Surija
I ja przysięgam na Allaha no cóż jedno kłamstwo w tą czy tamtą i tak wszyscy trafimy do piekła, choć klecha trafi zapewne do najniższego kręgu
Wersja do druku
Surija
I ja przysięgam na Allaha no cóż jedno kłamstwo w tą czy tamtą i tak wszyscy trafimy do piekła, choć klecha trafi zapewne do najniższego kręgu
Dobrze zatem... Rzekł Balian, skinąwszy wam głową. Boemund również postanowił się ozwać po łacinie:
- Dokąd teraz zmierzasz Balianie?
- Zebrałem swój hufiec i ku Jerozolimie jadę, bacząc przy okazji na saraceńskie patrole, wojna już nadeszła...
- A zatem pozwól nam dołączyć do siebie, w czasie drogi opowiem ci o zdradzie Reynalda...
- Niechaj więc będzie, ale moi rycerze cały dzisiejszy dzień na szlaku spędzili, rozbić obóz niedługo musimy i dopiero o brzasku dalej ku Jerozolimie ruszymy.
Obydwaj rycerze pozdrowili się gestem dłoni, Ibelin wrócił do swych podwładnych. Konstabl rzekł po łacinie - zwalniam was z misji, w celu której mi towarzyszyliście, jesteście wolni, możecie już odejść w swą stronę. Dodał po arabsku - Surijo, Saladyn niedługo runie tu z ogromną armią, cudem będzie jeśli królestwo ocalimy. Moje obawy się potwierdziły, wszyscy mówią już o wojnie, uciekaj więc jak najdalej od Outremer, by żywot swój ratować.
Spytko po łacinie:
Mości konstablu, co winien uczynić rycerz, jeśli by chciał z zakonu swego wystąpić?
Surija do konstabla
Sama sobie rady nie dam, widzisz panie jak ten farys na mnie dybie. Nie, wolę zostać i wspomóc Lazarytów na ile zdołam, choć tak się odwdzięczę za okazane miłosierdzie
Konstabl westchnął ciężko, gdy usłyszał słowa Suriji, odrzekł jej po arabsku - godny żywot ci zatem zapewnić mogę, ale o tym później pomówimy. Po tym skupił się na pytaniu Spytka, odparł mu w tym samym języku - poważny to krok... Bym ci powiedział, musze wiedzieć co cię skłania do tej decyzji, byś Boga nie obraził.
Surija po arabsku
Jeśli taka twa wola Panie pomówimy później
Katarina
Zrobiła wielkie oczy słysząc zapytanie Spytka.... Podjechała trochę bliżej ukochanego....
Spytko po łacinie:
Serce nie sługa. Przysięgł żem coś umiłowanej kobiecie spojrzał na Katarinę a jako rycerz zakonny nie mogę Jej pojąć za żonę, gdyby ową przysięgę trza było spełnić. Jako zwykły rycerz mam szansę na uchylenie ślubowania celibatu, niewielką wprawdzie, ale jako rycerz Grobu Bożego w Jerozolimie żadnej.
Surija
Słysząc te słowa niemal nie parsknęła śmiechem Ciekawe czy jak wiał myślał o lubej
Katarina
dodała nieśmiało.... A Bóg powiedział "... idźcie i rozmnażajcie się..."