gracza w kampanii. Być może dobrą opcją byłoby dodanie 3 frakcji ruskiej? Nie jestem na tyle zorientowanym w historii Rusi żeby zdecydować, czy Księstwo Kijowskie czy Suzdalskie miałoby w tym przedziale czasowym rację bytu. Kandydatów na nowe frakcje trzeba by właśnie szukać w Polsce, Niemczech czy na Rusi - Skandynawia wypełniona liczącymi się wtedy państwami, Włochy i Bałkany także, Inflanty też już rozdysponowane ;) Co prawda w 1232 istniał jeszcze Zakon Kawalerów Mieczowych, ale już w 1236 połączył się on z krzyżakami, nie wiem więc czy byłby sens tworzenia takiej frakcji.
Co do Kawalerów Mieczowych to rzeczywiście nie ma sensu raczej, najlepiej dać jakieś ich jednostki krzyżakom moim zdaniem i tyle. Jeśli chodzi o nową frakcję to jestem za Wettinami choć to moje subiektywne spojrzenie :)
Państwo Zakonne ma dostęp zarówno do Kawalerów Mieczowych, jak i do Dobrzyńców :) Będą to jednostki prawdziwie elitarne (tak samo krzyżaccy bracia-rycerze), dostępne tylko po jednej spieszonej i jednej konnej jednostce przez większość czasu gry. Pogonię mojego researchera do roboty, niech wybada, czy jest racja bytu dla kolejnej ruskiej frakcji czy faktycznie trzeba będzie wstawić tych Wettynów ;)
Witam, mod zapowiada się zacnie xD
A co do frakcji ruskich to i Księstwo Kijowskie i Suzdalskie czy też Połockie albo Smoleńskie można by umiejscowić w owym slocie.
https://www.youtube.com/watch?v=if1CVJtF5BE jakąś nację z 4:50 można wybrać ;D
Zagonię researchera do roboty, sprawdzi które z ruskich państw ewentualnie by się nadawało ;) I dzięki za filmik!
Aaa no i witamy nowego członka naszej społeczności ;)
Jak wygląda sprawa z jednostkami? Na oko w ilu procentach są gotowe?
Trudno powiedzieć, zawsze byłem słaby z matmy ;) Krzyżacy mają kompletny roster, acz tylko wczesny, bez ulepszeń pancerza, to samo tyczy się rodów niemieckich. Prusom brakuje jednej czy dwóch jednostek, nad Litwinami pracuję w tej chwili, całkowicie przerabiam roster z Lithuania mod. Księstwa Polskie mają dość spory wybór jednostek, acz część będę jeszcze musiał nieco poprawić i nie jestem pewien co do nazewnictwa niektórych z nich. Nowogród ma kompletny roster, Halicz również, choć tu przydałoby się lekkie zmiany w teksturach. Złota Orda w komplecie, Serbia również, Bułgaria wymaga dodania kilku jednostek i usunięcia części niezbyt historycznych. Państwa włoskie niestety jeszcze nawet nie tknięte, dla Skandynawów mam duży wybór jednostek z kilku różnych modów, trzeba to jednak uporządkować i być może niektóre nieco przerobić. Mam też zaplanowane trochę jednostek regionalnych i najemników. Tak więc jest jeszcze cała masa roboty, a czasu wolnego niestety w nadmiarze nie posiadam ;)
Matko jedyna, to kiedy ten mod wyjdzie, na gwiazdkę 2017? Piszesz o samych jednostkach, a co z resztą? Skrypt kampanii, cechy, ancillariesy, mapa, UI?
Dzięki za info. No roboty sporo ale nie ma co się dziwić HellVardowi, który sam pracuje nad większością moda.
A coś pan myślał, że robiąc prawie wszystko sam i jednocześnie pracując zawodowo zrobię tak dużego moda w rok? :D Najpierw wydam wersję beta, czy też może alfa, grywalną i w bitwie i kampanii, ale bez skryptów i innych bajerów, no chyba że znajdzie się jakaś dobra dusza do pomocy, która jakoś to ogarnie. Najbardziej kompletna jest mapa, trzeba zdecydować jaki zrobić użytek z pozostałych mi do wyczerpania limitu 5 prowincji, wstawić w kilku miejscach brakujące surowce i forty.
To niedobrze, myślałem, że masz jakąś ekipę i że jest więcej zrobione.
No nic, trzymam kciuki :)
No mam ekipę, jeden gość zajmuje się research'em, drugi zrobił research o Bałkanach, a teraz robi symbole frakcji i karty jednostek :)
Jako nowa frakcja najprawdopodobniej zostanie dodane Księstwo Czernichowskie, a Złota Orda najpewniej zostanie tzw. "emergent faction", czyli pojawi się za pośrednictwem skryptu w konkretnej turze. Z pozostałych nowości preview Księstwa Litewskiego ;)
Oby tylko Orda nie zmasakrowała wschodniej części mapy w kilka tur, bo wnosząc po dacie startowej pojawią się rychło po rozpoczęciu rozgrywki.