adriankowaty, a ile razy byłeś na wyborach że tak bronisz uczciwości komisji? :P Ja widziałem na stronie RN zdjęcia z kartami od głosów na jakiś tam kandydatów którzy w tym okręgu mieli właśnie 0 głosów. Więc coś może być na rzeczy :)
Wersja do druku
adriankowaty, a ile razy byłeś na wyborach że tak bronisz uczciwości komisji? :P Ja widziałem na stronie RN zdjęcia z kartami od głosów na jakiś tam kandydatów którzy w tym okręgu mieli właśnie 0 głosów. Więc coś może być na rzeczy :)
raz byłem na tych do parlamentu UE, bo dopiero weń mogłem oddać głos.
Skoro mowa była o monarchii, to chyba logiczne, że pisałem o likwidacji parlamentu lub mocnym ograniczeniem go. Zresztą... w demokracji też powinien być ograniczony. Po co komu 460 osób?Cytat:
1. Sam stwierdziłeś, że wg ciebie ma zostać zlikwidowany parlament, a przywódca ma dzierżyć silną władzę. Bez względu na to, czy ty to będzie król (w dyskusji o monarchii rzuciłeś postulat likwidacji parlamentu) czy prezydent, uczyniłbyś nasz kraj prymitywną dyktaturą, a na to nie pozwolę.
A propos, możesz mi przytoczyć ten fragment o likwidacji parlamentu? Nie jestem złośliwy, ale mi się osobiście kilku stron nie chce znowu kartkować, a średnio to pamiętam...
Powtarzam jeszcze po raz kolejny - wprowadzenie monarchii nie jest zadaniem tej partii, to tylko pogląd JKM. Tak jak ty uważasz, że jabłka są np. lepsze od gruszek, tak on uważa, że monarchia jest lepsza od demokracji.
2. Populista? Z której strony? To cała lewica wciska narodowi kit, który chcą usłyszeć, a Korwin mówi to co się dzieje naprawdę.
Uczciwe wybory? Żeby nie gadać ciągle tego samego, zajrzyj teraz tutaj:
http://kefir2010.wordpress.com/2014/...-sa-szokujace/
3. PiS to chorągiewka na wietrze. Co takiego zrobili, żeby nie uważać ich za socjalistów?
http://3obieg.pl/jak-socjalisci-z-pi...liwiac-na-sile
https://www.youtube.com/watch?v=SrqlOp_osOk
http://damagereport.blog.onet.pl/201..._info_dsablogi
4. Z której strony PO ma do prawicy? Takiego czegoś dawno nie czytałem.
5. Człowieku, weź ty wejdź na dowolną stronę, gdzie możesz przeczytać tekst o tym, jak ta Unia nam "pomaga". Jest mnóstwo filmików porównujących życie przed wejściem do Unii i obecnie. Nie wspominając o tym, że tak naprawdę nie jesteśmy beneficjentem i nie dostajemy więcej niż wpłacamy. Dług nam rośnie.
Znośny poziom życia... no tak, w sumie nie jest tak źle. Na chleb mamy? Mamy.
Co za bzdurne myślenie. Z takim elektoratem to ten kraj nie zajdzie daleko. Bez Unii pewnie nie mielibyśmy dróg.
6. A u nas w Polsce już nie jest tak kolorowo.
Tak lubiane przeze mnie forum, wracam po latach sprawdzić co i jak, a widzę, że niestety opanowane przez lewicowców.
No cóż, szkoda. Natomiast przytoczę pewne stwierdzenie - "Z korwinizmu wyrastają tylko Ci, którzy do niego nigdy nie dojrzeli." Nowa Prawica ma najbardziej dojrzały i przyszłościowy program ze wszystkich partii na polskiej scenie politycznej, a do władzy nie dojdą nigdy, czemu? A no dlatego, że, jak powiedział Karol Marks, aby zbudować socjalizm, wystarczy wprowadzić demokrację... A ciemny lud już zagłosuje na to co trzeba (tego nie powiedział).
A PiS to oczywiście partia socjalistyczna. To, że przy okazji chodzą do kościoła nie czyni ich partią prawicową.
Pozdrawiam.
1. To dobrze, że nigdy nie wejdą. Przyszłościowy i dojrzały plan - stworzyć pełną anarchię w gospodarce, obalić demokrację, wprowadzić monarchię absolutną - zawsze się zastanawiałem, czy aby Korwinowcy wraz z liderem nie poupadali na głowę.
2. PiS to mieszanka nacjonalistów (może nawet faszystów?) z chadekami. To nigdy nie będzie ani partia socjalistyczna, ani nawet liberalna z prostego powodu: socjaliści i liberałowie kładą nacisk na równość bez względu na rasę, kulturę, religię, majątek, etc. i sprzeciwiają się tyranii religii w społeczeństwie, a PiS odwrotnie - przewaga elementu polskiego nad innymi (sławetne nazwanie Ślązaków "zakamuflowaną opcją niemiecką) i wszelkie możliwe ustępstwa ze strony państwa na rzecz Kościoła. PiS to prawica, aczkolwiek bardziej skrajna i starszego wzoru niż wy (coś a'la współczesna endecja), a wy, ze względu na mieszankę idei konserwatywnych z liberalnymi stanowicie coś w rodzaju centroprawicy - słowem, bliżej wam do lewicy niż myślicie (zresztą liberalizm był wczesnolewicową opozycją do konserwatystów [zarówno gospodarczo, jak i społecznie], zatem można was uznać za coś w rodzaju politycznego oksymoronu.
Przytaczasz własne stwierdzenie, czy ktoś faktycznie rzucił taką złotą myślą? ;) Ja tam nie mogę zrozumieć strasznego zacietrzewienia ludzi o utwardzonych poglądach politycznych i jednocześnie potężnego epatowania niechęcią do innych opcji. Mnie by specjalnie nie ruszało, jakby to forum było opanowane przez samych korwinowców, co najwyżej Agora straciłaby rację bytu, bo wszyscy mieliby takie samo zdanie. A tak masz i korwinowców, i neutralnych, i pełowców i lewicowców ideowych (pozdro Glaca), przynajmniej jest z kim pogadać. W pewnym momencie (specjalnie nie piszę wieku) może nie tyle wyrasta się z korwinizmu, co z przeświadczenia, że świat jest czarno-biały, a moja racja jest najmojsza i nie ma opcji, żeby ten przebrzydły lewak/prawak miał w czymkolwiek rację. Ja tam głosowałem na Korwina, nie wstydzę się tego specjalnie, a teraz mam niezłą uciechę słuchając wypowiedzi jego i jego zwolenników. Podobną bekę mam czytając np. Szumlewicza, ale Nowa Prawica jakby jednak więcej lolcontentu dostarcza, może dlatego, że są dużo bardziej (i raczej w negatywnym tego słowa znaczeniu) aktywni w Internecie. Szkoda, że na facebooku w grupach dyskusji politycznych (gdzie raczej nikt się w moderację nie bawi) wszystko kończy się tekstami "je*cie się na ryj, lewaki, jak dojdziemy do władzy to wywalimy Was z kraju". Swoją drogą, jakby patrzeć według moich kategorii sprzed lat kilku, to zlewaczyłem się okrutnie, nawet Kodeks Pracy popieram, opiekę społeczną w pewnym zakresie i inne takie... no ale jak się wcześniej żyło na garnuszku rodziców, to łatwiej było szafować hasłami o rozrośniętym socjaliźmie, bo ktoś tam dostaje 700 zł zasiłku przez pół roku. :D
A tym najbardziej dojrzałym i przyszłościowym programem NP nie zamknąłeś dyskusji przez mata, niestety. Odrzucenie większości rozwiązań gospodarczych wypracowanych przez społeczeństwa przez ostatnie stulecie ciężko nazwać przyszłościowym, chociaż kto wie... nie będę się upierał, to już nie ten wiek. ;) Pozdrawiam również. ;)
Jakie to przykre, że z całej tej dyskusji nic nie wyniosłeś.Cytat:
1. To dobrze, że nigdy nie wejdą. Przyszłościowy i dojrzały plan - stworzyć pełną anarchię w gospodarce, obalić demokrację, wprowadzić monarchię absolutną - zawsze się zastanawiałem, czy aby Korwinowcy wraz z liderem nie poupadali na głowę.
My o chlebie, ty o niebie. O dowody na te twoje głupoty nawet nie pytam, bo pewnie się nie doczekam.
Co do twojej demokracji, podałem niedawno link do baardzo ciekawego filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=ek1VszNmKSg
Grogmir, żadnego mata dawać nie chciałem, nauczyłem się już nie próbować nikogo przekonywać do swojej opinii, za dużo pisania i gadania, za mało efektów.
Ale z tym "odrzuceniem większości rozwiązań gospodarczych", to pojechałeś. To, że coś trwa kilkadziesiąt czy sto lat nie czyni rozwiązania dobrym. Skoro tak, to szkoda, że komunizm upadł, tyle pięknych lat komunizmu, a my bezczelnie od niego odeszliśmy! Taki przyszłościowy przecież...
To, czy coś jest dobre, oceniajmy po owocach jakie daje.
;)
Barsa
Może i popierają etatyzm (który jest taką samą przesadą jak anarchia rynkowa), ale tak samo myślał Bismarck, a jakoś bierze się go za konserwę, a nie za socjalistę.
Volfgan
1. Grogmir ma rację, nie powinieneś obalać system wypracowany przez obywateli tylko dlatego, że ci się nie podoba. I twoja aluzja do PRL - żałosne. Właśnie takowy system stworzylibyście, obalając naszą demokrację.
2. Kto tu jest głupi? Rozważ na poważnie wszystkie za i przeciw odnośnie postulatów KNP.
a) monarchia absolutna: już samo obalenie demokracji "bo na nas nie głosują" przybliża was do myślących podobnie bolszewików i faszystów. Poza tym:
- totalna kontrola nad rynkiem, obywatelami i brak wolności słowa
- niepewność co do kompetencji i poglądów kolejnych monarchów
- tyrania religijna
b) anarchia na rynku:
- elitaryzm ważnych usług (nie byłoby stać sporej części obywateli np. na leczenie ciężkiej choroby)
- brak dbałości o środowisko naturalne (a w konsekwencji wyczerpanie zasobów i wysokie zanieczyszczenie)
- niestabilność systemu (wystarczy kryzys taki jak ten z 2008 i co zrobicie, jak naraz upadnie 20-50% przemysłu i usług?)
