-
Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Panowie, jezeli ktos z was ma jeszcze watpliwosc, potwierdzam ze do komfortowej gry niezbedny jest wrecz mocny procesor, wlasnie przyszedl mi czterojajowiec (3,2 GHz na rdzen) i z moim wczesniejszym procem e7400 (3.0 GHZ na rdzen) jest bez porownania, bitwy chodza idealnie wrecz nawet przy duzej liczbie jednostek, juz nie musze spowalniac czasu by obejrzec animacje z bliska :D dodam tylko ze karty graficznej nie mam jakiejs mocnej bo poki co jest to leciwa juz 9800gtx+, najprawdopodobniej jutro bede mial nowa, wiec tez dam znac czy beda jakiejs znaczne wzrosty wydajnosci. A co do procka to tylko takie "ale" mam, ze mapa kampanii dalej laguje i tu podejrzewam ze moze sie przydac wlasnie mocniejsza grafika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez rogalewski91
Mam całkiem dobrego laptopa, i5-3210M 2.5Ghz z Boostem do 3.1.
Nviadia GF GT 630M
GF GT 630 to słaba grafa przecież , na dzień dzisiejszy wiecej niż na średnie nie ma co liczyć. Ja ma 650gt i gram na vh zaledwie i to czasami z problemami.
I druga sprawa , jak uruchomisz grę wejdź w opcję i opcje zaawansowane tam masz nazwę swojej karty graficznej.
-
UP^
GF 630m 2gb, wiem dupska nie urywa ^^, ale więcej mógłby chyba uciągnąć
-
Wiecie co zauważyłem że cienie dużo nie dają do grafiki (chyba że jestem ślepy :D) więc polecam je ustawić na niskie tak samo polecam zrobić z roślinkami a fps wam trochę urośnie.
-
Suma sumarum bez mocnego proca wykręconego na maxa (min i5 drugiej generacji @, na co najmniej 4.5Ghz) i min GTX 480 lub HD 5870 z 2GB Vramu na pokładzie nie ma co podchodzić do tej gry na maksymalnych ustawieniach w rozdzielczości Full HD nie mówiąc o wyższych rozdziałkach.
-
No to teraz ja opowiem jak się pozytywnie zaskoczyłem, bo nie mam kompa jakiegoś niesamowicie dobrego, a gram na wysokich/bardzo wysokich (rozmiar jednostek duży) i mam okolo 30fpsów w bitwach, przy zblizeniach 10-15. A mój sprzęt to:
Procek: Intel Pentium G620 2,6 GHZ
Grafika : Nvidia GeForce GT 520 1GB RAM
8GB RAM
Windows Vista 64bit
Roździelczość: 1440x900 (większej nie mogę ze względu na monitor)
Dodam jeszcze, że w benchmarku mam średnio 15fpsów, a w prawdziwej grze to już inna bajka.
-
Na benchmark nawet nie warto patrzeć. Ciekaw jestem czy jak wypuszczą blood packa(o ile wypuszczą) to czy wpłynie to jakoś mocno na płynność gry.
-
Witam, oto mój sprzęt:
Windows 7 Ultimate 64
Procesor Intel Core i3 3220
8GB RAM DDR3
Płyta Główna Gigabyte D75M- D3H
Karta Graficzna Radeon HD 5770
Rozdzielczość 1920x 1080
Czy mam grafikę na minimum, czy na wysokich wszystko działa tak samo, tyle, że mapa kampanii strasznie się tnie( bez względu na opcje grafiki), a ruchy innych nacji( przejścia pomiędzy turami) trwają po 2,5minuty. Ktoś wie jak to zmniejszyć i czy np. dokupienie kości ram rozwiąże jakiś problem?
-
W bitwie o Kartaginie,uzycie VRAM u mnie wynosi 2000 mb,czyli dokladnie tyle ile ma moja karta,u kumpla na vapor x 7970 3gb ,uzucie 2800 mb ( ustawienia: wszystko max). Jak maja sie rekomendowane wymagania ( karta grafiki 1gb) do rzeczywistosci,jesli potrzeba karty min 3gb zeby nie zapychala sie teksturami? Wymagania sprzetowe na pudelku to totalna sciema i klamstwo CA zeby wykrecic ludzi na pieniadze,dlatego nie dali dema.Jest tu ktos kto gra na Extreme plynnie,na karcie 1 gb?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kobaiashi
Witam, oto mój sprzęt:
Windows 7 Ultimate 64
8GB RAM DDR3
Rozdzielczość 1920x 1080
Czy mam grafikę na minimum, czy na wysokich wszystko działa tak samo, tyle, że mapa kampanii strasznie się tnie( bez względu na opcje grafiki), a ruchy innych nacji( przejścia pomiędzy turami) trwają po 2,5minuty. Ktoś wie jak to zmniejszyć i czy np. dokupienie kości ram rozwiąże jakiś problem?