I kto tu teraz wychodzi na głupca?
Widzę, że mnie się ignoruje. Jeśli to czytasz: KNP NIE CHCE WPROWADZIĆ MONARCHII. Czy to nie dociera?
Postulaty w programie KNP:
2. Uznajemy wolność osobistą – której fundamentem jest zasada “Chcącemu nie dzieje się krzywda”
3. Uznajemy wolność słowa
4. Uznajemy wolność religijną, wartości chrześcijańskie i tradycje katolickie
a ty piszesz o totalnych bzdurach.
W dalszym ciągu ty.Cytat:
I kto tu teraz wychodzi na głupca?
Następna osoba która nazwie drugą głupcem dostanie bonus. Pampa
Akurat rankingi wolności ekonomicznej w większości pokrywają się z rankingami ochrony środowiskaCytat:
- brak dbałości o środowisko naturalne (a w konsekwencji wyczerpanie zasobów i wysokie zanieczyszczenie)
Cytat:
b) anarchia na rynku:
To w końcu anarchia czy kontrola?Cytat:
- totalna kontrola nad rynkiem
:lol2:Cytat:
- niestabilność systemu (wystarczy kryzys taki jak ten z 2008 i co zrobicie, jak naraz upadnie 20-50% przemysłu i usług?)
Rozumiem, że teraz wszyscy ciężko chorzy mają to zapewnione od państwaCytat:
- elitaryzm ważnych usług (nie byłoby stać sporej części obywateli np. na leczenie ciężkiej choroby)
Adriankowaty, w swoim rozumowaniu masz kilka błędów, największym chyba z nich jest o tej służbie zdrowia i leczeniu ciężkich chorób. Z tego co mi wiadomo to nasz rząd podniósł ceny leków na nowotwot o, bagatela, 3000%. Tutaj tabelka: http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/min...ch_409723.html . Tak więc, nie mówmy o ,,darmowej" służbie zdrowia i łatwym dostępie do leków. Sam jak miałem problemy zdrowotne to musiałem chodzić prywatnie bo inaczej czekałbym 3 miesiące na najbliższy termin do wycięcia guzika. Dlatego też tzw. ubezpieczenia społeczne są dla mnie nic nie warte. Jak ktoś chce się leczyć, czy też musi, to idzie prywatnie. W związku z czym jaki jest sens płacenia tych durnych składek ZUS?
Jeżeli ktokolwiek chce krytykować NP, to niech najpierw pozna i przede wszystkim zrozumie szczegóły ich programu, potem można rozpoczynać poważną dyskusję. Rozmawianie z kimś, kto zna tylko zakłamany obraz programu tej partii mija się z celem. Rozumiem rozmawianie o realnych problemach programu KNP, np. prywatyzacja energetyki. Ale jak tu ktoś myśli, że państwowa służba zdrowia zapewni nam tańsze i lepszej jakości usługi, niż prywatna, to o czym my tu rozmawiamy?
Kolega Adriankowaty udowodnił, że nie wie czym jest wolny rynek i nie ma zielonego pojęcia o programie Nowej Prawicy. Z takimi ludźmi nie warto dyskutować, bo zamiast porozmawiać o rzeczach poważnych, to trzeba koledze tłumaczyć banały zanim się w ogóle ruszy z miejsca.
Ale trudno, niech stracę czas tłumacząc oczywistości:
Obecna służba zdrowia, to zbiurokratyzowany potwór, na który idą ogromne pieniądze, a co z tego mamy? Ludzie umierają w kolejkach do lekarza, na wizytę u specjalisty trzeba czekać czasem nawet rok, szpitale mają stary sprzęt, są niewygodne dla pacjentów, a posiłki podawane tam są mizerne, ogólnie rzecz biorąc bagno. A argument o ciężkich chorobach jest oderwany od rzeczywistości, typowy argument, który usłyszymy w telewizji, a łatwy do obalenia - ile razy w telewizji widzimy reklamy "Pomóż małemu Michałkowi, Agnieszce, Pawełkowi" itp, itd. Czemu państwo nie finansuje ich ciężkich chorób i muszą prosić o pomoc społeczeństwo? Przecież płacimy w podatkach państwu i domagamy się, żeby Ci biedni, chorzy ludzie dostali odpowiednią pomoc...
Ludzie naprawdę chcą pomagać, ale nie mają na to pieniędzy. W czerwcu była akcja w internecie i w 4 dni rodzina zebrała 500 tysięcy złotych na leczenie nowotworu oka u swojego dziecka. Trzeba przestać zdawać się na źle funkcjonujące państwo, tylko uwierzyć w ludzką empatię, oddać im grabione w podatkach pieniądze i pobudzić w nich ponownie chęć pomagania w takich przypadkach.
Adriankowaty.... PIS gospodarczo to socjaluchy jak SLD i nie ma tu nawet o czym dyskutować, zresztą PO daleko od tego też nie jest.
Poproszę link do szczegółowego programu KNP
A ja poproszę też linki do szczegółowego programu PIS/PO. Niedawno przeglądałem strony tych partii i były tam teksty 160-180 stron podpisane jako programy wyborcze. Po przeglądnięciu ich doszedłem do wniosku, że jest to totalne lanie wody i zapewne jakiś atak hakerski anonymous. Przecież to niemożliwe żeby tak solidne partie splamiły się zrodzeniem tylu stron czystego wodolejstwa bez 1 (słownie jednego) konkretu:P
Z tego co widziałem KNP ma program na jedną stronę- same konkrety z których łatwo tą partię rozliczyć gdy dojdzie do władzy. A teraz rozlicz PIS/PO ze 180 stron lania wody i hasełek typu "będziemy dbać o polską rodzinę", "będziemy walczyć z bezrobociem" itd:rolleyes:
no oczywiście, że to NFZ od tak z czapy podnosi sobie ceny na leki....jeszcze jakby to oni je produkowali. Szczególnie, że nie wiemy tak naprawdę które z w/w leków są najcześciej kupowane a które najrzadziej. Idąc dalej to po co w takim razie płacić za coś co rzadko schodzi? A?
@Zakapior - czyli w sumie ten Twój KNP nie wie tak na prawdę co chce zrobić, jakie ma pomysły na reformę służby zdrowia, aparatu podatkowego, infrastruktury itd
Jak to nie ma pomysłów? Obejrzyj jakiś wywiad z którymkolwiek człowiekiem z tej partii. Temat wałkowany setki razy. (nawet JKM był zapraszany konkretnie na omówienie jednego tematu - reforma służby zdrowia. Link do dyskusji tutaj podawałem, ale kto tam zajrzał...)
Widzę, że dyskusja z niektórymi w ogóle nie ma sensu.
Program KNP:
http://www.nowaprawicajkm.pl/info/pr...-nowej-prawicy
To, że czyjś plan ma 1 stronę, nie oznacza, że jest słabym planem. Ilość nie przekłada się na jakość.
Przeczytałem program i nie bardzo wiem jak mam polemizować z czymś ewidentnie napisanym na kolanie "byle by było", nie podającym jakichkolwiek szczegółów/konkretów. Na takiej samej zasadzie mogę napisać program wyborczy, w którym zapowiem powołanie Imperium Galaktycznego z Radą Galaktyki jako ciałem ustawodawczym. A jak to zrobię? Co za różnica, liczy się jakość, a nie ilość, po co komu szczegółowy program, 180 stron się chciało pisać baranom z PO/PIS, my zreformujemy państwo do cna kilkunastoma punktami! Aż się boję pomyśleć, jakby wyglądały ustawy pisane przez speców z KNP...
Nie no, tak na serio, to ciekawe, czy oni w ogóle wiedzą, że w celu zrealizowania tego planu muszą wywalić do kosza całą Konstytucję i napisać nową praktycznie od zera? Że to tytaniczna praca, wymagająca absolutnej większości w Sejmie, Senacie, swojego Prezydenta i przychylności elektoratu przez lat kilkanaście, jak nie więcej? To już chyba wolę "wodolejstwo" innych partii, bo przynajmniej tam raz na sto propozycji trafi się jakiś fajny pomysł, który DA się zrealizować. A teksty o konkretach są śmieszne, bo tu żadnych konkretów nie ma, są za to absurdy (liberałowie rezerwujący status legalnego związku tylko dla części społeczeństwa, hell yeah - swoją drogą w kwestii małżeństwa - Ten status prawny przyznawany może być wyłącznie związkom mogącym płodzić dzieci. czyli przed zawarciem małżeństwa każda para przechodzi obowiązkowy test na płodność?) i populizmy w niczym nie lepsze od tych z innych partii - Uzdrowimy system wymiaru sprawiedliwości upraszczając prawo – i usuniemy skorumpowanych sędziów.
Oczywiście, że wiedzą, Jacek Wilk już przedstawił swego czasu projekt takiej Konstytucji i dalej nad nią pracuje wraz z innymi działaczami KNP.
Ja natomiast nie mówiłem nic o czytaniu, tylko o zapoznaniu się ze szczegółami programu tej partii, a to wymaga czasu. Należy wejść w internety, posłuchać kilku godzin wykładów i wywiadów różnych maści. Chociażby z Korwinem krąży tych wykładów z kilkadziesiąt, posłuchać w całości pierwszego, potem drugiego, trzeciego i zacznie wam się układać to w jedną całość i pojmiecie o co chodzi. W ogóle co to za podejście, że chcą naprawić zbyt wiele, to lepiej, żeby nie naprawiali niczego. :D
Poza tym KNP przedstawia model swojego idealnego państwa, to jest cel, do którego chcą dążyć. Natomiast zdają sobie sprawę, że samodzielnej większości, a tym bardziej konstytucyjnej mieć nie będą możliwie nigdy, więc będą wprowadzać jak najwięcej się da małymi krokami. Jeżeli np. dojdzie do koalicji z PiSem za rok, to zaczną od próby zlikwidowania podatku dochodowego, głównie będą walczyli o sprawy gospodarcze, to dla nich absolutny priorytet.
Ok, ale niektórych rzeczy nie da się obronić w tym programie tak czy siak - na przykład 6-letnie vacatio legis dla ustaw? Przecież to całkowicie zwiąże ręce państwu w stanowieniu jakiegokolwiek aktualnego prawa, dostosowanego do bieżącej sytuacji, nie wspominając już o tym, że ekipy rządzące nawet jak coś przepchną ze swoich propozycji, to nie doczekają ich realizacji (chyba, że wydłużymy też kadencję parlamentu do 10 lat). Ten potężny rząd na czele z Krulem też nic nie będzie mógł zdziałać w razie nagłych kryzysów, bo do działania będzie musiał mieć ustawowe umocowanie (chyba nawet zawarli to w programie, uff), a jak na wejście w życie ustawy będziemy czekać 6 lat, to powadzenia w jakiejkolwiek efektywnej polityce, czy to gospodarczej, czy jakiejkolwiek innej. ;)
"Bęben maszyny losującej jest pusty, następuje zwolnienie blokady... do sprawy zatopienia prywatnej łódki na Wiśle wylosowany został sędzia z Podhala."Cytat:
g) Sędziowie nie będą sądzić we własnej miejscowości i będą do spraw losowani.
Bogate kraje zachodu rozwijają się wolniej od biednych ze wschodu, ale jakby co to Korwin i jego partia to populiści nie są i z nikogo idiotów robić nie chcą...Cytat:
Strefa €uro od dawna rozwija się wolniej, niż reszta Wspólnoty
Czyli jak zrobią burdel to będą mieli zapis że mogą pozabijać przedstawicieli regionów które postanowią działać na własną rękę.Cytat:
Próby ustanowienia suwerenności lub oderwania ziem od Państwa Polskiego będą ostro zwalczane.
Tak, bo pieniądze potrzebne na reformy dostaną od Mikołaja.Cytat:
e) Wszystkie pieniądze z prywatyzacji (prowadzonej uczciwie, z licytacji!) będziemy przekazywać na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych.
Chyba że jesteś gejem, wówczas twoja "chcica" powoduje krzywdy i masz bana na małżeństwa.Cytat:
Uznajemy wolność osobistą – której fundamentem jest zasada “Chcącemu nie dzieje się krzywda”
Prawo prawem ale środki? Będą rozdawali kałachy? Za darmo?Cytat:
Człowiek będzie miał prawo i środki by bronić się przed napaścią. Nie może być za to karany.
Nie wiem czy Mikołaj posiada aż tak duży fundusz.Cytat:
6. Oddamy ludziom pieniądze, które płacą dotąd pod przymusem na służbę zdrowia i umożliwimy każdemu dostęp do lecznictwa prywatnego.
Czyli ciężko chory cierpiący człowiek będzie musiał się zabić na własną rękę... Ciekawe czemu mordercy zostali potraktowani specjalnie a gwałciciele już nie, być może program byłby za długi gdyby podejść do kwestii śmierci bardziej poważnie...Cytat:
8. Każdy ma prawo się urodzić i umrzeć naturalną śmiercią – z wyjątkiem morderców, którzy to prawo utracą. Państwo nie może angażować się w ułatwianie ludziom popełniania samobójstwa ani dopuszczać, by czynili to lekarze.
Mikołaj płakał jak czytał. Chyba że te wszystkie "oddamy" to populistyczny zamiennik na "przestaniemy zabierać".Cytat:
9. Oddamy ludziom pieniądze płacone na oświatę (na początek w formie bonu oświatowego) i umożliwimy każdemu tym samym dostęp do dobrej prywatnej oświaty.
Mikołaj dostał zawału.Cytat:
1. Zwiększymy o połowę wydatki na wojsko, policję i służby specjalne. Dotyczy to zarówno żołdu, jak i wydatków na sprzęt i szkolenie.
Bo jak powszechnie wiadomo dzisiaj wystarczy że chodziło się w szkole na wf i jest się ze szkoleń zwolnionym.Cytat:
3. Zwiększymy wymagania co do szkolenia żołnierzy i oficerów.
Czyli politycy mają zostać świętymi krowami? Ten punkt jest za durny, nawet jak na ten programik, żeby uznać iż należy go brać dosłownie.Cytat:
5. Uwolnimy służby specjalne od zadań politycznych. Mają one wyłącznie dbać o bezpieczeństwo państwa.
Jak powszechnie wiadomo politycy wpychający się w kompetencje służb specjalnych to świetny pomysł.Cytat:
6. Starannie rozgraniczymy kompetencje służb specjalnych.
Może oni by nie potrzebowali ale reszta świata byłaby raczej innego zdania.Cytat:
8. Będziemy dążyć do utrzymania i rozszerzenia zasady wolnego przejazdu ludzi („Schengen”) i towarów (EOG). Nie potrzebujemy do tego żadnej instytucjonalnej nadbudowy i biurokratycznych absurdów.
Nie męcząc już Mikołaja przyczepie się tylko do kompetencji. A raczej do tego iż to nic nie znaczy. Jedyne co nasuwa się na myśl to państwo policyjne i ograniczanie praw i swobód obywatelskich.Cytat:
11. Policja otrzyma zwiększone środki i kompetencje.
Nie znam się na działalności CBŚ ale taki pomysł na bank rozbudowałby biurokrację.Cytat:
12. Powierzymy CBŚ funkcję kontroli Policji, by zapobiegać nadużyciom władzy przez policjantów.
Cytat:
1. Radykalnie uprościmy i obniżymy podatki; zniesiemy PIT, CIT oraz podatki od darowizn i kupna-sprzedaży –w celu radykalnego obniżenia kosztów i uproszczenia funkcjonowania przedsiębiorstw.
Tyle że nie da się obniżyć podatków i równocześnie zrównoważyć budżet. Gospodarka nie uzdrowi się z dnia na dzień, w efekcie powstanie dziura i państwo może paść zanim w ogóle odczuje pozytywy większej wolności gospodarczej.Cytat:
9. Zrównoważymy budżet – zaprzestaniemy zadłużania państwa (budżety bez deficytów), nie dopuścimy do życia na koszt przyszłych pokoleń; naszym dzieciom i wnukom chcemy zostawić sprawne państwo zamiast ogromnych długów.
Z jednej strony dzieci należą do rodziców, jest wolność itd. a z drugiej naród polityczny i przyszłe pokolenia przed obecnym społeczeństwem. Komuś bardzo kiepsko wyszła próba połączenia liberalizmu społecznego z jakimiś nacjonalistycznymi zapędami.Cytat:
c) Ochronę praw narodu. Dla nas punktem odniesienia jest Naród polityczny – czyli nasi przodkowie, my, nasze dzieci, wnuki i prawnuki – a nie dzisiejsze społeczeństwo! Myślimy dalekowzrocznie – o przyszłości!
No a tak poza tym to populizm i zero ustosunkowania się do obecnej sytuacji państwa, jego problemów itd. Są pomysły na co wydawać pieniądze i gdzie rozbudować biurokrację (w drugą stronę są tylko ogólniki) ale wzmianki choćby o tym jak przetrzymać okres przejściowy (w sprawie szkół, opieki medycznej, emerytur itd.) nie ma.
To jest serio program KNP? Kiedyś zamierzałem go przeczytać ale uznałem że będę potrzebował trochę więcej czasu niż 2 minuty :rolleyes:.
Zwolennikom jak i przeciwnikom JKM polecam cotygodniowe felietony tegoż polityka w Angorze (Przegląd prasy krajowej i światowej). Co tydzień na 8 stronie. Kto nie kojarzy tytułu, wstawiam okładkę.
Spoiler:
Co do argumentu że KNP musi zmienić konstytucję żeby wprowadzić to co postuluje odpowiem - jako studentowi prawa któremu śni się praca naukowa jako konstytucjonalista - że nie
W sumie mógłbym zrobić listę w której wypiszę które postulaty KNP wymagają zmiany konstytucji a które nie :D
Rewizja systemu ustawodawczego - jak najbardziej możliwa w drodze zwykłych ustaw ("rewizja" =/= zmiany podstaw opisanych w konstytucji)Cytat:
2. Państwo Polskie może mieć różne formy – ale musi gwarantować:
a) Praworządność – dokonamy zasadniczej rewizji systemu ustawodawstwa. Przywrócimy podstawowe zasady: Prawo nie działa wstecz, Chcącemu nie dzieje się krzywda, Ciężar dowodu winy spoczywa na oskarżycielu itp.
b) Wolny rynek. Zlikwidujemy wszelką ingerencję rządu w gospodarkę. Po zmianie systemu nowe ustawy będą wchodziły w życie w 6 lat od chwili uchwalenia.
c) Ochronę praw narodu. Dla nas punktem odniesienia jest Naród polityczny – czyli nasi przodkowie, my, nasze dzieci, wnuki i prawnuki – a nie dzisiejsze społeczeństwo! Myślimy dalekowzrocznie – o przyszłości!