Wymiana procka i grafiki:)
-
Witam
Mój komp to:
Intel core 2 Quad Q6600 2.4 GHz
4 gb ram ddr2
Gigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB ddr5
zasilacz OCZ 500W 80+
Windows 7
Na wysokich detalach wychodziło 20 ftp, na średnich juz 35.
Komp jest juz dość stary wiec po woli wymieniam podzespoły. Jak widać karta i zasilacz juz jest. Teraz czas na większy wydatek. Czyli Ram, Płytę główną i Procka. Tu jest moje pytanie do was jakiego polecacie procka za ok 1200 aby Rome II śmigało na wysokich ustawieniach?
-
i7 polecam. Z Haswellów, np. 4770. Mieści się w tej cenie jaką podałes.
-
ja Osobiście wybrałbym i5 3570k+ chłodzenie ( typu macho 120 lub fortis)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kobaiashi
Witam, oto mój sprzęt:
Windows 7 Ultimate 64
8GB RAM DDR3
Rozdzielczość 1920x 1080
Mam 32 GB RAM a działa tak samo jak u syna który ma 4GB.
-
Batlefield 4 bedzie pierwsza gra ktora wykorzysta 16gb,32 do gier jest zupelnie bezuzytczne.
@Bodzio
sam procek 1200 a co z mobo?
Intel Core i5-4670K 879 zł
MSI Z87-G43 399 zł
Zalman CNPS14X 151 zł
-
JA przy VBS2 siedzę a ten potrafi pochłaniać pamięć szczególnie jako serwer.
-
Ma ktoś może tak, że nie można zaznaczyć w opcjach tego Unlimited video memory? Mam to na szaro i nie można walnąć fistaszka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Shane
Batlefield 4 bedzie pierwsza gra ktora wykorzysta 16gb,32 do gier jest zupelnie bezuzytczne.
@Bodzio
sam procek 1200 a co z mobo?
Intel Core i5-4670K 879 zł
MSI Z87-G43 399 zł
Zalman CNPS14X 151 zł
No własnie 1200zł chcem wydać na kompletnego procka, czyli z chłodzeniem więc i7 przekroczy mój budżet. Dlatego jak sugerujesz i5 z dobrym chłodzeniem żeby można było ją podkręcić mi wystarczy. Dzięki za pomoc.
-
-
Procesor: i7 2600k 3,4GB
Karta: ATI Radeon HD 6870 1GB
Ram: 8 GB
Wstęp:
Powiem tak, szału nie ma. Gram na własnych ustawieniach będących kompromisem pomiędzy jakością bardzo wysoką a ultra.
Ustawiony mam też średni rozmiar jednostek: wychodzi 60-80 chłopa, zależy od rodzaju oddziału.
Do pomiaru ilości fps używam programu fraps.
Rozwinięcie:
Na mapie kampanii jest cieniutko, średnio 10-25 fps, gra bardzo wyraźnie spowalnia.
Tura komputera trwa średnio 1-2 minut, pewnie zależy ile ruchów oponentów widzę bezpośrednio.
Bitwy w polu: zazwyczaj fps nie spada poniżej 28-30, średnio utrzymuje się na poziomie 40-50. Niekiedy odnoszę wrażenie, że gra spowalnia.
Bitwy oblężenia i w miastach: Niby fps nie odbiega znacząco od klasycznych bitew, niemniej wyświetlanie grafiki często płata figle. Nawet przy najniższych ustawieniach i fps 70-100 oddziały robią coś w rodzaju pokazu slajdów, a gra wyraźnie działa wolniej. Dzieje się tak zazwyczaj w późniejszej części bitwy, początek nie zwiastuje problemów.
Efekty specjalne: Zauważyłem, że jeśli najadę kamerą na dym, taki od płonącej bramy fps zwalnia drastycznie, jeśli ustawię kamerę tak, że przesłania on cały obraz wynosi 3-5 klatek. Dziwne.
Podsumowanie:
Wiem, że nie dysponuję najlepszym sprzętem, niemniej spodziewałem się nieco większej płynności w działaniu gry. Produkt jest chimeryczny, niedopracowany i potrafi niemile zaskoczyć, ot taka mucha w łyżce miodu, niby w ustach słodko, ale niesmak pozostaje.
Nadzieje:
Mam nadzieję, że w związku z tym, że jednak więcej osób ma ciut słabszy komputer od mojego i boryka się z analogicznymi problemami, wina nie leży w samym hardware, ale w złej optymalizacji gry, która w najbliższym czasie zostanie poprawiona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adolf
Cytat:
Zamieszczone przez matimatcmg
mozna sie bylo spodziewac ze olali totalnie laptopy, na moim y580 z gtx660m, i5-3210M i 4gb ramu wlacza sie tylko ten smieszny launcher, ( shogun2 smiga na wysokich/ultra w HD), kolene 140 zlotych przelane na konto CA zeby poogladac sobie sliczne pudelko....
OFc aktualne sterowniki, weryfikacje plikow itp wykonane, a gra wlaczyc sie nie chce
To ja nie kupuję chyba jednak, jeśli nie idzie włączyć nawet gry na lapku, czekam jeszcze na inne wiadomości od użytkowników, może trzeba czekać na łatki. Nie wiem co mam robić;/ Jeśli to prawda to jak dla mnie R2 TW będzie jedną wielką lipą, na którą czekam ponad rok
Właśnie mam takiego laptopa i gra śmiga jak ta lala.
-
i to jest wlasnie fenomen nowego romka, takie same konfiguracje, gra chodzi roznie
-
mam takiego samego laptopa Y580 z tą sama kartą grafiki i ilością ramu, u mnie wszystko działa super, nawet na ekstremalnych ustawieniach moge grać. Jedyny problem to, że na dzień dobry nie widzał mi karty gtx660 tylko tą Intel coś tam, ale to wyłączyłem i ponownie włączyłem i już widzał gtx i było ok, ale po kilku dniach się znowusz samo przestawiło. Teraz zawsze po odpaleniu rome sprawdzam jaką widzi karte, jak gtx 660 to jest ok i gram. W sumie to nie wiem czemu tak się dzieje z tym jaką karte gra widzi, czy to jest wina samej gry czy moze coś w kompie jest nie tak z ustawieniami. Jak ktoś by coś na ten temat wiedział to chętnie bym się dowiedził co jest tego przyczyną i jak można to wyeliminować, bo jak gram np. w World of Tanks to też mi pierwotnie odnalazło tą gorszą karte a nie gtx660, ale jak już w rome widzi gtx to na WoT też ją widzi i gram na max grafice bez problemu. No i w opcjach karty nividia mam ustawione wybrane programy, że maja na gtx chodzic tj. rome, wot, aion i inne a mimo to nie uruchamiały się te programy poprzez tą karte gtx660 nividii.
-
Mam to samo, widzi mi tylko kartę Intel HD Graphics mimo, że mam jeszcze Radeona. Od wczoraj szukałem po innych forach i wychodzi na to, że wiele ludzi z tzw: switchable graphics od AMD ma ten problem. W przypadku Nvidii udało się go rozwiązać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez matimatcmg
i to jest wlasnie fenomen nowego romka, takie same konfiguracje, gra chodzi roznie
To że ktoś ma taką samą konfigurację to nic nie znaczy, bo tu dochodzi jeszcze kwestia oprogramowania np. sterowniki do karty graficznej, nowy DirectX, wersja Windows i ogólny syf w systemie. Tak że to że ktoś ma tą samą konfiguracje a gra chodzi mu inaczej uzależnione jest od wielu czynników, które wymieniłem.
-
Procesor Intel core i5 3570 3.40GHz, ram 8G, win7, karta graficzna geforce gt 630. Pójdzie mi?
-
Minimalne wymagania widział? Widział. Więc powinien wiedzieć że pójdzie, z tym że z tą kartą graficzną słabo ;) myślę że jakieś średnie uciągnie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dudas
mam takiego samego laptopa Y580 z tą sama kartą grafiki i ilością ramu, u mnie wszystko działa super, nawet na ekstremalnych ustawieniach moge grać. Jedyny problem to, że na dzień dobry nie widzał mi karty gtx660 tylko tą Intel coś tam, ale to wyłączyłem i ponownie włączyłem i już widzał gtx i było ok, ale po kilku dniach się znowusz samo przestawiło. Teraz zawsze po odpaleniu rome sprawdzam jaką widzi karte, jak gtx 660 to jest ok i gram. W sumie to nie wiem czemu tak się dzieje z tym jaką karte gra widzi, czy to jest wina samej gry czy moze coś w kompie jest nie tak z ustawieniami. Jak ktoś by coś na ten temat wiedział to chętnie bym się dowiedził co jest tego przyczyną i jak można to wyeliminować, bo jak gram np. w World of Tanks to też mi pierwotnie odnalazło tą gorszą karte a nie gtx660, ale jak już w rome widzi gtx to na WoT też ją widzi i gram na max grafice bez problemu. No i w opcjach karty nividia mam ustawione wybrane programy, że maja na gtx chodzic tj. rome, wot, aion i inne a mimo to nie uruchamiały się te programy poprzez tą karte gtx660 nividii.