Prawo nie działa wstecz - TK przyjął w orzecznictwie że prawo nie powinno działać wstecz jeżeli jest na niekorzyść obywatela, natomiast jeżeli jest na korzyść to dopuszcza coś takiego. Jeżeli KNP chce wprowadzić tą zasadę w czystej formie do prawa polskiego, to będzie musiał zmienić konstytucję, bo jeżeli uchwali to jako ustawę, to każda partia/koalicja z ponad 50% w parlamencie przegłosuję zmianę tej ustawy
Chcącemu nie dzieje się krzywda - do sprecyzowania
Ciężar dowodu winy spoczywa na oskarżycielu - jak najbardziej możliwe do wyegzekwowania w drodze ustawy
Wolny rynek - jest to zbyt szeroko zrozumiało pojęcie by można było to ocenić z punktu widzenia konstytucji
6-letnie vacatio legis - nie wymaga zmiany konstytucji, ale radziłbym by wprowadzić taki zapis w konstytucji, bo nie wiadomo czy wraz z zmianą rządów ten zapis w akcie prawnym poziomu ustawy przeżyje
ochrona praw narodu - ciężko coś takiego ująć w prawie, tekst raczej nadaje się by dopisać do preambuły konstytucji z którego potem TK mniej więcej będzie mógł wyprowadzić orzecznictwo
Absolutnie wymagana zmiana konstytucjiCytat:
3. Prezydentura. Kongres Nowej Prawicy opowiada się za silnym prezydentem. Godzimy się zarówno na model francuski, jak i amerykański.
a - wymagana jest zmiana konstytucjiCytat:
4. Władza sądownicza:
a) Przewidujemy jeden Sąd Najwyższy (bez odrębnych: Trybunału Konstytucyjnego, Trybunału Stanu i Sądu Administracyjnego).
b) Rozwiniemy szeroko postępowanie arbitrażowe i sądy rozjemcze.
c) Główną rolę będą pełniły oskarżenia prywatne, a głównym celem kary będzie zadośćuczynienie poszkodowanym.
d) Przywrócimy karę śmierci i zaostrzymy kary za najcięższe przestępstwa.
e) Zlikwidujemy ingerencje prokuratur i sądów w drobne sprawy życia codziennego.
f) Uzdrowimy system wymiaru sprawiedliwości upraszczając prawo – i usuniemy skorumpowanych sędziów.
g) Sędziowie nie będą sądzić we własnej miejscowości i będą do spraw losowani.
h) Zasadniczo zreformujemy prokuraturę – uwalniając ją od wpływów politycznych; prokuratorzy rejonowi będą wybieralni.
i) Każdy będzie mógł na obrońcę wybrać dowolną osobę – lub bronić się samemu.
b,c,e,g,h,i - da radę bez zmiany konstytucji
f - w zależności od materii będzie lub też nie wymagana zmiana konstytucji, szczególnie problematycznie będą akty prawne UE które musimy przestrzegać - marzy mi się gruziński kodeks pracy w Polsce :cool:
d - zaostrzenie kar jest jak najbardziej możliwy, o ile nie przekroczy absurdalnych granic. Co do kary śmierci - problem polega nie w prawie krajowym ale międzynarodowym w tym UE
Zmiana konstytucji wymaganaCytat:
5. Ustawodawstwo. Przewidujemy radykalne położenie kresu zalewowi ustaw. Prawo ma stanowić, odpowiednią większością:
a) 11-osobowa Rada Stanu.
b) Senat (32 Senatorów + byli Prezydenci jako Senatorowie Dożywotni).
c) Prezydent będzie miał prawo veto obalane większością ⅔.
d) Sejm będzie odgrywał w tym procesie minimalną rolę, ale będzie jedynym organem ustanawiającym wysokość podatków. Liczyć będzie 120 Posłów.
Wymagane są zmiany w konstytucji, oprócz punktu a) którego da się zrobić w ramach ustawyCytat:
6. Władza wykonawcza. Na miejsce obecnej Rady Ministrów, będącej w rzeczywistości III Izbą Parlamentu, powstanie Rząd:
a) Rząd będzie się składał z Premiera i sześciu ministrów (MON, MSZ, MSW, Min.Finansów, Min.Sprawiedliwości, Min.Gospodarki i Terenami i Ochrony Środowiska).
b) Rząd nie będzie obradował ani głosował: będzie dekretował. Dekret wydawać będzie Premier i kontrasygnować właściwy Minister.
c) Rząd będzie wyłącznie wykonawcą ustaw. Utraci prawo inicjatywy ustawodawczej na rzecz Rady Stanu.
Bardziej brzmi to jak sposób prowadzenia polityki, niż zapowiedź zmian w prawie.Cytat:
7. Finanse. Nie dopuścimy do podporządkowania Polski Europejskiemu Bankowi Centralnemu. Strefa €uro od dawna rozwija się wolniej, niż reszta Wspólnoty, a obecne perturbacje dowodzą, że przyjęcie tej waluty było błędem. Postaramy się oprzeć walutę na złocie lub innym, niezależnym od rządów, produkcie.
Takie zapowiedzi, raczej będą wymagały odpowiednich zmian w KonstytucjiCytat:
8. Za bardzo ważny uważamy samorząd:
a) Zapewnimy ogromną autonomię wszystkim ziemiom, upraszczając strukturę samorządową.
b) Nie dopuścimy jednak, by przepisy ustanawiane przez samorządy miały pierwszeństwo przed prawem państwowym. Autonomia nie oznacza suwerenności. Próby ustanowienia suwerenności lub oderwania ziem od Państwa Polskiego będą ostro zwalczane.
c) państwo będzie też bronić ludzi przed uciskiem ze strony samorządów.
a - nie wymaga zmiany konstytucjiCytat:
1. Uznajemy rodzinę za podstawę życia społecznego:
a) Będziemy chronić rodzinę, nie pozwolimy na ingerencję urzędników w jej życie.
b) Przywrócimy rodzicom pełnię możliwości wychowywania dzieci i decydowania o ich edukacji – dzieci należą do rodziców, a nie do państwa! To głowa rodziny powinna mieć skuteczne środki na walkę z narkomanią swoich dzieci; państwo w tej roli się nie sprawdza.
c) Nie dopuścimy, by zrównano małżeństwa z innymi związkami seksualnymi i semiseksualnymi. Ten status prawny przyznawany może być wyłącznie związkom mogącym płodzić dzieci.
d) Każdy będzie miał wybór ubezpieczyć się – w dowolnej firmie – lub nie.
e) Wszystkie pieniądze z prywatyzacji (prowadzonej uczciwie, z licytacji!) będziemy przekazywać na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych.
f) Z przymusowych nadwyżek (p. IV 2 ) będziemy spłacać zadłużenie i w razie konieczności dopłacać do byłych klientów ZUS i KRUS
b - wymaga zmiany konstytucji, uwierzcie ale w Polsce istnieje konstytucyjny obowiązek nauki - podziękowania dla dr hab. Marcina Wiącka za uratowanie mojej dupy ^^
c - utrzymanie status quo
d - zmiany na poziomie ustawy nie konstytucji będą wymagane
e - wystarczy zwykła notka w ustawie budżetowej
f - to co wyżej
a - raczej nie będzie wymagało zmian w konstytucjiCytat:
2. Uznajemy wolność osobistą – której fundamentem jest zasada “Chcącemu nie dzieje się krzywda”:
a) Państwo stosować będzie politykę represji w stosunku do przestępców – a nie prewencji w stosunku do wszystkich ludzi.
b) Habeas corpus: osoba zatrzymana najpóźniej do godziny 9.tej następnego dnia będzie musiała być dostarczona sądowi, który może postanowić o dalszym jej zatrzymaniu.
c) Osoba posądzona nie musi się tłumaczyć, również w sprawach podatkowych; to jej musi być udowodniona wina.
d) Człowiek będzie miał prawo i środki by bronić się przed napaścią. Nie może być za to karany.
e) Umowy prywatne oraz testamenty, będą pod ochroną prawa i będą niewzruszalne.
b - ustawa gwarantujący więcej korzyści niż konstytucja - przejdzie
c - da radę bez zmian w konstytucji
d - to co powyżej
e - zbyt ogólne by ocenić, szczególnie niewzruszalność testamentu
a,b,c - możliwe w ramach obecnej konstytucjiCytat:
3. Uznajemy wolność słowa:
a) Przez wolność słowa rozumiemy swobodę podawania prawdziwych faktów i wyrażania własnych, choćby najskrajniejszych, opinii. Nie dotyczy to obrażania ludzi, używania na forum publicznym nieparlamentarnego słownictwa itp.
b) Gwarantujemy tajemnicę korespondencji – obejmującą również informacje płynące przez Sieć do określonych odbiorców. Karalne może być wyłącznie dystrybuowanie informacji na powszechnie dostępnych stronach, w miejscach publicznych itp.
c) Za niedopuszczalne uważamy cenzurowanie pod różnymi pretekstami mediów, szczególnie internetu; swoboda krytyki władz jest jednym z fundamentów wolnego państwa.
d) Będziemy starać się mieć jak najwięcej prywatnych mediów wszelkiego rodzaju.
d - zapowiedź polityczna
4 - rewizja konkordatu i prawdopodobnie konstytucji bo to ona została napisana pod konkordat a nie na odwrót ;)Cytat:
4. Uznajemy wolność religijną, wartości chrześcijańskie i tradycje katolickie:
a) Kościoły muszą być autonomiczne względem państwa.
b) Nie dopuścimy do prawnej dyskryminacji ateistów i osób wyznań nie-chrześcijańskich.
5. Fundamentem społeczeństwa jest prywatna własność. Dokonamy jak najszybciej uczciwej prywatyzacji i reprywatyzacji, z uwzględnieniem praw nabytych.
6. Oddamy ludziom pieniądze, które płacą dotąd pod przymusem na służbę zdrowia i umożliwimy każdemu dostęp do lecznictwa prywatnego.
7. Każdy obywatel będzie mógł kupować i zażywać dowolne leki i inne preparaty.
8. Każdy ma prawo się urodzić i umrzeć naturalną śmiercią – z wyjątkiem morderców, którzy to prawo utracą. Państwo nie może angażować się w ułatwianie ludziom popełniania samobójstwa ani dopuszczać, by czynili to lekarze.
9. Oddamy ludziom pieniądze płacone na oświatę (na początek w formie bonu oświatowego) i umożliwimy każdemu tym samym dostęp do dobrej prywatnej oświaty.
5 - powinno dać radę bez zmian konstytucyjnych
6 - nie wymaga zmian w konstytucji
7 - to co powyżej
8 - zmiany w konstytucji wymagane
9 - to akurat nie będzie wymagało zmian konstytucji o ile zostanie zachowany obowiązek nauki do 18 roku życia wynikającego z konstytucji
1-7 powinno dać radę w drodze ustaw samychCytat:
III. Polityka zagraniczna, obronność i bezpieczeństwo1. Zwiększymy o połowę wydatki na wojsko, policję i służby specjalne. Dotyczy to zarówno żołdu, jak i wydatków na sprzęt i szkolenie.