i ile masz FPS? z 5 ? Również posiadam tego laptopa, procek i7 i gram na vh/h bo wyżej gra się po prostu tnie przy większych bitwach/ czy też przy przybliżeniu.
-
Nic nie zrobimy,trzeba czekac na poprawki a poki co bawic sie w ustawieniach- troche to trwa ale....
Ja mam lapka i5-3210m, 8gb ramu, GF630M i nie ma szału, po dłuższej zabawie,nowych sterach i patchach da sie grac ale nie w deszczu- nie wiem czamu ale jak pada to mam kolo 0,01 fps i to nie jest zart (przynajmniej mój). I pomyślec ze na Napoleonie Dartha Vadera smigało po 5-7 tysi jednostek w armii bez jednej zwiechy- a ile przyjemnosci z gry?:)
Mimo to dalo by sie jakos grac gdyby nie te miniaturowe jednostki (powinny byc 3 razy wieksze za to 3 razy mniej) no i to ze juz z niewielkiej odległości bijące sie jednostki to jedna wielka masa czegos tam, wogole nie widac rozróżnienia jednostek- moze to i historycznie poprawne ale zabiera dużo zabawy i niepotrzebnie utrudnia (zabija) rozgrywke
a moze to wina moich ustawien? co powinienem włączyć zeby z dala rozpoznawac jednostki?
-
mam pytanko zamierzam zakupić ten oto komp (http://www.mediamarkt.pl/kielce/noteboo ... 04#service ) i stąd moje pytanie opłaca się czy odpuścić i poszukać innego ? (szukam takiego do max. 3000 zł )
-
-
Po pierwsze to nie kupuj gotowca...
-
to ma laptopa sobie sam złożyć ? Raczej niezbyt popularna opcja. Otwórz odnośnik zanim napiszesz.
-
-
aha dzięki rzeczywiście dołożę te 200 stówy i kupie ten za 3200 :D a ktoś go ma ?
Ty masz pierwsze ostrzeżenie. Notoryczny brak szacunku do języka polskiego.
S
-
Cytat:
Zamieszczone przez makskus
aha dzięki rzeczywiście dołożę te 200 stówy i kupie ten za 3200 :D a ktoś go ma ?]
http://www.notebookcheck.pl/
To najlepsza strona o laptopach , znajdziesz tu wszystko co potrzeba ;)
-
To mój pierwszy post na tym zacnym forum, więc chciałem we wstępnie przywitać się z Wami wszystkimi :D
Rome Total War I jest grą, z którą wiążę kapitalne wspomnienia długich godzin wciagającej rozgrywki. Jakoś tak się potem złożyło, że nie kontynuowałem już mojej przygody z serią, myślę że świetną okazją na powrót do niej jest Rome Total War II.
Już kilka lat temu przestałem być na bieżąco z rozwojem technologii komputerowej, więc, szczerze mówiąc, nie jestem w stanie określić czy mój sprzęt udźwignie wymagania gry, a jeśli tak to na jakim poziomie.
Podaję jego specyfikację:
procesor: AMD Quad-Core A6-Series APU
grafika: MD Radeon HD 6520G
RAM: 6GB
Kupiłem go jakieś 2 lata temu jako sprzęt na w miarę przywoitym poziomie.
Jak myślicie, da radę?
Z góry dziękuję za odpowiedź, bo wiem, że podbnych pytań było już bardzo wiele.
Pozdrawiam
-
Cytat:
aha dzięki rzeczywiście dołożę te 200 stówy
200*100=20 000 zł.
Przepłacisz. Daj mi 100 stówy (10 000 zł), to załatwię ci naprawdę dobry sprzęt. :D
-
Czy na takim sprzęcie pójdzie mi rome 2 total war jeśli tak to na jakich detalach ?
inter core i3 2120 CPU @ 3.30 GHz 3.30 GHz
ram 8gb
windows 7 64 bit
karta graficzna gt520
rozdzielczość 1152x864
-
Na takiej karcie to MTW2 może mieć problemy , zapomnij o Romku2 8-)