2. Szczególną uwagę zwrócimy na zapobieżenie korupcji przy zakupie sprzętu.
3. Zwiększymy wymagania co do szkolenia żołnierzy i oficerów.
4. Powszechne szkolenie wojskowe dotyczyć będzie wyłącznie mężczyzn w wieku szkolnym. Osoby przeszkolone będą tworzyć na wzór szwajcarski milicje terytorialne.
5. Uwolnimy służby specjalne od zadań politycznych. Mają one wyłącznie dbać o bezpieczeństwo państwa.
6. Starannie rozgraniczymy kompetencje służb specjalnych.
7. W polityce międzynarodowej będziemy się kierować rachunkiem korzyści i strat, a nie
sympatiami i antypatiami.
8. Będziemy dążyć do utrzymania i rozszerzenia zasady wolnego przejazdu ludzi („Schengen”) i towarów (EOG). Nie potrzebujemy do tego żadnej instytucjonalnej nadbudowy i biurokratycznych absurdów.
9. Skończymy z bezmyślnym podporządkowaniem brukselskim biurokratom.
10. Będziemy co do litery wypełniać zobowiązania międzynarodowe i traktatowe; nie będziemy naiwnie robić tego, do czego nie byliśmy zobowiązani.
11. Policja otrzyma zwiększone środki i kompetencje.
12. Powierzymy CBŚ funkcję kontroli Policji, by zapobiegać nadużyciom władzy przez policjantów.
8 i 9 - problemy z UE
10 - nie ma problemu
11 - nie ma problemu o ile to będą absurdalnie duże kompetencje
12 - nie ma problemu
1 nie wymaga zmian w konstytucjiCytat:
IV. Gospodarka1. Radykalnie uprościmy i obniżymy podatki; zniesiemy PIT, CIT oraz podatki od darowizn i kupna-sprzedaży –w celu radykalnego obniżenia kosztów i uproszczenia funkcjonowania przedsiębiorstw.
2. Obniżymy akcyzy do granic dopuszczanych przez UE. Po likwidacji podatków dochodowych wpływy z VAT drastycznie wzrosną, jednak minimalny VAT (15%) jest narzucony przez UE.
3. Uwolnimy energię obywateli – zniesiemy bariery biurokratyczne, powrócimy do założeń ustawy Wilczka. W normalnej gospodarce jest miejsce dla wszystkich.
4. Skończymy z dyskryminowaniem małych i średnich przedsiębiorców, państwo polskie musi w końcu docenić drzemiący w tej grupie potencjał.
5. Nie dopuścimy do faworyzowania obcych przedsiębiorców pod jakimkolwiek pretekstem.
6. Radykalnie zredukujemy biurokrację – w celu obniżenia kosztów działalności państwa oraz ułatwienia życia obywatelom; urzędy są dla ludzi, a nie na dla urzędników.
7. Zlikwidujemy wszelkie agencje celowe.
8. Pozwolimy firmom działać bez wymaganych w obecnej sytuacji pozwoleń, licencji, koncesji, etc.
9. Zrównoważymy budżet – zaprzestaniemy zadłużania państwa (budżety bez deficytów), nie dopuścimy do życia na koszt przyszłych pokoleń; naszym dzieciom i wnukom chcemy zostawić sprawne państwo zamiast ogromnych długów.
2 to co wyżej
3 to co wyżej
4 to co wyżej
5 raczej wymagane będą zmiany w konstytucji
6 będą wymagane zmiany w konstytucji, parę lat temu było orzeczenie TK które de facto zablokowało rządowi znacznych cięć w biurokracji
7 nie wymaga zmian w konstytucji
8 problem będzie z UE
9 nie wymaga zmian w konstytucji, ale jeżeli będą chcieli wprowadzić zakaz zadłużania się przez państwo to będą musieli zmienić konstytucję
Dlaczego na siłę próbujesz uznać plan KNP za absurdalny? Bo widzisz jedną stronę, a nie 180? Czytałeś w ogóle programy tego PiSu i PO?Cytat:
Przeczytałem program i nie bardzo wiem jak mam polemizować z czymś ewidentnie napisanym na kolanie "byle by było", nie podającym jakichkolwiek szczegółów/konkretów. Na takiej samej zasadzie mogę napisać program wyborczy, w którym zapowiem powołanie Imperium Galaktycznego z Radą Galaktyki jako ciałem ustawodawczym. A jak to zrobię? Co za różnica, liczy się jakość, a nie ilość, po co komu szczegółowy program, 180 stron się chciało pisać baranom z PO/PIS, my zreformujemy państwo do cna kilkunastoma punktami! Aż się boję pomyśleć, jakby wyglądały ustawy pisane przez speców z KNP...
Przecież o to chodzi w ustawach, aby były jak najprostsze. Mało masz obecnie problemów z papierkową robotą? Gdzie z najmniejszymi drobiazgami musisz udawać się do urzędów? To ogromny plus, jeśli ustawy byłyby możliwie jak najkrótsze.
Nie, pewnie siedzą tam dwaj chłopcy z pod budki z piwem, którym zachciało się mieć partie polityczną. Nic nie przemyśleli, napisali taki plan bo fajny.Cytat:
Nie no, tak na serio, to ciekawe, czy oni w ogóle wiedzą, że w celu zrealizowania tego planu muszą wywalić do kosza całą Konstytucję i napisać nową praktycznie od zera? Że to tytaniczna praca, wymagająca absolutnej większości w Sejmie, Senacie, swojego Prezydenta i przychylności elektoratu przez lat kilkanaście, jak nie więcej?
Przypominam, że wybory są co 4 lata... zresztą można skrócić ich kadencje.
To tak boli, że większość właśnie woli w dalszym ciągu ten PiS i PO, bo w końcu to takie stabilne partie. Co z tego, że z kolejnym rokiem jesteśmy coraz bardziej słabi gospodarczo, ludzie wyjeżdżają całymi autobusami i rośnie nam zadłużenie.
Cytat:
ten status prawny przyznawany może być wyłącznie związkom mogącym płodzić dzieci.
Ewidentnie chodzi oto, aby odsunąć jakikolwiek pomysł na zawieranie małżeństw przez osoby tej samej płci. Według mnie to świetnie. Nie chciałbym widzieć w kościele przy ołtarzu 2 mężczyzn, którzy się całują, żeby przypieczętować związek. (spokojnie, z obecną polityką niedługo tak będzie)Cytat:
czyli przed zawarciem małżeństwa każda para przechodzi obowiązkowy test na płodność?)
Czy taka para zapewni społeczeństwu dzieci? Nie. Dawanie im kogokolwiek do adopcji to czysta patologia.
Wiesz co jest dużym plusem JKM i tej partii? Że słuchają wyborców.
Może to byłby sposób na korupcje i kierowanie się sędziów nie ich własną wolą? Dlaczego sędzia z dalekich regionów, który byłby zupełnie bezstronny ma być zły? Niee, to zły pomysł.Cytat:
"Bęben maszyny losującej jest pusty, następuje zwolnienie blokady... do sprawy zatopienia prywatnej łódki na Wiśle wylosowany został sędzia z Podhala."
Co się rozwija? USA z kilku bilionowym długiem? Powoli muzułmańskie Niemcy, Francja i WK? Zjada ich własne dzieło - Unia. Farage (europarlamentarzysta z UK) od kilku lat mówi, że wyprowadzi swój kraj z Unii, ponieważ hamuje ona rozwój Anglii.Cytat:
Bogate kraje zachodu rozwijają się wolniej od biednych ze wschodu, ale jakby co to Korwin i jego partia to populiści nie są i z nikogo idiotów robić nie chcą...
A kryzysu w Grecji, Irlandii i Hiszpanii nie było.
Gdzie napisali, że będą zabijać? Drugiego postulatu już nie widać? Odrywanie ziem Rzeczypospolitej? Tusk w obecnej chwili oddałby cały wschód dla Rosji.Cytat:
Czyli jak zrobią burdel to będą mieli zapis że mogą pozabijać przedstawicieli regionów które postanowią działać na własną rękę.
Tutaj i w kilku innych miejscach wychodzi twoja kompletna ignorancja. Przecież oni PLANUJĄ zlikwidować dużą część obecnych biurokratów i sektorów publicznych. (państwowe to, sramto...)Cytat:
Tak, bo pieniądze potrzebne na reformy dostaną od Mikołaja.
https://www.youtube.com/watch?v=mDox6DTV0i0
Polecam obejrzeć całe, a nie tylko do momentu, w którym się zbulwersujesz, bo wszystko będzie prywatne. (ble!)
Tak jest. Mamy w końcu demokracje - większość nie chce, aby geje mogli brać ślub, ale na siłę jest to wpychane nam do gardeł.Cytat:
Chyba że jesteś gejem, wówczas twoja "chcica" powoduje krzywdy i masz bana na małżeństwa.
Tak, będą na każdej ulicy dwa koszyki. Jeden z bronią, drugi z nabojami.Cytat:
Prawo prawem ale środki? Będą rozdawali kałachy? Za darmo?
Włącz logiczne myślenie.
Znowu twoja ignorancja. W pierwszych latach ich rządów, JKM zamierza wprowadzić takie specjalne składki, które będą służyć temu, aby m.in. oddać zaległe emerytury.Cytat:
Nie wiem czy Mikołaj posiada aż tak duży fundusz.
To jest chyba nawet omawiane w filmiku podanym przeze mnie wyżej.
Niedawno burzyliście się, że przy takim planie masa osób wyląduje na bruku, bo stracą swoje ubezpieczenia społeczne. Teraz chcecie, aby zabijać ciężko chorych? Dlaczego odpieracie im prawo do życia?! Wy mordercy!Cytat:
Czyli ciężko chory cierpiący człowiek będzie musiał się zabić na własną rękę... Ciekawe czemu mordercy zostali potraktowani specjalnie a gwałciciele już nie, być może program byłby za długi gdyby podejść do kwestii śmierci bardziej poważnie...
Ignorancja level 99.
Cytat:
Przywrócimy karę śmierci i zaostrzymy kary za najcięższe przestępstwa.
Ja też płacze. ;(Cytat:
Mikołaj płakał jak czytał. Chyba że te wszystkie "oddamy" to populistyczny zamiennik na "przestaniemy zabierać".
ggggr aggggggggjhhhhhCytat:
Mikołaj dostał zawału.
Wczoraj na innym forum czytałem, jak jedna osoba bardzo krytykowała polskie wojsko. A, że to nie uzbrojeni, nie wyszkoleni i nie przystosowani w ogóle do walki. KNP chce udoskonalić ten sektor, co w tym złego?Cytat:
Bo jak powszechnie wiadomo dzisiaj wystarczy że chodziło się w szkole na wf i jest się ze szkoleń zwolnionym.
Pewnie kryje się za tym zamach stanu i państwo policyjne. :lol2:
Jak nie wierzysz, to mogę na PW przesłać ci link do tego forum, żeby nie było, że bredzę.
Dlaczego?Cytat:
Czyli politycy mają zostać świętymi krowami?
Ej, ale co z tą Ukrainą? Nie możemy pozwolić, żeby Rosja tak się na nich rzucała. Pomóżmy im.Cytat:
Może oni by nie potrzebowali ale reszta świata byłaby raczej innego zdania.
A tak serio, przestań oglądać się na te inne kraje, zainteresuj się tą biedną Polską.
Przez tysiące lat wystarczał król i dyplomaci, którzy informowali o czymś inne kraje, a teraz nagle potrzebujemy półmiliona biurokratów.
Pisz, pisz co ci wygodnie.Cytat:
Jedyne co nasuwa się na myśl to państwo policyjne i ograniczanie praw i swobód obywatelskich.
Wybory zostałyby zniesione, bo przecież nie można byłoby zmienić KNP.
Jak mógłby rozbudować biurokracje, skoro JKM jest za zwolnieniem 90% obecnych biurokratów?Cytat:
Nie znam się na działalności CBŚ ale taki pomysł na bank rozbudowałby biurokrację.
Był już taki ekonomista na spotkaniu w TAK czy NIE i jakoś nie przekonał mnie do słabości planu gospodarczego tej partii.Cytat:
Tyle że nie da się obniżyć podatków i równocześnie zrównoważyć budżet. Gospodarka nie uzdrowi się z dnia na dzień, w efekcie powstanie dziura i państwo może paść zanim w ogóle odczuje pozytywy większej wolności gospodarczej.
Odsyłam do tego filmiku z podziemnaTV.
Jak chcesz mieć totalną wolność społeczną, to jedź do Holandii.
Dobrze, że to już końcówka, bo nie chciałoby mi się odpowiadać na resztę.
EDIT: Up, a lewica wmawia nam, że jesteśmy suwerennym państwem.
Konstytucjonalistą nie jestem, ale taka kara śmierci zgodna z nią nie jest (przynajmniej w opinii krakowskiej szkoły prawa karnego, a założenia KK wywodzą się z niej, sam Zoll zaś przewodniczył TK), więc tu też trzeba zmian, nie mówiąc o tym, że musielibyśmy zrewidować (czyli po prostu wystąpić z) stosunki z UE, czy Radą Europy + popodpisywaliśmy sporo aktów międzynarodowych w tej kwestii, które też byśmy musieli wypowiedzieć. No i o tym, ze to totalnie nieefektywne i niegodne współczesnych społeczeństw rozwiązanie można by mówić długo, ale już się naprodukowałem sporo na ten temat w odpowiednim miejscu na forum. ;) Wszystkie (lub większość) rozwiązania gospodarczo/społeczne KNP zaś wymagają zmiany zapisów o społecznej gospodarce rynkowej i sprawiedliwości społecznej w Konstytucji.
Na jakąś dogłębniejszą analizę to jednak pokuszę się, jak będzie chociaż ułamek procenta szans, że KNP będzie miało jak swoje światłe plany zrealizować, bo fantastykę wolę jednak czytać, niż pisać. ;)
Grogmirze, prawda jest jeszcze taka, że to dużo zależy od urzędujących sędziów TK
Co do kary śmierci, wyobrażam sobie dobrze scenariusz że wprowadzenie tej formy kary będzie uzależnione od referenda jak już. Ale tak jak pisałeś, więcej pracy będzie z prawem międzynarodowym bo państwo nie może zakrywać się prawem krajowym w celu nie wykonywania zobowiązań wynikających z prawa międzynarodowego. Co do samej kary śmierci, uważam że są kary znacznie gorsze od niej (nie tortury!) a przy tym efektywniejsze i bardziej produktywne :)
Rozwiązania społeczno-gospodarcze KNP nie będą wymagać zmian w konstytucji (przynajmniej te o których wyżej pisałem że nie muszą) o ile będą bardzo dobrze napisane, co jest jak najbardziej możliwe ;)
Nie do końca jest tak jak piszesz. Jakim cudem według Ciebie reforma oświaty (prywatne szkoły) i opieki zdrowotnej mają być zgodne z Konstytucją, skoro jasno w niej pisze, ze każdy ma równe prawo do bezpłatnej nauki w szkołach publicznych, a ochrona zdrowia (do której każdy ma równe prawo) jest finansowana ze środków publicznych (czyt. przez podatki)? Nijak nie da się tego obejść przez samą zmianę ustaw.
Umowy prywatne oraz testamenty, będą pod ochroną prawa i będą niewzruszalne. - to jest dopiero śmieszny potworek (pomijając nawet awangardową interpunkcję speców z KNP) i konia z rzędem temu, kto to zinterpretuje jakoś sensownie. To teraz umowy prywatne i testamenty nie są pod ochroną prawa? Połowa KC jest o tejże ochronie... Nie wspominając o tym, że każda umowa musi być wzruszalna pod pewnymi warunkami, jak np. istnienie błędu, czy groźby.
Wszystko na to wygląda. Z tym że ten "program" jest zdecydowanie za krótki i ogólnikowy na pracę dwóch chłopców, jeden z wolnymi dziesięcioma minutami by wystarczył.Cytat:
Nie, pewnie siedzą tam dwaj chłopcy z pod budki z piwem, którym zachciało się mieć partie polityczną.
Kompletną ignorancją to jest branie tego programu na poważnie. Korwin planuje ogólnikowo zmniejszyć biurokrację i to da mu masę kasy potrzebną na reformy przy równoczesnym zmniejszeniu podatków? Przecież to skrajna głupota.Cytat:
Tutaj i w kilku innych miejscach wychodzi twoja kompletna ignorancja. Przecież oni PLANUJĄ zlikwidować dużą część obecnych biurokratów i sektorów publicznych. (państwowe to, sramto...)
https://www.youtube.com/watch?v=mDox6DTV0i0
Jakie specjalne składki? Korwin będzie obniżał podatki ale zabierał kasę w postaci jakichś składek?Cytat:
Znowu twoja ignorancja. W pierwszych latach ich rządów, JKM zamierza wprowadzić takie specjalne składki, które będą służyć temu, aby m.in. oddać zaległe emerytury.
Roszczę sobie prawo do ubrania się w różową sukienkę i poślubienia jakiegoś geja. Nikogo bym tym nie skrzywdził więc idea że jakaś banda ludzi mi tego zabrania jest dla mnie po prostu chora. Ludzie którzy nie potrafią napisać nawet dobrego programu który nie wzbudzałby jedynie śmiechu mają się pchać w moje życie osobiste? Bo są w większości? To jest śmieszne i tyle.Cytat:
Tak jest. Mamy w końcu demokracje - większość nie chce, aby geje mogli brać ślub, ale na siłę jest to wpychane nam do gardeł.
Rozumiem że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Ale odpowiadałem na ideę rozszerzenia strefy Schengen i EOG przy równoczesnym "nie potrzebujemy do tego żadnej instytucjonalnej nadbudowy i biurokratycznych absurdów". KNP mogłoby sobie tak zrobić pomiędzy jednym gimnazjum a drugim coby skonsolidować swój żelazny elektorat, ale ich widzimisię nie przekonają innych państw którym już teraz Schengen się nie podoba.Cytat:
Ej, ale co z tą Ukrainą? Nie możemy pozwolić, żeby Rosja tak się na nich rzucała. Pomóżmy im.
A tak serio, przestań oglądać się na te inne kraje, zainteresuj się tą biedną Polską.
No właśnie, a według tego co zacytowałem chciałby. Z jednej strony mamy mityczne 90% wzięte z kosmosu a z drugiej konkretny przykład jak KNP chce rozbudować biurokrację związaną z policją.Cytat:
Jak mógłby rozbudować biurokracje, skoro JKM jest za zwolnieniem 90% obecnych biurokratów?
Zasłanianie się jakimś "obejrzyj filmiki na youtube, przeczytaj jego felietony itd." jest śmieszne. Przecież niedawno ktoś się oburzał że KNP to nie tylko Korwin i to co on mówi nie znaczy że tak myśli partia, widzę więc że jego elektorat jest bardzo podzielony :rolleyes:. Program to program, nawet taki śmieszny i ogólnikowy. Wygląda na to że KNP to taka śmieszna zbieranina ludzi zapatrzonych w Korwina, sam "krul" wygląda z kolei na człowieka który sobie lubi pogadać ale przelać to jakoś na solidny program to czasu ani ochoty nie ma. Porównywanie tego do PO czy PiS-u też zresztą jest zabawne bo ponoć KNP miał być inny, wyjątkowy, poważny, niepopulistyczny itd. a wychodzi wręcz odwrotnie.
No popatrz, zwykły chłop i 10 minut wystarczą, aby napisać lepszy program od PO.Cytat:
Z tym że ten "program" jest zdecydowanie za krótki i ogólnikowy na pracę dwóch chłopców, jeden z wolnymi dziesięcioma minutami by wystarczył.
Ty w ogóle czytasz, co się do ciebie pisze? Po pierwsze, żeby było jasne - KNP planuje, a nie Korwin. Napisałem chyba wyraźnie.Cytat:
Korwin planuje ogólnikowo zmniejszyć biurokrację i to da mu masę kasy potrzebną na reformy przy równoczesnym zmniejszeniu podatków? Przecież to skrajna głupota.
KNP chcą sprywatyzować obecne państwowe instytucje, co za tym się kryje? Oszczędzenie grubych miliardów, ponieważ nie będzie trzeba finansować tych rzeczy + składka społeczna*? Tak to chyba mogę nazwać. Do tego ograniczy liczbę biurokratów do minimum. Wiedziałbyś to, gdybyś uważnie czytał program i obejrzał tamten filmik.
*z tą składką wychodzi na to, że i tak nadal płacilibyśmy mniej niż obecnie. Byłaby ona płacona tylko przez jakiś okres czasu, aby wydać m.in. zaległe emerytury. Później ubezpieczalibyśmy się sami.
Pieniądze nie wezmą się z drzewa. Pisze po raz kolejny - ze składką nadal płacilibyśmy o wiele mniej niż obecnie. (obecnie opodatkowanie wynosi 83%!)Cytat:
Jakie specjalne składki? Korwin będzie obniżał podatki ale zabierał kasę w postaci jakichś składek?
Gdybyś chciał toczyć poważną dyskusje, to byś się zainteresował tematem i sprawdził o jakie składki chodzi. Jeśli nie masz zamiaru tego robić, to proszę cię uprzejmie - nie odpisuj...
Jak to nikogo nie krzywdzicie? Ja czuje się w tej chwili pokrzywdzony, domagam się, aby zabroniono gejom brania ślubu. Co ty teraz na to?Cytat:
Roszczę sobie prawo do ubrania się w różową sukienkę i poślubienia jakiegoś geja. Nikogo bym tym nie skrzywdził więc idea że jakaś banda ludzi mi tego zabrania jest dla mnie po prostu chora.
Jak lubisz ubiór ala Rafalala, to ubieraj się tak i kochaj się z innym mężczyzną we własnym domu. Nikt ci tego nie zabrania.
Nie, ja jestem w większości. W większości, która nazywa się - heteroseksualni. Nie chcemy, aby homoseksualiści brali śluby. Demokracja - co ty teraz na to?Cytat:
Bo są w większości?
1. Co ma piernik do wiatraka?Cytat:
Rozumiem że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Ale odpowiadałem na ideę rozszerzenia strefy Schengen i EOG przy równoczesnym "nie potrzebujemy do tego żadnej instytucjonalnej nadbudowy i biurokratycznych absurdów". KNP mogłoby sobie tak zrobić pomiędzy jednym gimnazjum a drugim coby skonsolidować swój żelazny elektorat, ale ich widzimisię nie przekonają innych państw którym już teraz Schengen się nie podoba.
2. Komu nie podoba się Schengen?
3. Gimnazjaliści nie mają prawa głosować, skąd więc elektorat tej partii? Ignorancie?
W planie jest napisane o radykalnej redukcji biurokracji. JKM zawsze mówił o likwidacji tego do minimum, stąd ta liczba. Zamień na cokolwiek innego... biurokracja "związana z policją" na pewno nie wpłynęłaby na zatrudnienie większej liczby osób do papierków, niż jest obecnie.Cytat:
Z jednej strony mamy mityczne 90% wzięte z kosmosu a z drugiej konkretny przykład jak KNP chce rozbudować biurokrację związaną z policją.
Logiczne myślenie. :/
Przecież teraz dyskutujemy o planie tej partii, a wcześniej tylko o tym, co JKM myśli o demokracji. Dostrzegasz różnice?Cytat:
Zasłanianie się jakimś "obejrzyj filmiki na youtube, przeczytaj jego felietony itd." jest śmieszne. Przecież niedawno ktoś się oburzał że KNP to nie tylko Korwin i to co on mówi nie znaczy że tak myśli partia, widzę więc że jego elektorat jest bardzo podzielony :rolleyes:.
Odsyłam do filmiku, ponieważ jest w nim SZCZEGÓŁOWO omówione obniżenie podatków. Czy jest możliwe. Chyba sam się na to rzuciłeś, że byłoby to niemożliwe. Daje ci link, w którym znajdziesz potwierdzenie, że to możliwe, ale ty teraz zasłaniasz się jakimiś głupimi tekstami.
Gdzie kazałem cokolwiek porównywać?Cytat:
Porównywanie tego do PO czy PiS-u też zresztą jest zabawne bo ponoć KNP miał być inny, wyjątkowy, poważny, niepopulistyczny itd. a wychodzi wręcz odwrotnie.
Odpisujesz na to, na co wygodnie?
Słowo-klucz "prawo" a nie "obowiązek", już swego czasu rozkminaliśmy to z prof. Zubikiem ale w aspekcie ubezpieczeń społecznych, ale poprzez analogię dałoby się wyciągnąć w następujący większym skrócie wniosek, że jeżeli państwo nadal będzie oferować publiczną szkołę, służbę zdrowia, ubezpieczenia społeczne, ale w formie nieobowiązkowej (pytanie tylko jak daleko nieobowiązkowej - czy w ogóle że nikt nie musi się ubezpieczać, czy po prostu istnieje obowiązek lecz dowolność gdzie) i nieuprzywilejowanej względem innych podmiotów w państwie (czyli forma pośrednia tego co KNP postuluje, nie obowiązek ale nadal możliwość) - jest to jak najbardziej możliwe by to istniało w ramach obecnej konstytucji.
Na Twoją obronę programiku KNP nie odpiszę bo i widzę że sensu nie ma, zwyczajnie nie ma w Twoich postach niczego co by go jakoś sensownie broniło. Chwilami jak w "KNP chcą sprywatyzować obecne państwowe instytucje, co za tym się kryje? Oszczędzenie grubych miliardów" wręcz go jeszcze pogrąża bo idea że państwowe instytucje od tak da się sprywatyzować i na tym dużo zarobić obniżając równocześnie podatki i nie zadłużając państwa jest śmiesznie nierealna. Na to potrzeba by czasu i realnego planu jak "przeżyć" okres "przejściowy".Cytat:
nie odpisuj...
Przyczepię się jednak do:
To że masz o demokracji takie pojęcie jak Stalin, a Twój rodzaj "demokracji" należałoby umieścić obok demokracji ludowej. Zwyczajna nowomowa, Korwin jest przeciw demokracji i argumentuje to w stylu "Demokracja polega na tym, że jeżeli ja z panem i panią będziemy na bezludnej wyspie, to większością głosów ustalimy, że pani ma z nami na zmianę sypiać! To jest właśnie demokracja! A mając większość 2/3 wpiszemy to nawet do konstytucji…". Ty z kolei wykorzystujesz słowo demokracja w zakresie za który Korwin ją właśnie krytykuje :rolleyes:.Cytat:
Nie, ja jestem w większości. W większości, która nazywa się - heteroseksualni. Nie chcemy, aby homoseksualiści brali śluby. Demokracja - co ty teraz na to?
Zwyczajny pustosłów. No ale liczby zawsze pozostają "niewzruszone" więc z chęcią się dowiem skąd się wzięło to 90%.Cytat:
W planie jest napisane o radykalnej redukcji biurokracji. JKM zawsze mówił o likwidacji tego do minimum, stąd ta liczba. Zamień na cokolwiek innego... biurokracja "związana z policją" na pewno nie wpłynęłaby na zatrudnienie większej liczby osób do papierków, niż jest obecnie.
http://www.voxeurop.eu/pl/content/ar...poczyna-debate To tylko jeden przykład, krytykę strefy można usłyszeć częściej. Często jej głównym punktem są właśnie kraje takie jak Polska, tymczasem mam uwierzyć że Zachód "kupiłby" rozszerzoną Schengen po reformach Korwina?Cytat:
2. Komu nie podoba się Schengen?
Dostrzegam nielogiczność. Albo mamy olewać to co mówi Korwin i patrzeć tylko na program KNP albo brać jego słowa na serio. Wyborca ma oddać na KNP głos nie wiedząc czy słowa Korwina brać poważnie czy nie? Zróbcie może przynajmniej jakąś listę gdzie napiszecie gdzie krul mówi za całą partię a gdzie tylko za siebie. Niestety jako że mówi dużo obawiam się że długość takiej listy przebiłaby długość programu więc pewnie nikt się takiej tytanicznej pracy nie podejmie.Cytat:
Przecież teraz dyskutujemy o planie tej partii, a wcześniej tylko o tym, co JKM myśli o demokracji. Dostrzegasz różnice?
W tym samym poście? "No popatrz, zwykły chłop i 10 minut wystarczą, aby napisać lepszy program od PO." Serio tak długo go pisałeś że zapomniałeś początku? Zresztą proszę jest też i wypowiedź wcześniejsza: "Bo widzisz jedną stronę, a nie 180? Czytałeś w ogóle programy tego PiSu i PO?".Cytat:
Gdzie kazałem cokolwiek porównywać?
No i na koniec "perełka":
Pomijając myślenie życzeniowe w postaci "byłaby mniejsza niż obecnie" to przecież to zwykłe zdzierstwo. Ludzie mieliby płacić składki na emerytów i równocześnie nie mieć z tego nic a nic? Przecież to przebija najbardziej lewicowe pomysły i jest zwykłą kradzieżą w świetle prawa.Cytat:
*z tą składką wychodzi na to, że i tak nadal płacilibyśmy mniej niż obecnie. Byłaby ona płacona tylko przez jakiś okres czasu, aby wydać m.in. zaległe emerytury. Później ubezpieczalibyśmy się sami.
Śmieszne jest to, że ty uważasz, że oni chcą to zrobić wszystko nagle. Nikt nigdy nie mówił, że będzie to trwało kilka dni.Cytat:
Na Twoją obronę programiku KNP nie odpiszę bo i widzę że sensu nie ma, zwyczajnie nie ma w Twoich postach niczego co by go jakoś sensownie broniło. Chwilami jak w "KNP chcą sprywatyzować obecne państwowe instytucje, co za tym się kryje? Oszczędzenie grubych miliardów" wręcz go jeszcze pogrąża bo idea że państwowe instytucje od tak da się sprywatyzować i na tym dużo zarobić obniżając równocześnie podatki i nie zadłużając państwa jest śmiesznie nierealna. Na to potrzeba by czasu i realnego planu jak "przeżyć" okres "przejściowy".
Gadanie o zadłużaniu kraju robi się w ogóle śmieszne. Dług rośnie dla każdego z roku na roku i nie widzę, aby ktokolwiek był pociągany do odpowiedzialności. (mowa o innych krajach)
Demokracja to rządy większości, takie było założenie. Nic więcej nie muszę pisać, bo to co napisałem jest zgodne z demokracja.Cytat:
To że masz o demokracji takie pojęcie jak Stalin, a Twój rodzaj "demokracji" należałoby umieścić obok demokracji ludowej. Zwyczajna nowomowa, Korwin jest przeciw demokracji i argumentuje to w stylu "Demokracja polega na tym, że jeżeli ja z panem i panią będziemy na bezludnej wyspie, to większością głosów ustalimy, że pani ma z nami na zmianę sypiać! To jest właśnie demokracja! A mając większość 2/3 wpiszemy to nawet do konstytucji…". Ty z kolei wykorzystujesz słowo demokracja w zakresie za który Korwin ją właśnie krytykuje :rolleyes:.
Nie rozumiem tej drugiej części wypowiedzi, co z tego, że wykorzystuje demokracje w sposób, w który Korwin ją krytykuje?
JKM krytykuje UE, a jest w tamtym parlamencie i pobiera pieniądze? No i co?
Jak pisałem, zamień 90% na cokolwiek innego. Zatrudnienie ileś tam biurokratów do policji nie zwiększy biurokracji, bo KNP chce to radykalnie obniżyć. Czego w tym nie rozumiesz?Cytat:
No ale liczby zawsze pozostają "niewzruszone" więc z chęcią się dowiem skąd się wzięło to 90%.
Straszne. Duńczycy chcą kontrolować granice? Przecież to bardzo logiczne i nie można się temu dziwić. Jeśli do kraju ze strefy Schengen przybywa dużo osób, które są zagrożeniem, to taka wzmożona kontrola nie jest od razu krytyką... to normalne działanie.Cytat:
To tylko jeden przykład, krytykę strefy można usłyszeć częściej.
Ktoś wspominał, że plan KNP zakłada państwo idealne. To w sumie można uznać za prawdę, więc logiczne, że nie wszystko przełożyłoby się na rzeczywistość. Powtarzam - jeśli KNP dojdzie do władzy, to na drugi dzień nie zwiększą o połowę wydatków na wojsko, ludzie... włączcie logiczne myślenie, bo oczywistości nie chce mi się tłumaczyć. W programie napisane jest "będziemy dążyć[...]utrzymania i rozszerzenia", a nie tylko i wyłącznie/za wszelką cenę do rozszerzenia.
Problem jest w mediach, które zamiast dyskutować o planie tej partii, to przez 90% (skąd ja wziąłem tę liczbę? fak, zaraz wrócę - oblicze ile minut trwały wszystkie programy z Korwinem i innymi członkami partii i ustalę przez jakiś czas gadają o programie. Chwileczkę.) czasu antenowego gadają o tym, co Korwin powiedział na temat kobiet, Putina, Hitlera... blabla. Jak już przeczytałeś program tej partii, to wiesz co mówione przez Korwina jest związane właśnie z programem, a co nie. (sam też pisałeś, że przeczytanie go zajmuje kilka minut. Jaki jest problem w przeczytaniu go, jeśli interesuje nas jakaś wypowiedź prezesa?) Zresztą, inni członkowie też są czasami pytani, "czy zgadzacie się z prezesem?". Zazwyczaj taka osoba odpowiada, że to nie jest w programie partii, to tylko opinia prezesa.Cytat:
Albo mamy olewać to co mówi Korwin i patrzeć tylko na program KNP albo brać jego słowa na serio. Wyborca ma oddać na KNP głos nie wiedząc czy słowa Korwina brać poważnie czy nie?
Albo mamy problem z czytaniem ze zrozumieniem, albo tutaj nie ma nic o porównywaniu... pytałem tylko czy czytałeś 180-stronny plan PO. Gdzie tu porównanie do diaska?Cytat:
"No popatrz, zwykły chłop i 10 minut wystarczą, aby napisać lepszy program od PO."
Przecież obecnie duża część osób też płaci za innych i nic z tego nie ma. Płacimy podatki w wysokości 83%, żeby jakiś tam gość przeszedł chemioterapie? Co z tego masz? Szanse, że możesz mieć raka w przyszłości i dostaniesz pieniądze na leczenie od NFZ są nikłe, a nawet na zwykłe zabiegi są kilometrowe kolejki, gdzie trzeba czekać kilka lat. To teraz jest zdzierstwo, o czym ty pleciesz!Cytat:
Ludzie mieliby płacić składki na emerytów i równocześnie nie mieć z tego nic a nic? Przecież to przebija najbardziej lewicowe pomysły i jest zwykłą kradzieżą w świetle prawa.
Trzeba patrzeć przyszłościowo. Żeby system ruszył do przodu trzeba go zmienić, ale też się poświęcić... mimo wszystko płacilibyśmy mniej, więc skąd to oburzenie?
Najmniejszego sensu nie ma dyskusja z tobą, bo nawet nie odpisujesz na wszystko o czym piszemy. Nie wiem czy przyznajesz mi racje w niektórych momentach i nie odpowiadasz, czy nie masz czym odpowiedzieć więc pomijasz. Jak widzisz, ja odpowiadam na absolutnie wszystkie zaczepki do mnie. (oczywiście nie cytuje czasami całej wiadomości tylko istotny fragment)Cytat:
Na Twoją obronę programiku KNP nie odpiszę bo i widzę że sensu nie ma,
Śmieszne jest też trochę to krytykowanie w programie KNP postulatu o wprowadzaniu ustaw dopiero po 6 latach od uchwalenia. Teraz czytam, "jak przetrwamy okres przejściowy"? A nie pomyślał ktoś, że w przyszłości może zdarzyć się sytuacja, która będzie wymagała radykalnej zmiany (np. w formie ustawy), ale ludzie nie będą mogli z dnia na dzień się na to przerzucić? Sam uważam ten okres za zbyt długi, ale tu wychodzi znowu niektórych ignorancja i hipokryzja.
Nie odpisuję na wszystko bo jak odpisać na pustosłów niepoparty niczym a chwilami wręcz bezsensowny i wewnętrznie sprzeczny? Przecież nie posługujesz się żadnymi danymi ni niczym, jedyne co potrafisz to oburzać się bo ktoś ośmiela się pytać o dane wyciągnięte z kosmosu w stylu "90%". Mógłbym przecież z 50 razy pytać o potwierdzenie słów w stylu "mimo wszystko płacilibyśmy mniej" ale Ty zamiast odpowiedzieć napiszesz ponownie to samo tylko w inny sposób.Cytat:
Najmniejszego sensu nie ma dyskusja z tobą, bo nawet nie odpisujesz na wszystko o czym piszemy. Nie wiem czy przyznajesz mi racje w niektórych momentach i nie odpowiadasz, czy nie masz czym odpowiedzieć więc pomijasz. Jak widzisz, ja odpowiadam na absolutnie wszystkie zaczepki do mnie. (oczywiście nie cytuje czasami całej wiadomości tylko istotny fragment)
Zresztą:
Po tym genialnym stwierdzeniu pozwolę sobie przestać Ci odpisywać.Cytat:
Zatrudnienie ileś tam biurokratów do policji nie zwiększy biurokracji, bo KNP chce to radykalnie obniżyć.
Swoją drogą dziękuję za przedstawienie mi idei korwinowskich składek. Chwilami myślałem nawet żeby oddać na niego głos, w końcu wielu ludzi stara się zrobić z niego "męczennika" przypadkowo nabijając mu popularność. Po zapoznaniu się z programem i ideami takich "składek" (czytaj ukrytych podatków) człowiek może się jednak przekonać że wbrew temu co niektórzy mówią "oszołomstwo" Korwina wygląda na KNP najmniejszą a nie największą wadę.
Ja na twoje posty odpisywałem z największą cierpliwością, chociaż wiele zdań było według mnie zupełnie bezsensownych. Wiele razy odsyłałem cię m.in. do tamtego filmiku na YT, gdzie właśnie miałeś podane WSZYSTKIE dane dotyczące podatków i tej składki, którą mielibyśmy płacić. Zobaczyłbyś to, gdybyś w końcu to obejrzał.Cytat:
Nie odpisuję na wszystko bo jak odpisać na pustosłów niepoparty niczym a chwilami wręcz bezsensowny i wewnętrznie sprzeczny? Przecież nie posługujesz się żadnymi danymi ni niczym, jedyne co potrafisz to oburzać się bo ktoś ośmiela się pytać o dane wyciągnięte z kosmosu w stylu "90%".
Prosisz teraz o dane, a nie chciało ci się obejrzeć kilkuminutowego filmiku? Kto tutaj jest sprzeczny? (zresztą... większość dyskusji opierała się na podatkach i składce, więc nie wiem do czego jeszcze miałbym ci dawać dane)
Bardzo cię z tego ciesze. Po co na KNP ma oddawać głos człowiek, który nie znał ich programu...Cytat:
Swoją drogą dziękuję za przedstawienie mi idei korwinowskich składek. Chwilami myślałem nawet żeby oddać na niego głos, w końcu wielu ludzi stara się zrobić z niego "męczennika" przypadkowo nabijając mu popularność. Po zapoznaniu się z programem i ideami takich "składek" (czytaj ukrytych podatków) człowiek może się jednak przekonać że wbrew temu co niektórzy mówią "oszołomstwo" Korwina wygląda na KNP najmniejszą a nie największą wadę.
Nie jesteśmy na forum matematycznym. Pisałem o wielu rzeczach, żeby poznać twój pogląd na nie, ale wolałeś nie odpisać.Cytat:
Nie odpisuję na wszystko bo jak odpisać na pustosłów niepoparty niczym a chwilami wręcz bezsensowny i wewnętrznie sprzeczny?
Pozdrawiam.
@Nexat
Demokracja - rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości. Ktoś zjadł końcówkę ;)
http://www.konserwatyzm.pl/artykul/1...ydatem-kongres Doskonały kandydat!! Aż nie wiem co zacytować, całość jest tak przepełniona smaczkami, że trzeba samemu się zapoznać. ;)
Bardzo sławny człowiek, ma szanse w wyborach.